FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
DISCUTII PE MARGINEA UNUI PROVERB
Text postat de Dumitru Cioaca
("Un prost arunca o piatra in balta si zece oameni destepti nu reusesc sa o scoata" proverb romanesc)

Intrigat de complexitatea acestui proverb care, in putine cuvinte, reuseste sa faca o legatura stransa intre personaje si obiecte care in viata de toata ziua nu prea se amesteca unele cu altele,
jurnalistul Genuneanu a vrut sa stie parerea atat a eroului pricipal din proverb cat si a altor personalitati de seama din Romania moderna. Cu aprobarea lui Genuneanu dau mai jos cateva mostre:
Prostul care a aruncat piatra:
Daca stiam la ce pericole ma expun, lasam piatra in cizma mea dreapta, unde, indragostita de calcaiul meu de aceiasi orientare politica cu cizma, incepuse sa mi-l roada. La cateva zile dupa ce eu am permis pietrei sa se racoreasca in balta, am primit un telefon de amenintare de la un pietroi care imi aducea la cunostinta ca daca nu ordon celor zece oameni destepti sa-i duca sotia acasa, intre tampla mea si personalitatea lui va avea loc o confruntare pe care el nici unui bolovan dusman nu ar dori-o. La raspunsul meu ca piatra cu pricina nu poate fi in nici un caz sotia lui deoarece la o insinuare de a mea ea s-a inrosit ca o caramida spunandu-mi, in nici un caz domnele ca eu nu o piatra de pe centura ci o piatra mare, de la celalalt capat al liniei telefonice s-au auzit niste injuraturi ca la usa cortului, dupa care:
-Aaaa, nemernicule, acum totul se leaga, ai aruncat piatra ca nu ti-a rspuns pozitiv la poftele tale salbatice. Pai daca ti-ar fi zis ca este mama fericita a zece pietricele si cinci pietricioi, nu-i asa ca ai fi sarit pe ea satirule? Ooo, Doamne daca stiam la ce pericole ma expun nu numai ca nu scoteam piatra din cizma, dar o lasam sa-si aduca acolo intreaga familie.
Ministrul justitiei:
Activitatea de aruncare a unei pietre intro balta poate fi legala sau ilegala; legala cand si piatra si balta sunt ale prostului si de acord cu actiunea intreprinsa si ilegala in toate celelalte cazuri posibile
Avocatul pietrei;
Domnul ministru al justitiei face o grava eroare de judecata juridica. Nu mai suntem in sclavagism unde un stapan de prund avea drept de viata si de moarte asupra pietrisului de pe el. Daca piatra a fost aruncata in balta, fara ca ea in prealabil sa-si fi dat acordul scris, nu avem de a face cu o sinucidere ci cu un asasinat prin inecare.
Avocatul prostului:
Tot scandalul starnit in jurul baltii care adaposteste piatra nu este altceva decat o incercare de a stirbii unul din cele mai sacre drepturi ale handicapatilor; aruncarea cu pietre. Ar trebuii data o lege care sa specifice ca orice tampit are nu numai dreptul dar si obligatia de a arunca in balta acelasi numar de pietre pe care le arunca, de exemplu, presedintele republicii.
Ministrul muncii:
Prostul nu este imbecil asa cum pretinde opozitia numai pentru faptul ca el face parte din partidul nostru. El este un patriot inrait si un antreprenor genial. Cu un singur gest si fara sa apeleze la capitalul strain el a creat zece locuri de munca pentru zece oameni destepti. Daca Romania ar avea un milion ca el, zece milioane de loci de munca ar apare peste noapte si in loc ca oamenii nostri destepti sa mearga la recoltat de capsuni in Spania, andaluzii ar veni la cules de pietre pietre din baltile romanesti.
Seful agentiei petru protectia mediului:
Actiune gandita bine, dar prost executata:unei pietre aflate in calduri tot timpul trebuie sa i se dea posibilitatea de a se racorii intr-o balta. Dar ea trebuie strecurata cu foarte mare grije in maruntaiele baltii. O piatra aruncata poate pune in pericol viata
gazelor care isi castiga cinstit existenta in respectiva balta.
Sefa feministelor romane:
Ati auzit vreodata ca un bolovan a fost aruncat de un prost in fundul unui lac sau in fundul unei femei? Nu domnule, toti prosti dau numai cu pietre sau pietricele. Daca asta nu este cea mai crunta dovada a inegalitatii dintre sexe, mostenita inca de la daci, atunci ce este?
Presedintele Iohannis:
Este cazul ca Poporul Roman sa-si dea sema de gravitatea situatiei; prostul, care de fapt nu era prost ci o facea numai pe prostul PSD-ist, a incercat, impins de intentii tradatoare, sa arunce o piatra miorica intro balta bozgoreasca. Pe care eu, din fericire, am prins-o din zbor. Vreau sa fie clar oricarei lepadaturi ciolacuciste, atata timp cat eu sunt presedintele Romaniei,
nici unei mocirle maghiare nu-i va fi permisa incercarea de acaparare si murdarire unei pietre nationale.
Presedintele senatului Ciolacu:
Din ultimile stiri transmise de Radio Erevan reiese ca savantii sovietici in problema de limba, care de obicei sunt numiti limbisti,
cu minunatele lor aparate de urmarire, inregistrare si demascare, au reusit sa prinda ultima soptire pe care piatra a rostit-o catre prost inainte de a-si lua zborul: "Ich liebe Dich! ceeace intr-o traducere libera din limba teutona ar insemna "Cat mi-as dori sa ma mai culc cu tine" Decat asta, ce dovada mai buna vreti,, ca sasul nu se da in laturi dela nimic din moment ce a inecat biata piatra numai si numai ca sa distruga PSD-ul. Sau cu alte cuvinte: Iohannis se Basescu si Ciolacu pate rusinea!
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23932
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE