FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Închipuire (fragment)
Text postat de Cristian Lisandru
„Sepulcru singur, izolat,
Spre care va fi aruncat
Cu pietre în copilărie,
Ecoul lor dorind să-l știe...
În veci nu s-o isca ecou
De ea pornit, din cel cavou!
Copilă tragică a sorții!
Se tânguie-n străfunduri morții”

Edgar Allan Poe – „The Sleeper”
(traducerea Paul Abucean)


Aripă albă, răcorind obraz uscat, hârșâit de gheare neîndurătoare, orizont prăbușit în genunchi resemnați, tăvălit prin țărână, tras cu arcanul, spre renegarea irevocabilă a depărtărilor îngâmfate, roată neunsă, scârțâit agresiv, scripete uriaș care înalță înspre neființă cărămizi temporale ciobite, smulse cetăților surpate sub asedii excluse din cronici și doar caleașca aceasta neagră ca o fantasmă, trasă de șase licorni înzăuați, pretinde imposibilul atunci când străbate irealitatea și o lasă în urmă, jupuită, agonizând sub amintirea nechezatului obraznic.
Vizitiu înfășurat în pelerină, ca și cum ar strânge toate misterele nelămurite cât mai aproape de trupul său iluzoriu, pocnet de bici, arsură auditivă năprasnică, e clipa în care ipocrita logică elementară ne șoptește că ar trebui să existe și un castel în decorul spectral, poate chiar unul semeț – întrebare: există și reversul unei astfel de imagini, există undeva, știut sau nici măcar bănuit, văzut sau nevăzut, un castel care să nu sfideze micimea desfășurată ca un covor la baza zidurilor sale? –, unul în care o domniță sfioasă, prinsă în captivitatea dulce-amară a fiorilor, fâlfâie gene lungi în timp ce așteaptă, tensionată, sosirea izbăvitoare a unui iubit nocturn visat, chemat, implorat prin împreunarea palmelor, în fiecare seară, înainte de a-și întinde trupul feciorelnic în patul cu baldachin...
Vântul plesnește și se sparge în așchii, seamănă cu un personaj furibund pe care o criză acută de nebunie îl obligă să alerge, jertfit zbuciumului nevindecat, dintr-o parte în cealaltă a unei camere cu pereți inexpugnabili, licornii nechează înfiorător, scăldați în spume, însă biciul acela, în loc să aducă mai aproape odihna, o îndepărtează, nesimțitor, din ce în ce mai mult, doar un ochi ascuns printre norii zdrențuiți poate vedea cum se arcuiește podul izbăvitor peste șanțul cu apă al castelului existent/inexistent, mâini bătătorite apucă lanțurile ruginite, se ridică scrâșnind o poartă bătută în chingi de metal, făclii aprinse, comenzi răstite, și totuși rămâne un singur gând - fecioara scrutează negurile, iar flacăra palidă a unei lumânări își plânge cu lacrimi cerate neputința de a face lumină acolo unde întunericul stăpânește, tiranic, peste o întreagă lume -, același, repetat obsedant în mintea sa de copilă, fără urmă de vorbă pe care urechi curioase ar putea să o răpească, rămâne doar dorința făcută ghem sub cămașa de noapte, dorința aceea mută, speriată, așezată între sânii mici, fierbinți, mătăsoși, feriți de asprimea nemiloasă a mâinilor bărbătești.

Dar cine-i acela purtat de licornii
Cu coame-mpletite în neguri și fum
Și cum de străbate povestea, hoțește,
Ducând în caleașcă nevoia de drum?
Castelul acela există? Sau noaptea
Înalță fantasme prin vântul turbat?
Se află, acolo, fecioara suavă
Pândită de vise căzute-n păcat?

Cristian Lisandru
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  Mulțumesc pentru răbdare și lectură, doamnă Elena Ștefan. Și pentru comentariu, evident, mă bucur că acest fragment a fost bine primit de dumneavoastra. Textul, în întregul său, se dorește a fi o proză lirică, păstrând inserțiile versificate pâna la final. O poveste în poveste, aș spune, încă neterminată. Îmi doream foarte mult feedback-ul, este adevărat. Cu respect.  
Postat de catre Cristian Lisandru la data de 2016-02-03 22:15:36
         
 
  Un eu febril care trăiește clipa cu înfrigurare. O intertextualizare ideatică cristalizată în multiple construcții, ușor disipate, însă convergente dn punctul de vedere al acuității trării. Percepții materializate stilistic uneori , poate, excesiv aglutinat "hârșâit de gheare neîndurătoare, orizont prăbușit în genunchi resemnați, tăvălit prin țărână, tras cu arcanul, spre renegarea irevocabilă a depărtărilor îngâmfate, roată neunsă, scârțâit agresiv, scripete uriaș care înalță înspre neființă cărămizi temporale ciobite, smulse cetăților surpate sub asedii excluse din cronici și doar caleașca aceasta neagră ca o fantasmă, trasă de șase licorni înzăuați, pretinde imposibilul atunci când străbate irealitatea și o lasă în urmă, jupuită, agonizând sub amintirea nechezatului obraznic.". Text spus aproape pe nerăsuflate, un fel de arc din care țâșnesc săgeți de idei și sentimente. O teamă vagă plutește pe ansamblul textual. Ceva nelămurit pare că se ascunde în spatele textului. Fiind doar un fragment, probabil, textul de mai sus va fi având o funcțiune determinată în cadrul întregului. Rămâne să vedem. Un text bun!  
Postat de catre Elena Stefan la data de 2016-02-03 21:39:45
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE