FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Grecii și ”frangrantul”
Text postat de Emanuel Cristescu
Poziția mea este, în principal, una critic-ironică la adresa Greciei. Poate exagerat critică. Conotația ”frangrantului” este următoarea. Un personaj pitoresc, din telenovela Bercea Mondialu-Băsescu Mircea, fratele fostului președinte, (nelegal și nelegitim în ultimii 2,5 ani) rostește ”Ne-a făcut ”frangrant pe banii noștri”. Vrând a spune ”noi i-am dat bani (să intervină în justiție și să-l elibereze pe tata, (Bercea Mondialu NM)) Nu au reușit să-l elibereze, așadar ne-au păcălit. Când ne-am dus să ne cerem banii înapoi, în loc să ni-ii dea ne-au făcut un ”frangrant” vrând să spună că, de fapt, noi i-am fi șantajat să ne dea bani, în mod nemeritat. Ca și când nu ar fi fost vorba de banii noștri. Acesta este contextul și aceasta este conotația ”frangrantului”. Pentru cei care nu cunosc povestea.

Prin urmare, Grecia, refuzând să-și plătească datoriile ar fi putut proceda cam ca Mircea Băsescu. Mai avea să le însceneze creditorilor săi un flagrant prin care să spună că, vezi doamne, creditorii o șantajează, cerându-i bani pe care nu-i datorează. Sigur, este o ironie mergând spre sarcasm.

Pentru cei din România, care cunosc istoria de la TV, situația este ușor de înțeles. După cum vedeți, sunt rațional și nu vreau, sub nicio formă, să scuz Grecia sau să o exonerez de obligația de a-și plăti datoriile. Ce spun eu este că de situația actuală a Greciei ea, Grecia, nu este SINGURĂ responsabilă. De aceea, soluția ieșirii din criză o reprezintă compromisul. Și asta de ce? Pentru că, în viziunea mea, construcția numită UE este, politic vorbind, o construcție excepțională. La care s-a visat din antichitate. Un fel de astfel de ”uniune” a încercat, prin forță, Imperiul Roman. Nu a rezistat, cum nu rezistă nimic din ceea ce se face prin forță. O ultimă încercare, tot prin forță și care, evident nu putea rezista, a fost al treilea Reich.

Se poate demonstra că DIVIZAREA Europei a condus și conduce la orgolii naționaliste iar exacerbarea lor duce la RĂZBOAIE. UE, iată, reușește poate cel mai important lucru și anume, MENȚINEREA PĂCII. Aspect pe care, luați cu altele și părând a fi de la sine înțeles, nu-l mai apreciem. Deși, accentuez, MENȚINEREA PĂCII în Europa este consecință directă a existenței UE. Nu mai invoc celelalte avantaje. Nu mai invoc faptul că Europa a devenit un pol de putere politică și economco-financiară. Și, ca atare, și-a făcut mulți neprieteni care, în fapt, îi sunt dușmani de-a dreptul. Și fac totul pentru a o învrăjbi, pentru a o diviza. Și astfel să-i distrugă forța.

Unii, chiar, cultivă și subvenționează masiv, nemulțumirile firești, aș spune eu, generate de imperfecțiunile funcționării acestei construcții. Imperfecțiuni care trebuie corectate. Și asta ține de un la fel de firesc proces de modernizare și îmbunătățire permanentă a relațiilor intraeuropene. Pe baze parteneriale, și având ca fundament principiile din Tratat dintre care solidaritatea și celelalte valori umaniste invocate în preambulul Tratatului de la Maastricht sunt esențiale.

Ori, în contextul datoriilor suverane, de care, cum am mai spus, Grecia se face vinovată dar nu este singura vinovată, soluția este NEGOCIEREA, asumarea unor responsabilități comune, cu necesitate diminuarea unor datorii, eșalonarea acestora într-un mod suportabil și ajutarea Greciei să se DEZVOLTE, pentru a-și putea plăti aceste datorii.

Soluția ieșirii ori scoaterii Greciei din UE este cea mai proastă și păguboasă soluție. Pentru că se creează un precedent. Și, poate, la fel, să urmeze Portugalia, Spania, Italia. Și astfel s-a zis cu UE. Spre bucuria dușmanilor săi și spre regretul europenilor. Aceasta este marea, extrem de marea MIZĂ a situației în care ne aflăm.

Ori încăpățânarea GREȘITĂ a Germaniei, cu AUSTERITATEA, poate contribui major la pericolul destrămării UE. S-a văzut că austeritatea nu rezolvă și nu poate rezolva problema. FMI însuși s-a delimitat oficial de acest concept. Laureați ai Premiului Nobel au atras atenția și au explicat că nu prin austeritate se creează resursele pentru ca țările să-și plătească datoriile. Și alți lideri au înțeles că austeritatea nu este o soluție. Da, reguli, ordine, gestiune corectă sunt necesare. Dar nu austeritate. În plus, austeritatea este insuportabilă de către cetățeni. Noi nu am avut un Tsiparis. Noi am avut niște nevertebrate. Care i-au surprins până și pe cei de la FMI cu slugărnicia cu care au aplicat, fără minte, cea mai cruntă austeritate posibilă. Când erau, s-a dovedit, nenumărate alte soluții. (stoparea furturilor și șpăgilor (Microsoft, EADS, retrocedările, investițiile cu parandărăt, evaziunea fiscală, reeșalonarea datoriilor, dezvoltarea țării și crearea de resurse pentru plată etc.)

De aceea, ar fi bine ca aceia care înțeleg necesitatea și complexitatea acestor probleme să nu pună gaz pe foc. Și așa sunt destui cu canistrele de benzină pregătite. Și așa sunt destui fanatici, extremiști, mulți de bună credință, mulți manipulați care acționează pentru distrugerea UE. Mulți, sper eu mult mai mulți, sunt cei care înțeleg avantajele majore ale existenței UE.

Dar așa sunt oamenii. Unii, din păcate, vrând să arunce apa murdară din copaie, din nepricepere sau inconștiență, vor să arunce și copilul. Pentru că, filosofic vorbind, oamenii nu prețuiesc întotdeauna ce au și mai ales ce au în mod firesc. Dar regretă profund ceea ce nu mai au.

Mă întreb eu: oare nu ar trebui ca și în acest caz ca gândul să preceadă fapta? Știu, UE are multe deficiențe. Dar acestea trebuie corectate. Nu distrusă UE.
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  E-te ca facu si Tsiparis Fragrantul. Chiar ma gandeam,ca Syriza si Tsiparis vor ramane in istoria coectiva. Termen neecoliterar. Fragrant..si ma deloghez.  
Postat de catre ecsintescu virtual la data de 2015-07-11 00:26:34
         
 
  Niciodată nu-i prea târziu. Măcar să învățăm. Dacă nu să acționăm. Cu siguranță, în cultura greacă nu va fi existând proverbul de supraviețuire ”capul plecat sabia nu-l taie”  
Postat de catre Emanuel Cristescu la data de 2015-07-09 20:39:27
         
 
  Noi nu am avut un Tsiparis. Noi am avut niște nevertebrate. Care i-au surprins până și pe cei de la FMI cu slugărnicia cu care au aplicat, fără minte, cea mai cruntă austeritate posibilă. Când erau, s-a dovedit, nenumărate alte soluții. (stoparea furturilor și șpăgilor (Microsoft, EADS, retrocedările, investițiile cu parandărăt, evaziunea fiscală, reeșalonarea datoriilor, dezvoltarea țării și crearea de resurse pentru plată etc.)

Ei da! vot
 
Postat de catre ecsintescu virtual la data de 2015-07-09 19:13:25
Parcurge cronologic comentariile acestui autor
Text anterior       Text urmator
         
 
  Are dreptate domnul Emanuel Cristescu. primul care a visat o Uniune Europeană a fost Cezar, care i-a luat cu binișorul pe europeni, invitîndu-i să joace table, după cum spune și Suetoniu: "(G)alia acta est". Doar că, în acel timp, începuseră să murmure oarece marxiști prin Consiliu (citește Senat), influențați de niște greci, care votau democratic, cu boabe colorate de fasole. Și atunci el a zis:" Băi, dați-vă jos sandalele romane, să trecem Rubiconul și să mergem acasă: să se descurce muierea aia, Merkel, cu ei". Citatul acesta lipsește din Suetoniu, un nemernic de copist l-a exclus din context. Este tot ăla care a falsificat pasajul referitor la creștini. Mai bine plagia pe careva!  
Postat de catre latunski criticul la data de 2015-07-09 14:15:42
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23930
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE