FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
ce sunt ouale proaspete si cu se mananca ele
Text postat de Dumitru Cioaca
"vorbă lungă,
le-au urcat în fânar
și... gata.
Pentru când o fi să fie.
Da', vezi tu,
primele care s-au arătat interesate
de arta lui Ursu
au fost găinile.
Cum-necum
și-au făcut acolo cuibar
de se umpleau în fiecare zi
de ouă."
(fragment din poemul "Tronurile" in care poetul Florentin Sorescu ne arata soarta trista a doua coscige care au ajuns maternitati galinacee)

Simate domnule Sorescu,
Avand in vedere ca nu ma pricep la poezie nu ma voi pronunta asupra poemului dumneavoastra "Tronurile". Dar la gaini, curci, gaste, rate, bibilici si alte oratanii sa stiti ca ma pricep, fiindca am crescut cu ele. Nici o gaina intreaga la minte nu se va urca intr-un fanar atunci cand a lasat-o cocosul grea cu un ou. Efortul ar fi prea mare. Daca respectam proportiile, pentru o gaina un ou inca ne-depus este la fel de greu sau poate chiar mai greu decat un copilas de noua luni care inca nu s-a hotarat sa paraseasca pantecul matern. Nici o gaina nu va risca sa aiba un avort din cauza unui efort care contrazice interesele ei de viitoare mama. Dar sa zicem ca o gaina mai damblagie si ahtiata dupa statut social s-ar hotari sa se oua in fanarul cu cele doua cosciuge. Ea nu-si va alege niciodata drept cuib un cosciug din care sa nu poata vedea lumea inconjuratoare in timpul procesului creator. Pur si simplu isi va face cuibarul in fanul de alaturi. Instinctul asta absolut ne-necesar pentru orataniile domestice provine dela stramoasele lor salbatice care vroiau sa stie cu un minut mai devreme cand va veni vulpea. Este totusi posibil ca o gaina sa se oua intr-un cosciug? Bineinteles ca este posibil dar numai cand anumite conditii sunt indeplinite:
1) cand gaina anunta prin "cro-cro-cro! cro-cro-cro! " ca aparitia unui ou proaspat este iminenta, stapanii o prind si o urca ei insisi in fanar.
2)cosciugul din fanar este plin ochi cu fan, iar in restul fanarului nu se afla nici un fir de de iarba uscata
3)inainte de a fi pusa pe o adancitura mica din nutretul aflat in cosciug, gaina este legata la ochi pentru a fi convinsa ca orice incercare de evadare prin sbor este inutila.
Ma rog, ar mai fi si alte masuri care ar putea da mai multe sanse pe supravietuire oului proaspat, dar pentru inceput eu zic ca cele trei sund destul de suficiente. In afar de faptul ca meseria de gainar, nu se invata ci se fura, domnule Sorescu. De unde stiu asta? Din experienta mea de-o viata, si de la cotetul cu etaj pe care il aveam in fundul curtii pe timpul cand eram copil.

p.s.
Initial am vrut sa afisez acest comentariu la subsolul poemului "Tronurile" de Florentin Sorescu, dar gandindu-ma ca el ar putea sa fie de folos nu numai poetilor ci si altor gainari m-am hotarat sa-i dau o circulatie mai larga.
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  Stimate tovarase general
Atunci cand imi bagati gramatica in trbunalul militar, trebuie sa aratati si crimele pe care le-a comis.Fiindca altfel pierdeti procesul.
 
Postat de catre Dumitru Cioaca la data de 2013-03-03 20:49:29
         
 
  poeților și găinarilor ar putea să le folosească au ba hermenăutica ta, cioacă, dar sigur le va folosi ălora care vor să învețe gramatică de la tine.
dă-i 'nainte!
 
Postat de catre ioan peia la data de 2013-03-03 20:36:03
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23955
Comentarii: 120155
Useri: 1424
 
 
  ADMINISTRARE