FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
...
Text postat de Andrei Petre
Dacã ar fi sã facem o ierarhie a marilor crime din istoria omenirii, mai mult ca sigur nazismul ar ocupa un loc fruntaº. Al treilea Reich se face vinovat de moartea a aproape 40 de milioane de oameni, între anii 1939-1946. Dar, spre surprinderea generalã, vom descoperi cã existã argumente care sã justifice existenþa acestui regim. Astfel, oamenii sunt uºor de manipulat. Oamenilor le place puterea, instinctul acesta este ascuns adânc în fiecare fiinþã. Oamenii se lasã uºor amãgiþi de mirajul puterii. Tocmai de aceea, a fost uºor pentru regimul nazist sã preia puterea în 1933. Ei promiteau schimbarea în bine, ei promiteau o Germanie mai puternicã, o Germania care sã înfloreascã dupã eºecul rãsunãtor al celui de-al doilea Reich. Sau, cum zicea Hitler: "Daþi-mi zece ani ºi vã promit cã nu veþi mai recunoaºte Germania!". Oamenii au crezut în acele vorbe ºi ºi-au simþit gâdilat orgoliul naþional. Ce a urmat nu trebuie deci sã mire pe nimeni.
ªi pentru a aduce un argument ºi în sprijinul ideilor propriu-zise, aº vrea sã aduc în discuþie teoria lui Darwin: cel mai bine adaptat trebuie sã supravieþuiascã. În momentul 1939, când armatele germane au nãvãlit prin Ardeni, ei, germanii erau cei mai puternici. Nu îi poþi interzice nimic unui om puternic. Pentru cã un om puternic se poate folosi cum vrea de puterea sa. Acelaºi lucru este valabil ºi în cazul unui stat.
ªi, pânã la urmã, o idee celebrã care a rãmas în istorie prin cinismul ei (idee care pânã la urmã este corectã) a fost cea exprimatã de liderii naziºti la Nurenberg: " Cea mai mare greºealã a celui de-al treilea Reich nu a fost rãzboiul în sine sau masacrarea atâtor oameni. Nu, cea mai mare greºealã pe care am fãcut-o a fost cã nu am învins!". Trist, dar un argument foarte bun. Pentru cã, greºeºti doar atunci când pierzi. Nimeni nu poate condamna un învingãtor...

ªi, pentru al doilea exemplu, voi rãmâne în aceeaºi sferã. Pentru cã da, nu poþi condamna un învingãtor. Iar anii de comunism pe care þãrile europene i-au resimþit din plin atestã acest lucru. Comuniºtii au învins, iar reacþia lor a fost perfect normalã. Din nou, masele au fost vrãjite de victoria aceasta totalã. Pânã la urmã, putem spune cu un oarecare amuzament cã cea mai mare realizare a nazismului a fost introducerea comunismului în Europa. Pentru cã, ideologia marxistã avea în esenþã nevoie de o revoluþie, de o rearanjare a valorilor... ªi exact asta s-a întâmplat în rãzboi.
ªi, pânã la urmã, un argument atât de banal ºi totuºi ignorat: tot ceea ce este nou trebuie sã fie încercat. Întotdeauna se va gãsi cineva gata sã încerce. ªi, pentru foarte mulþi dintre noi, o astfel de propunere (putere mai multã pentru cei puternici ºi/sau egalitate pentru cei slabi) nu poate fi refuzatã!
Comunismul trebuia sã existe!
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE