FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Reflecții despre pușcărie (IV)
Text postat de Corneliu Traian Atanasiu


lui Luchi care m-a înțeles


Începînd cu filmele din vestul sălbatic, o parte din cei ce înțelegeau justiția doar ca răzbunare, ca lege a talionului, ca vendetă, ca linșaj, au acceptat că dreptatea trebuie dată pe mîna instituțiilor. Iar instituțiile care o au în sarcină și-au asumat treptat faptul că trebuie să judece nepărtinitor, sine ira et studio, neimplicate emoțional, faptele și să aplice doar pedeapsa pe care o cere legea.

Și nu doar atît, ci și codurile după care se face dreptate au încorporat ideea de umanitate față de cei care greșesc, chiar dacă au comis crime. Abolirea pedepsei cu moartea este o consfințire a dreptului inalienabil la viață al oricărei ființe umane, dincolo de faptele incalificabile pe care le-ar fi comis. Pare destul de firesc ca societatea, prin instituțiile cu care administrează dreptatea, să-și recunoască partea sa de vină în faptele cele mai abominabile pe care le judecă și să acorde o compensație celor ce le-au săvîrșit. Să facă în așa fel încît pedeapsa să nu fie doar răzbunare oarbă, ci, plătind răul suferit, să permită făptașului să-și răscumpere greșeala.

Condițiile detenției au fost astfel îmbunătățite pentru ca cel încarcerat să se poată simți încă om și să-și găsească astfel acel minim de demnitate care să-l ajute să se schimbe. Se urmărește astfel ca pedeapsa să nu fie însoțită de ura pătimașă împotriva celui pedepsit, ca el să nu fie descalificat ca om, ci, din contra, să beneficieze de asistență și compătimire în efortul său de a se răscumpăra. Măcar instituțiile trebuie să aibă puterea de a ieși din cercul vicios al răzbunării meschine, înrăite, fără orizont.

Dacă tăiem deci sforicelele cu care ura prostească a celor bîntuiți de mentalitatea răzbunării vîntură cuvîntul pușcăriaș, o să găsim acolo nu un neom, ci doar un alt semen al nostru. Care a greșit și a pățit-o. Care, pentru că și-a primit pedeapsa, are șansa de a ispăși și de a se izbăvi. Care poate fi susținut de cei ce îi sînt aproape să nu recidiveze, să învețe din ceea ce i s-a întîmplat și să facă efortul salutar de a deveni mai bun. Care, dincolo de fapta comisă, este și rămîne om și-și păstrează calitățile, abilitățile, competențele și poate chiar talentul. Și, în cele din urmă, devenind altul, are dreptul oficial de a se reabilita.

Dar mai înainte de asta are privilegiul la fel de inalienabil de a se bucura că este încă om, așa cum Blaga spune undeva foarte frumos:

Viața mea!
O clipă de-ar fi fost să ție,
am întrerupt cu ea
o veșnicie.

Și-am ispășit
cu suferinți - o mie,
Am ispășit
cu cîte-o bucurie.

Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  Începînd cu filmele despre vestul sălbatic.

Iar ca adevărul istoric să fie repus în drepturi: începînd cu mult înaintea filmelor despre vestul sălbatic. Nu cu mult înainte. Doar cîteva secole, acolo.

În rest, ai dreptate: așa ar trebui să fie. Că mai rămîne loc, e și ăsta un adevăr. Instituțiile sunt conduse, din păcate, de oameni. Și nu toți mai buni decît cei supuși rigorilor acelor instituții. Ba chiar dimpotrivă.

 
Postat de catre Liviu S. Bordas la data de 2008-03-30 13:20:01
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE