FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
arbitraj. miza - curatarea site-ului
Text postat de Dan Norea
cu referire la problemele de aici :

http://www.europeea.ro/atelierliterar/index.php?afiseaza_articol_nelogat=21971

Exact ieri vroiam să dau pe un alt site literar ideea la care s-a gândit și domnul Peia. Asta trebuie de făcut, pt a avea un spațiu virtual de calitate : să concepi un sistem prin care omul să fie obligat să își asume identitatea. In spațiul virtual la care m-am referit, o tipă cu ,,nume,, de comedioară romantică nu îl mai lăsa pe un tip care are un volum scos, postează cu numele lui, e cunoscut, a făcut ceva până acum, etc. Și m-am gândit : de ce să se permită acest amestec grețos de persoane, personalități și anonimi la limita patologicului ? Cui servește ? Nici măcar numărului crescut de click-uri, fiindcă, până la urmă, site-ul parazitat de prea multe non-valori ajunge un cerc închis, de nivel cultural scăzut, o simplă mahala cu pretenții pseudo-literare.

Eu, dacă mi-aș face un site și nu aș urmări să câștig bani din el, cum e cazul acestuia, care nici măcar nu e înscris în trafic.ro and stuff, aș proceda așa : când vrei să te înscrii pe site, îmi trimiți pe mail copie de pe buletin, numele tău real, tot. Și, la cerere, să poți publica sub pseudonim DE OM, dar să știi mereu că nu poți sări calul fără să îți fie dată în vileag identitatea (cât timp îți vezi de literatură rămâi anonim, dar dacă te apucă puseuri belicoase / caterincoase și te iei ba de unul, ba de altul să îți asumi consecințele). Nu să își permită un oarecare să jignească, la nesfârșit, sau să strice imaginea unui scriitor, a unui om care chiar face ceva.

Domnule Corbu, ați văzut care a fost reacția mea la ce se întâmplă aici : am atras atenția, în câteva rânduri, că nu e ok și m-am cărat, între timp am scos o carte, mulțumesc editurii Vinea pt încredere și omului de cultură Nicolae Tzone, aici intru extrem de rar, iar acum chiar cred că e important să spun aceste lucruri, poate intențiile dumneavoastră bune nu se mai opresc în modalitățile discutabile de acțiune, de până acum.

Mai bine faceți curațenie, schimbați regulamentul, țineți oamenii de valoare care își asumă identitatea. Până una alta, iată că Ioan Peia e scârbit, Ionuț Caragea e scârbit, eu m-am cărat și cu ce rămâneți în schimb ? Cu un pseudonim care nu va fi niciodată nimic în literatura română, și care, în afară de un umor plafonat și dubios, nu are nimic ?

Nu vă supărați, e doar o supoziție : am bănuiala că dumnevoastră sunteți, în realitate, Ecsintescu și reușiți, astfel, să vă împliniți fațeta ludic-agresivă pe care v-o simt. Altfel nu se explică.

Îmi cer scuze dacă greșesc în supoziția mea, numai bine tuturor și atenție ce oameni pierdeți și scârbiți și mai ales pt cine și ce !




Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  Dan,
Eu vreau să-ți fur o idee
Ș-o continui mai departe,
- Nu dau oare de belele
Dacă o public într-o carte !

Mă alătur com. d-nei Elia D.
“Tot înainte” am rămas încă un pionier ce așteaptă drept premiu o carte cu dedicație. Succes!

 
Postat de catre Dan Constantin la data de 2006-07-18 17:35:15
         
 
  Domnule Cristescu, ce spuneti dvs este deosebit de interesant pentru cei care doresc sa-si protejeze opera. Va felicit pentru ca ati cautat, gasit si implementat o metoda eficienta in acest scop.

Dar eu nu asta doream, ci acordul colegilor de a le publica epigramele, fie ele comentarii sau texte initiale, intr-un volum semnat de mine, mentionandu-se la fiecare catren numele autorului. Si asta numai in masura in care se preteaza la un dialog (replici intretesute) cu ale mele.

Cu alte cuvinte doream sa ma protejez de o eventuala acuzatie (mai degraba morala decat penala) de a le fi incalcat eu lor drepturile de autor.

 
Postat de catre Dan Norea la data de 2006-07-18 10:29:24
         
 
  Într-o lume corectă netul ar fi suficient pentru a dovedi anterioritatea oricărei creații. Însă netul este extrem de vulnerabil pe de o parte și ușor manipulabil pe de alta.

Din păcate, pentru lumea reală, în caz de diferend, litigiu, etc se cer probe irefutabile.

Vă ofer o soluție:

Scrieti textul pe o parte a paginii iar pe cealaltă adresa redacției. Pliați-le și lipiți-le sub forma unui plic și puneți-le la poștă recomandat și cu mențiunea "confirmare de primire" Pe partea cu adresa se vor imprima ștampilele poștei. Ele vor fi păstrate la redacție iar redacția vă va transmite o copie certificată. Aceasta este o dovadă de anterioritate. Nu este un copyright însă, pentru textele scrise pe partea cealaltă, pînă la publicarea lor într-un volum, care, prin ISBN capată statutul de protejat prin copyright, reprezintă o protecție excelentă. Bineînțeles dacă textul trimis este "original".

Se poate elibera și un copyright însă aceasta costă, procedeul însuși fiind protejat și aparține unui jurist din Belgia respectiv IPI, Idee Protect Internationale. Prin acest sistem de o mare valoare juridică se poate proteja orice creație literar artistică, științifică, etc. (marcă, siglă, logo, nume,pseudonim, formulă, teorie, invenție, text, etc. Odată protejata creația va primi un nr AMPI xxxx ( Act minutar de proprietate intelectală) și nimeni din cele 150 de țări semnatare al Convenției de la Berna nu mai poate utiliza creația respectivă fără acordul autorului și dacă este cazul fără a-i plăti royalti. Dacă o face săvârșește infracțiunea de "contrafacere" sancționabilă destul de dur dpdv legal.

Dacă mai sunt nelămuriri pot reveni.

Atenție folosirea acestui procedeu este permisă numai în raport cu Redacția Europeea. Altă utilizare este sancționabilă întrucât procedeul este protejat printr-un copyright internațional AMPI 96609.
 
Postat de catre Emanuel Cristescu la data de 2006-07-18 10:03:08
         
 
 
Dan, fiindcă ești grăbit,
Și găsesc că e normal,
Poți să publici, îți permit
Și acest catren...final. :)


 
Postat de catre elia david la data de 2006-07-18 09:22:42
         
 
  Dan Norea, ai acordul meu.
Doar suntem epigramiști. Uneori! :))

 
Postat de catre Liviu S. Bordas la data de 2006-07-18 08:55:46
         
 
  Liviu, până de curând gândeam ca și tine. Dar preluările nu pot fi interpretate ca citate ?Toată lumea citează pe toată lumea fără să ceară voie.

Oricum, dacă ajungi la concluzia că este necesar acordul comentatorului, consideră că îți cer formal acordul. Ție, lui Vali Cercel, lui Corneliu, lui Alex Popescu și altora de pe site care au postat replici la textele mele sau cărora le-am postat eu replici.

 
Postat de catre Dan Norea la data de 2006-07-17 22:48:56
         
 
  Uite, trei " tineri" frumosi,
Or fi clone, sau...clontosi?! :)))))))
Postat de catre Carmen Anghelina

Că are ori n-are treabă,
Curioasă ca o babă,
Pe la geamuri, bat-o vina,
Cine-i? "Juna" Anghelina...

 
Postat de catre Liviu S. Bordas la data de 2006-07-17 22:26:43
         
 
  Din păcate, în privința acelor catrene nu e nimic de făcut. Dacă nu poți dovedi că-ți aparțin, se cheamă că oricine le poate posta sau publica sub propriul nume și să beneficieze de protecția legii. Va fi foarte greu să dovedești că tu ești autorul lor dacă pe sait nu rămîne nicio urmă a textelor retrase de acei autori în subsolurile cărora ai postat. De aceea cred că e foarte util să le păstrezi pe propriul PC.
Pe de altă parte, comentariile din pagina unui autor nu sunt "fructe căzute pe proprietatea altuia". Acele comentarii sunt postate acolo cu știrea și îngăduința proprietarului, din moment ce a activat în pagină opțiunea "Puteți adăuga comentarii acestui text". E, dacă vrei, similar cu dreptul de superficie (casa construită de tine pe terenul unui terț cu acordul acestuia va fi proprietatea ta, în plus vei avea un drept de folosință asupra terenului pe toată existența construcției), deci nu se pune în niciun fel problema dobîndirii drepturilor de autor asupra comentariilor de către proprietarul paginii. Nici măcar ștergerea acelei pagini ca suport al comentariului tău nu poate avea efect asupra dreptului de autor, problema se pune doar pe tărîm probator - dispărînd pagina, dispare orice urmă a trecerii tale pe acolo și a paternității comentariului, dacă nu ai avut prudența de a-l salva în propria bază de date sau dacă saitul nu este prevăzut cu o memorie care să stocheze textele indiferent de faptul că pagina-suport a fost retrasă de autor.
Sigur, în momentul în care vrei să publici un volum de epigrame în care să inserezi răspunsurile altor autori la catrenele tale, e firesc să ai acordul acestora (nu lua această părere ca pe o opinie juridică fundamentată pe textul legii, e bazată doar pe bunul simț și pe articolul 10 din Lege, citat de tine).
Promit să mă documentez și să revin în forum, dacă dorești.
 
Postat de catre Liviu S. Bordas la data de 2006-07-17 22:22:40
         
 
  Uite, trei " tineri" frumosi,
Or fi clone, sau...clontosi?! :)))))))
 
Postat de catre Carmen Anghelina la data de 2006-07-17 22:09:52
Parcurge cronologic comentariile acestui autor
Text anterior       Text urmator
         
 
  Luchi, textele mele le scriu întâi la mine în PC. Dar comm-urile le scriu și eu pe loc. O dată la câteva luni mă apucă dorul de muncă și îmi culeg de ici și colo catrenele. Dar ăștia de care zici tu sunt așa de iuți ! Nici unul nu vrea să anunțe în prealabil "Fraților, peste două zile mă supăr și îmi retrag textul x" !



 
Postat de catre Dan Norea la data de 2006-07-17 21:59:57
         
 
  În altă ordine de idei, mi s-au pierdut o mulțime de catrene, unele dintre ele adevărate "capodopere", dat fiind că autori "pârâți" și-au retras textele unde erau postate. Din păcate nu mi-a fost de învățătură și nici până în ziua de azi nu păstrez nimic în PC.

 
Postat de catre Luchi Tenenhaus la data de 2006-07-17 21:53:01
         
 
  Liviu, știu că e complexă și tocmai din cauza asta părerea ta mă interesează foarte tare, doar ești jurist și poet în același timp. Ba chiar și epigramist, uneori :)

În legătură cu comentariile din textul lui Corneliu, ce să zic... Din punct de vedere legal sunt și ele opere de artă, protejate de legea respectivă, conform sintagmei independent de valoarea și destinația lor !

 
Postat de catre Dan Norea la data de 2006-07-17 21:50:57
         
 
  Uite și terțul...
:)

Dane, chestiunea e complexă.
Cu privire la comentarii, dacă sunt sau nu operă literară, tocmai a postat Corneliu o părere proprie. Interesantă...
:)
 
Postat de catre Liviu S. Bordas la data de 2006-07-17 21:38:17
         
 
  Luchi, totdeauna ai avut umor. Dar ești în același timp atât de evaziv ! Vreau să spun că nu reiese de nicăieri dacă există un original și o clonă (și dacă da, cine e clona) sau suntem două clone ale unui terț.

 
Postat de catre Dan Norea la data de 2006-07-17 21:33:02
         
 
  De vreme ce suntem clone mie nu trebuie să-mi ceri acordul, Dane!

 
Postat de catre Luchi Tenenhaus la data de 2006-07-17 21:12:50
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE