FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Sofronie
Text postat de Luiza Negura
Sofronie se ridică de pe laviță ca un caine bătut. Se foise noaptea întreagă, abia abținându-se să nu meargă la casa unde se afla Margareta pentru a-i cere socoteală. ”M-oi duce s-o aduc la mine înapoi!”. Dar dacă gura oamenilor spusese adevărul? O fi adevărat că soldatul acela era George? Doar gândul că ar putea fi adevărat îl făcea să tremure.
Ce nu făcuse el ca să o poată avea pe Margareta? Nimeni nu știe cum plănuise până la cele mai mici detalii dispariția lui George. Își amintea de parcă fusese ieri...Două nopți îl pândise pe noul venit. Ochii lui mici păreau că aruncă luciri de jăratec atunci când vorbea despre el. Și cine era el, până la urmă? Nimeni nu știa sigur, însă toți sătenii credeau câte ceva: ba că ar fi George de mult dispărut, ba că un rus...Unii chiar spuneau că-i un duh rău aflat sub puterea Necuratului. Vorbe...că doar satul altă treabă n-are decât să bârfească. Sofronie era singurul care știa adevărul. Și asta nu pentru că era prieten cu el, ci pentru că soarta îi dăduse o mână de ajutor într-o seară.

Vara parcă începuse mai devreme în anul acela, iar tinerii din sat profitau de căldura de afară. Sfintele Paște nu trecură oricum, căci hora din Sălcioara era vestită în tot ținutul. Veneau flăcăi și de peste trei sate, că mândre mai erau fetele din acolo! Lăutarii nu îi uitau niciodată și cântau parcă mai cu foc decât în alte părți. Toți lăsău la o parte supărările și certurile și veneau la horă. Acolo, George putea să o privească pe Margareta în voie. Îi venea să o fure și să o ducă departe de ochii tuturor, ca să fie mereu cu ea. Dar fata se ferea de el și chiar îi spusese că ei îi este drag George.
-Dacă ai ști, Margareto, ce îmi vine să fac câteodată când îl văd pe George...
-Ba să nu îți vină, Sofronie, că fără George am să mor. Și dacă mor eu, nici ție nu îți va fi bine, îi spusese fata.
Cei doi tineri nu se aveau bine de multă vreme, de când părinții Margaretei începuseră să caute un ginere potrivit pentru fata lor. Le-ar fi plăcut Sofronie, dar nici George nu era de lepădat: oleacă de avere avea, harnic era, iar fetei i se scurgeau ochii dupa el. Așa încât, nu după mult timp satul se pregăti de nuntă. Tinerii hotărâseră deja cine va fi în alaiul mirelui și cine va conduce jocul. Lucrurile se potriviseră cum nu se poate mai bine, iar lui Sofronie îi fu aleasă ca parteneră Ruxandra, fata dascălului Simion, o mândrețe de codană, pe care toți flăcăii ar fi vrut-o de soață. Toți, afară de Sofronie. El o iubea pe Margareta și ar fi făcut orice pentru a o avea .Gândi însă că e mai bine să fie prudent și să țină ascunsă patima aceasta. Chiar începu să o ia în brațe pe Ruxandra și să stea mereu pe lângă ea, încât tinerii glumeau cum că se pregătește o nuntă dublă. Dascălul, nu-i vorbă, nu ar fi zis nu, și nici fata. Dar de la vorbă la faptă lungă-i calea! Însă soarta lumii încurcă adeseori soarta omului, aducându-i în cale necunoscutul morții.
Cu câteva zile înainte de nuntă, veselia din sat fu curmată de umbra războiului, ce se întinsese răzbunătoare peste întreg ținutul. Zgomotul gloanțelor se auzea ca o ploaie deasă, ce întina sufletul tuturor. Flăcăii fură concentrați, iar cei ce mai rămăseseră în sat trăiau cu frica zilei de mâine. George se înrolase printre primii. Făcuse ceva școală și fu numit curând sergent. Margareta aștepta cu înfrigurare fiecare scrisoare de la dânsul, citind-o și de câte patru-cinci ori. După un an însă, veștile încetară să mai vină. În zadar se zbătuse fata, trimițând scrisoare după scrisoare la toate adresele de care făcuse rost. George parcă intrase în pământ. Tocmai atunci, în sat se întoarse primul grup de răniți. Printre ei se afla și Sofronie. Un glonț îi atinsese umărul drept, dar norocul fu de partea sa: dăduse peste un medic tânăr, care se încăpățânase să îi pastreze brațul. Atâta doar că îi rămăsese slabit: slăbit, dar întreg. Lăsat la vatră, se obișnui în scurt timp cu mersul lucrurilor. Începu să vorbească cu ceilalți săteni, care păstrau distanța față de el, ca și cum el le-ar fi stricat rostul vieții, și nu pofta nestăvilită de moarte a războiului.
Când se întâlnea cu Margareta trecea pe partea cealaltă a drumului, deși fata ar fi vrut să vorbească cu el, doar-doar o afla niscaiva vești despre George. El însă nu știa, și chiar de-ar fi știut nu era sigur că i-ar fi spus. Pentru dânsul, nu războiul era dușmanul, ci George. Moartea îi devenise aliată și se simțea uneori rușinat de gândul că vestea morții rivalului i-ar provoca liniște, și nu supărare.
-Dumnezeu le știe pe toate, zicea mereu, sperând în același timp că Dumnezeu îi știe si lui patima.
Încet, încet se apropie iar de Margareta, ajutând-o în căutarea ei neostenită. Știa că doar așa poate afla și el ce să facă în continuare. Într-o seară, în sat poposi un batalion. Oamenii ar fi dat orice, numai să îi vadă plecați pe soldați. Credeau cu toții că venirea lor e semn rău. Militarii însă cereau doar oleacă de odihnă. Sofronie îi cercetă atunci pe fiecare în parte să vadă de nu e și George acolo.Nu era, însă află că fusese văzut ultima oară la granița cu rușii. Toți credeau că fusese fie omorât, fie rănit grav. Îl convinse atunci pe unul din soldați să îi spună Margaretei că fusese camaradul lui George și văzuse cu ochii lui cum acesta murise în luptă. Omul se codi, dar Sofronie îl convinse spunându-i că fata și-a pierdut mințile de durere și își va reveni în simțiri doar dacă va afla ceva clar.
Margareta rămase ca trasnită și refuză a crede. Însă descrierea detaliată pe care omul i-o făcuse lui George o convinse. Se apucă de plâns și căzu în nesimțire. Nu își reveni decât după multe luni, însă rămase ca o umbră. Atunci o ceru Sofronie de nevastă, iar ea nu făcu decât să dea din umeri. O întrebară și părinții dacă vrea, iar ea făcu la fel. Peste două săptămâni biserica era plină de oameni: participau la nunta Margaretei cu Sofronie. Tânăra femeie se înzdrăveni treptat, însă ochii își pierduseră strălucirea pentru totdeauna.Nu trecu anul și rămase grea, spre marea bucurie a bărbatului, care nu știa cu ce daruri să o mai copleșească. Pe băiat îl botezară Petru, deși în sinea ei femeia îi zicea mereu George. Când copilul împlini trei luni, Margareta căzu la pat. Sofronie se văzu atunci nevoit să caute o doică. Lucrul se dovedi anevoios, căci nu era în sat nicio femeie cu prunc așa mic. Într-o seara, la ușa lui bătu o tânără, cerându-i găzduire peste noapte. O primi, căci îi fu milă, iar de atunci Ioana nu mai părăsi casa aceea. Se ocupa de copil și de gospodărie, căci Margareta nu își mai veni în simțiri. Nu făcea decât să se uite în gol și să murmure numele lui George.
Nu dupa mult timp, în sat reveniră și ultimii flăcăi ce fuseseră la război. Printre ei i se păru că îl află și pe cel pe care spera să nu îl mai vadă vreodată. Lucrurile, care păreau așezate, începură să se schimbe. Și odată cu ele și Sofronie. Era mereu mânios, încât nu te mai puteai înțelege cu el. Nici măcar nu mai intra în camera Margaretei, având un singur gând: să afle dacă acela era chiar George. Hotărî să îi ceară ajutorul Ioanei, zicându-și că o femeie află altfel astfel de lucruri. Atunci începu lumea să vorbească despre povestea dintre noul venit și Ioana. Nu-i vorbă: era chipeș, semănând leit cu George, și își întremase o gospodărie sănătoasă. Fetele îi dădeau târcoale, doar-doar și l-or apropia. El nu vorbea însă decât cu Ioana, iar ea nu spunea nimănui nimic.
Oamenii începură a-l ocoli, vorbind pe la spatele său câte și mai câte. În zadar se zbuciuma Sofronie, căci nici lui nu-i spunea nimic Ioana. Vedea doar că se întoarce altfel de la străin: mai veselă, mai dârză și parcă mai pătimașă.I se părea că îl privește fix și că ar fi vrut să se repeadă la dânsul. Sofronie începu să o ocolească, dar Ioana era peste tot. Atunci se apucă de băut, ca și cum vinul i-ar fi înghițit temerile toate. Noaptea se întorcea cu chef de ceartă și uneori chiar le bătea pe cele două femei, dar și pe copil. După aceea pleca din casă și îl pândea pe străin.
Într-o astfel de noapte află adevărul. Era ascuns după colțul casei, când văzu venind pe cărare trei arătări. Când acestea se apropiară, o a patra își făcu apariția.
-A sosit clipa, Margareto!se auzi o voce groasă de bărbat.
-Doamne, că mult am așteptat!
-De acum o să fie altfel!
-Așa-i , frate, se auzi vocea Ioanei. Să aveți grijă unde lăsați caii, ca să nu vi se găsescă urma. Și să-mi dați de veste când ajungeți!
Sofronie sări atunci înnebunit, dându-și seama că acela era chiar George, ce venise dupa nevasta și fiul său. Puse mână pe o furcă ce îi era la îndemână și vru să îl lovească pe bărbat. Acesta îl prinse însă de mâna cea slabă și îi spuse rânjind:
-Dumnezeu le știe pe toate,așa-i? A știut-o și pe asta! Margareta e a mea, și nu a unui mincinos ce a luat-o prin ticăloșie! Copilul o să ți-l mai vezi, că îi ești tată, dar de acum înainte va sta cu noi!
Sofronie căzu moale pe iarbă rece. Dimineata, lumea îl găsi umblând pe câmpuri și aiurând:
-Așa-i că Dumnezeu le știe pe toate?Ha!Ha!Ha!
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23932
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE