FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Miscelaneea II
Text postat de Emanuel Cristescu
Văzusem cu ani în urmă Istanbulul. Fugitiv. În drum spre Izmir și Aliaga.

L-am revăzut, cât poate fi revăzut din Istanbul, în două zile, în tranzit către Antalya. Un megalopolis fabulos. Aglomerări de case, de vile, de blocuri de construcții, de cartiere, de orașe de stiluri de civilizații. Un bazar imens de arhitectură, istorie, spritualitate. Un oraș al contrastelor. Zgârie nori și cocioabe. Bulevarde largi și străzi pe care nu am putut intra cu mașina. Strălucire și decadență. Localnicii spun că s-ar întinde pe 170 km și ar avea 20 de milioane de locuitori.

Am vizitat Catedrala Sfânta Sofia, celebrele Moschei, Albastră, Suleymanye, Baiazid și Marele Bazar. Am văzut pe dinafară Palatul Dolmabahce Palatul Topkapi, Universitatea din Istanbul. Ne-am plimbat prin parcul universității. Am văzut de asemenea ruinele vechiului zid al Bizanțului.
Am trecut de patru ori pe podul suspendat de peste Bosfor. Aceeași trăire a măreției dublate de sentimentul comuniunii pașnice a două continente. Într-un spațiu legendar. Bosforul, Cornul de Aur, Marmarisul și toate minunățiile locului într-o convergență aproape ireală. O comuniune realizată în timp. Cu multă suferință și multe distrugeri, nenorociri și durere. Îți vine în minte Oda bucuriei. Care ar putea deveni Imnul Republicii Terra. Probabil peste alte secole, după alte multe suferinți, distrugeri și durere. Podul văzut în amurg, de la înălțime, de pe terasa unuia dintre restaurantele aflate pe colinele din partea asiatică, pare un imens fluviu de lumini izvorânde din soarele crepuscular.

Monumentala Sfânta Sofia păstrează parcă tremurul ultimei împărtășanii a împăratului Constantin din ziua de 29 mai 1453. Intrăm. Pentru prima oară. Copleșitor. Cupola parcă plutește. Coloanele, peste ce îți puteai imagina. Geometrie, măreție, fast și durere. Nu poți să nu te gândești la eternitatea efemerității istorice până și a imperiilor.
Cred justificată cererea de redare către creștini a acestui monument arhitectonic care, spiritual, le aparține. Chiar dacă de sute de ani a fost cucerit. Chiar dacă minaretele, asemenea unor cârje imense, străine impunătorului edificiu, sugerează o altă apartenență existențială. Aș condiționa chiar o posibilă aderare a Turciei la UE de această retrocedare. Cum cred că, reîntoarcerea, în locurile de unde au fost „luate” a tuturor capodoperelor care se află în marile muzee ale lumii ar fi un gest de normalitate și de „sancționare” peste timp a oricăror forme de furt și violență războinică. De sancționare a ilegitimității de orice tip.

Impresionantă amabilitatea turcilor. Am ajuns seara în Acsaray. GPS-ul meu nu are harta Turciei (am constatat aceasta abia când am ieșit din Bulgaria!) Am oprit și am întrebat primul turc întâlnit despre hotelul la care trebuia să ajung. Carlton. Nu știa. A mobilizat însă întregul birou al unei companii de transport. Un fel de consiliu ad hoc alcătuit din vreo șase persoane s-a mobilizat ca pentru o acțiune de forță majoră. Mi-au pus la dispoziție accesul la internet și telefon și până ce nu am vorbit cu recepționerul și nu am identificat traseul pe care am ajuns la hotelul la care aveam rezervare nu m-au lăsat. Episodul amabilității sincere a turcilor s-a manifestat de nenumărate ori în timpul sejurului meu în țara sultanilor. Inclusiv în Turcia profundă. Chiar și acolo unde sărăcia întrece orice imaginație.

***
Primesc:

„“Mi-au plăcut, yuri yuri, latunski, Loredana, recheșan, Fanache, Peia, bultoc, CTA și alții.” (Emanuel Cristescu)

IATA CE VA PLACE:
“Vorbiți și iar vorbiți, uitând de fondul problemei. Uitând că deja sunteți pe lista neagră a lui Nicolae Tudor. Când ai lui, din mahalale, vor prelua iar puterea, pe voi "telectualilor" nu vă văd bine. Poate nu știți de ce se întârzie cu demararea lucrărilor la Canalul Dunăre-București...” (latunski la textul “Democratia toparlanului” cta))

IATA DE CE NU MAI ACTIVEZ EU:
“ma jigniti fara rost, asa ca cereti-va scuze. In caz contrar voi parasi acest spatiu.
Cand am facut eu "lista neagra" ori am spus ca "mahalalele vor prelua puterea"? Si altele, si altele. Dati-va seama la vorbe, nu fiti "toparlani". (nicolae, acelasi text)

Adica urmeaza datul in judecata? Granitele “eco” unde sunt?
Stiu:” intra cine vrea… ramane cine poate…” “daca nu-ti convine poti sa pleci…”

calatorie frumoasa in continuare.
nicolae tudor”


Niculae, TREBUIE SĂ CREZI ÎN CE SCRII ȘI ÎN CE FACI. Chiar dacă nu ai susținere sau finalitate. Chiar, aș spune, cu atât mai mult, când ai mulți potrivnici. Dacă tu crezi, atunci poți argumenta ori ai forța de a privi cu detașare, cu înțelegere sau chiar compasiune pe aceia care nu cred sau nu înțeleg. Asta nu înseamnă să ai și dreptate. Însă un om care crede în ceva, chiar și greșit, este de preferat unuia care nu crede în nimic.

Frumusețea și nebunia democrației tocmai în aceasta constau: diversitatea opiniilor și „dictatura” opiniilor majoritare într-o coexistență pașnică și de protejare a opiniilor contrare. Dacă tu abandonezi la simpla adiere de verb a lui latunski este vina mea? Este vina Europeei? Este vina ecoliteraturii? Europeea este un spațiu intercultural pus la dispoziția diversității exprimate ecoliterar. Și în care nu am uzat de prerogativa de proprietate nici când am fost atacat și nici chiar când am fost calomniat. Eu am crezul meu. Europeea face parte din acest crez. Am mai spus-o: se poate coexista având opinii divergente. Un adversar nu trebuie privit ca un dușman care ar trebui distrus dacă nu împărtășește o anumită opinie. Adevărul așteaptă, numai minciuna se grăbește. Fermitatea susținerii opiniilor nu trebuie să însemne intoleranță. Și apoi, am mai spus-o de nenumărate ori, există instituția ignorării a acelora cu care nu putem avea punți de legătură.

Da, aici intră cine vrea și rămâne cine poate. Eu vreau „lei europeici” adevărați, nu „lei de seră”.
Te-ai simțit jignit. Comportă-te tu astfel încât ceilalți să constate jignirea iar triumful suprem să fie acela în care chiar cel care te-a jignit să realizeze că te-a jignit. Însă nu orice opinie contrară este și o jignire.

Îți prezint scuze că am adus în discuție această corespondență privată. Însă am considerat-o importantă și simptomatică și de interes public și am dorit să fiu explicit în atitudinea mea.

***
Am primit în mai multe rânduri de la Petre Fluerașu, probabil ca și mulți dintre dumneavoastră, un articol prin care încearcă argumentarea necesității exploatării aurifere de la Roșia Montana. Cu tehnologii bazate pe cianuri. Argumentele sale mi se par simple aserțiuni. Aș putea intra într-o discuție fără nicio prejudecată dacă nu aș ști, din experiențe anterioare, că distinsul nostru coleg nu are capacitatea de a-și susține și argumenta ideile. El practică ceea ce eu numesc, „gândire de unică folosinț㔠de sorginte voluntarist impresionistă. Când am mai întâlnit și termenul „panaceu universal” am renunțat la o replică pe măsură. Oricum, ca părere generală articolul lui Petre Fluerașu nu are consistența necesară unei veritabile argumentări. Adică este ușor de combătut. Chiar, extrem de ușor.

***

Pentru Nicolae și nu numai:
ionuț caragea, a scris cu referire la Europeea un text nedrept pe care îl găsiți la adresa : http://www.sferaonline.ro/sectiuni/reviews/article/?id=2230

I-am dat un răspuns la adresa:

http://www.europeea.ro/atelierliterar/index.php?afiseaza_articol_nelogat=26416

Recent a revenit, a câta oară, pe site. Probabil va fi înțeles că Europeea chiar este un spațiu intercultural democratic. Din care are multe de învățat. Și are. Și trebuie să mai învețe. I-am spus-o și i-o spun cu sincerititate. Autoamăgirea face rău.

Asta ca să dau un exemplu fermitate și de toleranță europeică.

***
gheorghe recheșan

„acum cîțiva ani aceleași meleaguri...Troia,Pergam,Efes,Smyrna, Halicarnas.Vă așteptăm cu noi impresii!”

Poate o prejudecată indusă de produsele kitch de proveniență turcească, m-a făcut, inconștient, să evit această zonă. Și anul acesta propusesem soției refacerea unui traseu prin capitalele europene în care urma să includem în plus Berlinul și Roma. Opțiunea ei a fost Antalya. Și, constat acum, a fost o excelentă alegere.
Evident „ Troia, Pergam, Efes, Smyrna, Halicarnas” sunt atât de încărcate de istorie și așa de tentante încât, cred, viitoarea plecare va fi tot spre aceste zone. Mulțumesc de sugestii. Aștept eventual și recomandări concrete pentru obiective din acele locuri.

***

Veronica Pavel

În acestă scurtă vacanță parcă am avut ceva mai mult timp ca altădată. Așa că am citit și jurnalul de călătorie Canada - Iași în care am descoperit valori privite din perspectiva cuiva având două patrii.

***
Adrian A. Agheorghesei

„...Cu speranța că Europeea va supraviețui încă o perioadă fără dumneavoastră :) , vă urez călătorie plăcută și rodnică. Chiar dacă sunt încă dupărat că de mine nu v-a plăcut. :)”


Idealul meu ar fi ca Europeea să devină strict autonomă. Adică să aibă acele proceduri și mecanisme de funcționare și imunitate care să-i permită să fie viabilă cu sau fără mine.”

Cât privește plăcutul, avea dreptate Emil Fanache. Nu am putut enumera chiar pe toți cei care mi-au plăcut. Am nominalizat dintre autorii recent lecturați pe aceia care m-au surprins plăcut. De la tine aștept și eseuri filosofice. Fie și polemice.

***
Elena Toma

„nu am fost, nu sunt antisemita”

Nu acesta era reproșul. Ci faptul că ai adus în discuție acest subiect pe Europeea și l-ai interpelat pe recheșan cu întrebarea aceea circumscrisă subiectului.

Oricum ai o vitalitate debordantă. Succes și, când te aperi, (am văzut că ai niște gheare!!!) fă-o mai europeic. Adică ecoliterar. Subtil și cu ștaif.

***
carpe diem

„Cel mai bogat om este cel care are posibilitatea să călătorească și să-și umple ochii și sufletul cu ce e mai frumos pe pământ.”

Am călătorit și călătoresc prin nenumărate locuri cu ochii minții. Lecturile și internetul sunt niște substitute ale călătoriilor demne de luat în seamă. Este adevărat că realitatea și percepția ei in situ oferă alte valențe. Avantajul tinereții de acum este c㠄are posibilitatea să călătorească și să-și umple ochii și sufletul cu ce e mai frumos pe pământ” Pe vremuri chiar și apropierea de graniță putea fi un grav delict.

***

Vasilica ilie

„ati vazut gardurile acelea vii cu foi de dafin?”
Da și pe acelea de leandri albi și roșii. Care erau și la hotelul Larespark unde am locuit. Și pe toată coasta Mediteranei până la Kemer unde am fost.

Înțeleg că te-ai mai acomodat cu site-ul și membrii săi. Chiar și aceia care practic㠄ecarisajul ecoliterar”. Succes în continuare.

***
Adriana Lisandru

„pacat ca nu ati putut include in itinerar si cetatea din Alanya. Merita vazuta. Mi-ati starnit nostalgii...:)”

Am avut într-o zi intenția. Chiar am pornit cu mașina în direcța Alanya. Însă nu am finalizat-o. Poate data viitoare. Nostalgia poate fi primul pas pentru …o nouă ediție.

***
Stan Păpușă
„Hmmm, nu sunteti roman adevarat, domnule cristescu.
Nicio vorba despre kebab, bazar, ciubuc, sugiuc, rahat, blugi, narghilea?
Va asteptam cu geanta plina de cadouri.”

A fost totuși o vacanță. Nu o excursie tematică de studii sau documentare nici o deplasare de business. Am încercat să simt și să înțeleg pulsul unei zone despre care nu aveam o părere bună. Era o prejudecată. Am gustat din toate. Am cumpărat chiar și o narghilea. Bazarul este ceva colosal. Cererea, oferta și marketingul în stare pură.


***
Turcii muncesc pe rupte. Cu zâmbetul pe buze. Fără să-ți dea senzația că serviciul pe care îl fac ar avea o umbră de reproș la adresa ta. Ai scăpat ceva pe jos în restaurant ori ai pătat fața de masă. Imediat cineva remediază totul firesc fără să te facă să te simți prost.

***
În restaurantul hotelului Ramada de la etajul 7, în cadrul meniului extrem de divers și apetisant se afla și un fagure cu ramă cu tot din care îți puteai lua cât voiai. Curățenie perfectă, zâmbet și servicii impecabile. Așa se aduc și se mențin turiștii. De aceea tot la câteva minute avioanele aterizează cu turiști în Antalya. Ai căror bani se văd în tot mai multele construcții noi care împânzesc zona.

***
În muzeul din Antalya fotografiatul nu este interzis cu excepția unor zone care probabil s-ar deteriora sub influența flash-urilor. La ieșire găsești un album, (l-am cumpărat și eu împreună cu o prezentare istorico-turistică a Antalyei) în care sunt fotografiate majoritatea exponatelor. Turistul plecă de aici cu sentimentul că a luat cu el amintiri care pot deveni propriile amintiri.
Oare de ce în multe muzee europene fotografiatul este interzis?
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
 
"La București de regulă ajung la 55 - 60%" (E.Cristescu)

de-ntorci privirea către fete
ce unduiesc prin București,
voi arunca de sus confete....
e-un semn(!) și chiar mă bucur: EȘTI!

 
Postat de catre Al Trep la data de 2008-08-23 23:16:00
         
 
  domnule Corbu, o teorie despre care, sincer, nu-mi amintesc daca-mi apartine sau am auzit-o undeva (e vorba de genul ala de fantezii care se spun de obicei la o bere, si despre care crezi, cu modestie, ca suna mult prea bine pentru a nu le fi spus chiar tu, mai demult, tot la o bere, dar probabil ai uitat), o teorie deci, spuneam, afirma ca procentul de femei frumoase se afla intr-o relatie direct proportionala cu vitalitatea unei natiuni... din punctul asta de vedere, eu tot sper ca ne aflam inca pe un loc pe podium in Europa, desi nu mi-e clar inca in ce continent (continente) se va gandi Marea Ursoaica de la Rasarit sa-si aseze tartitza pana la urma... de-aia tot pun intrebari
dupa opinia mea, suntem peste tot ce am cercetat eu pana acum (cu modestele mele mijloace), adica vreo 7-8 tari din jur, si una din peninsula scandinava

National Geographic
 
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2008-08-23 21:24:36
         
 
  Of, iar "București" nu "bucurești"!  
Postat de catre Emanuel Cristescu la data de 2008-08-23 20:33:05
         
 
  Radu Ștefănescu,

Corect PS-ul. Am modificat. Poate am aplicat inconștient învățătura de prin clasele primare cu înaintea lui b, p...etc. Ori oboseala după vreo 3400 km de condus. Oricum nu sunt scuzabil.

Intrebarea n-am inteles-o. Detaliază.

Ca frumusețe, statistic cred că așa este. Însă nu numai turcoicele. Am văzut multe capitale. Aplic algoritmul 100. Adică număr 100 de femei indiferent vârsta lor, cu care mă întâlnesc și număr pe cele care îmi plac din această sută. În nici o capitală europeană ori oraș prin care am fost procentul nu a trecut de 50%. La bucurești de regulă ajung la 55 - 60%. Sigur nu este un algoritm riguros însă este o modalitate de evaluare de tip empiric. Poate sunt subiectiv și prezint scuze frumoaselor din celelalte capitale europene și nu numai.
 
Postat de catre Emanuel Cristescu la data de 2008-08-23 20:31:20
         
 
  domnule Corbu, eu unul nu am fost niciodata acolo, (si nici nu prea am de gand, desi acest mic jurnal de calatorie m-a sedus un pic), dar v-as intreba, din pura curiozitate, daca e adevarat ca turcoaicele sunt cu doua clase sub moldovencele noastre

P.S. se scrie ISTANBUL
 
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2008-08-23 20:01:10
         
 
  Distinse Domnule Nicolae Tudor,

Când am scris „“Mi-au plăcut, yuri yuri, latunski, Loredana, recheșan, Fanache, Peia, bultoc, CTA și alții.” (Emanuel Cristescu)

m-am referit la texte scrise de către aceștia în perioada de după 7 august când am avut posibilitatea să intru pe net. Cu privire la criticul latunski mă refeream exclusiv la textul „Voi reveni” publicat de către acesta la adresa

„http://www.europeea.ro/atelierliterar/index.php?afiseaza_articol_nelogat=29049

unde poate fi citit un text ironic, chiar acid și o αβ-parodie, inteligente amândouă. Și cu săgeți către mine și ecoliteratură. Făcute cu umor, cu verb mușcător dar elegant, cu trimiteri culturale care mi-au amintit de o perioadă a vieții mele,

E, Erasmus din Mizil,
a, revine în sisteme,
Fă, te fă ecosisteme !
Genocide în azil.

Etc. Citisem atunci acest text și cu sinceritate am spus că mi-a plăcut.

Domnia voastră îmi reproșează că aș fi spus că mi-a plăcut :

“Vorbiți și iar vorbiți, uitând de fondul problemei. Uitând că deja sunteți pe lista neagră a lui Nicolae Tudor. Când ai lui, din mahalale, vor prelua iar puterea, pe voi "telectualilor" nu vă văd bine. Poate nu știți de ce se întârzie cu demararea lucrărilor la Canalul Dunăre-București...” (latunski la textul “Democratia toparlanului” cta))

Și îmi spuneți :

”IATA DE CE NU MAI ACTIVEZ EU:
“ma jigniti fara rost, asa ca cereti-va scuze. In caz contrar voi parasi acest spatiu.
Cand am facut eu "lista neagra" ori am spus ca "mahalalele vor prelua puterea"? Si altele, si altele. Dati-va seama la vorbe, nu fiti "toparlani". (nicolae, acelasi text)

Adica urmeaza datul in judecata? Granitele “eco” unde sunt?
Stiu:” intra cine vrea… ramane cine poate…” “daca nu-ti convine poti sa pleci…” „

EROARE. Nu m-am referit la aceste pasaje și nu am citit textul la care faceți trimitere. Nici acum nu l-am citit. O voi face, poate după redactarea acestui răspuns.

Pornind strict de la cele două pasaje eu am dat răspunsul care sunt sigur nu a fost înțeles. Probabil domnia voastră însăși se îndoiește de viabilitatea actuală a Forței morale de a putut abandona „lupta” printr-o neelegantă retragere-șantaj de pe site. Apelul meu era la a crede cu tărie, cu toată ființa în ceea ce scrieți și a nu vă lăsa atras în capcane ca aceea în care v-a atras latunski și va făcut să vă autoeliminați. Păi ce cheghevarism este acesta? De aceea și spuneam: la prima adiere de verb a lui latunski. Așa „leu europeic” propagă Forța morală? Dacă domnia voastră chiar crede în acea Forță morală, din care am citit parcă vreo câteva capitole și nu mi s-a părut a fi incorecte, nu se împiedică în unul sau mai mulți adversari. Mai ales că este de așteptat ca o astfel de poziție să aibă nu unul ci mii, milioane de adversari. Eu mergeam cu ideea mai departe și spuneam că, și dacă ar fi greșită o idee în care crede cineva, atâta timp cât crede cu sinceritate în ea are obligația să o susțină până la capăt. Și spunem că un astfel de om este de preferat unuia care nu crede în nimic, ori care se schimbă după cum bate vântul.
Regret, că formulările mele stilistice poate v-au făcut să înțelegeți altceva decât ceea ce am vrut să spun. Într-un fel m-am oferit ca sparing partner pentru a vă încuraja iar comentariul meu a fost unul apreciativ și încurajator. Pentru că îmi displac lașitățile. Iar gestul cu „mă retrag dacㅔ este o LAȘITATE: După cum bine știți, NICIODATĂ, DAR ABSOLUT NICODATĂ, Europeea nu va ceda niciunui fel de șantaj și nu va ruga pe nimeni să rămână ori să plece de pe Europeea. Eu personal l-aș fi înfruntat pe latunski. Cu inteligență și ecoliterar.

PS. Formularea „Nicolae” era una amicală în virtutea unei simpatii pe care știți bine că v-o port, în ciuda retragerilor de pe site, ori a diverselor opinii divergente. Dacă doriți să renunțați la ea este opțiunea domniei voastre.




 
Postat de catre Emanuel Cristescu la data de 2008-08-23 15:42:22
         
 
 
Vorbiti despre neintelegere. Marturisesc ca nu inteleg nici acum ca un creator, intrand intr-un spatiu oarecare, trebuie sa inceapa sa se lupte cu toti aricii pentru a-i convinge de adevarul sau; pentru ca, ulterior, sa exercite o dictatura in ghilimele asupra celor cu alte pareri. Anumite grupuri ( ca un facut: extrem de galagioase) au anumite idei pe care le neaga singuri in timp. Astfel, moda vulgaritatii de acum cativa ani au depasit-o. Fereasca Dumnezeu sa te fi pus atunci in gura cu vreunul. Sunt asa zisii elitisti care, daca nu esti de acord cu ei, iau foc si te termina cu vorbele. Eu n-am avut niciodata timp sa ma implic in astfel de dezbateri (si nu pentru ca ma simt nepregatit, dar nu mi s-a parut un ideal pentru care sa ma pregatesc. Si nu abandonez nimic din ceea ce cred ca e misiunea mea printre aceste hatisuri umane. Nu vreu sa-l conving pe latunski de ceva, stiu ca nu in tribuna aceasta sunt eu inteles). Numai ca nu e LEGAL sa-mi murdaresti imaginea cu mizerii ale propriilor inchipuiri, chiar neintelegeri nevinovate numindu-se. In realitate este vorba despre rupturi grave in lantul uman.

Scrisoarea mea a fost o provocare pentru dv., a vrut sa va rupa echidistanta care va solidariza (in ochii mei) cu principiul- ceea ce era ideal- pentru o apartenenta pe care ati si aratat-o si pe care nu aveati cum s-o tradati.
Ma luati cu “NicUlae”, ca la obor, adicatelea va coborati la nivelul meu. Si ajungeti sa emiteti idei grave, cum ca, de preferat este un om care crede in ceva gresit. Cum sunt nebunii.
Si aveti grija, cu subtilitate, sa spuneti ca de fapt eu nu am dreptate, iar cel care a incalcat legea a avut de fapt o alta… opinie. Ce-ati zice daca as afirma ca de fapt dv prin Turcia ati oferit poponeata pe marginea soselelor, ca v-a vazut o lume intreaga? Ar fi adevarul meu contra adevarului dv sau v-am atacat integritatea si va trebui sa dovedesc? Iar daca un om incalca astfel legea in casa dv, cum de permiteti? Apoi, cand il laudati, ce sa inteleg? Un spatiu al libertatii nu trebuie sa fie o arena in care se bat leii, ci o arena in care exista un arbitru ce supravegheaza legalitatea desfasurarii luptei. Daca vreti un spatiu adevarat. Altfel e ca in Romania: fiecare face ce vrea, iar la urma vin politia si salvarea - unu la morga, celalalt dupa zabrele.
Insinuati subtil ca nu as avea si dreptate cand e vorba, probabil, despre “Forta morala”. Este punctul dv de vedere.
 
Postat de catre nicolae tudor la data de 2008-08-23 14:29:02
         
 
  Domnule Cristescu, ma bucur sincer ca v-ati simtit bine in vacanta din Turcia si respectiv, Antalya! Nu stiu de ce, dar parca eram sigura ca acolo o sa va duceti...poate intuitia mea feminina care a corespuns cu a sotiei dv.:))

Cu aceste frumoase amintiri din calatoriile noastre o sa ramanem toata viata, este o bogatie incomensurabila pe care nu as da-o pe toate bogatiile materiale! Poate ca si datorita cestui lucru, spiritul meu este tanar, am stiut sa ma bucur si sa-mi hranesc sufletul cu frumosul pe care l-am vazut si simtit in fiecare lucru vizitat!
Cat despre Europeea, ma bucur ca ati observat ca m-am obisnuit cu acest climat, ba am cautat sa aduc si zambete prin postarile mele, unele chiar intentionate(imi place simtul umorului), ii iubesc pe toti, chiar daca unii nu ma inteleg nici la ora aceasta...
Va multumesc pentru urari si pentru faptul ca v-ati gandit sa asterneti cateva randuri si pentru mine, numai la gandul cum m-ati reprimit pe acest site stateam, acum parca ma simt mai bine:))Va asteptam sa veniti sanatos, acasa! Cu simpatie si cu zambetul pe buze, Vali
 
Postat de catre Vasilica Ilie la data de 2008-08-23 10:27:44
         
 
  Tu, soro!
Ce? Te așteptai să fie vorba de altcineva?
Tu ești o veșnică returnelă, perpetuum valorosum!
 
Postat de catre ioan peia la data de 2008-08-22 22:03:35
         
 
  caragea, cine sunt scriitorii aia valorosi si scarbiti care au revenit pe site?


...
 
Postat de catre I BG la data de 2008-08-22 20:38:01
         
 
  mi-a placut... detaliata si traita aceasta corespondenta virtuala... prin 'ochi curios' si bine-intentionat, scrierea se implineste... (chiar daca neuitata istoria cu turcii!!... zambesc)... si cum turismul este cel mai apropiat umanului - o nota meritorie gazdelor... ( nu am fost ever in Turcia)... personal, ma bucur de fiecare implinire a semenului... si un gand bun,

regards,

goia

 
Postat de catre nula nada la data de 2008-08-22 20:33:25
         
 
  Domnule Emanuel Cristescu, in momentul respectiv, articolul era corect.
Nu uitati, am dus o lupta teribila pentru a-l scoate pe Ecsintescu de sub anonimat si pentru a-i opri mizeriile si atacurile josnice. Lupta care a fost continuata de Ioan Peia, care de altfel a si pus cireasa pe tort. Va convine sau nu, asta este adevarul.
Nu am nimic cu dumneavoastra atata timp cat incurajati respectarea regulamentului si promovarea literaturii.

Daca Europeea se va dovedi un site cu target cultural si daca se vor respecta regulile bunului simt si regulamentul, jos palaria, voi scrie un articol care sa arate aceasta schimbare in bine (si poate chiar mai mult de atat - dar asta o pastrez ca surpriza). Insa trebuie sa ma conving ca nu este doar un foc de paie.
Ar mai fi un lucru la care trebuie sa va ganditi, la clone. Cred ca ati putea foarte simplu sa introduceti in regulament obligativitatea ca orice utilizator sa-si asume identitatea. Este o chestiune de respect pentru ceilalti.
Pentru ca, indiferent de cat de bine sunteti protejat, oricine isi poate face zeci de useri de pe zeci de proxiuri si apoi se pune si comenteaza vrute si nevrute.
Si asa, sunt o gramada de nume hilare pe site care nu au nicio treaba cu literatura si care au ca scop numai atacul la adresa persoanelor serioase. Pentru ca, va asigur, o persoana cu identitate asumata, se va privi in oglinda inainte sa abereze pe marginea unui text.

Sper ca sunteti multumit domnule Cristescu de revenirea mai multor autori valorosi pe site. Majoritatea sunt dintre cei care au fost scarbiti de fenomenul Ecsintescu. Chiar daca mi-am castigat o antipatie din partea dv sau a unor prieteni ai dansului, am facut-o cu un scop. Si va asigur, tot dumneavoastra aveti de castigat.

 
Postat de catre Snowdon King la data de 2008-08-22 17:14:50
         
 
  Oricum ai o vitalitate debordantă. Succes și, când te aperi, (am văzut că ai niște gheare!!!) fă-o mai europeic. Adică ecoliterar. Subtil și cu ștaif.

***
................

Domnule Ion Corbu ! Va multumesc pentru intelegere ! Sunt impotriva violentei practicata cu succes de unii autori, colegi... daca-mi permit si mie sa ma consider colega pe acest site.:)

Daca tot fac unii bascalie, no comment, dar sa fie mai cu motz... mai virila, mai... intelegeti dvs ( unicul meu intelegator :))pe aceasta pajiste albastra).

Am ajuns sa-l fac antisemit pe rechesan dintr-o intamplare nostima. Prima acuzata de antisemitism am fost eu, dar i-am demonstrat ca adevaratul antisemit este el, care s-a despuiat de religia mozaica tocmai in fata mea:)

I-am strigat, simplu, RUSINICA... dar a intervenit madam Sandra Filimon, care va trimis numai comentariile incriminatoare la adresa mea, altfel ... ati fi inteles cum au decurs discutiile si nu ar mai fi trebuit sa dau acum aceasta explicatie. Explicatie care face oarte tot din autoapararea mea:))

Cu stima

Va asteptam, sa veniti sanatos si cu ganduri bune

Elena Toma
 
Postat de catre ambigua departare la data de 2008-08-22 16:05:59
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE