FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
arbitraj. miza - curatarea site-ului
Text postat de Corneliu Traian Atanasiu
cu referire la problemele de aici :

http://www.europeea.ro/atelierliterar/index.php?afiseaza_articol_nelogat=21971

Exact ieri vroiam să dau pe un alt site literar ideea la care s-a gândit și domnul Peia. Asta trebuie de făcut, pt a avea un spațiu virtual de calitate : să concepi un sistem prin care omul să fie obligat să își asume identitatea. In spațiul virtual la care m-am referit, o tipă cu ,,nume,, de comedioară romantică nu îl mai lăsa pe un tip care are un volum scos, postează cu numele lui, e cunoscut, a făcut ceva până acum, etc. Și m-am gândit : de ce să se permită acest amestec grețos de persoane, personalități și anonimi la limita patologicului ? Cui servește ? Nici măcar numărului crescut de click-uri, fiindcă, până la urmă, site-ul parazitat de prea multe non-valori ajunge un cerc închis, de nivel cultural scăzut, o simplă mahala cu pretenții pseudo-literare.

Eu, dacă mi-aș face un site și nu aș urmări să câștig bani din el, cum e cazul acestuia, care nici măcar nu e înscris în trafic.ro and stuff, aș proceda așa : când vrei să te înscrii pe site, îmi trimiți pe mail copie de pe buletin, numele tău real, tot. Și, la cerere, să poți publica sub pseudonim DE OM, dar să știi mereu că nu poți sări calul fără să îți fie dată în vileag identitatea (cât timp îți vezi de literatură rămâi anonim, dar dacă te apucă puseuri belicoase / caterincoase și te iei ba de unul, ba de altul să îți asumi consecințele). Nu să își permită un oarecare să jignească, la nesfârșit, sau să strice imaginea unui scriitor, a unui om care chiar face ceva.

Domnule Corbu, ați văzut care a fost reacția mea la ce se întâmplă aici : am atras atenția, în câteva rânduri, că nu e ok și m-am cărat, între timp am scos o carte, mulțumesc editurii Vinea pt încredere și omului de cultură Nicolae Tzone, aici intru extrem de rar, iar acum chiar cred că e important să spun aceste lucruri, poate intențiile dumneavoastră bune nu se mai opresc în modalitățile discutabile de acțiune, de până acum.

Mai bine faceți curațenie, schimbați regulamentul, țineți oamenii de valoare care își asumă identitatea. Până una alta, iată că Ioan Peia e scârbit, Ionuț Caragea e scârbit, eu m-am cărat și cu ce rămâneți în schimb ? Cu un pseudonim care nu va fi niciodată nimic în literatura română, și care, în afară de un umor plafonat și dubios, nu are nimic ?

Nu vă supărați, e doar o supoziție : am bănuiala că dumnevoastră sunteți, în realitate, Ecsintescu și reușiți, astfel, să vă împliniți fațeta ludic-agresivă pe care v-o simt. Altfel nu se explică.

Îmi cer scuze dacă greșesc în supoziția mea, numai bine tuturor și atenție ce oameni pierdeți și scârbiți și mai ales pt cine și ce !




Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
 
Aurel, bine zis, micro. Cartea lui Peter Sloterdijk are două volume masive. Și, cu toată ironia, arată că există deja de multă vreme o rațiune cinică în continuarea și completarea mai reputatelor rațiuni kantiene.

Florin, mă bucur că ai sesizat paradoxul cinismului. De fapt, există o multitudine de cinisme, unele active, altele blegi, unele austere, altele care se asmut asupra celorlalți. Asta mă face să cred că cel mai important lucru este să simți simbolistica echivocă și complexă a cîinelui și cîinoșeniei. Și cîinele are afecțiune, atașament și, cum se știe, poate muri pe mormîntul soldatului (dacă mi-aduc aminte bine).

Andrei, cinismul este în primul rînd luciditate, mai blîndă sau mai înrăită. În cazul profesorului tău, poate ceilalți erau mai grav atinși de un cinism acrit și răuvoitor, doar el poate își mai manifesta încă și voioșia cinismului, simțea încă nevoia spectacolului public, al agorei. O să vezi cînd va veni vremea să alegem între un kiynism vital de origine plebee (în sensul celui originar, antic) și un cinism seniorial îmbătrînit în rele (și predispus la ipocrizie și minciună ideologică).

 
Postat de catre Corneliu Traian Atanasiu la data de 2006-09-12 09:34:32
         
 
  Ați remarcat, de curiozitate, că majoritatea oamenilor "de spirit" au un cinism agravant? Mi-am pus adesea întrebarea: "oare de ce?".
Un prim răspuns l-am primit abia la terminarea facultății. Un profesor universitar emerit ținea cursul festiv, plin de umor, ca în fiecare an de altfel, al optulea la rând, deși erau potențial și alții printre preferații absolvenților. Curios, nu mi-am putut reține întrebarea:
"- Totuși... de ce credeți că dețineți supremația în topul preferințelor generale ale studenților pentru susținerea cursului festiv?"
Răspunsul a venit promt și retoric în același timp:
"- Poate pentru că sunt recunoscut drept cel mai cinic dintre ei?"
Iar el era primul care știa asta. Recunoscând, transformase tara în virtute. Întâmplător l-am cunoscut foarte bine și nu numai de la Institut...

Cu drag, un eseu excepțional
 
Postat de catre Andrei Ghejan la data de 2006-09-12 00:17:45
Parcurge cronologic comentariile acestui autor
Text anterior       Text urmator
         
 
  Interesantă abordare, recuperatoare de sensuri. Desigur că cinismul productiv poate avea un aport la depășirea lacebunitei, poate lăsa un loc gol, dar mă întreb despre condițiile în care acest gol se va umple productiv, și aici mă gândesc în special nu atât la producțiile funcțiilor separate, cum ar fi inteligența, ci la calitatea umană. În măsura în care devine cu adevărat conștient, omul va începe să recepteze pe celălalt, să se formeze în focul unei participări la viața celui de lângă el, să se pună în locul lui, să trăiască viața lui la o anumită măsură. Treptat va renunța la cinismul propriu-zis, militant, la o consecvență formală, de fier în încălcarea regulilor și normelor comune, spre a întâlni sfiala și buna cuviință. Aceasta nu conform convenției, ci în miezul conviețuirii însăși. Golul existențial se poate umple la urma urmei numai cu iubire, oricât de indefinibil și neconvențional ar proceda ea.  
Postat de catre Florin Caragiu la data de 2006-09-11 16:31:47
         
 
  Excelent microtratatul despre cinism. Trebuie ținut minte.  
Postat de catre Aurel Ganea la data de 2006-09-11 15:01:45
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23930
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE