FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
despre puterea creatoare a compilarilor
Text postat de Dumitru Cioaca
Nota explicativa:
In marele cotidian literar "Prazul" a aparut o foarte interesanta cronica literara a celui mai mare Nicusor critic aflat in viata. Cum ati banuit este vorba de unul si acelasi critic cu care se pot mandri la ora actuala toate compilatiile din Literare Romane, domnul Nicusor Manolete. Avand in vedere ca respectiva cronica se ocupa in exclusivitate de o excrescenta poetica si revolutionara aparuta pe site-ul literar Europeea mi-am permis, dupa ce am obtinut de la un notar un acord stampilat din partea urmasilor romancierului Liviu Rebreanu, sa o republic mai jos.



Despre enorma putere creativa a actului plagiativ

(cronica literara de Nicusor Manolete)



motto:

"...ba chiar, potrivit teoriei postmoderniste, se pot insera texte anterioare, cu fulgi, cu tot, în noul text, recombinînd inteligent temele așa fel încît să reflecte, în noua temă, alte viziuni, și aceasta fără ca să-i treacă prin cap cuiva că ar fi vorba de un plagiat..."

(generalul Giony Paiosul)



De curand, mai cu forta, mai cu amenintarea am fost varat pe site-ul literar "Europeea" de catre unul din dusmanii mei politici cei mai inversunati. Surpriza nu putea fi mai placuta. Desi acest site, daca e sa-l punem langa alte site-uri mici, nu poate fi calificat decat ca mititel, furtunile literare care se isca pe el din dorinta de a pripasi noul si in Literatura Romana, nu rareori se transforma in adevarate uragane care culca la pamant tot ce este vechi si putred. Rezultatul nu poate fi mai benefic. Solul eliberat de ramasitele trecutului se dovedeste a fi extrem de balegaros si fertil dand posibilitatea sa incolteasca, sa prinda vlaga si sa se ramifice personalitati buruienoaste extrem de puternice ca de alde Muscal-Turcitul, Yago Croncanicarul sau Giony Paiosul. Cronica mea nu va fi dedicata niciuneia dintre cele trei mari sperante ne-desarte ale Literaturii Romane fiindca despre ele s-a barfit destul de amplu si prin alte colturi culturale. Marea mea descoperire este o poezie scrisa de poetul rrom genuneanu, care, sunt sigur, atunci cand ii va veni timpul, va fi inmormantata in panteonul literelor romane alaturi de "Amarata turturea" o alta poezie mare prin poarta pe care a deschis-o. Cum poezia "***" este mai degraba inghesuita decat extinsa ca intindere, dar extrem de de densa in continut imi voi permite sa o redau mai jos in intregime:

***

afost odata ca-n povesti,
afost ca niciodata,
din rude mari imparatesti
o prea frumoasa fata.

si dac-a fost petida des
e lucru tare de-nteles
dar dintr-al printilor sireag,
care-au trecut al casei prag,
de buna seama, cel mai drag,
a fost ales.


"Cu poezia "***" poetul rrom genuneanu face un urias pas inainte pe poteca poetica pe care si-a ales-o. Desi poetul nu s-a putut sustrage in intregime inflentelor eminesciene si cosbuciene in partea narativa a poezie lui, aceasta straluceste mai ales prin ce refuza a ne spune. Iata pe scurt eroii principali si actiunea poeziei: este vorba de o fata ajunsa la pofta maritisului, si un card de printi sburdalnici care o petesc. Din toata gloata de printi numai unul pare a fi drag inimioarelor parintilor, care vor ca ei sa decida pe mainile cui va ajunge zestrea podoabei lor. Dupa care poezia se opreste brusc refuzand sa ne spuna daca osciorul imparatesc se supune autoritatii parintesti sau se refugiaza, din spirit de fronda, intruna din casele de amuzament intim din inima cetatii lui Bucur Ciobanul. Autorul, prin tacerea lui, nu face altceva decat sa introduca democratia in poezia romana si universala. Fiecarui cititor i se da posibilitatea de a continua poezia dupa gusturile si apucaturile sale, devenind astfel coautor. Eu nu m-as mira daca dintr-o varianta romantica a acestei poezii dusa la bun sfarsit de o vanzatoare cu pirostriile inca nepuse vom afla ca fata transformata in femeie prin eforturile printului sa- toarne acestuia, si asta in timp record, trei printisoare si patru printisori, iar din alta varianta datorata unei doamne maritate cu un betiv sa aflam de un divort care a avut loc chiar in luna de miere, fiindca dragul de print s-a dovedit pana la urma a fi o japita de print care era interesat numai in talentele culinare ale sotiei sale. Dupa parerea mea poezia "***" nu putea sa apara decat pe "Europea" , site impanat pana la refuz cu exceptionalele emanatii filosofice ale marelui ganditor si om de cultura Giony Paiosul. Prin poezia "***" scrisa de minoritarul poet rrom genuneanu apare in literatura romana si universala un nou tip de poezie pe care eu asi numi-o poezia cu sfarsit deschis.
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  Draga Vero,
Daca nascocirea mea a reusit sa te faca sa uiti pentru o clipa de necazurile prin care treci inseamna ca isi merita existenta. Este cel mai mare compliment care i se poate face. Iti mutumesc in numele ei. Si ma bucur nespus de mult sa te revad printre noi.
 
Postat de catre Dumitru Cioaca la data de 2013-03-05 16:38:36
         
 
  Am ras cu lacrimi, nu stiu cum sa-ti multumesc nene Genu pentru aceasta distractie. Am trecut de curand printr-o perioada extrem de dureroasa si textul asta mi-a mers la inima!
Sunt cateva mici typo, dar pe Nicusor Manolete il iertam! :)))
Steluta.
Vero
 
Postat de catre Veronica Pavel la data de 2013-03-05 15:46:33
         
 
  Atropa,
Poetul rrom genuneanu, desi, avand ochii albastri si fata balaie, ar fi trebuit sa stie, babar nu avea ca este rrom. Daca nu era marele filosof Gioni Paiosul care sa-l faca atent ca talentul lui de acolo se trage, niciodata nu ar fi fost in stare sa se realipeasca poprului sau.

p.s.
Ma bucur mult ca ai revenit pe Europeea, fata nestatornica ce esti. Steaua i-o voi da lui Nicusor Manolete.
 
Postat de catre Dumitru Cioaca la data de 2013-03-05 00:14:55
         
 
  Trecand peste eternele greseli...si-un praz verde...
stea!
 
Postat de catre Atropa Belladonna la data de 2013-03-04 22:58:25
         
 
  Poetul asta... rrom genuneanu... e o varianta autohtona de r...rom jamaica??? :)
 
Postat de catre Atropa Belladonna la data de 2013-03-04 22:54:14
Parcurge cronologic comentariile acestui autor
Text anterior       Text urmator
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23930
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE