Unelte de gradina







Unelte de gradina ergonomice tratate termic in in camp de inalta frecventa, pentru export


 


Conf. Dr. Ion Corbu


 


Gradinaritul ca activitate curenta ori ca activitate de placere si destindere a luat  o mare dezvoltare in ultimul timp atat in tarile dezvoltate cat si in Romania . Marile retele distribuitoare de unelte dispozitive si masini pentru gradinarit ofera o gama extrem de larga de astfel de produse ale caror cerinte principale trebuie sa raspunda exigentelor de calitate ale beneficiarilor privind :


-         calitatea executiei


-         fiabilitate


-         colorit


-         ergonomicitate in sensul adaptarii acestor unelte la capacitatile antropometrice ale persoanelor carora le sunt adresate.


-         Rezistenta


-         Economicitate


Pregatindu-se pentru a raspunde in fapt cerintelor pietii Tromet Ploiesti a inceput asimilarea unei game de astfel de produse care pe langa faptul ca sunt ergonomice mai sunt si  multifunctionale. Astfel prin conceptie ele sunt gandite sa-si schimbe usor functionabilitatea.


De exemplu intr-o prima faza uneltele se prezinta sub forma de cazma ori cazmaluta. Partea activa, respectiv cazmaua sau cazmaluta, este fixata de coada prin intermediul unui dispozitiv de inchidere rapida care, prin strangere, fixeaza ferm cazmaua de coada. In figura 1 se prezinta gama de unelte in pozitia de cazma.





                   Fig. 1


 


Daca se deschide dispozitivul de inchidere rapida, prin simpla ridicare a unei  parghii, si se roteste partea activa dupa care prin apasarea aceleiasi parghii  se obtine functia de sapa ori tarnacop. Aceste functii se pot observa in figura 2.



                     Fig. 2



                        Fig. 3.


Uneltele asimilate in prima faza sunt cazmaua de gradina si cazmaluta auto prezentate in figurile de mai jos.


Pentru realizarea acestor unelte  au fost proiectate si realizate matritele necesare fabricarii  fiecarui reper sau necesare fiecarei faze tehnologice in parte. Reperele necesare sunt metalice, partea activa si coada  pentru cazmaua de gradina si cazmaluta tip auto si  din polietilena armata cu fibra de sticla respectiv manerele pentru cele doua unelte.


Partea activa este necesar sa  fie rezistenta si sa nu se indoaie in timpul utilizarii. De aceea se impune calirea zonei active. Aceasta calire se poate realiza prin introducerea reperului metalic „parte activa” intr-un cuptor cu flacara, mentinerea acestui reper pana se atinge o temperatura de cca 800 grade celsius dupa care reperul este scos si introdus intr-o baie de ulei. Aceasta operatie este om operatie energofaga si dificil de executat deoarece lucratorul trebuie sa stea aproape de zona care degaja mari cantitati de caldura. Pe langa consumul de combustibil ridicat pentru mentinerea cuptorului la temperatura de 800 grade celsius procedeul mai este si poluant datorita emisiilor rezultate ca urmare a arderii incomplete. De asemenea  consumul de combustibil este ridicat si datorita faptului ca un astfel de cuptor nu poate fi oprit si pornit instantaneu ceea ce face ca el sa fie mentinut in functiune si in perioada cand  nu sunt repere de calit. In acest timp practic cuptorul functioneaza in gol.


Intrucat in cadrul unei economii de tip concurential preturile se fixeaza ca urmare a raportului dintre cerere si oferta, pentru a putea fi competitiv pe o astfel de piata problematica reducerii la minim a costurilor de fabricatie devine esentiala. In fapt  costurile de fabricate in raport cu pretul pietii  arata daca un anume produs si tehnologia aferenta realizarii sale sunt sau nu eficiente.


In cadrul produselor din gama prezentata aici au fost adoptate solutii optime de dimensionare pe de o parte si solutii tehnologice de realizare prin operatiuni mecanizate a tuturor reperelor. In cadrul solutiilor tehnologice moderne, calirea primeui treimi a partii active s-a realizat in cadrul programului RELANSIN cu o tema care a condus la realizarea unui echipament de calire in camp de inalta frecventa. Echipamentul se afla in faza de prototip si a fost proiectat si realizat in cadrul colectivului de electrotehnologii de la ICPE Bucuresti. Echipamentul se prezinta sub forma unui panou in care se afla transformatorul, tetroda celelalte elemente de cuplaj precum si panoul frontal pe care se afla montate aparatele indicatoare si inductorul  realizat dintr-o  spirala din teava de cupru racita cu un circuit de apa. Spirala are o astfel de forma si este dimensionata astfel incat sa permita introducerea partii active a unelte. In timp de cca 1 minut se realizeaza temperatura de cca 800 grade necesara calirii. Dupa atingerea acestei temperaturi reperul este scos si introdus in baia de ulei. Aceasta operatie tehnologica de calire in camp de inalta frecventa permite mecanizare aperatiei in sensul ca reperele se pot depozita intr-un buncar din care pot fi extrase si preluate de un brat mecano hidraulic. Acesta fixeaza reperul in pozitia impusa de procesul de calire, il introduce in spirala de calire , apoi dupa timpul de calire prestabilit extrage reperul si executa introducerea lui in baia de ulei de calire dupa care este scos si depozitat in alt bucar unde are loc racirea si de unde pleaca apoi la decapare si vopsire in camp electrostatic.


In imaginea din fig. ….. se prezinta echipamentul in anasamblu iar in fig….. se prezinta spirala de incalzire cu un reper metalic introdus pentru incalzire.


Cat priveste conceptia acestor produse ele sunt produse multifunctionale de nivel mondial, solutia tehnica constituind o inventie si fiind protejata atat printr-un patent german cat si printr-un copyright international.


Pentru desfacerea produselor Setko Impex are un contract de export si exclusivitate mondiala in fabricarea acestora. Existenta contractului de export, a exclusivitatii si a protectiei acestei creatii intelectuale coroborata cu realizarea acestei tehnologii cu calirea in camp de inalta frecventa va permite societatii Tromet sa detina un loc de lider in aceasta piata.



                             Fig. 4.



                         Fig. 5.



                              Fig. 6.



 


                        Fig. 7


 



                        Fig. 8

 
Ion Corbu



BACK
 

COMENTEAZĂ
| MEMBRI DE ONOARE | SPONSORI | SUMAR | PRIMA PAGINA | PUBLICITATE |  
| CAUTA | CONTACT| COPYRIGHT | REDACTIA | ARHIVA | LINKURI | WEB-CAM |
Nr. Pilot
  *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR ****