FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Europeea vie* (Exercițiu de lectură)
Text postat de Elena Stefan
Europeea vie*

Europeea poate fi, textual vorbind, critică, acidă, cinică, nedreaptă, uneori chiar grosolană, alteori sinceră, blândă, prietenoasă, îngăduitoare și multe altele. Simultan ori pe rând. Scrisul, ca expresie a percepțiilor și trăirilor individuale, împărtășibile ori nu își are propria autonomie și propriul curaj existențial. Ca activ tangibil, poartă cu sine intangibilitatea viziunii cu varii disponibilități axiologice. Talentul și/sau munca determină în ultimă instanță nivelul valoric, atât cât va fii fiind, al fiecărui text, înțelegând prin valoare un concept dinamic și perisabil ori dimpotrivă, diacronic, revalorizabil.

Scrisul are multiple motivații. Acestea, în principal, țin de natura eului auctorial scrisul reprezentând un fel de tranzitivare prin care se transferă viziunile, spaimele, angoasele ori, în multe cazuri simplu spus, trăirile individuale, din planul lăuntric în plan public. O asumare semnificantă ca un fel de decorporalizare conceptual individuală-cuvântul gând- și corporalizare a eului în text – cuvântul scris și publicat. Rareori, și de regulă din considerente critice, lectorul este interesat de motivațiile scrisului. Cititorul acest „deus valoricus” în cele mai multe cazuri este interesat de text și de reverberațiile ori rezonanța textului cu, i-aș putea spune, „sinele lectorial”.Care are sau nu gust, capacitate de analiză și sinteză, propria axiologie și, în ultimă instanță, bucuria și plăcerea de a citi.

Așa cum autorul, scriind, se descrie, mai mult ori mai puțin conștient, și lectorul, citind, se descrie recunoscându-se în text și reverberând ori rezonând cu acesta. Astfel textul poate fi valorizat ori revalorizat, în plan existențial, având de-a face cu un fel de „rescriere” adică oferindu-i-se o nou㠄potențialitate” care poate ajunge până la o nouă viziune textual-axiologică.

Europeea este ori poate fi altruistă, afirmativistă, negativistă, dreaptă ori nedreaptă și multe altele. Într-un cuvânt, vie!

PS. Departe de a fi o capodoperă textul „Dans” al autoarei Ana Sofian este cu mult mai departe de a fi un text slab. Controversele o dovedesc.


Obiecții

„ca e un mort cu ochii vii”- „un mort frumos cu ochii vii” Eminescu. Nu se cade.
„sângelui meu”- „sângelui”
„În nopțile tale de insomnie”- „În nopțile de insomnie”

Text postat de către Elena Ștefan


*Dans**

Am adulmecat hoitul de departe și nu m-am temut nicio clipă că m-aș infesta.
Am știut de la primul pas ca e un mort cu ochii vii care vede dincolo de aparențe, care vede dincolo de câmpuri în ale căror cotloane sălășluiesc neliniști aburcate pe bolovani umezi și grei. Mi-ai făcut nopțile albastre, căci reușiseși să picuri o bucată de zare peste amarul meu. Ceea ce doare este că dansul nu a reușit întotdeauna să te scoată la plimbare, ai preferat singurătatea celulei tale, omule, o celulă în care ți-ai limitat zborurile la târșâiri de vierme, și asta pentru simplul motiv că, afară, ghearele lor te-ar fi sfâșiat.
Dar acolo, acolo nu e sfâșiere? De multă vreme nu te mai doare, de multă vreme preferi doar să urli; nu orice ureche poate percepe glasul tău, n-ai realizat asta?
Privește și citește în oglindă. La ce bun? Poate apele ei vor reuși să-ți clătească privirile încețoșate de atâta încercare. Funebru, mersul tău clătinat de furtuni va deveni dansul pe care nu l-am dansat niciodată; lunecarea fină în nopțile albe și pline de argintul lunii. Măsor un pahar, două! Licoarea ne zâmbește batjocoritor din pântecele paharelor lacome. Mai vrei să ciocnim, nebunule? Sunt multe lucruri care se cer făcute; construim turnuri, construim bariere sau nișe în care ne ascundem temerile, construim stări și ne cufundăm sălbatic în ele ori ne priponim gândurile de tijele florilor, în speranța de a ne curăța coșmarurile pe care noaptea ni le spânzură de grinda odăiței noastre. Acolo e scena, acolo se mai joacă încă și spectacolul capătă o nouă turnură; scenariul a suferit modificări.
Aaaaaaaa! poate nu ai aflat încă și de aceea mai crezi că e ultimul act. Viața asta mi-a oferit atâtea roluri și niciodată n-am dat înapoi, pentru că din fiecare am avut câte ceva de învățat.
Un verde nebun mi se strecoară în minte; neutralizarea lui se produce lent, roșul sângelui meu pulsând cu putere îl completează; mi te strecori printre degete și știu că nu ești șarpele lunecos, ești doar nebunul ce-mi va pregăti un strop rubiniu într-o seară de iunie pe veranda unei case de la țară. Simt aromele grădinii și respirația tăcerii tale, mă liniștește gândul că poți să îmbrățișezi dansul, mi-am pregătit poantele și voalul.E fin, destul de fin! Nu-l atinge! Privește doar mișcarea și ține minte! Nu e ultimul dans, hiena aceea e inima vrăjită de duhurile răzvrătite, hrana ei, cântecul meu, colții, doar ideea de a respinge sau de a crea temeri.
În nopțile tale de insomnie voi creiona spirale și niciun nor nu mă va împiedica să urc.
Clipele de dumnezeire sunt rare și nu la îndemâna oricui.

Uite, plouă! Prinde-mă de mână și hai! Aleea umbrelor ne așteaptă!

**Text postat de către Ana Sofian
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  Somnul rațiunii naște pui vii..care nasc Cloșca(antologică). Iată cum, din aproape în aproape, se poate descoperi o comoară - "Cloșca cu puii de aur"; arhetipal.  
Postat de catre mihai robea la data de 2013-03-11 10:50:21
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23930
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE