FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
UIND sau Un român prin Italia
Text postat de Cosmin Bighei
Sărmane muribund ce te căiești,
De ce-ai dat drumul corbilor să zboare?
Sau ai crezut că fi-vor de cadavre atrași?!
………………………………………….
Zadarnic cauți să fugi dintre cei morți,
Curând și tu din astă lume te vei duce,
Iar corbii croncănind nu te vor plânge,
Ci-ți vor cânta și bate din aripi!










Și eu am fost emigrant…










6 octombrie 2006, ora 09:00.
Fumez…Mă uit la pachetul de țigări aruncat pe masă: “Pall Mall”, pachet roșu, cartonat, pe care într-un dreptunghi mare, alb, încadrat cu linii negre, groase, scrie cu litere mari, negre: “Il fumo invecchia la pelle” . Ĩl întorc pe cealaltă parte. Acelasi dreptunghi mare, alb, încadrat cu linii groase și bineînțeles tot negre: “Il fumo danneggie gravemente te e chi ti sta intorno”. Nu înteleg mare lucru din cele două înscrisuri, dar nici nu am curiozitatea de a răsfoi cărticica pe care o am la îndemână, “Italiana rapidă”, cu care aș putea să mă descurc. Pe coperta cărții este înscris “progrese vizibile în 2-3 săptămâni” .Eu am pe-a patra săptămână de când am răsfoit-o și știu tot atâta italiană ca atunci când am plecat în Calabria… Acum aproape șapte săptămâni…Era sfârșitul lui august 2006…
Golesc scrumiera de chiștocul pe care tocmai l-am stins. Mă uit la pachetul de țigări și recunosc că pricep că acele înscrisuri se referă la nocivitatea fumatului. Și mă gândesc și la faptul ca prețul lui este de 3,30 euro, adică circa 120.000 lei la noi. Ĩnghit în sec și mai aprind o țigară. Și nici măcar nu mă satisface ca “SG”-ul pe care-l fumam acasă și care mă costa mult mai puțin. Nici nu mă pot aduna să-mi aduc aminte exact cât. Mă concentrez: 25.000 la magazin, unde câteodată o mai înlocuiam ca gestionar pe nevastă-mea, sau 17-18.000 în piață, la rusoaice. Ĩnghit în sec. Mai trag un fum. Mă uit pe geamul deschis al bucătăriei. Priveliștea e searbădă. O vilă, cu geamuri și jaluzele maro și câțiva pomi verzi. Se aud croncănind niște ciori. De pe frigider aparatul de radio mă sâcâie. Cred că pe “Radio Italia”. O emisiune de dimineață cu un bărbat și o femeie care vorbesc, vorbesc, vorbesc… în italiană. Punctat de muzică…Poate de asta îl las deschis… Mihai e plecat la muncă. Și Cătălin, și Ionuț. Și Iulia. Toti sunt plecați la muncă…Ĩn apartamentul din Milano, cartierul Cinisello B, strada Corindoni nr. 51 am mai rămas doar eu și Petru, băiatul Iuliei, care încă doarme în camera lui. Are vreo 19-20 de ani. Nu muncește nici el deocamdată. Nu muncește de când am venit eu și de când nu muncesc nici eu…De vreo patru săptămâni.
Sper să nu tâmpesc sau îndrăznesc să cred că încă nu am derapat prea mult. Periculos…
Mai aprind o țigară…120.000 lei pachetul! Mai am patru tigari…Imi vin in minte niște versuri negre pe care le-am scris când eram prin clasa XI-a de liceu, adică acum vreo 35 de ani…
“Sărmane muribund ce te căiești,
De ce-ai dat drumul corbilor să zboare?
Sau ai crezut că fi-vor de cadavre atrași?!
………………………………………….
Zadarnic cauți să fugi dintre cei morți,
Curând și tu din astă lume te vei duce,
Iar corbii croncănind nu te vor plânge,
Ci-ți vor cânta și bate din aripi!”
Nici nu sunt sigur dacă sunt versurile mele. Că le-am scris eu, atunci când eram în liceu, sunt sigur. Fără să fi citit prea multe volume de poezie, în afara celor obligatorii la școală, și mai ales fără să-l fi citit pe Edgar Poe (deși mi-ar fi plăcut, cred, și atunci, și de atunci…), când profesorul de română, citindu-mi două din cele vreo 50(?) de poezii pe care le-am compus și pe care le-am scris îngrijit pe un caiet studețesc, în decurs de vreo câteva luni, mi-a spus că l-am copiat pe Edgar Allan Poe. Chiar dacă am știut că nu-i așa, am mers acasă și am distrus acel caiet studențesc. De ce — nu am știut niciodată. Ĩmi pare rău și acum… Mi-au mai rămas întipărite în minte aceste versuri. De ce astea?!...Or fi având vreo legătură cu viața mea ulterioară?...
Golesc mucul de țigară din scrumieră. Aprind o altă țigară. Mi-au mai rămas doar trei…”Pall Mall” — 3,30 euro, adică circa 120.000 la noi…
Mai am vreo trei euro în borsetă. Bani împrumutați de la Mihai, cumnatul meu. El lucrează. Greu, pe șantier, dar lucrează. Zece ore pe zi, fără pauză de la 12:30. Opt euro pe oră. Lucrează aici de vreo doi ani. Zilnic zece ore și sâmbăta până la 12:30…Și eu am lucrat pe același șantier, acum vreo trei zile….Am lucrat o zi, adica luni. Program normal. De la 7:30 la 18:30 cu pauză la 12:00.
Seara, la terminarea programului, eram frânt. Muncă de șantier! Dar aveam o satisfacție: credeam că m-am descurcat, dacă nu bine, măcar acceptabil pentru prima zi. Am făcut ce mi s-a cerut, cu stângăcie poate, dar nu am crâcnit. Știam de la alții că la italieni nu trebuie să răspunzi că nu știi sau nu poți. Și am făcut tot ce mi s-a cerut….
Dimineața m-am prezentat pe șantier, înainte de 7:30. Așa mi-a spus Aliodor la telefon: ”Mergeți luni dimineața la muncă, cu tăticu’…”. “Dar tatal tau nu stie nimic!”, i-am răspuns. “Nu trebuie să știe el!....Mergeti așa cum vă zic eu!”, mi-a replicat Aliodor, nepotul meu, băiatul lui Mihai.
El, Aliodor, a lucrat mai mulți ani în Italia. A plecat în Italia dupa ’90 cu lotul de Karate din care făcea parte și nu s-a mai întors. Acum este realizat si materialicește, finalizează și o facultate, este pe punctul de a se și căsatori. Cu Luminița. Au lucrat amândoi, din greu cred, câțiva ani în Italia. Acum și-au deschis afaceri în Cluj. Afaceri imobiliare. Este prieten cu Andrea, patronul șantierului pe care lucrează și Mihai. Trei săptămâni am sperat și eu să pot lucra pe acest șantier. Ĩn această perioadă a fost Aliodor în Italia. Vineri dimineață s-a întors la Cluj. L-am ajutat să-și ducă bagajele la mașină. Era mașina lui Andrea și pleca cu ea la aeroport. Trebuia, bineînțeles, să treacă pe la șantierul lui Andrea, să-i lase mașina.
L-am întrebat din priviri cum rămâne cu mine.
Ĩnainte de a se urca la volan mi-a spus: “O să vă zică tăticu’ ce să faceți!”…Și a plecat. Scurt. Este foarte scump la vorbă!
M-am întors în apartament. Apartamentul lui Aliodor și Luminița, în care mă găzduiesc și pe mine, fără chirie deocamdată. Mănânc de la Mihai….”De sufletu’ lui taică-meu, până începi și tu lucrul!” mi-a zis, când, odată, stânjenit, i-am spus că o să mă revanșez. Bani pentru țigări și telefoane îmi împrumută. Am acum o datorie de 90 euro. Din aceștia mai am vreo 3 euro, cu care mâine o s-o sun din nou pe nevastă-mea…
Eram cu sufletul îndoit, dar cu speranțe. Cu o seară înainte de a pleca, mi-a zis el, Aliodor, că o să lucrez, probabil de luni, pe șantier. “O să vă spun exact mâine dimineață!” Și vineri și sâmbătă l-am așteptat cu sufletul la gură pe Mihai:
— Nu ți-a zis Andrea nimic?
— Nu!...
— Nu l-ai întrebat nimic?!
— Nu vorbesc eu astea cu Andrea…Așteaptă…Să vedem ce zice Aliodor.
— Nu-i dai un telefon?
— Aliodor abia a ajuns în țară, crezi că grija asta are el acum?!....De telefonul meu?!
— Dă-mi zece euro, mă duc la arabi să-i dau eu un telefon…Ce zici, să-i dau?
— Dă-i dacă vrei…
— Și dacă-mi răspunde că nu se poate, o sun pe nevastă-mea și-i spun că vin acasă!
Și-am plecat la “Blue Center” , la arabi, să dau telefoane. Era locul de unde telefonam, fiind cel mai ieftin. După telefonul plin de speranțe de la Aliodor, am sunat-o pe nevastă-mea, e drept, cu o strângere de inimă….
— Lenuța….Salut!...Ce faci, ai clienți, poți vorbi, ai timp?”…
— Salut…Da…Sunt singură, nu am nici un client.
— Am venit sa-ți dau un telefon… o veste proastă….
— Vasile!
— Stai, stai… Ce-ai visat aseară?...
— Nici n-am timp să visez noaptea…Atâta-s de obosită, după o zi de asta de muncă, pic când mă așez în pat!...Da, spune!
— Ține-te tare!...Luni mă duc la lucru!....
— Da?! Serios?! Vorbești serios?!
— Da, tu!...Da’ nu te entuziasma prea tare… Am vorbit cu Aliodor la telefon și mi-a zis sa merg de luni…
— Ĩn sfârșit!...Eu am vorbit și aici…Cu Florin…El are niște probleme la vamă, dar cum trece, te ajută și pe tine. Mi-a promis… Am vorbit și cu Mihaela, ea a plecat, urma să vorbească cu băiatul babei la care lucrează…e patron, avea nevoie de un șofer…
— E bun și la măsline, portocale, nu neapărat șofer….Da’ deocamdată…
— Tu ai să te decurci pe șantier?...Vezi că e greu!
— Cred că am să mă descurc…nu-ți fă griji!...Da’ nu trebuie să ne entuziasmăm prea tare… Nu l-am prins încă pe Dumnezeu de-un picior. Trebuie să ne rugăm să fim sănătoși, voi să fiți bine acasă, să aveți grijă de voi, eu să pot și eu să muncesc aici…. și poate va fi bine…Da’ nu rupe legatura cu Florin și cu Mihaela, că nu se știe…
— Bineînțeles….
— Elvis, ce face? Mai lucrează?
— Da, i-a mai mărit salariul cu un milion, e singur acum pe mașină, nu mai are însoțitor…Acum e pe rampă la nea’ Costică cu mașina…
— Pe acasă ce mai e? Vânzările cum merg?
— E bine, vânzările ca de obicei, așa și așa… A vorbit Elvis cu Cristi, o să-i are în grădină…
— Și restul?...
— Restul rămâne pârloagă!...
— Nu, te rog, Elvis să facă cum i-am spus, să vorbească cu nea’ Viorel, să-i are și să semene secară…Sămânță aveți…De plătit…eventual…mai târziu, vorbește cu el… Când? Poate când o să trimit eu…
— Bine, dar numai secară…
— Cosmin ce face? Cum s-a acomodat la Cluj?...
— Se simte cam singur, străin…Da’ o să se acomodeze el!...
— Bine, hai că termin…Mai am câțiva bani, îl sun și pe Cosmin să-l încurajez și să-i zic și lui vestea…Pa…Vă pup…
— Pa ! Pa!...
— Te mai sun eu săptămâna viitoare. Sper să fie bine!
Și l-am sunat și pe Cosmin la Cluj. Este student în anul I. S-a bucurat când i-am spus și lui că de luni voi lucra și chiar a glumit: “Ĩnseamnă că de acum pot cheltui mai mult!”… Fără a intui nimic din ce se va întâmpla, l-am temperat la a se limita, deocamdată, la cât i-a zis maică-sa.
Și luni de dimineață au venit pe șantier și ceilalți muncitori, vreo șapte în total, din care un italian și ceilalți români. Mihai și Cătălin, nepotul lui Mihai, au ajuns cu bicicletele. M-au încurajat. Cătălin m-a prezentat șefului de echipă, Vasile, un băiat înalt, bine făcut.
— Așteptă-l pe Andrea, să vedem ce zice el când vine…
Toți s-au împrăștiat care încotro, la muncile lor. Șantierul era într-un castel vechi, renovat deja pe dinafară, cu vreo trei etaje. Ĩn interior se amenajau apartamente, unele deja vândute, altele în curs de finalizare. Am fost cu o seară înainte în recunoaștere, cu cei doi frați, Cătălin și Ionuț. M-au plimbat peste tot în interior și am văzut și traseul pe unde trebuia să vin de acasă. Vreo jumătate de oră de mers pe jos.
Noaptea am dormit foarte rău, agitat, aveam emoții pentru ziua cea mare: luni!
Plus emoțiile pe care le aveam în timp ce așteptam venirea lui Andrea, toate mă făceau să mă simt într-o lume difuză.
M-a scos din starea asta Vasile, șeful de echipă:
— Ce-a zis Andrea, să vii la muncă?!
Am bâiguit câteva cuvinte, cât mai pe scurt, din telefonul cu Aliodor. Nu știu cât m-a ascultat și ce a înțeles din ce i-am spus, cert este că mi-a dat o sarcină. Prima mea sarcină! De când așteptam eu să încep lucrul!... Și m-am întins hotărât la muncă. Trebuia să aranjez o grămadă de pachete de “piastrele” (gresie, faianță) pe tipuri si mărimi. Numai bine am început și Vasile, șeful de șantier, a venit din nou la mine. Să nu le mai pun afară, să le car într-o cameră, la parter, “în oficiu” – a zis el… “Care o fi oficiu’ ?!” L-am căutat pe Mihai, el lucra cu un coleg, undeva la subsol. L-am rugat să-mi arate el “oficiu’”. Și mi l-a arătat. Era un apartament cu tot felul de materiale de construcții, puse alandala. Am căutat un locușor mai liber și am început să car câte un pachet de “piastrele”. Era destul de greu pachetul, cred că avea vreo 10-12 kg, și traseul nu era chiar scurt, ba mai era și întortocheat printre materialele de construcții. Căram cu simț de răspundere. Din multe motive. Unul era acela că mă simțeam urmărit de ochii șefului Vasile, de undeva de la geamul unui apartament de la etaj. Dar nu ridicam privirea să mă conving!... Gândeam că poate ar fi fost bine să car cu o roabă, dar, tot eu gândeam, poate nu este una disponibilă, sau nu este deloc, sau se pot sparge piastrelele, așa că… Ĩmi întrerupe “frământările” vocea lui Vasile, de undeva de la un geam de la etaj:
— Mișule, dați-i, mă, o roabă să care piastrelele!... Se adresase lui Mihai, care tocmai muncea și el ceva prin curte.
Și m-a ajutat Mihai cu o roabă, cam veche ea, dar oricum, altă treabă. Era și mai usor de cărat, și duceam 2-3 pachete odată. Căram și iar mă frământau gândurile… “Oare șefu’ a vrut să mă ajute în muncă, ori s-a gândit că nu-s eficient?!” Și cum intram în clădire, pe un hol mai îngust, era să dau cu roaba peste cineva care tocmai ieșea dintr-o încăpere. Parcă m-a electrocutat. M-am oprit, m-am dat într-o parte și a trecut acea persoană. Era un bărbat tânăr, cu un pic de barbișon, îmbrăcat îngrijit, cu borseta legată de gât. “Ăsta e Andrea!”, gândesc, dar nu sunt în măsură să mă hotărăsc dacă să mă opresc din muncă, să vorbesc cu el. Și el m-a străfulgerat cu privirea, sunt sigur că a observat că sunt EU, unchiul lui Aliodor. Și EU am continuat să car piastrelele cu roaba, iar el și-a văzut de treaba lui “Ce să vorbesc eu cu el ?! Italiană nu știu… O să-i spună Vasile.. sau Mihai…”. După puțin timp m-a oprit “șefu” Vasile, cu roaba plină cum era, chiar la intrarea în “oficiu” :
— Lasă asta deocamdată, și vină-ncoa!... Și aici să pui un panou, că uite ce faci!... Și-mi arată urmele lăsate de mizerie de pe roata de cauciuc a roabei pe șapa de ciment de la intrarea în “oficiu”. <> oftez eu în mine, și-l urmez pe “șefu’ ”, într-un alt apartament, tot la parter.
Ĩmi arată într-un colț de cameră, sus, începută a fi spartă, o gaură, în beton armat, pe unde mai jos, cu câțiva zeci de centimetri, înțepa un burlan de tablă, probabil pentru hotă.
— Te ridici cu spărtura până la cinci centimetri de grindă… Uite aici ai picamărul și flexul… Uite cheia, schimbați discul… Cănd nu mai ai ce face, mergi ‘napoi la piastrele… Și-a plecat.
Mă uit la picamer, mă uit la flex, văd lângă acesta încă un disc și zic eu, “asta-i cheia pentru schimbat discul”. Nu văd prin apropierea “spărturii” pe care trebuia să o fac nici o priză. Nu am pus mâna în viața mea pe așa utilaje, dar cum să-i fi zis șefului ?!
Ĩl caut iar pe Mihai. Ĩi spun despre marea noua mea “misiune” și-l rog să mă ajute s-o pornesc. Ĩmi dă el cablul care alimenta betoniera, undeva în curte, la care tocmai el avea treabă, îl trag în apartament. Vine și el, îi arăt că am schimbat și discul la flex, se uită, încearcă cheia, însă abandonează:… “piulița-i înțepenită, sau merge cu asta…” și pleacă. Ĩmi dau seama că va reveni să mă rezolve. Pun cablul picamărului în priză și, mai mult pe bâjbâite reușesc să văd cum funcționează. Mă urc pe schelă și încerc cu picamărul în beton. Urgie… Ĩncet, încet, deprind cam ce am de făcut. Mă zgâlțâie din toate mădularele. Ĩncep să se desprindă bucățele din beton. Simt că-s mare!... Mă duc și schimb tricoul ud de pe mine, și de la cărat piastrele și mai ales de aici, de la picamăr. Imi iau cămașa pe care am lăsat-o pe bicicleta lui Mihai, afară la intrarea în clădire. Acolo unde l-am așteptat pe Andrei și unde am făcut cunoștință cu “șefu’ ” Vasile.
Mă duc pe schelă și reiau activitatea. Picamărul duduie sacadat, zdruncinându-mă din toate încheieturile și, când și când, se desprind bucățele mici din betonul armat. Transpirația îmi curge șiroaie și pe față, și pe spate, trebuie sa-mi păzesc și ochii de scântei și de pietricelele de beton.
Mă simt fericit și mândru de mine. Intră Mihai cu niște scule în mână. Se uită la mine, și râde:
— Ai vrut Italie !...
Ĩmi schimbă discul și pleacă.
Eu continui să m㠓bat” cu picamărul si betonul. Transpir. Ar trebui să schimb și cămașa. Sunt iar mândru de mine! Fac o scurtă pauză și-mi arunc privirea pe geamul deschis. Ĩn curte, un grup de câțiva oameni printre care și bărbatul cu barbișon.
Cred tot mai mult că e Andrea. Nu mi-a făcut o primă impresie plăcută. Dar pe mimica lui cred că am sesizat aceeași antipatie a lui față de mine.
Dau cu picamărul mai abitir. Gaura s-a mai mărit.
Ĩntre timp în apartament a venit și Cătălin. Avea alte treburi. Aveam impresia că ar fi fost mai indicat să fi inversat rolurile. El avea experiența unui an de șantier…
Intră pe ușă italianul din echipă. Ĩl văzusem dimineața, la intrare. Era primul sosit. Cătălin mi-a zis : “Ăsta-i Giovani… “ Un bărbat scund, îndesat, cu o față inexpresivă, brunet, ca mulți alți italieni pe care îi văzusem.
A vorbit ceva cu mine, se uita și la Cătălin, n-am înțeles nimica. Cătălin mi-a zis să iau “marteletul” și să merg cu italianul. M-am uitat tâmp, și Cătălin mi-a arătat să iau picamărul. L-am urmat pe italian afară, în curte, cu picamărul, adică cu “marteletul”. I l-am dat bărbatului cu barbișon, adică lui Andrea, eram acum sigur. Fără vorbe. Acesta încercă să scoată dornul. S-a fript la mână. M-am bucurat. M-am bucurat și mă lăudam că l-am folosit fest, “vede și el că nu am stat degeaba…”. Mi-am zis să sar eu să-l desfac, cu riscul de a mă arde dar tot atunci m-am gândit că poate nu trebuie să mă arunc prea tare. Poate că deranjez…și…nici nu știam cum se scoate dornul…
A luat Andrea un șervețel, s-a folosit de el, și a scos dornul, s-a uitat și la acesta, și la picamăr… Și le-a montat la loc. “Poate nu-l exploatez ca lumea, poate l-am solicitat prea tare…” gandesc eu, stând stingher în preajmă. Giovani ia marteletul, vorbește ceva cu Andrea, și-l pune lângă camionetă.
Mai stau câteva momente, nimeni nu mă băga în seamă, mă retrag ușor, întâi cu spatele, apoi mă întorc și plec la locul meu de muncă. Fără martelet “O să lucrez cu flexul, tai sârmele… Da’ cum ?!.... Văd eu cum!...”
În holul apartamentului mă ajunge Giovani. Vorbește iar ceva, iar nu înteleg mai nimic. Cătălin îmi spune că trebuie să merg cu Giovani să luăm niște materiale de nu știu unde și să lucrez cu acesta. O să mă aducă mai târziu înapoi, să-mi iau și mâncarea cu mine. Ĩl urmez pe Giovani, disciplinat, cu dorința de a intui cu ce-i pot fi de folos. Ĩmi arată că trebuie să luăm două panouri de schelă. Erau întinse pe jos, pe coridor. Mă aplec imediat să iau unul. Ĩmi face semn că nu de acolo. Am înțeles, “Astea sunt necesare aici!” , și-l urmez pe scări, la etaj. Am pus în camionetă panourile, doi suporți metalici pentru schelă, niște scule și alte câteva obiecte.
Oricum n-am văzut nici în cabină și nici în lada caroseriei picamărul. Mi-am luat și punga cu mâncare, am urcat în cabină și Giovani a scos camioneta din curte. Repede, s-a dat jos și a închis poarta cu un lacăt, cheia punând-o undeva pe interiorul gardului, pe un cui.
Gândesc: “Trebuia să inchid eu poarta!”. Da’ nu știam de unde și unde să pun cheia… Giovani a pornit camioneta. Și-a pus centura. Mi-o pun și eu. “Ar fi trebuit să mi-o pun înainte!” . Mă frământă iar că n-am văzut picamărul. “Ĩn ladă nu era sigur” . Mă uit discret prin cabină. Sunt două cutii, nu cred că a încăput picamărul în vreo una. “Da’ poate nu trebuia să-l ia…” gândesc eu cu îndoială. Și cum să-l întreb, am uitat și cum îi zice… Giovani conduce degajat.
Răspunde la telefon, oprește la semafoare, facem ocolul șantierului; îsi aprinde o țigară. Aș fuma și eu o țigar㠓și cu ochii !”… Cât am lucrat n-am fumat. “Să fac impresie bună !” Rup câteva vorbe stâlcite, nici românești, dar nici italienești, îi arăt pachetul de țigări, și Giovani îmi încuviințează că pot să iau. Aprind țigara, fumul umple cabina. La el geamul e deschis. Nici nu știu cum să procedez. Dau geamul în jos, iese fumul, dar se face curent. Ĩl închid înapoi și-l deschid câte un pic, numai din când în când, pentru a scruma, și atunci expir și fumul afară. Pe șestache toate; poate Giovani nu bagă de seamă…
Deodată oprește mașina. Se uită în stânga, în dreapta, în spate pe geamul care dă spre lada caroseriei.
— Martelet!?... Și mai bodogănește ceva. Ĩnteleg că l-a uitat și că ne întoarcem să-l luăm. Fac și eu o mimică prostănacă, un amestec de neputință de comunicare și părere de rău, că nu l-am atenționat chiar la ieșirea din șantier, chiar dacă am sesizat ceva.
Ĩntoarce mașina “Semn rău!..” gândesc. Ĩn chestii de astea sunt destul de superstițios. “Da’ nu pentru mine, poate” mai gândesc. Și autocamioneta oprește în fața porții șantierului. Sar repede din cabină, fără să mai aibă Giovani timp să coboare el. Știu ce am de făcut. “Aduc marteletul!”. Giovani încuviințează din priviri să mă duc.
Deschid poarta, cu cheia de pe cuiul din gard și-ntr-o fugă mă duc la locul unde credeam eu că găsesc marteletul. Cu inima cât un purice că nu-l voi găsi, mă îndrept înspre acolo. Răsuflu ușurat. Era acolo. Revin tot în fugă la mașină. Văd pe fața lui Giovani că am rezolvat problema. “Unde să-l pun, în cabină sau în ladă ?!...”. Din privirea lui Giovani, îmi dau seama că în lada camionetei. Ĩl pun cu grijă, închid repede poarta, pun cheia la locul ei, urc în cabină, trag portiera și, bineînțeles, îmi pun imediat centura. Răsuflu ușurat. Giovani pornește camioneta. Am sentimentul datoriei îndeplinite. Aș aprinde o țigară. “Prea mult, poate forțez nota…” Și încerc să memorez traseul… “dacă m-aș întoarce pe jos oare m-aș descurca?!”. Clădiri mai deosebite, magazine, terase, străzi, intersecții, semafoare, toate într-un adevărat vacarm de mașini și oameni. După o bucată de drum mi s-au amestecat toate în minte, îmi dau sema că nu mai știu nimic.Abandonez. Mă las dus de mașina șofată de același Giovani sigur pe toate. “Tot el o să mă aduc㠑napoi.”
Am mai luat pe traseu, de la un magazin, depozit de materiale de construcții, vreo patru cutii de carton, cu nu știu ce în ele. Giovani a fost înăuntru, a comandat , a plătit, eu le-am cărat și pus în mașină. Și-am continuat drumul spre destinație.
Giovani a încetinit, nici nu se putea circula altfel, am intrat pe o alee îngustă, am trecut printr-un grup de vreo câțiva zeci de chinezi, și imediat am oprit pe o platformă, în preajma unei clădiri, impunatoare, moderne, proaspăt construite. Avea vreo șase etaje, geamuri mari cu termopane. Mi-am zis eu, și aveam să constat că nu greșeam, că era un complex comercial chinezesc. Oprește camioneta. Giovani coboară. Cobor și eu. Ne întâmpină un tânăr îmbrăcat în haine de lucru. Vorbesc. Giovani îi prezintă ce am adus cu camioneta. Vorbesc în italiană. Mă uit la tânăr și-l recunosc.
Dimineață, când căram piastrele cu roaba, mi-a cerut un foc. Cătălin mi-a spus atunci că-i Ady.
Ne-am urcat toți trei în mașină și-am înconjurat o parte a clădirii. Ne-am oprit într-un loc unde un intrând ca un gang ducea la o scară verticală, din schelet metalic. Urca vertical, pe lângă zidul clădirii, cu scara în rotire elicoidală. La fiecare nivel era o platformă metalică, care da printr-o ușă înăuntru. Era să număr treptele un pic mai târziu, cu aproximația de rigoare. Cam o sută…
Am descărcat materialele, inclusiv marteletul. Ady era unul din echipa de români care lucra pe șantierul lui Andrea. “La ușa aia trebuie să ajungem!...” și-mi arătă o ușă deschisă, la ultimul etaj. Am înțeles. Aveam o lucrare aici. Alta decât pe șantier; și Ady era șeful punctului de lucru; și eu eram echipa.
— Trebuie duse astea sus, nu ? întreb eu șefu’, care mă asigură că da.
Iau și eu ce pot și-o iau pe scară, în sus. Roată, roată, mă uit în sus, văd numai grilajul metalic și scările care dispar și iar apar din rotirea lor elicoidală. Toate de culoarea aluminiului. Mă amețesc. Mă opresc și mă uit în jos. Aceeași senzație de amețeală. Cel mai bine mă simt când arunc ochii în afară, peste balustradă, spre mașină. Giovani și Ady au luat și ei câte ceva și urcă agale. Eu am ajuns sus, pe ultima platformă. Gâfâi din greu. Imi trag sufletul și intru pe ușă, în interiorul clădirii. O încăpere imensă, cât un teren de fotbal, cu stâlpi interiori, cu pereți despărțitori și fel de fel de panouri și tablouri, cu aparatură electronică, și câte și mai câte altele. Las chiar la intrare ce-am adus și cobor după alte obiecte de lângă mașină. Am făcut încă trei drumuri sus-jos. Ady discuta sus cu Giovani, măsurau, chibzuiau. La a patra urcare simțeam că nu mai pot să ridic “cramponii”. Mi i-a dat Mihai de duminică seara. A zis că nu mă primește cu adidași în șantier. Acești “cramponi” erau cu talpa mai groasă, aveau bombeul cu tablă, oricum erau mai de protecție, nu-ți intrau nici cuie în talpă. Și oricum erau mult mai grei și mai puțin flexibili. Mi i-a dat că lui îi erau mici, îl strângeau, a lucrat numai o zi cu ei. Mie îmi erau cu vreo două numre, cred, mai mari, dar am strâns bine șireturile și erau O.K. Urma să-i plătesc 15 euro pe ei, un chilipir. El dăduse vreo 25.
Mi i-a văzut dimineața și șefu’ Vasile:
- Uite, s-a dotat si cu cramponi !... a remarcat, uitându-se la picioarele mele.
N-am sesizat daca în zeflemea sau cu simțul șefului, care are grijă de subalterni și nu m-ar fi lăsat să lucrez în adidași… Oricum i-am răspuns că-i am de la “Mișu”, că lui îi sunt mici.
Giovani a plecat. Am rămas în imensitatea aia doar cu Ady.
Mi-era sete. Pachet cu mâncare mi-am luat, dar apă nu. Ady mi-a arătat baia. Era foarte modernă, situată undeva pe la mijlocul acelei imensități de încăpere. Ady a apăsat pe robinet, a dat drumul la apă și a plecat. Am băut un pic de apă. Era albă la culoare, parcă ar fi fost cu clor, caldă și rea la gust. Am vrut s-o opresc. N-am găsit nici o modalitate. Am încercat să răsucesc mânerul curbat al robinetului, să-l trag, să-l apăs, nimic. Intrasem în oarecare panică. Nu puteam să plec, să las așa apa să curgă, putea să se facă inundație. Chiuveta era pe un sfert cu apă. Nu se golea prea bine, cred că era și înfundată. Pe Ady, îmi era jenă să-l întreb. Am mai răsucit eu mânerul, fără ca acesta să cedeze, dar deodată apa s-a oprit. Am zis că-i bine. Și apăs și eu ca Ady. Iar curge apa la robinet și iar nu pot s-o opresc. “Dracu’ m-a pus…” O las așa și dau să plec. Apa s-a oprit. Mi-a zis mai târziu Ady c㠓robinetu-i cu temporizator !”. Mi-a arătat și ce aveam de făcut. Trebuia să facem niște găuri rotunde în perete, la vreo doi metri înălțime. Pe acolo trebuie să scoatem, roata la toată clădirea, scurgerea apei de pe acoperiș, pe lângă pereți, în afară. Acum apa colectată din ploi curgea prin conducte interioare, care traversau de sus în jos, toate nivelele, inclusiv și sala de proiecții cinematografice care era situată la etajul imediat de sub încăperea unde eram noi. Bineînteles, zgomotul apei deranja spectatorii. Mă gândeam la situații întâlnite frecvent la noi, când după cei care asfaltau frumos străzile, veneau alții, cu picamere, și găureau transversal sau longitudinal pentru a înlocui nu știu ce conducte sau cabluri. “Se mai întâmplă și la case mai mari”…
Erau deja însemnate cu creionul pe perete, două din aceste găuri, de o parte și alta a ușii pe unde aveam acces noi. Ady studiază problema. O fi discutat mult înainte cu Andrea. Este în temă. Eu nu mă implic deloc în partea concepțională. “Sunt eu subinginer, da’ nu în construcții, sunt TCM-ist…”
— Să începem, să facem măcar o gaură până la pauză… Dacă vine Andrea… Să vadă că am făcut ceva.
Tresar. Știe Ady ce știe !
Schimbăm dornul marteletului cu un cap cu freză. Mă urc pe un scaun și bag freza marteletului în activitate, pe semnul făcut, cu creionul, de Ady. Acum eram meseriaș! După ce pătrunde câțiva centimetri, rotund, după profilul și dimensiunea țevii care urma să treacă prin acea gaură, marteletul sare afară. Am dat de bolțarii zidului. Prin tencuială a mers, dar mai departe nu. A încercat și Ady. Nu merge.
Ĩmi dau cu părerea:
— Să dăm cu dornul și să rotunjim după.
Ady a încuviințat.
— Ĩncepe tu, eu mă duc la “mercat” să-mi iau ceva de mâncare… Tu ai?
— Da, mi-am luat de acasă…
Aveam două ouă ochiuri, puse între două felii de pâine.
— Bine, vin imediat… Și a plecat. Și a venit imediat. Adică după mai bine de o jumătate de oră. Eu am schimbat din nou capul marteletului. Am montat dornul. Acum știam toată tehnologia. Și-am dat și gaura prin zid. Destul de greu, dar nu ca dimineață, în șantier, în zidul de beton armat. Ĩn bolțarii ăștia mergea mai bine. Doar în nervurile acestora îmi mai arunca marteletul.
M-am străduit și am reușit o gaură destul de rotundă. “Cred că o să-i placă și lui Ady…” Și i-a plăcut când a venit. A lăsat jos sacoșa plină cu tot felul de pachețele și sticle de suc. A încercat cu o bucată de țeavă din plastic, a văzut că trece numai bine prin gaură, s-a mai uitat și pe interior, și pe exterior.
— Bun!... Se uită la ceasul telefonului mobil.
— 12:20!... La dracu!... Hai să mâncăm….
Pauza era pauză! De la 12 la 13 ! Ia sacoșa și-mi face semn să-l urmez.
— Rămân aici… zic eu. El pleacă undeva, în alt capăt al acelei imensități de încăpere. Ĩmi scot pachetul și mănânc cu poftă.
Se aud pași pe scări. Era Andrea. Mă scol în picioare. Intră, se uită la mine. Las jenat, pe lângă corp, mâna în care aveam pachetul. Am înghițit cu greu, și discret, îmbucătura din gură.
— Ady ?!...
— “Mangeare”… zic eu, și-i arăt cu mâna direcția în care a mers acesta. Ĩl strigă, și merge într-acolo. Eu continui să mănânc. “Doar e pauzㅔ Dar nu mai am aceeași poftă…
Revin amândoi, discută, se uită la gaură. Nu înteleg ce vorbesc. Oricum Ady îl convinge că-i bine așa. E stăpân pe situație. Fumează. Eu, mișcându-mă câțiva pași, în spate sau în față, funcție de deplasarea lor, păstrând cam aceeași distanță, înghițeam tot mai stânjenit ultimele îmbucături. Am terminat și-mi aprind o țigară. “Doar e pauzㅔ Nu prea îmi tihnește nici asta… După ce pleacă Andrea, Ady se întoarce să-și continue pauza de masă. Și mai fumez și eu o țigară. Dar acum stau jos și o savurez în toată savorea ei!...
Și meditez. “Nu o să-mi dea mie, chiar de la început 8 sau 7 euro pe oră, ca lui Mihai sau celorlalți… Da’i bun și 5… 50 pe zi… 275 pe săptămână… 4 săptămâni… 1100… 200 chiria și celelalte cheltuieli, vreo 300 mâncarea cu tot cu țigări… Hai maxim 350! Tot mai rămân 550 să trimit acasă…19- 20 milioane… Anul trecut, la școală, ca profesor câștigam un pic mai mult de 6 milioane… Bun!... Excelent… La primul salariu, o să le trimit fiecăruia și câte o mică atenție… Poate câte un telefon mobil… Lenuței unul cum i-a luat Mihai nevesti-si… Și un parfum… Lui Cosmin și câțiva bani… Și le pun în pachet și poza pe care mi-a făcut-o Cătălin cu telefonul lui, acolo lângă catedrala din DOMO… Ce catedrală!... Cea mai mare din Europa, cum au zis Cătălin și Mihai… să o arate și la alții.. Pe verso o să scriu, ca-n cântec:«Nu mor caii când vor câinii/ Nici câinii când vor stăpânii!...» Care-s caii, care-s câinii, cine-s stăpânii?! Știu eu…“ Mă întrerupe Ady:
— Gata ?... Continuăm ?...
— Da, sigur… Am terminat… Mă ridic, iau marteletul și trec la a doua gaură. Ady s-a pierdut pe undeva printre nișele încăperii. Trebuia să studieze și să plănuiască pentru alte găuri. A revenit și Giovani. A adus o camionetă de țevi de plastic și coturi pentru îmbinare. Am mers să le descărcăm. Toți trei luam câte două țevi odată și le duceam undeva lângă scara metalică. Ady a luat trei odată.
— E greu cu trei… zic eu. Și într-adevăr, nu prea putea să le țină pe toate, nu că erau grele, da’ era incomod, se răsuceau. Și am descărcat țevile, tot câte două și eu, și Ady, și italianul.
Giovani a plecat, iar noi am luat câte două țevi și-am urcat scările. Când am ajuns sus, Ady mi-a zis că el merge să continue la găurit, să car eu. Am fost de accord. “Normal, doar nu o să mă duc eu să găuresc și el să care!...”
Am făcut vreo două drumuri sus-jos, cu câte două țevi și câte un cot. Grămada de jos rămânea parcă neatinsă. Am făcut niște calcule aproximative. Trebuia să fac peste 40 de curse. Deja îmi tremurau genunchii. Am hotărât să eficientizez munca. Luam câte trei țevi odată și câte un cot. După vreo două curse nu mai aveam probleme cu manipularea lor, le stăpâneam. Se mai răsuceau ele când schimbam sensul scărilor, pe platformele de la fiecare etaj. Dar treaba mergea. Ĩn schimb picioarele deveneau de plumb, tot mai grele. La coborâre era cum era, dar când urcam, pe la etajul trei-patru, simțeam că nu mai pot să le ridic. Au apărut în zonă și doi chinezi. Eu mi-am continuat activitatea. Cred că aceștia erau beneficiarii. Chiar m-au întrebat, în italiană, ceva. Ce-am înțeles eu era că de ce nu trăgeam țevile cu o funie sus, ar fi fost mai ușor. N-am știut să răspund. De întrebat, l-am întrebat și eu același lucru pe Ady, care mi-a replicat c㠔de unde așa o funie de lungă ?!...”.
Și m-au mai întrebat chinezii câți suntem. Am răspuns că doi. Și eram noi doi, dar cred că ei s-au referit la cărat țevile pe scări, și eu am mințit. Dar mi-a părut rău că n-am răspuns că suntem trei sau chiar mai mulți, să concluzioneze că nu vom tergiversa prea mult lucrarea…
Când mai aveam vreo opt țevi, a coborât și Ady. Credeam că vine să mă ajute. I-am și zis:
— Dacă pun scările cap la cap, câte drumuri am făcut, cred că ajungeam la Dumnezeu!...
— Chiar la Dumnezeu ? mi-a replicat șters.
S-a întors peste câteva minute, fără să ia măcar o țeavă sub braț, deși avea mâinile libere. A urcat și și-a continuat activitatea lui. La penultima urcare simțeam că mi se taie și respirația. Mă gândeam c㠓ce bine ar fi să vină acum Andrea, în urma mea, să vadă ce ispravă fac..” Grămada de țevi se mutase sus! Dar n-a venit. Am terminat. Băusem în acest timp vreo două sticle de doi litri cu apăde la chiuveta buclucașă.
M-am așezat pe o cutie, și mi-am aprins o țigară. Ĩmi tremura între degete. “Pot să fumez acum o țigară, chiar dacă vine și Andrea…” Se aud pași de undeva din încăpere. Sar în picioare. Era Ady.
— Am terminat !... zic eu . Vin la găurit ?
— Da, hai că eu am altă treabă.
Nicio remarcă la isprava mea. Nici măcar nu mi-a zis să stau să termin de fumat țigara!
Eu găuream și Ady iar măsura, chibzuia, cobora o țeavă metalică de pe plafon, un pic mai jos. Știa el ce are de făcut! Apare Andrea. Gâfâie. Lângă grămada de țevi pe care am cărat-o eu. N-o bagă în seamă. Ĩl cheamă pe Ady și iar discută. Eu continui să lucrez cu picamărul.
— Lasă un pic!... îmi zice Ady. Ĩncetez. “E zgomot prea mare... Ĩl deranjează pe Andrea… Nu se aud, nu se înteleg… Sau poate schimbă planul, găurim în altă parte… Aștept până pleacă Andrea”
Ĩmi caut altă activitate. Nu prea am ce, dar trebuie să dau impresia. Mă uit pe sus, mă uit la un tablou electric, iau patentul și-l mut. Duc scaunul dintr-o parte în alta. Timpul trece exagerat de greu. Andrea parcă nu mai are de gând să plece. Au dispărut undeva după un colț. Răsuflu ușurat. Iar apare. Iar iau șurubelnița , mă uit la picamăr, îl examinez… Ĩn sfârșit pleacă. Aștept să vină Ady, să văd dacă continui gaura, sau facem alta în altă parte.
— Poti continua!...
— Tot aici ?... E bine aici ?...
— Sigur…
El pleacă la ale lui, eu termin gaura. Și mă mut la alta și la alta. La un moment dat, la una din găuri, picamărul impinge aproape o jumătate de bolțar care dă, gata gata, să cadă. Mă opresc. Până acum au mai căzut jos, și în afara clădirii, bucăți de materiale, dar mici. Fără vreun pericol. Ĩl strig pe Ady și-i explic noua situație. Ia el picamărul și găurește cu dezinvoltură. Bucata de bolțar cade în afară. “Treaba lui, el e șefu’ , el a făcut…” Glumesc :
— Dacă a căzut în capul cuiva ?!... Poate omorâm vreun chinez!...
Ady râde sigur pe el:
— Mai sunt alții vreo 500…
Am terminat de găurit. A mai rămas doar una nefăcută. Ady încă nu-i chiar sigur dacă acolo unde a făcut semnul, sau în altă parte. Va hotărî mâine!
Eu mătur materialele căzute la găurile date, le car cu două găleți jos, iar pe scările metalice.
Mutăm două țevi și un cot chiar la intrarea în încăpere, să vedem cum vine:
— E bine… concluzionează Ady. Gata, închidem aici și rămâne pe mâine. E deja aproape 19:00. Și stinge luminile. Eu nu prea știu ce am de făcut a doua zi. Merg întâi la șantier sau direct aici, la complexul chinezesc “Aici nu cred că am să nimeresc singur… Dar, mă descurc…”
Ĩl întreb:
— Vin și eu direct aici ?
Ady este destul de stânjenit. După o pauză, îmi răspunde cu întreruperi…
— Știi, mi-e rușine să-ți zic… Matale ești om bătrân… Andrea mi-a zis… I-am spus că nu mă bag… Mi-a spus că el n-are mărunt… Să-ți dau eu 50 euro și să nu mai vii mâine… Să rămâii acasă…
Am înghețat. Parcă m-a pocnit o bâtă în cap. N-aveam aer. Abia am îngânat:
— Cum adică ?...
— Nu i-a plăcut de tine…
Răbufnesc:
— Da’ ce dracu’ a vrut să-i mai fac ?!... Ți-a plăcut cum am lucrat azi ?!...
— Eu n-am nimic… El a zis… A zis că nu i-a plăcut de tine de dimineață… Eu i-am zis să te mai lase 2-3 zile, poate te dai…
— Da’ ce n-am făcut bine ?!... Trebuia să car cu roaba răsturnată ?! N-am cărat toate materialele? Am dat găuri… ce dracu’ trebuia să mai fac … N-am stat, n-am tras chiulul… Nu înțeleg!
— Nu știu… A zis că vrea “mână făcut㔅 Eu n-am bani.. Ĩi dau un telefon lui Mișu și-i zic…
— Da’ eu nu mă duc acasă ?! Mă întâlnesc eu cu el și-i spun.
Mă simt epuizat, dar nu așa de mult fizic, cât mai mult nervos . Plecăm la autobuz. Ĩn stație fumăm din țigările lui. Ady gândește la ale lui. Poate la ce va face mâine la serviciu. Eu gândesc la ale mele. Nu pricep în ruptul capului cum el, Andrea, patronul, care m-a văzut în cursul zilei doar în trei rânduri în momente de activitate, a concluzionat că nu-s bun. Eu cred ca am făcut, cel puțin, tot atât cât au făcut alți colegi de-ai mei! Colegi de o zi… Cade cerul pe mine!... Ce-o să zică Mihai ? Dar ce-o să gândească el? Că nu-s de nimica… Ĩmi sună în cap vorbele lui, spuse acum câteva zile, ca o seceră interogatorie, care îmi tăia răsuflarea: “Crezi că-n Italia sunt câini cu colaci-n coadă ?!...” Ĩntr-adevăr, n-am văzut nici un câine cu colac în coadă! Câtă dreptate avea! Dar câini am văzut si aici în Italia. De toate națiile… Dar nici unul din cei pe care i-am văzut nu avea coadă.. N-avea coadă pe care să stea agățat colacul, dar nici din care să miște a prietenie, a dragoste, așa cum făceau câinii adevărați, pe care-i aveam acasă. Și care se gudurau prietenos când și tu le arătai prietenie…
Ce-o să zică nevastă-mea?... Ce-o să gândească băieții mei?... N-am fost în stare de nimic… După ce alții s-au zbătut pentu mine, eu n-am fost în stare câtuși de puțin să arăt că pot face ceva… Toate mi se învălmășesc în cap… Nici nu știu când a venit autobuzul. Păream teleghidat de Ady, am urcat și eu, am mers câteva stații, n-am compostat nici un bilet, am coborât.
Ĩn jurul meu lumea fremăta. Mi se părea că toți erau mulțumiți de ziua care tocmai era pe sfârșite…
Mai aveam în buzunar exact 1,70 euro . Am intrat în tutungerie, am luat un pachet mic de țigări, am aprins o țigară. Deși nu-mi place să fumez pe stradă. Și m-am îndreptat spre casă… Corindoni,53… Ĩn bucătărie Cătălin și Ionuț. Cred că mâncau. Erau gălăgioși ca de obicei. Obosiți după muncă, dar mulțumiți și plini de sine.
Mă-ntreabă cum a fost. Le-am răspuns că nu bine și c㠓Andrea nu mă mai vrea…”. N-am mai așteptat reacția lor. Am plecat în camera lui Mihai. Am bătut la ușă. Mihai tocmai făcuse dușul zilnic după ziua de muncă și, întins pe pat numai în slip, se uita la televizor. Se răcorea din nelipsita cutie de-un litru, de carton, cu vin.
— Salut… zic eu moale.
— Salut! Ce faci, tinere ?
— Fac pe dracu’!...
Se uită la mine, dar nu prea mirat. “Mi-a zis el că-n Italia nu umblă câinii cu colaci în coadㅔ
— Nu i-a plăcut de mine. Mâine nu mai merg la lucru.
Și i-am povestit succint discuția cu Ady…
N-am mai mâncat nimic în seara aceea. Am fumat vreo câteva țigări. I-am explicat și Iuliei, chiar dacă deja știa de la Mihai. Nici de dormit nu prea am putut. M-am zvârcolit toată noaptea . A doua zi m-am dus la arabi, la telefoane. Greu, tare greu.
Mai greu ca oricând. Și ce bucuros trebuie să fii când iei legătura, chiar și la telefon, cu cei dragi de acasă!....
Dar eu, eu trebuie să dau un telefon acasă, la nici trei zile după acea veste plină de bucurie și speranță…
Acum trebuie să spun la telefon că totul s-a terminat. Am vrut să amân momentul, dar nu puteam să-i las să trăiască în iluzii deșarte. Nu era drept!...
Chinuitor era acest drum. Abia îmi trăgeam și picioarele, și sufletul. Picioarele mă duceau la propriu. La fiecare mișcare simțeam în toți mușchii junghiuri dureroase, ca niște cuțite înfipte des, des ca toate scările, puse una lângă alta , cap la cap, pe care le-am urcat și coborât ieri… Și-n suflet mă ducea ca un cuțit înfipt în coșul pieptului. Aș fi vrut să n-ajung la telefon niciodată sau cât mai târziu. Dar am ajuns! Intru în cabină, iau receptorul, scot fițuica cu telefoanele utile mie, îmi pun ochelarii și formez numărul… Numărul de pe celularul nevesti-mi… Sună ! Mă furnică tot corpul. Nici nu știu cum voi începe.
— Da ?
— Salut!... I-am recunoscut vocea. Era aceeași, dragă mie, un pic poate tremurată.
— Da’ nu ești la lucru ?
Nu era răutate în întrebarea ei. Nici chiar prea multă mirare. Semăna mai mult cu o acceptare a ceva rău ce trebuia să se întâmple.
Aveam aceeași stare sufletească, un amestec al neputinței mele și al agresivității vieții, ca atunci când, sunând-o pe Lenuța, îmi răspundea robotul, o voce feminină, inflexibilă și fără menajamente: “UIND!...” Se întâmpla acum patru săptămâni, în regiunea Calabria, orașul Paula, la peste 2500km de-ai mei. Și nu mai aveam de lucru, și-n buzunar aveam mai puțin de 5euro… Și aveam nevoie de ajutorul cuiva și robotul îmi răspundea sec: “UIND!...”. Adică linia telefonica pe care eu o apelam se termina acolo, la robot…
Aș fi vrut sa fiu mai ocolitor, în răspuns, dar n-am fost în stare.
- Știi, Lenuța, speranța moare ultima. La noi, acum, a murit și speranța…
Și i-am explicat cum a fost și cred că ea a priceput. Dar nu cred că și a înțeles totul.
A rămas să mai aștept câteva zile , poate se rezolvă pe celelalte căi, abordate de ea.
O să mă întorc în apartamentul din Cinisello, nr. 51 și o să priveghez speranța moartă pe mas㠓Poate-i în moarte clinicㅔ











Fumul țigării, care mi-a ajuns aproape la unghii, se ridică în rotocoale, ce se disipează spre tavanul bucătăriei și de aici se pierde pe fereastra deschisă… Îl urmăresc cum dispare în zare și cu ochii minții ajung departe, departe, în spațiu și timp… Acasă… Atunci când am hotărât plecarea mea în Italia… Era sfârșitul unui august măiestuos al anului 2006…
— Lenuța, după masă merg în oraș să mă-ntâlnesc cu individul… Stabilim ultimele detalii. Marius s-a văzut cu el și a zis să-l caut…
— Vezi cum discuți… Să nu-ți tragă vreo țeapă.
— N-are cum, nu dau nimic înainte..
Eram cu nevastă-mea la cafeaua de dimineață. În bucătăria de vară, construită din lemn de brad… Băieții încă dormeau. Prin ușa larg deschisă, aerul curat, filtrat și mirosind încă a verdele verii târzii, umple încăperea și sufletele noastre. Afară, în câmpul meu vizual, prin ușă, un tablou fascinant de culori și flori se desfăta până mai sus cu câteva sute de metri, unde linia unduită a orizontului dădea câștig de cauză unui cer albastru-străveziu… Prin curte, găinile și rațele își făceau matinala lor gimnastică de înviorare…
Mă pregătisem intens pentru acest eveniment. Din toate punctele de vedere. Cu vreo șase săptămâni în urmă m-am operat de-o hernie abdominală, să fiu în plenitudinea forțelor fizice acolo, adică aici, în Italia… Am vândut vaca să nu rămână prea multe de făcut acasă… Nevastă-mea cu serviciul care încă trebuia păstrat (cât?...până mă aranjez eu…), băieții cu ale lor… Cosmin va pleca la Cluj, și Elvis cu serviciul lui…distribuitor de pâine pe o mașină… Doar are pregătire în domeniu: facultatea de turism-“servicii”!...
Am pus și bani, unul peste altul, vreo 350 euro și lei vreo trei milioane.
După-masă am mers la întâlnire. Am vorbit în prealabil la telefon și Hani ne-a spus să-l căutăm pe terasa barului din stația de autobuz. La ieșirea din Siret spre Suceava. La ora 19. L-am luat și pe Elvis cu mine. Ne uitam pe terasa plină de tineri gălăgioși. La o masă un individ singur, spilcuit. Îmbrăcat sumar, cu pantaloni scurți, dar elegant. Grăsuț, scund, proaspăt bărbierit și cu părul tuns îngrijit. Un bărbat cam la 40 de ani care degaja siguranță în jurul lui. Fuma preocupat. Pe masă o cafea și un pachet de “Marllboro”.
— Ăsta trebuie să fie…
Mergem la el la masă.
— Bună ziua… Domnul Hani?!
Se uită încruntat la noi:
— Da…
— Sunt Vasile… El e băiatul meu.
— Da?...
— Salut! Dă mâna cu noi fără să se ridice:
— Stați jos….
Luăm loc și noi. Intrăm direct în subiect. Poimâine, adică joi, dimineața, plecarea! 200 de euro drumul. Să-mi fac bagajul cu cele necesare, nu multe, strictul necesar. Acolo am asigurate cazarea și masa la un hotel. Voi lucra în construcții. Cam 700-800 de euro pe lună. Cazarea e gratuită, mă interesează numai mâncarea. Nu mă întreabă ce știu să fac în construcții.
— Pașaportul îl ai la tine?
— Nu, n-am știut că-mi trebuie acum…
— Îmi trebuie neapărat. Pentru viză… Mâine dimineață merg cu toate pașapoartele la Suceava… Și 10 euro!
— Banii îi dau mâine, iar după pașaport pleacă Elvis…
Cât rămân singur cu el îl servesc cu o bere. Mă refuză inițial, nu prea consumă băuturi alcoolice… În sfârșit, cedează insistențelor mele și acceptă un “Ursus verde”. Vine și Elvis. Îi dau pașaportul. Imaculat. L-am scos acum câteva zile “la urgență”. Cu taxa aferentă!... Rămâne să ținem legătura telefonic.
— La revedere!
— Noroc!
Noi ne retragem, iar Hani rămâne pe terasă. În drum spre casă intrăm pe la servici’ la nevastă-mea, la magazin. Nu prea e încântată că am dat pașaportul.
— Nu miroase a bine…
Și eu începeam să am îndoieli. Dar nu i le destăinuiam și ei.
— Mâine mi-l dă înapoi…
A doua zi îl telefonez pe Hani. Pe la amiază, când consider că s-a întors de la Suceava. Îi solicit o întâlnire. Mi-a zis să-l aștept pe la 14 în centru. În drum trec și pe la farmacie, de unde cumpăr o sumedenie de medicamente… De vreo cinci sute de mii de lei. Am făcut lista cu nevastă-mea. Antinevralgic, aspirină, pastile pentru stomac, pentru ficat, extraveral și altele. Strict necesare la nevoie. În Italia medicamentele sunt scumpe și poate dificil de procurat… Să nu-mi trebuiască… Farmacista stivuiește medicamentele pe tejghea și tot marchează în casă. Mă simt stânjenit:
— Știți, merg în afară, în Italia…
— Nu vă faceți probleme, mulți alții au procedat la fel…
Și se uită îngăduitoare la mine.
La 14 fară vreo 15-20 de minute mă învârt prin centrul mic și gol al orașului. Hani nu mai este atât de punctual ca ieri. Cam la un sfert de oră după 14 văd o domnișoară care se îndreaptă nu prea hotărâtă spre mine.
— Domnul Vasile?!
— Da.
— …Sunt fata lui Hani… Tata nu poate veni, e bolnav, nu se simte bine… Spuneți-mi mie despre ce este vorba…
Mă furnică tot corpul.
— Vreau să vorbesc personal cu el. E acasă?
Fata ezită să-mi răspundă…
— Hai la el! Vin cu tine… Am neapărată nevoie de el!
Ajungem în fața unei case mari, vechi, împrejmuită cu gard de fier forjat.
— Așteptați aici, mă duc să-l chem…
Și domnișoara dispare în curte. După o așteptare de câteva minute bune, cu tot mai multe îndoieli în minte, intru în curte. Fac colțul clădirii și dau peste două femei în vârstă,așezate la o masă și care pălăvrăgeau destul de tare. Erau de-ale casei.
— Vreau să vorbesc puțin cu domnul Hani.
— Dar cine sunteți dumneavoastră? …mă întrebă una dintre ele.
— Un … prieten, bâigui eu.
Între timp iese din casă Hani, coborând întrebător cele câteva scări. Nu mai este așa “fresh” ca ieri. E palid la față și are la frunte o zgârietură.
— Care-i problema? mă întreabă și, fără a aștepta răspunsul, o ia înainte spre poartă.
Îl urmez. Am emoții.
— Știți… am nevoie de pașaport!
Se oprește la portița deschisă:
— Pașaportul nu-i la mine… N-am mai plecat eu la Suceava. I l-am dat lui Viorel. Cel cu busul ăla negru. El avea să-și ridice și pașaportul lui… Cu el mergem…
Parcă m-a plesnit o bâtă în cap! De fapt prima ofertă de plecare în Italia am avut-o de la acel Viorel. Și nu am acceptat-o; nici eu, și nici alții. Aveam oarecare îndoieli.
— Cum? Cu el plecăm?!
Cred că Hani a sesizat îngrijorarea mea.
— El e cu transportul… De restul mă ocup eu…
— Da’ am nevoie acum de pașaport. Trebuie să atașez o copie la cererea de concediu fără plată, să fiu mai convingător, să pot să plec…
Mințeam, dar voiam să recuperez pașaportul. Și mi s-a părut pe moment că-i mai înțeleaptă diplomația decât fermitatea…
— Să vină Viorel de la Suceava…
Tocmai am zărit busul negru, urcând pe o stradă mai în sus, printre blocuri.
— Uitați-vă…tocmai a venit!
Se uită într-acolo:
— Iau eu legătura cu el!... Așteaptă-mă la “Oaza”. Vin imediat…
— Sper să n-aștept în van!
Și cobor abătut pe strada cu castani.
Am fumat vreo trei țigări… Într-un sfârșit a apărut și Hani. Ne așezăm pe pervazul geamului clădirii, de unde, din interior, răzbăteau voci de oameni beți. Din cârciumă. Hani bagă mâna în buzunar:
— Ai adus 10 euro?... Taxa… Eu am plătit-o…
Gândesc: “Îi mai dau 10 euro?!... Destul m-a păcălit cu pașaportul!...” Știam acum sigur că nu se mai plătea nicio taxă. Mă interesasem între timp. Devin mai agresiv, îl iau la persoana întâi… Deja începusem să-l citesc…
— Auzi, Hani, taxa nu se mai plătește! Îmi dai pașaportul imediat, altfel mă supăr.
A început să șovăie. Nu mai era așa de sigur pe el.
— Știi, eu banii i-am dat… Ce încredere pot avea eu în tine? Ca să-ți rezolv problema mă costă și pe mine… Și nici eu nu fac pe degeaba…
— Spune-mi cât mă costă? Și ce-mi garantezi?! Eu nu-ți dau banii înainte… Iar pașaportul stă la mine. Nu sunt sechestrat acolo…
— Dai banii după prima lună de lucru… Dai 300 de euro și-ți garantez trei luni… Depinde de tine, cum te descurci.
— Bun, rămâne așa… Dă pașaportul!
— Și ce garanție am eu?
— Cuvântul meu.
Discuția s-a mai lungit puțin, după care mi-a înapoiat pașaportul. Mi s-a părut că am rezolvat nu știu ce lucru mare. De fapt am rezolvat ceva ce nici nu trebuia să se fi întâmplat!...
— Poți să dai acum o bere…
Și dau o bere. Intrăm în cârciumă. El ia un “ Ursus verde” și eu o cafea. Își dă drumul la gură. Nu mai este cel de ieri. A făcut aseară o băută cu niște prieteni, de nu a știut cum a ajuns acasă. Și câte și mai câte a povestit, sărind de la un subiect la altul. Nevastă-sa e în Italia, nu s-au văzut de vreo trei ani, aventuri cu poliția și altele. Dar mă asigură c㠓totu-i O.K.”. Nu prea sunt eu convins de asta, dar rămâne plecarea așa cum am stabilit.
— Diseară îți dăm un telefon, eu sau Viorel.
Am plecat acasă. Și iar n-am vrut să-i dezvălui neveste-mii îndoielile care mă măcinau. Și nici băieților. Ei erau cei mai încrezători în reușita mea. Bagajul era pregătit cu meticulozitate; îmrăcăminte de strictă necesitate, lenjerie intimă, cosmetice, mâncare pentru vreo săptămână, mai mult conserve și, bineînțeles, punga cu medicamente.
— Țigările le împarți în amândouă bagajele… Știi, ai voie numai un cartuș…
— Iau vreo două pachete în buzunar…
Și nevastă-mea a împrăștiat în bagaje și cele două cartușe de țigări “SG”, mai puțin două pachete, pe care le-am luat eu. Am mai sporovăit noi câtva timp; m-a sunat Hani și mi-a comunicat că Viorel mă ia la ora 7:30, a doua zi, de la magazin de la nevastă-mea.
Și a doua zi, joi, la ora 7:30 eram la magazin. Am venit cu Dacia lui Elvis. M-a condus și Cosmin… Bagajele le-am lăsat în mașină, “să nu fac prea multă vâlvă, să vadă toată lumea”. Clienți la magazin nu prea erau, așa că am mai stat doar noi patru. De vorbă, de una, de alta, că de!, cine știe când ne mai vedem?! După vreo oră de așteptare intru iar la îndoieli.
Dau telefon lui Hani. Nu știe nimic. Dau telefon lui Viorel. Îmi răspunde nervos. Este încă undeva pe drum între Siret și Suceava. Trebuie să rezolve cu pașaportul! “Iar?!” Îmi spune să stau liniștit acasă să aștept telefonul lui.
— Sigur azi?
— Sigur, măi omule, dacă-ți spun… Stai fără grijă!
Și a închis telefonul. Și noi ne-am întors acasă. Și-am stat “fără grijă”. În bucătărie; cu bagajele la ușă. Și am fumat aproape un pachet de țigări.
Pe la prânz a sunat telefonul. Era Viorel. Să-l aștept la intersecție la Sporică, vine imediat.
Ne-am ființat, iar cu mașina lui Elvis, și eu, și băieții, la locul stabilit. Imediat. Am lăsat bagajele iar în mașină. Și-am mai fumat vreo două țigări. Mă uitam la crâșma lui Sporică: “câte șahuri am jucat aici; cu Liviu, cu Fănică… Cine știe când va mai fi?!” Și eram bucuros că nu trecea nimeni prin preajmă să dau “explicații” ce fac, unde merg…
…Apare și busul negru… În trombă. Frânează brusc. Un văl de praf ne învăluie pe toți. Viorel se precipită, de parcă eu aș fi întârziat:
— Pune bagajele în spate, și hai, urcă, că plecăm!
Mă execut imediat. Îmi dau întâlnire cu băieții “în deal, la magazin la mămica”. Ei vin cu mașina lui Elvis.
În bus, pe locul din față era nevasta lui Viorel, o tânără blondă, “tăt o viață”, iar în spatele șoferului, sta pe un sfert de scaun un bărbat de vreo 30-40 de ani, obosit, mahmur, șifonat și la propriu, și la figurat. Îl chema Mihai. Oprim, la solicitarea mea, la magazin. Cobor numai eu.
— Nu te încurca, măi omule! îmi strigă Viorel.
În magazin iar nu sunt clienți. Mă bucur. Dar nu mă bucur că mă despart de-ai mei. Știu eu pentru cât timp?! Schimbăm câteva vorbe. Dau mâna cu băieții, îi pup. Nevastă-me iese de după tejghea. Ne îmbrățișăm. O pup și pe ea. Începe a plânge în hohote. Lacrimile mi se urcă și mie în suflet, până sus, ca un fior, imediat, până sub pleoape. Mă abțin din greu. Evit chiar și gestul de a duce mâna la ochii umezi…
— Nu trebuie să plângi… Pa, aveți grijă de voi!
Și ies repede din magazin, fără să mă uit în spate… Mă urc în mașină. Viorel demarează în trombă. Îmi șterg ochii. “Zarurile au fost aruncate”. Liniștea din mașină este sfârtecată din când în când de zgomotele mașinii, care sare din groapă în groapă. Aproape de intrarea în Siret, intervine Mihai. Îi solicită lui Viorel să tragă un pic pe dreapta.
— E nașul meu, să-mi iau rămas bun și… poate îmi dă ceva bani… N-am mai fost la el de-o grămadă de timp…
Nașu’ lui – un tip solid, cu o fizionomie parcă tăiată în piatră, grizonat – fuma pe terasa casei cu etaj, stâlpi de susținere în stil bizantin și multe flori în ghivece suspendate cu lanturi artizanale. Este vameș de-o viață. Stă în picioare, nemișcat, ca o stâncă, cu o mână în buzunar. Mihai s-a apropiat la vreo doi metri de el și au schimbat câteva vorbe. S-a întors în mașină, s-a așezat bleg pe scaun, și, deodată, l-au podidit lacrimile:
— N-are mărunt… Are numai valută și n-are timp să meargă la “bișnițari” să schimbe…
Viorel a demarat din nou.
— Și nu i-ai spus că pleci în Italia și că n-ai niciun ban?
— I-am spus… măcar să-mi împrumute până mă-ntorc…
Și n-a putut să mai spună nimic, mult timp…
Din oraș am mai luat doi pasageri cu destinația Calabria. Pe Cătălin, un băiat la vreo 23 de ani, înalt, bine legat, blond, cu ochelari de vedere. Este văr cu Viorel. L-a condus la mașină tatăl, emoționat și el. Ne cunoșteam.
— Și tu mergi, Vasile? s-a bucurat.
— Da…
— E bine că sunteți amândoi…
Cel de-al doilea “pasager” era… Cine altul?! Bineînțeles, Hani! Îmbrăcat elegant, la costum, cu o geantă mică de voiaj și cu ochelari de soare fumurii, care îi acopereau jumătate din fața rotofeie, dar și o parte a zgârieturii cicatrizate deja.
…Este spre seară. Viorel dă bice mașinii și ne luăm zborul spre alte zări. Siretul rămâne în urmă. Mai facem o haltă în Suceava, la “Metro”, de unde Viorel și nevastă-sa au ieșit cu o grămadă de produse alimentare și sticle de sucuri și apă minerală.
— Le duceți cuiva anume? Întreb eu naiv.
— Nu, sunt pentru drum. Răspunde fără vreo nuanță în glas Viorel.
Pornim din nou la drum. Viorel conduce foarte degajat, ca un adevărat profesionist. Îmi place teribil cum șofează. După câțiva kilometri parcurși am căpătat încredere totală în el ca șofer. Și asta era bine; aveam de parcurs aproape 3000 de kilometri. Copilot în dreapta lui, soția blondă, care-l completa în pilotarea mașinii, i se potrive ca o mănușă pe mână. În spatele copilotului vegeta Hani. Pe două scaune în linie, în spatele acestuia, pe stânga și pe dreapta mașinii, la geamuri, admirau peisajul Mihai și Cătălin. În spatele lor, pe toate trei scaunele, mă tolăneam eu. Traseul din țară îl cunoșteam; nu după mult timp s-a lăsat și întunericul. N-aveam altceva mai bun de făcut decât să dormitez. Și așa, dealtfel, am dormitat mai tot drumul, până la destinație. Eram într-un fel de transă continuă. Mă mai trezeam pe la câte un popas și, bineînțeles, în punctele vamale. În această lâncezeală mai ciuleam urechile la frânturi de discuții din mașină. Mihai se plângea cum cu o seară înainte, fiind la crâșmă, cineva l-a prăduit, luându-i toți banii din buzunar. Vreo trei sute de euro pe care-i avea din vânzarea a trei animale, tocmai cu scopul de-a merge cu ei în Italia. Viorel îl repede:
— Te-ai îmbătat ca un porc și-ai pierdut toți banii. Ți-am zis să nu bei, că ești prost…
Și către noi:
— L-am luat eu, o să-mi plătească transportul după ce lucră câteva luni. I-am dat și haine și mănâncă cu mine…
Mihai este dintr-un sat vecin celui a lui Viorel. Nevasta l-a părăsit. Abia a lămurit-o pe mamă-sa să rămână cu gospodăria cu cele câteva animale care i-au mai rămas. Și mama lui, ca alte atâtea bătrâne de la țară, este bolnavă și uzată de munca de peste ani…
Mihai suspină… Dă să aprindă o țigară, dar izbucnește Viorel:
— Stinge țigara! Am zis că nu se fumează în mașină! Ești turc?
— Gata, am stins-o… Și cu băutura gata, am terminat-o…
Cătălin și-a lăsat un serviciu bun. Câștiga la Suceava 8-10 milioane pe lună. Este căsătorit, dar a plecat acum în Italia fără să vorbească cu nevastă-sa. Numai la serviciu a anunțat, și pe părinți. Vrea să-i demonstreze ceva. Se întoarce la ea numai când are o mașină, și nu una oricare, ci o limuzină; și bani pentru o vilă cu piscină! Lăudabil…
Hani ne rezolvă pe noi, în Calabria; poate stă la lucru și el câteva zile, dacă-i convine, după care se întoarce la Roma să se întâlnească cu nevastă-sa, cu care nu se văzuse de câțiva ani buni. A și sunat-o, între timp, din mașină, să-l aștepte cu friptură de curcan că el vine cu vinul. Frumoasă conversație, numai nu știu dacă avea și semnal telefonul, că eram într-o zon㠓cam moartă”, în care și ceilalți pasageri s-au plâns de aceasta.
“Eu când mă întorc?... Nu mi-am propus ceva foarte riguros… Mă adaptez în funcție de situație…” Viorel gonește în noapte. Fumează și povestește cu nevastă-sa. Nu știu dacă a închis un ochi cât eu am dormit. Mai mult ca sigur că nu. Singurele persoane care își mai permit să fumeze în mașină sunt copilotul și, din când în când, Hani, însă cu apostrofările de rigoare din partea lui Viorel și, bineînțeles, cu riposta, de pe picior aproape de egalitate cu șoferul, a celui dintâi.
Dimineața, cu soarele undeva destul de sus, ne găsește în vama Borș. Coborâm. Sun acasă, după ce consult agenda cu telefoanele notate: băieții, Elvis și Cosmin, Mihai de la Milano, Lența din Paula-Calabria, Angelica și Mirela, cumnatele mele. Sunt numerele de telefon pe care mi le-am notat și de care cred că aș putea avea nevoie. Îl sun pe Cosmin de pe telefonul neveste-mi’. Ea a rămas fără… Îmi răspunde:
— Stai că ți-o dau pe mămica…
N-aveam ceva deosebit să le comunic. Am vrut doar să-i salut și să le spun unde sunt și c㠓imediat voi rămâne fără semnal. Intru în Ungaria și ies din sistem. Nu voi mai avea semnal…” M-am bucurat că imediat m-a sunat o altă cumnată, Mariana. N-a știut până azi că plec.
Am trecut vama românească fără prea multe probleme. Nici nu prea aveam de ce. Doar Viorel și nevastă-sa s-au agitat mai tare. Erau la a nu știu câta ieșire din țară în decurs de trei luni. Și nu prea erau în regulă; dar toate se rezolvă cu oameni… Între vama română și cea ungară, un cârd mare de mașini… Merg greu. Ne omorâm timpul fiecare în felul lui. Pe mine mă frământă faptul că am mai mult de un cartuș de țigări… Am 13 pachete de “SG”, răvășite printre bagaje. Și îmi mai fac probleme și pentru punga cu pastile. “Dacă le consideră de natură euforică, ceva interzis, tip droguri?!” Ne convoacă Viorel:
— Vreau să iau niște țigări de la shop… LM… 10 cartușe. Fiecare îmi luați câte două și le dosiți în bagajele voastre.
Ne dă bani potriviți. Ridicăm din sprâncene.
— Nu-s probleme… Și dacă sunt, le rezolv eu!...
Stăm la coadă, fiecare în mână cu suma aferentă pentru două cartușe. Euro… Nici nu vorbim. Plătim țigările, le luăm și ne întoarcem la mașină. Luăm bagajele și căutăm câte un locușor cât mai discret pentru dosirea acestora. Pe mine mă inspectează, mă îndrumă și mă ajută soția blondă a lui Viorel. Le pitim printre haine. Ici-colo apare câte un pachet de SG.
— E O.K.! conchide aceasta.
Între timp am ajuns la punctul de control. Mașinile erau controlate când mai sever, când mai lejer: care “treceau” și își continuau drumul, care erau “trase” undeva imediat pe dreapta. Erau cele cu probleme. De obicei țigări mai multe. Am emoții. Cred că și ceilalți din grup au, mai puțin Mihai, care nici bagaj n-are și pe deasupra, s-a “tranchilizat” cu “o sut㔠în vama românească…
— Ultima!
Și Viorel l-a înțeles și l-a ajutat. Cu bani! “Dar ultima să fie!”
Oprim la punctul de control. La solicitarea vameșului ungur dăm gențile jos, lângă mașină. Le deschide iar noi așteptăm înșiruiți. Eu sunt pe la mijlocul grupului. Totul pare O.K. Vameșul trece prin fața noastră. Se oprește la mine. Prinde de colțul unei cămăși și trage ușor,în sus. Apare un pachet de SG. Vameșul își continuă mișcarea și mai apare un alt pachet; și încă unul. Se oprește. Ridică sprânceana la mine, a semn de întrebare. Toți din grup își întorc capul înspre mine… Simt că mă topesc ca un om de omăt într-o zi de iarnă-primăvară însorită. Vameșul își iuțește mișcările, mai cotrobăie prin bagaj, dă de alte pachete de SG și, iată, și de cartușele de LM ale lui Viorel. Se oprește. Viorel încearcă să intervină, dar nu-i în stare să lege prea multe vorbe în această încurcată limbă a pustei. Vameșul spune ceva în ungurește și ne arată locul de parcare unde mai sunt “trase” și alte mașini. Ne conformăm. Viorel trage mașina iar noi ducem bagajele lângă. Le aliniem și așteptăm. Vameșul pleacă la birouri; revine după un timp destul de lung și-și reia activitatea de control la alte mașini. De noi parcă a uitat. Starea de nervozitate este în creștere în grup. Viorel se agită, trântește, izbește, amenință. Bineînțeles, la adresa mea:
— De ce ai depășit numărul de pachete?! Ești bătrân și prost! Nu te supăra… V-am spus să aveți numai câte un cartuș!
Se uită iar la mine:
— SG?!! Ți-am spus că numai un cartuș!
Mă simt vinovat.
— Da, doar 13 pachete…
Izbucnește iar:
— Știi cât e amenda?... 100 de euro pentru fiecare cartuș în plus… Sau ne întoarce ’napoi… Sau ne confiscă mașina… Și nu ajungem la timp… Uite cât timp pierdem! Poate ne ține până diseară…
Mă cuprinde frica, o frică amestecată cu furie. Nu mai apuc să spun nimic.
Vine vameșul. Ne ia bagajele pe rând și le verifică minuțios. Așează țigările tot câte zece, adică un cartuș. Fiecare pe categorii de marcă. Ale mele erau unicate: SG!-rusești! Când îi vine rândul soției lui Viorel, scoate și aceasta tot câte un pachet, tot câte un pachet, o grămadă de pachete, din toate buzunarele genții și ale poșetei. Și din buzunarele din îmbrăcămintea de pe ea… Vameșul o întreabă, retoric, ale cui sunt.
— Ale mele, zâmbește inocent blonda.
S-au adunat vreo 12 cartușe complete. Dă de o parte 6 cartușe, printre care și SG-urile mele, ia tacticos celelalte 6 cartușe, toate LM, și se îndreaptă spre birouri. După un timp îl cheamă pe Viorel. El era șoferul. Merge și nevastă-sa cu el. Se întorc tot agitați. Trebuie să ducă un pașaport la birouri. “Nu înțeleg de ce nu al unuia dintre ei?!... Ce, ei nu au pașapoarte?!... Sau poate, fiind proprietarii mașinii, se complica problema?...” Se orientează spre pașaportul lui Mihai. După care, tot Viorel:
— Nea’ Vasile, îl dăm pe-a’ matale! Matale ești cu bube!…
Am vrut să protestez. Da’ nu zic :“Și așa suntem în întârziere, poate se rezolvă mai repede… Ce-o să fie… Ce-o să fie, o să fie!...”
— Ia-l pe-al meu!
Se duc iar la birouri. Revin după un timp și mă trimit pe mine. Mă întâmpină un alt vameș, blond, scund, și care vorbește destul de bine românește. Îmi citește procesul-verbal de constatare, întocmit pe numele meu și îmi comunică amenda: 350 de euro!
— Banii nu-i plătești dumneata, că nu-s țigările dumitale! Ai înțeles? Semnezi procesul-verbal, dar banii îi plătește șoferul, ale lui și ale soției lui sunt cele mai multe țigări… Ai înțeles? Nu le dai niciun ban!
Eu am înțeles ce aveam de înțeles, dar nu știam ce se va întâmpla cu pașaportul…
— Și pașaportul? Cum rămâne cu el? Nu am probleme după asta, la vreo vamă?...
Îmi flutură pașaportul:
— N-ai treabă cu el, rămâne imaculat…
Am răsuflat ușurat și am semnat.
— Trimite șoferul la mine!
Mă uit la pașaport…
— Rămâne la noi până plătește amenda.
Viorel face iar crize de nervi la mașină. Mă simt tot mai obosit. Îmi asum toate consecințele. Aveam în buzunar 350 de euro. Scot 250 și-i întind:
— Suport eu toată amenda. Uite aici 200 de euro pentru transport. Și mai ține 50… După ce lucrez în Italia vreo două luni, “decartez” și restul.
— Adică 400, cucu
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  Povestirea aceasta imi aminteste de un soldat care isi arata, melancolic dar mandru, cicatricile. Sau cel putin asa sper, ca nea Vasile, pana la urma, a razbatut. Daca nu, este un fericit ca a incercat.
Oricum, felicitari autorului!
 
Postat de catre Marian Tudorel Lazar la data de 2011-01-06 11:27:00
Parcurge cronologic comentariile acestui autor
Text anterior       Text urmator
         
 
  Bine ai venit pe site. Sunt câteva erori de corectat. (typo, un dezacord "se stinge luminile" etc)

O proză amintind de "Elegiile politice" ale lui Ion Gheorghe. "Își părăsesc oamenii patriile..." îmi răsună ca un "martelet" în amintire versul poetului... O proză bine stăpânită. Un simț al observației, al minuției și al detaliului ieșite din comun. Viață reală. Sensibilitate, durere și neputință. Și multă, extrem de multă luciditate. O proză acuzatoare. Ca un bisturiu care ar încerca să extirpe răul din lume.
 
Postat de catre Elena Stefan la data de 2011-01-06 07:03:49
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE