REPERELE EFECTULUI DE SINERGIE

Ansamblul de conexiuni care se stabilesc în mod voit sau nu, între diferitele activități sociale și economice, alcătuiesc o rețea densă și complicată ale cărei elemente se asociază, având ca rezultat cumulul și amplificarea unor efecte așteptate, dar și apariția unor efecte imprevizibile; odată cu trecerea timpului, acestea determină la rândul lor, o multitudine de alte schimbări cu consecințe previzibile sau nu. Este foarte important să se anticipeze cât mai bine toate aceste urmări, pentru a se stimula producerea efectelor și consecințelor favorabile și, în același timp, pentru a se evita pe cât posibil cele nefavorabile.


            În urma studiilor întreprinse, specialiștii în domeniu și nu numai, au sesizat producerea efectului de sinergie. Cu toate c㠓sinergia” este un cuvânt destul de rar întâlnit în formele curente de exprimare, semnificația lui este binecunoscută de omenire, iar efectul său în plan social și economic a fost simțit și conștientizat de-a lungul timpurilor, încă de la primele forme de asociere a oamenilor...


            Apar, în mod inevitabil, întrebările: “Cum sau cu cât crește puterea, respectiv efectul  acțiunii simultane a două  sau mai multe persoane respectiv efecte  care acționează împreună? “...


            Oare, “efectul (sau puterea)  acțiunii simultane”  va fi egal cu suma  celor două sau mai multe  “efecte”   care s-au  asociat? ...  Va fi mai mic?  ...  Va fi  mai mare ? ...


            Considerăm că răspunsurile la aceste întrebări  le vom percepe fiecare, chiar și singuri, după ce vom  analiza împreună: ... ce este sinergia ? ... cum se realizează ? ... cum se poate amplifica (sau diminua) efectul de sinergie în cadrul deciziilor manageriale? 


            Conceptul de sinergie contribuie la constituirea unui nou tip de demers în domeniul managementului capabil să dezvolte tratări de ansamblu în cadrul proceselor decizionale complexe.


            Deciziile orientate pe sinergie trebuie să urmărească obținerea unor efecte pozitive amplificate în urma acțiunii simultane a mai multor factori, astfel încât efectul obținut să fie mai mare decât suma efectelor produse de fiecare factor în parte.


            Cuvântul “sinergie”  este de origine greacă, fiind format din cuvântul “sin” care înseamn㠓cu” sau “împreună cu”  și din cuvântul “ergon” care se traduce prin “munc㔠sau “a munci”. În traducere literară, cuvântul  “sinergie” are semnificația de “muncă împreun㔠și definește efectul sporit ce se poate obține prin acțiunea simultană a mai multor elemente psihologice, fizice, biologice, economice, sociale etc. Particularizând, se pot distinge mai multe categorii de sinergie:


8       sinergia biologică definește efectul combinării părților organismelor vii într-o entitate viabilă;


8       sinergia fizică: reprezintă efectul la nivel de ansamblu care rezultă din acțiunea simultană a mai multor componente fizice; de exemplu, în cazul unui utilaj sau mijloc de transport, sinergia reprezintă efectul de mișcare ce se produce ca rezultat al funcționării simultane a fiecărei componente fizice conform unei logistici bine definite;


8       sinergia economică: măsoară efectele valorice diferite ale ieșirilor în raport cu efectele valorice ale intrărilor în procesul de producție sau al prestărilor de servicii.


            Pentru realizarea acestor efecte trebuie să existe o bază psihologică, o idee creativă, un spirit uman, adică o sinergie psihologică.


            În activitățile economice, nici o categorie de sinergie nu este posibilă fără ideile creative ale cercetătorilor, proiectanților sau făr㠓know-how”-ul  specialiștilor în domeniu și al managerilor.


            Procesele decizionale complexe orientate pe sinergie au în vedere “combinația optim㔠a funcțiilor și  efectelor individuale ale  fiecărei componente ale unui  ansamblu  pentru a  obține efecte mai mari decât suma efectelor componentelor. Mai concret, nu combinațiile de efecte ale unor elemente ce se completează trebuie să constituie obiectivul unei decizii complexe, ci urmărirea integrării optime a componentelor și a relațiilor într-un sistem astfel încât să se obțină efecte (rezultate) favorabile maxime.


            De aceea, este bine de remarcat faptul că legile matematice nu se mai verifică în cazul sinergiei!  Unele  definiții  acceptate mai mult sau mai puțin, în sensul că sinergia s-ar putea exprima prin relațiile matematice:  “1 + 1 = 3 - efect”  sau  “2 + 2 = 5 - efect”  pot induce ușor în eroare pe cei care doresc să înțeleagă fenomenul de sinergie, deoarece s-ar sugera astfel că sinergia ar fi întotdeauna pozitivă și că s-ar produce automat. În realitate, din analiza mai profundă a fenomenului, s-a constatat că destul de des sinergia produsă este și negativă, natura și amploarea ei depinzând foarte mult de activitatea creativă, cunoștințele, aptitudinile și puterea de decizie a managerilor, în special, și a tuturor celor implicați în realizarea obiectivelor strategice, în general.     


            În domeniul economic și al afacerilor, la proiectarea strategiilor se are în vedere amplificarea efectului de sinergie și obținerea unor valori cât mai favorabile pentru categoriile economice de: profit, cifră de afaceri, rentabilitate, eficiență, productivitate ș.a. în sensul maximizării, sau de  costuri, cheltuieli ș.a. în sensul minimizării lor.


            Factorul timp  constituie un criteriu de referință deosebit de important întrucât trebuie avut în vedere momentul realizării nivelului optim de integrare a efectelor favorabile posibile, adică momentul (perioada) în care se declanșează potențialul maxim de sinergie, deoarece acesta este variabil în timp ca urmare a caracterului dinamic al influenței elementelor componente și a conjuncturii economico-sociale și chiar politice.


            În exemplul care urmează vom vedea ce probleme apar privind influența criteriul sinergetic în alegerea unei strategii de diversificare a programului de producție al unei companii, strategie impusă de concluziile unor cercetări de marketing.


            Pentru a obține rezultate economice pozitive, este esențial ca orice companie să reușească să întocmească un program de producție potrivit potențialului său de execuție (resurse materiale, umane, financiare și tehnice) astfel încât efectul integrării prin acțiunea lor simultană să fie cel mai mare posibil, deci efectul sinergetic să fie cât mai mare. În acest scop se va urmări maximizarea rezultatelor în toate activitățile aferente, de la cercetarea-proiectarea unor produse noi sau modernizarea celor existente, la elaborarea tehnologiilor, programarea, lansarea și urmărirea producției, realizarea controlului tehnic de calitate și ambalarea în cele mai bune condițiuni.


Efectele sinergetice nu vor putea fi însă nici cuantificate, nici prezise,  dar rezultatele se pot analiza într-un spațiu tridimensional constituit din:


š       ariile funcționale implicate (administrație, finanțe, marketing, producție, cercetare-proiectare);


š       tipurile de sinergii aferente (sinergia managementului, a investițiilor, producției, desfacerii);


š       amploarea sau intensitatea potențialului sinergetic pentru care se fac aprecieri sub formă de calificative, simboluri sau chiar valori numerice estimative.


            Studiile și analizele efectuate au condus la concluzia că cel mai mare potențial sinergetic îl are activitatea de marketing! Cu cât directorii (managerii) de marketing manifestă mai mult profesionalism în activitatea lor, cu atât scade riscul deciziilor greșite și se poate prevedea un nivel mai ridicat al sinergiei managementului. De asemenea, nivelul sinergiei vânzărilor noilor produse sau al celor modernizate este ridicat, deoarece acestea prezintă caracteristici calitative mai bune fiind mai adaptate la exigențele consumatorilor și vor fi deci mai solicitate de aceștia. În același timp, este posibilă o sinergie pozitivă a operațiilor și a producției, mai ales în cazul producției în serii mari,  deoarece asigură o utilizare mai bună a utilajelor și instalațiilor. Utilizarea unor agregate multifuncționale creează posibilitatea unei sinergii a investițiilor. Tot în domeniul investițiilor se poate mări potențialul sinergetic prin folosirea în comun, în cadrul unor activități, a unor clădiri, birouri, laboratoare, aparate și chiar forță de muncă ce erau utilizate incomplet. Cercetarea-proiectarea oferă șansa unei sinergii pozitive prin contribuția adusă de cercetători și proiectanți la realizarea noilor produse sau la reproiectarea lor,  precum și prin utilizarea aparaturii de testare și a echipamentelor de laborator. Activitățile financiare și administrative au, de asemenea, un înalt potențial sinergetic financiar și managerial care se manifestă la nivelul compartimentelor și la nivel de ansamblu.


Având în vedere potențialul sinergetic al fiecărei alternative decizionale și/sau strategice, nivelul acestuia poate constitui unul din criteriile de selectare a unei alternative din mai multe posibile. Prin urmare, conform atributului de previziune, managerii de succes se remarcă și prin abilitatea ca prin deciziile ce le adoptă să contribuie la realizarea unor efecte sinergetice pozitive cât mai mari și la diminuarea pe cât posibil a efectelor sinergetice negative care pot să apară.


            Dacă în cazul strategiilor de diversificare a activității în cadrul unei firme economice și în cazul strategiilor de fuzionare a două sau mai multe firme sunt de așteptat efecte sinergetice pozitive în toate ariile funcționale, în cazul integrării acestora în noile structuri organizatorice pe care le generează, este necesară o deosebită atenție din partea managerilor pentru a evita efectele sinergetice negative ca urmare a noilor sarcini și structuri organizatorice.


            Se impun măsuri adecvate pentru corelarea activităților și sarcinilor care revin fiecărei unități structurale astfel încât să conducă la o cât mai bună integrare a lor la nivel de ansamblu cu costuri de coordonare inter- și intra-departamentale cât mai mici.


            Efectele sinergetice economice sunt dificil de cuantificat sau de măsurat.


            Una din posibilități o constituie măsurarea influențelor sinergetice asupra unor criterii economice variabile și asupra unor indicatori economici. Astfel, sinergia se poate estima prin determinarea unui procent în care poate crește volumul vânzărilor, ori ca procent în care pot scădea costurile, sau cu ce procent se poate modifica numărul consumatorilor, cu cât se va mări sau diminua   într-o anumită perioadă de timp  eficiența economică, rata rentabilității etc.         


            Estimarea efectelor sinergetice ca urmare a adoptării unor măsuri, decizii și strategii depinde în mare măsură  de factorul timp  dar și de o multitudine de alți factori ce nu pot fi controlați, măsurați sau prevăzuți în totalitate, conducând la situații de incertitudine și risc. Marketingul îndeosebi, se confruntă în permanență cu aceste tipuri de situații decizionale, generate de multitudinea de factori (determinanți) endogeni (din interior: resursele umane, materiale, financiare și informaționale,  volumul producției, gradul de înzestrare tehnică, interesele factorilor de decizie ș.a.) și factori exogeni (din exterior:  cererea, oferta, concurența, fenomenele atmosferice, conjunctura economică, socială și politică).


            În concluzie, în cadrul deciziilor individuale și de grup pe care le adoptă persoanele implicate, de la specialist și până la manager general, ca factori umani implicați în sistemul elementelor de realizare a unei strategii (de orice tip), este necesar să se acorde mai multă atenție elementelor de maximizare a efectelor sinergetice pozitive și, totodată, să se evite pe cât de mult posibil elementele de generare a unor efecte sinergetice negative. Numai astfel se va ajunge la un real succes care să genereze succes… atât în activitatea economică, socială, cât și politică.


 

 
LEONICA POPESCU



BACK
 

COMENTEAZĂ
| MEMBRI DE ONOARE | SPONSORI | SUMAR | PRIMA PAGINA | PUBLICITATE |  
| CAUTA | CONTACT| COPYRIGHT | REDACTIA | ARHIVA | LINKURI | WEB-CAM |
Nr. Pilot
  *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR ****