FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Disparitia unui mare artist - sculptorul Nicapetre.
Text postat de Veronica Pavel


In noaptea 20-21 aprilie a încetat din viatza la domiciliul sau din Toronto dragul nostru prieten si coleg la Cenaclul Observatorul, marele sculptor Nicapetre.

Tea Nicolescu împreuna cu mine, cu durere în suflet, anuntzam pe aceasta cale trista veste prietenilor nostri de pe site-ul Europeea.

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.

http://www.observatorul.com/Default.asp?action=articleviewdetail&ID=6795

Veronica si Tea
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  Va multumim tuturor. Ieri am fost si mi-am luat ramas bun de la el la centrul funerar, erau imens de multe persoane. A fost foarte impresionant, Tea nu putea vorbi DESPRE el, ea care vorbea atat de mult CU el!
Toti cei de la cenaclu eram acolo, imposibil sa credem ca el nu mai era cu noi....
Mii de flori.
Istoria va confirma valoarea lui!
Va foarte multumesc, ii voi transmite si lui Tea participarea voastra, cand ma voi intoarce din deplasarea de serviciu in care ma aflu.
Cu drag,
Vero
 
Postat de catre Veronica Pavel la data de 2008-04-24 02:22:30
         
 
  Vero, Tea, sunt alături de voi!
Sincere condoleanţe familiei!
Dumnezeu să-l odihnească!
 
Postat de catre Cristi Stanculeasa la data de 2008-04-23 21:59:24
         
 
  sincere condoleante familiei si prietenilor -colegi, celor care l-au cunoscut şi celor care se bucură de arta nascută din sudoarea mainilor sale...
Dumnezeu să-l ierte.

 
Postat de catre Octavian Sergiu Ciurtin la data de 2008-04-23 14:41:10
Parcurge cronologic comentariile acestui autor
Text anterior       Text urmator
         
 
 
Dumnezeu sa-l ierte! La Campul Romanesc din Hamilton, Ontario i-a ramas insa o parte din munca si din viata sa.
 
Postat de catre General Motors la data de 2008-04-22 06:51:48
         
 
  moral trebuie sa adaug linkul de unde am preluat fragmentul:

http://www.prezentonline.ro/article_detail.php?idarticle=1110

g.

 
Postat de catre nula nada la data de 2008-04-22 01:45:49
         
 
 
„MI-A FOST GREU SA PATRUND |N LUMEA ARTEI CANADIENE” // „Batrine, ce vezi este tot ce mi-a ramas dupa o munca de 25 de ani, este ce am agonisit pe unde am tot umblat in pribegia mea. Nu ma pot desparti usor de personajele mele. Am trudit in tara asta cu ierni lungi, am batut din poarta in poarta sa imi creez o recunoastere, sa intru in contact cu lumea de aici. Mi-au spus ca sint extraordinar si am asteptat sa mi se dea comenzi. Ele au venit, dar sporadic. Stilul meu era considerat european si etnic... mi-a fost greu sa patrund in lumea artei canadiene. Mi-a placut sa sculptez in marmura, pentru ca este mai greu de deslusit si cu toate ca pare mai rece, gaseam ca marmura are o fascinatie aparte in timp ce ii dai viata. Sculptura mea nu este o meserie frumoasa si banoasa, sculptura mea este destin”, imi spune oftind Nicapetre. |l intreb cum s-a simtit ca romån exilat: un cetatean al planetei sau un artist romån fara tara. „Ma simt romån, cu toate ca eu am decis sa imi schimb locul. Tot sarmale maninc, tot romåneste vorbesc si rugacinile le fac tot in romåneste. Desenez, pictez si cioplesc cu gindul acolo. Si imi scot ideile din zestrea acumulata in locul unde m-am nascut, linga balta aia mica. Acum traiesc linga o balta mai mare si nu ma prea impac cu ea. Am complexe si nu imi convine, nu cred ca sint asa de mare cum ma considera romånii, dar numai eu stiu cit am tras aici, printre straini, sa scot din nou capul deasupra”. Nicapetre marturiseste ca a obtinut cu greu o recunoastere din partea canadienilor: „Este o problema de etnie. Daca te-ai nascut aici si te cunoaste lumea, esti pe cai mari, te cumpara guvernul, te vind galeriile si ai bani sa iti platesti hangaralele. Eu nu sint in pozitia de a avea pretentii, ei sint in pozitia de a avea pretentii asupra mea. Am incercat sa ma fac vazut, dar mi s-a spus ca stilul meu este european si ca aici trebuie sa facem altceva. Galeristii de aici nu accepta decit canadieni neaosi“. „Am realizat un numar impresionant de sculpturi si desene, risipite aiurea prin lume. N-am fost capabil sa am locul meu unde sa le pastrez laolalta, cum mi-ar fi placut, cum ar fi trebuit. Criticul Comarnescu intuia inca din 1969 ca folosesc sursele de esentializare a formei, care sint de factura brincusiana. Comarnescu a fost la obiect cu afirmatiile despre mine, dar spusa lui Brincusi catre Rodin: „|n umbra marilor stejari nu creste nimic”, se intoarce impotriva lui, in cazul meu. Astept vremea cind voi fi comparat cu mine insumi. Diferenta dintre mine si Brincusi este ca el a avut bafta sa traiasca in «la belle epoque», iar eu am trait o jumatate de viata in «labele poc!»“

(fragment Nicapetre)

e trist mai... e trist!

gina goia

 
Postat de catre nula nada la data de 2008-04-22 01:41:41
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23889
Comentarii: 120201
Useri: 1420
 
 
  ADMINISTRARE