FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Și îngerii mor (6)
Text postat de Vasile Hurmuzache
Pe nesimțite, dorul de trupul ei devenea legea fundamentală care încerca să guverneze
babilonul tuturor celorlalte gânduri din creierul meu încins de febră..Uitasem starea precară a sănătății mele, timiditatea și rușinea, circumstanțele speciale datorită cărora mă aflam în această casă, nu-mi mai păsa că în camera alăturată se aflau părinții ei, în aceste clipe eu – cel
căruia îi este milă să strivească pănă și o muscă obraznic㠖 aș fi în stare să ucid fără pic de milă pe oricine ar încerca să se interpună între noi.
Ghicindu-mi parcă gândurile, ea deschisese ochii și mă privea într-un mod tare ciudat, duios
și interogator în același timp. I-am zâmbit încurajator, plimbându-mi lent privirile de-a lungul trupului ei, făcând grimase acre la întâlnirea cu poalele transparentei sale cămăși de noapte.
Mi-a zâmbit complice, sfidător chiar, îndreptându-se apoi cu unduiri de felină spre oglindă.
Se aseză în așa fel încât să nu stânjenească proiecția trupurilor noastre în apele limpezi ale oglinzii. Cu mișcări lente, parcă filmate cu încetinitorul, și-a scos cămașa de noapte, privindu-și trupul ca pe ceva complet străin, ca pe o povară pe care nu o mai putea duce singură, ca pe un bun dobândit fără voie și aducător de nenorociri.. Am făcut o figură atât de caraghioas㠖ochii parcă îmi ieșiseră din orbite, voind să se apropie fizic de frontierele minunii – încât, văzându-mi-o în oglindă, am pufnit în râs.
Nu se sinchisise de râsul meu.. Născocise un mod inedit de a mă provoca: deoarece chipurile noastre se reflectau în întregime în apele oglinzii și nimic nu stânjenea aceste proiecții, m-a obligat să particip, ca martor și erou totodată, la cel mai frumos și nevinovat joc de dragoste: două năluci vii iubindu-se într-o oglindă…
Ceea ce nu îndrăznisem să fac atunci când o avusesem cu adevărat în brațe, făceam cu prisosință acum. Îi sărutam gura și ochii, coboram fremătând între sânii obraznici răzvrătiți către cer, apoi mai jos, pe pântecul catifelat ca botișorul unui pui de căprioară, coborând mai departe și insinuîndu-mi gura pe coapsele strălucitor de albe, continuînd această tulburătoare rătăcire până în vârfurile degetelor picioarelor. Și urcam din nou, pe toboganul închipuirii, cutreierîndu-i cu mâinile și gura diafanele taine… iar trupul ei se abandonase cu desăvârșire jocului, unduindu-se ca apele unui lac poleit cu nuferi, asediat de razele lunii…
În timp ce mă oprisem și o contemplam cu admirație, ea preluase inițiativa. Se oprise cu degetele – în aburii oglinzii – pe nasturele de sus al bluzei mele de pijama, mimând că-l descheie. Văzând că stăruie, mi-am descheiat cu adevărat nasturele. Zâmbind satisfăcută că urmez docil regulile nerostite ale acestui joc, ea continua să-mi descheie și ceilalți nasturi ai bluzei, mimând apoi că mi-o scoate. Jocul mă captiva, am azvârlit cât colo bluza, ,,M-a strâns în brațe” strivindu-și sânii de pieptul meu iar gura, după ce îmi potopise fața de sărutări, poposise pe ceafă într-o suavă rătăcire, urcând apoi cu viteză de melc și mușcăndu-mi abia perceptibil lobii urechilor.
Deși totul se întâmpla numai în nebunia oglinzii, la distanță de patul meu, simțeam învăluindu-mă aevea dogoarea trupului ei încins, percepeam la modul fizic urmele gurii ei, și pot să jur că în urechi îmi răsuna clar clinchetul vesel al clopoțelului de sărbătoare al inimii ei.!
Jocul nu mai putea dura prea mult, oglinda începuse să se opacizeze, aburită fiind de apropierea trupului ce incendiase la propriu aerul din jur. Eram descumpănit. Simțurile mă îndemnau să alerg către ea, să o salt în brațe și să o duc să o răstignesc în pat însă deasupra simțurilor plutea o altă ființă, nevăzută dar atotputernică, care îmi poruncea să nu iau nicio inițiativă, să las totul la voia hazardului.
Fără să-mi dau seama, după lunga tăcere ce parcă îmi sigilase gura, m-am pomenit șoptindu-i cu evlavie numele. Eu, ateul convins, șopteam o nesfârșită rugăciune în fața acestei icoane goale, și fiecare cuvânt al acestei rugăciuni păgâne era numele ei. Abia acum înțelegeam ce înseamnă reducerea lumii la o singură ființă.

În oglindă, jocul continua. Patina de abur sporea și mai mult taina și insolitul acestei întâmplări. Mâinile ei se obrăzniciseră, îmi masau cu gesturi mici și repezi mușchii picioarelor. Iar gura ei continua să surâdă enigmatic, asemeni unui boboc de trandafir
ce sub sărutul soarelui, în zorii unei zile unice, își desface petalele ca pe niște aripi neîngăduite zborului, dezvăluind lumii inefabila taină cifrată în grăunțele de polen, chemând la jaf și risipă de veșnicie fluturii, misterioșii și fragilii cavaleri ai efemerului…
Anticipasem ceea ce va urma. Și imploram, în gând, oglinda, ca pe o ființă vie, să nu se opacizeze de tot, să îngăduie desfășurarea pînă la capăt a jocului.
Mâinile ei plecaseră în jos, de-a lungul picioarelor, iar apoi se întorseseră fierbinți înapoi. Șovăiră câteva clipe pe coapse, apoi lunecară hotărâte pe pântec, despărțindu-se și întâlnindu-se cu vârfurile degetelor, ostentativ, pe nasturele de sus al pantalonului meu de pijama. N-am mai avut răbdare să aștept continuarea și am dezbrăcat, la modul real, cu repeziciune, pantalonul.. Văzându-mă rămas numai în chilot, am roșit până în vârful urechilor. Iar când mâinile ei au încercat să lunece în jos, am pus instinctiv, mâinile. Și am închis ochii. Mă apucase deodată o rușine fără margini. Și mi-era ciudă că nu mi-o puteam explica; în fața Crinei, nu mă jenasem niciodată, dimpotrivă, îmi făcea plăcere să mă las dezbrăcat de ea. Iar cea care închidea întotdeauna ochii era ea.
- Deschide ochii!
Vocea ei era indignată și poruncitoare, și m-am supus.
- Domnule nu-știu-cum- te cheamă, lăsând deoparte toate prejudecățile, ai acceptat acest joc care este mai mult decât un simplu joc. Nu știu ce gânduri îți umblă prin minte, dar încearcă să crezi că nu ai de a face cu o târfă. Încearcă să crezi că până în această noapte nu am permis nici unui băiat să mă sărute. Iar goală nu m-a mai văzut nici măcar mama încă de pe vremea când am luat ultima vacanță de la grădiniță. Contrar tuturor aparențelor, numai că nu intru în
pământ de rușine că stau goală în fața ta!
Am încercat să încropesc o scuză dar mi-a ieșit o bolboroseală de neânțeles. Și m-a podidit din nou un violent acces de tuse. Am văzut-o ca prin vis îndreptându se spre comutatorul electric și stingând lumina. A venit apoi cu pași leneși spre pat, învăluită de razele lunii într-o mantie de raze și mister. Părea o nimfă ce plutea spre mine cu tot cu mitul ei spre a-și jertfi nemurirea pe altarul unui pat banal.
Nu știam dacă aveam dreptul moral de a-i accepta jertfa. Dar credeam în acele clipe că Dumnezeu întredeschidea anume pentru mine poarta raiului… și asta îmi era prea destul.
…………………………………………………………………………………………………
Gestul Andradei mă tulbura fără măsură, trupul ei încins, mirosind înebunitor a salcie crudă, dulce amărui, strâns lipit de trupul meu încins de febră și patimă, devenise o nesperată comoară ce mi se oferea cu ostentație și pe care o râvneam dar de care îmi era în același timp
teamă. Eram în postura unui prinț din poveștile copilăriei: în rătăcirea lui pe celălalt tărâm ajunsese într-o pădure cu copaci de aur, presărată cu pietre prețioase. Iar o inscripție avertiza:
,, Cine va lua, se va căi. Cine nu va lua, iarăși se va căi.” Și prințul a luat. Și a avut multe de pătimit.
Eu voiam să o am dar nu să și trebuiască să mă căiesc mai târziu pentru aceasta.
În prima clipă am crezut că am găsit o cale de mijloc: să aranjez de așa manieră lucrurile încât să obțin o minimă amânare, timp în care să reflectez limpede la toate aspectele problemei. Îmi era la îndemână,(credibil), leșinul strategic. Dar am înțeles repede că aceasta înseamnă ,,Cine nu va lua, iarăși se va căi’…Și bucuria acelor clipe era umbrită și de ezitarea mea între ispită și teama de a nu mă face de rușine. Aveam ceva experiență, dar nu dusesem niciodată jocul dragostei până la capăt.
În urma cu câteva luni mă împrietenisem cu Crina. Și, în scurt timp, înafara preocupării de a-i fi pe plac nu mă mai interesa nimic. Era o frumoasă, dar nu frumusețea ei mă atrăsese ci zvonul care circula printre colegi și prieteni că era ,,una din aia care după o înghețată și un suc se simte întotdeauna și față de oricine datoare să se îmbolnăvească de dor și să cadă la pat…
Prima parte a zvonului se adeverise foarte repede și în cazul meu, iar cea de a doua parte se petrecea mai ales în mințile celor care îl purtau de colo până colo. Căzusem foarte repede la pat,( îmi povestise cu nonșalanță că îi face o plăcere deosebită să dezbrace ea băieții), dar dincolo de sărutări fals pătimașe și mângâieri nerușinate nu am mai obținut nimic. Ba, mint, am mai obținut de la ea, în centimetri, diferențele exacte dintre a mea și ale unora dintre colegii și prietenii noștri; în ambele ipostaze…
Deși în cursul celor câteva luni de zile fuseserăm de nenumărate ori împreună, goi pușcă în același pat, nu am putut să o conving niciodată ,,să mă facă mișto” – cum se exprimau șmecherașii cu mustața de puf. Mă amâna mereu pentru ,,altădată”. Și de fiecare dată mă despărțeam de ea cu simțurile răvășite, posac și irascibil. Începusem să învăț pe sponci, nu mai eram atent nici măcar la clasă, făceam într-una planuri cum să o păcălesc să mă lase să dezleg taina trupului de femeie. Toate încercările mele eșuaseră, nici dovezile de dragoste, nici rugămințile și amenințările nu o putuseră îndupleca.
Dupa fiecare întâlnire plecam năuc, și adeseori rătăceam ore în șir fără noimă, bolnav de ceea ce mângâierile ei răscoleau în mine. Norocul meu era acela că venea uneori în vis și mi se dăruia fără nici o împotrivire…
Primele visuri mă bucuraseră, le savurasem ca pe portocalele din pomul sărbătorilor de iarnă, apoi, cu trecerea timpului, căpătaseră gust de mere pădurețe… Și totuși, în nopțile în care năluca era plecată să consoleze pe altcineva din numeroasa ei clientelă, eram morocănos și trist. Prietenia mea cu Crina se sfârșise cu o pereche zdravănă de palme pe care i le aplicasem într-un moment de furie și disperare.
Experienței mele erotice îi lipsea esențialul, ceea ce se întampla în vis,( chiar dacă uneori eram nevoit în final să-mi schimb pijamaua si să fac baie în toiul nopții), era un fel de surogat alterat, o searbădă bucurie a inconștienței, beție cu apă de ploaie.
După mine urmase la rând prietenul meu Tibi, care a pățit la fel. Susține că iar fi spus ea că noi eram încă niște bieți copii neștiutori, să avem răbdare, să mai creștem, să ne mai crească…
Iar cu câteva zile înainte de a ajunge la spital aflasem de la Cristi, un prieten mai în vârstă care abia se lăsase la vatră,(liberase cu trei luni peste termen deoarece fuseseră reținuți samavolnic să-și perfecționeze pregătirea de luptă la …muncile agricole de toamnă!), că el ,,o făcuse” pe Crina… Și mi-a povestit cu lux de amănunte în ce fel, cu dese trimiteri la un film XXL pe care îl vizionaserăm înainte de plecarea lui în armată, film care numai că a lipsit să-mi întoarcă stomacul pe dos. În schimb, buzunarele mi le întorsese; individul care deținea aparatul ne pretinsese și primise de la fiecare din cele aproximativ douăzeci de persoane înghesuite într-o cameră minusculă, câte o sută de lei.. Și mi-a mai spus Cristi, râzând, că și după această aventură tot fecioară o lăsase…
De la ceilalți prieteni ai mei, mai ales de la cei mai în vârstă,(dar toți, fără deosebire de vârstă, se pretindeau sultani cu haremuri înfloritoare la activ), auzeam mereu că pentru a jefui seifurile în care își țin fetele ascunsă fecioria sunt necesare ,,instrumente” de oțel și o tehnică pe care numai ei o cunoșteau. Nu-i luasem niciodată în serios, dar ceva-ceva tot rămăsese.
…Acum Andrada era lângă mine, jinduiam la fruct oprit, dar în fața unicității momentului eram timorat, copleșit de spaima că nu voi face fată; deși, în acele clipe eram pe deplin bărbat. Și, culmea, mă apucase o foame teribilă. În loc să răspund mângâierilor ei tandre și să-i spun cuvinte frumoase, așa cum le simțea inima mea, m-am trezit scâncind că îmi este foame…
A tresărit ușor, lunecând din pat apoi ca o umbră și îndreptându-se către fereastră. În semiîntunericul încăperii nu mai era goală, luna o îmbrăcase în mantie regală. Dacă până atunci o acuzasem în gând de vulgaritate, în acele clipe am jurat că nu există haină mai nobilă pentru o fată frumoasă decât nuditatea ei înălțată pe piedestalul razelor lunii…

Se oprise cu fața aproape lipită de geam, nemișcată, pierdută ca o oază în mijlocul deșertului, privind infernul alb din stradă, ori, cine știe, vre-o tainică potecă din împărăția sufletului ei. Iar când se hotărî să vorbească, cuvintele ei alunecară prin aerul încăperii repezi și silențioase, ca niște patine înaripate, pe luciul de oglindă al unui patinoar artificial creat și involuntar întreținut.
- Dragul meu, te rog să mă ierți că pentru câteva clipe mi-am permis să uit starea precară în care te afli. Nu mi-am pierdut capul, cum facil ai putea presupune, ci mi-am permis să-mi închipui că suprema ta dorință este cu totul alta decât aceea de a plăti tribut stomacului. Acum îmi dau seama că am greșit, nu poți să fii bărbat așa cum trebuie să fii în această noapte pe care vreau să o luminăm arzând împreună, sleit de febră și rupt de foame. Mă bucur mult de tot că îți este foame, parcă îmi este și mie un pic. Aduc imediat ceva, sper să-ți placă.
Până să apuc să-i răspund ceva își îmbrăcase deja cămașa de noapte și ieșise din dormitor.. M-a surprins faptul că își pusese sutienul și chilotul, infirmând astfel afirmațiile pe care tocmai le făcuse. Probabil că derutată de purtarea mea contradictorie, de lipsa mea de curaj și fermitate până și în clipele în care încercase ostentativ să mi se dăruiască luase hotărârea să amâne pentru mai târziu ori, poate, pentru niciodată. Ofensată în orgoliul ei de femeie și obosită și plictisită de pasivitatea mea, poate hotărâse să se culce în altă cameră. Poate că nici dimineața, la despărțire, nu va mai voi să se arate…
Torturat de aceste gânduri, clipele care trecuseră până la întoarcerea ei se dilataseră la dimensiuni fantastice, parcă trecuse o veșnicie îndoliată.. În clipa în care am văzut-o intrând am oftat ușurat, atât de puternic încât a rămas, surprinsă, în loc.
- Ți-e rău?
- Nu, Andrada, mi-e bine. Atât de bine încât nu-mi mai este deloc foame. În schimb, mi-e sete, mor de sete… Și dacă în această casă este cineva fumător, adu-mi, te rog, o țigară.
- Dragă…Nu vrei să-mi spui cum te cheamă? Nici măcar acum?
- Ba da, acum trebuie să știi totul despre mine Tot ceea ce vrei să știi… Mă cheamă…
- Stai, nu-mi spune cum te cheamă. Numele tău și-a luat zborul și de pe buzele altor fete, l-au îngânat șoptit ori gâfâind în supremele voastre clipe de fericire, ori, poate, au aruncat asupra lui anatema în clipele de disperare. Nu vreau să te împart cu nimeni nici măcar în gând, nici măcar în vis, vreau să fii începutul meu de lume… Îmi dai voie să te ,,botez’ eu?
- Firește, și indiferent ce nume îmi vei alege îl voi primi și purta întreaga viață ca pe cel mai frumos dar pe care l-am primit cândva.
- Bine, te vei numi… Val! E frumos, nu? Îți place?
- Desigur… este mai mult decât frumos, nici nu poți bănui măcar câtor adevăruri le-ai dat numele cel mai potrivit cu putință.
- Mă bucur că-ți place. Dacă vrei, poți să mă ,,botezi” și tu cu numele care ți se va pare ție cel mai frumos și mai adevărat.
- Mulțumesc, voi uza de acest drept. Te vei numi… Andrada!
- Ești… foarte drăguț. Și generos.
Din inflexiunile calde, muzicale, ale vocii, strălucirea intensă a ochilor și îmbujorarea bruscă a feței am înțeles că acest compliment o unsese la inimă. De fapt, nu era un compliment, datorită faptului că-l purta ea acest nume devenise pentru mine cel mai frumos și adevărat nume purtat de cineva pe această planetă.
Și ce frumos se exprimase: ,,vreau să fii începutul meu de lume”… Oare meritam atâta încredere? Ce o determina să reducă Totul la umila mea ființă? Alegerea ei mă flata cu atât mai mult cu cât eram conștient că nu sunt un băiat prea fotogenic…
Mi se părea că bătrânul ceas de perete nu măsura curgerea implacabilă a timpului spre înapoi, fiecare bătaie a pendulei lumina încă una din nebănuitele trepte ale scării de diamante și borangic a dorului, fiecare clipă se adăuga pe sine punții misterioase ce se zămislea fără încetare între noi, vedeam aevea ieșind din ceas albi cai înaripați ce galopau nechezând sălbatic prin aerul încăperii, săltându-ne împreună cu ea pe tărâmul basmului fără de sfârșit al iubirii. Timpul nu mai era universal, coordonatele lui rigide se pulverizaseră într-o dulce uitare, trăiam într-un timp al nostru și numai al nostru, devenise de o ființă cu noi.
Toate obiectele din încăpere îmbrăcaseră hainele unei noi personalități, parcă erau ființe vii care încremeniseră de multă vreme și așteptaseră răbdătoare clipele acestei minuni. În semiîntunericul încăperii,ochii păpușilor străluceau nefiresc, se înțeleseseră cu razele lunii să ne amintească mereu că nu suntem singuri în ograda presupusei singurătăți. Abia în acele clipe am observat că una dintre ele era îmbrăcată mireasă și semăna uluitor cu Andrada. Dintr-un pur capriciu ori datorită cine știe cărei orânduieli ascunse a lucrurilor, razele lunii poposeau pe ea numai după ce se scăldau în albul imaculat al zăpezii de pe o ramură subțire a bradului din dreptul ferestrei, care se legăna în viscol ca o uriașă lumânare de nuntă împodobită cu mii de diamante. Datorită intermitenței luminii de pe chipul ei, era un necontenit dans de umbre, părea cu adevărat vie, scrutând întunericul în așteptarea nesperatului mire.
Andrada încremenise în cadrul ușii larg deschise; uitasem câteva clipe de existența ei reală, furat de corabia gândurilor provocate de misterioasa metamorfoză a obiectelor din încăpere..
(Mi-a mărturisit mai târziu că rătăcise cu gândul pe aceleași poteci și , în plus, privind aceeași păpușa mireasă, îi venise ideea care făcuse mai apoi tot farmecul primei noastre nopți de dragoste.)
Strălucea acum într-un alt fel de frumuseîe, așa o cunoșteam de când lumea… o iubisem în visurile mele și o piedusem cândva numai pentru bucuria de a o regăsi neschimbată în lumea nesperatei realități. Îmi aminteam cu uimire că și în vis prefera îmbrăcămintea transparentă, vaporoasă, de culorile cerului, aurului și lunii, că trupul ei mirosea înnebunitor a salcie crudă, ca surâzând făcea în ambii obraji gropițe adânci, atrăgătoare ca niște izvoare ale tainei, că vea în frunte, exact în același loc, alunița pe care i-o sărutasem de mii de ori în vis. Bucuria mă inunda valuri-valuri, aveam lângă mine o făptură coborâtă dintr-o lume îndepărtată, ( și apropiată, în același timp…), ființă întrupată aevea din credința mea neclintită în Frumosul Absolut, venind din înaltul unei lumi nemuritoare pe tărâmul pufului de păpădie numai și numai pentru mine. Nu m-aș fi mirat deloc dacă, aidoma ca în vis, brațele i s-ar fi prefăcut în aripi albe , și și-ar fi luat zborul…
Continua să stea încremenită, doar ochii neînchipuit de vii și pătrunzători iscodeau micul nostru univers, luminându-se și întunecându-se cu o candidă mirare, dând impresia că privirile ei pătrundeau dincolo de învelișul material al lucrurilor, dezvăluindu-le adevărata lor față.
Deși ținea în mâini, în dreptul pântecului, tava cu gustări reci, uitase cu desăvârșire de aceasta. Numai trupul participa la această activitate prozaică, sufletul evadase și căuta drumul către propria lui taină. Stătea pe pragul ușii deschise ca pe teritoriul neutru dintre frontierele unor lumi diametral opuse, conștientă fiind că primul pas pe care îl va face spre înainte îi va răpi o lume cunoscută și-i va dărui o alta, dorită dar imprevizibilă în amănuntele desfășurării ei și de aceea oarecum temută. Iar pentru mine, între A fi și A nu fi, sta ușa unui dormitor de fată…
Admirându-i armonia desăvârșită a formelor și seninătatea absolută a ochilor și surâsului mă simțeam din ce în ce mai bine, mă desprindeam pe nesimțite de superficialitatea vizibilului, de lestul trupului, nemuritorul din mine se răzvrătise, spărsese temnița ignoranței și prejudecăților, evadând către Marele Vis.. Boala devenise o amintire ce nu mai merita a fi păstrată, tăcerea devenise Cântec, aștepterea – drum înflorit, dorința – flacără purificatoare. Pluteam deasupra tuturor relelor, migrasem cu arme și bagaje pe tărâmul celui de-al cincilea anotimp: Fericirea!
M-am convins că în comparație cu frumusețea, narcoticele sunt niște biete surogate inofensive, că un singur strop de afecțiune pură fertilizează și cel mai arid și steril ogor al singurătății.
Contrar tuturor aparențelor, nu o adoram, nu o divinizam, pusesem cu luciditate între noi semnul egalității; eram două viori de lut simțitor vibrând simultan sub același arcuș străin, căutând să ne umplem de duhul aceluiași cântec; eram două scântei care aspiram la nimbul aceleiași stele, nutrind speranța că ne vom polei viața cu nemărginire, gura cu adevăr, ochii cu lumină, sufletul cu frumusețe; eram două jumătăți simetrice ale unui cerc brâncușian care chema către întreg, încercând să intrăm neînchipuit de tineri și vii pe poarta sărutului… Și fără a ne pune în prealabil de acord, evitam cu obstinație drumurile bătătorite, aveam credința de neclintit că trebuie să existe un drum numai și numai pentru dragostea noastră.
Datorită faptului că gerul din apartament concura cu succes frigul de afară și că era sumar îmbrăcată, Andrada începuse să tremure vizibil și, în ciuda eforturilor ei de a se stăpâni, farfurioarele începuseră să danseze pe tavă într-un ritm îndrăcit, parcă ținea în brațe un ciudat și primitiv instrument de percuție scăpat de sub control. Părea în aparenta ei fragilitate un puf de păpădie gata să se desprindă de lujer, la cheremul vântului…
Deși doream să nu tulbur tăcerea care ne acoperise ca un pled de mătase și să nu mai intervin în desfășurarea acestui joc ale cărui reguli ( dacă într-adevăr se supunea unei sau unor reguli prestabilite) nu le cunoșteam, eram nevoit să o fac. Se expunea cu bunăștiință riscului unei îmbolnăviri grave numai pentru a restabili între noi semnul egalității și a avea implicit posibilitatea de a fi pentru o vreme în mod fortuit împreună. Oricât mă flata acest gând, nu aveam dreptul să o las să-și pericliteze sănătatea prin gestul ei de o superbă inconștiență. Trebuia să-i arăt că eu cred în dragostea ei și la rândul meu mă dăruiesc fără reserve. Cu o zi în urmă Andrada existase numai în vis, acum neliniștile ei arau în mine brazde adânci, semănând sub lupa fiecărui semn de întrebare semințele unor răni viitoare…Spunea Papini( Kierkegard?) că ,, credința e risc.” Deci, fiind în primul rând sinceritate și intuiție, nu are nevoie de dovezi. E ușor să crezi evidenței și dovezilor, numai că asta nu se mai numește credință ci, cel mult, bunsimț. Știa și știam acest lucru, dar la șaptesprezece ani cunoașterea are încă nevoie de dovezi.
Când i-am șoptit numele a tresărit aproape inperceptibil, ca oglinda unui lac atinsă de aripa unui lăstun. Apoi, zâmbidu-mi complice, împrăștiind cu mâna, din fața ochilor, o imagine numai de ea văzută, veni cu pași mărunți și repezi spre patul meu.
- Val… iartă-mă,,, nu știu ce se întâmplă cu mine, nu mai știu cine sunt, nu mai pot să despart cu certitudine realitatea de vis. Au năvălit azi peste mine toate întrebările lumii și mi-e teamă că nu știu să răspund nici măcar uneia dintre ele. Privesc zăpada și , în loc să mă zgribulesc de frig ca altădată, mi-e atât de cald că îmi vine să arunc hainele de pe mine în fața ta, fără pic de sfială, ca și cum aș fi a ta de când lumea. Mi-au plăcut întotdeauna oamenii volubili, și descopăr acum cu uimire că m-am îndrăgostit de tăcerea ta, tăcere ciudată în care aud prefirându-se acordurile unei orchestre misterioase… Mi-au făcut curte o mulțime de băieți frumoși și inteligenți și i-am respins pe toți. Oricât de elegant s-ar fi îmbrăcat, oricât de elevat mi-ar fi vorbit, oricât de tandri s-ar fi purtat, oricâte de multe atenții mi-ar fi dăruit, îi vedeam frumoși și inteligenți numai până în clipa în care încercau să mă sărute., În clipa aceea îmi deveneau deodată nesuferiți, imaginația mea le născocea nenumărate defecte, vedeam coșuri acolo unde nu erau, dinții lor albi ca neaua mi se năzărea că duhnesc a cocină, iar sub mângâierile lor timide mă ghemuiam în mine ca la atingerea unor șerpi veninoși. Deși mă străduiam să nu exteriorizez toate acestea, au băgat toți de seamă și au început să mă ocolească și să-mi scoată tot felul de vorbe. Le dădeam apă la moara bârfei și datorită faptului că aveam o prietenă, Crina, care fața de mine făcea pe mironosița iar în realitate era o târfă de cea mai josnică speță. Nici acum nu-mi vine să cred tot ceea ce se spune despre afacerile ei amoroase, nu vreau să cred că o fată de nici șaptesprezece ani împliniți, frumoasă și cu rezultate notabile la învățătură, a putut coborî atat de jos pe scara degradării morale. Știi… mi-e rușine să-ți spun… se spune ca ea practică relații sexuale din acelea… înțelegi tu. Am luat-o razna, altceva voiam să-ți spun… Mi-e teamă că îți voi povesti numai lucruri neesențiale, că nu voi ști să mă integrez în orchestra tăcerii tale, că această noapte va curge pe lângă noi prea repede, că deși suntem atât de tineri și adevărați vom trece unul pe lângă altul ca niște năluci, că zorii ne vor găsi mai străini ca în această clipă, că totul va rămâne doar ecoul unui vis trăit cu ochii deschiși… Nu știu încă prin ce te deosebești la superlativ de toți ceilalți dar în mod sigur posezi acel ceva ce-mi este atât de neclar încă dar fără de care, pentru mine, totul este un nonsens. Nu mă joc cu cuvintele mari, nu vreau să te flatez, vorbesc așa cum îmi dictează în aceste clipe sufletul meu. Știu că modul în care m-am purtat până acum te-a surprins, nu pretind că ar fi trebuit să mă și înțelegi, dar sper să nu fi tras concluzii definitive, acordă-mi în această noapte șansa de a mă clarifica prin tine pe mine însumi. Dacă vrei să mă dăruiesc ție, o voi face, chiar și în această clipă, dar te rog să nu mi-o ceri decât după ce vei înțelege pe deplin semnificațiile acestui dar. Iartă-mă, ție ți-e rău, ți-e foame, și eu bat câmpii… Trage-te mai lânga perete, să încap și eu lângă tine, mâncăm în pat, sper să-ți placă…
Cuvintele se ridicau de pe buzele ei ca dintr-un clopoțel de argint, numai aparent zglobii și superficiale; alergându-se unele după altele prin aerul rece al odăii își sfâșiau îmbrăcămintea sonoră rânduindu-se numai în esența lor, fără greșeală, la porțile neliniștii mele, ca niște privighetori la ușa umilă a Conservatorului… așteptând nu răspunsuri ci răspunsul meu la întrebările ei pe care le-aș fi regăsit în mine, rumenirea lor pe vatra fierbinte a sângelui meu tânăr și întoarcerea lor sub formă de mir pe rănile sufletulu ei de fecioară neprihănită.
Din tot ceea ce îmi spusese, mă impresionaseră în mod deosebit două lucruri: felul în care rostise numele pe care mi-l dăruise – mă acoperise sub ,,Val” ca sub bolta unei catedrale, și faptul că în inocența ei amestecase lucrurile, reieșind – contrar celor voite – că dragostea putea fi acceptată și ca o afacere oarecare, de vreme ce fecioria putea fi scoasă la tarabă pe piața cuvintelor, ca o oarecare marfă. Și era dispusă să mi-o ofere al naibii de gratuit. Marele ei noroc era acela că eu nu voiam nici pomană, nici să cumpăr, voiam să-i dăruiesc, dăruindu-mă…

( va urma )






Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  D-le Dragoș Tudose, în primul rând mulțumiri pentru lectură și sugestii. Toate obiective.
Vă reamintesc că aceste fragmente sunt extrase dintr-un roman scris cu mai bine de douăzeci de ani în urmă, un roman în două volume, cu cîteva sute de pagini fiecare, în care nu am operat modificări. Ceea ce postez acum sunt doar fragmente din primul capitol al volumului întâi, intitulat ,, Prima noapte de dragoste”. Și am ales să fac aceasta numai pentru că, înainte de venirea d-vs pe site, d-l Sorescu făcuse o propunere să scriem despre îngeri. Apoi, am citit cu cea mai mare plăcere când ați postat ,,despre dragoste și sex”. De aceea am ales fragmentele așa cum le-ați văzut.
Ca orice roman care se respectă, are și acesta, vă asigur, destule personaje, intrigă, actiune, suspans. Iar odată cu deteriorarea legăturilor dintre eroi, apare și deteriorarea limbajului folosit, fără a coborî niciodată în vulgaritate.
Nu mi-am propus să postez prea mult aici, Poate voi mai posta un fragment, două, din acest prim capitol și numai pentru d-vs, un fragment, două., în alt registru. Probabil din volumul doi. Pentru a vă afla opinia.

Cu stimă, V.H.
 
Postat de catre Vasile Hurmuzache la data de 2013-02-08 16:48:15
         
 
  Imi cer scuze, lipsesc niște virgule în textul de mai jos.  
Postat de catre Dragos Tudose la data de 2013-02-08 10:55:21
         
 
  Domnule Hurmuzache, textul de mai sus chiar mi-a plăcut. În principiu nu-mi place genul ăsta de literatură, o consider siropoasă, feminină. Însă textul dvs vine cu un parfum vechi, din alt timp, care mie mi-a plăcut. Cred însă, dacă-mi dați voie, că e nevoie de un contrapunct. Eu în această ideea am citit textul tot așteptînd ca o anumită întoarcere (chiar răsturnare de stil) să se producă. Fără a cădea în facil și ridicol, eu cred că o trecere, la un moment dat, într-un alt registru de scriitură ar putea face ca textul de mai sus să devină unul chiar valoros. Pe de altă parte, din punctul meu de vedere, nu o puteți ține la fel, în acest stil, timp de zeci, poate sute de pagini. Nu știu, poate vă gîndiți la varianta asta.  
Postat de catre Dragos Tudose la data de 2013-02-08 10:54:09
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE