LITERATURA ONLINE
 
BASARABIA LIMBA MEA DE-ACASA, LIMBA MEA CEA DULCE...

Tema pe care doresc s-o abordez în


aceste rânduri, posibil, nu se încadreazã


 în canoanele tematice ale revistei „Europeea”.


 Considerându-mã însã un european nu doar


 geografic, sper sã aud și pãrereile altora


privind problemele puse în discuție.


 


În ultima perioadã de timp românii basarabeni sunt învinuiți de frații lor din dreapta Prutului cã vorbesc o limbã românã pocitã, utilizând în vocabularul lor cuvinte de origine slavã și cã în general, aceștia nu mai doresc sã recunoascã existența în spațiul basarabean a limbii române. Undeva pe un site cu numele club.ro am citit și pãrerea cã românii din partea dreaptã a Prutului ar fi împotriva unirii celor douã maluri anume pe acest motiv. Cicã moldovenii sunt pentru unirea cu Rusia pentru c㠄moldoveneasca” lor la origine e mai aproape de rusã.


 


Ar putea ca aceste voci dosite în rândurile siturilor virtuale sã conþinã mult adevãr, adevãr care nu poate fi negat și cu atât mai mult pus în discuție. Dar sã privim lucrurile de pe poziția celuilalt adevãr, aceluia care reprezintã realitatea Republicii Moldova vizavi de respectiva problemã.


 


Moldovenii basarabeni vorbesc limba românã așa cum o vorbesc, deoarece o fac inconștiient, influiențați fiind, da, de spiritul rusesc care dominã cel mai mult în societatea basarabeanã. Pentru cã acesta prevaleazã în majoritatea satelor, dar mai ales a orașelor din stânga Prutului. De la 1989 încoace, când au fost adoptate primele acte legislative privind funcționarea limbilor pe teritoriul țãrii, de la declararea limbii „moldovenești” drept limbã oficialã a statului R. Moldova, alolingvii duc o luptã înverșunatã pentru pãstrarea influienței limbii ruse în uzul nu doar oficial. Și trebuie sã recunoaștem, nu fãrã succes.


 


În R. Moldova, e adevarat, cu acceptul demnitarilor de stat, a fost admisã deschiderea a unui numãr mare de posturi de radio și TV, care își difuzeazã emisiunile doar în limba rusã. Susținute de structuri nestatale din spațiul Federației Ruse acestea urmãresc scopul denaționalizãrii poporului bãștinaș, punerii în capul mesei a limbei ruse și diminuãrii rolului limbii române în toate sferele activitãții economice și sociale. Potrivit unui raport fãcut public de Centrul de monitorizare a spațiului informațional din Republica Moldova, SIMON, în prezent în Basarabia activeazã 69 posturi de radio și televiziune difuzate prin eter. Din numãrul total al acestora doar 16 au programe proprii, restul retransmițând cu inserțiuni proprii programele altor posturi streine. Potrivit raportului nominalizat din numãrul total al posturilor retransmise 43 sunt produse în Federația Rusã, 4 în România, restul în alte țãri.


 


În presa scrisã situația este similarã. Cele mai mari tiraje le au ziarele „Argumentî i factî” („Argumente și fapte”), „Komsomolskaia Pravda” („Dretatea komsomolistã”), „Trud” (Munca”), etc, toate editate la Moscova și care includ câteva pagini scrise tot în rusã ce insereazã materiale din cotidianul R. Moldova. La acestea se aliniazã alte ediții periodice de limbã rusã cu difuzare republicanã editate de Chișinãul independent și suveran. Dupã care vin sã completeze spațiul informațional așa zisele publicații periodice independente editate în teritorii, dar care pentru a exista financiar sunt puse în situația de a apare în douã limbi, rusã și românã. În paginele unora dintre ele prevaleazã materialele scrise în rusã deoarece acestea poartã un caracter publicitar.


 


Numãrul ziarelor forte de limbã românã este destul de mic în raport cu proporția populaþiei bãștinașe, acestea mai fiind și inaccesibile cititorilor de limbã românã pe motivul sãrãciei lor. Dar și ele nu rareori se confruntã cu mari probleme financiare, majoritatea agenților economici preferând sã ofere publicitatea plãtitã ziarelor de limbã rusã. Sãptãmânalul independent „Timpul”, bunãoarã, cel mai îndrãgit ziar de cãtre cititorul de limbã românã, anunþa acum circa un an cã se confruntã cu mari probleme financiare, propunând bãºșinașilor înstãriți sã perfecteze abonamente pentru rudele și cunoscuții lor care nu dispun de banii necesari.


 


La Bãlți, oraș situat în partea de nord a republicii, cu o poulaþie de circa 150 mii de cetãțeni, 60 la sutã dintre care sunt moldoveni, este editat un singur sãptãmânal independent de limbã românã, care permanent se confruntã cu probleme financiare. Bãlțenii citesc însã cu interes hebdomadarul independent „Spros. Predlojenie”, ceea ce în limba românã  înseamn㠄Cerere și Ofertã”. E un ziar de publicitate, dar care încearcã nu fãrã succes sã publice și știri, corespondențe, alte materiale analitice. Consiliul municipal Bãlți își editeazã în limba rusã propriul ziar „Golos Bãlți” („Vocea Bãlþiului”), care se aflã la cheremul comuniștilor aflați la putere în aceastã localitate. Activitatea unicului ziar oficial de limbã român㠄Plai Bãlțean” a fost sistatã încã la 1 iulie 2003, odatã cu lichidarea Consiliului judeþean Bãlți, publicație a cãruia a fost. Doar la insistența opoziției din cadrul forului municipal în prezent se studiazã problema editãrii unui nou ziar oficial de limbã românã.


 


Problema utilizãrii corecte a limbii române în spațiul basarabean, așa precum spuneam mai sus, depinde în mare mãsurã și de rețeaua massmedia de limbã românã din țarã. Din pacate, aceasta activeazã precum o ține buzunarul. Iar situația când presa basarabeanã este finanțatã în majoritate de structuri de la Moscova, implicã cãutarea rãspunsului la întrebarea „câte publicaþii și posturi de radio și TV de limbã românã sunt susținute de București?”. Ca sã nu mai amintim despre difuzarea în teritoriul R. Moldova a massmedia editatã în partea dreapta a Prutului, care la moment lipsește cu desãvârșire.


 


În concluzie, pentru ca elevii români sa nu-i acuze pe colegii lor din Basarabia, care-și fac studiile în instituții de învãțãmânt din Rãmânia, cã vorbesc româna pocit și folosesc rusisme în vocabular, este necesarã cel puþin egalarea numãrului publicațiilor și posturilor de radio de limbã românã cu cele de limbã rusã. Dacã nu e posibilã finanțarea unui numãr mai mare. Pentru cã rușii știu cum sã-și apere și sã-și pãstreze cultura, tradițiile și limba pe teritoriul unui stat strein, iar românii în țara lor ori cã nu cunosc aceastã modalitate de a se susține, ori cã nu vor sã o facã.


 


Pavel Dumbrãveanu  


 

 
PAVEL DUMBRAVEANU

Comentarii

  Margarit Valeria a postat comentariul in data de 2007-03-15

Pe site-urile si in presa din Romania sunt pareri ale unor oameni, nu trebuiesc generalizate.Oamenii gandesc diferit, parerile sunt impartite,stiti ca la un moment dat se discuta chiar despre un referendum pe aceasta tema O singura Romanie? Eu sunt un om de rand, iar asta e parerea mea. Despre limba moldoveneasca vorbita in Republica Moldova, asta a fost si limba lui Stefan cel Mare.In al doilea rand vina pentru influienta ruseasca o au oamenii de rand , copiii trebuie sa creasca si sa invete limba romana sau moldoveneasca apoi cum spune-ti mai sus marea vina o au autoritatile si mass-media. Probabil interesele politice sunt inca mari, dar eu sunt prea mic pentru a intra in asemenea polemici.

  Andrei Sava a postat comentariul in data de 2004-02-23

Cautam solutii! Poate avem idei...dar cum le punem in practica? Dupa mine o solutie ar fi extinderea unei publicatii din Romania si pe teritoriul Republicii Moldova. Sustinuta partial, din punct de vedere financiar din Romania si cu o campanie de publicitate eficienta, pe majoritatea posturilor care emit peste Prut, populatia ar avea acces la o presa libera si necontrolata de regimul sau poate mai bine zis ramasitele regimului comunist de la Chisinau. Din pacate, "regimul" inca mai controleaza o buna parte din sistemul administrativ si de stat. Solutia ar sta in vointa unor oameni din Republica Moldova dispusi sa infiinteze o filiala a unei publicatii romanesti, oameni care bineinteles sunt capabili, incoruptibili si dispusi sa isi sacrifice poate chiar si viata personala pentru a reusi democratizarea si poate chiar integrarea unei mentalitati europene si in Republica Moldova. Astept raspunsul dumneavoastra pe [email protected].


BACK
 

COMENTEAZĂ
| MEMBRI DE ONOARE | SPONSORI | SUMAR | PRIMA PAGINA | PUBLICITATE |  
| CAUTA | CONTACT| COPYRIGHT | REDACTIA | ARHIVA | LINKURI | WEB-CAM |
Nr. Pilot
  *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR ****