FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Mulțumesc, doamnă ILEANA VULPESCU!
Text postat de adrian mihai
Cînd bordelul e o mînăstire
de Ileana Vulpescu

A cui e vina?
Vina este a noastră. Avem niște trimiși diplomatici în afară care nu-și fac datoria. Nu fac nici un fel de propagandă pentru poporul român, pentru ca se știe că româna e o limbă de origine latină. Eu am intîlnit o profesoară de franceză, care absolvise la Sorbona și care nu știa că româna e o limbă romanică! M-am oferit să-i spun eu care sunt cele 10 limbi romanice, dacă la Sorbona tot nu învățase. S-a mirat: "Da, dar e atît de înrudită cu slava!" "Știți cît e de înrudită cu slava? Tot atât cît o să fie și franceza cu chineza, cînd vă vor ocupa chinezii!".

Alt caz: o fostă colegă, eminentă cunoscătoare a limbilor clasice, Lia Lupaș, lucra la o bibliotecă din New York. Trebuia să fie avansată și a completat un formular, în care spunea ce limbi cunoaște: printre altele, franceza, engleza, rusa. D-na care o examina a întrebat-o de ce a trecut și rusa, doar limba ei maternă nu e slava? Ea a zis că nu, că româna e o limbă romanică. Motiv pentru care n-a mai fost avansată. Alt om cu multă carte, Dan Grigorescu, aflat la New York într-un post oficial, se duce la Biblioteca Municipală și găsește o singură carte în română, care era trecută la sectorul de limbi slave. I-a explicat directorului că româna e o limbă romanică, s-o mute unde-i e locul. A doua zi, a găsit cartea tot la sectia "Slave". Deci, vina nu e numai a noastră, ci și a încăpățînării lor cretine, chiar dacă-s filologi.

O întîmplare văzută de mine la televizor: un ambasador al Germaniei la București povestea cum vin gazetari din Germania, cu articole gata făcute despre România, de obicei denigratoare la adresa poporului român. I le dădeau să le citească și el le spunea: "Nu e adevărat ce spuneți! Eu trăiesc aici și știu că nu-i așa!". Iar ei se duceau în Germania și publicau articolele exact așa cum le scriseseră.

Deducem că e o rea voință internațională manifestă față de această țară, cu sprijin și din România. Înțeleptul chinez Sun Tzu a spus, cu mult înainte de Hristos, "Nici o țară nu poate fi cucerită fără o complicitate din interior". Or, la noi, complicitatea e mai mult decât binevoitoare față de tot ce se-ntîmpla din exterior. Nu ne pune nimeni în capul mesei și nici alături de marile puteri, chiar dacă ne-am zbătut să intrăm în NATO, în Shengen. Probabil că nu sîntem decît o țară consumatoare, așa cum spunea primul trimis al FMI la noi, domnul Paul Thomson. Mă-ntreb cu ce? Producătoare nu mai sîntem, e limpede.

Cu ce să ne mai lăudăm noi, românii? Cu copiii care iau Olimpiade prin străinătate, cu oameni care fac o carieră strălucită tot în afară, pentru că dacă ar face-o aici, ar fi șanse foarte puține să se știe despre ei. Avem foarte buni specialiști în toate domeniile, dar la televizor apar doar știri că românii au furat, au omorît, au escrocat. Oare numai românii fac asta? Vuiesc agențiile de presă cînd un român face o nelegiuire, dar nelegiuiri se-ntîmplă în toată lumea, făcute de oricine. Sînt scoase în evidență insa cele făcute de țiganii plecați din România, ca și cînd n-ai putea să deosebești un țigan de un român. Cine le-a dat voie să treacă în țările lor? Îmi spunea cineva avizat, că din satelit îți vede și culoarea șireturilor de la pantofi. De ce li s-a dat voie să treacă granița? Ca apoi să-i poată expulza, spunînd "Uite ce-au făcut ticăloșii de români!". E o demagogie de mult pornită. Așa cum demagogia internațională se practică și în alte domenii, în funcție de interes. Exită campanie anti-drog, dar nu există una similară anti-tutun, în nici o țară. Pentru că de pe urma comerțului cu tutun se scot averi imense. Ipocrizia e că pe pachetele de țigări ți se spune ca tutunul e dăunător sănătății, dar nu e scos în afara legii! Eu sînt absolut convinsă că și comerțul ilicit cu drogurile e dirijat de foarte sus. De ce nu se poate stopa comerțul cu drogurile? N-au nici un interes, pentru că aduce beneficii uriașe. Doar China face excepție. Acolo, dacă ești prins cu droguri, te împușcă și familia mai plătește și glonțul!

Eu consider că omenirea e condusă cu o ipocrizie fără margini și fără leac. De cînd cu această notiune noua de "corectitudine politică", s-au găsit unii în SUA care să scoată din Mark Twain cuvintele "negru, negrotei, cioroi", pentru că nu mai e "politic corect".
Omul ăla a trăit într-o epocă. Cum să iei un clasic al literaturii mondiale și să intervii în textul lui?

Tîmpenia din America, cu "cioroii" lui Mark Twain, transportată în România, ar deveni. "Romiada", în loc de "Țiganiada"? "Cînticele țigănești" ale lui Miron Radu Paraschivescu sunt "Cîntice rome?" Ce-o zice și săracu' Garcia Lorca, cu ale sale "Cîntece țigănești" ? Ce are insultător cuvîntul "țigan"? E numele unei nații. Care e deosebirea între rom și țigan? Gitan, bohemian, tzigan, tsigan."

Degradarea morală e direct proporțională cu cea lingvistică? Mai deunăzi, la televizor, am auzit o cititoare de prompter spunînd "În liceu se aflau doisprezece fete".
"Se învață foarte prost româna-n școli, dacă nu reușești să-i înveți pe copii că "doi" și doisprezece au feminin. E singura limbă romanică în care se-ntîmpla acest lucru.
Doisprezece femei, doisprezece ceasuri. E o epidemie, o avalanșă de incultură. Nimeni nu mai zice azi "loc", zice "locație", fără să-i treacă prin cap să se uite într-un dicționar francez sau englez să vadă ce înseamnă. Am citit într-un ziar acum cîteva luni ceva referitor la Camilla Parker Bowles, care la a nu știu cîta aniversare a căsătoriei cu Prințul Charles, și-a fracturat "perineul" de la piciorul stîng. Altcineva, la televizor, spunea, dorind să se refere la perigeu, tot perineu! Dacă nu știi, nu vorbești! Am mari dubii în privința absolvirii unor școli. După părerea mea, îmi pare rău c-o spun, dar nu ești neapărat intelectual dacă ai o diplomă universitară. Profesorul Iorgu Iordan imi spunea:
"Ai să vezi dumneata c-or să fie mai mulți doctori decît milițieni! "... Se merge pe linia minimei rezistențe. Nu le mai pasă nici profesorilor, nici elevilor, nici studenților! E un dezinteres din partea ambelor părți. Primii zic: ce să ne mai batem capul cu ăștia, că tot nu-s buni de nimic!? ceilalți: ce să mai învățăm toate prostiile astea, dacă poți deveni miliardar doar știind să te iscălești?

Nu pot să nu fac comparație între ce se auzea înainte de '89 la tv și la radio și ce se aude acum. Tu, ca angajat al unui post de televiziune, ai niște obligații.
În ceea ce spune cel pe care-l inviți nu poți să intervii, treaba lui, mai ales dacă e-n direct. Pretenția mea către angajat vine. Dacă ar căuta într-un dicționar sau pe internet, ar afla cum se pronunță toate numele proprii. Am fost uimită s-aud la un post de radio: Azi se împlinesc nu știu câți ani de la nașterea lui "Gai de Mopezan". El fiind Guy de Maupassant! Sau Riceard Uagnăr în loc de Rihard Vagner (Richard Wagner, desigur!). A dat telefon o doamnă și le-a atras atenția în direct: Este totuși un compozitor neamț, cum puteți să-i pociți numele?
Răspuns: Doamnă, dar e moda anglizantă!...." E moda tîmpeniei și a inculturii, aș spune. Situația limbii este deplorabilă! Chestia asta cu limbile străine poate pot s-o înțeleg, e mai puțin gravă decît batjocorirea propriei limbi! În Franța, posturile radio și tv sunt sancționate cu amenzi grase atunci cînd folosesc cuvinte străine în loc să folosească cuvinte franceze. In Franța sistemul lor de monitorizare audio-vizual este atît de performant și de drastic, încît atunci cînd detecteaza ceva în neregulă, îi intrerupe pe loc".

La noi, care ar fi soluția ieșirii din această criză?
"La noi, în afară de pile, proptele și o piesă de mobilier prin care se trece, se ajunge și în mod cinstit, printr-un concurs, într-un asemenea post? Asta e problema: dacă din 20 de candidați înscriși la concurs, cîștigă al 21-lea, care nici nu s-a înscris, unde ajungem?
Dacă așa se obțin posturile, n-avem de ce să ne mirăm că pe unele produse cărora li se face reclamă, apar aberații de genul "brînză bunăcioasă", "piersică gustăcioasă", "marea ieșeală" etc. Niște analfabeți care cred că inventează ceva. Cînd a murit, acum un an, președintele Poloniei, am auzit la televizor: "E un spațiu în fața catedralei, care comprimă nu știu cîtă lume". (Poate cuprinde.) Ce să mai vorbim despre expresia greșită "fără doar și poate", care e de fapt "fără dar și poate"? Adică adversativ și dubitativ.

Lucruri analizate logic, ca de exemplu "mai exact și mai corect". Le-am intâlnit si la persoane foarte cultivate. Ne întoarcem la "unșpe trecute fix"?"

Acum nimeni nu se duce să-și depună un curriculum vitae, ci un "sivi" (CV) și pariez că majoritatea lumii nici nu știe ce-nseamnă. Nimeni nu se mai duce să-și ducă undeva o autobiografie, ca să fie angajat: aplică. Aplică pentru un job! Aplică era ceva ce se pune pe perete. Mă indispune profund cînd aud de "brandul de țară". Bine că ne-am procopsit cu o frunză, care este "brandul de țară". Măcar dacă era și Eva pe-acolo.

Eu nu pot să dau explicația pentru apariția acestor aberații decât că, poate, la început a spus cineva ceva în glumă și pe urmă s-a luat în serios. Eu i-aș sfătui să nu mai facă greșeli, să pună mâna pe o gramatică a limbii române și să nu se sfiască să umble în dicționare. Astfel, poate n-o să mai auzim, chiar și printre persoanele care au absolvit Filologia, expresii de genul "cărțile care le-am cumpărat", "m-am dus la servici".

Eu le tot spun, cînd am ocazia, că-s niște cuvinte în limba română, ca viciu, oficiu, ospiciu, serviciu etc. care au această formă. Nu zici "m-am dus la ofici", nici "am fost la ospici", nici "mi-am luat un servici de masă".

Pe mine mă surprinde cîta încredere au în ei acești oameni și cîta lipsă de dubiu în ceea ce privește limba română. Aș retipări "Gramatica greșelilor", de Iorgu Iordan. O carte de consultat, nu de ținut în casă, pe post de mobilă.

Văd un dispreț față de cine mai vorbește corect. O nepăsare de genul "lasă-i p-ăștia să vorbească, ne uităm în gura lor? Niște babalîci depășiți, o generație expirată".
Nu-i deloc asa. Dar pînă să expire ei, îi inspiră pe alții.

Ce modele să mai aibă cei tineri? Cînd bordelul e o mînăstire față de politică, cînd la televizor și prin gazete sînt aproape numai obscenități si cînd se cultivă doar incultura...

nota mea: oare câți dintre noi, membri ai acestui site, avem puterea de a recunoaște faptul că, în ceea ce ne privește personal, suntem cu ditamai columbaca pe cușma tuflită?
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  • Structura populației României, cnf INS - 2012, dupa nivelul de instruire absolvit:
Din totalul populatiei stabile de 10 ani si peste, 44,2% au nivel scazut de educatie (primar, gimnazial sau fara scoala absolvita), 41,4% nivel mediu (posticeal, liceal, profesional sau tehnic de maistri) si 14,4% nivel superior. La 20 octombrie 2011 erau 245.400 persoane analfabete."

mai citește o dată, popo: "14,4% nivel superior."

de unde pălăria mea ai scos tu 50%?

apoi, dacă americanii au doar 3%, asta spune totul: că restul sunt proști de dau în gropi! noroc cu un sistem exportat din Anglia și cu pămîntul și bogățiile jefuite ale indienilor! altfel, erau mai amărîți ca africanii. dealtfel, dacă iei un grup de americani de rînd și îl pui să se descurce în condiții de economia românească - economie care nu a jefuit nimic de-a lungul istoriei, dimpotrivă, a fost crunt jupuită, și nici nu a avut privilegiul de a nu se desfășura nicio conflagrație amjoră pe teritoriul lor - americanii ăia vor muri de foame în două săptămâni. afară doar dacă niște români miloși - nu capitaliști veroși ca ei - nu i-ar omeni cu puținul pe care-l au.

dar adcă ai așa entuziasme manifeste, vizavi de locul din care-ți papi lintea, de ce nu-ți vezi tu de castronul tău și tot melițezi pe aici, ca să te afli-n porție?



 
Postat de catre ioan peia la data de 2014-02-09 13:38:20
         
 
  Apropo, doar 2% din populatia SUA are studii superioare, comparativ cu peste 50% din populatia Romaniei sau 67% din cea a Bulgariei.
Peste 90% dintre americani au probleme cu spelling-ul, dar uitati-va unde e SUA fata de noi sau de bulgari.
Eu unul as prefer ca Oprescu sa spuna turnicheti, nu turnichete, dar sa fie un foarte efficient si bun primar. M-as face ca nu aud atunci cand Vanghelie ar spune almanahe sau EBA ar zice succesuri, daca cei doi ar fi buni acolo unde ne reprezinta.
 
Postat de catre General Motors la data de 2014-02-09 01:20:40
         
 
  Pana acum cred ca am spus asta de sute sau poate chiar de mii de ori interlocutorilor mei.
Cei mai uimiti de faptul ca limba romana e o limba de origine latina sunt tocmai sud-americanii: argentinieni, columbieni, mexicani, salvadorieni, guatemalezi, peruani, chilieni, etc.
Pentru ca Dumnezeu mi-a dat norocul acesta sa pot calatori, pot spune ca personal am convins in jur de 1.000 de oameni ca Romania este o tara europeana si nu bananiera, iar limba vorbita de romani este de origine latina. Le-am exemplificat si prin cuvinte sau propozitii intregi asemanarea limbii noastre cu spaniola sau italiana, Multi dintre cei cu care am vorbit credeau ca romanii sunt slavi, ba vreo cativa nici nu puteau face diferenta intre Romania si Rusia.
Majoritatea celor care auzisea cat de cat de noi stiau doar atat: Nadia, Hagi, Dracula. Cam putin, extreme de putin...
Trist este si faptul ca destul de multi polonezi, greci, macedoneni, ucraineni, muntenegreni, bulgari, lituanieni, olandezi sau belgieni cu care am intrat in contact ca si coleg de serviciu, vazandu-ma asa deschis la ten nu au vrut sa creada ca sunt roman. Ei stiau ca romanii sunt tuciurii, iar eu trebuie pesemne ca sunt ceva neamt, asa imi spuneau.
Ba odata, un negru din Detroit, afland ca sunt roman mi-a spus uimit: - So... you are Gypsy, right... man?

PS: Nu i-am auzit insa mai deloc pe ambasadorii nostri din felurite domenii, cei care traiesc si calatoresc prin lume pe banii nostri, sa vorbeasca deschis si sa lamureasca latinitatea poporului roman. O singura fraza spusa de un Basescu sau Ponta pot face mai mult decat un milion de alte fraze spuse de un roman de rand care calatoreste prin lume.
 
Postat de catre General Motors la data de 2014-02-09 01:11:22
         
 
  pe cât de trist, pe atât de adevărat, ioane!

conjurația agramaților contra celor câțiva (vai, atât de puțini!) care încă mai știu a scrie și a vorbi corect...

a devenit blasfemie a te exprima corect în limba mumei!
 
Postat de catre adrian mihai la data de 2014-02-03 21:47:30
         
 
  dacă ai, cumva, tupeul să-l tragi de mînecuță pe vreun poetastru din eștia noi (care, pe deasupra, o mai frige și cu iarba, că așa știe el că vine inspirația), poetastru complet agramat, nu te mai speli de scuipații lui.
așa m-a "gratulat" pe mine unul, tița, pe agonia, care m-a-njurat ca la ușa cortului. ei, și am așteptat intervenția falnicilor editori, crezînd că vor tranșa corect episodul. da' de unde, timp de vreo patru ore nici nu s-au atins de el. apoi, cînd i-am servit-o ipochimenului peste fileu, imediat au apărut bravii diriguitori, banîndu-mă pe mine, dar lăsînd comentariul scîrbos al țîngăului neatins. inclusiv pe agramat, care, probabil, era văzut ca un fel de erou al nației epigoniste!
așa că ce să mai vorbim? avem de-a face cu asaltul analfabeților asupra ideii de intruire și știință.


 
Postat de catre ioan peia la data de 2014-02-03 10:36:19
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE