FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
                   
    Cine greșește?  
          Emanuel Cristescu  
                 
Rațiunea pentru care aici, pe Europeea, se admit pseudonime, am explicat-o de nenumărate ori: textul să vorbească rupt de autor, de poziția lui socială ori administrativă, de statutul său de putere. Sigur, astfel, se pierde dimensiunea filierei biografiste a textului însă, am considerat că valoarea intrinsec-textuală ar trebui să prevaleze. Și am avut în minte un exemplu celebru. Dacă aș fi impus exigența numelui și prenumelui din Cartea de identitate, o personalitate de talia lui Perpessicius, nu ar fi putut scrie aici.

Dar...

Dar îți poți imagina că, pe un site literar, cineva își poate alege un pseudonim ca acesta, adică ”Burdihan”? Sigur, aș putea modifica Regulamentul. Dar pot oare să-mi imaginez toate situațiile posibile care să acopere lipsa de respect a unor useri față de acest site? L-am rugat pe distinsul nou (?) user să schimbe acest pseudonim total caraghios. I-am făcut și câteva catrene, bătând șaua! Ași, a văzut că îmi displace și continuă, cu o ambiție, demnă de o cauză mai bună să-l utilizeze.

Aș putea, sec, să=l blochez. Îmi displac măsurile de forță. Mă adresez acum, aici, domniilor voastre. Ce este de făcut? Cum să procedez?

                     
  Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE NU SUNTETI LOGAT!
  Comentariile userilor              
                   
 
   
  Ca sa nu mergem atat de departe cu suspiciunile, propun ca la prima intalnire, domnisoara sa poarte un nume conspirativ oarecare, din considerente de rima, propun Făcăleţ.  
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2015-06-30 00:10:10
  Am vorbit cu domnisoara Poponet si a zis ca e de acord, cu conditia sa ii faci cunostinta si cu sotia ta, ca sa nu cumva ea sa aiba cine stie ce partipriuri lirice, adica sa se ingrijoreze saracuta ca te randezvuzezi cu poete cu nume atat de sugestive.  
Postat de catre Septimiu Zugravescu la data de 2015-06-28 23:53:59
  Septimiu, apreciez eu ce apreciez, dar era vorba de un contact pur poeticesc... adresa mea de mail e [email protected]. peste 2-3 saptamani aterizez la Iasi. serios. multam!  
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2015-06-28 19:18:30
  Are un poponeţ straşnic, de femeie din romanele lui Sadoveanu, nu cred c-ar fi pe gustul tău, te văd om finuţ, cred ca apreciezi siluetele feline, stil parizian.  
Postat de catre Septimiu Zugravescu la data de 2015-06-28 18:22:39
  Septimiu, daca nu cer prea mult, as vrea s-o cunosc pe doamna mai sus (jos) pomenita, fie-i numele laudat, multumesc.  
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2015-06-28 12:01:37
  Am o prietena poeta, o cheama Poponeţ, în buletin.

Dacă isi va face cont pe acest site, va trebui sa renunte la numele ei?

Ea e moldoveanca, neam de razesi inca de pe vremea lui Stefan cel Mare.

Numele de Poponeţ precis le placea luptatorilor lui Stefan.

Si ce poate fi mai romanesc si mai glorios decat un nume traditional si istoric precum Poponeţ?

 
Postat de catre Septimiu Zugravescu la data de 2015-06-25 15:20:40
  "Merita sa mai intri in lumea literara? Ai cu cine juca un sah mental?"

YES!!!



Art. 6 Poate deveni membru al U.S.R., pe baza de cerere individuala, orice autor care are cetatenie româna, orice autor cetatean strain care domiciliaza în România sau orice autor / traducator de limba româna care domiciliaza în strainatate. Conditiile de primire sunt prevazute de Regulamentul Comisiei de Validare.

Art. 7 Membrii U.S.R. au urmatoarele drepturi:

a) sa participe la activitatea Filialei;

b) sa concureze la proiectele si la programele U.S.R.;

c) sa beneficieze de toate facilitatile prevazute în Cap. 2, Art. 5 punctele g), h), i), j), k) si m);

d) sa aleaga si sa candideze în alegeri pentru organele de conducere ale U.S.R. si ale Filialelor;

e) sa primeasca indemnizatia de 50% din pensie prevazuta de lege;

f) sa primeasca, în functie de numarul de locuri alocat U.S.R., prin lege, indemnizatia de merit;

g) sa dea recomandari de primire în U.S.R.
 
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2015-06-24 22:52:31
  "Are rost sa faci critica literara sau mai bine ai juca niste table, ca sa folosesti timpul mai cu spor?"

raspunsul cel mai apropiat de adevar l-a dat mel brooks, mai la vale, da, are rost!


 
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2015-06-24 22:45:18
  Septimiu (vorba vine), acum as raspunde doar la asta: "Cine mai citeste poezie si cu ce interese ascunse?"

pai, poezie citesc miile de postaci si chibiti de pe saiturile de socializare literare, ba chiar in unele cazuri gagicile, sotiile, bunicii, fratii si cumnatii lor, vecinii de bloc, asta-i clar; poezie mai citesc redactorii de carte, criticii literari, autorii de recenzii, recitatorii angajati cu ora la lansarile de carte, entuziastii cenaclurilor si serilor de lectura, gravidele in metrou, doamnele singure si sensibile, fanii doamnei Ridzi (http://www.avantulliber.ro/2015/06/15/ce-scrie-monica-iacob-ridzi-intr-o-poezie-despre-viata/), copiii la ora de limba romana, si mai ales mamele lor, dupa rugaciunea de seara, ca sa-i adoarma, nebunii, in fine, doamna Elena Stefan.
 
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2015-06-24 20:00:17
  Profit de promoție și răspund pe repede înainte:

”poezia e o arta muribunda, depasita, desueta, ori este salvarea umanitatii in fata catastrofelor climatice care se profileaza la orizont in 2040, conform studiilor stiintifice?”

De mii de ani poezia este muribundă, desuetă și în pragul dispariției! Și totuși ea, poezia se încâpățânează să reziste. Și rezistă, va rezista și se va reinventa și va exista atâta timp cât homo sapiens va exista. De ce? Pentru că poezia, arta în general reprezintă prelungirea prin continuitate a eului a cărui condiție existențială, din păcate, pentru el, pentru om, este efemeră. Ei bine, arta este un fel de ajustare a efemerității. Toată existența fizică a lui Homer a dispărut de parcă celebrul orb nici nu ar fi fost constituit din molecule și atomi. Creația sa a rămas și va rămâne. Shakespeare? La fel. Creația? Eternă. Poezia, arta reprezintă pariul cu eternitatea al efemerului. Și, din fericire, triumful eternității asupra efemerului. Este adevărat, mulți chemați, puțini aleși. Da, defetiștii și neputincioșii, despre ignortanți nu mai vorbesc, afirmă moartea poeziei. Așa cum nu știu care academician francez, acum nici o sută de ani, spunea că, niciodată, corpurile mai grele decât aerul nu pot zbura. Și iată, astăzi, văzduhul este plin de asemenea ”imposibilități”! Ce să mai spun de bondar? După toate legile aerodinamicii o asemenea creație nu poate zbura. Noroc însă că el, bondarul, nu cunoaște acele legi și, ce să vezi? ...zboară. Așa și cu poezia. Spre norocul ei și al umanității nu cunoaște teoriile privind extincția sa și există. Și, parcă, se poate constata, cu cât mai mult i se prevestește pieirea, cu atât mai mult se dezvoltă. Mărturie? Miile de autori pe care nu-i obligă nimeni să scrie poezie și care, iată, scriu poezie. Și este bine că este așa. Și este bine că există o așa de mare bază de selecție. Nivelul axiologic poetic pornește de la standarde foarte ridicate. Ținta? Capodopera.

Are rost sa faci critica literara sau mai bine ai juca niste table, ca sa folosesti timpul mai cu spor?

Are. Subiectul este extraordinar de complex. Critica literară, critica artei reprezintă, în esență minerul sau cercetătorul poetic, adică specialistul care dislocând tonele de steril găsește pepitele de aur și, mai mult, le valorizează. Este un subiect pe care, cu paciență și argumente, pro sau contra, îl putem dezvolta.

Cine mai citeste poezie si cu ce interese ascunse?

Aici trebuie făcute studii și analize. Și, cu toate că, se pare, mai mult se scrie decât se citește, actul lectorial este unul perceptiv intertextual în care intervin cel puțin trei ”universuri” ”universul stoc” adică Marele Text au Umanității care include mediul poetic proxim, Universul Lectorial și Universul Auctorial. Locul geometric al intersecției acestor Universuri reprezintă Percepția și receptarea poeziei ca fenomen etern și dinamic. Și, axiologic, ierahizabil. De asememnea, acesta este un subiect generos șimerită a fi abordat și dezvoltat.

Merita sa mai intri in lumea literara? Ai cu cine juca un sah mental?

Pentru pasionați răspunsul nu poate fi decât unul singur: merită cu vârf și îndesat. Bucuria și plăcerea de a gândi, scrie, citi și discuta reprezintă rezultanta intuiției cronicarului care, după cum știți, spunea că ”nu este alta mai de preț zăbavă decât cetitul cărților” Cetit care construiește, desăvârșește, împlinește și ierarhizează.


PS. Stimabile user, acum că am depășit criza burdihanismului, mă bucur să constat profunzimea ideilor și preocupărilor dumneavoastră. Și, iată, cu sinceritate pot să vă spun, bine ați venit aici.
 
Postat de catre Elena Stefan la data de 2015-06-24 18:35:02
  Stimabili si onorabili confrati, nu sunt nici Rechesan, nici Peia, nici Valeriu Cercel.

Sunt un poet din Iasi.

Nu va consumati energia cu ghicitul in zatul cuvintelor.

M-am ferit ani de zile sa intru in luptele eroice care s-au dat in transeele acestui site. N-am venit aici sa platesc polite, n-am nimic de impartit cu nimeni. Insa mai intram cateodata sa va citesc, asa ca stiu in general cam ce se petrece prin zona crepusculara.

Stilul meu nu seamana cu al lui Rechesan, pentru ca domnia-sa practica atacul sub centura, gen lupte de strada si perversa ca pe Targu Ocna, pe cand eu practic ironia peste centura, conform normelor legale in practica juridica a uzufructului literar.


Sunt aici ca sa interactionez cu voi, sa imi accelerez inspiratia si sa ma amuz in sarje amicale (stilul epigramelor d-lui Cioaca, tina-l Dumnezeu pe acest monstru sacru al literaturii nemuritoare de internet).

Intrebarile mele existentiale sunt: poezia e o arta muribunda, depasita, desueta, ori este salvarea umanitatii in fata catastrofelor climatice care se profileaza la orizont in 2040, conform studiilor stiintifice?

Are rost sa faci critica literara sau mai bine ai juca niste table, ca sa folosesti timpul mai cu spor?

Cine mai citeste poezie si cu ce interese ascunse?

Merita sa mai intri in lumea literara? Ai cu cine juca un sah mental?

Profitati de promotie pana e valabila!
Daca vad ca n-am cu cine, v-am pupat in Piata Independetii!

Parol p`onoarea mea!

Semnat. Stop. Septimiu. Stop. Zugravescu.




 
Postat de catre Septimiu Zugravescu la data de 2015-06-24 16:29:48
  Bun, ajunsi aci, meritati cu totii un premiu de consolare: pseudonimul sub care scrie persoana mea de carne si oase (mai mult oase, da' nu-i bai!) a trezit unora ideea falsa ca as fi in relatii de rudenie cu Tudor Vianu, iar altora gandul prost ca m-as imburica sa ma consider egalul aceluia in materie de exegeza literara. Adevarul este insa altul, unul banal de tot, anume ca prenumele meu este prescurtat adesea intr-o maniera care mi-a sugerat o alitersatie si... gata pseudonimul. Mare scofala!  
Postat de catre sters sters la data de 2015-06-24 16:21:32
  "aliteratie", ati inteles corect, ma gandeam la fosta mea colega, doamna Stoarfa, si mi-a tremurat deja un deget pe tastatura.  
Postat de catre sters sters la data de 2015-06-24 16:21:07
  Bun, ajunsi aci, meritati cu totii un premiu de consolare: pseudonimul sub care scrie persoana mea de carne si oase (mai mult oase, da' nu-i bai!) a trezit unora ideea falsa ca as fi in relatii de rudenie cu Tudor Vianu, iar altora gandul prost ca m-as imburica sa ma consider egalul aceluia in materie de exegeza literara. Adevarul este insa altul, unul banal de tot, anume ca prenumele meu este prescurtat adesea intr-o maniera care mi-a sugerat o alitersatie si... gata pseudonimul. Mare scofala!  
Postat de catre sters sters la data de 2015-06-24 16:17:12
  pe de alta parte, daca ar fi sa ma lansez in supozitii, as risca sa crez ca, dupa comportament, stil, pistil, profil si profit, domnia sa seamana cu distinsul Rechesan. Da' nu bag mana in foc, nici in buzunarele altora, nici... nicaieri. Asadar, daca am dat cu batu-n balta, rog sa fiu scuzat de toti, inclusiv de cel pe nedrept banuit.Kostanie, a mai naspa dihanie.  
Postat de catre sters sters la data de 2015-06-24 16:08:10
  ”ar fi fost rugata politicos sa-si gaseasca un pseudonim acceptabil, nu?”

Riguros exact, domnule Kosta.
 
Postat de catre Elena Stefan la data de 2015-06-24 16:07:27
  Protestez! Pe cand lucram la fabrica de... ma rog, mai bine nu va spun, si eram nevoit sa listez statele de plata a salariilor, la una din fabricile subsidiare aveam o doamna care se chema, pe buletinul domniei sale, nu asa... cum credeti? Stoarfa Madalina! Sa n-am parte de toti preopinentii mei contradictorii, melteni si needucati daca va mint! Asa se numea, iar mie imi tremurau degetele pe taste ori de cate ori venea preziua salariilor si dadeam de numele ei, pe listele de pontaj. Ma intrebam ce fel de femeie o fi, n-am avut, recunosc, curiozitatea s-o caut ca s-o intreb ce-si-cum (...?!) dar azi, cand am vazut ditamai semnul nedumeririi langa editorial, nu mi-am putut opri un gand tembel: ce-ar fi fost daca doamna (tot respectul pentru doamne, nota mea!) Madalina ar fi avut (era posibil, nu?)talent literar si ar fi pocnit-o gandul prost sau ideea fara rost de a publica pe Ioropeea? Probabil ar fi fost rugata politicos sa-si gaseasca un pseudonim acceptabil, nu? Sau nu?  
Postat de catre sters sters la data de 2015-06-24 15:56:52
  Domnule DC,

Într-adevăr, numele domniei voastre ar putea crea probleme. Însă de când cu marele violonist, se pare, și-a atenuat mult nuanța nonecoliterară directă și a intrat în fondul comun de nume proprii.

În rest sunteți printre cei mai mari chițibușari pe care i-am cunoscut. Probabil, de la nanostructuri vi se trage.
 
Postat de catre Elena Stefan la data de 2015-06-24 10:49:45
  Mă și mirm să nu avem noi specialist în palavrologie și brașovisme. Succes!  
Postat de catre Elena Stefan la data de 2015-06-24 10:21:32
  Activitatea dv., desigur prodigioasă, domnule EC, se concentrează pe tot felul de caraghioslîcuri, ducînd site-ul pe culmile glorioase ale derizoriului. Perorînd în acest fel veți strînge cu siguranță un tom impunător cu titlul Palavre și brașoave.

 
Postat de catre Corneliu Traian Atanasiu la data de 2015-06-24 07:39:27
  Domnule profesor,
Ma opun categoric ca domnul Burdiban, care nu este altceva decat o burta extrem de prospera sa devina o burtica de rand care va duce site-ul de rapa asa cum Cornel Burtica a dus pe timpul impuscatului de rapa comertul exterior romanesc.

p.s.1
Ascultati la mine, domnul Burdihan si-a luat numele de Burdihan, deoarece este un cronicar care arata ca tras prin inel. Stomacelul domniei sle arta mi mult a matz.
Si fiecare om care se respecta tanjeste dupa ce nu are.

p.s.2
Sunt total impotriva metodei de a creea precedente; daca azi va lasam sa va luati de burdihanul unuia sau altuia, maine vezi cuteza sa va luati si de nobilul nume Cioaca!
 
Postat de catre Dumitru Cioaca la data de 2015-06-24 04:15:19
  În seria propusă ar fi mers și Buridan. Chiar dacă secvența suprinde doar cuvintele care încep cu ”burd”

http://observator.tv/inedit/nui-place-cum-te-numeti-cel-mai-urat-nume-din-romania-141675.html

Sigur, orice nume se poate transforma în renume. Am totuși serioase rezerve că doamna cu numele de la link-ul de mai sus ar putea deveni membră a USR.

Cam câte dintre numele pe care le-ați invocat, domnule latunski, le găsiți în asociații ale scriitorilor? Câteva exemple ar fi edificatoare.
 
Postat de catre Elena Stefan la data de 2015-06-24 03:36:54
  • Burdescu (wikt)
• Burdeț (wikt)
• Burdețiu (wikt)
• Burdia (wikt)
• Burdihan (wikt)
• Burdoază (wikt)
• Burduază (wikt)
• Burdubuș (wikt)
• Burducea (wikt)
• Burducel (wikt)
• Burducescu (wikt)
• Burduf (wikt)
• Burduhaș (wikt)
• Burduhos (wikt)
• Burduhoș (wikt)
• Burduhosu (wikt)
• Burdui (wikt)
• Burduja (wikt)
• Burdujan (wikt)
• Burdujanu (wikt)
• Burdujel (wikt)
• Burdujoc (wikt)
• Burdulea (wikt)
 
Postat de catre latunski criticul la data de 2015-06-24 03:22:24
  ”doamna, chiar nu pricep ce-ati avut cu sarmanul Burdihan”

Simplu, simplu de tot, distinse domnule Ștefănescu, Sper să înțelegeți.

Ei bine, teoretic, pseudonimul poate fi oricare cuvânt sau sintagmă care individualizează un user. Adică ne permite să-l diferențiem de un altul. Un prim filtru îl reprezintă exigența ecoliterară a site-ului. Care, principial, ar fi suficient. Și nu aș avea niciun fel de idiosincrasie pentru aceasta. Totuși, acest site interacționează cu membrii săi dar și cu alte persoane, cu alte concepții cultural-existențiale. Cărora semnificația cuvântului le-ar putea face o trimitere referitoare la o particularitate fizic-funcțională ori comportamental-afectivă. Care ar putea fi semnificația numelui Burdihan? Și nici aceasta nu ar deranja prea mult. S-ar putea înțelege conotația unui spirit acid, critic ori chiar de frondă. Nimic deosebit, până la un punct, nici în acest aspect.

Însă, un mod de interrelaționare a site-ului cu anumite personalități, la care apelez, de exemplu pentru jurizarea creațiilor în cadrul unui concurs, propus chiar de către domnia voastră, la o primă privire evaluativă, poate spune multe despre calitatea membrilor activi ai acestui site. Etimologia, poate, ar face o primă trimitere la calitatea site-ului. Nu credeți? Și ce reacție ar putea avea niște personalități consacrate, solicitate să evalueze texte literare aparținând unur user cu nume din categoria luată în discuție? Sincer, puteți face o predicție?

Că există și sintagme ca acele invocate de către domnia voastră, o știu și o regret. Însă măcar acei membri nu mai sunt activi. Adică nu mai pot fi întâlniți în prima pagină.

Ați înțeles acum scrupulele mele? În plus Distinsul Zugrăvescu, mă bucur că în ciuda pledoariei incorecte de mai jos, a realizat exigența mea și a procedat corect, nu este deloc sărman. Și am niște supoziții cu privire la cine este domnia sa, literar vorbind. Un premiul pe care, probabil, îl va fi primit, mă îndoiesc sincer că ar fi putut fi acordat dacă ar fi semnat ”Burdihan”
 
Postat de catre Elena Stefan la data de 2015-06-24 02:57:53
  doamna, chiar nu pricep ce-ati avut cu sarmanul Burdihan, in vreme ce autori de mai mica notorietate precum definitiv retras 02octombrie09, 123 123 -[ kakaka ], .1. 4444444 -[ 5555555 ], CHITAROZ Batranu, sau fostul meu coleg de gradinitza MNFDHUERWJA BWEDOUSAX -[ hdfyedh ] au ramas binemersi cu nickul de debut... in plus, Burdihan e ecoliterar, Dumnezeule!  
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2015-06-23 22:41:25
  Păi se putea? Ca în bancul acela ”dar dacă o trag de coadă?”

Eu știu că unui ambasador francez i-a fost refuzată acreditarea în România pentru că se numea Courgol!

Prin urmare, l-am ruga să-și aleagă un pseudonim.
 
Postat de catre Elena Stefan la data de 2015-06-23 21:30:49
  "Aș putea, sec, să=l blochez."

Domnule Corbu, nici mie nu-mi place deloc numele Corbu. Imi aduce aminte de tot felul de corbi pe o campie, croncanind amarnic, jelind tara asta dusa de rapa. E deprimant si intristator. Prefer numele vesele, gen Burdihan, Dulau, Raţă, Pădureţ.

Dar ce pot sa va fac? Sa va blochez sec?

Pot eu sa va cer sa va schimbati numele?

Ar fi o dovada de tupeu din partea domniei-mele.

Asa ca va tolerez, in lipsa de masuri radicale.

Insa daca va impiedicati in numele userilor, eu banuiesc ca exista doua explicatii.

Fie nu aveti simtul umorului (ce spuneti de comicul de limbaj la Caragiale, cu Trahanache, Catavencu, Farfuridi, Brazovenescu?), fie va indreptati cu pasi repezi spre dictatura literara pe acest site.

Recunosc ca v-ar sta bine cu bastonul de maresal.

Dar una e literatura (pe acest site se scria candva literatura umoristica de calitate), alta e aplicarea masurilor draconice acolo unde nu e cazul.

Sa nu incurcam farfuriile!
 
Postat de catre Septimiu Zugravescu la data de 2015-06-23 21:25:41
  Sînteți sigur că domnul nu se numește așa? Poate ține la acest nume.

Uitați-vă la domnul de aici:

https://www.facebook.com/bogdan.pulez

Între maci și flori de cîmp este foarte încîntat de numele lui. Dacă ar veni pe acest site, l-ați sancționa pentru că nu-și schimbă numele?

 
Postat de catre Corneliu Traian Atanasiu la data de 2015-06-23 20:51:41
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23930
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE