FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
MAHMURII. 1. Dipsomanul
Text postat de Mihai Cepeha
1. DIPSOMANUL*

Toamnă în Bosnia. Baza auxiliară NATO.
Două mașini de teren părăsesc baza cu o misiune obișnuită de curierat. Cei opt bărbați din mașini au de străbătut un drum cam stricat, dar destul de cirŹculat și atent controlat. Teoretic, un drum lipsit de riscuri.
Fatalitatea, sau Dumnezeu știe ce, face ca cele două mașini să nu aleagă traseul cel mai bun și să nimerească peste o mină rătăcită în marginea drumului.
Mașina din față sare în aer, împrăștiind în toate părțile bucăți de material, pământ și fum.
A doua mașină are mai puțin de suferit. Parbrizul lovit de resturi explodează în bucățele minuscule, care se înfing în carnea celor doi din față și, într-o măsură mai mică, a celor din spate. De spaimă sau din instinct, șoferul răsucește volanul. Mașina iese de pe drum și se răstoarnă pe o parte. Șoferul reușește să iasă șchiopătând, iar cei doi din spate, mai puțin vătămați, se străduiesc să-l scoată și pe ocupantul scaunului de lângă șofer, aflat în stare de inconștiență, cu puls și respirație abia perceptibile. Ultimul e plin de sânge din cap până la centură, unde sângele înŹcepe să se închege formând țurțuri gelatinoși. Ochiul stâng abia de poate fi ghicit pe fața tumefiată și roșie. Partea stângă a feței și gâtului sunt pline de cioburi înfipte nu se știe cât de adânc. O dungă orizontală îi brăzdează pielea frunții. După ce-l așează pe spate, cei doi valizi aleargă la mașina din față. Găsesc un rănit pe care îl așează alături de primul. Ceilalți trei... nu mai au nevoie de ajutor. Două vehicule blindate, cu aceleași inscripții ale NATO, îi culeg de pe drum.
Accidentul încheie misiunea celor opt bărbați în spațiul iugoslav.

***
1997. Vara la munte, într-o zonă minieră.
O remorcă obosită, supraâncărcată cu bușteni, oprește în fața unui șir de buticuri înșirate de-a lungul drumului imediat după intrarea în oraș. Din ea coboară un bărbat de vreo 35 de ani, șaten, atletic, vizibil muncit de vremuri.
SaŹlută a lehamite cu mâna către șofer, așteaptă să treacă mașina, apoi traversează către primul chioșc în fereastra căruia rostește anemic:
- O vodcă!
Fără nici o vorbă, vânzătoarea îi așează în față un pahar în care toarnă un lichid incolor, măsurat din ochi, apoi îl privește cu ochi îmbietori și complici în timp ce-și trage banii de pe scândura ce ține loc de tejghea.
Omul își bea licoarea ucigașă, făcând abstracție de ceilalți clienți, unii chiar cunoscuți, înapoiază paharul și pleacă urmând direcția mașinii din care tocmai coborâse.
Merge domol, târșit, ca un om ce pare și e obosit.
După vreo sută de metri, se oprește în fața altui butic. Aceiași voce, dar mai sigură și lejeră, rostește:
- O vodcă!
Întinde banii, ia vodca, o miroase și o gustă puțin. Privește în jur și își alege un loc ferit din care să nu stânjenească importanta actiŹvitate din jur. După câteva înghițituri, paharul e gol. Profund dezamăgit, îI privește de sus în jos, apoi scapă de el. Cu o mână în buzunar și cealaltă bălăngănind, își reia drumul, pășind mult mai vioi. La prima intersecție se oprește, privește nehotărât în jur, cotește, intră într-un magazin, cumpără o sticlă de vodcă, niște dulciuri… Iese cu toate atârnând într-o pungă lălâie din plastic.
Nu foarte departe, intră pe poarta unei curți cu gardurile pline de fasole agățătoare, unde, doi copii, un băiețel și o fetiță, chinuiesc un cablu de antenă agățat de un prun drept leagăn.
Zărind intrusul, fetița se repede la el, pierzându-și brusc interesul pentru ocupația de mai înainte.
- Ce mi-ai adus?
- Un câcăcel de urs! mormăie bărbatul.
Fetița se agață de gâtul lui și, chicotind, trec împreună pragul unei uși ce se închidea doar noaptea. În hol, o femeie înaltă și suplă șmotruiește de zor un aragaz electric.
- Ce mai face nevastă-mea? rostește el cu oarecare ironie în glas.
Privindu-l cu interes suspect, femeia i-o întoarce pe același ton:
- Aștept să treacă timpul!
Lăsând jos uneltele de bucătărie, ea îi confiscă sacoșa. Mâna ei, cu pielea arsă de detergent, dar sigură și hotărâtă, inspectează conținutul, apoi îl scoate repede și îl înșiră pe masa de lângă ușa larg deschisă. Fetița culege în viteză dulciurile și dispare cu ele afară, unde, ajutată de copiii de prin vecini, împodobește curtea cu ambalaje frumos colorate.
În casă, femeia se pregătește să-și ancheteze soțul pe care îl considera suspect de cum a intrat. Pentru dânsa, nevinovăția este doar o noțiune confuză, de care n-are nici un gând a ține seamă.
- Atât!? întreabă arătând spre masă.
- Dar mai ce!? se miră el sincer.
- Altfel de cumpărături nu ți se leagă de mână? Nu știi să faci, ori nu vrei?
- Aia-i treaba ta! Tu știi ce ai în casă și ce-ți mai trebuie.
- Ia spune, ai băut ceva înainte de-a ajunge acasă?
- Și ce dacă! Am motive.
- Voi, ăștia...
- Care ăștia?
- Lasă, că știi tu! Voi ăștia găsiți întotdeauna motive, chiar și când ele nu există. Cine nu vă știe, poate și crede, eu una, nu.
Marcu băuse pe nemâncate și începe să se simtă. Dacă mai stă mult la discuții cu nevasta, are să-l prindă de-a binelea și nu are chef să dea prea multe explicații. Trebuie să rămână singur cât mai repede. În acest scop, recurge la cea mai eficientă metodă, universal valabilă: scoate din buzunare un snop de bani și-l pune tacticos pe masă.
Soția cască ochii:
- Ce-i cu banii aștia!? Par cam mulți!
- Nu-s chiar așa de mulți.
- Vreau să spun… mai mulți ca de obicei.
- Nevastă dragă, foarte curând voi intra în rândul șomerilor. Sunt banii din ultimul salariu. Mai lucrăm ceva zile, atât cât să punem treburile în ordine și suntem liberi.
- Toți?
- Cam toți!
- Jale! Ce se face amărâtul ăsta de târg cu atâția hăndrălăi?
- Lasă asta! Du-te în oraș după târguieli, că… mă cam roade o foame...
- Mănâncă.
- Un pic mai târziu. Tu poți să pleci, mă descurc singur.
- Vrei să scapi de mine, ce, eu nu văd? Mai bine spune ce gânduri ai?
- E cam devreme să-ți pot răspunde și n-am chef de-asta acum!
- Da’ ce chef ai? Să dai pe gât sticla aia?
- Lasă-mă naibii în pace! În clipa și momentul ăsta nu mă pot gândi la nimic, am o gaură neagră în creier! Înțelegi? Mai bine du-te-n târg!
Arătând spre sticla de vodcă, femeia insistă:
- Daa! Și când mă întorc să te găsesc precum porcu’!
- Ei și ce! Treaba mea ce fac! Vrei neapărat să mă enervezi?
- Da’ repede te mai enervezi mata!
- Păi da! M-am săturat de dădăceli! Cică mă îmbăt! Și ce?!
Face o pauză și pentru că femeia nu zice nimic, își continuă ideea:
- Am să mă descurc și eu ca toți ceilalți. Poate că-i mai bine așa. În orice caz, nu o să-mi rod papucii muncind ca voi, pe două parale.
- Cum adică?
- Așa bine! Pentru banii pe care-i luați voi, nu merită să-ți rozi pingelele. Ori sunteți niște fraieri, toți, ori sunt patronii prea șmecheri!
- Tu ai diaree verbală, mă! În mod sigur ai mai băut ceva! Dacă bei și sticla asta, mâine nu te scoli din pat și urli că te doare capul!
- Exact, dar mâine este zi liberă de la guvern, poimâine e Duminică, dată de la Dumnezeu, așa că...
- Bine, bine! Lasă că te știu, nu-ți mai risipi vlaga făcând ceva util pe lângă casă! Fă ce vrei!
Femeia se pregătește de plecare, dar, acum, el are de comentat:
- Ai grijă, poate îți mai rămân ceva bani de țigări, după ce îi cheltuiești pe toți!
- Ce să spun... grija asta ai tu! Zi, mai bine, că mâine or să-ți trebuiască bani să te dregi! Iaca sula Mărioară! De mâine, pauză definitivă, c-a-nțărcat bălaia!
- Asta numai dacă mor azi. Ți-am spus să mă lași în pace! Du-te unde ai de dus, că eu am treabă!
- Ce treabă ai? A, da! Să dai pe gât sticla aia și apoi să te uiți în fundul ei și să te rogi de mine să-ți mai dau, măcar olecuță, un stropuleț, că altfel...
- Da’ du-te odată, gură mare! apoi pentru sine: Cobe!
- Păi, tu mă ții de vorbă! insistă femeia.
- Du-te! aproape că se răstește el, apoi ia cuțitul cu o mână și cu cealaltă sticla pregătindu-se să-i scoată dopul de metal.
- Neumplutule! mârâie femeia în timp ce iese cu o sacoșă făcută sul în pumn.
El schițează un gest de “lasă-mă”, dar nu mai are cui.
De afară se aude glasul ei nervos către copiii din curte:
- Ia, cărați-vă de-aici! Voi n-aveți casă?
Apoi încet către fetiță:
- Taică-tu e obosit și voi faceți gălăgie.
Copiii o zbughesc. Se aud tropote, o poartă trântită, apoi liniștea devine, după zarva de mai înainte, nefirească.
În casă, Marcu are treabă.
Deschide televizorul și butonează, dar imediat renunță și aruncă telecomanda pe pat. Își aranjează o scrumieră și țigări la îndemână. Alege un pahar din mozaicul descompletat al vitrinei și, cu el în mână, se înființează în hol. Apucă sticla de vodcă, o ridică la nivelul ochilor, o scutură puțin, apoi umple paharul până la jumătate. ÎI bea dintr-o suflare respirând adânc în final, pentru a-și domoli greața.
Mormăie pentru sine:
- Porcăria dracului! Asta nu merge pe gustate, doar trebuie să o bei și să aștepți efectul.
Se trântește pe pat, având grijă să țină sticla în așa fel încât să nu se verse și o așează alături la distanță potrivită pentru a nu fi nevoit să se ridice. Își pune o mână sub cap și cu cealaltă apucă iarăși telecomanda. Caută și se enervează:
- La naiba, rahaturi! Televiziune făcută de dobitoci pentru dobitoci. Te apucă damblaua!
Își dă seama că e tot mai amețit și că vorbește singur, totuși, continuă cu voce tare:
- Dacă și mâine mi-e rău de la otrava asta, mai iau o sticlă și o duc la protecția consumatorului! Să spună ei dacă-i de băut sau e bună ca insecticid. Da’, de ce dracu’ o beau!?
Din hol se aude glasul soției, pe care n-o simțise din cauza televizorului:
- Ce faci, omule?! Te-ai țicnit? Vorbești singur sau ți-ai terminat combustibilul?
- Parcă era vorba să mergi undeva! Ai cumva mașină la scară?
- N-am fost, încă, nicăieri. Am stat de vorbă cu vecina la poartă. M-a rugat să-i împrumut ceva și m-am întors pentru asta. Oo, dar stai bine! se miră ea văzând sticla de vodcă și nivelul conținutului.
Marcu nu vrea să rămână dator:
- Te-ai întors ca să continui tortura pe care ai început-o de îndată ce am pășit în casă!
- Lasă că vedem noi, mâine, care pe care!
- Ce-o să fie mâine? Ca de obicei, numai tu ai dreptate! Vedem, vedem! Tâmpenii! Te bucuri să ai dreptate, în loc să compătimești un amărât de șomer!
- Ia te uită, dom’le, cine a devenit demn de milă! Un bețivan, ca toți cei de teapa ta! ”Amice, dai o șlibă?” Zât!
- Nu te lega de colegii mei! Nu cunoști decât doi-trei. Habar n-ai ce fel de oameni sunt, ca să-i judeci. Munca asta a noastră are un ceva anume al ei...
- E clar că în acel “ceva” intră și beția!
- Așa credeți voi, da’ nu-i vorba de beție... Sunt și din ăia, dar puțini. Aici e vorba de... un obicei... o stare de spirit... un mod de a rezista și supraviețui în condiții pe care nu toată lumea le știe, în schimb, toată lumea ne pune la zid.
- Ți-a revenit cheful de vorbă. Ai putea să mă scutești de placa asta, îți cunosc reŹpertoriul! Nu faceți decât să vă scuzați destrăbălările și-atât!
Dezinhibat de alcool, Marcu iși exprimă durerile:
- Așa crezi tu? Te înșeli amarnic, iubito! Degeaba ai citit un morman de cărți, filozofia ta e de doi bani!
- Și a ta cum e? Halal! Nu vezi că ești beat?
- Halal de voi, trăitori de azi pe mâine, care vedeți lumea prin stomac și totdeauna colorată frumos! Întunericul din mină nu are culoare și cei ca mine îl colorează cu vodcă! Pricepi, mata’?
- E ceva de priceput? N-am băgat de seamă!
Marcu, dezamăgit:
- Parcă plecai!
- Am vreme! Iarăși vrei să scapi de mine?
- Nu vreau să scap de nimeni, dar nici nu am chef să mă păŹzești și să-mi numeri înghițiturile! Am de rumegat o problemă majoră și tu îmi distragi atenția.
- Ai de rumegat o sticlă de vodcă, asta-i toată treaba!
- Crezi ce vrei! Nu știu de ce trebuie să-mi fac eu sânge rău din cauza ta! Trebuie să-mi văd frumușel de-ale mele și gata.
- Excelentă hotărâre, mai puțin nenorocita aia de sticlă!
- Rogu-te frumos, plimbă-te de-aici!
Gata de plecare, femeia îi aruncă din ușă:
- Am plecat... Bulă!
Marcu o aude, dar n-are cui răspunde, e singur. Copiii? Habar n-are pe unde își fac veacul. Stingher în peisaj, se învârte dezorientat, când în curte, când în casă. Nu are stare. Aproape îi pare rău că soția a plecat. Timpul trece cumplit de greu. Golește jumătate din sticlă, mărindu-și conŹtinuu porția până ajunge la buza paharului. Deși ar vrea, nu-l poate bea până la fund. Îl așează cu grijă pe măsuța de lângă pat.
“Cât o fi ceasul?”
Soția nu vine, copiii nu vin, iar el începe să fie cuprins de tot felul de îndoieli. Caută ceva de mâncare. Găsește și se întoarce la televizorul care merge aiurea. Nu-l interesează. Mănâncă privind fără să vadă, fără să audă. Gându-i umblă razna, amintirile îl încearcă. Le alungă. Altceva îl preocupă, dar nu reușește să stabilească exact ce. Prea se amestecă toate. Vodca îi tulbură tot mai mult simțurile și gândirea. Terminând de mâncat, se intinde pe pat. Puțin mai târziu adoarme. Televizorul își dovedește încă o dată inutilitatea funcționând pentru nimeni.
Revenind de la cumpărături, soția nu se ostenește să-l trezească. Își vede de treburile ei, părând prea puțin afectată de frământările soțului. La fel și copiii, care își fac apariția abia înainte de “serial”. Dacă nu ar fi dormit, indiferența celor apropiați l-ar fi durut, l-ar fi iritat și mai mult pe Marcu și tocmai acest lucru vor să-l evite cu toții. Străduindu-se să nu-l deranjeze, își urmează fiecare obișnuințele zilnice, ca și cum nimic nu s-a schimbat și nici nu are să se schimbe în viața lor.
Târziu, spre miezul nopții, dispare din fereastra casei și lumina schimbătoare a televizorului. Treptat, toate ferestrele caselor din jur se transformă în ochiuri negre ce lucesc doar în lumina farurilor sau a lămpilor cu halogen de pe străzi. Orașul devine din ce în ce mai liniștit, mai întunecat, parcă lipsit de viață. Oare toată lumea doarme?
***
Marcu doarme și nu doarme.
Simte patul alunecând sub el și cu el.
Sus, jos, înainte, înapoi... se dă în leagăn. Îi este cald și-i place. A adormit îmbrăcat și nimeni nu s-a ostenit să îndrepte acest neajuns. Era o treabă grea și inutilă pe care au mai încercat-o cei din casă.
Marcu dorme și visează. Visează ceva ce nu-l încântă.
Se află undeva pe un mal, o faleză. Jos, o groapă cu un șuvoi uriaș de noroi spre care coboră trepte foarte înalte din lut alunecos. Nu se poate trece de pe o treaptă pe alta, iar el trebuie neapărat să ajungă dincolo, dintr-un motiv pe care nu îl știe. Încercările repetate de a trece peste hău îl conving că nu are decât o posibilitate: să zboare.
Dintr-o dată își dă seama că-i în pielea goală, dar fără semne de rușine. Oare toți din jur sunt în pielea goală? Nu știe. De fapt nu-i vede și nici nu-i pasă. Important e să ajungă dincolo. Atât.
Încearcă a nu știu câta oară să coboare. Mâinile îi alunecă. Din mal se rup bucăți mari și, ca prin minune, el nu cade, mereu găsește ceva de care să se agațe. Oricum, la fiecare cățărare, urmează o surpare și de fiecare dată constată că se află în același loc.
“La naiba! își zice. Trebuie să zbor!”
Își aduce aminte de visele copilăriei, atunci putea să zboare.
“Ce-ar fi să încerc?”
Ridică mâinile și bagă de seamă o ușoară plutire.
“Parcă-i mai bine! se bucură el ca un copil. Păcat că nu-i nimeni să mă vadă! Unde or fi ceilalți?”
Fără spectatori isprava lui pare fără valoare.
Apar întrebările:
“De ce, oare, trebuie să trec dincolo?”
Și încă:
“De ce sunt în pielea goală? Unde îmi sunt hainele?”
Și iarăși:
“Ce să fac cu ele? Nu se uită nimeni la mine. Nu are cine. Ia te uită, am coborât două trepte! Cum naiba? Trebuie să urc la loc, de aici nu-mi pot lua avânt! Sus... acolo e loc destul! Trebuie să-mi iau avânt!”
Își înfinge degetele în peretele de lut și…
“Hopa sus!”
Își zice:
“Acum... fie ce-o fi!”
Se dă înapoi, își face vânt deasupra golului și... Nu se prăbușește… se înalță... chiar fără să dea din mâini! Vede cablurile de înaltă tensiune printre care trece cu mare ușurință. Aruncă o privire în jos ca să vadă ce impresie face, dar jos nu-i nimeni. Dezamăgit, aterizează dincolo și se așează pe țărâna umedă.
Zărește un pod, invizibil până atunci.
“De ce naiba nu l-am folosit? Ahaa! E neterminat, îi lipsește un capăt!”
Își mută privirea către sine și observă că nu mai este dezbrăcat, e în hainele de lucru. Vrea la WC. Zărește unul în apropiere și pornește într-acolo. Deschide ușa și începe să-și facă treburile, când, cineva îl bate pe umeri:
- Hai, m㒠omule, la baie! Nu vezi că te piși pe ușă? Uite ce-ai făcut pe covor! Ce naiba, chiar așa mangă ești?
Se lasă condus. Visa!?
O ușă se deschide:
“Ce-i asta? Alt WC? Oare ce trebuie să fac?”
N-are habar. Totuși, puțin mai târziu, își dă seama că se află în pat și că poate dormi fără grijă.
Urmează un întuneric adânc.

***
Afară mijesc zorile.
Marcu deschide ochii primind în pupile dreptunghiul alb și dureros al ferestrei. Simte o undă de panică.
„Se face ziuă! Trebuie să mă scol și să merg la muncă! Cum se face, însă, că nimeni nu mișcă prin casă? Mă, da’ ce mă doare capu’! Unde o fi pus nevastă-mea pilulule?”
Pipăie deasupra capului. Nu găsește decât țigările și scrumiera. Se ridică puțin și, la difuza lumină a zorilor, vede paharul.
“Oare o fi ceva în el?”
ÎI apucă și se bucură simțindu-l greu.
“Cum naiba l-am sărit?” își zice și îl golește fericit.
O căldură plăcută îi cuprinde trupul, iar mușchii i se destind. Durerea de cap începe a slăbi.
“Parcă așa-i mai bine!”
Se așează pe o parte și un somn liniștit îl cuprinde.
Fereastra devine tot mai strălucitoare, fără ca Marcu să bage de seamă.

***
Dimineața târziu Marcu cască ochii. Soarele îl lovește cu gloanțe strălucitoare prin fereastr[. Soția bântuie prin casă.
Marcu întreabă pleoștit:
- Cât este ceasul, Maricico?
- E 11! răspunde ea sec.
- Așa-i că am pierdut autobuzul?
- Ce autobuy, mă? Chiar nu știi că azi e sâmbătă? Crezi că altfel te-aș fi lăsat să dormi atât?
- Dă-mi un antinevralgic.
- N-am! Unul singur a fost și l-am luat eu!
- Nu mă mir! De câte ori am nevoie de o pilulă, nu-i. În rest, sertarele sunt pline.
- Ce-ți trebuie?
- Mă doare capul!
- Mă mir! După câtă vodcă ai băgat în tine, trebuia să fii anesteziat.!
- Femeie, ai sau nu!?
- Am, dar știi bine că degeaba iei, tot nu-ți foloŹsește. Uite, acolo, în sticlă, ți-a mai scăpat niște vodcă. Mare minune!
- Dă-o încoa’, vorbim pe urmă!
- Luate-ar dracu’ de tâmpit! Nu vezi în ce hal ești? Uită-te în oglineă! Nici nu știi ce-i cu tine! Ia zii, mai știi ce-ai făcut azi-noapte? Norocul tău că nu s-au trezit copiii să te vadă!
- Ce-am făcut?
- Te-ai pișat pe ușă și pe covor!
- Hai, lasă-mă! Astea-s invenții de-ale tale!
- Du-te boule, dincolo, să vezi covorul ud! Ți-am pregătit în curte vana cu apă! Să-l clătești și să-l intinzi pe sârmă.
- Acum nu pot, sunt bolnav, lasă-l pe mâine.
Femeia se deslănțuie, nu vrea să-l ierte deloc.
- Da, să se împută toată casa! Mișcă-te, nu sta ca o lăuză!
- Maricico, nu vezi că mi-e rău?
- Ba, văd, dar nu eu ți-am băgat pe gât!
- Nu mi-ai băgat, da’ nici nu m-ai oprit!
- Cine să te oprească, mă, ce-i prima dată!? Cine se poate înŹțelege cu tine când o iei la cap!
- Da’, când am venit acasă, nu aveam nimic la cap!
- Asta să i-o spui cui vrei, nu mie, care te cunosc și te suport de-atâția ani...
- Uite care-i treaba... Îmi recunosc defectele, dar nu văd de ce trebuie neapărat să ne certăm!
- Nu trebuie! Da’ taci și lasă-mă în pace! Acum se scoală copiii și vor de mâncare. Zaci acolo, dacă așa vrei, că nu-ți are nimeni grija.
- Mai dă-mi un pic de vodcă și tac!
- Păi, n-ai băut-o mai înainte?
- Ba da, dar mai vreau!
- Nu mai vrei și nu mai am!
- Hai, că nu mori tu din asta!
- Mă, nu mai am, tu nu înțelegi!?
- Lasă că știu eu, tot ai pus ceva deoparte! Nu ziceai că mă știi de-o grămadă de ani?
Maricica știa bine cu cine are de-a face și se pregătise, așa că nu o mai lungește, se învârte pe lângă fereastră și extrage de după perdea un pahar plin ochi cu aceiași păcătoasă vodcă. I-l întinde neuitând să completeze oferta cu observațiile necesare:
- Na, tembelea! Trebuie s-o iei de la-nceput... nu ți-a ajuns cât ai băut ieri... lua-te-ar naiba!
După o pauză, femeia continuă:
- Dacă nu aș știi câte parale faci, te-aș lăsa să mori în durerea ta!
El, gustând, bucățică după bucățică, parcă o caută cu lumânarea:
- Mă, da... bună mai e!
- Bună pe dracu’! Altădată spuneai că-i o porcărie. Să tâmpești, nu alta!
- Lasă, nu tâmpi, că mai am nevoie de tine!
- De ce? Să te slugăresc și să-ți dau la pat, ca la un belfer? M-am săturat de tine până-n gât!
- Și eu de tine și de văicărelile tale!
- Atunci, de ce m-ai luat, mă, slutule!?
- Dar ce, eu te-am luat?
- Așa e! Eu te-am luat pe tine și mă întreb de ce!? Frumos nu ești, deștept… nu ești, bani, nu ai...
- Bani, nu, deștept și frumos, da!
- Tu, deștept? Păi, dacă erai, nu ajungeai cum ești!
- Și cum sunt?
- Beat!
- Recunosc! Da’ conștient. Și-apoi… beția trece…
- Nu am mai văzut bețivi conștienți! Nu-ți dai seama, mă, ce-i cu tine și ce prostii spui?
- S-o crezi tu! Când mă voi trezi… ai să vezi tu!
- Du-te, omule, și te culcă!
- Dă-mi o țigară!
- Ai, acolo, la cap!
El se ridică și caută pe suportul de la pat.
- Am găsit țigările, dar bricheta nu-i!
- Caută mai bine!
- Dă-mi ceva de aprins, că aici nu-i nici o scăpărătoare!
Aproape că s-a răstit, așa că femeia îl atenționează:
- Nu mai țipa, trezești copiii!
- Tu-i trezești! Te-ai sculat cu noaptea-n cap, ai pufăit ca o locomotivă și ai lăsat bricheta la nimereală. DezorŹdonată precum fii-tu!
- Vezi că e și fii-tu sau crezi ca l-am făcut în eprubetă!
- Nu spun nimic. Iar începi?
- Păi, nu spuneai tu... lasă că văd eu cu cine seamănă…
- Îmi dai un foc sau nu!?
- Na-ți un chibrit, nu știu unde-i bricheta!
- Eram sigur!
Își aprinde țigara. Trage câteva fumuri tăcut, apoi începe să se strâmbe. Zice:
- Na, ia-o de-aici că nu pot fuma!
- Sigur, te ia zbenga, nu ai aer! Așa îți trebuie, dacă bei și porția porcului...
- Ce-am băut femeie, ce-am băut? Două pahare de vodcă!
- Care două pahare, ai băut jumătate de litru!
- Dar a mai rămas din ea!
- A mai rămas, dar ai băut-o acum și te-ai îmbătat iarăși.
- S-o crezi tu! De-abia acum am de gând să mă îmbăt! Sper că ți-au mai rămas bani!
- Ia-ți gându’! Nu-ți dau un șfanț!
- Nu-mi place cum vorbești! Ai să-mi dai, că sunt bani câștigați de mine! Dacă m-ai fentat ieri, nu înseamnă că merge și azi.
- Nu te-am fentat, tu mi-ai dat! Decât să te gândești numai la băutură, mai bine sparge-ți capul cu durerile noastre.
- Încă nu! Întâi să mă limpezesc, pe urmă... vedem noi! Timpul… rezolvă totul.
- Așa n-ai să te trezești niciodată!
- Ba, am să mă trezesc și… o să-i bag pe toți undeva! Sunt eu cum sunt, dar nici chiar așa!
Femeia își vede netulburată de treabă. Asta însemna că este obișnuită cu astfel de discuții și că își cunoște bine soțul. Ca să spună totuși ceva, întreabă calm:
- Ai vreun gând?
- Nu știu! răspunde el afectat și continuă după o pauză:
- Încă nu-i clară situația. Nu pot decât să aștept, poate se întorc lucrurile. Oricum, nu va fi sfârșitul lumii!
- Bine! În timp ce gândești profund, spală și covorul!
- Chiar vorbești serios?
- Cât se poate de serios! Vezi, pe hol, peria și săpunul de rufe. Nu trebuie cine știe ce, nu ai apucat să faci mare lucru până m-am trezit eu, dar tot trebuie clătit.
Bărbatul se ridică cu grijă, mișcările bruște îi plimbă un bolovan prin cap. Iese în curte, unde, adevărat, îl așteaptă o vană și covorul a cărui absență din casă n-a observant-o. Pune scândura de frecat și începe să tragă de covor pentru a-l așeza pe ea. Muncă grea pentru un biet om cu capul umflat.
Pune covorul în două, întinde cu săpun și începe să frece. Mânuind peria se gândește:
“Ce-or zice vecinii? Ditamai ăla să spele țoale!”
Și apoi tot el:
”Halal nevastă!”
Până la urmă o scoate la capăt și își concretizează munca sub forma unui covor întins pe sârmă la uscat. Aruncă apa la canal și, cu pantalonii uzi de la genunchi în jos, intră în casă.
- Măi femeie, cred că acum merit și eu un rachiu!
- A dracului pielea pe tine! Tot la asta ți-e gândul?
- La ce altceva? Ce-am avut și ce-am piedut! Doar n-o să-mi iau gâtul!
- Știam că așa o să se întâmple!
Arătând spre bufet spune:
- Uite acolo, dar să știi că este sfârșitul sfârșitului! Nu mai pupi nimic! Ai grijă cum îl bei, să nu plesnești!
- Ce nevastă grijulie am! o complimentează el și își vede de treabă.
Privindu-l compătimitor, soția adaugă:
- Ai noroc de mine, că mi-e milă de tine și că ai rămas fără slujbă, altfel...
- Altfel ce?
- Ți-aș fi dat un șut în cur și te-aș fi cusut de pat, ca să-ți treacă pofta de băut!
- Nu-i nici o poftă! E ceva mai…e altceva…
Pare atât de serios, încât, soția rămâne tăcută.
Seara îl găsește din nou în pat visând frumos, iar pe cei ai casei, soția și copiii, adunați în fața televizorului. Abia în apropierea miezului nopții acesta se stinge, iar somnul și liniștea pun stăpânire pe tot ce mișca prin casă. Noaptea pare netulburată de zbuciumul muritorilor și de visele lor, dar…
Ca un blestem, pe lângă durerea de cap, care, după ce l-a iertat o dată, revine, Marcu se trezește și somnul nu se mai lipește de el. Mintea-i este încețoșată și bântuită de tot felul de gânduri, iar corpul de senzații ciudate. Furnicături, transpirație, dureri musculare, toate le experimentează pe trupul său. Se ridică din pat, își spală fața cu apă rece și iese afară la aer. ÎI cuprinde repede frigul și este nevoit să revină în pat. Somnul, însă, ioc. Aprinde o țigară și își pironește ochii într-un punct luminos ce răzbate prin fereastră.
Zorile îl găsesc cu ultima țigară în gură și cu ochii înfipți în lumina palidă a zilei pe cale să înceapă.

***
S-a făcut ziuă de-a binelea. Prin casă se aud zgomote. În ușă își face apariția soția, care, cu voce blândă, îl întreabă:
- Ce faci, te-ai trezit?
- Nici nu am dormit, m-am chinuit toată noaptea!
- Te doare capul?
- Acum, nu!
- Vrei un antinevralgic?
- Nu!
- Vrei un rachiu?
- Nu!
Femeia își iese din fire:
- Altceva nu știi să spui? Ce mama naibii vrei?
- Nu vreau nimic! Vreau să mă lași în pace!
- Da’ ce, ai mustrări de conștiință?
- Te rog, singurul lucru pe care îl vreau e să mă lași în pace! Nimic altceva!
- Să-ți pun niște apă să te bărbierești, dacă poți!
- Pune! Văd eu dacă pot! Oricum trebuie să mă rad, chiar dacă o să mă căsăpesc.
Se ridică din pat hotărât. Degeaba. Capul, deși nu-l doare, dă impresia că-i strâns în menghină. Face câțiva pași, dar prea se mișŹcă toate în jurul lui. Se apleacă și se ridică repede pentru a-și da seama în ce stare se află. Proastă idée, cât pe ce să cadă peste măsuța de lângă pat.
Gândește cu voce tare:
- Ce naiba, parcă aș fi băut acum!
Se trântește din nou în pat. Duce mâinile la tâmple și începe să maseze. Nimic. Își mută mâinile pe ceafă și începe să se scarpine cu nădejde. Tot degeaba. Nu simte nicio îngăduință.
Își zice:
“Poate că până diseară îmi revin!”
De alături se aude vocea soției:
- Nu vrei să mănânci ceva?
- Aș mânca, dar nu cred că pot. Îmi vine să vomit, nu știu de ce.
- Al dracului! Nu știe de ce!
- Da, nu știu de ce! Am băut ieri și după o noapte ar fi trebuit să-mi revin, cât de cât!
- Păi, ți-a trecut! Gândești, dar nu poți sta în picioare, se învârte casa cu tine... ca de obicei!
- Cam așa ceva!
- Eu zic să bagi ceva sub nas și-o să fie bine! Să-ți pun ceva pe masă?
- Da! Aș face orice, numai să scap! Stau și mă întreb: cum se face că vecinii de peste gard beau toată ziua și nu văd pe niciunul văitându-se?
- Nici n-ai să-i vezi! Își iau porția de dimineață și se anesteziază. Toată ziua sunt mangă. Nu știi cum îs când sunt treji.
- Bine, dar când vorbești cu ei nu bagi de seamă nimic! Ba, mai mult, te fac să crezi că tu nu ești în regulă.
- Normal, pentru că tu te simți cu musca pe căciulă! Pentru ei e o stare naturală. Tu încerci să te ascunzi, ești de acord cu tot ce spun ei și... abia aștepți să te lase în pace.
- Asta cam așa-i! Cum le știi tu pe toate!
- Hai, că ți-am încălzit mâncarea! Vino și bagă în tine! Te vei simți mai bine și, poate, lași dracului poftele!
Se așează la masă și începe să mănânce, dar mâncarea i se pare fără gust. Știe de ce, totuși se străduiește să înghită.
Până la urmă reușește să termine jumătate de felie de pâine și ceva mâncare. Cu profund regret, împinge farfuria spre mijlocul mesei, explicându-i soției:
- Nu mai pot. Simt că-mi vine totul înapoi!
- Lasă, mănânci puțin și des, până își dă drumul stomacul!
- Ce naiba! Am impresia că n-o să pot mânca niciodată! Parcă am un bolovan în piept care stă gata să-mi iasă pe gură!
- Asta să-ți fie învățătură de minte! Da’ ce vorbesc eu? Niciodată nu te-ai învățat minte! Îți trece și uiți! Uiți chiar prea repede și o iei de la capăt la fiecare salariu.
- Dacă mi-ar fi rău de la început, în mod sigur aș renunța. Din păcate, atunci când beau, mă simt bine și chiar îmi place. Nici prin gând nu-mi trece că mai târziu o să mă ia dracu’! Mi se pare că am mintea limpede, gândurile clare, nu mă inhibă problemele de fiecare zi. Le uit și mă gândesc la ce îmi place. Tu știi ce îmi place mie?
- Da, știu! Îți plac farfuriile zburătoare și caii verzi pe pereți! Și femeile, era să uit!
- Prostii! Mă vezi pe mine crai?
- Am zis și eu, așa!
- Râzi de mine? Greșești de mai multe ori! Va veni o vreme când nu va mai râde nimeni, iar tu ai să te miri de ce bărbat deștept ai!
- Și când o să fie vremea aia?
- Degeaba mă iei la vale! Vremea aia o să vină mai curând decât crezi! Atunci să vezi!
- Mamă, ce amenințări! Și, cam ce ai să faci, mata, atunci?
- Am să-i bag pe toți undeva și-am să fiu boier!
- Mă, da’ tare mai ești! Să mor dacă nu-mi vine să râd și nu pot! Ai crede că te iau în serios!
- Ar fi cazul! Nu poți râde pentru că știi că am dreptate și că așa o să fie! Sunt prea deștept ca să nu fac nimic!
- Cred că ți-au murit lăudătorii!
- Nu mă interesează părerile nimănui!
- Foarte rău. Știi ce, eu am treabă! Găsește-ți și tu ceva de făcut! Sparge lemne, mătură curtea...
- Nu vrei să mă scutești? Am despicat lemnele înainte de a le băga în magazine, tocmai în ideea de a nu mă sâcâi toată ziua. Când eu tăiam și căram, nu ați venit niciunul să mă ajutați, toți aveați altceva mai bun de făcut. Acum, dacă vreți ceva, descurcați-vă! Eu nu mișc un deget! Am și eu dreptul să stau o zi cu cracii în sus!
- De-acum ai să tot stai! Câteva zile și iei vacanță! Atunci să văd cum îți spargi capul! Noroc de tine că-l ai destul de tare și se va sparge greu!
- Ba, n-o să se spargă deloc! Când ai de gând să te lași de hulit?
- Niciodată! Nu cobesc, spun ce știu și știi și tu!
- Crunt, da’ știu că ai dreptate!
Resemnat și moale, cu mișcări încetinite, Marcu își aprinde încă o țigară, una din nenumăratele țigări pe care are să le ardă de-aici încolo. Trage două fumuri la rând și urmărește cu interes rotocoalele de fum.
- Fii atentă, cred că am să iau bani! Am făcut o grămadă de cercuri!
- Ai să iei un rahat mare și lat! De unde dracu' să iei? Poate să dai, că ai destui de dat!
Femeia se învârte prin casă horbocăind oalele. Zgomotele îi provoacă lui Marcu o stare de neliniște.
- Mai chinui mult cratițele alea? Mă calci pe nervi!
- N-am ce-ți face! Trebuie spălate, s-au adunat prea multe.
- Mai bine fă o cafea!
- Este făcută, dar e rece!
Maricica se duce la dulap, umple o cană mare cu cafea și i-o întinde zicând:
- Ai de gând să stai așa toată ziua? Poate te scoli și faci puțină mișcare! Ai să anchilozezi de-atâta stat!
- Fac destulă mișcare toată săptămâna! Azi e zi de odihnă! Nu fac nimic!
- Bine! Măcar lasă-mă să-mi văd eu de treabă! Dacă-ți trebuie ceva, ia-ți singur!
Îl lasă cu ceașca în mână și trece la bucătărie.
Rămas singur, Marcu se pomenește privind ecranul stins al televizorului, ca și cum ar fi văzut cine știe ce. Pentru un timp încremenește, având senzația că nu mai există. Nu aude, nu vede și nu se gândește la nimc. În jur, totul pare mort și scufundat în întuneric, într-o noapte, fără sfârșit și fără culoare. Se străduiește să dea culoare măcar unui punct, dar nu reușește.
Un zgomot prin casă îl face să tresară. Privește în ceașcă, apoi soarbe din cafea. Revine la ecranul televizorului. Încercă să se adune, dar gândurile nu i se leagă nicicum.
- Trebuie să merg la doctor! se pomenește el vorbind. Ceva nu-i în regulă cu mine! Ori sunt nebun, ori pe cale! Poate că nevasta are dreptate să mă facă țîcnit! Oricum, bine nu sunt!
Încetează a mai glăsui tare, dar gândește în continuare:
“Ce bine ar fi să fiu acum călugăr într-un schit singuratic, pierdut undeva printre păduri și munți... Să nu am nicio taină... Să nu-mi aibă nimeni grija!”
Clipește din ochi și își scutură capul. În cameră își fac simțită prezența cei doi copii.
Fetița îl roagă:
- Tata, ne lași să vedem desene animate?
Trezit la realitate, răspumde.
- Pe tine te las, dar calu’ cel mare să treacă la învățat!
Marian, băiatul cel mare, se uită strâmb, dar nu comentează și trece la executarea sentinței, evident nedreaptă.
- Să mă chemi la buletinul de știri, îi cere Marcu fetiței, apoi părăsește încăperea îndreptându-se către bucătărie.
Către soție:
- Tare mi-ar plăcea să fiu un câine! Să latru când vreau, să scheaun când mi-e foame, să urlu când nu-mi convine ceva, să mă piș unde vreau, să rup lanțul la dușmani și, în general, să nu-mi pese de nimic!
Femeia, învârtind cu lingura prin oale:
- Treaba-i bună! Azi vrei câine, mâine poimâine... cine știe! Ți-a trecut vreodată prin cap să mergi la un doctor? Nu ți-ar strica!
- Chiar mai 'nainte m-am gândit! Da’ ce crezi c-o să facă? Îi spun ce și cum, el îmi zice că-s nebun, îmi dă o traistă de pilule, eu le înghit și devin bleg. Și-apoi? Lumea care mă vede zice că-s beat sau, și mai rău, că sunt drogat. Pe urmă… Se găsește cineva să mă ducă la spital. Acolo or să-mi umfle curul cu injecții și or să-mi dea trimitere la alt spital, unul mai bun, specializat!
- Oricum, de o bună bucată de vreme ceva nu-i în regulă cu tine!
- Sigur că nu-i! M-am săturat de viața asta! M-am săturat de navetă, m-am săturat să strănut când văd un șef, m-am săturat să mi se numere ieșirile la WC, să dau socoteală pentru nimic, să tremur pentru nimic și să aștept să se facă mâine! Trebuie să iau măsuri, să schimb ceva!
- Ei, bine, nu mai ai mult și poți face ce vrei! Ba, chiar mai mult! Abia aștept să te văd, zmeule!
- Mersi de încurajare! Tu nu vezi că suntem amândoi în aceiași barcă? O să vâslim împreună și dracu’ știe dacă vom ajunge la mal vreodată! Dacă vrei să jelești, fă-o pentru amândoi sau, și mai bine, pentru toți!
- Nu jelesc pentru nimeni! Nu suntem nici primii, nici ultimii care ajung în situația asta. În loc să-ți plângi de milă, ar fi bine să faci niște socoteli și niște planuri.
- Ce socoteli, ce planuri, femeie? Capul meu e varză de zici ce-i aia! Dacă mă aplec, curge toată materia cenușie, ca muștarul botezat de la crâșma de peste drum. Am nevoie de o pauză de câteva zile, cu cracii-n sus, ca să mi se refacă neuronii. Abia pe urmă o să încep a gândi! Acum, însă, nu mă sâcâii! Am altă treabă.
- Ba, să n-ai nicio treabă! Gata, s-a terminat! Aerisește-ți creierul în timp ce greblezi prin curte. S-au adunat o grămadă de gunoaie și iarba e albă sub ele. Știam că-ți place iarba, du-te și piaptăn-o!
- Azi, Duminica?
- Ce dacă!
- Lasă iarba! Oricum mai avem puțin și mergem la păscut! Atunci să vezi tu frumusețe!
- Băiete, ești un om pierdut! Eu aș zice că tot mai bine e să te vadă un doctor, poate îți dă un concediu medical și devii și tu om. Prea ai luat-o pe-alături!
- Știi ce?
- Ce?
- Vreau să plec în oraș!
- Du-te!
- Mă duc, da'...
- Da'... ce?
- Îmi trebuiesc niște bani!
- Bani? Ce să faci tu cu banii?
- Nimic! Să-i am și eu… acolo! Poate mă întâlnesc cu cineva…
- Și mergeți la o bere și… așa mai departe! Lasă, că știu eu!
- Dacă tot știi, de ce mă lași s-o fac pe milogu’? Știi că nu-mi place să merg în oraș cu buzunarele goale! Dă-mi, măcar, bani de țigări!
- Oare, toți aia de la voi sunt ca tine?
- Nu toți, cei mai mulți! Mai sunt și din ăia care se scar-pină în fund pentru o bere! Așa ca tine.
Știind că n-o scoate la capăt, femeia îi aduce resemnată câteva bancnote. Două minute mai târziu bărbatul iese pe poartă cotind spre zona cu clădiri înalte ce se vede nu prea departe.
Așa cum bine a bănuit femeia, timpul se scurge pe nesimțite și omul ei nici gând să-și facă apariția. Abia când soarele dispare după culmi, se produce și evenimentul. Poarta se deschide și se aud pași în curte. Lucru curios, omul ei nu e beat. Cel puțin așa pare la prima vedere.
”Da, nu e băut deloc! Așa ceva nu se poate!” își tot repetă femeia.
Când omul intră în casă îl întâmpină zeflemitor:
- Să nu-mi spui că mi-ai adus și restul!
- Chiar așa, am făcut mare economie! Cu banii ăștia precis ne pricopsim!
- Ia, trage-mi o poveste! Știu că ai talent!
- Greșeală! N-am nici o poveste! Am umblat ca prostu’ peste tot prin târg! Mai exact, m-am învârtit precum câinele în jurul cozii.
- Și?
- Și m-am întors acasă!
- Te înțeleg, dar nu-i cazul să fii exagerat de pesimist. Altă dată optimismul ți-era religie.
- De două zile mi-e imposibil să leg două idei. În capul meu este o adevărată buimăceală!
- O să-ți treacă! Ești, încă, mahmur! Sigur ai să te simți altfel mai târziu, peste câteva zile. Trebuie să te obișnuiești cu ideea. Discută cu colegii de suferință, vezi ce zic. Careva trebuie să aibă ceva idei.
- Grozavă încurajare! Să știi că unora nici nu le pasă. Unii chiar se bucură de parcă le-a fătat vaca!
- Nu ăștia trebuie să te intereseze.
- Azi nu interesează pe nimeni nimic, doar propria-i persoană!
- Și asta e adevărat, dar sunt și excepții.
- Eu nu aștept să gândească alții pentru mine. Ce iese din capul meu, mi se potrivește cel mai bine. Am verificat asta de nu știu câte ori. Așa va fi și acum. Am, însă, impresia neplăcută a unui timp pierdut. Mă simt bătrân și obosit. Îmi lipsește inŹconștiența tinereții.
Maricica devine înțeleaptă și îngăduitoare:
- Ai s-o regăsești! Viața poate reâncepe la orice vârstă.
- Vorbă bună, dar veche și greu mai poate încălzi pe cineva azi. Acum trebuie una nouă. Cei tineri pot încerca variante, au timp, eu nu!
- E inutil să te frămânți! Odihnește-te! Când ai capul limpede, noaptea nu mai pare atât de neagră.
- Copiii? întreabă Marcu mai mult ca să schimbe vorba.
- Pe-aici!
- Merg la ei, vreau să-i necăjesc puțin. Când sunt cu ei mi se îmbunătățește moralul.
- Cel mai bine! Eu mai am câte ceva de făcut!

***
E noapte și noaptea dorm… mai toți…
Doar el…

* Dipsomania (termen medical) reprezintă nevoia de a bea alcool, care survine în accese periodice și intermitente, nu este permanentă, durează câteva zile și se încheie printr-un somn.
(După dicționarul medical)


Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  Cică am refăcut textele. E adevărat că am găsit destule de îndreptat, dar, așa cum spunea cineva:
"Când o greșeală a fost descoperită și remediată la timp, se va descoperi că înainte de corectarea ei, totul era bine".
Ca să înfometez și mai mult lupul (!?), mi-am permis și o "Recomandare".
Pentru restul textelor, mai prășesc încă.

 
Postat de catre Mihai Cepeha la data de 2013-02-01 15:18:43
         
 
  În sfârșit primesc sfaturi concrete. Mulțumesc.  
Postat de catre Mihai Cepeha la data de 2012-02-29 20:46:51
         
 
  Radu are dreptate. Și exemplele ar putea continua. Ba chiar s-ar putea scoate din ele un text cam pe sfertul celui de sus.

Cum adică Lăsând jos agregatele de lucru? sau Să vedem și noi, cât metilic și câte baze piridinice are? ori A adormit îmbrăcat și nimeni nu s-a ostenit să îndrepte acest neajuns

Nici narațiunea la prezent nu cred că e cea mai potrivită. Iar alternanta timpurilor, așa cum a subliniat și Radu, e chiar supărătoare: Își scurtează privirea și observă că nu mai este dezbrăcat. Era cu hainele lui obișnuite, cele cu care umbla aproape în fiecare zi.
Vroia la WC.


Nici titlul capitolului nu mi se pare cel mai fericit. De ce Dipsomanul și nu Alcoolicul? Poate doar pentru prețiozitate.

Luați observațiile ca atare. Vă pot folosi.

Sau, în bunul obicei al unora, luați-le ca pe un afront. Caz în care vă pot doar irita. Ceea ce nu v-ar folosi la nimic.



 
Postat de catre Liviu S. Bordas la data de 2012-02-29 20:38:19
Parcurge cronologic comentariile acestui autor
Text anterior       Text urmator
         
 
  domnule, după părerea mea, narațiunea dvs. merge în 3 bujii. o să vă dau niște exemple.

apoi traversează drumul - firește că drumul. sigur, un om mai poate traversa o depresie, un pod de flori, o criză de conștiință, etc, dar aici nu-i cazul.
în direcția celui mai apropiat chioșc - pretențios, prolix. de ce nu "se-ndreaptă spre chioșcul de vizavi"?
se aflau, mai mult ca sigur și cunoscuți - de ce mai mult ca sigur"? ori se aflau, ori nu se aflau.
omul nostru își bea, în câteva minute și din câteva înghițituri, licoarea ucigașă - topică obositoare, detalii inutile.
voce economică - nu merge. una e să fii zgîrcit la vorbă, și alta să ai o voce "economică" - să vorbești fără vlagă
Nu foarte departe intră pe poarta unei curți cu gardurile pline de fasole agățătoare ce abia da în păstaie - utilizarea timpurilor verbale în narațiune. nu merge imperfectul după prezent. nici logic nu merge. "abia" cum? se chinuia să dea în păstaie? poate "tocmai dăduse-n păstaie".
etc, etc, etc

după părerea mea, mai aveți mult de lucru. primii pași ar fi să vă exprimați natural, să eliminați detaliile inutile, să exersați tehnica portretului, să vă îmbogățiți vocabularul. și mai sunt.
 
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2012-02-28 20:41:51
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE