FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Scrisoare catre tara mea
Text postat de Eu Sunt Corina
„Nu-mi iubesc țara . Trebuie să fie așa din moment ce nu-mi vine decât să vorbesc urât despre ea. Am obosit de țara asta. Am obosit de țara în care cei care conduc mă cred prost și-mi spun "omul simplu, de pe strada", om simplu căruia se simt datori să-i explice cum stau treburile, într-un limbaj gângav, analfabet, precum cel folosit de adulții inculți pentru a răspunde gângurelilor unui bebeluș.

Am obosit de țara în care nimic nu este ceea ce pare: un site colorat cu multe promisiuni al unei grădinițe private e doar un paravan în spatele căruia se află o clădire care-i adăpostește pe preșcolari de ploaie cât timp părinții se află la serviciu (altfel, educatoarele își roagă colegele de breaslă mai norocoase, de la alte grădinițe, să fure plastilină și creioane).

Am obosit de țara care-mi spune că orice speranță are rădăcini firave și orice opțiune sinceră, onestă se dovedește a fi cretină. Am obosit ca din patru în patru ani să aleg prost, împreună cu alți 22 de milioane de locuitori, de oricare parte a baricadei am fi. Am obosit să sper ca acela care se numește șef de guvern, ori președinte de țară , sau măcelar sau avocat ori cântăreț, chiar se pricepe la ceea ce diploma, votul, discursul spun că se pricepe.

Am obosit de țara care mă transformă în victimă sau complice. În victimă, fiindcă orâcit de multe rele s-ar întâmpla în țara asta, oricât de multă corupție ne-ar tăia răsuflarea cu duhoarea ei, statul, legile, funcționărimea, judecătorii, DNA-ul, Guvernul, Parlamentul par cu toate că există într-un univers diafan, paralel cu al nostru, din care aruncă din când în când o ocheadă către noi, să ne supravegheze. Să ne certe că n-avem răbdare să ajungă și la noi bunăstarea. Să ne dojenească cu glas de domnu Trandafir acrit pentru iresponsabilitatea cu care le cerem imposibilul, în condițiile unei moșteniri grele.

Am obosit să fiu victima statului care mă fură la facturi, la impozite sau în justiție, victima patronilor care mă pot evacua din organigramă din trei țipete și două semnături, victima polițiștilor care mă roagă să nu reclam furtul din buzunare. Orice protest este inutil.

Orice gest de solidaritate, orice inițiativă care m-ar putea transforma în cetățean sau concetățean, în membru al unei comunități rezidențiale sau al unei organizații, se fâsâie în fața privirilor nepăsătoare, a replicilor de tipul "ce ești copil" sau "mă lași?!" sau a celor care transformă inițiativa în afacere profitabilă pentru ei și dezastruoasă pentru beneficiari. Iar renunțarea mă face complice cu cei care acceptă ca lucrurile să meargă prost, din neputință, din interes, din indiferență. Sunt complice, prin tăcere, cu toți impostorii, mincinoșii, neispraviții, hoții de care depind într-un fel sau altul în bătăliile mele mărunte, de zi cu zi.

Am obosit de țara unui singur televizor, a unui singur program, în care se amestecă de-a valma, senzuale cu securiști nejudecați, brăilence cu analiști obosiți, discuții lalâi despre salarii enorme, furt la factură, politiști beți, judecători mituiți, miniștri penali, cu breaking news-uri în fața cărora tot românul moțăie: învârteli, bășcălii, ogici, ciumaci, anchete de doi și un sfert, morți de trei parale, incesturi de patru stele.

Am obosit să aud sau să citesc comentarii lungi, strivite de ură sau înmuiate de slugărnicie ale jurnaliștilor obosiți din presa românească. Am obosit de vorbe grele, de prostie, nesimțire, ipocrizie, inepții, de vorbe care nu mai interesează pe nimeni, vorbe caraghioase, care-i transformă pe toți ciutacii, dumitreștii, crețuleștii și morarii în bufoni disperați ai orelor târzii de televiziune.

Am obosit să văd societatea civilă, care face curat în universități și alegeri, înghesuită pe liste de alegeri europarlamentare ale unui partid majoritar. Am obosit să aud că singurul lucru pe care-l avem de opus alegerii fiicei președintelui în Parlamentul European este pluralul nefericit "succesuri". Am obosit să văd susținători sinceri ai președintelui, care vor salariu de jurnalist independent. Am obosit să văd jurnaliști independenți care devin guvernatori interesați. Am obosit să-l aud pe ministrul Culturii tinând-o langa cu explicațiile despre pleașcă și iubire de președinte.

Am obosit să văd reportaje cu oameni care mănâncă din gunoaie, copii violați, preoți care țin liturghii erotice, puștile lui Michi Șpagă, termopanele lui Adrian Năstase, oameni care se împerechează cu oi, țărani care tasează pământul cu obuze încă detonabile, pensionari care se străduiesc să prindă două porții de sarmale de 1 decembrie, țigănci care-și arată popoul polițiștilor, șoferi beți, criminali, filmați în circa de poliție, înmormântări în direct, sicrie fotografiate cu mobilul, știri animate despre ficatul de 20 de kilograme al unui cântăreț, oameni urcați pe cruci ca să vadă mai bine groapa, cozile isterice de Sfânta Parascheva și de Izvorul Tămăduirii, proteste pe marginea balconului sau a macaralei, și comentariile profesioniștilor care încep cu: "Ce efect poate să aibă violul asupra unei fetițe de 12 ani?". Mă obosesc profesioniștii televiziunilor chiar și fără comentarii. Fiindca sunt aceiași. Și apar des. Foarte des. În țara asta nu mai există un psiholog cumsecade, un profesor eminent, un cântăreț talentat, un analist respectabil, un preot cu har, un poet înzestrat: toți devin vedete, și în clipa imediat următoare descoperă că au văzut idei. Despre orice altceva decât meseria pe care altfel ar fi putut, altfel, s-o practice onest și din care să aibă un venit regulat.

Mă obosesc emisiunile care-mi promit că vor dezbate soluțiile anticriză și în care invitați și moderatori ajung să vorbească despre beregate, prostănaci, caraghioși, șobolani rozalii, lupta dintre fata președintelui și intelectuali, despre insinuările cutărui senator, despre sforăitul din parlament al nu știu cărui deputat, despre nepoate de senatoare care sunt de fapt amante de miniștri. Am obosit să văd fețe lungi de jurnaliști care anunță cu același ton grav, de început de apocalipsă, și că se măresc facturile, și că s-a dus dracului rapița în Alexandria , și că Mutu are tendonul rupt. Sau că nu-l mai are. Am obosit să aud de miticădelaligă, nașusandu, memestoica, galactici, jucătorititrați, distracțiepecinste.

Am obosit să știu că din atâtea cazuri de malpraxis în medicină, un singur doctor a fost condamnat, pentru viol.

Mă obosește Mihaela Rădulescu. Și cei care o combat. Și cei care o apără.

Mă obosește oricine comentează un film, o carte, un spectacol, mai departe de rude, prieteni sau părinți, fără să poată arăta vreun act, o diplomă care să-i confere acest drept. Am obosit să mă tot întreb cine este cel sau cea care apare pe prima pagină a tuturor ziarelor, fără să reușesc să îmi amintesc vreo ispravă, bună, rea, dar în orice caz extraordinară, care să merite măcar efortul scanarii fotografiei lor.

Am obosit să văd că patroni de firme de salubrizare își dau cu părerea despre expoziții de artă, că pe wikipedia Mircea Badea este actor român, că Monica Tatoiu are răspuns pentru orice, de la încălzirea globală, la cum nu trebuie să renunți la speranța de a avea orgasm.

Am obosit ca, la douăzeci de ani de la Revoluție, să-i înjur tot pe Iliescu, Năstase, Văcăroiu, Șerban Mihăilescu, Viorel Hrebenciuc, Talpeș, Mitrea, Vadim Tudor, Voiculescu, Adrian Păunescu etc.

Am obosit, de fapt, să nu am încredere în nimic și nimeni.

Am obosit să scriu acest protest. Nu va folosi la nimic. M-am gândit la un moment dat să cer oamenilor, obosiți ca și mine, să iasă în stradă. Dar am în fața ochilor imaginile filmate la diferite proteste: pancarde și lozinci analfabete, revendicări haotice și isterice, fetze tâmpe în fundal care transmit salutări familiei, sindicaliști mângâiați pe frunte de opoziție, trecători plictisiți și amintiri duioase despre concediile la mare din vremea fraților Petreuș și a Daciilor în rate.

Am obosit de țara în care nu se întâmplă nimic. De țara care m-a făcut să privesc cu lehamite drepturi la care am tânjit ani mulți și grei în comunism. Mie, omului simplu de pe stradă, mi-e lehamite de dreptul meu de a vota. De dreptul de a fi informat. De dreptul de a protesta. De dreptul și obligația de a-mi apăra țara . De dreptul de a mă asocia liber în partide politice, în sindicate, în patronate și în alte forme de asociere. De dreptul de a avea acces la tratamente corecte în spitale. De dreptul de a fi egal cu ceilalți români în fața justiției.

De aceea spun că nu-mi iubesc țara . Mi-a mai rămas, totuși, un singur drept: acela de a circula liber în străinătate. De a emigra. Poate c-a venit timpul să-l folosesc. Știu bine că nici acolo nu umblă câinii cu covrigi în coadă. Sper doar că acolo, într-o limbă străină și pe străzi curate, să am timp să mi se facă dor de țara mea."

(autor controversat, va las sa il descoperiti)

Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE