Cetatenia Europeana

  


La Facultatile de Drept din tara se numeste Drept Comunitar. Cursul se ocupa cu studierea Uniunii Europene, Institutiilor si Comunitatilor ce o alcatuiesc si “Dreptul European”.  In presa se numesc articole cu titlu informativ, insa cert e ca si de la cursurile Facultatii de Drept cat si din ziare, reviste, alte publicatii de gen si chiar carti invatam ceva nou, ceva folositor pentru noi ca membri ai comunitatii din care facem parte!


Noi nu puteam sa va oferim cursuri despre Institutiile Europene sau Uniunea Europeana si nici nu avem cum sa va teoretizam toate aceste sisteme care o alcatuiesc insa in fiecare numar al Europeea ne-am propus sa va aducem ceva nou despre  comunitatea din care incet, incet incepem sa facem parte cu totii.!


Cum Europeea se numeste “Revista Cetateanului European”, ne-am propus ca in acest prim numar sa incepem initierea  noastra europeana cu ceva util  in primul rand ca actuali cetateni ai Romaniei si ca viitori cetateni ai Uniunii Europene:”Cetatenia Europeana”.


Ce inseamna cetatenia europeana, ce presupune, cu ce se mananca si din ce motiv, vom  afla poate si  din alte parte insa  si  din randurile de mai jos.


Notiunea de cetatenie europeana a fost introdusa prin Tratatul de la Maastricht semnat in februarie 1992 si intrat in vigoare in noiembrie 1993. Odata cu deschiderea celor doua conferinte interguvernamentale pentru Uniunea Europeana si Uniunea Economica si Monetara s-a simtit nevoia schimbarii, de aceasta data la nivelul popoarelor ce alcatuiesc comunitatea europeana. Astfel Tratatul de la Maastricht recunoaste o cetatenie a Uniunii pe langa cetatenia statelor de apartenenta. Calitatea de cetatean al acesei formatiuni nou create implica o legatura mai puternica, o apropiere a noastra de Uniunea din care facem parte.


Dupa modelul constitutiilor statelor democrate care ofera cetatenilor sai o serie de drepturi si UE a simtit nevoia sa faca acest lucru pentru popoarele aderate.  Asfel cetatenia europeana implica urmatoarele drepturi: dreptul de a circula si a se stabili in mod liber pe teritoriul oricarui stat membru; dreptul de a alege si a fi ales la alegerile locale din statul de rezidenta; dreptul de a alege si a fi ales in Parlamentul European; dreptul de a beneficia de protectie diplomatica si consulara a oricarui stat membru pe teritoriul unui stat tert, unde statul de cetatenie nu e reprezentat; dreptul de a inainte petitii catre parlamentul european; dreptul de a se adresa mediatorului european si bineinteles dreptul de acces la institutiile, actele si documentele Uniunii Europene. 


Nimic mai simplu! Cate avantaje obtinem in calitate de  cetateni ai Uniunii Europene! Insa multi dintre noi nu realizeaza adevaratele implicatii ale acestor drepturi noi obtinute. Meritam noi oare sa facem parte din Uniunea Europeana? Meritam noi oare aceleasi drepturi ca un cetatean sa spunem al Frantei, Angliei sau Germaniei, tari in care multi dintre noi spera sa locuiasca intr-o zi? Desi multi mi-ar rade in nas eu as spune simplu: DA, MERITAM!...insa exista o conditie! Se numeste bun simt, se numeste educatie civica, se numeste ecologie si respectarea unor reguli simple de viata intr-o comunitate, se numeste, de cele mai multe ori, respectarea celorlalti alaturi de care traim!


            Lucruri simple despre care, zic eu, din pacate altii nu ne vor invata.! Ce vom face cu totii  de acum inainte pentru a merita cu adevarat statutul de cetatean al Uniunii Europene, depinde numai de noi.

 
Andrei Sava

Comentarii

  cherciov mirela a postat comentariul in data de 2003-08-02

Impartasesc din optimismul mesajelor tale. Sint de acord ca avem nevoie mai ales de incredere in noi si de schimbarea atitudinii autodenigratoare pe care multi romani o afiseaza. Ma intristeaza peste masura aceasta dorinta a romanilor de a trai in Franta, etc., in loc sa adupte o atitudine de genul: de ce sa nu facem ceva ca si la noi sa fie ca in aceste tari atit de rivnite? De ce sa fie plecarea solutia si nu dorinta de a ramine si de a schimba ceva?


BACK
 

COMENTEAZĂ
| MEMBRI DE ONOARE | SPONSORI | SUMAR | PRIMA PAGINA | PUBLICITATE |  
| CAUTA | CONTACT| COPYRIGHT | REDACTIA | ARHIVA | LINKURI | WEB-CAM |
Nr. Pilot
  *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR **** *** *** VA INVITAM: ATELIER LITERAR ****