FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
baliverna
Text postat de Corneliu Traian Atanasiu
(de prin 2007 – crahul repetat este trăsătura site-ului)


Cele trei texte, bune, rele, în care mă uitam pe după cortina literară ca să văd marele, uriașul, giganticul proiect EUROPEEA, utopie la îndemîna oricui vrea să deschidă ochii, se află din nou în fața dv. Ele au fost numite înainte de recenta dovadă a acestei șubrede încropiri: SĂ DĂM BUZNA-N EUROPA, TROPA, TROPA-N EUROPA, EUROPA, MON AMOUR. În ciuda celor ce plîng pe ruine, mi se par de actualitate pentru că arată că dezastrul era nu doar previzibil, ci se găsea în chiar miezul găunoasei utopii.

*

Cu ceva șmecherie balcanică, românul intră fără jenă-n Europa. Știe să profite de portițele deschise la fondurile ivite cine știe de unde ca o pomană: face proiecte utopice, grandioase și fîsîitoare. Ca să ia bănuții.

De o asemenea pleașcă s-a grăbit să profite și marele mecena Ion Corbu. Nu știm care e sursa finanțării acestui proiect eșuat, dar avem la îndemînă, doar butonînd un pic, vasta șandrama cu care și-a adjudecat chilipirul.

Știu că sînteți curioși. Vă conduc. Apăsați vă rog butonul REVISTA EUROPEEA din bara de sus. Veți găsi marea promisiune a unui maestru în proiectarea farselor.

Sînteți în redacția unei reputate reviste lunare care din 2003 încoace se screme să scoată un număr... pilot:

EUROPEEA
Revista cetateanului european
© 2003
Revista lunara multilingva
ISSN 1583 – 8234


Redacția este doar o gogoriță. În afara directorului, cine altul decît coordonatorul financiar, toți ceilalți au început și și-au continuat activitatea printr-o lungă și definitvă vacanță (bănuiesc că știți în ce an ne aflăm):
Director: conf. univ. dr. Ion Corbu
Redactor sef: vacant
Secretar general de redactie : vacant
Redactori : vacant
Marketing – Publicitate: vacant
Revista are și o administrație, cu același director cumulard, acum economist de profesie:
Director : Ec. Ioan Emanuel Corbu
Contabilitate : Ing. Ec. Dragos Vlascianu
Resurse umane : Ec. Andreea Vlascianu
Oricum, vi se deschid ceva perspective, există aici și oferte de muncă (voluntară, bănuiesc, după faptul că posturile au rămas în perpetuă vacanță):
Pentru posturile vacante care sunt de tipul «home work» asteptam înscrieri. Trimiteti CV + propunere de salariu (exceptie voluntarii ) pe adresa : [email protected].
Conditii minime obligatorii :
-Cunostinte in domeniu, (vezi sectiunile revistei)
-minim o limba straina
-operare PC, Word, Outlook, Netmeeting, etc.
-obligatoriu candidatul trebuie sa dispuna de un PC si sa aiba instalat Netmeeting si Yahoo Messenger.
Discursul tînărului director, acum președinte fondator, a fost rostit la Bucuresti, în 11.04.2003, în sunetele Imnului Bucuriei (dacă apăsați butonul din dreapta jos – sound off). Europeea lansa astfel epopeea unei vaste agora electronice întinsă, firește, de la Atlantic pâna la Marea Neagra, de la Marea Nordului pâna la Marea Mediterana.
Vă las însă să citiți, în acordurile exaltante ale imnului, ditirambii adresați cetățenilor Europei. Care a fost activitatea glorioasă a revistei o să vedem mîine cu ajutorul butoanelor din acea pagină. Deocamdată, ca să vedeți cîte luni a apărut revista, apăsați pe butonul arhivă. Ce ați constatat îmi spuneți mîine (nu uitați, sîntem în 2007).
*
Corneliu Traian Atanasiu crede că mi-a descoperit călcâiul lui Achile. În absolut are dreptate. Nu am reușit să finalizez proiectul. Am circumstanțe atenuante însă repet NU AM FINALIZAT PROIECTUL ȘI DIN PĂCATE NU AM TIMPUL NECESAR SĂ-L FINALIZEZ NICI PÂNĂ LA SFÂRȘITUL ANULUI. Eu sincer regret. Corneliu exultă și are dreptate. Îmi asum această neîmplinire.

Într-o povestire de cîteva pagini, Dino Buzzati vorbește de o magaoaie, o clădire imensă aflată în cîmp, numită Baliverna (ați citit bine). Ieșit la aer, personajul din poveste intră dintr-o dată în panică pentru că atingînd ușor clădirea, aceasta se dărîmă spectaculos, ca un castel din cărți de joc.

Îmi pare realmente rău pentru suferința unei ființe atît de suave ca dragul de Liviu. Mai ales pentru modul zgomotos în care ea răbufnește după o îndelungă și eroică abținere. (Așa se întîmplă cînd te balonezi singur.) Știu că nu se cuvine, musafir fiind, chiar dacă simți că te doboară mirosuri insuportabile, să dai covorul la o parte. Gazda a avut grijă să-l așeze strategic peste tot ce putea să deranjeze un ochi scrutător.

Covor sau draperie, hai să trecem iar în culise. Ieri am făcut o mică omisiune involuntară. Am uitat să vă spun că mai trebuia să apăsați și butonul REDACȚIA. În bara de jos, lîngă ceasul care măsoară acum un timp, deși local, integrat în Marea Uniune, sînt o serie de butoane buclucașe.

Să începem cu primul din stînga, MEMBRI DE ONOARE. Ce vedem? Defilează, grupuri, grupuri, pe care alegorice:

ACADEMICIENI, ACTORI, ARHITECTI, AVOCATI, INGINERI, JURISTI, JURNALISTI, MEDICI, MUZICIENI, OAMENI DE AFACERI, PICTORI, POETI, POLITICIENI, PROFESORI UNIVERSITARI, SCRIITORI, SCULPTORI, STUDENTI.

Au dispărut doar muncitorii și țăranii, intelectualii și ostașii. Doar acum sîntem în Europ(e! ee)a. Lucru temeinic de activist reciclat. Cum se află dînsul în treabă? Iată: are un soft generos cu poze, dar după ce a aruncat cu furca o căpiță de nume din toate păturile socio-competențelor, n-a mai apucat să-i și contacteze pe onorabili pentru a le pune poza la gazeta de perete. Ca un gospodar ce este, președintele a vopsit repede gardul. Restul poate să mai aștepte cincinalul ăsta.

Cu butonul SPONSORI, pătrundem în lumea colaborării europene. Vedem o strîngere de mînă tovărășească, dar și siglele a doi sponsori care au ajutat cu logistica. Avem parte de o nouă gargară (adresată unei domnișoare din Olanda), dar și de o țintă bănuiesc la fel de utopică în generozitatea ei (interesată):

Exista in momentul de fata un proiect Europeea depus la organismele Comunitatii Europene pentru obtinerea unei finantari care ar permite realizarea în integralitate a site-ului respectiv traducerea în toate limbile tarilor CE.

Ce era de tradus o să vedeți curînd. Trecem peste SUMAR, la care vom avea timp să revenim, și ne bucurăm iar apăsînd butonul PRIMA PAGINĂ. În mod firesc pentru conceptul site-ului, această primă pagină este o fundătură, nu duce nicăieri, n-are nici un link, ca să ieși din ea trebuie să dai back ca racul. Dar vă puteți relaxa ascultînd înălțătoarea muzică a Europei, privind coronițe, drapele și, bineînțeles, numele fondatorului alături de ISSN 1583-8234 (despre care președintele nu putea ști ce aprige controverse va aprinde în viitor și nici cine va fi cel preocupat de asemenea achiziții sterile).

Dăm un pic cu spatele și revenim la butonul PUBLICITATE. E o pagină încărcată de pretențioase informații tehnice și tarife exorbitante. Pe final însă se văd și realizările: trei anunțuri anemice care puteau fi lipite pe orice stîlp din stația de autobuz.

Există un inutil buton CAUTA si altul CONTACT care duce într-o pagină goală. COPYRIGHT ca și ARHIVA nu funcționează. În schimb LINKS este luxuriant și ne trimite la românii din toată lumea. În fine, ca să terminăm cu bara de jos, cu butonul WEB-CAM ați putea vedea ce n-a văzut Parisul... dacă măcar unul din linkuri ar funcționa.

O concluzie, e adevărat pripită, îmi spune că Europa n-a prea dat mulți bani pe site-ul ăsta sau poate nu i-a mirosit bine proiectul.
*



Dacă paginile accesate cu butoanele de jos aveau încă un format decent, cele accesate cu butoanele de sus au un aspect deplorabil. Orice pagină deschizi, dai de același titlu, SUMAR, fără să știi al cui o fi. Butonul pe care l-ai folosit nu-și schimbă culoarea, ca măcar așa să știi unde ai nimerit. Deschideți una la întîmplare, veți da, invariabil, de același aspect insipid.

Pagina curentă 1 sugerează că ar fi vorba de o mulțime de altele, dar în subsolul paginii găsești numai paranteze drepte care așteaptă încă răbdătoare și cuminți să apară între ele măcar cifra 2.

Fiecare rubrică din cele înșirate pe verticală ar vrea să reprezinte un titlu de articol, numele autorului, fotografia lui și un rînd, două de la începutul textului, existînd apoi un buton – continuare (cvasi-invizibil) care deschide articolul în întregime. Culoarea titlului, spălăcită, se confundă cu cea a fondului, numele autorului, scris cu alb pe fond deschis este ilizibil, fotografiile lipsesc cu desăvîrșire. Dizarmonia culorilor e egalată doar de aceea a dispoziției desperecheate și a distanțelor aleatoriu-asimetrice dintre rînduri. Impresia generală, într-un singur cuvînt, este – scălîmb. Evident că din acest spațiu rudimentar Europa și-a luat cîmpii.

Oricine are un blog și și-a setat culorile ar face-o mai elegant, chiar dacă ar fi doar un puști din clasele primare.

Dar să trecem la conținut. Detașamentele de personalități ale vieții culturale, artistice, politice, economice și altele, din diversele colțuri ale Europei urmau, în viziunea ambițioasă a președintelului și în virtutea faptului că și-au exprimat adeziunea față de acest proiect (ce cuvinte înălțătoare, de mult nu le mai auzisem), să se pună în slujba cetățeanului european ca experiență pozitivă și realizări demne de interes.

În GÎNDURILE DE ÎNCEPUT așe președintelui, revista trebuia să acopere o arie vastă, cioclopedică, de domenii: LITERATURĂ, POLITICĂ, SĂNĂTATE, TEHNOLOGIE, ECONOMIE, ȘTIINȚĂ, CIVIC, SOCIAL, ECOLOGIE, ARTĂ. Fiecărui sector dedicîndu-i-se un capitol al revistei și un buton de acces.

Să vedem ce s-a ales de această grandioasă inițiativă. S-a lucrat într-un ritm de hei-rup. Campania de toamnă 2003 a strîns o recoltă de vreo 20 de texte diverse. Apoi a venit o lungă perioadă de lălăială în care s-au adăugat alte vreo 5-6 texte. Adeziunile s-au dovedit lipsite de temei. Iar peste vajnicul proiect s-a așezat un praf gros de vreo trei ani. Maestrul a cotit-o spre literatură și s-a dat după draperie, intrînd pe o scenă mult mai generoasă care îi permitea mai lesne impostura.

În fine, în anul 2006, păianjenii au fost dați un pic la o parte și, într-o scurtă campanie de primăvară, a venit în întîmpinarea muncii literare, adunînd un număr de 9 autori, de fapt 7, pentru că două titluri sînt ale unei antologii de haiku rătăcită nu se știe cum în peisaj.

Cu asta, marea inițiativă a sucombat voios. Să-i fie țărîna ușoară!

*


Megalomania unui proiect încropit la repezeală se cuplează în acest caz, așa cum e limpede pentru oricine nu-și bagă capul în țărînă ca să nu vadă, cu o capacitate managerială care, ca valoare, se apropie vertiginos și asimptotic de zero.

Tare-mi vine să cred că un om gospodar, nu un ins plin de ifose incontinent-continentale, nu lăsa partea aia a softului de izbeliște, acolo se puteau face multe lucruri bune. Tehnologia permitea. Dar pentru asta trebuie să știi să-ți atragi oameni și să colaborezi cu ei, nu să vorbești în doi peri de închipuite adeziuni și, în chestiuni de echipă, să rămîi mereu singur cuc.

Aș putea face o paralelă cu activismul de pe site-ul literar, dar ar fi ceva superfluu. Cu adeziuni nu se face treabă. Cel mult agitație sterilă. După care gogoașa înfuriată se dezumflă. Fîsîind însă multă vreme.

Reușita de pe site-ul pretins literar este aceea de a dezlănțui haosul, aici nu trebuie organizat nimic, e suficientă democrația entropiei. Libertinismul care duce, fără nici un efort, totul de rîpă. Genul de semisălbăticie de pe un maidan care atrage pe cei ce și-au pierdut vigoarea păduratică și sînt excluși din zonele realmente urbane.

Ei se vor manifesta furibund și în subsolul acestui text. Doar este lezată statuia patronului pe care l-au canonizat.




Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  Chestia asta mi-a plăcut!
"Unelte de grădină ergonomice, tratate în cîmp de înaltă frecvență, pentru export"!!

Am și eu o problemă: îm cîmpul meu, de pe lîngă casă, - că e aproape cîmp - s-au aciuat un batalion de șomîlci. Oare, avînd în vedere ideea potrivit căreia "cui pe cui se scoate", cîmpul ăla de înaltă frecvență, aplicat pe cîmpul terestru dimprejur, n-o putea să le deranjeze în așa hal ergonomia subterană, ca s-o ia la sănătoasa? Fac cinste!


 
Postat de catre ioan peia la data de 2011-02-04 15:41:44
         
 
  Vă mulțumesc, acum, într-adevăr, poți naviga printre epavele din 2003. Un traseu instructiv pentru oricine vrea să vă cunoască stadiul avîntat al proiectului.

Articolul meu preferat este Unelte de gradina ergonomice tratate termic in in camp de inalta frecventa, pentru export de Conf. Dr. Ion Corbu. Unelte numai bune pentru cultura buruienilor.

 
Postat de catre Corneliu Traian Atanasiu la data de 2011-02-04 08:12:00
         
 
  Am reactivat numarul existent:

http://www.europeea.ro/main.php?categorie=literatura#

Se poate naviga și în celelalte secțiuni
 
Postat de catre Emanuel Cristescu la data de 2011-02-04 04:46:40
         
 
  "De asemenea pe Europeea, dupa cate stiu eu, injuraturile sunt permise dar numai cele gandite, nu cele scrise."

Excelentă și, aș zice, memorabilă formulare. Fără să vreau am izbucnit în râs!
 
Postat de catre Emanuel Cristescu la data de 2011-02-03 20:05:35
         
 
  "Elanul buruienos al democrației fără frontiere i-l las domnului Corbu. Are vocație."
(Corneliu Traian Atanasiu)

Domnul Atanasiu, iar sunteti nedrept. Pasjul reprodus de dumneavoastra seama a fi un fragment de pamfet, care este o forma literara inca permisa asa ca nu vad motivul pentru care pasaroiul nostru sef ar putea sa interzica asa ceva. Pasajul respectiv nu foloseste forme verbale licentioase si nici injuraturi. E adevarat ca le sugereaza dar sugerarea nu este interzisa. Parerea mea este ca la un pamflet trebuie raspuns cu un alt pamflet. Domnul Corbu nu permite vorbe licentioase pe acest site. De asemenea pe Europeea, dupa cate stiu eu, injuraturile sunt permise dar numai cele gandite, nu cele scrise.

 
Postat de catre Dumitru Cioaca la data de 2011-02-03 19:58:36
         
 
 
"Intr-o gradina lasat de izbeliste apar de obicei buruieni foarte viguroase..."

E adevărat, domnule Cioacă, vă dăruiesc una (nu un buchet), o replică veche de pe acest site:

"Uite ce e, eu am fost mușcat anul trecut de un cîine și timp de 5 ani, vaccinat, nu mai am voie să turbez. Poate nu te-ai dus la vreme la boli contagioase. Spune ce te-a mușcat, nu spumega doar.

Sau pe tine te turbează bocancii primiți acolo unde-i meriți pe toate site-urile pe care cu grație obscenă le-ai frecventat? Tu de pe care bănci, de la care tribună vorbești - a rabiei literare?"

De data asta n-are nici o țintă.

Nu vreau să vă par prețios, prefer să mă ocup de anumite culturi mai delicate. Elanul buruienos al democrației fără frontiere i-l las domnului Corbu. Are vocație.

 
Postat de catre Corneliu Traian Atanasiu la data de 2011-02-03 19:29:52
         
 
  "Domnul Corbu o fi el un om minunat, dar pe mine nu mă interesează să beau bere cu dînsul, ci să nu lase, așa cum se dovedește, totul de izbeliște."
(Corneliu Traian Atanasiu)

Intr-o gradina lasat de izbeliste apar de obicei buruieni foarte viguroase care isi au frumusetea lor. E o adevarata placere sa vezi intre mi de gradini cultivate cu laptuci un camp plin de buruieni.
 
Postat de catre Dumitru Cioaca la data de 2011-02-03 17:47:49
         
 
  err:
nicio=niciun
 
Postat de catre Andrei Florian la data de 2011-02-03 17:39:00
         
 
  Radu, spre exemplu, daca nu cunosti nicio editor cu influenta pe langa Radu H., preotul acela lipsit de talent, sare si piper, Paul Bogdan, sau daca nu te iubesti cu Felix Nicolau, nu iesi in vecii vecilor din atelier. In cazul meu, pentru ca mie mi-au dezactivat contul cand am amendat lipsa de caracter a autorului articolului de la (http://agonia.ro/index.php/article/210577/Boieria_prin_vecini), mi-am "platit" libertatea de a vorbi liber.

In fond, toate au un pret, iar domnul Atanasiu nu este pentru prima oara cand vinde site-ul Europeea incercand sa obtina la schimb recunoasterea auditoriului. Cred, insa, ca dintr-o eroare regretabila, domnul Atanasiu a incurcat site-urile si in loc sa isi posteze textul pe Agonia l-a postat aici.
 
Postat de catre Andrei Florian la data de 2011-02-03 17:36:23
         
 
  "Toleranța de aici încurajează prostituția."
(Corneliu Traian Atanasiu)

Domnule Atanasiu, de ce va lati de cea mai veche meserie din lume? Din moment ce e cea mai veche inseamna ca isi are meritele ei. Nici dumneavoastra nu cred ca va displace in asa masura, de, din cand in cand, reveniti spre a ne revedea pe noi, fetele.
Numai ca eu dumneavoastra procedati ca cei doi membri de partid sovietici care fiind naufragiati pe o insula pustie cu Ninocica o abuzau toata noaptea iar ziua faceau sedinta speciala de partid spre a-i da vot de blam ca e curva.
 
Postat de catre Dumitru Cioaca la data de 2011-02-03 17:30:48
         
 
  "virilitatea excesivă" era a lui Peia... de mine nu zic așa ceva, decît, eventual, într-un catren :)  
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2011-02-03 17:18:21
         
 
  "nicio incursiune a lui Jorz in spațiile literare (are cam una/lună, din cîte am observat) n-a rămas fără măcar o mică vizită de curtoazie pe la părțile mele moi."
(Radu Stefanescu)
Ei si? Chiar tu ai marturisit astazi intr-un alt comentariu ca dai dovada de o virilitate excesiva, deci acele parti nu numai ca nu au suferit daune, ba din contra se pare ca au fost stimulte la modul cel mai benefic. Mie mi-a parut foarte rau ca taman atunci cand il prinsesei pe domnul Ioan Jorz (care mie imi este simpatic)cu partile dumnealui moi la tatana usii (chestia cu Leonid Dimov) tu in loc sa inchizi usa pe dinlauntru ai deschis-o ca sa te uschiesti.
 
Postat de catre Dumitru Cioaca la data de 2011-02-03 17:13:58
         
 
  Domnule Cioacă, dacă tot ce doriți este să socializați "literar" și știți prea bine că vă interesează doar have fun de ce țineți la o firmă atît de hilară ca cea aleasă de patron și nu v-ar surîde "La caterinca înfuriată"?

Mie-mi convine o conducere fermă. Toleranța de aici încurajează prostituția. Domnul Corbu o fi el un om minunat, dar pe mine nu mă interesează să beau bere cu dînsul, ci să nu lase, așa cum se dovedește, totul de izbeliște. Sub umbrela "conceptelor". 1% utopice, 99% balcanic-nepăsătoare.
 
Postat de catre Corneliu Traian Atanasiu la data de 2011-02-03 17:04:31
         
 
  Florian, aici te contrazic.

adevărat că "capul plecat sabia nu-l taie" (sic), dar nici nu i se pune coroană. dacă ai exemple, ar fi interesant să le aud aici.
 
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2011-02-03 17:02:55
         
 
  Agonia nu este un site liber, punct. In opinia mea, Agonia este un site administrat de o "elita" de calitate o indoielnica si cu un discernamant limitat de gusturile precare ale administratorilor sau ale cenzorilor. Modul clientelar dupa care se acorda nivelul necesar postarii este atat de gretos incat numai cei cu rabdare de pescar si coloana vertebrala extrem de flexibila pot ajunge sa scrie liber pe Agonia. Este foarte adevarat ca userii umili au mari sanse sa fie recunoscuti ca useri talentati, dar nu stiu ce persoana inteligenta ar pune pret pe umilinta travestita in talent.
Pentru ca talentul nu este legat nicidecum de capacitatea de analiza sau gustul literar al unor useri oarecare. Spre exemplu, gustul literar al unui popa nu poate fi considerat reper maximal, asa cum nicio persoana nu poate pretinde ca propriul gust sa fie considerat etalon pentru ceilalti.
 
Postat de catre Andrei Florian la data de 2011-02-03 16:56:49
         
 
  dom' Genu, așa o fi pe la dumneata, nu te contrazic. aici însă, vezi bine, dulăii sunt cam insomniaci. te mușcă de organele nonecoliterare, apoi stau un pic la cutie, pînă se uită, și revin. nicio incursiune a lui Jorz in spațiile literare (are cam una/lună, din cîte am observat) n-a rămas fără măcar o mică vizită de curtoazie pe la părțile mele moi. lîngă care, ca de obicei, halucinează. asta ca să dau doar un exemplu.  
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2011-02-03 16:52:50
         
 
  Draga Radule,
Regret mult plecarea ta de pe acest site si probabil ca cele spuse de tine sunt adevarate. Dar ce importanta are ce spune unul sau altul despre tine? Ai incercat vreodata metoda nebagarii in seama?
Sa sti ca e miraculoasa. Dupa cateva atacuri, vazand ca latra la luna, dulaii merg si se culca.
 
Postat de catre Dumitru Cioaca la data de 2011-02-03 16:37:42
         
 
  "Domnilor apărători, într-adevăr site-ul are și o "calitate", e un site de scandal legitimat și supraasigurat. E singura pe care, de fapt, o detest. Așa unicat cum vi se pare c-ar fi în peisaj. Pe agonia, postez cam o dată la șase luni. Nu mi s-a părut niciodată că ar trebui să mă manifest acolo în așa fel încît să mi se scadă nivelul. Poate că cine a făcut-o are de ce prețui acest site."
(Cornel Traian Atanasiu)

1) O aparam fiindca ea este coliba noastra cea de toate zilele. Dumneavoastra nu va place, se pare, fiindca nu este un palat. Insa in loc sa puneti umarul cu talentul dumneavoastra pentru a mai indrepta un perete vreti sa-i dati foc iar pe noi locatarii sa ne bagati la azil. Cu ce drept?
2)In legatura cu "agonia" vreau sa va spun ca pe mine nu scaderea nivelui m-a scarbit. Puteau sa-l faca si minus zece mi. Insa acolo "scaderea nuvelui" fara nici cea mai mica explicatie inseamna cea mai cumplita cenzura. Nu-ti mai apare nici o postare. De ce nu incercati sa postati ceva similar cu postarea de fata pe agonia? Fiindca stiti ca nu are nici o sansa sa apara? Dar cazul meu este nesemnificativ fiindca niciodata nu m-am dat de mare scriitor. Exista insa cazul scriitorul Costel Babos caruia i s-a scazut nivelul de la 250 la zero pentru crima de a publica sub pseudonim. Daca nu ati citit nimic din acest scriitor vi-l recomand cu cea mai mare caldura fiindca este un talent de exceptie care are cel putin patru carti publicate. Singura lui vuna pe agonia a fost ca a refuzat sa dea onorul generalului.
3) Eu cred ca marele rau facut de dictatura comunista este acela de a face din noi cei care am trait sub ea cate un mic dictator. Daca nu scri cum imi place mie nu ai dreptul sa scri.
Eu cred ca am dreptul sa sciu prost asa cum cei care nu ma plac ca scrib au dreptul sa nu ma citeasca.
4) Literatura romana este plina de scandaluri si dusmanii. Cele mai celebre cred ca le stiti si dumneavoastra, Hasdeu versus Eminescu, Iorga versus Arghezi, Crainic versus Aeghezi, Baranga versus Iorga, Miron Radu Paraschivescu versus Arghezi, Victor Eftimiu versus Ion Calugaru iar Pastorel Teodoreanu a mers pana acolo incat si-a si palmuit un confrate. Parerea mea este ca o literatura sanitizata de orice scandal nu miroase deloc bine.
5) Scriitorii talentati ca dumneavoastra sunt jigniti ca langa numele lor apar si nume de sritori mititei. Nu vad de ce. In Convorbirile Literare ale lui Maiorescu alaturi de Eminescu apar si nume de poeti minori precum Bodnarescu, Veronica Micle si multi altii. Nu am auzit ca Eminescu sa se fi simtit jignit de prezenta lor.
Sriitorii mititei isi au si ei rolul lor: dau o si mai mare stralucire talentelor celebre.
 
Postat de catre Dumitru Cioaca la data de 2011-02-03 16:31:25
         
 
  Culcereasa - ofițer dub acoperire cu un salariu de 1oo milioane lei vechi.
Nesimțita!
Bocule, auzi?


 
Postat de catre ioan peia la data de 2011-02-03 16:05:12
         
 
  Totuși,
- Băsescu a fost informator al securității și comunist?
- Sobi Cseh a fost informator plătit al aceleași securități?
- Culcereasa, jupîna de la TV, a fost lct.maj. de securitate și continuă să fie agent plătit?
- S-au procurat 4 milioane de cartușe pentru jandari și li s-au virat în cont 79 milioane de euro pentru procurarea de echimpament de REPRIMARE A REVOLTELOR?

Totuși, eziți să răspunzi, domnu agent?
 
Postat de catre ioan peia la data de 2011-02-03 16:03:52
         
 
  Domnule Peia, stati linistit. In curand vom afla ca articolul scris de domnul Atanasiu face nota unui dosar politic si ca emotia starnita de lectura acestuia a condus la tot felul de afectiuni. Domnilor, Europeea este un site liber si asa va ramane. Poate ca este singurul lucru care conteaza, iar libertatile de expresie nu se opresc la granitete acestui site. Restul sunt fantezii.  
Postat de catre Andrei Florian la data de 2011-02-03 13:13:54
         
 
  Concluzie angelică: cineva care pierde atîta vreme și e atît de acribic în a aduna date depsre un adversar, intră automat în categoria suspectă a celor care monitorizează totul: chiar și, eventual, de cîte ori trage subiectul supravegheat apa de la veceu!

 
Postat de catre ioan peia la data de 2011-02-03 11:29:33
         
 
  "Înțeleg că vreți să scrieți, dar de ce trebuie s-o faceți în această atmosferă toxică și să mai faceți și apologia scandalului?" (CTA)

Simplu.
Pentru că nu suntem ÎNCĂ așezați frumos, în rînduri eternale, pe aleea saitului morților vii, numit "agonia" (sugestiv nume!)
Iar dacă doriți moderație și silențium politic, puneți mâna pe cele 4 milioane de cartușe guvernamentale, bașca cei 79 milioane de euroi vărsați în vistieria jandarilor pentru a "reprima revoltele", și distribuiți-le judicios celor ce vă incomodează în cugetările dv. profunde.
Scurt și eficient.

 
Postat de catre ioan peia la data de 2011-02-03 11:19:54
         
 
  "taraful grohăiturilor virile ale comesenilor" (Radu Ștefănescu)

Cu alte cuvinte, onor domn Ștefănescu ne face porci pe de-a dreptul, - căci, după cum vedem, nu există nici un fel de delimitare a obiectului supus analizei "etiologico-aleatorii", a vașnicului Aristarc - dîndu-ne un delicat exemplu de bunăcuviință, desigur. Spre deosebire de "înjurătorii" cu elan creator, carele "flecăresc liricoid" prin preajmă. Mă recunosc în scurta dar vesela domnului filipică și simt cum mă pătrunde spiritul autocritic, mai ales că "excesele corecte politic" - ceea ce nu pare a fi o tară condamnabilă - le mai "tratez matematic", din cînd în cînd, pentru a-mi modera "verginitățile" "calomnioase".
Desigur, filipica domnului nu are nici un fel de parfum calomnios și insultător în ea, de aceea ne scoatem cu "mioapă blîndețe" pălăria și-l rugăm să ne ierte, dar "grohăiturile" noastre parcă-s ceva mai oneste decît grohăiturile celor ce vor să pară nește exemplare de rasă!






 
Postat de catre ioan peia la data de 2011-02-03 11:11:40
         
 
  "de ce acum?" sper că e o doar o întrebare retorică și nu una izvorîtă din clișeul conspirației tuturor împotriva prăpăditului site de față.

Retorică pentru că vine în urma răspunsului deja dat în preambul: "În ciuda celor ce plîng pe ruine, mi se par de actualitate pentru că arată că dezastrul era nu doar previzibil, ci se găsea în chiar miezul găunoasei utopii." Actualitatea este limpede: răspunde noului și eternului editorial: Europeea, un proiect eșuat? Desigur, cu asupra de măsură.

Domnilor apărători, într-adevăr site-ul are și o "calitate", e un site de scandal legitimat și supraasigurat. E singura pe care, de fapt, o detest. Așa unicat cum vi se pare c-ar fi în peisaj. Pe agonia, postez cam o dată la șase luni. Nu mi s-a părut niciodată că ar trebui să mă manifest acolo în așa fel încît să mi se scadă nivelul. Poate că cine a făcut-o are de ce prețui acest site.

Înțeleg că vreți să scrieți, dar de ce trebuie s-o faceți în această atmosferă toxică și să mai faceți și apologia scandalului?

Cît despre derapajul politic al site-ului nu mă supără, mă scîrbește de-a dreptul.

 
Postat de catre Corneliu Traian Atanasiu la data de 2011-02-03 09:28:32
         
 
  e liberă, corect. în plus, pare a fi singurul spațiu în care unii iși pot dezlega oricînd demonii resentimentari ai stupidității, ori dezlănțui incontinențele de etiologii diverse, acompaniați de taraful grohăiturilor virile ale comesenilor care, mai mult sau mai puțin aleator, suferează pe/cu aceeași frecvență.
în care se poate înjura cu elan creator, la tarife modice, nonstop.
unde flecăreala liricoidă e adesea aureolată critic cu valențe literare, unde excesele corecte politic sunt matematic tratate cu moderație, iar calomnia bine țintită, cu vergină sau, după caz, mioapă blîndețe...

în rest, perfect adevărat.
 
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2011-02-03 07:22:50
         
 
  Două curiozități: de ce atâta risipă de efort pentru o "balivernă"? de ce acum?  
Postat de catre Emanuel Cristescu la data de 2011-02-03 06:27:16
         
 
  Domnul Atanasiu
V-am citit totdeauna cu interes eseurile si vi le citesc in continuare cu toate ca ele nu mai apar pe acest site. Nu pot sa fiu insa de acord cu acest atac sub centura care-l afecteaza nu numai pe propritarul site-ului ci si pe noi care suntem niste scibi care ne jucam de-a scrisul fara a ridica pretenti de a fi scritori prezenti sau viitori. Cui ar folosi daca nu am mai scrie?
Acest site, asa cum spuneti dumneavoastra are o groaza de defecte, dar are si o calitate cruciala la care dumneavoastra apelati chiar prin publicarea acestui atac: nu cunoaste ce e aia cenzura. Pentru a dovedi ca am dreptate va propun sa afisati acest atac la adresa Europeei pe situl poezie.ro unde activati in momentul de fata si va asigur ca el nu va aparea, chiar daca in preambul va luati in intregime responsabilitatea pentu continutul afisat. Sunt multe site-uri care cunosc o liniste de mormant, dar noua ne place acesta care e plin de scandaluri necenzurate. Daca si dumneavoastra va plac scandalurile va rog sa reveniti printre noi, veti fi primiti cu bratele deschise de toti scandalagii de pe site.
Dar asa, sa dati cu pietre in noi de dupa gard?
Cu toata stima.
 
Postat de catre Dumitru Cioaca la data de 2011-02-03 01:45:19
         
 
  Dle CTA,
Nu am fost nicicînd adorantul niciunei coane Joițici, fie ea și masculină, și n-am dăltuit nciodată la soclul stauiei nimănui. Fapt pe acre nu-l poate contesta nimeni.
Ba chiar am avut nenumărate contre cu dl. proprietar al saitului.
Acum ceva vreme m-a banat.
Azi s-a radiat un text, bănuit de plagiat, text în al cărui subsol am avut un comentariu foarte critic și acid la adresa unei clone de-a dumnealui.
Deci, sper să beneficiez de prezumția de nepărtinire.

Dar,
Făce-ți-mă să-nțeleg, totuși: de nenumărate ori ați intervenit cu texte extrem de dure, chiar ieșite mult din accepțiunea celei mai imaginabile canonade critice, îndreptate împotriva persoanei cuiva, avîndu-l, drept țintă, pe dl. Corbu. Și, atenție! nu marșînd pe ideea de pamflet, care ar avea scuza abordării unui gen literar specific, fie el, acest pamphlet, și la limita îngăduinței de atac ad hominem.
Ci impregnînd conținutul textului cu acuze din sfera privată, lipsite de echivoc, strict direcționate către zone care, după părerea mea, nu v-ar permite în nici un chip legitimitatea de a face acest lucru.
Bunăoară, ce vă privește pe domnia voastră modul strict tehnic în care a luat naștere acest sait și cum a evoluat el?
Presupunînd că ar fi un fiasco, ce vă roade așa de tare grija?
Sunteți, cumva, cenzor financiar, îndrituit de cine știe ce instituție de control să luați la bani mărunți proiectul ăsta - căci am înțeles că un fel de proiect ar fi.
Sau ați fost investit cu funcția de controlor al moralității patronale?
Ori, cine știe? vă macină așa de adînc invidia că există acest sait, așa cum e el, și domnia voastră nu activați în cuprinsul lui, cooptat în instanțele-i supreme?
Pînă la urmă, care-i problema?
De ce nu puneți mîna să demonstrați dv. cum se face mai bine ceva de gen, invitînd - selectiv, la modul absolut, evident - pe anume colaboratorii care pot trece de nivelul dv. de evaluare?
Vă împiedică cineva?

Vă supără așa de tare "activismul" - era să zic “politic” - de pe acest sait?
Veți fi avînd ceva sarcini de partid să bruiați ceea ce nu convine domnilor din fruntea statului și gostatului?

Chiar doresc să ne dați lămuriri suplimentare, ca să nu cădem, doamne ferește, în fandaxia scenaritei.

Cu respecte și alte cele,
IP
 
Postat de catre ioan peia la data de 2011-02-03 00:55:18
         
 
  domnule CTA, textul de mai sus mă face să regret încă o dată plecarea dvs.  
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2011-02-02 22:45:04
         
 
  Ciudat, am constat și eu,mirat că paginile care îmi conțineau textele în revista virtuală europeea, alături de Liviu Bordaș, Radu Ștefănescu ș.a. au dispărut rămînd doar 2 autori.  
Postat de catre Gheorghe Rechesan la data de 2011-02-02 22:28:49
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23930
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE