FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
De ce sunt eu, un scriitor mai bun ca voi
Text postat de Marian Tudorel Lazar



Drama înțeleptului care nu găsește sensul existenței, nu va fi niciodată de actualitate, în timp ce, dramele omului de rând, ancorat în vârtejul existenței, vor fi totdeauna de actualitate. Revistele de cuvinte încrucișate genial și geniale, vor sta pe rafturile magazinelor, în timp ce revistele de cuvinte încrucișate obișnuite se vor vinde ca pâinea caldă. Tratatele de știință greoaie se vor publica și vinde doar cu subvenții de la stat, în timp ce cărțile de popularizare a științei pentru tot prostul, vor asigura pâinea și cozonacul librarului. Hermetismul va fi atrăgător și se va vinde, doar dacă îl îmbraci în mov și spui că-s incantații, să nu lepede vaca vițelul sau să latre câinele când vine hoțul, în timp ce manuale și cărți de bucate se vând oricum și oriunde. Dacă scrii despre religie și politică, te citesc chiar și dușmanii, dacă scrii despre stările tale onirice, nu te citesc nici prietenii. Dacă trăiești între porci, nu te faci nici negustor, nici creator de perle, decât dacă îți place să mori de foame (același lucru este valabil și când este vorba de câini, rațe, gâște, oi sau bibilici).
Pe de altă parte, pildele sunt făcute de înțelepți, pentru înțelepți, dar sunt accesibile și proștilor. Un copac cu crengile încurcate, nu arată că grădinarul este un geniu, ci că-i plecat cu sorcova sau nu este deloc. O oglindă ce nu oglindește clar, este tot atât de folositoare precum hârtia igienică cu țepi și, apropo de hârtia igienică, toată lumea are nevoie de ea, pe când de răvașe în plăcintă te poți lipsi oricând.
Scriitorilor buni-nebuni le mai zic doar:
Nu tot ce-i amar este medicament, nu toate medicamentele sunt amare, nu toate blondele sunt proaste și nu tot ce alunecă pe gât este sănătos. Dacă te faci servitor la măgar, trebuie să-i suporți și „i-ha”-urile. Înainte de a cultiva trufandale, asigură-te că ai cui să le vinzi. Stelele se dau la eroi, dar și la carnea pentru tun.
Scriitorilor nebuni-nebuni le zic doar atât: dacă scrii ceva ce înțelegi doar tu și un mic grup de inițiați, nu înseamna neapărat că ești geniu, s-ar putea să fii doar un nebun ce și-a indus nebunia și altora.
Și, pentru că, până acum, am scris doar despre scriitorii ne-buni, acum voi scrie și despre scriitorii buni:
Scriitorii buni ascultă manele, dacă poporului îi plac manelele, beau pișat, dacă asta este băutura națională și merg în pielea goală pe stradă, dacă asta este moda populară. Scriitorul bun ascultă și strigătul impasului existențial, dar și huiduielile de pe stadioane sau târguielile din piața publică. Scriitorul bun se implică, fără a se implica și este omul momentului oricând, oricâți norișori i-ar întuneca existența și mințile. Scriitorul bun bea, fără a se îmbăta dar, de este nevoie, se îmbată și fără să bea. Scriitorul bun, iubește toată lumea, dar îi urăște pe toți, sau îi iubește pe toți și urăște lumea. Scriitorul bun este universal, pentru că scrie pentru toți, nu pentru că are moț în frunte. Scriitorul bun nu se teme de existență și, de aceea, nu are nevoie să fie criptic. Scriitorul bun învinge, nu este învins. Iar, dacă un scriitor bun suferă, moare nebun sau necunoscut, este pentru că așa a vrut el, nu pentru că așa a vrut soarta.
În concluzie, de ce sunt eu, un scriitor mai bun decât alții? Pentru că știu toate acestea și pentru că știu că sunt bun și nu am nevoie să mi-o spună alții. Dar, sunt un scriitor bun, mai ales pentru faptul că eu nu scriu și nu-mi storc creierii să cizelez perle și diamante, ci doar privesc în sufletul celor de lângă mine, descriind ceea ce văd. Fac doar portrete, crochiuri și tablouri ale lumii ce mă înconjoară și care este curioasă să se vadă cum este în realitate.
Da, recunosc, nu sunt un portretist prea bun și nici ca peisagist nu excelez, uneori amestec de-a valma culorile, dar am ceea ce vă lipsește vouă: sclipirea de geniu. Și am acea sclipire de geniu, nu neapărat pentru că m-ar fi făcut mama cu stea în frunte, ci pentru că, ceea ce fac, fac cu dragoste și din pasiune. Restul, de 99% ce îmi lipsește, ca să fiu un geniu deplin, este muncă! Și munca o voi depune pentru că, deși iubesc banii, nu o fac pentru bani, deși iubesc succesul, nu o fac pentru succes, deși iubesc munca, nu o fac pentru muncă. O fac pentru mine! O fac pentru că așa sunt eu și nu pot fi altfel. O fac pentru că am nevoie să o fac și, daca tac, mâna mea începe să scrie singură. O fac pentru că sunt o broască țestoasă modestă și, totdeauna, broaștele țestoase, care știu ce vor, vor merge mai repede și mai departe decât iepurii lăudăroși și încrezuți.
De ce sunt un scriitor mai bun decât voi? Pentru că, spre deosebire de voi, eu nu vreau sa fiu un scriitor bun! Eu vreau să fiu doar eu însumi.
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  Epigramist, textul acesta este, de fapt, un bumerang. Adica, acea unealta pe care o arunci ca sa vanezi ceva, desi stii ca se va intoarce la tine.
Cativa, mai indemanateci, au prins ei insisi, in maini, unealta aruncata, si mi-au aruncat-o inapoi. In cazul acesta, unealta nu se va mai intoarce la mine, ci la ei...
Sa fie sanatosi!
 
Postat de catre Marian Tudorel Lazar la data de 2010-11-09 12:15:07
         
 
  Desigur că ești mai bun scriitor cel puțin în comparație cu mine. Ai un scris mult mai bun, mai caligrafic. În plus, mai nou eu îmi bat toate textele la mașina...

 
Postat de catre General Motors la data de 2010-11-09 07:53:52
         
 
  Domnule AAA, reclama negativa este cea mai buna reclama. Faptul ca am ajuns subiect de inspiratie pentru domnia voastra, nu face decat sa ma bucure.
Si, oricum, de boala de care sufar eu, suferi, macar putin, si domnia ta...Nu-mi spune ca nu te crezi al mai grozav, atunci cand scrii!
 
Postat de catre Marian Tudorel Lazar la data de 2010-11-02 15:24:19
         
 
  Din versetele (nelamentate) ale vărului meu ilarian rudotel mazăre


Bey, hahalere cacoliterate,
vă dau la cap, la toți, cu un verset:
io cân’ stăteam cu sfântu’ Petru-n spate,
(la un poem de prėscură la pet),
voi nu erați nici hard-uri de maimuță,
și-acu vă dați poieți cu ștaif și crez?!
S-aud Mesajul, Logosul! Păi, Guță
vă face cu un „cavăr” de botez!
Iar io, să moară Gigi Behalina,
(m-a plagiat cu Vechiul Testament!)
că-s Adevărul, Calea și Lumina,
creez, pe vine, sens efervescent!
Ce tropi. ce metatext? E lamentare!
Vă lamentați pe-același bocet mut,
voi nu sclipiți nici cât o lumânare,
eu mă hrănesc din plin cu ce-am scremut!

pi punct es:

Mă cheamă Domnu’, să rescriu geneza,
(c-am sânge în metaforă, se știe!).
Vă las, m-ați plictisit, și mi se-adie...
- Hamal, pastica, plosca și proteza!

 
Postat de catre Adrian A. Agheorghesei la data de 2010-11-02 14:57:21
         
 
  Domnule Bordas, inca o data, insist cu faptul ca nu totdeauna eul liric este identic cu eul autorului. Ba, as spune ca, mai totdeauna ele sunt diferite. Incercati, deci, sa va detasati. Altminteri, nu veti observa niciodata cand tunul trage in alta directie decat cea spre care este indreptat.
Privitor la autoapreciere, va sfatuiesc sa invatati de la mine. Niciodata, dar absolut niciodata, un scriitor care se dezapreciaza nu va crea ceva de valoare. Doar maculatura si, cel mult, bocete pentru inmormantari si chiuituri pentru nunti.
Un halterofil este, cu atat de mai mare valoare, cu cat misca mai multa greutate, iar un scriitor cu cat misca mai multe spirite. Dar un glas anemic si nehotarat nu va misca decat fulgii de pe perna pe care doarme si parul de pe chelia lui.
Sa fii iubit!
 
Postat de catre Marian Tudorel Lazar la data de 2010-11-02 11:28:42
Parcurge cronologic comentariile acestui autor
Text anterior       Text urmator
         
 
  Da, recunosc, nu sunt un portretist prea bun și nici ca peisagist nu excelez, uneori amestec de-a valma culorile, dar am ceea ce vă lipsește vouă: sclipirea de geniu.

(Marian Tudorel Lazar)


Știam eu că e ceva la mijloc. Pînă la urmă, modestia ta proverbială, unită cu ascuțitul simț al propriei valori, a reușit devoalarea.

Io zic s-o lași baltă. Fii tu însuți, dar, dacă se poate, cel fără autoaprecierea atît de gratuită.



Scriitorul bun se implică, fără a se implica (tot MTL)

Da. Și cîte nu mai face el, fără a le face.
E tare. Antologică. Ca, de altfel, multe bazaconii din acest text.


 
Postat de catre Liviu S. Bordas la data de 2010-11-02 10:41:52
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE