FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Don E.A. IOPANI de La Malu
Text postat de Ion Gabriel Pusca
*** In acest material s-a folosit tehnica intertextualitatii.
*** Materialul este un pamflet! Orice asemanare cu viata reala este pura intamplare.
*** Rog eventualii comentatori sa pastreze masura lucrurilor iar pe cei care se stiu ignorati si ignoranti ii rog respectuos sa isi vada de textele lor.
Multumesc!

---------


Îți mai aduci aminte, cititorule, de vremea când Agamemnon și Ahile, Nestor și Ulise acaparau scena imaginației noastre iar Homer rămânea, depășit de staturile eroilor lui, un nume golit de suflare? Eul lui Shakespeare -unii spun ca era un admirator fervent al curcubeului- ai observant cum se subțiază când din spatele cortinei răsar Regele Lear și Hamlet, ori Polonius și Othello, Malvolio sau Falstaff. Personajele puternice sfâșie imaginea celui care le-a zămislit. Dar marile creații nu au un stil personal ci sunt ca natura însăși, sublime, universale, dincolo de orice granițe pe care viața autorului să le poată explica. Ah, mizeră viață omenească, oare cine sau cum poate să îți mai acorde încredere?

Cititorule lipsit de alte treburi, deși sunt conștient că eroul pe care astăzi îl voi prezenta poate ucide umbra prezenței mele pe acest pământ cu faptele sale eroice sau mă poate sufoca cu impetuozitatea judecăților sale și chiar poate trăi, în locul meu, bucuria de a te cunoaște, am să îți spun, totuși, o poveste smulsă din viața acestui hidalgo care își dorea să ajungă mare orator. Un orator care prin vorbele sale meșteșugite să poată dărâma dinastiile vechi sau clanurile tinere, un hidalgo care cu două cuvinte magice ar fi putut ridica marea din copaia ei și ar fi făcut ca nisipul de sub ea să rodească livezi de migdali roditori până a doua zi dimineața! Un om cu charismă care ar fi putut doar prin susurul cuvintelor sale să ademenească în tigaie sau în ceaun toți crapii de trei kile crescuți prin bălțile cu fund nisipos. De fapt am să îți povestesc ultimul moment de reverie pe care l-a trăit faimosul nostru hidalgo Edan Achillides Iopani de La Malu.
Nu! Nu trebuie să vă mirați! Numele venerabilului hidalgo E.A.IOPANI de La Malu are o semnificație aparte. Edan înseamnă zelos, dornic, aprins, incandescent, aprig, înfocat exact așa cum și este eroul nostru, și toată energia lui are un singur, unic și inalienabil scop: acela de a descoperi spionii și securiștii din Castelul Bucureștilor și de a lupta până la ultima suflare împotriva lor. Achillides îl califică pe eroul nostru ca urmaș al lui Ahilles nume care semnifică durere și suferință.
Durerea și suferința în care trăiește acest nobil hidalgo este urmare a unei povești vechi, o poveste de la care se trage și numele familiei careia ii apartine eroul nostru.
Iopani este numele primit de unul dintre înaintașii venerabilului nostru senior Edan Achillides, înaintaș care naiv și lipsit de viziune socială, având o doză mare de lentoare subalternă și o penurie de demnitate națională, în loc să întâmpine cu pieptul deschis dușmanul care cotropea pământurile Giurgiului, de care țineau și moșiile de La Malu, a plecat repejor INAPOI spre casă. Ceilalți hidalgo, după sfârșitul luptei, pentru a-i mulțumi acestui don care le-a dat ocazia de a se jertfi pentru pământul drag al Giurgiului, și pentru a nu lăsa ca fapta lui de bun samaritean să doarmă în tăcerea uitării, l-au denumit “don IOPANI”, lucru care a generat, in timp, mare durere și suferință urmașilor săi.
Dar să lăsăm istoriile acestea plicticoase și să vedem ce gândea, cu voce tare, venerabilul don Edan Achillides Iopani de La Malu care, însoțit de argatul său SANGHE DANGHE ROCHERE un semiorăsan sau semităran (nu avem informații prea sigure despre originea lui), se întorcea de la țarină unde don E.A.IOPANI de La Malu săpase într-o singură zi sau poate două, o groapă de 2,65 x 2,65 x 2 metri. Adică dislocase 13,5 mc de pământ. Și toate astea după modelul: scos pământul, aruncat cu lopata în roabă (de la o adâncime de 1 m, dacă este să dăm crezare hrisoavelor păstrate în arhivele de La Malu), roaba cărată la aproape 60 m și urcată, pe rampă, în furgonetă. Apoi deplasare la 3 km, în camp deschis unde a descărcat la lopată furgoneta și revenit la câmpul de lupta. A reluat procesul și după aceea a reluat reluarea procesului și tot așa de dimineață până-n seară, pe-o căldură infernală. Seniorul Edan Achillides Iopani de La Malu învinsese în acea zi groapa. Iar acum….

Don E.A.Iopani si argatul sau SANGHE DANGHE ROCHERE merg spre casa, călări pe două mături de plastic:
- Sanghe Danghe, deci , știu! Măi, niște securiști nenorociți, au pus gheara iarăși pe putere, peRomânia – țăr’na din care am apărut pe lume, La Malu – și n-o mai lasă să le scape! Niște esențe!
Eu știu, măi, sunt niște securiști nenorociți, un clan sudat, sub deviza: "noi și numai noi, fără voi, niciodată cu voi"!
Eu știu, măi, știu, că niște securiști nenorociți, care au umplut până la refuz canalele media cu propaganda lor parșivă, reducând la tăcere glasul legitim al națiunii care nu este altceva decat glasul unui hidalgo!
Eu știu, măi, știu, ca niște securiști nenorociți, care nu sunt oameni, ci hiene, care exală cel mai puturos miros posibil, mai puturos decât mirosul tău Sanghe Danghe Rochere, ne urmaresc.

Sanghe Danghe Rochere întoarce ușor capul spre dreapta si murmură ca pentru sine:
- Hai, hai, că te râd și curcile din papier-mâché, iote cine vorbește, moralistul de La Malu, badea Achillides. Că parcă el s-ar spăla mai des!
- Gura, Sanghe Danghe că îmi tulburi gândurile și nu mai am! Nu mai am energie! Eu știu, că niște
Securiști nenorociți au unelte vorbitoare, plasate strategic și recrutate special pentru operațiuni la fel de speciale – slugi speciale, plătite special să le asigure siguranță poziției ocupate prin metode speciale!
- Cum să tac, slăvite cavaler, că și eu sufăr, mărețule! raspunse Sanghe Danghe Rochere privindu-l cu
dispreț. Toate amănuntele legate de hrană, și de îmbrăcăminte, obiceiurile moștenite de la străbuni, modalitățile de desfătare și de distracție ale argatului de condiție umil㠖ca mine- sau ale celor aflați pe altă treaptă în ierarhia social -ca domnia ta- sunt acum în mâinile nenorociților, escrocilor de spioni. Nouă ce ne rămâne din bogăția relațiilor interumane? Cu ce să ne mai hrănim moravurile ușoare? Dar gâlcevile, micile dar atât de gustoasele tragedii, aventurile și marile dramele ale spiritului? Mi se pare că răul este iremediabil, organismul mitocului cu atâta mitocănie-n el e bolnav! E pe moarte (în paranteză fie spus securiștii pică și ei în mania bisericuțelor) și lucrurile acestea nu mai pot fi întoarse de la groapă. Chiar dacă i-ați elimina, reteza, smulge, eradica eu, Sanghe Danghe Rochere, țăran cultivat, argat din soiul cel mai bun, nu cred în ireversibilitatea fenomenului.
- Știu toate astea onorabile argat Sanghe Danghe Rochere și de aceea nu cedez așa ușor, dar mi s-a făcut
greață de ei, încercând – laolaltă cu alți câțiva, puțini, tare puțini – să îi deconspir, să îi fac să se arate cu adevărata față, căci sunt ușor de citit și ușor de tras în cursă! Cum vezi unul, nu contează cine e sau ce face, îi strigi hotărât că e securist. Dacă neagă, e clar, este securist! Dacă nu neagă înseamnă că recunoaște. Deci este sau securist sau spion! Dar asta numai daca recunoaște, adică dacă nu neagă. Prostia triumfătoare nu excelează prin discreție subtilă! Trebuie să le strigăm în față! Să îi deconspirăm! Să îi arătăm cu degetul!
Și întorcându-se cu fața spre răsărit seniorul nostru strigă cât îl țin bojogii: "Securistilooooooor"! Apoi, mai liniștit, continuă expunerea:
- Sanghe Danghe, pot spune, fără teamă de patetism, că securiștii și spionii mi-au întunecat orizonturile candide, pure și naive ale existenței mele întâmplătoare! Chiar de când am deschis ochii conștiinței spre lume au intrat peste mine, m-au încălțat cu bocancii unei vieți mizerabile, profitând de existența puhavă și hapsînă a numelui meu care s-a întins, că o molimă, de-a curmezișul veacurilor și pământurilor, de-a lungul și de-a latul istoriei. O, ce existență agresivă și jegoasă pot trăi, de la primul șoc dur, petrecut cândva, în adolescență.
- Slăvite cavaler, răspunde Sanghe Danghe privindu-l îndrăzneț, mărețule viteaz, eu știu că ești groaznic de infantil uneori și că nu te-ai maturizat niciodată, dar la ora asta crepusculară mi-e prea cald și lene să te lămuresc cum este cu existența agresivă și jegoasă, ce beneficii poți să ai dacă prinzi un pic de cheag și îți alegi un brooker bun pe care să-l plătești bine... Nu zic că nu s-ar putea să greșesc, dar de aici de sus, din Retezat, mi se pare: că ești oleacă invidios. Ce au securiștii și spionii în plus față de noi?
- Vai, ție, slugă nătângă! Nu poți înțelege! Ei sunt mereu, au fost mereu ceea ce au continuat să fie: ochii și timpanele vânătorilor de partizani ai dignității umane, cerberii ideii de libertate, inchizitorii părții evanescente din ființa omenească. Ei au fost și sunt eternii securiști ai speciei – cârtițele iscoditoare ale metabolismului sufletesc din ființa ingenuă, numită om neîntinat cum ești tu, un idiot fără vină, cum sunt eu și încă doi, trei că noi. Securiștii și spionii lor s-au proliferat în orice sistem de exercitare a puterii discreționare, s-au multiplicat că termitele, în orice configurație socială posibilă. Ei sunt indestructibili și inevitabili ca moartea!.
Eu știu toate astea pentru că risc să fac hepatită în preajma lor, a jigodiilor! Dar curând voi renunța la orice opulență. Este o iluzie – o altă iluzie – să crezi că există spirit comunitar care să se ralieze gestului firesc de a te ridica împotriva ticăloșiei și mizeriei omenești, ca o armată de conștiințe incoruptibile, care nu s-a împotmolit în cloaca pragmatismului carnivor, a instinctelor acaparatoare.

Ajuns în acest moment crucial, cu ochii scânteind seniorul nostru viteaz declamă:
- De acest lucru avem noi nevoie acum: de o armată cu conștiințe incoruptibile așa cum ești tu, un idiot
Fără vină, cum sunt eu și încă doi, trei că noi..
Sanghe Danghe Rochere, pătruns de magia înălțătoare a momentului dar și de o foame zdravănă spune cu vocea tremurând de emotie:
- Seniore, don E.A.Iopani de La Malu, răspunde Sanghe Danghe privindu-l isteț, viteazule cavaler
neînfricat, îți dau dreptate, nu fiindcă a zis și Adam Michnik, recent, că "patria noastră e condusă de securiști" ci pt că vorbele tale au un înțeles bine tocmit. Ceea ce mulți habar nu au ce înseamnă! Poate de aceea suntem numai trei patru care luptăm pentru o cauză dreaptă.
- Poate că ai dreptate, dar eu am obosit! Sanghe Danghe Rochere, argat credicios, combustibilul care-mi
întreținea convingerile s-a epuizat. Iluziile credinței, încă o vreme vii, în dreptatea supremă, au răposat.

-------------


Următorul moment a fost reținut de hrisoavele cronicarilor, a fost cântat de menestreli în versuri meșteșugite la toate nunțile, botezurile si inmormantarile mari ale ținuturilor românești, a fost pictat de Era Angellico și cei doi Bellini, a fost imortalizat în piatră de Donatello, Andrea del Verrochio și Nicolae Pascu, a fost pus pe muzică rapp de Bibanu mxxl, Grasu xxl, CreTzu și Zale, s-au afișat banere la Auchan și Selgros (la Dedeman și Bricolage nu, pentru că nu au plătit drepturi de autor). Dar eu, așa cum ți-am spus, cititorule, de la început, cu riscul de a fi ucisă umbra prezenței mele pe acest pământ de cuvintele sale eroice sau de a fi strivit de statura sa impunătoare, am consemnat fiecare cuvânt, intonație, respirație și tremur al genelor. Vajnicul erou, seniorul Edan Achillides Iopani de La Malu, privind cu inteleapta tristețe orizontul și ridicându-se pe două scări de la Dedeman (între timp acestia plătisera drepturile de autor) declamă:
- Bucurați-vă, ați învins! Ridicați-vă stindardul, pe ruinele unei omeniri mereu eșuate în spăngile voastre ascuțite. Eu, don E.A.Iopani de La Malu, am obosit! Deci, puteți să hălăduiți pe și cât mai departe în fiefurile voastre murdare, securiști nenorociți, bătătorind cărările istoriei viitoare cu bocancii voștri ghintuiți, cu disprețul voastru nemernic față de ură mea cinstită. Personal, EU, don E.A.Iopani de La Malu, nu mai am nimic de reclamat de la lumea asta. Nu mai am nici cea mai firavă dorință de a schimba măcar un centimetru cub din conștiința omenească. Patimile mele se sfarsesc aici. Bubele mele se vindecă aici. Renunt de buna voie la ciroza mea. Dupa ce varsa o lacrima pe furis pentru durerea de a se desparti de tot ce iubise mai mult pana atunci: patimile, bubele si ciroza, viteazul senior contunua pe acelasi ton:
- Să vă ia dracu, securiști nenorociți ai lumii precum și ai nației ăsteia, subordonați ălora sau ai ălorlalți, căci numai dracu, nichipercea, uciga-l toacă, aghiuță, fie el și virtual, mai poate avea puterea demonică de a vă descompune în părțile componențe și a vă arunca la ghe (e) na apocalipsei!

Citorule, adevar graiesc catre tine! Pământul a tremurat, înfricoșat de acest blestem. Văzduhul mugi ca un taur în călduri și se formară trei
tornade în America. Una dintre ele se mai află încă la Muzeul figurilor de ceară. Iarba și toată verdeața se rușină pe o suprafață de 2,65x2,65x2 metri, iar râmele și alte gângănii de pământ și-au făcut seppuku într-un flashmob consemnat în Cartea Recordurilor. Trei ciori care croncăneau dezaprobator au leșinat, iar argatul Sanghe Danghe Rochere –despre care am aflat ulterior că nu era nici semiorăsan, nici semităran ci doar un banal semidoct- a încasat cei 10 000 de dolari oferiți de comisia de la Cartea recordurilor pentru sepukul în masa făcut de râme și celelalte gângănii de pământ.
Despre don E.A.Iopani de La Malu nu s-a mai auzit nimic. Unii spun că ar fi încă obosit deși mănâncă zilnic ciorbă din crap de trei kile, crescut în bălți cu fundul nisipos. Alții spun că va participa în staff-ul câștigătorului la alegerile prezidențiale din 2014 si 2018 în calitate de instructor de lectură. Ceilalți, cei mai cedibili, zic eu, spun că citește a tresutedoua oară aceeași carte din care a învățat că: dacă ajunge la zgârci, o să mestece până îi cad dinții, și tot degeba! Securistii sunt peste tot iar stipendiile lor cresc in fiecare zi ca aluatul de paine bine framantat. Ai grija cititorule, invata din pataniile lui Homer, Shakespeare si bineinteles E.A.Iopani de La Malu.

Sfantul Microfon sa te ocroteasca, cititorule...


surse:
http://www.europeea.ro/atelierliterar/index.php?afiseaza_articol_nelogat=45351
alte texte si comentarii de pe europeea.ro
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE