FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
BLESTEMUL FAMILIEI EMINOVICILOR
Text postat de IONESCU-BUCOVU Ion
BLESTEMUL FAMILIEI EMINOVICILOR

Familia Eminovicilor a avut un destin tragic. Gheorghe Eminovici, născut în 1812 se desprinde de satul său și urmează școala la Suceava. Un spirit cult, plin de vervă, vorbește nemțește, rutenește, românește și idiș. Intră ca vechil în slujba boierului Balș, ale cărui moșii erau întinse în Dumbrăveni. Socotindu-se un bun administrator, îi cere boierului să-și cumpere toate titlurile de boierie de la sulger la căminar.
În anul 1840, la 28 de ani se căsătorește cu Raluca (Rareșa, Ralu) Iurașcu din Joldești, fiica stolnicului Vasile Iurașcu și dau naștere, după tradiția timpului, la unsprezece copii.
Dacă este să dăm crezare cercetătorilor, Vasile Iurașcu a transmis urmașilor lui, deci și Ralucăi, o boală pe care venerologia de atunci n-o putea vindeca. Această moștenire ereditară va fi ca un blestem în familia Eminovicilor. Deși Raluca a murit de tânără de cancer, copiii ei au fost marcați de această boală.
Imediat în 1841 se naște Șerban, la Botoșani, unde face și școala primară. Își contunua studiile la Ober-Gymnasium din Cernăuți, deschizând drumul celorlalți frați care-l vor continua. Din foile matricole reiese că băiatul a fost un elev mediocru cu notări mijlocii, calificative rele, promovări la limită și repetenții. Din clasa a VI-a( 1858-1859) dispare din scriptele școlii.
La insistența familiei și mai ales a tatălui care voia să facă din fiii lui oameni de vază, termină liceul târâș-grăpiș și-și urmează studiile medicale la Viena, urmând să se califice ca doctor.
Din păcate băiatul dă semne de alienație mintală, apoi se îmbolnăvește de ftizie, este internat la Ospiciul Charite’ și moare la 29 octombrie 1874 la vârsta de 33 de ani, înglodit în datorii. De altfel moartea lui îl marcă si pe Eminescu care era student în același timp la Viena și, probabil, îl hotărăște să părăsească Universitatea și să vină acasă.
Al doilea fiu, născut în 1843, Nicolae, despre care se știu mai puține lucruri, se sinucide în 1884 în împrejurări neelucidate. Al treilea fiu, Iorgu (căruia toți îi ziceau Gheorghe), după taică-său, se naște în anul 1844 și moare în anul 1873, la vârsta de 29 de ani, în urma unei misterioase răceli. Al patrulea copil,Ruxandra, născută în 1845, moare imediat după naștere. Al cincelea fiu, Ilie se naște în 1846 și moare în anul 1863, la vârsta de șaptispre zece ani. Al șaselea copil, Maria, se naște în anul 1848 și moare la șapte ani în anul 1856. Al șaptelea copil a fost Mihai Eminescu, născut la 15 ianuarie 1850. Dupa câte știm și el s-a îmbolnăvit la 33 de ani și a murit la 39 de ani de alienație mintală.
Al optulea copil a fost Aglaia care s-a născut în 1852 la Ipotești, la doi ani după Eminescu. Și-a petrecut copilăria la țară în casa căminarului. A învățat germana și franceza în casă cu o guvernantă bătrână care venea o dată pe săptămână de la Botoșani la Ipotești. Mamă-sa o trimite la Agafton pentru deprinderi austere, unde erau și cele trei surori ale ei, maica Olimpiada, maica Frevonia și maica Sofia.
În anul 1870, aflându-se la Agafton, o întâlnește Ioan Drogli din Cernăuți, profesor de pedagogie, care o cere în căsătorie. La 7 ianuarie 1871 s-au căsătorit în primăria Cucorănilor. Ioan Drogli, materialist, i-a pretins căminarului ca zestre 2000 de galbeni, sumă ce l-a ruinat.
Aglaia era o femeie distinsă, cu ovalul feței prelung, șatenă, înaltă, zveltă, foarte elegantă. Avea talente de artistă, recita frumos, implicându-se în activități culturale. A avut ca și Eminescu o mare pasiune pentru teatru.
Profesorul Drogli moare în 1887 și Aglaia rămâne văduvă cu doi băieți: Gheorghe și Ioan. La 5 februarie 1890 se recăsătorește cu locotenentul austriac Heirich Gareissvon Dollitzstum, cu care trăiește zece ani. La bătrânețe se urâțește, bântuită de boala Basedow, cu pomeții obrajilor proeminenți, privirea încețoșată, purtând haine închise la gât pentru a-și ascunde gușa. A murit pe 30 iulie 1900.
Al noulea copil a fost Henrieta, ,,nefericita copilă”- cum o numește Eminescu. S-a născut în anul 1854 la Ipotești, din pacate oloagă din naștere, lovita de apoplexie, își duce viața pe lângă părinți, apoi tatăl îi cumpăra o casă în Botoșani unde sta până la moarte. Ea a fost cea mai apropiată de poet, l-a îngrijit atunci când a fost bolnav, dar a rămas dezamăgită când Veronica Micle l-a rupt de lângă ea și l-a dus în București în anul 1887
Al zecelea copil a fost Matei, născut la Ipotești. Cel mai mic dintre frați a avut o longevitate care l-a întrecut pe Gheorghe Eminovici. S-a născut la 20 noiembrie 1856, a copilărit în satul natal, jucându-se cu Mihai, Aglaia și Henrieta. Studiile le-a făcut la Botoșani. Nici el n-a strălucit la învățătură. Se îndreaptă către Școala de ofițeri din Iași, fiind înmatriculat la 20 octombrie 1872 ca soldat. Urcă repede în grad și în 1876 absolvă școala cu tresa de locotenent. A participat la Războiul de Independență în sudul Dunării, fiind decorat de trei ori. Și-a urmat garnizoana la Brăila,Mizil, Râmnicu-Sărat și Galați. A fost căsătorit în trei rânduri: în 1880 cu profesoara de istorie Matilda Ilian de la Liceul din Brăila, cu care a avut un copil; a doua căsătorie cu Ana Condeescu care i-a dăruit patru copii, iar a treia căsnicie cu Silvia Maieru cu care a conviețuit până la moarte.
De la Matei ne-au rămas foarte multe relatări despre Mihai și familie. A avut un fiu, tot colonel, ultimul lăstar al Eminovicilor, și anume , Ghorghe Eminovici, care si el la rândul lui a avut două fete.
Ultimul vlăstar nefericit al familiei Eminovicilor a fost Vasile, născut în anul 1858, care si el a murit de tânăr.
Astfel se termină tragedia unei familii în care a bântuit o boală necruțătoare.
Din tragismul ei, Dumnezeu a vrut să ne lase pe cel mai mare poet al românilor Mihai Eminescu, care ne-a mângâiat cu verbul lui viața.


Ion Ionescu-Bucovu
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE