FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Bateria 76
Text postat de Bighei Vasile
Vasile Bighei


Bateria 76




- Hai, Vasile! Vezi că e trecut de 5, ce te mocoșești atâta?!
Mama mea e tare punctuală, la 6 trebuie să fie la serviciu. Afară toamna își etalează toate capriciile: ploi mărunte, vânt, noroi. Și eu am autobuzul tot la 6. Autobuzul cu care trebuie să ajung la Suceava și de acolo, unde? În Necunoscut... Niște oameni cu funcție la Centrul militar îmi vor trasa destinul pentru următoarele șaisprezece luni.
Sunt tare confuz... La nici douăzeci de ani am umblat destul de puțin prin lume: prin județul Suceava, la Iași (unde am ratat intrarea la facultate) și la Sibiu (unde sora mea mai mare face post-liceala de asistență medicală). Dacă intram la facultate făceam armata la TR dar așa voi servi trupa...
- Mergi odată și tu! Nu vezi că mă-ta e în ogradă deja?!
Dau mâna cu tatăl meu care fumează la gura sobei și îmi pup cei doi frățiori care dorm liniștiți. Unul are 6 ani, celălalt 2. Smulg valiza de lemn de sub masă și părăsesc camera micuță și întunecoasă.
- Ai grijă de tine! Mai aud printre uși vocea grijulie a tatălui meu.

Mergem tăcuți unul după altul, eu și maică’mea, căutând mai mult pe bâjbâite cărărușa pe drumul înglodat. Avem de mers până în Siret aproape 3 kilometri. Câteva sute de metri mai anevoioși, după care la Școală dăm în drumul mare.
Pe poarta Școlii mai rezistă intemperiilor vremii afișul pe care eu l-am pus acum două zile. La lumina slabă a unui bec de pe stâlp citesc din mers: “Căminul cultural din Mănăstioara organizează pe 18 Oct. 1974, ora 20, Balul Recruților”
Pe drum schimbăm puține vorbe. Banalități. Fiecare cu gândurile lui. Mama cu grijile ei, poate și cu grija mea... Eu cu dorința să mă văd ajuns la Centrul Militar Suceava, de unde să mă preia cineva. Și apoi Dumnezeu cu mila...
La despărțire am pupat-o. Era udă pe obraz. Poate de la ploaie, poate erau lacrimi... Și eu am lăcrimat.

*

La ora 8 dimineața curtea C.M.Sv. e plină de oameni. N-ai unde arunca un ac! Și afară, în vecinătate, tot aglomerație și agitație mare. Foarte mulți tineri ca mine, majoritatea cu valize de lemn dar și unii cu geamantane. Fiecare cu îmbrăcăminte care arată câte ceva despre ei: mai înstăriți sau mai modești, așa ca mine. Unii cu părul lung, alții tunși. Mulți băuți sau chiar beți. Se manifestă în diverse moduri. Cântă, țipă, râd... Și mulți oameni mai în vârstă, bărbați și femei, se agită în această mulțime. Sigur sunt părinți, rude, prieteni care-i conduc pe cei dragi. În mulțimea pestriță ies în evidență militarii care începând de aici și de acum se vor ocupa de noi.
Încet, încet, prin intervenția unor ofițeri și subofițeri se face o oarecare ordine în curte. Rămân doar cei pentru încorporare și militarii. Se strigă nume de pe tabele, se organizează grupuri de tineri în jurul unuia sau mai multor militari în termen, soldați sau gradați. Pe la prânz deja s-au coagulat definitiv și distinctiv grupuri de tineri așezați pe câte două sau trei rânduri.
La intervale de câteva minute, cu valizele în mâna dreaptă, în grupe organizate pe trei rânduri într-o aliniere cât de cât militărească, părăsim curtea C.M. cu destinația gară. Cu toate insistențele noastre încă nu știm localitatea în care vom ajunge. Soldații care ne-au preluat sunt foarte secretoși. Printre noi circulă tot felul de zvonuri – că vom ajunge în cutare sau cutare loc.
Gradații și-au intrat ușor-ușor în atribuțiile lor de a ne disciplina; acționează mai ales asupra celor mai agresivi în gesturi și vorbe. Au început să apară și amenințările:
- Lasă, mă pletosule, că-ți sar ție ștourile din cap! Și coama, fii convins!

*

Ajungem în gară. Pătrundem pe peron – o masă mare de tineri cu valizele în mâna dreaptă. Delegații militari ne organizează din nou pe grupe în rânduri de câte trei, aliniați și îngrămădiți unul în celălalt.
- Așezați-vă fiecare pe valiza lui și păstrați liniștea! Sună ferm comanda caporalului nostru.
Ne conformăm. Mai greoi, dar ne conformăm.
- Așteptăm trenul Iași-Timișoara! Continuă același caporal
- Și unde coborâm? Sună mai ferm sau mai mormăit întrebări din rândurile grupei
- Gălăgia!Am zis să fie liniște! O să aflați când o să fie cazul.
După un sfert de oră apare trenul. Oprește cu un scârțâit prelungit. Difuzoarele gării emit diverse anunțuri.
- Cu atenție și în ordine urcăm în vagonul 4! Aveți grijă la urcare, nu vă îngrămădiți! Ocupați în ordinea urcării locurile din compartimente.
Durează un sfert de oră până ocupăm tot vagonul. Încă două vagoane sunt ocupate de recruți. Lumea din jur ne privește cu interes și compasiune. Se aude fluieratul prelung al impiegatului de mișcare. Trenul o ia ușor din loc.
Între noi se înfiripă diverse discuții. După un timp, cu acordul caporalului, scoatem din valize pachete cu mâncare. Fiecare ce are. Unii palmează și câte o sticluță.
- Aveți grijă cu alcoolul! Precizează caporalul.
Este însoțit de un fruntaș. Mănâncă și ei. Câțiva recruți li se alătură și mai pe ascuns, mai fățiș, îi îmbie cu câte o dușcă.
Acum e și caporalul mai roșior la față.
- Hai să vă zic unde oprim noi! La Oradea...
- La Oradea!? Curg întrebările printre noi.
Și cu repeziciune știrea se răspândeste în tot vagonul.

*

Trenul gâfâie printre munți. Trecem prin tunele păzite de militari care veghează din niște cuști de sârmă. Ici-colo sunt organizate subunități militare. Mă uit curios și poate cu team㠖 mă gândesc că acești militari fac serviciul în condiții destul de vitrege. Încerc să ghicesc la ce armă voi fi repartizat. Din când în când de la geamurile trenului se aud strigăte de salut către militarii din posturile de pază. Aceștia rămân neclintiți. <>
Adorm. Drumul este lung și greoi. Oasele mi-au intrat unele în altele. Mă învârt când pe o parte, când pe alta. Capul îmi cade în toate părțile.
- Deșteptarea! Este vocea caporalului, deja o recunosc. Pregătiți-vă de coborâre! În jumătate de oră ajungem în Oradea.
Roțile trenului frânează scârțâit. Se aud tampoanele lovindu-se unele de altele. Se și simte! Căutând să ne ținem echilibrul ne pregătim de coborâre.
După un sfert de oră suntem în fața gării cu valizele în mâna dreaptă, în formația de trei rânduri.
- O să ne deplasăm organizat, în formație, până la Unitate. Avem de mers circa o oră.
Grupa de recruți flancată de caporal și fruntaș s-a pus în mișcare. În față și în spate câte un soldat agită două fanioane, unul roșu și unul galben. Gândesc: <>
Mijesc zorii. Nu mai plouă dar e răcoare. Și noi suntem obosiți și trași la față. Chiar și cei mai recalcitranți și amețiți au revenit la o stare aproape de normalitate. În față mai sunt două grupe de recruți. Trag cu ochiul în spate. Ne urmează alte câteva grupe, flancate de aceleași fanioane roșii și galbene. Intrăm pe o stradă unde remarc mai multe unități militare. Pe o plăcuță citesc “Str. Armatei Roșii”.
Pătrundem pe o poartă larg deschisă vopsită în verde. Ne întâmpină subofițeri și gradați cu banderole pe mâini care ne indică direcția de mers. Ajungem pe un platou pavat care se întinde în fața unei clădiri impunătoare.
- Este comandamentul unității! Ne spune caporalul care ne însoțește.
Subofițerii cu banderole ne organizează într-un careu mare în formă de U cu deschiderea spre Comandament. Ne aliniem, cu valiza la piciorul drept.
După câteva minute se aude o comandă fermă:
- Atențiune! Drepți!
Apoi o goarnă trâmbițează puternic. Toți militarii, cadre, gradați și soldați iau poziția de drepți. Chiar și noi, care nu știm militărie, facem același lucru.
De pe ușa mai mare a Comandamentului ies mai multe cadre cu stele și steluțe pe epoleți iar pe cap purtând caschete înzorzonate cu șnururi și embleme aurite. Se organizează la câțiva metri în fața noastră. Din grup se desprinde un bărbat chipeș, puțin grizonat, cu o ținută militară impecabilă din care nu lipsesc câte trei stele pe fiecare epolet.
- Bună dimineața! Ni se adresează cu o voce gravă.
- Să trăiți! Răsună în cor vocea militarilor din preajmă.
Noi rămânem muți.
- Mă adresez noilor veniți în unitate, recruților. Sunt colonelul Zbierea, Comandantul Regimentului de infanterie mecanizată 01... Începând cu această dată, 21 Octombrie, sunteți considerați încorporați în cadrul Armatei. Începând cu această dată până la eliberare vă dezbrăcați de hainele civile și îmbrăcați haina militară! Și odată cu haina militară vă însușiți și respectați întocmai Regulamentul de ordine interioară al Regimentului. O să fiți preluați de comandanții subunităților la care veți fi repartizați. Vă doresc succes!

*

Ne retragem din fața Comandamentului undeva în curtea mare a Regimentului. O curte întinsă cu clădiri mari cu unul sau două etaje, toate învechite de timp. Alei pavate o brăzdează delimitând spații verzi, terenuri de sport și de instrucție. De jur-împrejur un gard înalt din cărămidă, plăci de beton și grilaje de fier separă curtea de lumea de afară. Am impresia că mă aflu într-o mare cetate din Evul Mediu. Doar două sau trei clădiri fac notă discordantă, fiind construite mai aproape de timpurile astea. Și peste tot, mulți copaci.
Grupa noastră se retrage într-un intrând strâmt unde predomină mirosul de vechi. Stăm pe valize și așteptăm. Unii fumează, alții împărtășesc impresii, totul însă cu multă precauție. Clădirile toate parcă s-ar prăvăli peste noi, au ochi și urechi. Cam două ore durează această stare de incertitudine și mister. Ne adunăm în aceleași formații, pe trei rânduri, cu valizele la piciorul drept. Gradații se agită printre noi cu tabele în mână. Se strigă nume, se refac formații, ne regrupăm.
Ajung într-o formație nouă unde nu recunosc nicio persoană cu care am venit. Ne ia în primire un fruntaș pe care nu l-am mai văzut:
- Sunt plutonierul de baterie, fruntașul Giurgiu.
Un băiat dezghețat, de statură mijlocie, blond, mereu zâmbitor.
- Faceți parte din Bateria 76 tunuri! Comandantul nostru este căpitanul Toth. O să-l cunoașteți mai târziu. Acum mergem la baie, este și frizeria acolo. Toată lumea se tunde zero!
Facem cu toții fețe-fețe dar nimeni nu comentează. Suntem 15 recruți. Ne încolonăm pe două rânduri și cu valizele în mâna dreaptă îl urmăm pe fruntaș.

*

Așteptăm tăcuți să intrăm la tuns. Iese primul recrut din grupă. Își freca cu palma țeasta albă, fără păr. Pufnim cu toții într-un râs discret. Surâde și el. E tare comic! În câteva minute suntem toți ca niște oi – tunși zero, cu capete strălucitoare, mai rotunde sau mai deformate, cu dâmburi sau țuguiate. Surâdem amar...
- Vă dezbrăcați de tot ce aveți! Intervine plutonierul de baterie, fruntaș Giurgiu. Puneți-vă toate hainele, fiecare separat, în săculețul pe care vi l-am dat. Intrați la baie și veniți să vă echipați. .. V-am pregătit efectele după cum mi-ați zis voi măsurile. Pe parcurs, dacă va fi nevoie, vom mai schimba.
Intrăm în baia comună, toți goi pușcă. Mă sfiesc. Nu am mai participat la asemenea experiențe. Și alții se sfiesc.
Apa curge când rece, când fierbinte, după cum o reglează cineva care bineînțeles că se distrează pe seama urletelor noastre. După dușul nu prea lung și nici prea confortabil dar oricum binevenit, ne echipăm. Sub îndrumarea plutonierului de baterie ne luăm izmenele, cămașa, puloverul, pantalonii, vestonul și centura, ciorapii kaki și bocancii. La urmă ne îndesăm pe bostan câte o bonet㠖 mai pleoștită, până peste ochi sau doar pe vârful țuguiat.
- Le mai schimbați între voi!
- Dar mă strâng tare bocancii! Replică un recrut, soldat de acum!
- Strânge și tu un pic degetele! Rânjește fruntașul.

*

Ne-am adunat toată grupa în fața Băii, îmbrăcați militărește, cu valizele într-o mână și cu hainele civile în cealaltă.
- Ați scris corect adresa de acasă?
Plutonierul de baterie este destul de atent la toate detaliile.
Urcăm pe niște trepte de beton mâncate de vreme.
- Aici e magazia Bateriei. Lăsați sacii aici. Îi trimitem noi acasă. Ajung în mod sigur.
La coborâre mai stăm un pic de vorbă, se mai fumează câte o țigară apoi ne ordonăm în formație.
- În formație, câte doi, mergem la dormitor!
Am mare încredere în plutonierul de baterie. Nu știu cu cât e mai în vârstă decât mine dar îl simt stăpân pe situație. Chiar îmi place de el!

*
- Urcăm scările la etajul unu!
Un hol lung pavat cu mozaic împarte clădirea în două părți: patru dormitoare mari, câte două pe fiecare parte și o baie cu multe chiuvete și un WC, apoi alte două sau trei cămăruțe pentru birourile ofițerilor. Intrăm în dormitorul dinspre miazăzi. 30 de paturi metalice suprapuse câte două, așezate pe două rânduri. La capătul fiecărui grup de două paturi se găsește câte un taburet metalic cu șezutul din lemn. Ușa de intrare este la un capăt. În capătul opus al camerei, pe o măsuță cu multe ziare, stă televizorul alb-negru. Paturile din preajma televizorului sunt ocupate de militari tolăniți peste păturile albastre, destul de neglijent așezate. Sunt îmbrăcați doar în pantaloni, cămașă și pulovăr, toate kaki. Când intrăm noi, unii scot capul, alții ies pe intervalul dintre paturi.
- Ooo! Au sosit pufoșii!
- Uite, mă! Ce pufoși avem...
Ne oprim la intrarea în dormitor. Suntem cu toții debusolați. Intervine fruntașul Giurgiu:
- Tovarășii de față sunt veteranii. Au mâncat armată pe pâine!
Și ne enumeră nume și grade, indicând cu mâna spre unul sau altul:
- Tovarășul sergent Kiss, tovarășul caporal Varga, tovarășul caporal Carp, tovarășul soldat Bota, tovarășul șofer Hoza! Dar o să-i cunoașteți pe toți pe parcurs...
Oricum nu am reținut pe nimeni în afară de tovarășul soldat Bota, care se agita mai tare.Mi s-a părut cam ciudat. Destul de înalt, voinicuț, dar îi lipsește gâtul. Capul îi este lipit direct pe trunchi.
Ușa dormitorului se deschide din nou și intră în încăpere un ofițer la vreo 50 de ani, statură mijlocie, fața roșcovană, păr grizonat tuns scurt și îngrijit. Îl urmează un garadat cu diagonală de piele peste veston. Tovarășul plutonier Giurgiu reacționează:
- Atențiune!
Veteranii sar ca mușcați de șarpe pe intervalul dintre paturi, luând poziția de drepți.
- Continuați... replică ofițerul cu patru steluțe pe fiecare epolet. Vorbește foarte calm, cu un ușor accent unguresc.
Veteranii se retrag la activitățile anterioare, evident mai reținuți. Fruntașul Giurgiu continuă, adresându-ni-se:
- Tovarășul căpitan Toth, comandantul Bateriei noastre și tovarășul sergent Bod, comandantul de pluton.
Căpitanul Toth își îndreaptă atenția către noi:
- Lăsați valizele jos. Imediat o să vă instalați și voi și ușor-ușor o să intrați în activitatea Bateriei.
Îl privim sfioși, așezați într-un careu ad-hoc.
Se uită pe rând la noi încercând să ne memoreze.
- Tu?! De unde ești, cum te cheamă?
- Din județul Aregeș, Ionică Constantin.
- Ce studii ai?
- 8 clase...
- Tu? Îl întreabă pe următorul. Un băiat dolofan, destul de scund.
Cu o exprimare greoaie spune frecându-și palmele muncite:
- Ciobanu Costică... din Botoșani...
- Câte clase ai, Costică?
- Patru.
Se aude un zumzet în dormitor. Căpitanul ridică din sprâncene.
- Tu? Mi se adresează mie.
- Bighei Vasile din Suceava.
- Chiar din Suceava?
Stânjenit, mă precipit:
- A nu, nu chiar din Suceava... Din Siret...
- Chiar din Siret?
<>
- Din Mănăstioara, un sat...
- Și câte clase ai?
- Liceul... Adică 12 clase...
- Hm...
Și așa îi intervievează pe ceilalți pufoși. Toți au opt clase sau școala profesională. Sunt din Suceava, Botoșani, Olt și Cluj.
Se uită spre ultimul din careu:
- Tu?!
Un flăcău trecut cu mult peste vârsta noastră medie de 19-20 de ani, voinic, cu o față osoasă.
- Vartolomei Ion din Păltinoasa, județul Suceava... Sunt pădurar.
- Câți ani ai, Vartolomei? Îl iscodește căpitanul.
- 25...
Un alt zumzet se produce în dormitor.
- Și? De ce așa târziu?
- Am tot amânat-o și nu s-a mai putut...
- Aha... mormăi cu subînțeles căpitanul.

*

La mai puțin de o săptămână de când am îmbrăcat haina militară m-am familiarizat cu multe de pe aici. Și eu și colegii mei de leat.
Știm că totul se face la ordin, activitățile se desfășoară conform unor planificări minuțios stabilite. Fiecare dintre noi (mă refer la “pufoși”) avem stabilite sectoare de curățenie. Veteranii, chiar soldați fiind, au un alt program: fără sectoare și fără a participa la programele de instrucție decât atunci când cu noi este și căpitanul. <> De sectoarele de curățenie ne ocupăm doar până se întorc femeile de serviciu:
- Sunt plecate în concediu... a rânjit Bota, cocoțat pe pat, de unde ne urmărește cum trebăluim.
Fiecare cu sectorul lui! În programul de dimineață eu am o treabă destul de comodă. A fost mai greu până am învățat să călăresc o bucată de pătură de postav pe care să o plimb pe sub paturile din partea dreaptă a dormitorului. Valizele, care în timpul zilei stau aliniate fiecare sub patul proprietarului acum sunt așezate pe paturi. Pe paturile făcute anterior de noi, cu cearșafurile albe întinse încât “să sară banul pe ele” și cu păturile aranjate “la linie”. După ce, înaintea mea, a trecut responsabilul cu mătura eu șterg praful de pe parchetul ceruit. Am de parcurs în aproximativ un sfert de oră vreo zece metri. Trebuie să fiu foarte atent să mă încadrez în timp! Dacă termin mai repede prind și altă treabă și nu-mi prea doresc asta... Dacă lenevesc întins pe pătură și sunt descoperit de privirile iscoditoare ale sergentului iar nu-i bine...
- Bighei! Îl aud răcnind pe sergentul de serviciu.
Tocmai moțăiam pe pătură, pe la jumătatea traseului. Îi văd doar picioarele întinse sub masa de la capătul dormitorului. Stă tolănit pe scaun și ne supraveghează. Dau să sar în poziția de “drepți”. Am uitat că sunt pe sub paturi. Mă trezește la realitate cucuiul care apare instantaneu sub bonetă pe capul proaspăt tuns.
- Vino-n coa’!
Mă târăsc pe pătură, măresc viteza și ies la picioarele lui. Mă ridic și îmi aranjez în grabă ținuta, inclusiv boneta.
- Ordonați!
- Soldat împuțit! Tragi armata în piept! De mâine dimineață schimbăm sectorul. În formație cu Ionică răspunzi de curățenie le terenul de instrucție al Bateriei... O frunză să nu văd acolo!
Într-o fracțiune de secundă văd cu ochii minții terenul de afară, situat undeva lateral în curtea Unității. Un teren cam de mărimea unuia de handbal, împrejmiut de plopi înalți din care cad frunze cu nemiluita. De când a preluat sectorul în fiecare dimineață Ionică și colegul lui cară 2-3 foi de cort doldora de frunze... la Crematoriu, la circa 100 de metri distanță. Și o să cadă frunze în fiecare zi. Câte 2-3 foi de cort doldora, până o da zăpada...
- Ai înțeles?! Răcnește sergentul sărind în picioare în fața mea.
- Am înțeles, să trăiți!

*

Goarna regimentului sparge liniștea din dormitor. Este 5:30 dimineața. Începe o nouă zi de armată. Doar ne-a zis sergentul Kiss c㠓s-a coborât milităria din pod.”
În lumina difuză a becului de la intrare apare de pe hol plantonul-schimbul 3, unul dintre “pufoși” (sau “răcani”, cum ni se mai zice). Veteranii nu fac planton.
Aprinde lumina în toată încăperea. Sărim iute din paturi. Numai noi, răcanii. Veteranii își trag păturile peste cap și se întorc pe cealaltă parte. Doar sergentul de serviciu pe Baterie, serg. Kiss se echipează alene. Eu sar de sus. Am patul de deasupra undeva pe la mijlocul dormitorului pe partea opusă geamurilor. Afară întunericul este zdrențuit ici-colo de becurile de pe stâlpi.
- Mai repede! Treceți la baie!
Vocea sergentului este mai slabă dar fermă. <>
La busturile goale, doar cu pantalonii pe noi și cu șlapi în picioare ieșim fuga din dormitor, traversăm holul și intrăm în baie. O încăpere spațioasă cu multe chiuvete, fiecare cu oglindă mare deasupra. Cu toate acestea numărul lor este insuficient, ne spălăm câte doi sau chiar trei la aceeași chiuvetă. Avem asupra noastră prosopul, săpunul, periuța și pasta de dinți. Toate le-am primit de la plutonierul de Baterie, fruntaș Giurgiu. Le păstrăm fiecare în valiza lui.
Apare în ușa spălătorului sergentul Kiss:
- Hai, mișcare, mișcare! Pregătiți-vă de înviorare!
Preciptați, ducem în valize ustensilele de spălat iar prosoapele le întindem discret pe speteaza patului. Luăm cămașa kaki pe noi, ieșim pe hol și îmbulzindu-ne, ne căutăm fiecare perechea lui de bocanci. Sunt așezați în ordine lângă perete.
- Hai, afară, la înviorare!
Sergentul Kiss, cu porthartul pe șold, ne urmează agale.
Coborâm tropăind pe scări și ne așezăm în formația standard din fiecare dimineață. Așteptăm zgribuliți sosirea sergentului.
Îi sunt suficiente câteva minute să ne “trezeasc㔠în parcul din fața dormitoarelor..
- Câte unul în rând, înainte fuga-marș! La dreapta, fuga-marș! La stânga fuga-marș! Culcat! Drepți! Înainte fuga-marș! Pe loc repaus! Respirați adânc... Înainte fuga-marș!...
- În dormitor, adunarea!
“Rupem” ușa de la intrare, tropăim din nou pe scări (și noi și celelalte Baterii de pe palier: BateriaAuto-tunuri, Bateria Aruncătoare și AG9). Ne echipăm complet, inclusiv cu vestonul încheiat “regulamentar” cu gaica de la guler. Apare și sergentul Kiss cu porthartul pe șold. Simt nevoia să fug la WC.
- Tovarășe sergent, sunt soldat Bighei Vasile. Vă rog permiteți să merg la WC...
Se uită încruntat la mine:
- Ai două minute. Fugi!
Plec în viteză și dau să deschid ușa de la toaletă. Un soldat mustăcios, evident veteran, mă oprește:
- Unde mergi?
- Am nevoie... Nu apuc să spun altceva că mă și lovește puternic peste obraz cu palma dreaptă.
- O să spăl eu rahatul după tine?!
Mi-au dat lacrimile și în același timp am simțit că nici nu mai am nevoie la WC... Fac stânga-împrejur și fug la dormitor. Vreau să-i raportez sergentului dar nu mai apuc...
- Faceți paturile și fiecare pe sectoare!
Îngrămădiți câte patru pe intervalurile dintre paturi ne străduim să aranjăm cearșafurile astfel încât “să sară banul pe ele”...
Se aude vogea sergentului Kiss:
- Ionică, ăsta-i pat făcut?!
Văd cu coada ochiului cum apucă cearșaful de un capăt și-l trage afară de sub pătură.
- Să sară banul, Ionică!
- Am înțeles, tovarășe sergent!
După ce terminăm cu paturile punem valizele sus și plecăm fiecare pe sectorul lui. Eu cu Ionică la frunze! Măturăm, facem grămezi, cărăm. Azi e zi record: trei foi de cort burdușite.
- Dracu’ să le ia de frunze! Să vezi că la prânz iar sunt pe jos... Hai să fumăm o țigară că tot aia-i!
Și Ionică își aprinde țigara, trăgând adânc în piept.

Așteptăm în formație pe trei rânduri în fața dormitoarelor. Eu fac parte din rândul de la mijloc, tunul 2. În față sunt comandanții de grupă urmați de fruntași și veterani. Noi, răcanii, completăm formația în partea ei din spate. Apare comandantul de pluton, sergentul Bod: flăcău falnic, ținuta îi vine impecabil și diagonala îi sporește autoritatea. Din locul meu în formație fac o “trecere în revist㔠a celorlalți. Comandanții de grupă și veteranii au și ei ținutele îngrijite. Și bocancii le strălucesc în picioare. De pe la mijlocul formației în spate ținutele sunt mai învechite, stau pe noi jalnic. Avem centuri cu paftalele albe și tocite. Pe unele nici nu se mai observă stema țării... Și bocancii ne sunt scofâlciți, cu boturile ridicate.
- Baterie, vă aliniați! Baterie, drepți! Direcția, sala de mese! Cu stângul înainte, marș!
Vocea sergentului Bod răsună peste vocea altor comandanți de Baterii care în preajma noastră sunt în situații similare.. Se aud trei ropote de bocanci, “stâng-drept-stângul”, Bateria punându-se în mișcare. Apoi ne deplasăm în pas normal dar păstrând cadența.
- Costică! Păstrează cadența! Stângul! Stâng-drept-stângul... Fân!... Paie!... Fân, paie!
În coada formației Costică se chinue să reintre în cadență uitându-se uimit la colegi.
Ajungem la chioșcul regimentului ce se află la parterul unei clădiri învechite. Prin geamul acestuia se întrezăresc tot felul de produse așezate în vitrine împânzite de înscrisuri.
- Baterie!.... Stai! În ordine, intrați în cantină.
Sergentul Bod ne urmărește cum, în liniște, ne desprindem din formație și pătrundem în cantină. În stânga sunt scările care duc la Magazia Bateriei. În dreapta ușa dă într-o sală lungă, curată, iluminată destul de bine. Mese lungi străjuite de o parte și alta de bănci de aceeași lungime. Ne așezăm pe bănci în ordine și liniște. Ne cunoaștem fiecare locul. De la culoarul de acces spre peretele lateral ne ordonăm pe funcții, de la comandantul de grupă, fruntași, veterani și apoi răcanii. La capătul mesei sunt aliniate căni de aluminiu și un teanc de farfurii tot din aluminiu. Toate sunt învechite și destul de unsuroase.
În spatele sălii, undeva lângă perete, un dulap metalic cu ușile deschise adăpostește fel de fel de obiecte de veselă. Toate din aluminiu. În fața acestuia, pe o masă lungă sunt așezate vase ovale cu două torți, pline cu ceai sau mâncărică de cartofi.
Ajutat de doi veterani, veselarul se oprește la capătul fiecărei mese cu vasele cu mâncare și cu pâine. Fiecare primim, din mână în mână, câte un sfert de pâine negră, un polonic de mâncare în farfurie și o cană de ceai.
Îl ghiontesc cu cotul pe Ionică:
- Uite ce sclipici are ceaiul! Bromură...
- Gălăgia la masă! Ordonă sergentul Bod.
Toată lumea mănâncă. Doar lingurile se aud țăcănind în farfurii... Și sorbiturile de ceai.
- Drepți!
Vocea comandantului de pluton este fermă. Se aud lingurile lăsate în farfurii. Ne ridicăm numai noi, răcanii. Veteranii continuă să mănânce.
- În fața Chioșcului, adunarea!
Chiar dacă n-am terminat de mâncat, ne conformăm. Până să apară și veteranii apucăm să fumăm câte o jumătate de țigară Carpați.
Cu țigări în gură, râzând și gesticulând, ies din cantină și veteranii. După câteva minute se aude vocea puternică a sergentului Bod:
- Bază sergentul Kiss!
Cu mâna stângă întinsă în sus, cu spatele la noi, sergentul Kiss este promt:
- Bază!
- Baterie, în formație adunarea!
Cu repeziciune, aruncând într-o scrumieră mare chiștoacele, ne ocupăm locurile (pe care deja le știm toți) în formație.
- Vă aliniați!
Cu mâna dreaptă întinsă pe spatele celui din față și cotul mâinii stângi luând distanța lateral, ne aliniem repede, cu pași mărunți.
- Drepți! Cu stângul, înainte marș!
Cu trei ropote de bocanci și toți atâția pași de defilare, Bateria se mișcă vioi.
- Costică! Cadența!... Fân, paie!
Intră și Costică în cadență.
- Trei pași de defilare, marș!
Se aud iar trei ropote de bocanci.
Sergentul Bod însoțește Bateria din lateral-stânga. Din sens opus apare un tovarăș colonel. Se aude vocea hotărâtă a sergentului Bod care duce mâna la bonetă:
- Cu onor spre dreapta, pas de defilare, marș!
Ropotele sacadate ale bocancilor răsună pe alee. Colonelul răspunde cu un salut plictisit.
- Pas de manevră, marș!
Ropotele dispar dar cadența se menține. <>
- Bighei, cadența!
Tresar. Cu pași mărunți, adăugiți, intru în cadența Bateriei.
Urcăm în dormitor. Sub controlul sergentului de serviciu ne luăm armamentul din dotare. Fiecare armele lui, pe serie: pistolul mitralieră din rastel, port-încărcătorul și baioneta.
- Luați și măștile de gaze!
Ne echipăm cu atenție, încă destul de stângaci. Coborâm în fața intrării. Apare sergentul Bod.
- Bază sergentul Kiss!
- Bază!
- Baterie, în formație adunarea!
Ne aliniem un pic mai greoi, din cauza harnașamentului de pe noi.
- Drepți! Cu stângul, înainte-marș!
Trei ropote puternice de bocanci anunța punerea în mișcare a Bateriei.
- Costică! Cadența!
Poposim pe platoul de adunare al Regimentului pe locul nostru, stabilit dintotdeauna.
Sergentul Bod își aranjează cu iuțeală ținuta.
- Baterie, drepți! Vă aliniați! Drepți!
Cu trei pași de defilare impecabili îl întâmpină pe căpitanul Toth care tocmai vine dinspre Cancelaria Regimentului.
- Tovarășe căpitan, Bateria 76 cu efectiv complet este gata de plecare la instrucție!
Căpitanul se oprește la câțiva pași înaintea noatră, la mijlocul formație.
Sergentul Bod își schimbă și el poziția față de formație, ținându-și mâna tot la bonetă.
Cu un salut impecabil, căpitanul ni se adresează:
- Bună dimineața!
- Din piepturile noastre izbucnește un răspuns compact și scurt:
- Să trăiți, tovarășe căpitan!
Între timp, la oarecare intervale, răsună și alte saluturi. Sunt împrăștiate pe tot platoul companii de infanterie și baterii de artilerie, toate la raportul de dimineață.
Căpitanul dă mâna cu sergentul. Acesta salută din nou, apoi către noi:
- Pe loc repaus!
După stabilirea concretă a programului pe ziua de azi, sub comanda sergentului Kiss, ne deplasăm spre locul de instrucție de zi cu zi - Furajeria. Căpitanul vine foarte rar cu noi la Furajerie și nici comandantul de pluton Bod nu prea ne însoțește.
Cum ieșim pe poarta numărul 2 a cazărmii, spre Furajerie, veteranii părăsesc formația și se deplaseaz㠓de voie”. Fumează, vorbesc, se distrează pe seama celor ce ni se întâplă nouă sub comanda tovarășului Kiss.
- Baterie, stai! Baterie, vă aliniați drepți! Cu stângul, în pas de defilare, înainte marș!
Pe drumul denivelat care duce în câmp este anevoios de mers în pas de defilare.... Sunt total nemulțumit de comanda primită. Murmur pe sub nas. Sergentul Kiss mă simte.
- Bighei! Asigură formația!
Ies din rând și o iau la fugă în jurul formației în deplasare. Știam și “lecția” asta. După câteva minute primesc comanda să intru la loc în formație. Abia respirând, mă conformez.
- Pas de manevră, marș!
Mergem în cadență. Din când în când câte unul din noi iese din ritm și ne călcăm pe picioare. Drumul pâna la Furajerie durează circa 15-20 de minute. Furajeria este un izlaz întins, de zeci de hectare, la marginea orașului. Un teren denivelat, cu mărăcini. Este brăzdat de un pârâiaș cu segmente mai late sau mai înguste. Este de poveste acest pârâiaș, Peța. Facem instrucție aici subunități din Regimentul nostru dar și din alte unități militare din vecinătate. Am văzut chiar și o formație de fete. Cred că sunt studente...
Mănâncă aici pământul, și la propriu și la figurat, formații cu petlite negre la gulerul vestoanelor (ca noi, de la artilerie), dar și cu petlite roșii – pifanii sau iepurașii de câmp, cu petlite verzi sau mai știu eu de care... Fiecare formație își cunoaște și respectă locul ei de instrucție.
- Baterie, înainte fuga-marș!
Sergentul Kiss o ia la fugă și el. Lăsăm în urmă veteranii, care îșî văd de regimul lor. Doar și ei au mâncat “armată pe pâine” la vremea lor... Acum a venit rândul nostru.
- La stânga, fuga marș!
Cu armele în mână, atenți să nu ne lovim cu ele, executăm comanda.
- La dreapta, fuga marș! Culcat! Târâș! Înainte, marș!
Nu prea stăpânim încă târâșul, dar ne străduim.
- Drepți! În formația veche, adunarea! ‘Napoi fuga marș! Drepți!
Ne ridicăm.
Cu spatele spre noi, cu mâna stângă ridicată, ordonă:
- În spatele meu, adunarea!
Cu iuțeală executăm comanda.
- Drepți! Cu stângul înainte, marș!
Ochi și urechi la sergentul nostru, ne conformăm. Acesta își reia locul în stânga formației. Vartolomei vociferează, nemulțumit de tratamentul la care am fost supuși. <>
Kiss izbucnește din nou:
- La stânga, fuga marș! Culcat! Salt înainte! Culcat!
Și lecția de corecție continuă... Ajungem la locul nostru de instrucție.
-Aveți pauză de o țigară! Cine îmi dă și mie una?
Aproape ne călcăm în picioare să îi oferim o țigară tovarășului sergent...
Programul se desfășoară ca în zilele anterioare. O oră de activitate: fie instrucție de front, fie cunoașterea Regulamentului de ordine interioară, cunoașterea armamentului din dotare și câte și mai câte de-ale armatei. După fiecare oră avem o pauz㠓de o țigară”. Nu toți! Unul sau altul care nu a “corespuns” își poate petrece pauza făcând exerciții tactice, asistat de sergentul Kiss.
- Vartolomei! Spre stânga, fuga marș! Culcat! Târâș!...
La pauza de la 10 primim suplimentul. Azi, slănină! Bota o împarte. Pentru noi, răcanii, feliile sunt subțiri – atât de subțiri încât nu înțeleg cum nu și-a tăiat degetele cu cuțitul... Ce a mai rămas din bucata alocată întregii baterii, adică mai bine de jumătate, “face obiectul unui grătar” la focul încropit de veterani. În jurul acestuia, cu felii de slănină înfipte în bețe, fumează, pălăvrăgesc și sorb pe rând dintr-o sticlă de rom... Sunt pe Furajerie femei “specializate”, cu gentuțe sau coșuri pline, de la care te poți aproviziona cu una, cu alta... Însă noi, răcanii, nu avem acces!
A sosit ora prânzului. Ne întoarcem spre cazarmă așa cum am plecat. Răcanii în formația comandată de sergentul Kiss. Veteranii, cu armele așezate în dezordine pe spate, vin agale în urma noastră. <>
- Baterie!
La comanda sergentului batem trei pași de defilare.
- Vartolomei! Tonul la cântec!
Cu voce groasă, iritată și lipsită de orice eleganță, începe:
- “Frunzuliță mușețel...”
- Nu ăsta, Vartolomei! Celălalt!
Răsună aceeași voce:
- “Noi suntem floarea mândră a țării...
- Baterie!
Urmează trei pași de defilare după care văzduhul se umple de vocile noastre, la început în ușor dezacord:

Noi suntem floarea mândră a țării,
Noi suntem scutul de oțel...

De pe Furajerie se retrag formații, formații, care cu cântec, care în pas alergător, care “în exerciții tactice”.
La intrarea pe poarta numărul 2 formația își schimbă configurația. Ni se alătură și veteranii. Nu mai cântăm. Bateria este aliniată pe platoul Regimentului. Sergentul Bod îi dă raportul căpitanului. Cu mâna la caschetă, într-un salut impecabil, acesta ni se adresează:
- Bună ziua!
- Să trăiți tovarășe căpitan!
Luăm “pe loc repaus”. Se face analiza activităților de dimineață și se creionează cele de după masă. Căpitanul conchide:
- Dacă mai are cineva de raportat ceva...
Ies la raport... Fac trei pași în fața formației. Gradații se uită intrigați la mine.
Salut.
- Tovarășe căpitan, sunt soldatul...
Și raportez ce mi s-a întâmplat dimineață la WC.
Sergentul Kiss îl informează pe scurt că azi dimineață curățenia la WC-ul cu pricina au făcut-o veteranii de la Bateria de aruncătoare, aceștia fiind pedepsiți de căpitanul lor.
Comandantul se uită compătimitor la mine:
- Încearcă să te obișnuiești să mergi seara...
- Am înțeles! Și îmi reiau locul în formație.

După masă facem instrucție pe terenul nostru. Trei tunuri de 76 mm sunt dispuse la câțiva metri unul de celălalt.
Sergentul Kiss lovește cu bocancul în câteva frunze de pe alee.
- Bighei! Ionică! Veniți încoa’! Dacă se întâmplă și mâine, am eu grijă de voi!
Strângem repede cu mâinile cele câteva frunze și le ducem undeva, lângă gard.
Ne reluăm locul în grupa noastră. La tunul din mijloc. Acum ne pregătim pe grupe, fiecare cu tunul și comandantul său.
Comandantul Varga ne descrie tunul: două fălcele împerecheate, afetul cu două roți ca de faiton și țeava. Lungimea depășește 6 metri. Greutatea este de câteva sute de kilograme.
- Acum e în poziția de mers, cu husele de protecție pe gura țevii, aparatul de ochire și partea de îmbinare a fălcelelor.
Ne citește din carte particularități despre componentele tunuli. Repetăm, pe rând, până ne însușim informațiile. De cele mai multe ori primul care e pus să repete sunt eu..
După o oră luăm pauza de o țigară.
- Cine îmi dă și mie una?
Ne repezim să fim primii. Cel ce reușește se împăunează de parcă ar fi făcut nu știu ce mare ispravă.
Ne aliniem din nou în spatele tunului.
- Acum o să facem serviciul la material!
Și caporalul Varga ne arată cum se iau husele, cum se desfac fălcelele și cum se pune tunul “pentru luptă”.
- Totul va trebui făcut în barem. Am cronometrul la mine.

Goarna anunț㠓adunarea Regimentului”. Formații cu petlite negre și formatii cu petlite roșii se adună pe platou, ocupându-și fiecare locul într-un mare careu. Se face apelul de seară. Sergenții de serviciu se prezintă la raport în fața ofițerului de serviciu pe Regiment. Prezintă răspândirile, fiecare pentru subunitatea lui.
Careul se sparge la comandă. Fiecare subunitate se deplasează în ordine la dormitorul ei. Ne așezăm pe băncuțe (cele de la capătul patului), acum aranjate în fața televizorului. Ni se împart fiecăruia ziare. Scânteia, Scânteia Tineretului, Pentru Patrie. Urmează cititul presei.
- Le schimbați între voi!
Sergentul de serviciu se retrage într-un colț, de unde ne urmărește. Veteranii își văd de alte treburi.<>
- Bighei! Ce faci? Citești?
- Da, tovarășe sergent, citesc...
Costică moțăie. Capul îi pică în față... Nici nu știe să citească.
- Costică!
Kiss se repede la el. Costică se dezmeticește.
- Ordonați!
- Ziarul în gură și stai în genunchi în fața televizorului! Până se termină cititul presei...
- Am înțeles!
E obișnuit cu asta. Nu e prima dată când se întâmplă așa...
Se aude goarna.
- Mergem la masă!
Veteranii se deplaseaz㠓în voie”. Noi, răcanii, ne adunăm în formație jos, pe alee. Apare sergentu Kiss:
- Vă aliniați! Drepți! Trei pași de defilare, ‘nainte marș! Cu trei ropote de bocanci bateria se pune în mișcare.
- Vartolomei, tonul la cântec!
- Noi suntem floarea mândră a țării...
- Nu ăsta, Vartolomei, celălalt!
- Frunzuliță mușețel...
- Baterie!
După alte trei ropote de bocanci parcul întunecat răsună:
Frunzuliță mușețel,
La umbră de stejărel
Frumos doarme-un soldățel
Cu arma jos, lângă el...
În cazarmă se aud și alte coruri bărbătești, cu același repertoriu...
Terminăm de mâncat. Înșiruiți la mesele lungi, ne uităm dezamăgiți în farfuriile de aluminiu goale:
- A fost bun pilaful...
- Dar puțin! Replică în șoaptă Ionică.
- Nu și la veterani... Uite, ei n-au terminat încă.
- Liniște în sala de mese! Vi s-a urcat armata la cap?
Kiss nu suportă niciun murmur la masă. Bineînțeles, nu din partea noastră, a răcanilor...
- Drepți! La Chioșc, adunarea! Costică! Rămâi să ajuți la veselă!
- Am înțeles, tovarășe sergent!
În fiecare seară câte un răcan ajută veselarul la curățat, spălat și alte treburi. <>
- Bighei! Mai repede afară!
- Am înțeles, tov Sergent!
- Eu sunt “tov” cu tine?! Culcat! Afară, târâș!
Paftaua centurii zdrăngăne pe ciment. <>.
Apare rânjind sergentul Kiss:
- Bază soldatul Vartolomei!
Acesta fuge câțiva pași și cu spatele la noi ridică mâna stăngă:
- Bază!
- Baterie,în formație fuga marș!
Ne conformăm cu repeziciune.
- Asta-i mișcare? Se enervează Kiss.
- La loc comanda!
Iritați, ne desprindem din formație. Cu mai multă fermitate, sergentul repetă:
- Bază soldatul Vartolomei!
- Bază! răcnește colegul nostru.
- Baterie, în formație, marș!
Cu mai multă vioiciune refacem formația.
- Vă aliniați! Drepți! Pas de defilare, ‘nainte marș!
Ropotele de bocanci se suprapun cu ecoul lor dinspre clădiri. Parcurgem câțiva zeci de metri până în dreptul parcului, unde este si baza sportivă. Kiss se ambalează:
- Ǎsta-i pas de defilare? Parcă-i o mitralieră!
Face o scurtă pauză, parcă pentru a-și trage sufletul...
- La dreapta, fuga marș!
Rupem rândurile și umplem parcul aflat în semi-întuneric.
- Culcat! Drepți! Salt înainte! Culcat!
Și comenzile curg sacadat preț de câteva minute bune. Și noi executăm promt și întocmai.
Ajungem istoviți în dormitor. Veteranii, dezbrăcați de vestoane, care întinși pe pat, care așezați pe băncuțe, deja se instalaseră la televizor. Urmează o jumătate de oră de telejurnal. Ne așezăm și noi, cuminți, pe băncuțe. Este obligatoriu! În fiecare seară de la opt la opt jumătate...
- Vartolomei! Dormi?!
Acesta tresare:
- Nu, nu... tovarășe sergent!
- Drepți! O să fii mai atent în picioare...
Cât un munte, pădurarul vizionează știrile în picioare. Cel din spatele lui e nevoit să scoată capul într-o parte...
Sună goarna: “Tu-do-re! Tu-do-re!” - adică adunarea sergenților de serviciu pe Regiment.
Kiss își ia în grabă porthartul și “rupe” ușa.
Se termină jurnalul. Avem și noi câteva momente de respiro. Trebăluim prin valize, aranjăm una-alta și așteptăm programul de seară. Apare sergentul de serviciu. Se oprește misterios în fața dormitorului:
- Atențiune, Ciclul Unu!
Ne oprim din activități și luăm poziția de drepți între paturi cu atenția îndreptată către sergent.
- Cine vrea să se înscrie la școala de șoferi?
Mintea îmi zboară imediat. Și la recrutare aș fi optat pentru școala de șoferi. Nu s-a putut. Acum, dacă se oferă oportunitatea, de ce să-i dau cu piciorul? Și așa nu am nicio meserie... Doar liceul teoretic. Și armata trece, oricum...
Ridic hotărât și neîntârziat mâna.
- Deci: Ionică, Bălănescu, Chelemândră, Bighei, Costică... A, nu! Costică, tu nu! Nu știi carte...
- Și sergentul Kiss continuă:
- Luați-vă valizele și iesiți la interval!
<>
- Hai Bighei, ieși odată! Sau te-ai răzgândit?
- A, nu! Imediat!
Apuc valiza și mă ființez pe culoar.
- Trebuie să facem un pic de antrenament... rânjește Kiss.
Veteranii izbucnesc în râs.
Mi-am dat seama că nu trebuia s㠓pun botul”!
- Facem conducere! Culcat! Ionică, ia-o înainte și voi după el cu valizele în față. Așa, pe culoar și așa, pe lângă perete. Hai, hai!
Spre deliciul veteranilor, conducem valizele în “târâș” pe culoarele dormitorului.
- Aveți grijă la viraje, să nu aveți evenimente!
Câteva minute a durat și instrucția de “conducere” a valizelor.
- Drepți! Gata, continuăm altădată. Duceți valizele sub pat. Trecem la programul de seară.
Luăm din valize crema de ghete și peria și ieșim pe hol. Ne aliniem lângă perete, fiecare lângă bocancii lui.
Iese sergentul.
- Trecem la făcutul bocancilor!
Chelemândră se repede la treabă.
- Drepți!!! Am dat eu comanda, soldat?!
Chelemândră se ridică râzând tâmp. Este un băiat scund, slab, cu mâinile lungi până la genunchi. E slab și la față, cu tenul gălbejit și pielea îngurzită. Este plin și de coșuri.
Kiss continuă:
- Deci... facem bocancul drept... Executarea!
Percutăm cu repeziciune.
- Costică! Ǎla e bocancul stâng!
Soldatul schimbă bocancul.
- Facem bocancul stâng! Executarea!
Schimbăm imediat, chiar dacă nu l-am terminat pe primul.
- Drepți! Bocancii la control!
Nu prea mulțumit de ceea ce am făcut, bombăne niște amenințări...
- În dormitor fuga marș!
În viteză, punem ustensilele în valize.
- Pe interval, adunarea!
Kiss stă înfipt în mijlocul dormitorului cu cronometrul în mână!
<>
- Bighei! Am zis pe interval adunarea!
Ne aliniem fiecare în fața patului.
- Facem dezechiparea. Dacă iese bine nu mai repetăm... Dacă nu, știți voi!
Ne concentrăm.
- Drepți! Dez-e-chi...
Ionică deja trântește centura pe parchet.
- Drepți! Am dat eu comanda?! Ionică!
Sergentul fierbe.
Ne pregătim din nou.
- Drepți! Dez-e-chi-paișpe, cinșpe... Și Kiss numără precipitat în timp ce hainele sar de pe noi într-un morman dezordonat, la picioare.
- 22, 23, 24... 28, 29, 30! Drepți!
În faza de dezechipare în care suntem fiecare, luăm poziția de drepți. Unul cu un crac de pantaloni pe picior, altul cu un ciorap... Mulți dezbrăcați până la cămașă și izmene. Vartolomei se apleacă făcând o genuflexiune...
- Drepți!
Pădurarul se ridică gol pușcă, având izmenele căzute la podea.
Veteranii, care asistă la spectacol din paturi, izbucnesc în râs.
- Aranjați-vă ținuta!
Este evident satisfăcut sergentul nostru...
Împăturim fiecare haină și le aranjăm “la linie” pe câte jumătate de taburet.
Se aude goarna. Cel mai frumos cântec de pe pământ! Sună stingerea.
Mă cocoț în patul meu, trag pătura peste cap și rememorez ziua de azi...

*

E sâmbătă. După ce ne întoarcem de la masă sergentul Kiss ne adună în fața dormitorului. Numai pe noi, răcanii. Se așează lejer pe scaun.
- Azi organizăm un bal. Aici, în dormitorul nostru. Să vă distrați și voi după atâta instrucție...
Gândul îmi zboară la formație de fete îmbrăcate militar pe care le-am văzut la Furajerie...
<> Îmi vine a râde gândindu-mă cum aș dansa cu Ionică sau Costică. <>
Vocea lui Kiss mă scoate din reverie:
- Îmi trebuie doi soldați să mergem după formație! Să aducem instrumentele... Cine se oferă?
Mâna dreaptă, cu două degete întinse, îmi sare în sus.
- A, uite! Pe unul îl avem! Al doilea?
Nu prea se mai aruncă nimeni voluntar...
- Hai tu, Ionică! Tot sunteți voi colegi de frunze...
Luăm o foaie de cort și-l urmăm pe dragul nostru sergent.
După vreo două ore ne întoarcem gâfâind, eu și Ionică. Prelata de cort e plină cu șpan metalic. Fâșii lungi de oțel, încâlcite în ghemotoace, obținute de la procesul de strunjire. Sub privirile mirate ale răcanilor (nu și a veteranilor, care-și dau coate) lăsăm jos bagajul.
Kiss își trântește boneta pe masă:
- Dragilor, a sosit orchestra!
Cu mănuși de foaie de cort pe mâini, desfacem ghemotoacele de șpan.
Fiecare avem repartizate câteva rânduri de parchet pe lățimea dormitorului. Rânduri-rânduri în formă de V pe care trebuie să le curățăm până la albul lemnului frecând cu ghemotoacele de șpan. Acționăm din poziția ghemuit, iar când ne doare spatele apăsăm ghemotocul cu piciorul. Numai noi, răcanii!
După ore de muncă istovitoare, cu geamurile dormitorului deschise pentru a ieși praful afară, cu paturile mutate dintr-un loc în altul, activitatea se apropie de final. Bineînțeles totul s-a defășurat sub atenta supraveghere a vajnicului Kiss.
- Ionică! Ǎsta-i parchet curățat?!
- Dar mă doare tare spatele! Nu mai pot...
- Culcat! Drepți!
Paftaua centurii lui Ionică zdrăngăne pe parchet.
După încă vreo câteva comenzi scurte, Kiss rânjește:
- Hai Ionică, dă-i bătaie! Nu mai ai mult...
Revitalizat, Ionică își reia cu sârg activitatea de curățare a podelei.
Dat cu ceară și lustruit cu pături de poztav, acum parchetul arat㠓bec”. Totul e aranjat în dormitor la trei ace...
Am efectuat și programul de seară, tot sub comanda lui Kiss.
Îmbrăcați în pijamale, cu șlapi în picioare, stăm aliniați în fața paturilor.
Cu bocancii înfipți în parchetul strălucitor, Kiss ni se adresează justițiar:
- Să nu cumva să vă prind cu bocancii în dormitor! Vedeți cum arată?! Așa trebuie să arate până la următorul bal! Ați înțeles?
- Am înțeles! răspundem în cor.
Ușa dormitorului se deschide brusc și intră gălăgioși, poate un pic “magnetizați”, câțiva veterani. Toți cu bocancii în picioare, se duc la paturile lor.
Se aude goarna... Cel mai frumos cântec de pe pământ!
“Stingerea!”

*

După masă, ca de obicei, facem instrucție în cazarmă. În poligonul Bateriei, la tunuri, pregătire fizică pe baza sportivă din parc și în dormitor, studiind regulamentele militare. Azi câțiva dintre noi îl însoțim pe fruntașul Giurgiu la Magazia Bateriei:
- Facem curățeni în toată magazia!
Fruntașul ne indică fiecăruia ce avem de făcut. Scoatem zecile de perechi de bocanci, mai vechi sau mai noi, îi ștergem de praf și îi dăm cu cremă neagră. Aranjăm vestoane, pantaloni, mantale, cămăși, pături, foi de cort și câte alte efecte militare. Le punem cu grijă, ordonat, fiecare la categoria de care aparține. Fel de fel de cutii și lădițe, mari și mici, de lemn sau tablă, le petrecem prin mâinile noastre și le punem în ordine perfectă. <>
- Hai, dați cu mătura și terminați de șters praful!
După vreo două ore de muncă, magazia arat㠓binișor”, cum a remarcat plutonierul de Baterie.
- Ia adunați-vă aici!
Ne strângem în semicerc în mijlocul magaziei. Degajat, fruntașul continuă:
- Pentru că ați lucrat bine, vă las să vă schimbați câte un articol din ținuta voastră! Care credeți... Dar numai unul!
Mă gândesc la bocanci... Tare m-au necăjit! Pielea uscată și îngurzită mi-a făcut niște bătături de toată frumusețea... Am văzut și niște centuri noi...
- Ionică, ia vină-n ‘coa!
Giurgiu radiază. Ionică se apropie de el.
- Asta-i ținută de soldat instruit?
Ne uităm mirați. Cu toții suntem echipați corespunzător...
- Dar copca! Copca nu trebuie încheiată?!
- Păi... acum... aici... Căldură, muncă... se încurcă Ionică.
- Nu! Nu, soldat! Disciplina-i disciplină!
Cu migală, apucă cele două componente de sârmă ale copcii lui Ionică, încheindu-le. Cu tot cu pielea de pe gât!
- Auuuu!
Instinctiv, Ionică se apleacă de durere. Tot instinctiv, îmi închei și eu copca.
Uitându-se la Chelemândră, plutonierul de Baterie îi face semn cu degetul:
- Ia vină și tu ‘ncoa!
Slăbănogul încearcă să-și încheie copca.
- Nu, nu! Lasă că ți-o încheie Ionică... Ionică! Ai văzut cum trebuie să i-o închei?!
- Înțeles, tovarășe fruntaș!
Și Ionică îi încheie gaica așa cum a învățat pe propria-i piele acum câteva clipe. Acum fața îi radiază de satisfacție...
Chelemândră își șterge lacrimile din ochi.
- Drepți! continuă fruntașul.
Cei doi iau poziția de drepți unul în fața celuilalt, la un metru distanță.
- Ai văzut, Chelemândră, ce suflet are Ionică?! Scuipă-l!
Stânjenit, acesta se conformează. Ionică se șterge.
- Ionică, te-a scuipat?! Scuipă-l înapoi!
Cu mai multă responsabilitate îl scuipă îndărăt. Și așa, la comenzile fruntașului, cei doi s-au scuipat din ce în ce mai consistent, până li s-a uscat gura. Totul a fost acompaniat de hohotele noastre de râs. Deși mi-e scârbă, râd și eu...
- Drepți!
Protagoniștii se execută.
- Chelemândră, Ionică te-a scuipat mai tare... Dă-i o palmă!
Din nou stânjenit, îi aplică o lovitură slăbuță cu mâna lui sfrijită.
- Ionică, vezi? Chelemândră nu știe să lovească... Arată-i tu cum se dă o palmă. Bărbătește!
Și Ionică îl altoiește atât de bărbătește încât pe fața zbârcită a lui Chelemândră se scurg lacrimi...
Preț de alte câteva minute alternează palmele, din ce în ce mai hotărâte. În hohotele noastre de râs...
- Gata!
Satisfăcut, fruntașul ne dă voie să ne schimbăm câte un articol din ținută.
Am reușit să schimb doar bocancii. Dar oricum, mă simt altfel în ei!

*

Au trecut 45 de zile de cazarmă. Cu bune și cu rele!
Nu e foarte mult timp, dar simt că sunt aici de-o vesnicie! Și sunt familiarizat cu toate de pe aici... În față mi-e groază să mă uit! Mai am de făcut armat㠓cât calul lui Decebal”, cum ne amintește mereu Bota. Și nu numai el!
Azi depunem jurământul.
În ultimele zile am insistat până la saturație pe instrucția de front: mânuirea armamentului din dotare, deplasarea în pas de defilare cu arma pe umăr, onorul cu arma pe umăr sau “în prezentare”... Și am răs-învățat “Jurământul militar”.
- Baterie! Vă aliniați!
Suntem pe locul nostru de adunare, echipați mai acătării, cu armele (având și baionetele montate) pe spate. Bateria completă: de la comandanți de grupă, soldați, veterani până la Costică! Sergentul Bod este, ca de obicei, la patru ace.
- Facem ultima repetiție de mânuire a armamentului după care vom parcurge în pas de defilare aleea din fața scenei.
- Baterie, vă aliniați! Pentru onor înainte, prezentați arm’!
Cu mișcări sincronizate, ferme și energice ducem arma de pe umărul stâng în poziția verticală, în față. Se aud în acest timp trei zgomote puternice, produse de mâinile noastre pe pistoalele mitralieră. Privirile ațintite în față, armele la același nivel, parcă aliniate la sfoară... Nu clipim.
- Baterie! Pe umăr arm’!
Cu aceleași mișcări decupate, dar în sens invers, armele revin pe umăr.
- Pe loc repaus!
Piciorul stâng, scăpat dintr-un resort odată cu al celorlalți din formație, este poziționat în față, tot corpul trecând într-o stare lejeră.

*

Acum suntem la masă. La cea de prânz, care însă e deosebită față de celelalte zile. În fața noastră farfuriile sunt pline cu fasole cu costiță afumată care miroase excelent. Alături de colțul de pâine, câte o gogoașă. Cana de tablă completează toate acestea cu un miros plăcut de țuică!
Lângă ușă, în picioare, cu mâna stângă la centură și cu o cană ca a noastră în mâna dreaptă, comandantul Batalionului de artilerie își caută cuvintele potrivite. În dreapta lui căpitanul nostru îi acordă toată atenția. Colonelul ne străpunge cu privirea.
- Mă adresez în primul rând celor de ciclul I. Azi ați depus jurământul militar. Și asta vă mărește responsabilitatea! Este un moment unic în viața fiecărui bărbat!
Mă furnică șira spinării.
- Vă doresc succes în îndeplinirea în continuare a stagiului militar și să fiți mândri că faceți parte din artileria Regimentului nostru!
Ducând cana cu țuică la gură încheie:
- Poftă mare!
După ce gustă din cană și el și căpitanul părăsesc cantina. Sergentul Bod, care în acest timp a stat și el în picioare lângă prima masă, dă comanda:
- Puteți mânca!
Se aud lingurile în farfuriile de tablă. Și sorbiturile pline de poftă.
- Bună țuica! Și tare...
- Dar puțină! replică Ionică. Au avut ăștia grijă să o împartă! Uite ce roșiori sunt și veselarul și Bota și...
- Gălăgia în sala de mese!
Iau o înghițitură din cană. Simt cum mă furnică până în vârful degetelor de la picioare.

*

Camioane de armată, acoperite cu prelată, opresc la poalele muntelui. Din cabine coboară un căpitan, un locotenent și doi caporali. După ce se dezmorțește întinzându-și picioarele, căpitanul ordonă:
- Coborâți! Urcăm pe jos... Este periculos să rămânem în mașini. Rămân sus numai materialele și militarii de pază! (materialele – schiuri, bețe,lăzi cu armament și câte altele...)
Mergem la Stâna de Vale la Spartachiada militară de iarnă. Suntem un grup de câteva zeci de militari, gradați și soldați selectați de căpitanul cu petlite roșii care răspunde de activitățile sportive ale Regimentului. Selecția s-a făcut pe intuiția căpitanului. La Oradea nu este zăpadă așa că nici n-am putut pune schiurile în picioare. Ne-am înscris declarând “pe proprie răspundere” că știm să schiem. El ne-a studiat, ne-a “măsurat” și ne-a acceptat, în funcție de numărul de oameni de care urma să aibă nevoie la probele de pluton, patrulă, ștafetă și coborâre individuală. A avut grijă să-și ia o marjă de siguranță.
Camioanele încep să urce pe drumul forestier acoperit de zăpadă. Cu un minim de bagaje la noi, având doar rucsacul în spate și baioneta le șold, ne dezmorțimm și noi. Căpitanul ne dă ultimele indicații:
- Avem de parcurs circa 10-12 kilometri. Întâi urcăm și apoi coborâm în stațiune. Ne deplasăm în voie dar ne ținem la un loc.
O ia pieiptiș în sus, însoțit de locotenent. Ne deplasăm și noi în grup compact, frământând zăpada cu bocancii grei.
Nu cunosc niciun concurent. Toți sunt de la alte subunități, majoritatea cu petlite roșii. După vreo doi kilometri de urcuș, într-un peisaj magnific, picioarele încep să se înmoaie. Din când în când căpitanul ne dă câte o pauză scurtă să ne tragem sufletul.
- Când urcăm, repausul îl facem cu fața spre vale! La coborâre repausul o să-l facem cu fața spre deal. Totdeauna invers, să fie relaxarea completă...
Cam pe la jumătatea drumului, pe un platou întins care anunță coborâșul, primim comanda pentru o pauză mai lungă.
- O să luăm aici și o gustare!
Ne retragem la marginea drumului într-o poieniță unde mai multe cioate de brad sparg omătul. Curățăm zăpada de pe ele și ne încropim un mobilier ad-hoc: care pe post de scaun, care pe post de măsuță. Scoatem din rucsacuri câte o conservă de fasole și o desfacem cu baioneta. Rupem din pâinea neagră, aproape înghețată și începem să mâncăm... <>
Mâncăm și vorbim. Una, alta, despre noi sau mai știu eu ce?! Căpitanul ne povestește despre concurs. Pare un om tare de treabă.
Un soldat mai dolofan se bagă mai mult în seamă: cât de bun schior este, cât și unde a schiat, cel mai des a folosit schiuri din fibră de sticlă.
- Cum te cheamă?
- Chiriac, tovarășe căpitan!
- O să te am în vedere când o să împart schiurile.
Asist la discuție și am emoții pentru mine.
< Pe urmă unchiul Radu, fratele lui tata, tractorist, mi-a dat o pereche de schiuri adevărate. Le împrumutase de la S.M.A. Unul am reușit să-l rup la o coborâre mai acătării. L-am reparat și așa am schiat până nu demult.
Cât un ghemotoc, prin clasa a 2-a – a 3-a, pe schiurile mult mai lungi decât mine, eram printre primii băieți care se aventurau la coborâtul gârlelor...>>
Căpitanul ordonă continuarea drumului. Coborâm. Nu-mi închipuiam că și coborârea lungă este la fel de greoaie ca urcarea.
În vale zăresc stațiunea.
Printre brazi, străduțe mărginte de clădiri care aruncă fum spre cerul plumburiu. Ca niște coloane verticale pe care acesta se sprijină...
Suntem la poalele Pârtiei Măgarului. Este seară și pârtia este destul de puțin animată. Mai sunt doar câțiva turiști care au rămas la schiat sau cu săniuța.
După ce ne-am cazat într-un dormitor cu paturi suprapuse încălzit de o sobă mare de tablă, căpitanul ne-a împărțit câte o pereche de schiuri. Bineînțeles, Chiriac a primit una dintre cele mai bune.
Acum căpitanul ne face o primă testare de-adevăratelea! Urcăm pârtia, care cu schiurile în spate, care în picioare, unii mai degajat, alții destul de stângaci. Eu iau pârtia în piept cu schiurile în picioare, urcând mai mult “în brad”. Ajunși sus, încep atenționările:
- Pârtie! – și în linie dreaptă sau în bucle, începem să coborâm.
Unii cad, provocând valuri de zăpadă. Cobor și eu. La câțiva zeci de metri în fața mea îl zăresc pe Chiriac. Prinde și el viteză mare. Deodată un val mare de zăpadă îl înghite pur și simplu. Îl ocolesc și îmi continui coborârea. Jos ne așteaptă căpitanul cu un carnețel în mână.
- Cum te cheamă pe tine?
- Bighei!
Notează ceva în carnet.
După câteva minute apare și Chiriac, cărând în spate schiurile rupte în două. Mi-e și rușine să aud ce cuvinte sunt la gura căpitanului de treabă!
Chiriac încearcă să se disculpe:
- Am prins o groapă...
- Terminat! Până plecăm la unitate îți faci veacul la bucătărie. Tai lemne până îți plesnesc bojocii!
Dimineață luăm masa într-o cantină spațioasă, luminoasă, cu mese cu câte patru scaune. Primim mâncarea la un ghișeu din spatele căruia ne zâmbesc militari îmrăcați îngrijit. Porțiile sunt aceleași pentru toți, indiferent dacă suntem soldați, gradați sau ofițeri.
Cu comenzi mult mai blânde, căpitanul ne adună afară pe un platou.
- Vom parcurge pe schiuri traseul de 10 kilometri pe care vom concura mâine cu plutonul!
Pe poteci, printre brazi încărcați de zăpadă, pe cursuri de râuri, urcând sau coborând în aliniament pe un traseu bine cunoscut de căpitan, îl urmăm într-o răsfirare de câteva zeci de metri. În afara celor care asigură paza la dormitoare, materiale și armament și a lui Chiriac, care taie lemne, cu toții participăm la recunoașterea traseului. Dintre noi căpitanul va selecționa componenții plutonului de mâine. La terminarea activității sunt și eu terminat fizic. Dar chiar mi-a plăcut! Și m-am tinut mereu în coasta căpitanului. După o scurtă pauză, în care căpitanul s-a consultat cu locotenentul și a notat de zor în carnețelul său, ne-a adunat în careu:
- Mâine dimineață, sub comanda tovarășului locotenent, veți concura la proba de plutoane. Doresc să cred că veți da ce aveți mai bun în voi, astfel încât să reprezentăm cât mai bine Regimentul!
Și citind din carnețel:
- Componența plutonului este următoarea....
Enumeră mai multe nume. Cei strigați fac un pas în față. Îmbujorat, fac și eu un pas înainte când îmi aud numele.

Concursul este și mai dificil ca recunoașterea de ieri. Se schiază sub presiunea timpului. Pe la jumătatea traseului simt că nu mai am aer. Un coleg din preajmă mă observă:
- Ia o gură de lămâie, că o să-ți facă bine.
Îmi întinde o jumătate de lămâie care numai prin miros îmi activează simțul gustativ. Gura mi se face pungă dar mă încăpățânez să mănânc toată bucata. Și chiar are efecte imediate! M-am mai înzdrăvenit, intrând în ritmul de deplasare al plutonului.
Sunt undeva pe la mijlocul formației de schiuri răsfirate pe mai multe zeci metri. Observ că cei din față nu mai înaintează, s-au oprit uitându-se undeva anume. Ajung și eu. În față traseul coboară o pantă abruptă în curbă la stânga. Pe câțiva metri buni, poteca este străjuită din dreapta de brazi cățărați pe stânci care par că se prăvălesc, iar în stânga de o văgăună a cărui fund împădurit se vede în ceață. Amețesc. Jos îi văd pe tovarășul căpitan și încă un soldat, care ne fac semne disperate să coborâm. <> Cei care se uită indeciși în vale nu reacționează. Majoritatea sunt sergenți și caporali. Plutonul se îngroașă din urmă. Îmi iau inima în dinți:
- Hai să coborâm și noi!
Un sergent rânjește la mine:
- Coboară tu, în mă-ta!
Cu inima cât un purice, reacționând instinctiv,îmi dau drumul.
Cu lacrimi în ochi, nici nu-i mai zăresc pe cei doi când trec pe lângă ei. Aud doar vocea locotenentului. Mă aplec pe partea dreaptă și întrun nor de zăpadă, reușesc să mă opresc după o dâră adâncă în omăt. Mă scutur, îmi aranjez ținuta și mă întorc la locotenent.
- Bravo, soldat! Cum te cheamă?
- Bighei...
Între timp au coborât și ceilalți, cei mai mulți cu schiurile în mână. Plutonul s-a întrgit și am continuat drumul.
Am ocupat locul IV. Sunt într-al nouălea cer!Fac parte și din patrula care va concura azi.
Echipați corespunzător, cu armamentul din dotare la noi, ne aliniem la start. Din sfert în sfert de oră pornesc în concurs pe un alt traseu, tot de 10 kilometri, patrulele. Vine și rândul nostru. Îmi fac cruce cu limba. <>
Parcurgem iar peisaje feerice. La jumătatea drumului intrăm în poligon. Cu mișcări repezi, luăm poziția de tragere pe schiuri. Sub atenta supraveghere a celor care asigură activitatea în poligon, executăm foc asupra țintelor amplasate la câteva zeci de metri. Nu avem timp să aflăm rezultatele. Acestea vor fi comunicate la Bază. Reluăm deplasarea pe schiuri.
Un ofițer din poligon ne strigă:
- Patrula din stânga voastră a plecat acum cinci minute!
<>
La nici doi kilometri, pe o coastă împădurită pestriț cu rășinoase și foioase, arbuști pitici și copaci falnici, ajungem cealaltă patrulă. Se crează o îmbulzeală periculoasă, aceștia nefiind prea mulțumiți că îi depășim. Din fericire trecem peste incident fără urmări prea grave, doar cu câteva îmbrânceli și câțiva pumni dați reciproc. Mai avem puțin până să ajungem la finiș în stațiune. Simt că am suflul să fiu și eu în fruntea patrulei. Însă nu vreau să accept că doi sergenți epuizați vor să abandoneze. Există riscul să fim ajunși din urmă de patrula buclucașă, sau mai grav, să fim descalificați dacă nu ajungem toți componenții la linia de sosire.
- Hai, tovarășe sergent... Mai avem puțin! Mai faceți și dumneavoastră un efort...
Cu toate înjurăturile pe care le-am primit, nu am renunțat, am stat ca un ghimpe în spatele celor doi. În final, parcă a și avut efect benefic asupra lor.
Intrăm în stațiune, unde poteca se bifurcă. La intersecție un locotenent ne face semne de încurajare. Când ajungem aproape de el, dezmeticindu-se că nu-i patrula lui, ne indică eronat drumul pe care să-l urmăm. Noroc că de aici cunoaștem bine traseul și sub privirile entuziaste ale căpitanului nostru, toți membrii patrulei trecem linia de sosire într-o coborâre triumfătoare.
Locotenentul ne dă câte o cană de ceai fierbinte.
După câteva ore participăm la ceremonia de premiere. Într-un careu ordonat, istoviți dar fericiți, cu schiurile în mână, așteptăm verdictul comisiei de arbitraj, format din ofițeri cu stele grele pe umăr.
Parcă visez în peisajul de vis!
- Locul II la patrule, formația de la U.M. 01... Oradea.
Urcăm pe treapta a doua a podiumului confecționat din zăpadă.


*


Viața în cazarmă își urmează cursul ca un pârâu de munte tumultuos. Momentul Stâna de Vale rămâne în amintire ca o oază în deșert.
Duminicile sunt zile mai speciale. La prânz mâncăm gogoși. După amiezele sunt mai lejere. Dacă nu există indicativul “Cărare”, care anunță că în oraș sunt “Corpuri Diplomatice”, unii dintre noi, chiar și cei din ciclul I, primim bilete de voie, în baza cărora ieșim din unitate. Dar nu avem voie să trecem în cealaltă parte a orașului, peste Criș! Ieșirile se rezumă la plimbări în grupuri prin parcuri, ocheade după fete care nu ne prea acordă atenție și bineînțele ingurgitări de bere și rom în cantități mai mici sau mai mari, în funcție de bugetul fiecăruia (și după conștiința fiecăruia!). Cei din ciclul I care depășim limita avem toate șanele să regretăm seara, la întoarcerea în cazarmă. Au ei, gradații, grijă să ne pună pe linia de plutire. Și masa de seară, aproape de fiecare dată, constă în varză acră. Știm noi de ce!
Sergentul de s
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE