FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
...
Text postat de aurelia chircu

REGIS DE AETERNUM
DE AURELIA CHIRCU

CARTILE VRAJITORULUI

II - ANTICARIATUL


Nimic nu-i amintea de Sãrbãtori mai bine decat mirosul de arome al aluatului dospit, ce se cocea în brutãria de peste drum. Îl adulmeca cu nesat și îi plãcea sã identifice fiecare aromã în parte, asemeni unui maestru cofetar. și de fiece datã, își cãlca pe inimã și ignorandu-și soarta, cumpãra aburinda felie de cozonac cu cacao și rahat, pe care o savura apoi în spatele tejghelei, alãturi de cana cu vin fiert, aromatizat cu nucșoarã.

Așa își incepea Rufio ultima searã din an și nu de ieri, de azi, ci de peste un secol. Ziua Anului Nou, ca și cea a Crãciunului, îi erau atat de dragi cã-și dorea uneori ca zilei de doãuzeci si sase decembrie sa-i succeada imediat cea de intai ianuarie, sãrind astfel peste cele cinci zile lucrãtoare ce despãrteau aceste sãrbãtori. Copil fiind, anticarul nu putea suferi aceste zile, cand guvernanta ii intrerupea jocul, amintindu-i de temele de vacanta de care uitase cu desavarsire…

Rufio isi sustinea si in prezent opinia cu privire la zilele calendarului, doar ca acum glumea, bineinteles. Se știe cã aceastã scurtã perioadã e deosebit de beneficã pentru comert, iar pentru el însuși însemna rãgazul necesar pentru a-și pune ordine în viata profesionalã, dar și personalã, apreciind cu grijã evenimentele anului ce se termina; spre exemplu, dacã se certase cu cineva, cãuta sã se împace panã la finele lunii, iar dacã împrumutase pe altcineva, își revendica banii tot în acest interval de timp.

Multi l-ar fi crezut zgacit, cãci purta mereu aceleași haine, de parcã n-ar fi avut și alte schimburi, dar anticarul era doar modest: în loc sã cheltuiascã pentru sine, prefera s-o facã pentru a-i ajuta pe ceilalti.

De aceea, nu era de mirare de-l vedeai de Sarbatori, îmbrãcat cu același costum de catifea rubinie ce se asorta de minune cu stacojia vestã, de a-l cãrei buzunar atarna lantul de aur al ceasornicului. Deși uzate, veșmintele lui erau întodeauna curate și degajau prospetime și bun-gust.

Un alt cusur al anticarului era și faptul cã pãstra în al doilea buzunar al vestei douã liste dupã care se ghida în zilele speciale. Programul acelei seri, ca și cel al Revelionului trecut, cuprindea trei obiective, și anume: închiderea magazinului – imediat ce se întorcea bãiatul de prãvãlie de la familia Starkin, ultima dintre cele cãrora anticarul le trimitea mici atentii culinare, apoi avea sã cineze ca de obicei, cu un prieten de-al sãu, pentru a-și petrece noaptea dintre ani în fortãreata de pe colinã, ultimul punct de pe listã și cel mai așteptat.

Era un plan destul de anost, dar cum n-avea prea multi prieteni, n-avea nici invitatii la masã și nici sã meargã așa aiurea, nu-i venea la socotealã. Exista totuși o invitatie actualizatã în fiece an, cea a familiei Anghelon, dar Rufio o refuza în permanentã, cãci presimtea ca el nu face parte din lumea care era invitatã acolo și voia sã evite stanjeneala.

Isprãvindu-și gustarea, Rufio stranse firimiturile, clãti cana cu apã din carãfã, apoi își scuturã vesta și aruncã o privire cãtre orologiul din perete. Sase si treizeci p.m. Lyan întarzia. și nu numai el, ci și clienta lui fidelã, ce-și fãcuse o obișnuintã in a cumpãra cadouri de la magazin, mai înainte de a merge sã cineze cu familia surorii ei.

Se intelege ca anticariatul domnului de Roxa-Lhea era cel mai indragit magazin din oras. Gaseai aici tot soiul de obiecte ce aminteau de Ceasornicul de nisip : ghiduri, desene, jucarii, clepsidre de masa, chiar si lucruri de « apartinusera « zeitei ce crease Aeternumul.

Acestea fusesera donate de catre colectionari, dar cum nu le cumpara nimeni, caci nimeni nu mai credea in legenda, anticarul le scosese de la vanzare si le tinea depozitate in pod. Pastrase totusi pe raft un lant de scoici cu diametrul unei oale de gatit ce ar fi fost se pare, una din bratarile ce impodobisera odinioara incheieturile Vistrei.

Pentru cei insetati de cunoastere, Rufio achizitionase o suma de obiecte antice, cum ar fi prima atestare documentara a Aeternumului, pe cand acesta il avea in frunte pe regele hedonist, ce avea sa provoace indeplinirea profetiei, sforile cu care fusese legat Ceasornicul de nisip, atunci cand regele nebun poruncise imobilizarea Clepsidrei sau chiar pravila in care formulase aceasta porunca.

Inaltã de cinzeci de picioare, cu suport de argint și recipiente de mãrgean, Clepsidra veghea asupra orașului ca un ochi veșnic treaz. Se spunea cã Aeternumul se clãdise in jurul ei și atunci cand Clepsidra se va prãbuși, toatã suflarea orașului avea sã disparã o datã cu ea.

Dar aceasta era doar o profetie de mult uitatã, iar Ceasornicul era mai degraba un totem decat o amenintare.

Dimineața Crãciunului adusese o ninsoare ca-n povești, fulgii de nea înseninând fețele copiilor, cât și a adulților deopotrivã. Dar omãtul n-a ținut decât pânã în zorii, când spre întristarea tuturor, un soare de august a topit zãpada de parcã nici n-ar fi fost.

Acum pãmântul era uscat ca dupã o secetã prelungitã, iar aerul purta miresme primãvãratice. Insa vremea mohorata nu-i impiedica pe oraseni sa-si vada mai departe de treburile lor ; atrasi de aroma prajiturilor, oameni de toate conditiile intrau in brutarie si ieseau cu bratele incarcate de dulciuri ori numai cu un singur pachet, in functie de grosimea portofelelor.

Rufio parasi fereastra, cu un zambet vag. Stia ca de acum si pana la Sfantul Ioan n-avea sa mai guste din bunatatile de peste drum, dar nu-i pasa, se obisnuise cu ideea si mai apoi, rabdarea era insusirea-i de capetenie.

Anticarul privi din nou catre orologiu, ale carui limbi indicau acum sase patruzeci si cinci p.m. , apoi ridica din umeri si se indrepta spre oglinda cu rame taiate in forma de romb. In stanga ei, in coltul peretelui, se afla un bradut impodobit cu mere rosii si margele de sticla ; desi il avea din Ajunul Craciunului, inca nu se saturase sa-l admire si nu se putea abtine, ca trecand pe langa el, sa nu se opreasca fie si o secunda pentru a potrivi mai bine cate o podoaba care i se parea lui ca nu sade asa cum ar trebui pe creanga ei.

Isi verifica cravata de matase visinie si nu-i gasi niciun cusur, pentru ca imediat dupa ce se indeparta, sa-si desfaca accesoriul vestimentar si sa revina in fata indispensabilei oglinzi…

Oscila in a-si pune acul de cravata in buzunarul vestei sau pe polita de langa oglinda. In copilarie, guvernanta il certa adesea pentru neatentie, caci capatase o deprindere in a-si pierde lucrurile ; de aici, se instalase o teama aproape patologica de a nu uita sau pierde, fie ca era vorba de un obiect valoros ori de unul insignifiant.

Iar acul cu pricina, o agrafa de platina in forma de cap de lup, era deosebit de important, caci era un cadou de la insusi proprietarul fortaretei unde avea sa petreaca la cumpana dintre ani ! Asa ca-l aseza in buzunar, pentru mai multa siguranta. Isi lega cravata si prinse acul la locul lui, pe sub funda esarfei.

In timpul acesta, usa anticariatului se deschise larg si intra un tanar zvelt, blond si carlintat, insotit de un barbat gras cu un ghiveci gol in mana dreapta. Rufio ii arunca lui Lyan o privire ingrozita, de parca l-ar fi intrebat de ce i l-a adus tocmai pe omul acela in magazin, la care tanarul stranse din umeri, cu nevinovatie.

Anticarul il primi pe noul venit in camera de deasupra magazinului, unde statura pret de un ceas.

Dupa ce omul pleca, cu acelasi ghiveci gol in mana, Rufio si Lyan se asezara abatuti, in spatele tejghelei.

- Trebuie sa plecati, nu-i asa ?... intreba Lyan, facand o grimasa.

- E chiar interesant, daca ma gandesc bine, oricum nu aveam planuri prea mari pentru seara aceasta, zambi Rufio cu ironie. Inchide tu magazinul, te rog, si pe urma, poti sa mergi la petrecere – ai invitatia in casa de bani.

- Stiu, rase servitorul, acolo o gasesc in toti anii si mananc la Angheloni in contul domniei-tale.

- Lasa, dragule, tu sa fii sanatos si sa-i onorezi in locul meu cu prezenta vreme indelungata ! zise Rufio, batandu-l prieteneste pe umar.

Acestea fiind spuse, anticarul isi imbraca haina de catifea peste vesta, apoi isi lua la revedere de la Lyan si iesi in strada.
MARTIE 2006


IIII – LEGENDA

Rufio indragea Aeternumul, aceasta magnifica utopie care avea toate calitatile unei bijuterii de lux si niciunul din defecte, care-i tinuse loc de camin si de parinti laolalta, care-l fascina si-l ravasea deopotriva. De aceea, discutia cu omul acela il tulburase mai mult decat si-ar fi putut inchipui.

In primul rand, era vorba de iesirea din rutina, lucrul ce l-ar fi indispus pe Rufio chiar fara sa stie motivul in sine pentru care i se impunea aceasta schimbare de planuri. Iar daca asta se intampla tocmai in noaptea Anului Nou, atunci acesta era un semn de rau-augur pentru anul urmator.

Sprijinit de parapetul cu lampioane rosii, anticarul privea melancolic catre insulã. Clepsidra se afla in mijlocul ei, inconjurata de statuile sparte, care ar fi fost pe timpuri, ostasi neinfricati preschimbati in stane, din pricina regelui lor.

“ Asta se intampla pe cand orașul devenise imperiul unui rege geto-dac care se supunea zeului în toate, cerând în schimb numai sã poatã petrece în voie. Titanul i-a ascultat rugãmintea, dar i-a poruncit ca la fiecare petrecere sã bea și în cinstea lui, mãrind numãrul de pahare în funcție de ziua sãptãmânii.

și a mers așa multã vreme, pânã într-o sâmbãtã, când primind vizita unui prieten din altã țarã, regele a dat un banchet, chiar în fața clepsidrei. Mâncare, bãuturã, muzici, toate ingredientele unui festin de zile mari!… Veni și momentul în care se aduceau omagii zeițãților. Prietenul a vrut sã-l punã la încercare pe hedonist și i-a spus cã el nu se închinã niciunui zeu; pentru a nu fi luat de prost, regele nostru s-a declarat stãpânul suprem al acelor meleaguri și a refuzat sã închine cele șase pahare în cinstea lui Zalmoxe.

Ba mai mult, cum ceasornicul se întorcea silențios cu de la sine putere atunci când bula superioarã se golea, într-o clipã de nebunie, regele a ordonat slugilor sã priponeascã zdravãn clepsidra, demonstrând astfel cã nu-i e teamã de zeu.

Decaforus, fiul zeului s-a milostivit de nechibzuitul rege si l-a rugat pe Zalmoxe sã opreascã nenorocirea, iar acesta l-a ascultat. Dar nu renunta la placerea de a le da muritorilor o pildã… Astfel, mesenii, ce nu se dezmeticiserã îndeajuns pentru a se eschiva, furã transformați în stane ca sã petreacã pe vecie - regii, de aur, marii dregãtori, de argint, fiecare dupã rangul lui. «

Rufio stia pe de rost legenda, dar nu rezistase sa cumpere pentru a mia oara brosura in care aceasta era prezentata. De altfel, nu era singurul care facea acest gest inutil ; la un anumit interval de timp, apareau pe piata noi editii ale brosurii si era la moda sa le colectionezi dupa formatul paginii si dupa culorile fontului.

Vestea pe care i-o adusese omul cu ghiveciul gol, care nu era altul decat seful organizatiei secrete in care activa si anticarul, era cumplita ! ‘’ Profetia se va implini in aceasta seara ‘’ , spusese omul si ii insirase apoi o istorie din care Rufio nu intelesese prea multe si asta din cauza ca omul nu prea era genul care sa stie sa explice, mai ales cand notiunile pe care le pronunta ii sunt practic necunoscute.

Ani de zile, Rufio vazuse in legenda o bazaconie si fusese convins ca nimeni si nimic n-avea sa distruga acest oras de vis, caci numai gandul de a-i rapi stralucirea si veselia era o abominabila crima.

Ajunsese aici la fel ca și ceilalți: cãlãtorind spre o anumitã destinație, se trezise dintr-o datã într-un loc strain, fãrã a ști cum nimerise acolo. Si n-a mai putut pleca, cãci deși legenda vorbea despre o interdicție pentru cei care plecau din oraș, nu pãrea sã existe vreun mod de a-l pãrãsi – poate doar traversand deșertul, dar cutezanța însemna moarte.

Oricat de priceput, niciun cartograf nu reusise sã facã o reprezentare graficã a oraºului, neputându-i defini hotarele; centrul pãrea înconjurat din toate pãrþile de nisipuri, iar cine încerca sa gãseascã cetãþile megieºe, se pierdea prin deºert ºi era nevoit sã se întoarcã acasã fãrã niciun rezultat.

Povestea era simpla. Intr-o vreme, Zalmoxe isi luase de sotie o muritoare pe nume Vistra, iar femeia, pana atunci urata de zei pentru obarsia ei umana, i-a daruit titanului un fiu, pe care l-au numit Decaforus. Dar zeul era extrem de gelos si asemeni unui Ottelo, si-a injunghiat sotia si-a aruncat-o din cer. Numai ca in momentul cãderii in abis, s-a petrecut ceva ce a dovedit nevinovatia Vistrei: trupul zeiței s-a metamorfozat, preschimbandu-se într-o imensã grãdinã cu tot soiul de flori.

Așezarea, populatã ulterior de neamuri getice, s-a numit Aeternum, iar zãmislirea lui aproape planetarã, a fãcut din el un oraș atipic, cu un relief și o climã lipsite de convenționalism. Insa ghicindu-i pretenția de a fi perfect, când nimic pe lumea aceasta nu poate fi astfel, zeul a aruncat peste oraș maledicția proorocita.

Foarte curand, Zalmoxe s-a recasatorit, iar mama vitrega, enervata ca Decaforus nu se joaca decat cu o clepsidra, primita de la mama lui buna, a aruncat jucaria în țãrâna Aeternumului. Copilul a plans zile de-a rândul, pânã ce pãrintele sãu, vãzând cã nu-l pot liniști nicidecum, a luat înfãțișare omeneascã și a coborât pe pãmânt.

Acesta a vãzut cã nisiparnița cãzuse într-o parte nelocuitã a orașului și revenind fãrã griji la forma sa obișnuitã, s-a aplecat ca s-o ridice. Dar suportul piramidal al clepsidrei se înfipsese adânc în sol și pãrintele s-a vãzut nevoit sã renunțe la ea.

Decaforus s-a mulțumit atunci s-o priveascã de sus, de pe terasa palatului, aceeași terasã de unde fusese azvârlitã mama sa. Ceasornicul și furnicarul pe care-l vedea zilnic au devenit în timp speranța lui de viațã, cãci priveliștea îl linișțea și îi dãdea putere sã continue.

Si-a dorit atunci ca Aeternumul sã nu fie vizibil decât pentru anumiți cãlãtori, iar cei care pãrãseau orașul sã nu mai aibã posibilitatea de a se întoarce vreodatã înapoi, sã le fie ascuns așa cum le era și celorlalți. și asta pentru cã îl socotea ca fiind al lui, unica sa amintire maternalã. Tatãl îl învãța s-o urascã pe Vistra, dar el o admira mai departe, socotind cã dacã florile erau minunate, ea nu putuse sã fie rea.

Regele hedonist din legenda avea o sotie inteleapta, ce s-a speriat îngrozitor, cand a auzit porunca necugetata. L-a rugat sã se mai gândeascã, sã nu facã vreo nerozie, dar acesta n-a vrut s-o asculte.

Preoții lui Zalmoxe intuiserã cã acesta, plictisit de supuși pãmânteni și de oameni în genere, voia sã distrugã Aeternumul; Decaforus, care îi purta reginei o dragoste filialã, îi promisese cã asta nu se va întâmpla atâta timp cât nisipul va curge mai departe. Iar regele tocmai îi dãdea apã la moarã lui Zalmoxe ca sã nimiceascã orașul protejat de fiul lui.

Am mai spus cã Aeternumul nu era doar o pasiune pentru Decaforus, ci însãși rațiunea de a trãi. Iar frumoasa reginã era mama lui adoptivã, pe care nu voia s-o piardã la fel ca pe cealaltã…

Decaforus i-a reproșat titanului ingerința comisã și s-au certat amarnic, fãrã a bãnui mãcar cã țipetele lor, prefãcute în fulgere, se alãturau noriilor încãrcați cu grindinã cât pumnul, ce avea sã surpe orașul. Titanul și-a pierdut cumpãtul și asemeni unui muritor necopt la minte, i-a destãinuit fiului sãu cã urãște Aeternumul așa cum o urâse și pe soția lui, a cãrei sinucidere îi adusese bucurie.

Mâhnit de vorbele lui Zalmoxis, Decaforus a ieșit pe terasa palatului. Inima îi plângea cãci nu-i putea ajuta pe oameni.

Vãzând cã suferința lui e realã, Zalmoxe si-a schimbat hotararea si asa au aparut statuile ostasilor. Batute de vanturi si de ploi, ele s-au deteriorat de-a lungul timpului, dar Clepsidra a ramas la locul ei, neatinsa.

Dupa ce i-a pedepsit, Zalmoxe a eliberat Clepsidra și a spus cã atunci când ceasul se va opri pentru a doua oarã, Aeternumul va pieri cu adevãrat, nimeni nu-l va mai îndupleca sã nu-l distrugã. Ascultându-l, Decaforus se convinse ca tatãl lui fusese pricina morții Vistrei, asta în cazul alinãtor cã nu o ucisese chiar el.

Îndurerat, coborî printre muritori. Dar cum urgia aruncatã peste oraș dupã oprirea clepsidrei, nu se domolise încã, lui Decaforus i-a fost greu s-o afle pe reginã în acea liotã înnebunitã ce-și cãuta scãparea. A gãsit-o în final, strivitã sub greutatea unei coloane prãbușite și mult prea târziu pentru a o mai putea salva.

și se mai spunea cã ar fi îngropat-o la rãdãcina clepsidrei, iar el ar fi rãmas în Aeternum pentru totdeauna, ca sã vegheze asupra celor douã iubiri ale sale…

Un zgomot de voci il deranja din meditatie. In dreapta, lângã piciorul podului, trei pușlamale afumate, deghizate de Carnaval se țineau pe dupã umeri și cântau cât le ținea gura; Rufio zâmbi ușor – bețivanii n-aveau voci rele și cu talentul lor, puteau face câțiva gologani, dacã i-ar fi primit vreun birjar pentru distracție.


Auzise despre sãraci al cãror talent fusese descoperit în acest fel, cântând în spatele vreunei trãsuri; în general, câștigul obținut de la mușterii era împãrțit cu vizitiul care le permitea sã se urce în spate, iar dacã clientul își delecta auzul fãrã sã plãteascã și distracția alãturi de transport, nu era el de vinã, ci artistul, cãci falsase sau glumele lui fuseserã prea slabe.

Acest soi de reprezentații apãruse din inițiativa mai marilor orașului și aveau la bazã principiul cã fiecare om are un talent al sãu, nu trebuie decât sã-l descopere, iar aici, în Aeternum, orice talent poate fi valorificat. Gestul acesta fãcuse ca șomajul sã nu fie decât un cuvânt de dicționar.

Petrecaretii ajunsesera deja pe strada Venenum si intrau intr-una din carciumi, probabil ca sa-si ude gatlejele uscate de atata cantat… Si nu erau singurii care petreceau - oamenii ieseau din magazine, intrau in cafenele, orasul traia in toata puterea cuvantului, fara a se gandi o secunda la amenintatoarea profetie.

Iar orasul imbracat de Sarbatoare era minunat ! Brazi împodobiți cu mãiestrie dormitau la colțul fiecãrei clãdiri, unii falnici cu lampioane în culorile curcubeului, alții de-o șchioapã cu lanterne minuscule, fiecare dupã înãlțimea casei pe care o strãjuia. Era un deliciu sa-i privesti !

Dar vizita lui Stelianos ii stricase deja seara si oricat s-ar fi straduit, n-avea sa se mai simta ca pana atunci. Era deja opt p.m. , nu mai era timp de pierdut.

De obicei, strãbãtea distanțã de la magazin pânã la fortãreațã de pe colinã cu inima plinã de bucurie. De astã datã însã, bucuriei îi luase locul neliniștea; îl cunoștea pe vrãjitor de ani de zile și îl considera cel mai bun prieten, dar parcã în acea searã ar fi preferat sã nu dea ochii cu dânsul.

Cu toate acestea nu se putea sustrage datoriei și s-ar fi mințit pe sine, dacã ar fi pretins cã nu era și curios.

MARTIE 2006


IIIIII – TREI CÃRTI

Profilul sumbru al cetãþii se zugrãvea pe fondul albastrului închis al înserãrii.

Luna intrase deja în cel de-al doilea pãtrar, iar ãsta nu putea fi semn bun. Rufio o privi un timp cu un fel de îngrijorare, așa cum privise și clepsidra, dupã asta oftã și grãbi pasul înspre coama dealului.

Ajungând în fața intrãrii, bãtu de douã ori cu ciocanul poleit cu aur și așteptã cumpãnit sã i se deschidã.

Deși încercase sã se camufleze, slujnica îi intui pe moment tulburarea și se întristã un pic. Se obișnuise cu prezența-i pururi veselã și îi fãceau mare plãcere complimentele lui politicoase.

Iar politețea lui devenise proverbialã în cercuri; Rufio își dãdea seama cã uneori exagera, dar nu voia sa se schimbe, era mulțumit cu sine însuși, ceea ce nu era puțin lucru. Mereu serios, atent a nu deranja sau a jigni, cu vorba blândã și domoalã de frate mai mare, de confident și sfãtuitor, pãrea nãscut cu misiunea de a-i ferici pe ceilalți.

Câți oameni pot oare sã se nascã cu o asemenea misiune și sã aibã curajul de a o duce pânã la capãt, fãrã a suferi? Sigur nu mulți, iar aceia sunt poate îngeri. Rufio nu era și nu cãuta sã fie, însã frumusețea ochiilor sãi cenușii și a pãrului șaten închis, îl asemuia cu unul dintre ei.

Servitoarea îl pofti într-o încãpere care ținea loc de salon și de birou în același timp. Castelul era destul de larg, nicio îndoialã, dar stãpânul lui era un singuratic și prefera sã ocupe minimul de spațiu posibil.

De altfel, aceastã dorințã a sa era manifestatã și prin simplitatea cu care era decorat biroul si la care vrãjitorul nu renuntase nici mãcar acum, la ceas de sãrbãtoare; nu exista in acea incapere nici infimul semn cã cel care trãia acolo s-ar bucura de acele zile, nici mãcar o ghirlandã de flori sau o crenguțã de brad aninatã la sobã, lucruri care electrizeazã chiar și un adult!…

Rufio știa cã nu modestia îl oprise pe vrãjitor sã decoreze biroul, ci faptul cã-și pierduse demult credința și speranța în mai bine. și uitase de copilul din el, cel care ca toți copii, se lãsase fermecat de fiece datã de magia Sfintelor Sãrbãtori. Dar mai știa și faptul cã omul putea fi salvat, însã povestea lui era cu mult mai sinuoasã și mai întunecatã decât cea a bãtrânului Scrooge, iar vizita celor trei spirite ar fi fost practic în zadar.

Gãsind camera goalã, Rufio avu o clipã de destindere și asemeni unui școlar bucuros de întârzierea profesorului la orã, îi veni în minte sã se întoarcã și sã plece. Dar ca de obicei, se simti atras de biblioteca si se apropie de volumele imbracate in piele neagra, ce dormitau oranduite frumos pe cele trei rafturi ale mobilei.

Colectia cuprindea majoritatea titlurilor ce fusesera publicate de la aparitia tiparului incoace. Era un deliciu s-o privesti, iar Rufio nu pierdea niciodata ocazia de a-si plimba degetul peste cotoarele cartilor, vreme in care soptea cu incantare numele operelor pe langa care trecea.

Jucandu-se astfel, degetul lui se lovi la un moment dat de un cotor ce nu era aliniat cum se cuvine. Se opri si citi titlul: Crima si pedeapsa de Dostoievski. Era una din cartile lui preferate ! Vru sa-l impinga inapoi in raft, dar cotorul cartii se despica brusc pe verticala si repezindu-se spre el, ii ciupi aratatorul asemeni unui sarpe veninos. Rufio isi trase mana, iar cartea reveni la forma sa initiala.

Dadu sa iasa din incapere, dar exact atunci, vrãjitorul se precipitã pe o ușã dosnicã, mascatã cu o draperie de atlaz; Rufio tresãri ușor și ca sã nu dea de bãnuit, fãcu doi pași înspre gazdã.

- Bunã seara! rosti el cu amabilitate si ii intinse punga cu cadoul pe care i-l adusese. La multi ani !

- Îți mulțumesc cã ai venit, rãspunse omul cu glas stins, iar în ochi îi luci pentru o secundã o nemãrginitã bucurie.

Pãrea abãtut, obosit, poate chiar bolnav, ceea ce era uimitor la acest om impozant, care intimida o lume numai prin simpla-i prezențã.

- Stelianos mi-a comunicat cã ai ceva sã-mi spui, se justificã tânãrul cu însuflețire, așa cã iatã-mã, am venit!

Însã, vorbele lui nu avurã darul de a descreți fruntea prietenului sãu.

- Evlampionis?… șopti el dupã asta, îngrijorat, uitându-și mâna pe umãrul vrãjitorului.

Acesta se arãta incapabil sã-și adune gândurile. Dar era oare adevãrat sau numai o stratagemã pentru a-i afla intențiile?…

Cu zile în urmã, vrãjitorul îl rugase pe Stelianos sã i-l trimitã pe Rufio pentru a se sfãtui cu el, iar acesta îi promisese cã-i va spune sã treacã pe la castel, dar ori nu se ținuse de cuvânt ori Rufio îi ignorase invitația. Iar acum venea la el ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, acum când luna intrase în cel de-al doilea pãtrar, acum când nu-i mai era de niciun folos…

și-ar fi dorit ca Rufio sã plece, sã-l lase singur cu fantomele lui. Dar acesta nu pleca și mai cu seamã de atât, îi cerea sã-i explice ceea ce el însuși nu-și putea lãmuri.

Rufio îl studia cu compasiune.

- Ããã, Stelianos… începu el cu un fel de teamã, evitându-i privirea, Stelianos ți-a povestit despre ce e vorba?…

Se târî înspre fotoliul din stânga cãminului, unde ocoli mãsuța joasã de brad din fața acestuia și se așezã. Deschise punga si scoase din ea o agenda pe anul urmator si o felicitare lucrata manual, ce avea pe coperta un bradut impodobit, cusut pe etamina ; dupa ce le privi dezinteresat, le puse inapoi in punga si astepta raspunsul anticarului.

- Mi-a spus ceva, începu el vag, despre niște… cãrți, nu știu… Disimularea era pentru Rufio ca o a doua naturã. Speram sã-mi spui tu mai multe, adaugã el cu sentimentul de ușurare cã întâiul pas fusese realizat.

Cum Evlampionis nu-i oferise un scaun, rãmase în picioare, în fața sobei. Gestul vrajitorului atunci cand primi darul, il dezamagise, dar nu spuse nimic.

- Hm, nu știi sã minți… murmurã omul cu antipatie. Cum îl știu eu pe Stelianos, ți-a spus tot! mai zise el, cu un zâmbet rãutãcios.

- Da, mi-a spus, mãrturisi Rufio, surâzând cu tristețe. Deci… e adevãrat, urmã dupã o scurtã pauzã, ai aceste momente de… inconștiențã, în care scrii aceste cãrți?…

- Scriu aceste cãrți… repetã vrãjitorul cu ironie, mai repede ele mã scriu pe mine decât eu, pe ele! și nu trebuie sã te ferești, prietene, chiar e vorba de inconștiențã. Sunt momente de veghe, în care acționez involuntar, în care mâna mea înșira rânduri cu de la sine putere, iar când mã trezesc la realitate, gãsesc teancuri de pagini cu scrisul meu frumos și îngrijit…

Râse, apoi oftã adânc. Rufio îl studia cu aceeași pãrere de rãu.

- Scriere automata. Un fenomen ieșit din comun, dar mã tem cã totuși destul de obișnuit în sfera mea de activitate. Numai cã mie nu mi s-a întâmplat pânã acum… Atâta tot.

- Profeții.

- Despre cãderea Aeternumului.

- Prostii, il dojeni Rufio pe un ton nesincer.

- Nu, Rufio, le-am citit, se destãnui vrãjitorul. și nu sunt deloc prostii, completã el grav.

- Dar avem deja legenda, stim ca orasul va avea un sfarsit tragic... Ce e in plus fata de amenintarea din legenda?

- Sunt multe lucruri, informatii ce se refera la viitorul fiecaruia dintre noi, a fiecarei fiinte care traieste in Aeternum…

Rufio il privi neincrezator.

- Daca le gaseste cine nu trebuie, orasul nostrum va deveni un iad! Va supravietui prorocirii fundamentale, dar vom suferi cu totii.

- Deci nu exista putinta de a alege, soarta ne e pecetluita, sopti meditativ, cãtre focul din vatrã. Dar de unde reies profetiile? De la… și se opri cu fel de teamã.

- … diavol? continuã vrãjitorul în locul lui. Hai, sã nu spui cã ți-e fricã sã-i rostești numele; asta chiar e prefãcãtorie și nu-ți stã bine! și mai pe urmã, nemuritor cum ești, ar fi și ridicol.

- De fapt, voiam sa intreb daca nu sunt de la zeu, se apara Rufio. Bine, nu te contrazic, tu ma cunosti cel mai bine… Poate ai dreptate, dar nu eu am provocat acea intamplare nefericita ce ma defaimeaza atata… iar situatia aceasta nu m-a schimbat nici în bine, nici în rãu, sunt același din totdeauna, adaugã el cu o ușoarã tristețe.

Un moment tãcurã amândoi.

- Deci, de unde vin aceste profetii?...

Evlampionis îl privi cu neîncredere.

- Nu știu, zise el într-un târziu, plictisit. Oftã iarãși, apoi completã: Nu știu nimic… Of, mã simt atât de bãtrân…

Anticarul îl privi cu un fel de repulsie. Își mușcã buzele.

- Intamplarea asta “ nefericita ” cum o numesti tu ti-a schimbata viata pe vecie, Rufio, doar ca tu nu constientizezi asta… sau nu vrei s-o constientizezi. Te inteleg foarte bine, doar suntem pe aceasi pozitie.

Rufio se apropie de vrãjitor și șopti cu fermitate, apãsând pe fiecare silabã:

- Cu te pot ajuta?

- Pentru ce te-a trimis Stelianos?

Rufio își pierdu cumpãtul. Clãtinã din cap și se retrase pe scaunul de la masa de scris, unde stãtu un moment sã chibzuie.

- Ca sã ard cãrțile, mãrturisi el cu regret.

- Da, a menționat ceva despre asta… afirmã Evlampionis visãtor. Dar eu nu l-am luat în serios. Socot cã n-ar trebui arse, în fond, e vorba despre viitorul nostru, al orașului nostru.

- Deci crezi cã ar trebui cruțate?… Dar ce-i, de fapt, în cãrțile astea?! exclamã el cu enervare în glas. Apucã cu brutalitate unul din volumele de pe masã și îl deschise la nimerealã. Abia dupã, își luã seama și se scuzã: Imi dai voie?…

- Poți sã faci ce vrei! pufni stãpânul casei cu indiferențã. Se aplecã șã-și toarne un pahar cu vin negru din carafa de pe mãsuțã. Oricum, n-o sã înțelegi nimic… Sã n-o iei ca pe o lipsã de respect, ți-am comunicat-o din simpla rațiune cã volumele sunt legate cu vrãji și nu pot fi citite de orișicine. Atâta tot.

- Iar tu nu ești tocmai “ orișicine ”, nu? fãcu Rufio cu ironie.

Descoperise cã paginile erau criptografiate și le rãsfoia absent; aici, o runa, dincolo, o hieroglifa, apoi un termen latin sau grecesc, in orice caz, nimic din care sa-ti poti face o idée.

- Acum nici eu nu le mai pot citi, declarã cu un zâmbet ciudat. E periculos, dacã le citește cineva și le înțelege sensul… și totuși, nu trebuie distruse.

- Dar ce om obișnuit le poate citi? întrebã nemuritorul cu o undã de amãrãciune, punând cartea pe birou.

- Existã o condiție care permite citirea, dar mã tem cã niciunul din noi nu se încadreazã în ea, râse vrãjitorul.

Rufio se apropie de cãmin.

- Te-am dezamãgit, prietene, șopti el cu tristețe, tu mã chemaseși așteptând de la mine un sfat, iar eu am venit prea târziu…

- Da, dar nu mai conteazã acum, hotãrî Evlampions cu un soi de duioșie.

Rufio îi întinse mâna, iar vrãjtorul o strânse pãrintește între palmele sale fierbinți; gestul pãru sã-l emoționeze puternic pe nemuritor, ai cãrui ochi se umezirã ușor.

- Ți-am terminat horoscopul, anunțã Evlampionis cu un strop de jenã. Mi-a luat mai mult decât aș fi crezut, dar ști doar… e greu…

- Te referi la…

- Da, eram dincolo cu el, când m-a anunțat servitoarea cã ai venit.

- Cum se simte? Cum te simți tu?

- El… e la fel, neschimbat și nu cred va mai fi vreodatã altfel decât e acum. Eu?… Obosit. Tot ce mi-aș dori e sã-mi pot lãsa iarãși capul în poala ei, la fel ca mai înainte, și sã adorm în gingașele ei dezmierdãri… Dar nu mai e posibil. Câteodatã mã gândesc cã am fãcut o alegere greșitã, trebuia sã-l las sã plece, ar fi fost o inimã în minus în stãpânirea suferinței…

Rufio îl urmãrea cu emoție.

- Sã-ți îngropi unicul copil… Cum simți tu asta, Rufio?… Mi-am îngropat propriul copil, iar eu încã trãiesc!… Poți înțelege asta, prietene, poți?!…

- Nu te mai chinui, te rog. Ai fãcut alegerea corectã; ea era deja moartã și nu era nimeni vinovat; ai fãcut exact ce trebuia.

- Oh, Rufio, de m-ar vedea cineva acum, socoti vrãjitorul ștergandu-și lacrimile de pe obraji, de m-ar vedea zic, aș arunca asupra acelui muritor cel mai cumplit blestem și n-aș regreta nicio secundã.

- Te cred, prietene, șopti Rufio, dar suntem numai noi doi aici. și avem o treabã de înfãptuit.

MARTIE 2006


IVIV – PRINTRE ROZE

Vrãjitorul reflectã un moment. Se ridicã de pe fotoliu, așezã cãrțile teanc și cu ele în brațe, înlãturã o altã draperie, spunându-i lui Rufio sã-l urmeze.

Intrarã într-un holișor strâmt cu douã încãperi pe partea stângã. Prima din ele avea ușa întredeschisã. Vrãjitorul o înlãturã puțin, iar Rufio vãzu înauntru un tânãr brunet cu pãrul tuns scurt, ce stãtea apatic într-un fotoliu, cu privirile ațintite asupra focului din cãmin. Îl asista o slujnicã blonduțã și rotunjoarã ca un mãr, ce citea cu glas tare dintr-o broșurã.

- Îl vezi? Așa cum îți spuneam.

Rufio zâmbi cu tristețe.

- Ia spune-mi acum, zise vrãjitorul pe când alãtura ușa ca mai înainte, ce s-a întâmplat, de fapt?

Îl luã pe Rufio cu sine cãtre scãrița din dreapta și începurã sã coboare treptele capitonate cu stofã purpurie, anticarul impleticindu-se de cateva ori, caci covorul i se rula sub talpi, pe masura ce pasea.

Acesta era cel mai bun semn ca vrajitorul se suparase pe el, caci se stia ca obiectele din castel reactioneau in functie de dispozitia stapanului lor.

- De ce n-ai venit?

- N-am știut, mãrturisi anticarul. Evlampionis nu pãru surprins. Stelianos mi-a spus abia azi cã vrei sã-mi vorbești… și dupã aceea, întreaga istorie.

- Mi-am dat seama în timp cã n-avea sã te trimitã la mine decât pentru a distruge cãrțile. Speram ca mãcar sã vina el personal, sã nu te implice și pe tine în treaba asta…

- N-am înțeles ce legãturã are luna cu citirea cãrților, spuse Rufio când ajunserã în capãtul scãrii.

- E o întreagã istorie… oftã magul. Ce pot sã-ți spun este cã zeul nu vrea ca profețiile sã fie rãspândite; se pare cã el n-a vrut sã mi le comunice, i-au scãpat la fel de involuntar cum mi-au parvenit mie. Tipul vorbește în somn, lãmuri el, zâmbind. Mi-a poruncit sã suprim cãrțile, altfel distruge orașul pe negândite și profețiile devin nule. Iar termenul expirã în zori…

- Deci, profețiile vin de la zeu, se lamentã Rufio dupã o micã pauzã. știai și m-ai lãsat sã debitez prostii!…

Evlampionis râse.

- Nu știi ce drag îmi ești când te îndoiești de originea ta!

Rufio se strâmbã.

- De ce n-ai venit la mine? îl certã el.

- Am venit, aprobã vrãjitorul cu arțag. Nu te-am gãsit acasã nici noapte, nici zi, de parcã disparuseși cu desãvârșire de pe fața pãmântului! și nici la organizație nu erai.

Nemuritorul se încruntã.

- Eu dorm în medie trei-patru ore pe zi și mi-e suficient, imposibil sã nu fiu gãsit în aceste douãzeci de ore!… Adicã, nu spun cã ai minți cumva, adaugã el cu deferențã, dar chiar mi se pare ridicol ce-mi spui…

- Ți-am lãsat mesaje în ușa anticariatului, dar probabil cã Stelianos s-a îngrijit ca acestea sã nu ajungã la tine.

- Se poate. De fapt, în ultima perioadã, mi-a dat de lucru mai mult decât de obicei.

- Asta e, s-a terminat acum. Însã… e o problemã care pe domnul Stelianos n-o sa-l amuze…

Vrãjitorul ieși într-o curticicã, împrejmuitã cu garduri de oțel, unde se începuse amenajarea unei grãdini. La lumina unui felinar, între douã straturi de trandafiri albi, Rufio vãzu o groapã și în fața ei, înfiptã în pãmânt, o lopatã mare cu coadã verde.

Groapa era proaspãtã, de vreo patruzeci de centimetri adâncime și goalã în interior. Rufio tresãri nervos, de parcã imaginea aceea i-ar fi produs amintiri neplãcute. Se întoarse spre om, așteptând o explicație.

- Cãrțile mele nu sunt niște cãrți obișnuite, spuse vrãjitorul cu voce stranie.

Rufio îl privi bãnuitor. știa cã unii oameni oricât de cuminți ar fi, dacã sunt forțați de situatie, fac gesturi la care nu s-ar fi gândit vreodatã. Putea Evlampionis sã-l ucidã pentru a-și pãstra cãrțile?! Nu, era un gând caraghios și în fond, n-avea nici o bazã; o biatã groapã nu înseamnã mormânt și mai pe urmã, vrãjitorul ținea la el.

Se știe cã dacã respiri într-un mediu morbid, e lesne sã te molipșesti și tu.

- Mi-ai terminat horoscopul? întrebã el, deși știa rãspunsul.

- Da, iar cel care te va ucide nu s-a nãscut încã, hotãrî vrãjitorul, de parcã ar fi posedat puterea telepaticã care lui ii lipsea.

- Nu s-a nãscut încã?… repetã nemuritorul, dupã ce-i trecu uluiala.

- Îl vei cunoaște și-l vei ghida în toate, va fi ca și copilul tãu.

- și totuși, mã va ucide, meditã Rufio uitându-se la groapã.

- Da. Dar asta se va petrece dupã câteva secole, atunci când existența ți se va pãrea îngrozitor de îndelungatã și-ți vei dori cu adevãrãt sã te odihnești, adãugã vrãjitorul, bãtându-l încetișor pe umãr.

- Ce voiai sa spui mai devreme?

- Hm, as putea sa-ti spun multe, Rufio, marturisi vrajitorul, as putea sa zic ca am pus o vraja care sa apere cartile fata de elementele naturii si ca tot ce putem face, e sa le ascundem in pamant. Dar poate ca te-as minti si nici mie nu mi-ar sta bine… Pentru asta, voi fi sincer: daca nu le pot salva, am sa te rog sa ma lasi sa le distrug eu insumi. Nu, nu te pacalesc! Nu ma voi impaca nicicand cu ideea ca altul a facut treaba asta si il voi uri de moarte pe cel care o va incerca!

Rufio il asculta, coplesit.

- Crezi ca as mai fi acceptat piederea Elisei, daca n-as fi pregatit-o eu, ci vreun doctoras oarecare ?!... Arsenicul actioneaza la sase ore de la deces; o fiola din solutia mea va sterge scrisul de pe carti in doar o singura ora! Dar trebuie sa le ingrop mai intai, n-as suporta sa vad cum se dezintegreaza… Deci, ce alegi, prietene: izbavirea sau ura eterna ?

Acum intelegea Rufio care fusese treaba cu volumul lui Dostoievski: vrajitorul se credea un criminal, un Agamemnon.

- Si daca le ascunzi, acest zeu al tau nu va afla?... intreba el, dupa un moment de gandire.

- Nu, daca aplic intregul ritualul.

Vrãjitorul rãsfoi pentru ultima oarã cele trei cãrți învelite în piele roșie, pe urmã le depuse în groapã, una peste cealaltã, cu un fel de pietate în mișcãri.

- și dacã le aflã cineva și le citește? adaugã dupã o pauzã. Spuneai cã existã un mod…

- Dacã le dezgroapã cineva înainte de timpul stabilit, nu câștigã nimic, cãrțile se stricã imediat, cãpãtând acea particularitate de care te ferești tu cel mai tare…

Evlampionis râse pe sub mustãți. Rufio ignorã înțepãtura.

- Focul nu le stricã… lumina soarelui?

- Da, prietene, lumina soarelui le distruge.

Vrãjitorul se lãsã în jos lângã groapã și deschise volumul de deasupra. Rufio ridicã felinarul.

- Ba chiar și cea a lãmpii sau mite cea a unei biete lumânãri; scrisul se volatilizeazã, iar foile rãmân albe de parcã n-ar fi fost nicicând scrijelite cu pana.

- și la ce-ți mai folosesc odatã îngropate? se mirã anticarul.

- Peste o sutã de ani… le pot citi din nou! declarã vrãjitorul cu exaltare, închizând cartea. Nu e minunat?…

Dar Rufio nu-i împãrtãșea bucuria.

- Mda… și dacã n-ai sã mai trãiești încã o sutã de ani?… întrebã el cu sfialã.

- M-am gândit la asta, șopti omul întristat, acoperind gropa cu pãmânt, dar nu face nimic… vei trãi tu și vei îngriji de aceste cãrți!

- Cum?

- Cu puțin ajutor, din partea mea și… a altcuiva. Primesc informații neconclusive, dar sunt aproape sigur cã tu vei trãi. Sper numai ca asta sã se întâmple în acest oraș… Iar dacã ar fi așa, nu înseamnã oare cã orașul va exista și peste aceastã sutã de ani?!… Gândește-te, prietene!

Vrãjitorul se înclinã cu exultație asupra cãrților, dulcea lui povarã… Cu miscari rapide, de parca ar fi inlaturat vreun gunoi, omul schita pe pamant, un desen minuscul.

Rufio nu-l lua in seama. De fapt, el se gandea tocmai cã nu Evlampionis sãpase groapa și aruncã instinctiv o privire prin curte dupã sluga care avea sã continuie munca vrãjitorului, însã nu zãri pe nimeni.

- Nu știu, Evlampionis, niciodatã nu mi-a plãcut sã fac planuri pe termen lung, nu știu… Dar dacã tu ai încredere în mine sã-mi încredințezi cãrțile tale… în mine, care am venit sã le ard…

- Dar ai venit deasemenea sã-mi dai o șansã, completã vrãjitorul.

- Ei bine, eu nu pot decât… sã accept…

Vrãjitorul zâmbi cu mulțumire.

Ca din senin, pe poarta castelului se ivi fetița bucãtãresei, în cãmãșuțã de noapte și cu un felinar în mâini. Ea se opri în prag, cãutând din priviri pe stãpân, iar când îl zãri lângã stratul de trandafiri, alergã cãtre dânsul, strigând cât o ținea gura.

Ajunsã în fața lor, ea rosti dintr-o suflare o afirmație ce cãzu ca un trãznet.

- S-a trezit conașu’ cel tânãr!!

- Ce spui?! tunã vrãjitorul cu asprime în glas. Nu, nu se poate!…

- Ba da, stãpâne, nu te mint! susținu copila. Conașu’ a coborât în bucãtãrie, la noi și a cerut de mâncare! Acu’ e sus. Mama m-a trimis sã-ți spui…

Evlampionis o ascultã cu mințile rãvãșite de durere și speranțã, iar când copila tãcu, omul fugi prin ușa deschisã a castelului pentru a vedea cu ochii sãi minunea. Rufio îl urmã fãrã șovãire si aproape ca nici nu remarca obraznicia usii ce se inchise inainte ca el sa poata intra.

Singura explicatie era ca vrajitorul voia intimitate.

Fetița închise ușa în urma ei și urcã scãrile în fugã. Ajungând în salon, se strecurã printre servitorii treziți din somn ca și ea și se ascunse dupã poalele mamã-sii, ce povestea cu lux de amãnunte întâmplarea deja cunoscutã.

MARTIE 2006



VV - ZORILE

Ex abrupto. și totuși, la fel de exact ca un ceas elvețian. și deloc miraculos, atâta vreme cât existau lãmuriri bazate pe științã și logicã.

Începuse cu pași mici, asemeni unui prunc, asimilând forme, sunete și culori, timp în care conexiunile se refãceau bucatã cu bucatã pânã ce sistemul ajunse sã funcționeze din nou la parametrii optimi.

și atunci, fãrã de veste, ochii și mintea i s-au deschis ca dupã un somn îndelungat și s-a gãsit dornic de viațã și de luminã.

Nici el nu înțelegea prea bine ce se petrecuse; își amintea cum se uita absent la flãcãrile din cãmin și, dintr-o datã, acestea prinseserã suflet, iar gândurile sale se limpeziserã ca prin farmec, așezându-se în șir rațional, cum nu mai fuseserã demult. Opacitatea dispãruse brusc, nu mai vedea lumea printr-un geam mat și nu-i mai era teamã de ea, iar în clipele ce urmarã, își șterse din minte aceste reminiscențe de parcã nu le-ar fi avut nicicând.

Fusese grav bolnav, n-ar fi negat asta, dar învinsese afecțiunea și în prezent, era într-o formã excelentã. Deși n-o simțea, trebuie sã fi fost sãtul peste peste cap de acea camerã în care bolise și oricum, avea lucruri mai importante de fãcut decât sã trândãveascã lângã foc.

Erin se numise stãpân al moșiei Worshend cu doi ani în urmã și în acea perioadã, fãcea naveta între Aeternum și Hamburg, oraș în care își încheiase cu brio studiile superioare. Cum reușea sã facã aceasta, având în vedere profeția, era însã secret.

Pe atunci, tânãrul era logodit cu frumoasa Elisa, care între timp îi devenise soție, iar costurile facultãții le achitase însuși Evlampionis, care îl considera pe orfan, fiul pe care nu-l avuse.

Vrãjitorul îi iubea mult ce doi copii ai sãi și n-ar fi ezitat sã meargã pânã în iad și-napoi numai sã-i vadã fericiți.

Bineînțeles cã prima dorințã a castelanului nu putea fi alta decât aceea de a-i duce Elisei minunata veste a însãnãtoșirii lui și de a-i sãruta cu duioșie fruntea împovãratã cu griji. Însã, deși își propusese acestea, nu se grãbea deloc la efectuarea lor, de parcã undeva, în interiorul sãu, i se spunea cã n-au niciun rost…

Tânãrul pãrãsi încãperea și se lãsã purtat de pași pe traiectul cunoscut. Cu numele ei pe buze și inima bãtând nebunește, o porni nu cãtre odãile de la etaj, ci spre pivnițe.

Dupã ce strãbãtu o combinație de pasaje secrete, pe care și le amintea la perfecție, deși era convins cã nu le mai folosise de ceva vreme, Erin nimeri într-o criptã îngustã. În mijlocul ei se afla un fel de raclã acoperitã cu un lințoliu de mãtase violetã, ale cãrui margini atingeau podeaua.

Prin urzeala borangicului se zugrãvea un chip feminin, chipul prea îndrãgit al logotnicei sale. Vãlul fu înlãturat și se dezvãlui o copilã de o frumusețe angelicã, cu plete negre, ce curgeau ca un râu peste umerii goi.

Grație arsenicului ce-și fãcuse lucrarea, prefãcând-o pe Elisa într-o superbã pãpușã de cearã, moartea nu-i putuse rãpi prea multe, poate doar din prospețime și din nuanțã, însã oricum, paliditatea aceasta era apropiatã tenului ei natural.

Tatãl se ocupase de toate și starea în care se afla cadavrul demonstra mãiestria vrãjitorului. Omul dãduse poruncã ca cineva sã se îngrijeascã periodic de toaleta defunctei și de curãțenia din cavou și se pare cã ordinele vrãjitorului erau ascultate cu sfințenie, cãci rochia de tafta violetã a Elisei era aproape nouã, iar interiorul sarcofagului era tapetat cu crenguțe proaspete de brad și petale de trandafir.

Cum ședea aplecat peste marginea raclei, contemplând fixitatea ochilor ei albaștri încadrați de gene argintii acum din pricina otrãvii, tânãrul atinse ușor buzele albe ale moartei. Rãceala sãrutului îl trezi la realitate și ochi i se umplurã de lacrimi. Elisa lui nu mai era decât o statuie de ivoriu…

Pradã unei crunte revoltãri, o apucã de umeri de parcã ar fi vrut s-o zgâlțâie sã se trezeascã, apoi se liniști și-și îngropã fața în pieptul ei, plângând în hohote. Visul frumos se încheiase pentru vecie… Castelanul o sãrutã pe frunte, apoi o acoperi la loc și se întoarse în castel.

Pe când urca scãrile, aruncã o privire pe fereastrã și îl zãri pe socrul lui în grãdinã, alãturi de un om strãin, ambii concentrați asupra unei gropi. Îi urmãri cu nedumerire, apoi intrã în bucãtãrie.

Scotoci prin oalele de pe plitã dupã ceva de-ale gurii și rãsturnã accidental un capac, ce produse un zgomot teribil. Imediat, apãru pe ușa încãperii o servitoare, care scoase un strigãt de uimire.

MAI 2006


VIVI – CIULAMA CU SOS ALB

Evlampionis se crezuse îndeajuns de versat într-ale sufletului omenesc pentru a nu mai putea fi vreodatã surprins de vreo acțiune a semenilor sãi. și iatã cum în acea noapte, lucrurile se precipitau din nou fãrã ca el sã le poatã controla. Iar frustrarea i se pãrea cu atât mai mare cu cât magul, care se ghida dupã astre, nu prevãzuse nimic despre cele ce aveau sã se petreacã…

Revenirea ginerelui sãu marca finalul unei etape dominate de vicisitudini; vrãjitorul îl îngrijise pe tânãr cu toatã devoțiunea cu care fusese înzestrat, dar de multe ori simțise blazare și își dorise sã se ajungã la un sfârșit, oricare ar fi fost acela. Deseori îi trecuse prin minte cã acest stadiu n-ar fi existat nicicând, dacã l-ar fi lãsat pe tânãr sã moarã odatã cu Elisa, dar de fiece datã, ajungea la concluzia cã fãrã acest om, existența lui ar fi fost una searbãdã și mai apoi, i-ar fi fost imposibil bietei lui inimi sã suporte ambele pierderi.

Elisa nu apuse sã-i dãruiascã nepoți spre care omul sã-și poatã canaliza acum dragoste pãrinteascã. Iar cum patima pentru fiica sa era una din cele eterne, se admite cã fetișizarea lui Erin, unicul suvenir însuflețit rãmas de la ea, a fost doar urmãtorul pas.

O îndrãgise pe copilã cu o dragoste egoistã, considerând cã ea îi aparține lui și numai lui, și asta chiar din prima clipã când o ridicase de pe treptele bisericii unde o gãsise abandonatã. Fata crescuse în castelul vrãjitorului și nu cunoscuse lipsuri, cãci tatãl îi oferise toatã inima lui, iar acolo unde nu se pricepuse a o crește, nãscocise și totul mersese ca pe roate.

De aceea, Elisa spunea ades cã întreaga ei copilãrie nu știuse de viața realã, trãise într-o fantezie, creatã special pentru ea de cãtre pãrintele sãu, magicianul cu fruntea umbritã de luceferi.

Primul eveniment survenit se disputase pe când vrãjitorul se întorcea acasã dintr-o cãlãtorie, nerãbdãtor sã-și vadã fiica pe care o lãsase ușor suferindã. și nu faptul de a o afla rãpusã de o rãcealã cu complicații îl uimise peste mãsurã, cât îl îngrozise acela de a-i gãsi pe tineri în patul lor, uniți într-o îmbrãțișare a morții. Erin era numai în nesimțire, dar fiica magului pãrãsise demult lumea noastrã…

Evlampionis nu avusese niciodatã certitudinea cã Erin știa de moartea soției sale, însã un lucru se înțelegea din felul cum arãta dormitorul: tânãrul voia sã moarã și pregãtise totul dinainte pentru a nu avea surpriza neplãcutã ca decesul lui sã nu se iveascã în urma afecțiunii pe care o avea. Vãzuse omul multe în existența lui, dar o așa îndârjire ca la tânãrul sãu, pe nicãieri!

Dar vorba aceea “ orice naș își are nașul “ , și îndârjirea lui Erin gãsise una pe potrivã, cãci socrul lui nici nu concepea sã-l lase sã moarã.

La prima vedere, afectul lui Evlampionis era pe deplin justificat, dar Rufio știa cã nu era vorba doar de emoție, ci și de teamã. Când anticarul ajunse în coridorul ce ducea spre sufragerie, îl zãri pe om sprijinit de o coloanã ionicã, de unde privea cu încordare cãtre ușa deschisã a camerei.

Slugile flecãreau de zor; Rufio își zise cã ginerele vrãjitorului trebuie sã fie lihnit, dacã acceptã sã mãnânce cu atâta zarvã în jurul lui.

Se apropie de Evlampionis; acesta îi aruncã o privire, apoi oftã adânc, resemnându-se.

- Vino cu mine, îi șopti el rugãtor.

Intrarã într-o camerã de formã dreptunghiularã, al cãrei mobilier era compus dintr-o masã lungã și strâmtã și câte patru sfeșnice mari, de argint , ce dominau fiecare din cele patru colțuri ale încãperii. În capãtul stâng al mesei, înconjurat de servitorime, se afla tânãrul moșier ce mânca pe îndelete dintr-o porție de ciulama cu sos alb.

Vãzându-l pe stãpân, bucãtãreasa veni la dânsul și începu sã turuie aceeași istorie, repetatã de n ori în acea noapte, povestind cu atâta plãcere de parcã ar fi fost prima oarã. Tipicar cum era, Rufio o chestionã pe femeie asupra orei exacte la care se petrecuse totul, de parcã aceastã informație ar fi fost extrem de vitalã.

Evlampionis rãbdã cât rãbdã, pe urmã porunci servitorilor sã meargã la culcare pentru a rãmâne singuri.

Vrãjitorul, ce ignorase prezența ginerelui sãu, de cum realizã cã nu mai sunt decât ei, trei în camerã, se deplasã cu pași mici pânã la masã. Cu mâinile împreunate ca pentru rugãciune, omul se debarasã de orice ipocrizie.

- Erin?!… murmurã el cu duioșie. Fiul meu, ești bine?…

Tânãrul care nu arãta sã fi observat schimbãrile produse în salã, se opri din mestecat și puse furculița în farfurie. Nu rãspunse de îndatã, gest care îl intrigã pe vrãjitor, iar când ridicã privirea spre cei doi, în ochii sãi se citea un soi de suspiciune.

- Bunã seara, tatã-socrule! i se adresã Erin cu entuziasm. și bunã seara și domniei-tale, amic al socrului meu! adãugã el cãtre Rufio cu o amabilitate puțin exageratã.

Acesta salutã printr-o plecãciune a capului, dându-și seama cã nu era momentul potrivit pentru a se face cunoscut.

- Sunt bine, mulțumesc de întrebare, rãspunse tânãrul în cele din urmã, cu oarecare rezervã.

- Ești bine! Nu, nu poți fi bine!… Adicã… ești bolnav, fiule, sã nu aparã vreo recidivã, știu eu… Trebuie sã te vadã un doctor, insist sã te vadã un doctor!

Evlampionis se îndreptã hotãrât spre ușã și trase de șnurul cu clopoțel utilizat pentru a chema servitorii.

- Nu, îl opri tânãrul cu fermitate, iar când vrãjitorul se întoarse spre el, uimit de tonul folosit, îl vãzu pe Erin ridicat în picioare în fațã mesei, iar chipul sãu denota o duritate pe care omul n-o știa la ginerele sãu.

Rufio îl îndemna la calm.

- Am spus cã mã simt bine, completã Erin cu indulgențã și se așezã înapoi. Eeei, de ce nu ședeți voi cu mine?… Haideți, sã ciocnim cu pahar cu vin! deveni el binevoitor.

- Vin?… Un pahar… cu vin?… Da… Adicã… ai apetit, nu? Ți-e foame și ãsta, ãsta e un semn bun, nu, Rufio?!!… fãcu omul cu o bucurie de nebun în ochi. Are poftã de mâncare! râse el isteric. Nu e minunat, Rufio? Zii!

și se repezi la anticar, strângându-i convulsiv brațul. Rufio se uitã cu tristețe cãtre Erin, care zâmbea fãrã chef.

- Dragul meu bãiat, dacã ții la mine, vei permite sã te consulte un medic, spuse Evlampionis cu blândețe.

- Nu, aprecie tânãrul dupã un moment de gândire, mã simt bine, excelent. Poate tu ai nevoie de unul…

- Eu?!… se uimi omul. De ce sã am nevoie?…

- Ești foarte încordat, tatã, și n-aș vrea sã pãțești ceva…

În cuvintele lui se vãdea puținã ironie.

- Nu, nici vorbã… Cred cã niciunul din noi n-are nevoie de medic, stabili omul.

Rufio nu înțelese pe moment dacã constanța lui Erin îl convinsese pe vrãjitor sau faptul cã tensiunea nervoasã a acestuia nu mai era de stãpânit, dar se lãmuri imediat, când omul adãugã ca pentru sine:

- Bine, dar o sã ți se facã rãu.

Deși nu se simțea în largul lui, Rufio nu se putu abține sã nu surâdã, cãci situația era într-adevãr, ușor comicã, având în vedere trecutul lui Erin. Însã acesta nu pãrea sã-și aminteascã un lucru capital.

- Erin, aș vrea sã-mi spui ce s-a întâmplat, solicitã vrãjitorul. Eu nu pricep, n-am avut nicio presimțire, la fel ca atunci… Doar acum o orã stãteam împreunã lângã foc și-ți citeam din cartea aceea… despre vânãtoare… Erai conștient în acel timp, auzeai ce-ți spuneam?!…

Moșierul tãcu, concentrându-se asupra farfuriei lui. Gestul jucatului cu furculița în mâncare demostra o iritare crescândã.

- Îți amintești de noaptea aceea?… continuã Evlampionis.

Rufio fãcu o grimasã; ambiguitatea întrebãrii avea ascuțimea unui iatagan. Drept rãspuns, tânãrul vâri în gurã furculița plinã și un dumicat de pâine de secarã. Apoi, își turnã un alt pahar.

Evlampionis trase jilțul din capãtul sãu de masã, dar nu se asezã. Rufio care de când intrase în castel, nu șezuse deloc, se instalã pe un taburet incomod, pe care-l gãsi lângã un perete.

- Hm, era atât de fericitã când izbuteai sã te rupi o vreme de telescop și de laborator pentru a merge cu noi la un picnic… murmurã Erin visãtor. De-ai fi vãzut cum i se lumina chipul de bucurie și câtã exuberanțã se nãștea în sufletul ei. Oh, te iubea cu o așa pasiune încât uneori mã simțeam gelos…

Evlampionis vru sã zicã ceva, dar se rezumã la a-și umezi buzele uscate. Se așezã pe scaun, tremurând.

- Dar în inima Elisei noi doi ocupam aceeași treaptã și tu ne iubeai pe amândoi deopotrivã. Cugetã o clipã, râse, apoi adãugã, minunându-se: Îndrãgea violetul, culoare ce se asorta de minune cu ochii-i ca floarea de liliac…

- Ai vãzut-o?! întrebã vrãjitorul cu uimire.

- Da. A fost prima ființã pe care am vãzut-o când am perceput iarãși lumea și unica în a cãrei privire aș vrea sã mor…

- Nu mi-ai rãspuns la întrebare, insistã Evlampionis, dupã o micã pauzã.

Rufio îi sugerã printr-un semn sã nu-l oboseascã prea tare. Însã, vrãjitorul așteptase suficient pentru a-i fi imposibil acum sã se mai înfrâneze.

- Da, tatã, imi amintesc tot, mãrturisi el cu amãrãciune, nicio grijã, am memoria intactã.

- și atunci… n-ai nimic sã-mi reproșezi?! strigã omul, uluit.

- și ce ți-aș putea reproșa?… zise el cu tristețe cu glas, examinând distrat carourile feței de masã. Cã ignorându-mi liberul-arbitru, m-ai plasat în centrul preocupãrilor tale, cã m-ai transformat într-un cobai, iar medicația ta nu dãdea roade, cã mã chinuiai cumplit, deși vedeai cã totul se terminase pentru mine… Asta vrei sã-ți spun?…

- Erin, fiule, știu cã ți-am greșit mult, spuse omul, dar n-am sã-ți cer iertare cãci am fãcut doar ceea ce am crezut de cuviințã și nu-mi pare rãu. Dacã ar trebui sã trec din nou prin acele clipe, fii sigur cã aș proceda întocmai ca în acea searã.

Tânãrul îl cercetã cu mâhnire.

- Uite, accept sã-mi porți picã, dacã asta vrei, dar n-aș suporta gândul cã tu mã urãști…

Vrãjitorul se opri, așteptând reacția lui Erin. Moșierul oftã adânc, gustã din vin ca pentru a-și face curaj, apoi zâmbi cu tristețe.

- O vorbã necugetatã; nu trebuia s-o iei în seamã.

- Erin!…

- Probabil cã mã credeam în agonie, altfel nu-mi permiteam sã-ți vorbesc astfel, zâmbi el, stânjenit. și ca sã glumim puțin, dupã câte vãd, nu s-a îndeplinit blestemul meu, suntem încã aici, amândoi…

Evlampionis pãli dintr-o datã și aruncã o privire cãtre Rufio. Nemuritorul se sculã de pe scaun și cei doi schimbarã câteva cuvinte pe șoptite. Erin se încruntã.

- S-a întâmplat ceva?…

- Erin, fiule, mã întrebam ce planuri ai, dacã te-ai gândit cumva la ce vrei sã faci în viitor? întrebã omul cu o undã de fãțãrnicie.

Erin simți pericolul și se retrase încet în carapacea sa.

- Ce planuri am?… se mirã el. Hm, pentru moment, n-am niciun plan; sunt bucuros cã mi-am revenit și mã simt bine. Ce sã vreau altceva?

- Nu știu, bolborosi omul, poate îți dorești un lucru sau simți cã ar trebui sã faci ceva?…

Erin îl mãsurã pe vrãjitor cu neîncredere, pe urmã, trecu la figura lui Rufio, care i se pãru foarte comunã și expresivã ca o bute goalã. Bineînțeles cã tânãrul se înșelã, anticarul era o persoanã plãcutã, numai cã-și ascundea cu grijã trãirile, iar cât despre opinii, rar și le exprima în public.

- Nu, nu vreau sã fac nimic deosebit, rãspunse Erin, cu sinceritate. Poate o sã mã apuc din nou de administrarea moșiei, dar asta mai târziu. În prezent, cred c-am sã-ți țin companie, în caz cã nu te-ai sãturat de mine ca de mere acre, adãugã el, zâmbind.

Evlampionis se uitã la Rufio, dupã care încuviințã, oftând. Încã n-aveau motiv sã se îndoiascã de vorbele lui, dar asta nu însemnã cã nu trebuia sã fie cu ochii în patru.

- Fiule, începu vrãjitorul cu inimã grea, n-aș vrea sã-ți pricinuiesc vreun rãu, dar dacã ți-ai dat seama cã viața meritã trãitã chiar și așa, e necesar sã afli unele lucruri ce nu suferã ãmânare.

- Ce vrei sã spui? întrebã el curios.

- Cã lucrurile sunt rareori ceea ce par a fi și soarta ne rezervã o multitudine de surprize, care ni se par de neimaginat.

Tânãrul meditã puțin, apoi îl privi încurcat. Îi fãcu semn sã continue.

- Îți sugerez sã asculți cu calm ce-ți voi spune, fãrã a te grãbi cu concluziile. Aflã deci, cã tânãrul acesta care-mi este prieten credincios, dupã cum sigur ai observat, se numește Rufio și ne cunoaștem de o bunã perioadã de timp. și el te cunoaște pe tine sau, mã rog, îl cunoaște pe acel Erin de pânã astã searã.

Moșierul se decepționã, vãzând întorsãtura pe care o luase discuția; nu-l plãcea pe Rufio și n-avea niciun chef sã asculte cine-știe-ce laude la adresa sus-numitului. Așa cã se lãsã pe spate în jilț și se prefãcu cã-l intereseazã, doar cã sã nu-l supere pe Evlampionis.

Nemuritorul însã nu pãrea mãgulit de spusele omului; nu era de accord cu modul de abordare al vrãjitorul, îl considera o barbarie și îi pãrea rãu cã omul se folosea de prezența lui pentru a-l tulbura pe Erin. Dar și el, ca și ginerele amicului sãu, se vedea constrâns sã participe la expunerea gazdei.

- L-am întãlnit dupã o vreme de la îmbolnãvirea ta și mi-a fost alãturi de atunci în colo. Când ne-am vãzut prima datã, Rufio avea doar treizeci de ani, iar acum… acum merge pe a doua sutã… Dacã-i caut un cusur, n-am sã-i gã
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE