FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Răscolind amintiri ... băteam câmpii
Text postat de Paul Otetaru

Închid ușa timpului. O zăvorăsc cu renegare și o baricadez cu un scrin micuț. Micuț, dar atât de greu. Și nimeni nu mă ajută. De ce oare? Ah, e normal. În el sunt amintirile mele. ALE MELE. Sunt primele mele manifestări, care m-au propulsat în ierarhia regnului animal la statutul atât de râvnit de component al familiei Hominidae, specia Homo Sapiens. Din sumedenia de amintiri ridic unul. La întâmplare. E dintele, prima ofrandă adusă Zânei Măseluță și primul meu contact cu lumea afacerilor - și acum mai aștept banii pe el. Are patina timpului. Dar mai mult, are o responsabilitate, o încărcătură grozavă - are datoria de a păstra vie o încrengătură de amintiri care se perindă prin imaginea minții proiectată în străfundul orbitelor într-o relativă dezordine: mama, emoționată, încercând și reușind cu greu să disimuleze îngrijorarea, tata, cu o ață în mân㠖 parcă îl aud, întrebuințând toate argumentele speculative referitoare la bărbăția mea, si eu, bravând ... a nu, eu nu mă văd, eu sunt doar observator, ca și cum nu aș fi în scenă, ca și cum aș fi un spectator cu lornion într-o lojă la etaj. De ce oare ? Nu eu sunt rolul principal? Răscolesc în continuare, înfrigurat, cu degetele minții tremurând, în micul scrin atât de încăpător. Am ascuns în el decenii de viață. Nevrând parcă să las timpului dovezi că ne-am cunoscut, că ne-am fi întâlnit vreodată. Pe dosul unei bucăți de staniol, purtând încă urme de degete amprentate de ciocolată, găsesc scris cu litere mari, lăbărțate, probabil cu un ruj de-al mamei, cuvântul " MAMA ". O fi oare primul meu contact cu arta scrierii ? Sau doar o răutate de-a mea prin care am decis să dau rujului o altă întrebuințare decât îi era menit ? Dacă-i așa, înseamnă ca se confirmă o părere de-a mea, cum că prin nevinovăția, prin inocența pe care o afișează copii sunt cei mai mari diplomați. Cum te poți supăra, tu mamă, pe copilul care te strigă pe hârtie, și în goana mare, împiedicându-se în pantalonii pe jumătate căzuți, aleargă râzând să-ți arate ce a facut ? Și cum să mai vezi că are în mână, pe lângă creația lui pe-o bucată de staniol devenită nefiresc de valoroasă și rujul tău, stâlcit și pe jumătate consumat ? Și cum să-ți amintești alte nimicuri, cum ar fi răbdarea și nerăbdarea ce le-ai încercat precum și sacrificiul material făcut pentru a-ți lua rujul inaccesibil după care tânjeai de atâta vreme, când îl vezi explicându-ți atât de senin și încrezător ce are de gând să facă cu cealaltă jumătate a rujului? Inocența copiilor a fost dintotdeauna arma lor cea mai redutabilă, mai imparabilă și cea mai dezarmantă. Inocența copiilor, care-i însoțește până la adolescență ( sau doar un pic mai mult ) pe cei de sex masculin și e moștenire pe viață pentru cei de sex feminin. Câți dintre noi nu am cedat constant și...obligatoriu mereu la rugămințile și cererile oricât de infantile ale partenerelor noastre.
Și atunci – nu-i moștenire pe viață ? Sau măcar până când „ doar vântul îi va mai ridica fusta” cum spunea un hâtru. Aș putea fi acuzat de misoginism dar nu, e doar scâncetul timid care anunță refularea a încă unui protest față de aceast㠄egalitate” atât de inegală între sexe.
Închid ușa timpului. Gândurile mele au derapat, atenția mi-a fost abătută de la atât de spinoasa problemă a trecerii timpului. Amintirile îmi revin în torente, mă copleșesc și mă îngenunchează. Mă izbesc fără milă de pereții constatați metafizic în sinuosul culoar al timpului. Închid micul scrin, în care mi-am condamnat la nemurire trecutul banal, într-o înțelegere tacită cu atât de controversatul timp. Judicios, hotărăsc să-l reneg. Ce ? Trecutul meu, împreună cu tot timpul scurs pe lângă el. Convins fiind că am reușit să-l închid afară îi adresez timpului un ultim gând, îl înfierez și îl stigmatizez, îl etichetez cu un ultim adjectiv : TRECUT. Ești doar trecut. N-ai să mai mergi alături de mine. S-a lăsat liniștea . În jurul meu, strângându-mă ca o presă de ștanțat, s-a adunat toată liniștea din lume. Câți oare o vor căuta-o, neștiind că în aviditatea mea am luat mai mult decât îmi trebuia. S-a lăsat liniștea. Doar în mintea mea e o hărmălaie de nedescris. Ordon gândurilor să tacă, aplic corecții corporale gândurilor rebele și cu mari sacrificii în rândurile lor, asemenea unui dictator complet, reinstaurez liniștea. S-a lăsat liniștea. Chiar și în gândurile mele. Îmi aud inima cum bate: tic tac, tic tac. Bate regulat, dar destul de tare. Ordon inimii sa tacă. Nici aceasta nu mă ascultă. Astăzi parcă toate s-au răzvrătit. Cu ochii închiși, întins pe spate fac o ultimă introspecție. Toate au tăcut, doar inima nu mă ascultă. Am reușit să izolez timpul, am domesticit și supus cele mai rebele gânduri și mă las învins de propria inima ? În niciun caz. Am să-i aplic o pedeapsa exemplară. O aud, sfidătoare, dar parcă prea departe pentru a o putea ajunge : tic tac, tic tac, cu curajul și obrăsnicia pe care ți le dă distanța și anonimatul. Ghidat de harta întocmită în grabă pe repere acustice deschid ochii și încerc să o găsesc, hotărât să o înfrunt cu curaj, să o umilesc și să o îngheț din prima privire. Deschid ochii ... și inima-mi tace. Tic tac, tic tac. Un fior rece îmi străbate întreg corpul, furnicături se instalează treptat în toate extremitățile corpului, un ritm sacadat s-a instalat confortabil în patul primitor al timpanelor mele: tic tac, tic tac. Inima mea tace. Gândurile, acum supuse, așteaptă să le eliberez din carcera provizorie în care le-am izolat. Timpul - l-am închis afară. Singurul care mai face zgomot e un ceas vechi, cumpărat dintr-un târg, de la un anticar. Un ceas al naibii de precis. Și care ... care măsoară trecerea timpului. Tic tac, tic tac ....
Răscolind amintiri ... băteam câmpii...
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23974
Comentarii: 120095
Useri: 1426
 
 
  ADMINISTRARE