FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Patetism expirat
Text postat de Octavian Ralf
Sunt mahnit dar fac o plecaciune in fata expertului... sau cum sa-i spun?
Ce sa-i spui? E patetic. Daca nu-ti gasesti cuvintele, taci in prostia ta.
Omul care nu-si gaseste cuvintele este un prost. Inseamna chiar ca nu le are.

Gandirea trebuie sa fie mult mai rapida, mai ales in lumea asta in care traim.
Care lume?
In ciuda modernitatii eu ma consider un om de moda veche. Traiesc cu gandul la trecut si ascult jazz. Iti vine sa crezi asta? Acum, in secolul curent
al tehnologiei moderne eu ascult un jazz al anilor 30.

Cioburile s-au multificat diform si mozaicat.
Dar in fiecare dintre ele eu vad chipul tau si incerc sa-mi imaginez asta.
Ce?
Faptul ca pot vedea chipul tau in niste resturi de sticla sparta si este frumos ca-n prima zi. Oare sticla sa fie de vina?

Ce facem noi sa nu expire ceea ce a fost la inceput? Golim sticle si le spargem izbindu-le de cimentul din gradina. Iar apoi ne privim reflexiile chipurilor in cioburile alb-verzui lucioase. Ne place ce vedem si ne aducem aminte de inceput.




Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  Ce facem însă, când ne trezim în fața neputinței impusă de constrângere ? Întreb și eu, ca un dobitoc cu diplomă, legitimație cu acces nelimitat la orice nivel al curiozității : cât trebuie să dai cu capul în zid, să descoperi în final că totuși cărămida e mai tare ? Metoda cea mai sigură de a reduce valoarea unui om la neputința de a aplica ceea ce sigur ar trebui să reprezinte un avantaj pentru el, educația, este să-l constrângi să se gândească doar la supraviețuire, anihilându-i astfel orice șansă să fie productiv spiritual. Patetic.
Culmea e că înainte, multe valori spirituale, găseau culoarul necesar să-și facă simțită prezența, oricât de greu ar fi fost. Ce să înțelegem din treaba asta ? :
- a scăzut nivelul intelectual ?
- erau mai consecvenți, mai motivați ?
- nu erau atât de copleșiți de non-valoare, prezentată din ce în ce mai des ca singurul model viabil de succes ?
Greu de răspuns. Poate câte puțin din toate.
Falimentul intelectual actual nu este neapărat doar o consecință, ci aș îndrăzni să afirm, un mecanism intim acceptat prin neconștientizarea fenomenului în sine și momentului : pentru că este, la fel ca în mecanică, un moment al forțelor. Mușchii celui de lângă tine, afișați cu toată nonșalanța generată de nerezonabilitatea scăpătării prin orice mijloace, generative de praguri infracționale, corupție și ce mai doriți dvs, este într-un fel cuplul de forțe de care vorbeam, ca un echilibru aparent stabil, la ceea ce ar trebui să-ți ofere de fapt, ca stabilitate, propria valoare asumată și economisită prin educația proprie, adevărata cutumă. Pare paradoxal, dar, în momentul în care omul descoperă acest mecanism, acceptandu-l ca pe un compromis ce trebuie făcut, se trezește brusc în fața a două ipostaze :
- să renunțe la luptă, sau
- să accepte necondiționat cascada de compromisuri care vor urma, ignorând astfel un principiu de bază al menirii proprii : credința. Credința că nu ăsta e singurul mod de-a răzbate, degenerând în proprii tăi ochi, vânzându-te patetismului ca ultimă alternativă oferită.
În final, credința că exită o ierarhie valorică autentică bazată pe cultură și spiritualitate ar cam trebui să învingă, pariul câștigat, fiind motorul cu ardere internă și orice frecări ar avea, ele sunt doar dovada vie că se mișcă : triumful împotriva motorului cu abureală băgat pe gât de second-hand-iștii de ocazie.
Rezistența la înaintare este doar o chestiune de timp și intemperii trecătoare, iar : "sunt prea sărac să-mi cumpăr un lucru ieftin ", s-ar putea să devină combustibilul Euro 7 cu grad diminuat de poluare.
Cu drag,
Andrei
Vot.
 
Postat de catre Andrei Ghejan la data de 2008-03-17 19:36:20
Parcurge cronologic comentariile acestui autor
Text anterior       Text urmator
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE