FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Șoricel de bibliotecă
Text postat de elia david

A fost odată un șoricel de bibliotecă. Era un șoricel de bibliotecă fiindcă așa dorise mama lui. Ea îl trezea dimineață devreme și îi arăta rafturile pline de cărți ce trebuiau devorate.

Șoricelul nu știa de ce trebuiau devorate, dar îi făcea mamei pe plac, fiindcă la sfȃrșitul unei zile petrecute în compania cărților groase, primea un păhărel - cȃt un degetar - cu lapte nespus de dulce.

Înainte de a roade paginile cărților, șoricelul avea datoria de a le citi, pare-se pentru a aduna multe cunoștințe și a deveni, astfel, primul savant din lumea rozătoarelor. Evident, după exemplul strălucit (și, mai ales, bine plătit) al șoricelului bucătar.

Însă un lucru nu prea mergea în toată afacerea asta: rȃvna mititelului nu era pe măsura rȃvnei mamei sale, care începuse deja să dea interviuri în fața unui ciob de oglindă:

-Fiul meu a dat gata, pȃnă acum, trei rafturi de bibliotecă. E specialist în matematică și astronomie, în chimie și botanică. Germana o chițăie cursiv, la fel și engleza. Doar partiturile pentru pian nu le-a putut digera încă … Sărăcuțul, nici să doarmă nu mai are timp, dar îl înțeleg: este atȃt de studios și de ambițios!

În timpul acesta, ceilalți șoricei alergau netulburați prin podul casei, printre jucării vechi și manuale școlărești, apoi ieșeau în cȃmp, unde li se pierdea urma pentru cȃte o zi întreagă. Seara se întorceau acasă, “prăpădiți și la fel de proști”, după cum li se dădea de înțeles, fără însă a le fi refuzată porția de cașcaval furat cu mare demnitate din cămara proprietarilor.

Păhărelul cu lapte, îl primea, se înțelege, doar șoricelul de bibliotecă, deoarece se trudea nespus pentru o carieră de succes, cȃt mai departe de hotarele acelei case modeste, care îi ținea pe toți.

Într-o zi, însă, ce să vezi? Proprietarul cel bătrȃn, care nu mai dădu prin bibliotecă de vreun an de zile, intră pentru a căuta o carte cu povești. Cȃnd să o apuce, prinse coada micuțului savant, care nu avu nici timp, nici pricepere să scape și acum se legăna cu capul în jos, chițăind după ajutor.

-Ce-mi faci dumneata aici? îl întrebă omul mirat, cu ochii la rafturile de pe care dispăruseră cărțile sale cele mai scumpe.

-Eu? Studiez! răspunse șoricelul de bibliotecă, nutrind speranța că omul îl va elibera pentru totdeauna de această corvoadă!

-Sper că nu mi-ai mȃncat și cartea cu povești! Dacă mi-ai mȃncat-o și pe aceasta, nu scapi viu de aici!

-Nu, pe asta nu, zise el ușurat, mama a zis că nu-mi este de niciun folos acolo unde vreau eu să ajung!

-Bine, atunci îți dau drumul! rȃse omul. Spune-i mamei tale că biblioteca mea este prea mică pentru un șoricel atȃt de ambițios ca tine. De aceea, ar fi bine să vă mutați într-o casă mai mare.

-O să-i spun, domnule! Dar, vă rog, la plecare, puteți să-mi dați si mie să citesc ceva... mai ușor?

Așa se face ca micul rozător de bibliotecă primi cartea cu povești, descoperi pasiunea cititului, apoi pe a scrisului și, în ciuda mamei sale, care îl voia savant, deveni un simplu și fericit șoricel scriitor.

Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE