FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
                   
    Ne sutor ultra crepidam  
          Emanuel Cristescu  
                 
Europeea dispune de autori buni şi mai puţin buni. Este un truism că, aici, în această secţiune a Europeii, poate posta oricine. Indiferent de valoarea intrinsecă a textelor postate. Cu minima condiţie, a respectării regulamentului care, în esenţă, presupune limbaj ecoliterar, adic㠄nu” cuvintelor vulgare şi de asemenea „nu” atacului la persoană.

Mi s-a reproşat şi continuă să mi se reproşeze faptul c㠄nu există un filtru valoric”. Am explicat de nenumărate ori că dreptul la liberă exprimare, pentru această secţiune a site-ului, reprezintă o valoare. Este, în opinia mea, secţiunea „primului pas” dacă vreţi un fel de „Hyde-park europeic” De ce ar trebui acestă valoare? Răspunsul este simplu: pentru a preveni. Toţi cei care vin în contact cu Europeea, care ştiu, dar mai ales cei care nu ştiu, vor conştientiza faptul că există o astfel de „valoare umană”. Care reprezintă NORMALITATEA: Adică dreptul la liberă exprimare al fiecărei fiinţe umane. Care este şi trebuie să rămână un drept sacrosanct! Introducerea unei forme de valorizare de tip administrativ creează premizele „cenzurii”. Ori acceptarea unei cenzuri de tip administrativ este extrem de periculoasă.

În primul rând, pentru că ar „legitima” conceptul. Adică oamenii, şi în special tinerii ar putea percepe, ca fiind firească, o astfel de manifestare. Respectiv, existenţa cenzurii. Care ar putea deforma spiritul uman impunându-i-se ca „normal” o „anormalitate” Aceasta ar avea efecte perverse incalculabile şi ar oferi justificarea „cenzurii” chipurile, din motive „axiologice” în fapt pericolul cel mare venind din transgresarea uşor, uşor ori poate chiar brutal, a „axiologicului” în „ideologic”. Iar aceia dintre noi, care am trăit în imoralitatea „dictaturii ideologice” ştim ce înseamnă puterea cenzurii şi pumnul în gură. Care nu ar trebui să se mai repete. Din păcate nici „dictatura banului” nu e mai morală. Aş putea spune, dimpotrivă. Şi mai pervers decât „dictatura ideologic㔠„dictatura banului” îşi impune „ideologia” distorsionând „valorile” încurajându-le doar pe acelea care o promovează şi o susţin. Capitaliamul sălbatic, în care lumea actuală evoluează, este imoral. Şi trebuie denunţat. Asemenea ideologiilor dictatoriale. Soluţia? În opinia mea, „capitalismul etic”. Însă vor mai trebui făcute multe sacrificii şi vor mai curge râuri de cerneală, dacă nu, poate, de sânge, până şi dacă se va impune! Oricum, până atunci trebuie susţinută şi prezervată CU ORICE PREŢ „valoarea liberei exprimări” ca fiind ultima redută de rezistenţă a spiritului uman în faţa pornirilor dictatoriale mai mult sau mai puţin explicite care, se pare, există în gena umană a unora. Din păcate, democraţia creează premizele dictaturii. În numele unor „valori” impuse democratic se ajunge la dictatură. Şi numai „exprimarea” chiar şi „neliber㔠mai poate lupta împotriva dictaturii! Poate unora vi se pare superfluu ori greşit raţionamentul de mai sus. M-aş bucura chiar să mă înşel. Însă prefer să mă înşel şi să mă alătur acelora care încearcă să prevină. Viaţa ne-a învăţat că este bine să ai o umbrelă cu tine indiferent de strălucirea soarelui de la un moment dat.

În al doilea rând. Orice filtru valoric am introduce acesta ar fi subiectiv indeferent cum l-am imagina, indiferent cine l-ar monitoriza, indiferent de, să spunem, personalităţile care s-ar ocupa de acest aspect. La limită, nimeni nu ar trebui să mai publice nimic atâta timp cât, în toate domeniile literare abordate aici, există capodopere. Aşadar problema care se pune este: ce standarde valorice trebuie acceptate? Şi cine are capacitatea şi dreptul de a impune anumite valori? Există posibilitatea de eroare? Fie şi numai din evocarea acestor întrebări ar trebui să realizăm consecinţele introducerii unui unui astfel de filtru care ar putea, pentru anumite texte, să reprezinte echivalentul „condamnării la moarte” Una dintre raţiunile pentru care, în ţările civilizate, a fost abolită pedeapsa cu moartea o reprezint㠄eroarea judiciară”. Avem oare vreun motiv să credem în infailibilitatea axiologică? Oare nu au existat şi nu exist㠄erori axiologice”. Ca să nu mai vorbesc de „dictaturi axiologice”! A. Toma, Breslaşu, Porumbacu, etc. au fost „mari valori” ca rezultantă a unui filtru valoric. Bacovia, Blaga şi alţii nu au trecut standardele acelui filtru. Ca sa dau, iată, mutatis mutandis, doar câteva exemple.
Valoarea textuală pentru un lector reprezintă, poate, o percepţie culturală antitetică şi cuantificată a fiecărei individualităţi în parte iar valoarea textuală socială, la un moment dat, poate fi definită ca un fel de „sumum sinergetic” de valori textuale individuale. Astfel cred că valorile în sine sunt relative şi dinamice până la a deveni capodopere, când pot fi acceptate ca puncte de reper, ca standarde în domeniu. Însă nici acestea, capodoperele, toate, în plan istoric nu sunt imuabile. Aşadar putem accepta o stratificare a valorilor corespunzătoare nivelului de aşteptare şi de pregătire ale fiecărui lector. Care poate diferi, la extrem, faţă de valorile textuale sociale majoritare ori minoritare.
De aceea preferăm publicarea oricărui text, care respectă regulile minime de convieţuire şi apoi valorizarea lui. Care poate merge pe toată scala percetibilităţii axiologice individuale de la nonvaloare până la capodoperă.

În al treilea rând. Orice „sistem” făr㠄reguli” şi „axiologie” reprezintă practic, „haosul” Ca o consecinţă a dreptului la liberă exprimare manifestat în baza regulilor, şi ca urmare a varietăţii de instrucţie şi cultură a membrilor comunităţii europeice, se decelează ori se realizează startificări textuale valorice proprii site-ului. Şi aici apare problema. Sunt useri care confund㠄ontologicul” cu „axiologicul”. Simplul fapt de a publica un text, adică de a-i asigura existenţa ca atare, chiar dacă, în propria viziune a autorului, poate însemna un text deosebit, nu înseamnă, axiologic vorbind, că este şi un text valoros. Şi, de aici, începe drama. Sunt persoane, cu bune intenţii poate, care scriu şi cărora, din motivele expuse mai sus, Europeea le asigură dreptul la a publica textele scrise. Fie din lipsa instrucţiei, fie din narcisism, fie din incapaciatate axiologică, etc. unele dintre aceste persoane nu realizează poziţionarea lor în cadrul sistemului axiologic europeic. Şi asta n-ar fi nimic rău. Răul începe atunci când se încearcă răsturnarea valorică, impunerea textelor nevaloroase. Iar răul cel mai mare, când se gregarizează acest comportament! Chiar cu riscul încălcării şi al acelor minime reguli pe care site-ul le pretinde pentru a publica. Însă, din fericire, site-ul dispune de mijloacele informatice necesare „conservării integrităţii sistemului europeic” şi poate impune (din păcate constrictiv!) acest „minim filtru” care nu este axiologic. Este un filtru comportamental. Care poate asigura misiunea şi opţiunea site-ului. Pentru că altfel şi-ar periclita propriul statut ontologic.


În concluze, pentru cine tot nu a înţeles, problema soluţionată prin măsura de a reduce nivelul unui user este aceea a nerespectării regulamentului. Şi nu pentru nerespectarea regulamentului pentru prima dată. Se introduce astfel „filtrul comportamental”. Atât. Userul poate scrie şi publica în continuare pe Europeea. Nimeni nu este îndepărtat. Nimeni nu este periclitat. Există aceeaşi toleranţă a publicării textelor literare. Însă şi aceeaşi intransigenţă axiologică a celor care comentează. În limita maximă a competenţei fiecăruia.

Ia să facem un exerciţiu de imaginaţie:ce s-ar întâmpla dacă am elimina permisele şi regulile de circulaţie şi fiecare ar circula conform propriilor sale interese şi pregătiri? Răspunsul şi-l poate da fiecare. Oricum cei care nu au permis este mai greu să dea sfaturi privind conducerea unui autovehicul celor care au! Pentru că, din fericire, pentru unii, din păcate, pentru alţii, axiologia chiar asta repezintă. Stratificarea temporală şi relativă a valorilor. Aceasta nu înseamnă imuabilitatea lor ori, doamne fereşte, respingerea lor. Mai mult, orice „valoare momentan㔠îşi poate depăşi propria condiţie şi poate ajunge într-un strat superior. Cu muncă, talent şi ambiţie.

Succes tuturor însă nu uitaţi că egalitatea în faţa legii (care din păcate nici aceasta nu este funcţională!) nu înseamnă egalitaea dintre oameni şi cu atât mai puţin nonsensul „egalitate axiologic㔠De aceea latinul a inventat celebrul dicton „“Ne sutor ultra crepidam” adică mai pe româneşte ”Nu te ridica, cizmarule, mai presus de calapodul tau!”

*Repostare pentru reamintire şi pentru nou veniţi.
                     
  Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE NU SUNTETI LOGAT!
  Comentariile userilor              
                   
 
   
  http://doctorat.sas.unibuc.ro/wp-content/uploads/2010/11/Issue2_IuliaCornigeanu_Clones.pdf  
Postat de catre Sabina Datcu la data de 2014-12-15 15:48:12
  Tare mi-aș dori să am mărturia celor care au plecat! În sensul motivației plecării lor. (Postat de catre Emanuel Cristescu la data de 2013-09-09 21:51:18)

Pentru ca sunt etape, care ard si lasa locul altora. Evolutie. La un moment dat Europeea devine dependenta, dar asta numai pentru un timp. Apoi, incet-incet, incepi sa o raresti cu vizitele, pentru ca in final sa devii aproape inexistent.
La fel si cu scriiturile: scrii poezie (buna/rea, asta nu conteaza prea mult), postezi, apoi din ce in ce mai rar, mai putin; se schimba prioritatile, renunti la poezie sau proza, incerci altceva - gen articol stiintific (da, alt fel de scriitura) sau nu.
Unii continua cu poezia in alta parte, depasind/arzand etapa "Europeea" (Gina, Mirela). Altii nu mai continua drumul literar (eu sunt in acest caz, dar presupun ca nu sunt singura)pentru ca nu se mai regasesc in a scrie literatura. Cel putin pentru moment.
Unii parasesc Europeea dar continua sa scrie o gramada de mesaje aici. Altii o parasesc fara vreun cuvant.
Eu recunosc sincer - intru din ce in ce mai rar- si intuitia imi spune ca in viitorul foarte apropiat nu voi mai intra deloc. Nu pentru ca as avea ceva cu Europeea, dar pentru ca nu ma mai regasesc in ea. Nu tanjesc dupa vremurile acelea, de mult apuse (cand activau Petre Fluerasu, Danutza, Loredana, Daniel Bratu, Simona Dobre, Doru Lubov, Rudy Valentino, etc), si nu imi motivez astfel absenta. Da, au fost vremuri frumoase, literare, dar... au fost. Europeea a evoluat, noi, ca persoane am evoluat, la un moment dat drumurile ni s-au despartit. Pentru ca asa e in firea lucrurilor. Sunt convinsa ca Europeea va merge inainte, cu useri noi. Care, la randul lor, vor spune la un moment dat - retragandu-se si facand loc "noii generatii": "ce vremuri frumoase am trait pe Europeea".
 
Postat de catre Sabina Datcu la data de 2013-10-30 12:30:06
  Alensis de... Nobilis
te somez public sa spui motivul pentru care nu te-ai tinut de conditia pe care ti-am pus-o cand ai cerut (si ti-am acordat!) permisiunea de a posta in revista ta poietriile mele. altfel, va trebui sa te injur pentru magaria de a-mi pune apelativul "domnul" intre ghilimele, asa cum faci un pic mai jos (acolo unde ti-e locul, desigur!)
 
Postat de catre sters sters la data de 2013-09-23 14:22:33
  er. ale unor  
Postat de catre Gheorghe Rechesan la data de 2013-09-23 14:15:07
  că tot veni vorba de ștergerea contului,onor domn Cristescu, am o propunere de curățare a paginilor de dejecțiile verbale a unor agitați care nu postară nciun text literar de fo trei ani(nea snobu, dalde pușcoci, badea ciurtin):să li se scadă acestora nivelul de acces(nejustificat în opinia mea prin vreo activitate evidentă)de care uzează doar să-și posteze sudalmele necenzurat, dînd de lucru sărmanilor editori la ore tîrzii din noapte!  
Postat de catre Gheorghe Rechesan la data de 2013-09-23 11:55:26
  măi, alensică neuron în pripă, calmează-te să nu faci, doamne ferește-o congestie cerebrală, c-ar fi păcat, ești încă tînăr, să lipsești nobila lume literară de valoarea ta!  
Postat de catre Gheorghe Rechesan la data de 2013-09-23 07:31:42
  ia scrie si tu niste recenzii de-alea "mediocre" sa vedem daca esti competent sa iti dai cu parerea despre asemenea texte

sustin in continuare ca nu ai ce cauta pe Europeea
ai facut mai mult rau saitului decat toti ceilalti useri

afirmi "oricum am renunțat să postez aici"
deci esti bolnav grav, postezi comentarii, dar ai renuntat sa postezi

nu te mai sprijini de "domnul" Kosta, s-ar putea sa te prabusesti

deocamdata scrie recenziile, dupa aceea le postezi, pe urma comentezi

oricum, intre timp, nu mai postezi, dar publici niste mizerii pe care in teasta ta seaca le numesti pamflete

boala din tine avanseaza pe masura ce tu te crezi profesor iar un posibil preopinent elev/ material didactic

ai creierul atat de viciat, imprastii atata ura in jur, in ametelile pe care le denumesti scrieri si in asa-zisele comentarii care numai comentarii nu sunt
incat otravesti si aerul in jurul tau

Ion Corbu trebuie sa iti stearga contul. DA
 
Postat de catre Alensis De Nobilis la data de 2013-09-22 00:19:57
  snobilici, cînd ai trecut ultima oară pe la psiholog? ai habar de influența versurilor tale poticnite și a recenziilor de școler mediocru asupra labilității psihicului? n-ai...într-acolo trebuie să-ți îndrepți privirea, despre mine nu știi nimic! probe? da, sunt două și demonstrează că nu te-ai spălat nici ieri nici azi pe dinți și ai făcut gargară cu cianură!apropos, ce părere ai despre Roșia Montană? dar despre euthanasiera cîinilor? astea-s subiecte serioase, nu faptul că țipi ca apucatu să fiu eu dat afară de pe europeea...oricum am renunțat să postez aici.motivul e că bîntuie prea multe figuri hăbăuce,trăncălăi, cum spune domnul Kosta derbedei internautici și alien(sis)ați ca tine, pauvre déchets care nu produc decît comentarii bolnave!  
Postat de catre Gheorghe Rechesan la data de 2013-09-11 07:43:01
  Felicitari, Gheorghe Rechesan!
Ai produs nu unul, ci doua comentarii drept probe ca sa vada cei care urmaresc editorialul si comentariile cum ai murdarit Europeea si ai impins la retragere pe multi scriitori buni?
Cine poate trai si respira langa asemenea starvuri (comentarii)?

Acest bolnav psihic trebuia demult izolat: afara!
Deraiatul are dreptate, proprietarul saitului e de vina, dar nu pentru inchipuirile lui ci pentru faptul ca l-a tolerat atatia ani pana i-a lasat saitul chel.
Iar acum,scursura vine si acuza ranjind: esti de vina!
Metoda clasica folosita de declasat: injura-ma de mama sa te bat!
Restul mai tarziu...
 
Postat de catre Alensis De Nobilis la data de 2013-09-11 06:28:11
  Limba romana e o limba de aur! Desi n-am promis nimanui si nimeni nu m-a rugat, o sa va explic cum e cu "trăncălău"(plural, trăncălăi). În satul de unde cu mândrie "mă trag" (mai tzarane, parca v-aud!) asa e numit un vitzel care a trecut de pe lapte pe iarba, adica nu mai suge la vaca, a crescut binisor, nu este inca taur dar va deveni, iar cu sigurantza este un viitor bou, caci tzaranii nu se mai folosesc de multa vreme de serviciile taurilor, s-a trecut la veterinari. Adica, asa cum cu uimire relata o baba posesoare de vaca, "taurul pe bicicleta cu c... in servieta, maica!". Pentru firile delicate care nu pot citi insanitati pot detalia la telefon, dar stiu pozitiv ca nu este cazul. Asadar, dincolo de orice intentii peiorative, porecla mea este o dragalasenie rara, un alint.
asa il alinta pe taurasul lui un taran din sat: hai la tata, trancalau! Nu-i superb?
 
Postat de catre sters sters la data de 2013-09-10 13:50:12
  er. pe care nu-i poți scoate din...  
Postat de catre Gheorghe Rechesan la data de 2013-09-10 13:03:10
  acu tre să recunosc că snobilici ăsta fuse bun material didactic. mai rar ipochimen umflat în penele veleitarismului ca el! făcea pereche cu altă "exilată" marea poetesă preoteasa marinela și avea nume predestinat pt pamfletărie, cîteodată nomen est omen.juca pe centurionul flegmatio, dacă-mi amintesc, unu care se luptă cu troheii și cade în brazda propriilor secreții liricoase, răpus de autointoxicare cu propria-i salivă.faptul că-și pune, după cîțiva ani buni europeici, sare pe rană și țipă ca fecioara la desfetit mă face să cred că biciuirea și-a atins ținta.ceea ce mă miră este că după ce își deșertă preaplinul sufletesc(ca un alambic spart, cu bolbotina în serpentină clocotind făsăit) în cîteva aiureli în versuri șchioape, sughițînd rime printre lacrimi, hăuri, morminte și zei reapăru iarăși, cu pelincile-n vîrf de băț și face aprecieri critice taman un răsuflat ca el care scrie cam așa într-o recenzie:"poetul X își acordează lira înveșmîntată-n mirt...etc." de unde mirt, băloșel, că ești de pe lîngă tîrgu jiu, unde toți nătăfleții scriu(mai îs doi pe aici, nu-i poți dezlipi de murii lavrei bleu, îs prinși mai abitir decît midia de stîncă, care poți scoate din aiureli frăsuite și agramatisme căznite)  
Postat de catre Gheorghe Rechesan la data de 2013-09-10 12:43:50
  Dar osardia cu care domnul Cristescu ii mangaie pe crestet pre ei, ma face sa cred ca domnia sa n-are intentia de a face o pagina literara adevarata aci, ci o mantzocareala "misto", la misto, tango! altfel i-ar usui cu elegantza, nu i-ar incuraja, fie si prin lipsa de atentie fata de magariile lor repetate. Nici noi, insa, nu suntem mai breji, dar avem scuza ca suntem "frustrati". Sau nu?  
Postat de catre sters sters la data de 2013-09-10 11:18:20
  alensis de nobilis a capatat, dracu stie de unde, adresa mea de e-mail sau mi-a intrat in subsolul unui text cu vreun comm, cert e ca m-a rugat sa-i acord permisiunea de a pu(b)lica doua texte de-ale mele in revista lui. I-am acordat permisiunea, cu conditia de a-mi trimite un numar al revistei respective, fie si in format electronic, sa vaz shi io ce si cum. Asa cum n-ati primit dumneavoastra nimic, nici eu... Despre ce fel de caractere vorbim? Cum putem sa vorbim de altii cand noi suntem asa cum suntem? O fi si asta vreun american? Dracu stie, ca pe mine chiar nu ma mai intersecteaza opiniunile unor asemenea trancalai. Singurul care ar trebui sa jeleasca multele si marile plecari ar trebui sa fie apropitarele, caci, nu-i asa, dumnealui ii cam pasa...de accesari, de numere, de like-uri. Noi scriem ce bruma de prostii ne trec prin tartacutza, fara s-avem habar ce poieti (sic!) mari suntem sau vom deveni, daca n-om muri intre timp. Dar cum sa-i lasi pe prostii obraznici sa-si faca mendrele doar de dragul ...cum ii zice, aa, rating-ului? S-auzim de piepteni sferici si poieti de prin americi, nu?  
Postat de catre sters sters la data de 2013-09-10 11:12:07
  er .:dar din moment ce iată e prezent și f.vehement proba asta e nulă.  
Postat de catre Gheorghe Rechesan la data de 2013-09-10 08:45:04
  domnule Cristescu, eu v-am cerut dumneavoastră să aduceți probe, în loc de probe ați slobozit iarăși cățeii "democrați" în virtutea dreptului la liberă exprimare și ați dat din nou drumul injuriilor. e notoriu faptul că, virgulă Costel Bălosu, aka Alensis de Nobilis nu a uitat șfichiul pamfletelor care i-au mîngîiat pielea. Da, se prea poate că "distinsu" căruia i-ați redat nivelul, că deh, e mare editor și mai nou publicist trebuie cultivat, să fi dat bir cu fugiții...dar din moment ce Restul afirmațiilor sunt pură reacție rebarbativă, nu-mi pierd vremea să le combat(în paranteză, nu am scris decît un singur comentariu sub textele donșoarei Cristea și acela era pur tehnic se referea la utilizarea unui epitet)Faptul că unul ca Bălosu are dreptul la replică, că-și varsă ofuscarea în mod salivar, și calomniază că n-are altă peocupare pe sait,vine în sprijinul afirmației mele că nu sunteți capabil să gestionați bălăcăreala pe-aici. În particoler mă-ntreb dacă nu cumva de snobilisu a fost cumva uns editor europeic că prea sporadic și semnificativ apare!?  
Postat de catre Gheorghe Rechesan la data de 2013-09-10 08:43:46
  Tare mi-aș dori să am mărturia celor care au plecat! În sensul motivației plecării lor. Dacă cineva știe pe unde mai activează poate le dă link-ul!  
Postat de catre Emanuel Cristescu la data de 2013-09-09 21:51:18
  Aveți dreptul la replică domnule Recheșan! Știți doar principiul meu "Audiatur et altera pars!"  
Postat de catre Emanuel Cristescu la data de 2013-09-09 21:45:02
  sa ceara
 
Postat de catre Alensis De Nobilis la data de 2013-09-09 20:17:23
  careia  
Postat de catre Alensis De Nobilis la data de 2013-09-09 20:16:38
  Da, Gheorghe Rechesan, din cauza ta au plecat de pe site multi useri de certa valoare literara.
Am semnalat aici, pe site, acest lucru chiar in momentul cand incepeau sa se retraga unul cate unul.
Nu-s chiar primul, dar printre primii care a spus public acest lucru.
Au trecut cativa ani buni de atunci, nu stau sa dezgrop mortii acum, dar Doru Lubov (Anghel Pop) sigur din cauza ta a plecat, din cauza comentariilor tale idioate si rau-intentionate. Era un poet prea mare pentru neuronul tau incapabil sa inteleaga metafizica unui mare poet.

Mi-aduc aminte ca am mai insailat si acum cativa ani o lista cu scriitorii plecati si din cauza ta. Remember: Adelina Ionescu, Elena Toma, Doru Lubov, Loredana Cristea (pe care un caznit de pe aici ii murdareste memoria facand-o cirapista - ceea ce in mintea lui bolnava ar insemna tarfa, Rudolf Kuttesech,Camelia Constantin si multi...multi, mai sunt vreo douazeci, trebuie sa mi-i aduc aminte.
La inceputul publicarii tale pe Europeea era luat la suturi de toti, ti-ai petrecut luni intregi pe mess caciulindu-te la ARS sa te accepte. Datorita insistentelor si milogelilor, te-au acceptat si ai inceput sa faci parte din "Haita".
Ca nou venit, ca in orice gasca, erai cioara mica si libidinoasa care era pusa pe vremuri tigarea de la care sa inceapa scandalul.
Intrai in subsolul textului si aruncai otova un comentariu porcos, jignitor, aiurit, numai comentariu pertinent nu. Urmau Liviu Bordas, Adrian Agheorghesei, Radu Stefanescu, Rudy Valentino....
Asta era modul tau de operare.
Acu' te-ai dus la doctor, te-a cusut si te dai mironosita: probe dom" profesor!

In afara de otravurile tale cu iz de pamflet nu excelezi in scrieri: proza ta e fada, stilul este uscat, nu atrage cu nimic, ai multi termeni aruncati ca nuca in perete in mijlocul frazei chiar cand cititorul incepe sa-ti ingita pelteaua. De buna credinta, ti-am atras atentia ca cei care te lauda se joaca cu tine, iti zgandara orgoliul sa isi bata joc de tine.

Da, esti vinovat de plecarea multor scriitori de certa valoare de aici.
Asta este recunostinta ca ai fost crescut la san, sarpe veninos.
 
Postat de catre Alensis De Nobilis la data de 2013-09-09 20:15:06
  dindos  
Postat de catre ioan peia la data de 2013-09-09 15:33:53
  aci e cam pe din dos!
nu e catedră.
 
Postat de catre ioan peia la data de 2013-09-09 15:33:29
  așa cum bănuiam, stimabilul proprietar de sa(i)t literar fără cîini(mă rog, înafara celor care dorm în lanț la umbra partispriurilor și mușcă doar cînd îs asmuțiți cu adresă)colportează neadevăruri cu parfum de credibilitate. eu îi cerea, Ioane, domnului Cristescu nu prof.conf.Corbu să răspundă răspicat aci și la obect.văd că lustruie tureatca editorială și inspectează orizontul că, cine-știe, vine vreo vijelie!  
Postat de catre Gheorghe Rechesan la data de 2013-09-09 15:12:39
  "A.A. Agheorghesei, Liviu Nanu,Vasile Munteanu, Cristian Vasiliu, Gerge D. Corbeanu, Leonard Ancuța, Vasile Munteanu ș.a mulți exeuropeici care au lăsat în arhivă texte de certă valoare literară?" (Ghoerghe Recheșan)

gheorghe,
pe Leonard Ancuța l-am gonit eu, căci, pentru un crisalid așa de fragil precum e marili poet, instilațiile mele cu mospilan forte, executate fix pe zona occipitală, i-au produs acnee lirică! s-a recuperat, între timp, prin alte locuri și locații, unde eterul producător de stări levitante nu este prohibit.
dar parcă nu aveai așa mari pasiuni ancuțiene!

lui Vasile Munteanu i-a dat geniul peste margini și, nemaiîncăpînd în acest calapod, prea strimt pentru impozanta-i arhitectură poetică, s-a refugiat în spațiul editorial al morților vii.

liviu nanu nu mai e pe nicăieri.

agheorghesei se duce al cenaclu. e mai antrenant contactul direct cu realitatea.

pe vasiliu l-a complexat rădulescu, cu șiekspirianismele lui.

corbeanu cine fu?

la capitolul "mulți alți europeici" o inventariez pe ciorăpista care, între timp, e posibil să se fi măritat, adică să devină muză casnică! astfel că, între cratița familiei și poezia păunesciană, s-a cam dublat distanța lirică.

alții... nu mai știu, dar poți să-i enumeri.
 
Postat de catre ioan peia la data de 2013-09-09 15:08:08
  PS pînă una alta, fără să mă victimizez, eu sunt cel care a părăsit saitul, scîrbit de intervențiile deșănțate e sub textele mele și a altora. în particular pt mizeria validată și trecută, în mod inexplicabil, cu vederea:

http://www.europeea.ro/atelierliterar/index.php?afiseaza_articol_nelogat=45301
 
Postat de catre Gheorghe Rechesan la data de 2013-09-09 11:09:15
  încă o data, vă cer să îmi demonstrați cu probe, nu cu supoziții care au fost circumstanțele, faptele, atacurile care au dus la plecarea de pe sait, in urma interventiilor mele, a unui autor valoros, cu certe contributii la arhiva literara europeica? a fost vreunul din pamfletele mele motivul?puneți, domnule Cristescu, degetul pe el iar eu voi anunta public aici >
autorul X a plecat de pe europeea fiindcă i-a picat greu la lingurică, rînză, vezica biliară, scrierea Y redactată de mine!
în caz contrar veți apărea ca un mistificator al realității(așa cum este ea, virtuală)un ins căruia nu-i pasă de autorii care i-au tezaurizat arhiva(bază a unei antologii proiectate de un deceniu și încă nerealizate)o proiecție a falsei griji vis-a-vis de sloganul mai jos enunțat!
încă un motiv în plus să nu postez aici:sunt făcut țap ispășitor pt bălăcărelile altora, pentru inamiciția cu un plastograf și calomniator transoceanic sau pentru agresivitatea ștefanrădulesciană îndelung exersată în dueluri neliterare!
 
Postat de catre Gheorghe Rechesan la data de 2013-09-09 10:30:18
  Ați înțeles greșit. Total greșit domnule Kosta. Și, efectiv, mă miră această îțelegere.

Europeea are drept țintă, obiectiv fundamental VALOAREA. Adică texte valoroase. Însă realitatea spune și demonstrează că nu toți membrii acestui site și nu întotdeauna scriu valoros. Că nu toți sunt talentați. Prin urmare că se scrie și nevaloros și fără talent. Aceasta este situația reală. Pe care ați constatat-o și dumneavoastră.

Însă, cum am explicat de nenumărate ori până la a se ajunge la valoare textuală trebuie să existe o altă valoare. O valoare umană, care ține de drepturile și libertățile umane. Și care premerge valorii textuale. Iar, pentru Europeea, din motive de conștientizare a oamenilor asupra acestei valori fundamentale, chiar prevaleză valorii textuale. Este vorba de dreptul la liberă exprimare. Care, dacă aș introduce ab initio, un criteriu valoric, ar putea fi restricționată, ar putea produce abuzuri și, cel mai rău, ar da frâu liber cenzurii, în special celei ideologice, sub pretextul ori cu masca, valorii textuale. Ori eu tocmai cu aceste aspecte mă lupt și evident îmi creez singur dezavantaje. Însă, cum bine spunea vecinul dumneavoastră, dezavantajele pe care mi le produc sunt nimic pe lângă beneficiile (pentru oameni și societate) pe care le aduce dreptul la liberă exprimare. Care permite apărarea de către noi toți a democrației, clipă de clipă.

Nu, la punctul 3, nu am fost meschin. Doar am constatat o stare de fapt.
 
Postat de catre Emanuel Cristescu la data de 2013-09-09 09:48:35
  Domnule Cristescu, la punctul [3] ati vrut neaparat sa fiti meschin si v-a reusit! Nimeni nu alunga voit pe cineva de pe site, si, asa cum spuneati, desigur, cu alte vorbe, altadata, tre sa avem taria opiniunilor proprii. diferenta de opinii literare sau politice nu trebuie absolutizata astfel, transformata in ura, obsesie sau idiosincrasie. Tot ce vi s-a cerut totdeauna, cu mai multa sau mai putina obraznicie, recunosc, a fost un minim standard de valoare. Dar eu, unul, am inteles ca pentru Europeea asta nu conteaza si m-am linistit. De aceea am si inceput sa scriu asa de prost. Nu imi mai controlez nici reactiile, deoarece, nu-i asa, e libertate! Traiasca dezinvoltura si literatura-vura!  
Postat de catre sters sters la data de 2013-09-09 09:28:43
  [1] sunt peste 101?
[2] poate, dar asta nu i-ar impiedica sa va viziteze saitul
[3] aveti dovezi concrete ca eu as fi provocat,intretinut atacuri la adresa celor amintiti? simple supozitii, malitioase sau mai rau...
[4]fireste ca nu au rezistat.sau mai bine zis, scirbiti de derapajul spre flecareala si balacareala au preferat sa se distanteze de fenomenul ecoliterar.
[5]nu, fiindca e vorba de valoarea intrinseca nu de impresii superficiale
[6] nu, nu cred
[7]altii sunt epigramistii agramati, clonele alcoolizate si editorii limitati, inchistati
[8]asta cu "scoala" fiind o marota noua nu stiu daca i-ar deranja
[9]... aerul de permanenta sfada, lipsa comentariilor literare sub texte, emulatia, civilitatea, etc.s.am.d.
nu atac si n-am atacat decit "moravurile" europeice, iar suficienta cu care ma acuzati mereu de santaj ar fi al 9-lea motiv.chiar nu va inteleg acuza, ca santajul sa fie real ar trebui sa existe un scop. ce v-am pretins eu in schimbul participarii, a postarii de texte? sa aplicati regulamentul(e tot mai evident ca exista insi care beneficiaza de partispriuri, care nu au fost niciodata sanctionati pt injuriile si atacurile lor la adresa altor membri)in mod exemplar, sa scapati de buruienile internautice care au maculat acest spatiu, sa restabiliti echilibrul valorilor, sa denuntati nu atit mediocritatea cit veleitarismul gaunos, triumfator, arogant!
 
Postat de catre Gheorghe Rechesan la data de 2013-09-09 08:13:57
  "fiindcă veni vorba v-ați pus vreodată întrebarea de ce nu mai postează aici A.A. Agheorghesei, Liviu Nanu,Vasile Munteanu, Cristian Vasiliu, Gerge D. Corbeanu, Leonard Ancuța, Vasile Munteanu ș.a mulți exeuropeici care au lăsat în arhivă texte de certă valoare literară?"

[1]Din multiple cauze. Iată câteva.

[2]Au ajuns deja consacrați, cu mare recunoaștere și au depășit nivelul de acceptanță lectorială de aici.

[3]Cineva i-a supărat. Probabil în urma unor scandaluri, provocate și întreținute și de către dumneavoastră.

[4]Nu vor fi rezistat acestui spațiu de viață literară, vie, reală și vor fi migrat către alte spații encomiastic-reciproce.

[5]Pur și simplu nu le mai place Europeea.

[6]Din idiosincrasie față de mine.

[7]Din idiosincrasie față de alții.

Se vor fi apucat de aspecte lucrative și vor fi renunțat la creația literară.

[8]Nu vor fi crezut suficient ori, poate, deloc, în curentul ecoliterar și în această școală de ecoliteratură.

Etc. etc.

Scrieți cele 1001 de motive de a nu posta în Europeea. Atacați. Singur sau împreună cu alții. Vă garantez că Europeea nu se va destructura. Vă garantez că acei între 100 și 300 de vizitatori unici pe zi vor rămâne. Iar dacă m-aș ambiționa și aș avea ceva mai mult timp, aș putea crește acest trafic. Și nu știu dacă nu cumva chiar o voi face!

Însă vă previn, să nu mizați pe lipsa mea de reacție la acest șantaj!

Vă doresc mult succes și vă aștept. De-o fi una, de-o fi alta...
 
Postat de catre Emanuel Cristescu la data de 2013-09-08 21:14:37
  er. triumfalism, scuze!  
Postat de catre Gheorghe Rechesan la data de 2013-09-08 19:30:16
  domnule Cristescu,
am nenumărate argumente prin care să combat punctul acesta de vedere, ușor agresiv și inutil. nu am timp și nici nu văd utilitatea unei demonstrații ”clinice” în favoarea diagnosticului pus, faptul este evident.
probabil că avem alte scale valorice, dumneavoastră ați rămas în epoca în care migrenele se tratau cu comprese (metaforic vorbind)eu recomand ”pacientului” un examen neurologic complet. despre competența mea, de ce ar fi ea sub nivelul unui triumfalist neghiob (n-am găsit un epitet mai potrivit!)și bonom pe care-l afișați în toate intervențiile publice de pe sait sau sub incompetența în gestionarea unui spațiu literar pe care o dovediți dumneavoastră.
să revin cu texte? prea puțin probabil, eventual cu unul intitulat ”101 motive să nu postați pe europeaa”! fiindcă veni vorba v-ați pus vreodată întrebarea de ce nu mai postează aici A.A. Agheorghesei, Liviu Nanu,Vasile Munteanu, Cristian Vasiliu, Gerge D. Corbeanu, Leonard Ancuța, Vasile Munteanu ș.a mulți exeuropeici care au lăsat în arhivă texte de certă valoare literară?
 
Postat de catre Gheorghe Rechesan la data de 2013-09-08 19:29:31
  Dar dcacă "doctorul" se înșeală, nu e competent ori comite un malpraxis, v-ați gândit?

Tocmai de aceea este sănătoasă și puternică Europeea. Pentru că este un mediu firesc. Nu o seră! Nu un salon de spital.

Care permite oricui, chiar și acelora care pot greși, dacă o fac într-n limbaj nevulgar, să greșească. Un campion al malpraxisului europeic este distinsul domn Recheșan. Căruia îi spunem: bine ați venit domnule coleg. Vă așteptăm cu texte și comentarii din domeniul în care excelați. În rofilaxie europeică nu aveți calificare.
 
Postat de catre Elena Stefan la data de 2013-09-08 10:45:56
  un editorial căznit, vrînd parcă să întărească impresia
http://www.europeea.ro/atelierliterar/index.php?afiseaza_articol=44827

sau de ce nu, o sută unu motive pentru a nu posta pe europeea!
 
Postat de catre Gheorghe Rechesan la data de 2013-09-08 10:31:07
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE