FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Prietenia
Text postat de Corneliu Traian Atanasiu



Image hosting by Photobucket




Am scris un text cam lung despre prietenie. De fapt, fiind mai vechi, doar l-am copiat și l-am ajustat un pic. Făceam acolo niște digresiuni care poate încărcau prea mult textul. Acum nu l-aș mai scrie așa. Ideea cea mai importantă a textului era aceea că înțelesul prieteniei are mult de cîștigat dacă este luminat de tîlcul altor cuvinte înrudite – priința, prielnicia.

Tot acolo găseam că amiciția, nume mai potrivit pentru prietenia curentă, lipsită de exigență, ține doar de o solidaritate gregară și interesată. Că ea este, în universul mercantil în care e exersată, o investiție rentabilă. Că te bucuri totdeauna de credit doar în măsura în care rambursezi la vreme datoria contractată. Că acest univers este unul sufocant al ne-voii presante și meschine.

Mi se părea că inflația prieteșugului face mai dificilă recunoașterea prietenului adevărat. Că pactul ne-voii, ilustrat de sensul frivol al vorbei prietenul la nevoie se cunoaște, face mult mai anevoioasă recunoașterea prieteniei autentice care ține mai curînd de o nobilă loialitate.

Omul, se știe prea bine, nu este ceea ce deja este, ci mai curînd făgăduința pe care o are de împlinit. Ceea ce merită să fie dacă se străduiește să realizeze promisiunea cu care a fost dăruit. Iar prietenia este aceea care reușește miraculos să încurajeze voia autentică a fiecăruia de a se emancipa, de a se edifica pe măsura a ceea ce promite. Legămîntul prietenilor este acela de a-și revela unul altuia făgăduința existențială și de a o stimula să se împlinească.

Prietenia nu este doar o facilitatea în plus, o poliță de asigurare pe viață, ci învestire cu demnitatea speranței a celui ispitit la o aventură existențială autentică, a celui descălecat riscant în tărîmul virgin al libertății. Eliberat de ne-voie prin bunele oficii ale prieteniei, el alege primejdia cea bună: să fie în voia sa, liber să aleagă după dorințele, dar și după puterile sale, îndrăznind și cutezînd, fără să uite să se învoiască cu puterile firii. El știe că prietenul este garantul loial al voii sale cele bune, că el îl ia pe răspunderea sa, că răspunde cu bună credință și generozitate de soarta sa, insuflîndu-i totodată o conștiință mai aleasă a propriilor răspunderi.

Prietenia este prin urmare relația fericită de sporire reciprocă a ființei partenerilor prin revelația și stimularea mutuală a implinirii unor făgăduințe altfel nebănuite. Sînt virtualități și latențe care pot să nu se manifeste dacă nu găsesc și un sprijin în cei din jur. Și nu doar un sprijin, ci un climat tonic, entuziast, încîntare și bucurie. În alchimia sufletului aș numi prietenul un catalizator , el înlesnește propria noastră reacție care în absența sa rămîne doar latentă. Eliberează elanul vital să-și facă lucrarea.


(cine are răbdare poate parcurge pe rînd:

Primejdia cea bună (I)

Primejdia cea bună (II)

Primejdia cea bună (III)

Primejdia cea bună (IV))


Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  * Alaturi de placerea lecturii

Cu pretuire - Lory
 
Postat de catre hhhhhhhhhhhhh hhhhhhh la data de 2008-08-03 18:20:31
         
 
  "Ideea cea mai importantă a textului era aceea că înțelesul prieteniei are mult de cîștigat dacă este luminat..."
"Omul, se știe prea bine, nu este ceea ce deja este... "
"...(prietenia} este aceea care reușește miraculos să încurajeze voia autentică a fiecăruia... "
"... (prietenia) este doar o facilitatea în plus, o poliță de asigurare pe viață..."
"...(prietenia) este prin urmare relația fericită de sporire reciprocă a ființei partenerilor... "
"...aș numi prietenul un catalizator... "

chiar crezi ceea ce spui?
ești convins?
asta-i poleiala crasă stimabile
:(
luceafaăt nu stea.
p.s. cu mâtele stai bine!
 
Postat de catre Ernesto Che Guevara la data de 2008-08-03 14:13:18
         
 
  stea,  
Postat de catre gheorghe Sarbu la data de 2008-08-03 09:45:38
         
 
 
Vă înșelați, domnule Kosta, din contra, domnul Corbu, prin definție european, este adeptul marii familii a site-urilor literare. Între ele nu poate fi decît o relație de conviețuire fericită întru spiritul emulației și al propășirii. Personal, n-am auzit niciodată din gura dînsului alte aprecieri decît cele fraterne față de alte site-uri.

Sper că nu aveți gînduri îngust patriotarde sau, Doamne ferește, șovine față de site-ul respectiv. Știu că pe acest site s-au manifestat copios asemenea ieșiri, dar se pare că le-a trecut vremea. (Bănuiesc că știți că deja șobolanii vadimiști și-au cam luat tălpășița din partidul atît de frenetic.)

Linkuri către alte surse am mai dat și altă dată, este în spiritul firesc al internetului, o bibliotecă fără frontiere. Spirit față de care mi se pare că aveți un puseu de gîndire vag diversionistă.

 
Postat de catre Corneliu Traian Atanasiu la data de 2008-08-03 08:49:39
         
 
  Stimate domnule CTA,
Am pretuit si pretuiesc postarile dumneavoastra, cele mai multe scrise cu bun simt, logica si un simt al masurii aproape exagerat. Nu-mi sunt dragi excesele si poate ca de aceea... Dar astazi vreau sa fiu la fel de sincer cu dumneavoastra si sa va spun ca gestul de a face trimiteri de pe acest site catre un alt site literar (chiar daca spre textele dumneavoastra) MI SE PARE NEDREPT FATA DE ORICINE. In primul rand fata de noi, cei care, de mila, de sila, am mai ramas pe aici. In al doilea rand fata de domnul acesta, Corbu, cu toate pacatele lui. Mi se pare ca nu se face. Cat ar fi costat, ca timp, sa produceti/reproduceti/repostati acele texte aici? In spatele gestului dumneavoastra poate fi un gand nevinovat, dar mie mi se pare ca nu este. Nu stiu ce imi produce aceasta impresie. Am gandit, am simtit, am spus. Cu nedumerire, K
 
Postat de catre sters sters la data de 2008-08-03 08:30:09
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23930
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE