FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
arbitraj. miza - curatarea site-ului
Text postat de Andrei Petre
cu referire la problemele de aici :

http://www.europeea.ro/atelierliterar/index.php?afiseaza_articol_nelogat=21971

Exact ieri vroiam să dau pe un alt site literar ideea la care s-a gândit și domnul Peia. Asta trebuie de făcut, pt a avea un spațiu virtual de calitate : să concepi un sistem prin care omul să fie obligat să își asume identitatea. In spațiul virtual la care m-am referit, o tipă cu ,,nume,, de comedioară romantică nu îl mai lăsa pe un tip care are un volum scos, postează cu numele lui, e cunoscut, a făcut ceva până acum, etc. Și m-am gândit : de ce să se permită acest amestec grețos de persoane, personalități și anonimi la limita patologicului ? Cui servește ? Nici măcar numărului crescut de click-uri, fiindcă, până la urmă, site-ul parazitat de prea multe non-valori ajunge un cerc închis, de nivel cultural scăzut, o simplă mahala cu pretenții pseudo-literare.

Eu, dacă mi-aș face un site și nu aș urmări să câștig bani din el, cum e cazul acestuia, care nici măcar nu e înscris în trafic.ro and stuff, aș proceda așa : când vrei să te înscrii pe site, îmi trimiți pe mail copie de pe buletin, numele tău real, tot. Și, la cerere, să poți publica sub pseudonim DE OM, dar să știi mereu că nu poți sări calul fără să îți fie dată în vileag identitatea (cât timp îți vezi de literatură rămâi anonim, dar dacă te apucă puseuri belicoase / caterincoase și te iei ba de unul, ba de altul să îți asumi consecințele). Nu să își permită un oarecare să jignească, la nesfârșit, sau să strice imaginea unui scriitor, a unui om care chiar face ceva.

Domnule Corbu, ați văzut care a fost reacția mea la ce se întâmplă aici : am atras atenția, în câteva rânduri, că nu e ok și m-am cărat, între timp am scos o carte, mulțumesc editurii Vinea pt încredere și omului de cultură Nicolae Tzone, aici intru extrem de rar, iar acum chiar cred că e important să spun aceste lucruri, poate intențiile dumneavoastră bune nu se mai opresc în modalitățile discutabile de acțiune, de până acum.

Mai bine faceți curațenie, schimbați regulamentul, țineți oamenii de valoare care își asumă identitatea. Până una alta, iată că Ioan Peia e scârbit, Ionuț Caragea e scârbit, eu m-am cărat și cu ce rămâneți în schimb ? Cu un pseudonim care nu va fi niciodată nimic în literatura română, și care, în afară de un umor plafonat și dubios, nu are nimic ?

Nu vă supărați, e doar o supoziție : am bănuiala că dumnevoastră sunteți, în realitate, Ecsintescu și reușiți, astfel, să vă împliniți fațeta ludic-agresivă pe care v-o simt. Altfel nu se explică.

Îmi cer scuze dacă greșesc în supoziția mea, numai bine tuturor și atenție ce oameni pierdeți și scârbiți și mai ales pt cine și ce !




Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  Maria, ai dreptate, dar ceea ce ma supara pe mine este ca nimeni nu a intrebat cetatenii daca vor sau nu sa faca acest compromis... Multumesc... Si, poate ar fi mai interesant daca Romania ar arata ca are, in primul rand, o identitate... restul, vin dupa aia firesc...

Aurel, iti multumesc pentru completare... Intradevar, in tarile civilizate, aceste simpozioane se fac in limitele decentei, fara a tulbura ordinea oamenilor!

Va multumesc pentru vizita

va mai astept

cu drag

petre
 
Postat de catre Andrei Petre la data de 2006-09-27 22:35:55
         
 
  Andrei, era extrem de necesar un asemenea text pe acest site. Cacofonia culturala, politica si diplomatica numita francofonie este o palma dat peste obrazul omului de bun simt. Nu contest ca valorile culturale franceze, ca si administratia lor, ca si multe altele, au marcat viata Romaniei. Eu sunt vorbitor de franceza, dar nu sunt francofon. Pe mine literatura si gandirea franceza m-au salvat de ideologia comunista. Am tot respectul pentru un spatiu cultural admirabil. In schimb nu prea-i respect pe multi dintre francezii pe care i-am cunoscut. Limba franceza este o minune lingvistica, cu profunzimi si subtilitati nebanuite. O limba a prozei ( v. M. Jourdain), a diplomatiei, a filosofiei, a eseisticii, a gandirii in genere. Pacat ca francezii sunt primii care nu stiu s-o scrie. Ati auzit in alta parte de concursuri de ortografie?
Problema nu o constuie valoarea incontestabila a culturii, a spiritului francez. Trebuie sa recunoastem ca sunt formidabile. Pe mine ma deranjeaza dezmatul pompieristic, obedienta parsiva fata de aceste valori. Spectacolul de circ ante-european. Ca un dans omagial al papuasilor in fata cuceritorilor veniti din Europa. Cea mai buna dovada ca politicienii fac totul si ca noi platim mai departe impozite si trebuie sa fim parlamentari. Scarbit, am inchis zilele astea televizorul, n-am deschis nici un ziar. Nu se putea face oare o manifestare decenta? Chiar daca este o stupizenie sa declari Romania tara francofona. Ca o insula oarecare din Pacific, unde se vorbeste franceza. Romania ne-europenizata danseaza ridicol in fata unor mari puteri, asta face si a facut-o de multa, foarte multa vreme. Sunt multe de discutat... si poate repet ideile multora dintre voi sau pe cele din presa.
A-propos de circulatie. Eram in Franta, in Paris cand fusese ales presedintele Chirac, primul mandat. Se ducea sa se inscauneze. Coloana prezidentiala, care cobora de la Arcul de Triumf pe Champs Elisée avea doar trei masini, fara girofar, fara pompa, fara politai infierbantati si banuitori. Coloana, inscrisa in sirul de masini "civile" a oprit cuminte la fiecare stop. Bine, a fost una dintre primele lui bai de popularitate.
 
Postat de catre Aurel Ganea la data de 2006-09-27 19:14:15
Parcurge cronologic comentariile acestui autor
Text anterior       Text urmator
         
 
  Imi place mult titlul. Intr-adevar, de multe ori mi se pare ca suntem o tara fara personalitate, un fel de catelus ce se gudura pe la picioarele altor catei mai mari decat el, un catelus care face trucuri ca sa-i impresioneze pe acestia.
Si eu am fost revoltata de inchiderea Caii Victoriei, mai ales ca am auzit ca cei ce locuiesc acolo nu pot trece prin zona decat cu un permis special pe care trebuie sa-l obtina de la primarie. E chiar jenant. Pe de alta parte, insa, am inteles ca aceste masuri de securitate sunt necesare pentru a evita orice incident neplacut, si ca astfel s-ar proceda in orice tara.
Drept urmare, zic asa: masurile de securitate sunt exagerate, incalca dreptul la libera circulatie a cetateanului. Sunt de acord cu tine, banii utilizati pentru acest summit ar fi putut fi utilizati mult mai eficient, cautam manifestari pompoase cand avem strazi intregi pline de gropi. Dar...sa nu uitam ca faptul ca acest congres are loc in tara noastra ar putea da de gandit altor tari, care cred ca traim in copaci. Astfel le aratam ca avem nu numai apa curenta si aeroporturi, ci ca mai intereseaza si cultura in Romanica noastra.
 
Postat de catre Maria Ioana la data de 2006-09-27 19:13:57
         
 
  De citit Libertatea nu citesc... Nu ma intereseaza ce spun cei din presa... Spun degeaba de atatia ani... Cred ca tot ceea ce am spus eu mai sus sunt lucruri de bun simt... Trecutul e trecut, sa il lasam sa moara... Operele de arta nu au nicio legatura cu simpozioanele inutile... Eu vad ca acum, in prezent, astazi, daca vreau sa ajung undeva in Bucuresti, trebuie sa scot harta, sa caut trasee, sa ma chinui eu, ca cetatean, pentru ca niste delegatii din diferite state bananiere sa poata ajunge in cateva minute la niste intalniri la care mai mult se bea si se mananca decat se rezolva probleme... Asta vad eu...

Mariana, concluziile pe care le-ai tras sunt triste, insa profund adevarate... Multumesc de vizita...

Corneliu, sunt exemple de tari care si-au permis pe parcursul istoriei sa ignore marile puteri, sa le tina piept... Ma gandesc numai la Dacia, ca tot amintea cineva de istorie... Am putea si noi sa dam dovada ca avem personalitate, mandrie nationala... Multumesc pentru observatiile tale pertinente... Intradevar, aceasta este politica... Mie imi place insa sa ma gandesc ca se poate face si altfel... SI cred sincer ca se poate... Multumesc si pentru observatiile din ultimul paragraf, juste... Te mai astept...

Va multumesc inca o data pentru ca ati zabovit asupra textului meu...

va mai astept...

intotdeauna cu drag

petre
 
Postat de catre Andrei Petre la data de 2006-09-27 12:32:07
         
 
 
Andrei, e o lamentație excesivă pentru un lucru pe care eu îl văd așa. Țările bogate organizează asemenea manifestări pentru că au resurse care le prisosesc și care ajung pentru o bună organizare. Țările sărace ca să arate că și ele pot ține pasul și ca se țin de căruță, chiar dacă fac pentru asta un efort financiar și organizatoric jenant.

O țară ca vai de ea (ca a noastră) ține să fie văzută și să se afirme, nu sîntem noi cei mai ospitalieri etc., măcar prin bunăvoință. Cu eforturi și dat din mîini sîntem franacofoni, nimeni nu prea mai știe limba aia de la '48, dar se străduie să se facă înțeles și acceptat: promite să o învețe. Odată și-odată. Cînd primești musafiri încerci să nu te faci de rîs. Și cînd n-ai încotro, mai bagi gunoiul și sub pat.

Ai aici și un musafir cu vocația francofoniei bine marcată. Știu că e dornic să învețe că se scrie Sartre și că rusa era obligatorie. Și dacă poate să renunțe la clișele fumate: micul Paris, sora noastră etc. Curvelor, de orice sex ar fi, le aparține și limbajul vulgar, crezut însă viril. Din păcate eterna reîntoarcere înseamnă cu totul și cu totul altceva. Pentru cei ce mai știu să se întoarcă la Nietzsche. O frază ca asta: "Lumea pe care tu nu o situezi aici a insemnat si inseamna cultura" înseamnă realmente incultură. Dicționarele au și ele valoarea lor

 
Postat de catre Corneliu Traian Atanasiu la data de 2006-09-27 09:15:20
         
 
  Frumos spus, Petre. M-ai uns pe suflet. Uite, asta am învățat noi românii - festivismul - și l-am învățat atât de bine că e parte din noi. Suntem mândri că cei bogați ne bagă în seamă. Eram mândri și când stăteam ore în șir pe stadioane cu stegulețe în mâini, sau pe marginea străzii, aclamând victoriile socialismului. Acestea de acum sunt la noi victoriile capitalismului. Scotocești în portofel și în toate buzunarele după un ban pentru pâine, doar la zece zile după ce ai luat salariul sau pensia, cu care ai plătit întreținerea, telefonul, energia electrică... cred că am depășit de mult suma, bătrânii și bolnavii cerșesc zile întregi câteva medicamente compensate, când nu le mai primesc, le plătesc, dacă își pot permite, dar mergem falnici înainte, școlile sunt bine dotate, căminele după ultimele cuceriri ale tehnicii, săracii sunt o amintire tristă, străzile sunt bine asfaltate, Industria e cum n-a mai fost niciodată, Agricultura a raportat producții record, rețelele hidrografice sunt controlate, m-am săturat! Sunt atâtea de lăudat, că nu-mi ajunge spațiul. De aceea, spunem cu mândrie: Vive la Roumanie!  
Postat de catre Mariana Fulger la data de 2006-09-27 06:59:06
         
 
  Draga domnule Andrei Petre,
,,Este trist să vezi cum un oraș, emblema unei țări, este transformat peste noapte, cu vervă și ardoare, într-un surogat, o emblemă a unei lumi ce pur și simplu nu își are locul aici. Congresele se organizează este adevărat și în alte țări, și în alte orașe, însă acestea nu fac eforturile absurde pe care Bucureștiul le-a făcut în ansamblul său în ultimele zile, pentru a găzdui la standarde "înalte", Summitul Francofoniei. ''
observ ca esti un cititor al ziarului Libertatea. Adrian Halpert a lansat intr-un editorial aceasta idee. Ai copiat-o pana la limita plagiatului.
Personal, fara sa te jignesc, cred ca esti pe aratura.
Lumea pe care tu nu o situezi aici a insemnat si inseamna cultura. Inseamna Voltaire, Hugo, Bruckner, Sarte, Sade....
Franta a fost si este sora noastra mai mare.
De la 1848 pana la Ch de Gaulle. Nu e locul aici sa nuantez.
Micul Paris iti spune ceva?
Intr-o epoca in care rusa era limba obligata....vb lui Dinu Sararu.. Franceza ne-a salvat cultural....nu numai lingvistic...
Lumea francofona isi are locul aici puberule domn.
Nu strada si bordura conteaza cum trotuarul apartine curvelor de cand lumea..e vorba de un spirit care acum se cheama ,,francofon''...
Francofonia inseamna intoarcrea la origini...l-ai citit pe Eliade....eterna reintoarcere....
..............................................
da-mi voie sa observ o logica a frazei si un stil vitriolant de invidiat. Bravo tie.
Dar in acelasi timp un discurs populist.

 
Postat de catre ecsintescu virtual la data de 2006-09-27 05:10:13
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23930
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE