FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Reflecții despre pușcărie (II)
Text postat de Corneliu Traian Atanasiu


În prima parte, ați putut remarca faptul că există momente în evoluția unui cuvînt care pur și simplu îl de-rutează. Evoluția semantică a pușcăriei putea să dezvolte, în interiorul sistemului lingvistic, o mulțime de sensuri derivate din cel principal prin felurite asocieri, metaforizări, paralelism și nuanțare sinonimică, dar, fără accidentul amintit, arbitrar lingvistic, nu putea căpăta sensul de penintenciar.

Lucrurile seamănă foarte mult cu de-rutarea cuvintelor prin presiuni ideologice. Este ceea ce se întîmplă culimba de lemn, o limbă înțepenită și anchilozată care și-a pierdut totalmente flexibilitatea și abilitatea de mușchi tonic și contractil. Cuvintele limbii de lemn nu mai sînt vii și autonome, sînt doar marionete manipulate cu sforicele de către felurite ideologii și mentalități intens colorate emoțional.

Ce este pușcăria? O instituție unde își ispășesc pedeapsa persoanele private de libertate. Unde se execută o condamnare. Nu știu dacă la noi codul penal prevede și pedepse care să constea în zile de muncă în beneficiul comunității. În alte țări aceste pedepse se execută fără să fii închis, dormi acasă și dimineața te prezinți la locul de muncă.

Ideea de a pedepsi, departe de a fi doar o răzbunare meschină pe cel ce a greșit, este mult mai generoasă decît se crede pripit. În înțelesul de penitenciar, închisoarea este corecțională. Privarea de libertate poate avea mai multe motivații. Izolarea poate însemna că cel condamnat este periculos pentru ceilalți semeni, poate însemna o sancțiune pentru el, așa cum poate fi și arestare pentru a fi anchetat și a nu putea comunica cu cei din afară, complici sau posibili martori. Dar cele de mai sus nu epuizează tot ce poate însemna separarea celui condamnat de lumea de afară.

În închisoare, condamnatul nu este privat de calitatea sa umană, el este recuperabil și penitența din zilele noastre înseamnă (sau ar trebui să însemne) și reeducare. Cel ce nu are destulă școală și-o poate completa acolo, cel ce n-are o meserie o poate învăța acolo. Cine are oarecare înzestrare artistică poate la fel de bine să și-o desăvîrșească singur sau în grup. Cel care are o meserie ce poate fi exercitată acolo o poate face în interesul celorlalți. Cei din închisoare sînt și o comunitate umană, poate mai profitabilă pentru mulți decît anturajul de afară.

A fi închis nu înseamnă că ești privat de umanitatea ta, ci mai curînd că ești pus în situația de a reflecta mai profund la ea și la capacitatea ta de a o ameliora. Sancțiunea și represiunea nu sînt doar supliciu, chin, osîndă, ci și un canon firesc pentru îndreptare. Este vorba doar o prelungire a lucrului știut că cel mai mult avem de învățat din propriile noastre greșeli, corectîndu-le. Nu degeaba, un înțeles mai vechi, un sinonim al cuvîntului învățat este cuvîntul pedepsit. Este genul de sancțiune corectivă care este învățătură de minte.

Recluziunea, înțeleasă ca izolare și solitudine, nu are numai efecte neplăcute. Există în toate culturile o uriașă tradiție spirituală a retragerii din lume, a încercării efectelor benefice ale sihăstriei. A izolării de rumoarea lumii pentru a auzi glasul interior al spiritului. Ideea de ispășire include, dincolo de sancțiunea ce vine din afară, și suferința pentru fapta făcută și răscumpărarea prin rușinea resimțită. E un fel de ritual expiator, de izgonire din ființa ta a duhului cel rău.

Pare destul de firesc să resimți față de cel aflat în acea situație milă și compasiune. Nu-mi aduc aminte să fi văzut în vreun film în care convoaiele de ocnași treceau prin oraș pentru a fi trimiși în Siberia reacții violente de ură împotriva celor deportați. Nimeni nu-i amenința și nu-i scuipa și nici nu se întreba ce crime au făcut.

De ce oare pleacă Sonia împreună cu Raskolnilov pe acel drum lung al ispășirii?


Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE