FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Lumea de Dincolo (fragmente)
Text postat de george savu

1.
În a noua zi, după despărțirea de trup, am fost dus din nou la Judecată. Iar voi care nu știți nimic despre cele se întîmplă pe aici, să nu credeți că este vorba despre ultima și marea Judecată, nu, aceasta ar fi doar ca o audiere preliminară la Parchetul Celest al Curții Interioare de pe lîngă Prima Sferă Astrală, sau a Primului Cer, cum se mai spune.
Am fost invitat să iau loc în boxă, și credeți-mă, este destul de greu pentru un suflet fără trup să stea pe un scăunel fără spătar și netapițat, care nu avea nimic în comun cu fotoliul meu de redactor din Lumea de Dincolo. La dreapta mea era îngerul păzitor și în stînga daimonul ispititor. Apoi a intrat Sfîntul Judeător de Ședință și el era însoțit de două practicante, care înviaseră deja în trup și în suflet. Iar dacă despre sufletele lor încă nu pot a vă spune nimic, despre trupurile care se întrezăreau prin togile semitransparente și prinse cu fibule pe umerii lor stîngi, aș putea să vă spun mai multe și cu lux de amănunte, pentru că m-am priceput la așa ceva în Lumea de Dincolo.
Apoi Aprodul și Grefiera au strigat în același timp: „Ridicați-vă. Ședința este deschisă. Prezidează Sfîntul Judecător de Ședință, Marele Mucenic Rigips, secodondat de mucenițele Gresie și Faianță !”

2.
Atunci am aruncat o privire circulară și am observat că era o sala de judecată, la fel ca la Nuremberg ori ca în filmele americane. Procedura părea a fi intermediară, ceva între dreptul anglo-saxon și cel roman. Îmi este însă, destul de greu să descriu pe înțelesul vostru, al celor din Lumea de Dincolo, cum s-au ridicat cei prezenți. Pentru că în picioare s-au ridicat doar cei înzestrați cu trup astral și cei care mai bîntuiau prin Lumea de Dincolo, negăsindu-și ei încă liniștea veșnică. Îngerii de serviciu, îngerii păzitori și îngerii gardieni, doar ce fîlfîiră din aripi iar daimonii ispititori își înclinară podoabele capilare și își ridicară podoabele dorsale și ancestrale. Spectatorii din sală, care își recîștigaseră deja trupul în perspectiva învierii, se înclinară slugarnic. Apoi ne-am așezat cu toții și atunci al treilea aprod a sunat din trîmbiță, îngerul al șaptelea din stalul al treisprezecelea a sunat dintr-o trompetă de pionier și un cerc auriu a apărut din senin și s-a plasat deasupra cheliei judecătorului. Judecătorul de ședință a primit o cheie de la Grefieră cu care a deschis sertarul din dreapta. Din el a ieșit un fum ca fumul unui cuptor, pentru că judecătorul își uitase pipa aprinsă la precedenta audiere. Aprodul a ținut să precizeze că, de fapt este cădelnița cu tămîie și a turnat puțină aghiazmă peste ea, din carafa de pe masă.

3.
Apoi un alt înger, care ținea între aripi o cărticică deschisă, a citit din ea diverse articole ale Codului Penal Astral în care se încadrau faptele comise de mine în viața pămîntenă. Eram prea emoționat, - sufletele fără trup sînt mai emotive și mai labile, - dar dintre acuze am reținut doar flecăreala, minciuna, calomnia prin presă, neverificarea știrilor din trei surse, lăcomia, beția, lenevia, neglijența la lucru, lipsa de respect față de superiori și iubirea trupească a persoanelor nelegate prin căsătorie.Iar el striga către mine cu un glas puternic, așa cum striga din cînd în cînd și Redactorul Șef din Lumea de Dincolo:
„Juri pe numele Păstorului, care cînd a aflat oaia cea pierdută, așa a zis: „ Bucurați-vă împreună cu mine, căci am aflat oaia cea pierdută!” (Luca, 15.6) Și pentru că atît îngerul meu păzitor cît și daimonul ispititor stăteau impasibili, m-am ridicat și am cuvîntat:
„Onorată Instanță, Sfîntă Curte de Apel, Preaireal Parchet Celest și fericitelor mucenițe Gresie și Faianță, nu înțeleg ce vreți să insinuați. Nici eu și nici părinții mei nu au avut oi, ci doar o prăpădită de vacă, neagră în cerul gurii și care, pe cînd o duceam la imaș, migra din pășune în pășune. Încît nu reușeam să citesc măcar o pagină din manualele școlare pe care le căram după mine, darămite să mai am timp pentru clasicii autohtoni sau cei ai altor neamuri. Ori poate Înălțimile și Sfințeniile Voastre mă confundă cu Gigi Becali?"
Un zumzet nefiresc umplu sala de judecată, el semăna cu un hohot de rîs daca s-ar putea spune despre suflete, spirite și duhuri că ar fi în stare să și rîdă. Spiritele Judecătorului și ale practicantelor emanau efluvii de mînie și de indignare. Nu acestea erau numele lor reale și celeste, dar daimonul meu ispititor, pus pe glume, așa mă determină să aud cu urechile sufletului meu speriat. Și iar m-am lăsat păcălit, la fel ca în școala generală, cînd nu știam lecția iar colegii mei binevoitori îmi suflau tot felul de aberații, pe care eu le repetam cu sfințenie
Abia atunci îngerul meu păzitor a zis:
„Onorată Instanță, eu cunosc necazurile lui, sărăcia lui spirituală , frustrările lui, dar nu pot cere decît circumstanțe atenuante.” Apoi s-a întors către mine și a zis: „ Nu te teme nicidecum de ce ai să suferi. Iată că daimonul tău ispititor nu te mai poate duce dincolo de ispitele celor mai titrați decît tine și cu statut jurnalistic recunoscut și apreciat. Fii tu însuți și vei primi o judecată dreaptă așa cum în Lumea de Dincolo ai primit un preț pe măsură pentru serviciile prestate în mass-media, pentru cele făcute și nefăcute, pentru cele scrise ori vorbite. < Căci cel care va birui nu va fi vătămat de a doua moarte>” ( Apocalipsa, 2.11)

4.
Atunci iar m-am ridicat, deși aripa din dreapta a îngerului meu păzitor era peste umărul meu stîng și mă îndemna să stau în boxa mea:
„Preaonorată Instanță, stiu că cea mai înaltă înțelepciune a spiritului este să cugete la cel de-al doilea soroc al morții, care este al spiritului și nu al trupului păcătos, cum spunea și un filozof păgîn: Am uitat cum îl chema, dar și fără spusele lui, știu că frica de moarte a spiritului este neapărat trebuincioasă. Iar voi, adică tu și domnișoarele de alături care păziți poruncile și judecați într-adins și cu dreptate, să mă judecați în conformitate cu legile Noului Testament, care clamează ierarea păcătosului și nu prin Ordonanțe de Urgență inspirate din Deutoronom ori din Plîgerile lui Ieremia. Pentru că și eu în Lumea de Dincolo am căutat să respect regulile compoziției literare, codul moral și etic al jurnalistului și al reporterului de teren, am căutat să mă orientez în timp și în spațiu studiind Mersul Trenurilor, măsura prieteniilor, dușmăniilor și a indiferenței am căutat-o în Cartea de Telefoane iar principiile și rețetele de viață în Cartea de Bucate. De ce lipsește din această sală simbolul sacru al crucii? „Ha, ha, - rîse daimonul meu ispititor, auzi-l cum vorbește de funie în casa spînzuratului”, dar atunci n-am prins sensul acelei butade.
„Irelevant, Preasfîntă Instanță”, - ripostă avocatul acuzării, despre care daimonul meu ispititor îmi spusese că îl cheamă Sfîntul Verblock, dar acum nu mă mai lăsam așa ușor păcălit, – „nu se acceptă decît citate din Sfinții Părinți. Iar despre probitatea profesională a acestui suflet cît și despre pregătirea lui profesională, permiteți a prezenta probele aflate la dosar. Vă rog să înregistrați ca drept proba numărul unu, diploma de absolvire a școlii profesionale în meseria de lăcătuș-mecanic. Proba numărul doi; cele trei articole scrise la gazeta de perete a secției „sculărie”, despre depășirea planului de producție, despre colegii săi care lipsesc de la activitățile de muncă patriotică precum și prima lui poezie mobilizatoare, care l-a convins pe secretarul BOB să-l trimită la cursurile comasate de la <Ștefan Burghiu>. Ca proba numărul trei să luați în considerare placheta aceasta subțire cu versuri laice, scrise fără talent, fără har, dar publicate la o editură situată în sfera de influență a propagandei. Iată și proba numărul patru”, și ca din văzduh (era să zic, ca din pămînt), apăru un maldăr de ziare în care, puteam să pariez, erau toate articolele mele părtinitoare, calomnioase și tributare, pe care am fost nevoit a le comite în Lumea de Dincolo.


5.
Suspectă, se arăta a fi atitudinea îngerului meu păzitor, care se comporta ca un brav avocat al apărării din sistemul comunist chinez, cerînd doar clemență pentru sufletul meu amărît, atunci cînd acuzatorul îmi dădu lovitura de grație cu aluzia, mai mult decît transparentă, referitoare la cei care sînt „loviți de diavol cu cele ce sînt în jos de buricul pîntecului” (Sfîntul Antonie Egipteanul). Atunci mă simții cuprins de mînie, uitînd unde sînt și pentru ce motive, mai adăugînd astfel un păcat capital la cele enumerate anterior.
Nu pot reda integral discursul rostit în apărarea mea, dar am protestat vehement, amintind de faptul că am terminat liceul la seral, că am urmat cursurile de jurnalistică la aceiași facultate „Ștefan Burghiu”, studii care au fost echivalate mai tîrziu pentru toți absolvenții ei, și că apoi mi-am dat și bacalaureatul. Am menționat succesele obținute în meseria mea de bibliotecar și jurnalist, ba chiar mi-am amintit și citate din Sfîntul Antonie Egipteanul, dacă tot veni vorba despre el. Adică: „un gram de practică valorează cît tone de teorie” și „cine are minte sănătoasă, nu are nevoie de carte”. Le-am demonstrat cu creta pe tabla de lîngă măsuța grefierei, schema vieții mele pămîntești și avatarurile ei, așa cum mă învățaseră bunii mei profesori de la „Ștefan Burghiu” că se face o schemă (numită și metoda ciorchinelui). Și am încheiat cu un alt citat al unui părinte din Pateric: „ Înlătură ispita și nu se va mai mîntui tot omul”.

6.
Întreaga sală de judecată era în delir, aplauda și striga în sprijinul meu, dovadă că sufletele drepților se cunosc între ele și în Lumea Aceasta. Iar despre cele spuse și întîmplate, nu poate fi nici o îndoială, chiar dacă sala de judecată a fost evacuată și audierea a continuat cu ușile închise.
Dar Grefiera de ședință care era o îngereasă fără trup, doar cu față, gît, aripi și mîini lăsate pentru a stenografia, a omis intenționat să noteze discursul meu. Ea semăna la fața-i de îngereasă cu fosta mea vecină din Lumea de Dincolo, Veronica Halcu, nevasta lui Halcu, dar după cum stenografia imprecis și părtinitor, semăna mai degrabă cu aceiași Veronica Guguță, după ce a divorțat, și-a reluat numele de fată, rămînînd însă cu fața-i smochinită de femeie nesatisfăcută neam. Cînd am plecat de la bară, unde am avut ultimul cuvînt, am trecut mai pe aproape de ea, l-am împins puțin pe îngerul meu păzitor care își înfoiase aripile și am întrebat-o: „Tu ești, Veronica?”. Iar ea mi-a șoptit șerpește: „Taci dracului și treci în boxă”.
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  Mulțam pentru apreciere, Ioana.
"Ce să faci, răspunse meditav magul, sînt oameni ca toți oamenii. Ușuratici...ce să-i faci...uneori și mila (satisfacția recunoșterii - nota mea) bate la poarta inimii lor...oameni obișnuiți..." (Mihail Bulgakov - Maestrul și Margareta).
Ce ușă am ales după? "Ușa cu cheia dincolo", fiind titlul unui poem scris de un prieten al meu, poetul vrîncean, Constantin Ghiniță.
 
Postat de catre george savu la data de 2008-04-06 11:38:31
         
 
  esti informat si talentat. a propos, ce usa ai ales dupa? sper sa inteleaga mai multi textul asta. e bun. stea.

...
 
Postat de catre I BG la data de 2008-04-06 04:32:41
Parcurge cronologic comentariile acestui autor
Text anterior       Text urmator
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE