GUVERNANȚII DE LA CHIȘINĂU LASĂ SĂ SE ÎNȚELEGĂ CĂ ȘTEFAN CEL MARE ȘI SFÂNT NU ESTE AL ROMÂNIEI, CI AL… COMUNIȘTILOR DIN R. MOLDOVA

În ajunul Revelionului Președintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a declarat anul 2004 Anul lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Daca e să presupunem că intențiile șefului celui de-al doilea stat românesc de pe malurile Prutului sunt sincere, ar putea exista premise pentru o îmbunătățire radicală a relațiilor dintre R. Moldova și România. Căci, așa precum afirmă unele agenții de presă din dreapta Prutului, și România va organiza numeroase acțiuni cu caracter festiv dedicate aniversării a 500 de ani de la trecerea în neființă a Marelui Voievod.


Dar se pare că Voronin, care este și prim secretar al Partidului comuniștilor din R. Moldova, politica acestuia fiind îndreptată către Federația Rusă, trișează în mod nerușinat căutând să obțină cât mai multe dividende și simpatia românilor basarabeni. Analiștii politici din partea locului sunt de părere că acesti comuniștii moldoveni au decis să-l comemoreze pe  Ștefan cel Mare și Sfânt pentru a-i folosi numele în calitate de stindard al unei campanii antiromânești. Pentru că ultimele declarații ale lui Voronin vizavi de relațiile dintre cele două state românești tocmai despre aceasta ne vorbesc. El afirma la finele anului 2003 că "România a rămas unicul imperiu din Europa, constituit din Moldova, Dobrogea si Transilvania" și că țara sa va apela la comunitatea internațională dac㠄nu va scăpa de ajutorul rudelor sale de peste Prut.”


Voronin afirma în Parlamentul țării că aderarea R. Moldova la comunitatea europeană reprezintă o prioritate naționala, la care trebuie să participe solidar toate forțele politice interne. El a spus că problema Transnistriei nu va fi soluționata fără un consens național și făr㠄o coordonare internațional㔠cu Rusia, Ucraina, SUA și OSCE. Desi recunoaște că între limba româna și cea declarată în Constituția R. Moldova "moldoveneasca" nu exista diferențe, Vladimir Voronin afirmă că basarabenii au dreptul să decidă singuri denumirea limbii de stat și apartenența lor etnica.


Aceste ultime declarații ale președintelui R. Moldova, precum și Decretul privind anunțarea lui 2004 drept An al lui Ștefan cel Mare și Sfânt se înscriu de minune în arsenalul de luptă al comuniștilor împotriva forțelor sănătoase care nu văd nici o deosebire dintre populația ce locuiește în stânga și dreapta Prutului și a limbii vorbite de aceasta. Din care arsenal mai fac parte și Dicționarul moldovenesc-român editat de pseudosavantul Vasile Stati, Concepția politicii naționale a R. Moldova, adoptată recent de Parlament, care pentru prima oară în Basarabia legalizează recunoașterea... “minoritatății române”, multdiscutatul Plan “Kozak” de federalizare ori de regionalizare a ei.


Ultimul document, deși mai este în curs de refacere, iar președintele Voronin afirmă că există peste 20 de variante ale lui, a stârnit acțiuni de protest nu doar la Chișinău, ci și în majoritatea structurilor administrativ-teritoriale din țară. Acesta a impus formațiunile social politice de orientare democratică din țară, care până deunăzi nu găseau prilej de a merge la alegeri împreună, să se unească într-un Comitet pentru Apărarea Independenței și a Constituției R. Moldova. Pentru că așa precum afirmă presedintele Partidului Popular Creștin Democrat (PPCD), Iurie Roșca, proiectul de regionalizare prevede împarțirea Republicii Moldova în șase regiuni: Chișinău, Tighina, Tiraspol, Găgăuzia, Cahul și Bălți. "Este evident că se încearcă promovarea unei construcții statale imposibil de administrat de la centru, în care cele șase entități devin practic tot atatea state independente, cu toate atributele de rigoare, constituții, parlamente, guverne, justiție, limbi oficiale, etc. Realizarea acestui scenariu ar însemna năruirea definitivă a statului nostru, enclavizarea acestui teritoriu și perpetuarea controlului politico-militar al Rusiei asupra lui", a declarat liderul PPCD.


Dacă revenim la tema Anului lui Ștefan cel Mare și Sfânt anunțat prin decret prezidențial în R. Moldova, trebuie să amintim că în municipiul Bălți, a doua localitate după numărul de populație din republică, este în curs de edificare un monument dedicat Marelui Voievod. Dar tot în această urbe, Consiliul municipal a adoptat o decizie privind readucerea monumentului lui Vladimir Lenin în centrul orașului, după ce acum un deceniu acesta fusese demontat și amplasat pe teritoriul Centrului militar din localitate. Istoria construcției monumentului Marelui Ștefan este cu ghinion, lucrările de edificare și de dezvelire a lui fiind în repetate rânduri amânate. Ar fi culmea ca și în Anul lui Ștefan cel Mare și Sfânt acesta să nu fie dat în exploatare, autoritățile locale mai având o rezervă mare de motive artificiale pentru a o face.


Decizia privind ridicarea monumentului din mijloace extrabugetare a fost adoptată mulți ani în urmă încă de Guvernul Sturza. De la acel moment s-au perindat alte câteva cabinete de miniștri, care invocând diverse probleme de ordin financiar și politic, nu au îndrăznit să înceapă edificarea lui. Nu s-a acceptat nici varianta unui monument propus gratuit de către o organizație obștească din Iași. Mai mult, presa locală oficială lansase la acel moment un zvon precum că grijile ce țin de edificarea monumentului avea să si le asume... Societatea culturii ruse din localitate.


Doar în ajunul antireformei administrativ-teritoriale din iulie trecut privind lichidarea județelor și revenirea la raioane lucrările de construcție a viitorului monument au demarat. Pe banii colectați de la oamenii de bună credință din județ și a… mijloacelor financiare bugetare. Acesta, potrivit fostului prefect de Bălți, Pavel Lupăcescu, urma să fie dezvelit la 22 mai, 2003, dată când bălțenii au serbat Hramul localității.


În prezent construcția soclului viitorului monument e pe sfârșite. Se pare că roadele acestei munci le vor culege comuniștii. Te pomenești că la 22 mai curent, când bălțenii vor serba iarăși Hramul urbei, dezvelirea monumentului va fi încredințată unui oaspete frecvent sosit în prea înroșitul oraș Bălți, vicespicherului comunist Vadim Mișin, care ani în șir nu s-a trudit să învețe și să vorbească limba poporului băștinaș al Republicii Moldova.


Pavel Dumbrăveanu


 

 
PAVEL DUMBRAVEANU



BACK
 

COMENTEAZĂ
| MEMBRI DE ONOARE | SPONSORI | SUMAR | PRIMA PAGINA | PUBLICITATE |  
| CAUTA | CONTACT| COPYRIGHT | REDACTIA | ARHIVA | LINKURI | WEB-CAM |
Nr. Pilot
  *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR ****