Moș Ion Roată: ” De ne-ar ocupa turcii, poate am trăi mai înstărit”

Cine mai crede că năluca rătăcitoare a comunismului mai are șansa de a se stabili pentru totdeauna în Republica Moldova greșește amarnic. În pofida faptulului că de doi ani aici la guvernare se află reprezentanții formațiunii social-politice care oficial se numește partidul comuniștilor din Moldova, multe din reformele de tot soiul care se produc în Basarabia numai despre comunism nu ne pot vorbi. Dar nici de o societate care ar putea să funcționeze pe principii veridic democratice. E un calambur, un fel de „comunism democratic” care permite celor de la putere sa se aleagă cu partea leului din avutul obștesc, iar celor aflați la talpa țării să caute tot felul de modalități de a-și asigura cumva existența. Un „comunism democratic” care nu permite celora ce vor sa inițieze o afacere s-o facă fără opreliști și care pentru a obține, totuși, actele necesare pentru începerea unei activități sunt umiliți, supuși să deschidă mai multe uși, să dea mită.


Cine mai crede că în această situație Republica Moldova ar putea adera în mod firesc la Comunitatea Europeană deasemenea se înșeală mult. În pofida faptului că zilele trecute liderii celor trei fracțiuni care fac parte din actualul legislativ au semnat un acord de aderare la respectiva structură europeană.


O economie prosperă și un stat civilizat se edifică diriguind și muncind civilizat dar și onest. Ceea ce se întâmplă astăzi în Basarabia la acest capitol numai civilizație nu poate fi numită. Pentru că magazinele au fost scoase în stradă constituind un fel de piață haotică. Și pentru că deși R. Moldova nu produce petrol și prea multe medicamente localitățile și drumurile basarabene sunt împânzite cu benzinării și farmacii. Pentru că țăranul își vinde producția agricolă crescută cu multă sudoare la un preț de nimic, iar industria prelucrătoare comercializează această producție cu prețuri de trei-patru ori mai mari. Pentru că acum câțiva ani s-a produs o reformă administrativ-teritorială cu lichidarea raioanelor și crearea județelor, iar în primăvara curentă s-a procedat la o antireformă administrativ-teritorială cu... lichidarea județelor și crearea raioanelor.  Pentru că, ca să amintim de ultimele „isprăvi” ale comuniștilor aflați la putere în R. Moldova, a fost scindată până și Uniunea scriitorilor pe principii politice și etnice. Și pentru ca, culmea, președintele țării a dorit elaborarea unui dicționar moldovenesc-român și acesta nu a întârziat să fie editat. În fine, pentru că cele mai mari și mai profitabile afaceri le au chiar guvernanții de ieri și de astăzi, firmele lor fiind înregistrate cu numele fiillor, fiicelor, soțiilor și a altor persoane din anturajul lor. 


Ca sa fim mai concreți, vom apela la rezultatele unui studiu realizat de către Serviciul independent de sociologie și informații „Opinia” în cadrul Proiectului Uniunii Europene „Condițiile de trai, modul de viață și sănătatea populației”, concluzii care au fost date publicității de curând. Potrivit acestuia, cităm „primatul în ierarhia problemelor cu care se confruntă la ora actuală cetățenii R. Moldova, îl deține starea materială precară și nivelul mizerabil de trai, urmate de lipsa celor necesare pentru supraviețuirea în condițiile de iarnă (îmbrăcăminte, încălțăminte, căldură). Pe următoarea treaptă se plasează asigurarea insuficientă cu apă potabilă și caldă. Urmează starea sănătății, șomajul, oboseala și disperarea, neîncrederea în ziua de mâine și lipsa de perspective în viață.”


O soluție de ieșire din situația dezastruoasa în care se află basarabenii astăzi nu va fi găsită nici de actuala guvernare, cum n-a fost descoperită nici de guverne ce s-au tot schimbat pe timpurile lui Mircea Snegur și Petru Lucinschi, primii doi președinți ai R .Moldova. Basarabenii simpli din localitățile rurare lipsite de tot necesrul pentru a practica o agricultură eficientă și din cele urbane lipsite de tot ce face orașul oraș au un singur crez: să-și organizeze viața singuri și să întreprindă orice, pe cale legală ori ilicită, numai să nu moară de foame. Simplii basarabeni mai speră că doar un miracol dumnezeiesc îi poate salva de la pieire. În opinia multora dintre aceștia miracolul ar putea fi redus la „ocuparea țării de către un alt stat civilizat”. De ne-ar ocupa turcii, poate am trăi mai înstărit, îmi spunea deunăzi un Moș Ion Roată din comuna Corlăteni, fostul județ Bălți. Logica acestui țăran rămas fără surse de existență și fără speranța că nici copiii lui nu-l pot ajuta deoarece ei deasemenea nu huzuresc de bine, e simplu de simplă. A schimbat neamțul Stelman situația financiară a fostei fabrici de confecții „Bălțeanca” din Bălți și a angajaților acesteia după ce a cumpărat majoritatea acțiunilor respectivei unități economice. Același lucru se simte și la Întreprinderea moldo-german㠄KNAUF” și la alte două unități economice din localitate specializate în producerea confecțiilor, unde domină spiritul gospodăresc al „capitaliștilor” din Italia și Turcia, care au investit în restructurarea activității respectivelor unități economice.


Un alt aspect al problemei ține de faptul că actualul electorat din stânga Prutului nici nu realizează că aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană ar putea fi unica șansă de


a-și îndulci viața lui și a generațiilor care vor urma. Or acesta este compus în majoritate din bătrâni, foști nomenclaturiști și persoane care mai tânjesc după ex-urss. Electoratul activ, membrii căruia ar putea schimba starea de lucruri pe cale democratică, potrivit unor date neoficiale, alcătuind un sfert din populația Basarabiei, este plecat la munci în străinătate. Evident că acolo unde se află în mare parte pe cale ilegală, nu au posibilitate, dar nici nu-i arde să voteze.


În concluzie: dacă nu este posibilă revenirea Republicii Moldova la albia sa firească și pe această cale integrarea ei în structurile europene, precum cred actualii politicieni din partea locului, dacă în acest spațiu nu se găsește un Ștefan care să insufle și să educe poporului o verticalitate de talia Marelui Voievod, ce mai rămâne acestui popor osândit? Vorba acelui Moș Ion Roată de la Corlăteni. Să se lase diriguit de alte popoare mai civilizate, mai demne de a da un exemplu cum trebuie să trăiască o țară cu un popor atât de muncitor și bun la suflet. Numai nu de cel care de la 1812 încoace pretinde că îi aparține spațiul mioritic din stânga Prutului.


 


Pavel Dumbrăveanu


 


 

 
PAVEL DUMBRAVEANU



BACK
 

COMENTEAZĂ
| MEMBRI DE ONOARE | SPONSORI | SUMAR | PRIMA PAGINA | PUBLICITATE |  
| CAUTA | CONTACT| COPYRIGHT | REDACTIA | ARHIVA | LINKURI | WEB-CAM |
Nr. Pilot
  *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR ****