FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Cine știe, cunoaște
Text postat de Radu Stefanescu
Că să colportezi fel și fel de texte, culese de pe cine știe unde, cu titlul de teste pentru examen, nu e mare isparavă. (Ioan Peia)

Distinse domn peia, perfect adevărat, dar, cu tot respectul, îți reamintesc că patentul acestui gen de concurs cu final cunoscut îți aparține.

la început, cu texte autentice, pentru a demonstra că oponenții n-au fie simț critic, fie lecturi solide, după cum urmează:

- poezia (sau fragmentul) există pe net, dar gușterului care strâmbă din nas nu-i dă prin cap să caute (hă, hă, fraiere, poezica e a marelui X)
- poezia (sau fragmentul) există pe net, gușterul o găsește, dar strâmbă în continuare din nas (hă, hă, cine s-a găsit să-l critice pe marele X)
- poezia (sau fragmentul) există pe net, gușterului îi place și se exprimă ca atare (hă, hă, ai găsit pe net că e a marelui X, ce era să zici și tu)
- poezia (sau fragmentul) nu există pe net, gușterul, de-acum pățit, nu mai zice nimic (hă, hă, acuma ți-a pierit graiul, mai pune dreaq mâna de citește)

apoi, cu colaje din mai mulți autori, pentru a demonstra că oponenții n-au simț poeticesc, după cum urmează:

- gușterului nu-i place (normal să nu-ți placă, fraiere, era un colaj)
- gușterului îi place (normal să-ți placă, fraiere, era un colaj din mari poeți, executat de un alt mare poet - asta, lăsând modestia la o parte).

în final, gușterul, umilit, o șterge.
domnul peia își șterge textele apoi o șterge și el.
vremea trece, gușterul revine, domnul peia revine și el, cu un nou concurs, șamd.
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  Când o să mori, șulfă, jumătate din cauză va fi existența mea, căci eu te citii pe dinafară cine-mi ești. Lucru, desigur, neplăcut pentru ilustra-ți persoană, încartiruită în gașca manipulanților politici.

Acum, câteva explicații, pentru înțelegerea ta, deși nu cred că merita efortul...

Din ”Panorama poeziei universale” (unul din exemple) a lui A.E. Baconski, unde sunt grămădiți toți, cică, marii poeți ai lumii - vreo 850 de pagini - eu nu am reușit să selectez decât vreo câteva zeci de fragmente, sub sută, pe care le-am recombinat în așa fel, încât să fac din ele poezie, cât de cât.
Hooo!... hooo!... vei exclama, ce mare se crede ăsta!
Mare, de ce? Că, după ani și ani de lectură a mii și mii de versuri, treptat-treptat am tot selectat și evaluat până când am ajuns la concluzia că poeți mari nu există (parcă Nichita Stănescu spunea asta), există doar poezie, eventual mare. Și aia foarte rară. Un poet abia dacă nimerește câteva titluri memorabile într-o viață. Restul e umplutură. Bine făcută, ce-i drept, că a învățat să și confecționeze credibil versuri de fațadă, dar umplutură. Nu cad deloc pe spate citindu-le.
De-aia, când aud de cutare că e considerat mare sculă, sunt, de regulă, reticent, dau fuga la sursă și aflu că, hm, de-astea am mai văzut destule, mare brânză! Ca nenea ăla suedez, pe care-l aduse nepriceputul ăsta de țângă! Care e complet plopist, dar se umflă-n pene, de zici că-i curcan altoit! Sau traducerea aia proastă din bukowski.
Nu, nu am idoli, judec versul în sine. Are ceva care să mă miște și să-mi arate că știe să scrie foarte bine? Atunci, da. Mă-nclin. Dar dacă-mi vine cu chestii obișnuite, vax! De mult nu mai rămân cu gura căscată la orice înșiruire de vorbe.
Așa că lasă analizele alea gratuite, că te bagi în seamă doar cu ele.
Iar când spun de alții că habar n-au, le observ, mai întâi, judecățile, și apoi îl trec la categoria părerologilor.
 
Postat de catre ioan peia la data de 2019-04-13 23:22:09
         
 
  ps. nu apela la agramaturg, chiar nu te poate ajuta cu nimic în cazul ăsta, bietul de el...  
Postat de catre adrian mihai la data de 2019-04-13 23:10:00
         
 
  vorbe goale!

caută regula care obliga să nu pui virgulă, în frază, între propoziția regentă (cunoaște) și cea subiectivă (cine știe).
restul e folclor...

la mine sună așa:
Subordonarea
10.1.2.15. Propozițiile subiective și predicative nu se despart prin virgulă de regentă.


restul de timp, până la împlinirea celor 24 de ore, îți aparține...
:))))))))))))))))))))
 
Postat de catre adrian mihai la data de 2019-04-13 23:08:28
         
 
  distinse comisar șef, n-are niciun rost să-ți testez vigilența, fiindcă presupun, ce zic eu presupun, sunt convins că ea a rămas la cote înalte, ce zic eu înalte, la cote colosale. da de ce, întreabă un cititor, de ce a rămas vigilența domnului comisar la cote colosale? d-aia, prostule, îi răspund eu acelui cititor, fiindcă datoria unui comisar șef e să rămână vigilent la cote înalte și foarte colosale până la moarte, iar ăsta, după cum vezi, e încă viu.

în ce privește titlul. vezi mata, distinse comisar, virgula aia nu trebuie disprețuită. spre deosebire de fraza "animalu care m-a turnat la diriga mă-sa-i curvă" (în variantă eco "doamna mamă a colegului care m-a pârât la doamna dirigintă oferă servicii sexuale contra cost") aici apare o chestie ceva mai subtilă. cu un prost nu mi-aș bate capul, dar mata, care ești un om inteligent, ai s-o descoperi. ai 24h s-o descoperi.
 
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2019-04-13 22:54:33
         
 
  radule, am înțeles teroria ta privitoare la gușteri, eu zic că se susține. și nici nu e de mirare, întrucât ești specialist în șopârle, așa că...

în schimb, ceea ce n-am înțeles nici să mă tai, e plasarea virgulei din titlu între subiectul "cine știe" și predicatul "cunoaște"!

ai vrut să ne testezi atenția, nu-i așa?
ia luminează-ne!
 
Postat de catre adrian mihai la data de 2019-04-13 21:30:37
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23763
Comentarii: 120725
Useri: 1413
 
 
  ADMINISTRARE