FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Zâmbind trist în colțul gurii
Text postat de Stelian Platon
Zâmbind trist în colțul gurii
Relatări de-acasă
Pentru conformitate Stelian Platon

Dragă prietene,

Sunt de 10 zile în București și nu încetez să fiu răvășit și agresat psihic la fiecare contact cu confrații mei... Când traversez strada pe verde, când mă adresez unui funcționar la ghișeu, (bancă, poștă, administrație publică, etc), la magazin sau la piață, ieșind din apartament pe palier... Mergând pe stradă, fără să vreau aud oamenii cum își vorbesc refulând, în mijloacele de transport în comun, sau când cer o informație etc, etc,etc. Un biet popor buimăcit de trecerea la capitalism, ajunși în situație de handicapare mentală, ori de infantilism. Everybody is angry... Toți sunt de vină de situația în care a ajuns țara, mai puțin ei -românii. Am rămas năuc în clipa în care o doamnă pe care am contactat-o pentru a-i aduce 600 $, trimiși cadou de o rudă, mi-a reproșat plină de năduf, că ei trăiesc azi așa de prost în România, din cauza românilor din exil, care cu votul lor au decis soarta alegerilor. Și era o doamnă cu un anume nivel intelectual. Deci noi îi ajutăm cum putem și ei ne detestă. Se mai exprimă și direct fără menajamente... Ar fi trebuit să-i explic cum se fraudează și apoi se aruncă pisica moarta la vecini? Nu era misiunea mea. Azi și copii pricep ceea ce ar fi trebuit să-i spun eu.
Mi se suie sângele la cap când convertesc prețurile în dolari la alimente, îmbrăcăminte, flori, încălțăminte și câte altele. La multe produse prețurile sunt mai mari ca la New York. Atunci când sunt egale, calitatea este infinit mai slabă. O reparație la baie m-a costat 200 $, deși a fost o lucrare mai simplă. Piața de țărani este frumoasă. Produsele proaspete, incomparabile cu cele din magazine sau super -magazine (de factură străină), unde le găsești veștede și răvășite pe rafturi. Mă întrebam dacă țăranii au auzit măcar de acele țări din care vin acele produse comercializate de ei. Pentru ei e important că pot merge la angrosist de unde și le procură. Cu timpul or să uite cum că aceste frumoase legume cresc din pământ. Nu ei au făcut să dispară agricultura. Ei sunt doar un complice prin tăcere.
Nimic din ceea ce ne înfrumuseța viața cândva și ne completa imaginea unui confort satisfăcător, azi nu mai are vreo valoare, și nu este apreciat: porțelanuri, argintărie, cristaluri, tablouri, covoare fine, îmbrăcămintea din fibre și materiale naturale (mătase naturală, lână, bumbac, piele...), acum fiind disprețuite. Cărțile nu le cumpără nimeni, cu atât mai mult nici nu le citește nimeni. Discursul politic face parte din rația de cultură zilnică, așa lamentabil si agramat cum este și este servit ignoranților de către găștile așa-zis politice.
Citesc pe un stâlp de electricitate în piața Unirii : „Oprescu la pușcărie!”. Un gen de refulare ca un strigăt în somn. Coșmarul însă nu mai există până dimineață.
În tramvai două femei discută râzând de ochiul lui Traian Băsescu.
La nivel de presă, incultura se lăfăie, pe toate căile de comunicare. Poporul își respectă tradiția: ignorant. Cea mai vârtoasă incultură este pe canalele de televiziune. Un mic exemplu:
la un târg de carte dedicat centenarului Cioran, o reporteră TV confundă pe Eugen Ionesco cu Emil Cioran. O face dimineața și o repetă seara. Deci colegii săi nu au sesizat gafa. Probabil la fel de docți ca și dânsa.
Nesimțirea este generală și agresivă ca și atitudinea. O întâlnești chiar și unde nu te aștepți. Număr zilele până la revenirea acasă în țara mea de adopție. Mi se par destul de multe. Dacă le petrec la mine în țară: „ Land of choise ”. Azi e o mare sărbătoare creștină. Mă rog așa cum m-au educat părinții, pe când exista educație și simțăminte. Cuvios și conștiincios mă rog: GOD BLESS AMERICA !




Frustrare, rușine,mânie,disperare, dezgust, stupoare

Dragă Stelian,

Din nefericire părerea mea corespunde cu cele relatate de prietenul nostru Marian, în mesajul de mai sus...
Există poate o deosebire: eu m-am dus după 1990 în România cu speranța că aduc o contribuție la mai bine, și m-am zbătut până în 2004, să realizez ceva. Am văzut cum mitocănia se instaurează pe primul plan al societății românești și de aceea am limitat contribuția mea în România, după 2004, la colaborarea cu colegii de facultate cu care împreună scoteam o revistă a noastră, a absolvenților din anul 1961. La începutul anului aceștia „ m-au descoperit ” și pe mine ca denigrator al neamului. Așa că am renunțat și la colaborarea cu ei.
Ignoranța, lipsa de cultură, comportamentul sub orice critică, m-au determinat să renunț la visul de a schimba ceva în România.
Țara mea, România se prăbușește de mult, iar atitudinea generală se încadrează în mârlănie. Și continuă acest drum neabătută. Îmi pare foarte rău.

Salutări ție și doamnei,

Prof. Adrian

P.S. Rog administrația să indice locul unde se poate atașa și imaginea reprezentativă a textului.
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  Domnule Peia, ti enumerat, vorbind de partea buna a lucrilor, gloria, umanitatea, existenta.
Gloria o fi, pentru cine si-o doreste. Eu zic ca nu este cu adevarat importanta. Umanitatea (mare cuvant, l-as inlocui cu unul mai simplu, omenie) conteaza mult mai mult, mai ales cand viata e un spectacol grotesc, fapt care mi-a provocat destule revolte. Totusi, mai lasati-l intunericului de pesimism!
 
Postat de catre Gabi Resu la data de 2011-12-30 22:44:00
         
 
  Mă rog... Camil, Gebrail - tot una!
 
Postat de catre ioan peia la data de 2011-12-30 19:11:05
         
 
  Camile,
Sunt atît de sătul de vorbe simandicoase, reverberante, festiviste, încît, de cîte ori le văd/aud, trebuie să iau antivomismente.
În aceeași măsură sunt sătul și de naivii cîntăreți la fluierul piciorului, așa ca tine, care sunt dispuși să guste cea mai hilară minciună, în detrimentul adevărului nud.
Partea bună a lucrurilor?
Care-i aia?
Cenușa imperiilor, numită glorie?
Țărîna mizeriilor, numită umanitate?
Spectacolul filfizon și grotesc, numit existență?
Te minte cît poftești, dacă ăsta este drogul binecuvîntat al trecerii tale prin bîlciul deșertăciunilor, dar nu mai lipi reclame cu filozofia măsluită a biletelor de papagal, al căror conținut îi fericesc pe fraieri!


 
Postat de catre ioan peia la data de 2011-12-30 19:07:33
         
 
  Domnule Peia, cred ca parerea dvs dezagrabila vi-a-vis de romani, ca natiune, o puteti lejer extinde asupra intregii omeniri, ca specie.
Ciudata specie, intradevar: cu toate caracteristicele unei animal de prada, cu vulnerabilitatile celor care sunt vanate... si totusi, calatoare prin spatiu.
Daca vrem sa fim nepartinitori, trebuie sa vedem si partea buna a lucrurilor, face parte din tablou.
 
Postat de catre Gabi Resu la data de 2011-12-30 17:05:08
         
 
  Spui doar ca ramane ca-n seara aia!

Un an nou fericit!
 
Postat de catre ecsintescu virtual la data de 2011-12-30 00:09:24
         
 
  Ce să spun!...
Vă săriră muștarul patriotic cît-colo, mai-mai să producă un ditamai tzunamiul național încontra denigratorilor! Vai tu, popor de genii, cu mîndria în veșnică erecție universală!
Eu nu-i sufăr pe transfugi, nu aud dreptul să vorbească în numele românicii pe care au lăsat-o de izbeliște, dar indiferent din gura cui au ieșit vorbele de mai sus, ele exprimă un adevăr absolut. Nu credeți? Citiți-l pe Cioran, în "Schimbarea la față a României", dacă vă irită zicerile unor necunoscuți.

Dintr-o populație ajunsă în stadiul ăsta de decădere – numai din vina lui și numai a lui – nu puteau să se așeze în frunte decît liftele de azi, care îl duc la păscut paie stricate, cu juvățul de gît. Dacă avea și el, populul ăsta caragialesc, un pic de sînge albăstrui în venă, nu se făcea de maro în toată istoria lui jigărită. Dar de unde, dacă numai bragă îi pulsează din ventricule și auricule? Bragă și melasă.

„Poporul meu”... „poporul meu”... ce fals și bombastic sună! Da’ de unde e al lu’ matale, bre, poporul ăsta grozav dă nemaipomenit?
L-ai cultivat în sufragerie, la lădița cu nisip?
L-ai găsit în cufărul bunicului, cocoțat în pod, din vremea marilor învîrtoșări anti/inimice?
L-ai cîștigat la ruletă?
Ce mai spectacol lozincard dai!
De unde și pînă unde ai certificat de proprietate pe el?

Iaca, sunt și eu oleacă de patriot și dau vederii taman vorbele de mai jos, ca să ți se urce indignarea pînă-n vîrful vrejului de fasole, al lui Jack:

România este o aberație socială,
situată undeva, la vrana Europei.

România a fost un veșnic teritoriu pustiu,
un poligon de tragere
pentru tunurile de mare calibru ale mafioților.

România nu mai este guvernată.
România este luată la mișto.

În România a revenit în forță Era Ticăloșilor.
Vocația istorică a României este masochismul.
România este un mic lagăr de exterminare.
Deocamdată.

În curînd, industria morții va înregistra succese
răsunătoare.
Noul Hitler și Eva Blaund se distrează în palatele predecesorilor.
Se distrează copios cu viețile românilor.

Cu viețile cui?!

A existat, cumva, această ipotetică specie etno-botanică?
Acest „popor vegetal”?
Există, cumva, români?
Nu.
Românii sunt o închipuire statistică.
Niște fantome infra/istorice.
O mulțime vidă cotropită de o adunătură
avidă.

România este zona experimentelor orwelliene.

România este o cumplită aberație socială.
 
Postat de catre ioan peia la data de 2011-12-28 23:28:18
         
 
  nea Paltoane, pardon Platoane, demersul matale gîngăvit(vezi exprimarea la limita de jos a platitudinii "Piața de țărani e frumoasă, etc...)merită u răspuns muuult mai aspru, poate o urzicuță neplatonică /figurativ vorovind peste dosuleț. Oricum zice tizu' lu' matale "Natura omului este dată de spirit și nu de trup, ce îl pune mai curând în rândul animalelor.", așa că sunt curios la culme ce "animal literar" ești (deși mostrele cvasiliterare-s mai mult decît concludente) și zic, neștiind dacă cineva din românica ar digera ce ai scris mai sus: amicus plato sed magis amica literatura!
(ceea ce în cazul operii dumitale nu e cazu')

p.s. Și nu mai sta de-a tîmpa în fața micului ecran,n-o face niciunul dintre noi, ei din atelier europeea, treci rpin cenacluri, biblioteci, aule, vei fi uimit de potențialul unei generații cu care motivat, cam pierduși contactul.
 
Postat de catre Dragoș Iovan la data de 2011-12-28 18:03:18
         
 
  “Nesimțirea este generală și agresivă ca și atitudinea.”

Parțial de acord cu cele afirmate, domnule Stelian Platon. Parțial spun, fiindcムnesimțirea nu este generalăƒ, impresia este susținutムde faptul că glasul bunului-simț nu este agresiv.
 
Postat de catre Gabi Resu la data de 2011-12-28 13:29:52
         
 
  “Un biet popor buimăcit de trecerea la capitalism, ajunși în situație de handicapare mentală, ori de infantilism.

ei trăiesc azi așa de prost în România, din cauza românilor din exil, care cu votul lor au decis soarta alegerilor.

Cărțile nu le cumpără nimeni, cu atât mai mult nici nu le citește nimeni.

Poporul își respectă tradiția: ignorant.

Nesimțirea este generală și agresivă ca și atitudinea.
“


Distinse domn,

Și alte afirmații ale domniei voastre ar putea face obiectul unor comentarii însă cele de mai sus reprezintă vârfuri de lipsă de înțelegere și monumente de superficialitate, le-aș putea categorisi, a l’amiricaine.

Să le luăm pe rând, sine ira et studio.

« Un biet popor buimăcit de trecerea la capitalism, ajunși în situație de handicapare mentală, ori de infantilism.”

Excesiv, nedrept, simplificator, iresponsabil, superficial, infantil și aproape handicapat demersul domniei voastre de a cataloga un popor. Poporul meu și, poate, și al domniei voastre. Ce pregătire puteți invoca pentru a vă aroga iresponsabilitatea de a cataloga, așa cum ați făcut-o mai sus, poporul meu? Ce studii ori cercetări ați făcut și ce rezultate ați obținut, rezultate verificabile, nu simple impresii, dumneavoastră, ori alții, care să vă permită să faceți afirmația de mai sus? Și mai apoi, ce rezultate vă legitimează să vă permiteți o asemenea insolență? Distinse domn, nu vă cunosc și nu mă cunoașteți. Însă înțeleg că am face parte din același popor. Așa-i? Distinse domn, cunoașteți măreția leului? Știți bine că sunt metode a face captiv un asemenea exemplar, supranumit regele animalelor. Puteți înțelege că, pentru moment, și cu sprijinul multor români din exil, românii sunt acum un popor captiv?

Dacă nu sunteți capabil să ne ajutați vă rugăm să aveți buna cuviință să ne lăsați să ne ducem crucea și să ne luptăm singuri cu această monstruoasă guvernare. Dacă nu o vedeți, dacă nu o înțelegeți, nu vă reproșăm nimic. Dar, ca să ne mai și acuzați, este prea mult. Chiar domnia voastră pare a fi sesizat o stare generală de nemulțumire. Nu credeți că e ceva incorect în conducerea acestui popor, ținut captiv prin metode perverse și pseudodemocratice, mai ticăloase decât pe vremea lui Ceaușescu? Nu credeți că atunci când toți, ori aproape toți spun că o ducem rău, chiar o ducem rău? Ce este așa de greu de înțeles? De ce credeți că am fi handicapați mental ori infantili? Că nu putem, pentru moment, prin mijloace democratice, să scăpăm de această gașcă neprofesionistă, lacomă, rapace și fără Dumnezeu, care ne-a adus în starea aceasta? Și pe care centura politicii europene și nu numai o legitimează? Distinse domn, trăiți, și nu aveți niciun merit pentru aceasta, într-o democrație consolidată. În care ascultarea opoziției a dus la demisia unui președinte. La noi, înregistrarea și apoi difuzarea “pe surse” a convorbirilor opoziției și nu numai a devenit sport național. La noi, încălcarea Constituției de către putere este un fapt banal. La noi, modificarea unei legi organice printr-o lege ordinară aproape că a devenit obișnuință. M-aș aștepta, mă aștept ca niște trăitori în democrație să fie oripilați de asemenea fapte și să le denunțe cu forță și legitimitate. Și să-i izoleze pe plan internațional, pe impostorii care procedează astfel. Și-ar ajuta astfel propriu popor. Un popor redus, prin forță, manipulare, șantaj, sărăcire, umilire, etc. la starea de popor captiv și ocupat. Un popor redus la starea de a suferi. Când colo ce să vezi? Carne din carnea ta, suflet din sufletul tău, în loc să facă un minim efort de a înțelege și a ajuta, devine acuzator public. Al poporului. Nu al acelora care îi fac rău. Că până acum nu ați știut, aveți o scuză. Însă acum, distinse domn, ați cunoscut direct REALITATEA. Nu mai aveți nicio scuză. Povestiți, denunțați ce ați vcăzut aici. Numai așa vă mai puteți reabilita în fața propriei conștiințe și a poporului din care proveniți. Ori veți continua să credeți că poporul este vinovat, că este ignorant, nesimțit, etc.? Sper să aveți o ultimă tesărire de conștiință care să vă scoată din eroarea, din marea eroare, în care vă aflați!

“ei trăiesc azi așa de prost în România, din cauza românilor din exil, care cu votul lor au decis soarta alegerilor.”

Da, distinse domn. Românii din exil au făcut diferența și au legitimat o putere inumană, iresponsabilă și antinațiuonală care ne-a adus în starea pe care ați constatat-o. Sper ca pe viitor să fi înțeles ceva din această nenorocire. Înainte de a da votul cuiva trebuie, fie să știi că vei suporta consecințele acelui vot, fie să te informezi. Ca să nu mai vorbesc că am mărturii ale unora din străinătate că au primit bani pentru a vota actuala putere și pe care acum îi mustră conștiința.

“Cărțile nu le cumpără nimeni, cu atât mai mult nici nu le citește nimeni.”

Ați fost dumneavoastră la Bookfest? Ați vizitat librăriile, anticariatele? Ați făcut studii comparative între cât se cumpără în USA, Europa și România? Sigur, nu se mai cumpără ca altădată, acum există și internetul, dar a spune că nu se mai cumpără și că nu se mai citește este cel puțin un neadevăr. Dacă nu o iresponsabilitate.

“Poporul își respectă tradiția: ignorant.”

O asemnea insolență de mult un mi-a mai fost dat să citesc. Citiți editorialul de mai sus “Laudatio”. Vedeți câți suntem și care este ponderea noastră la nivel planetar și apoi gândiți un pic la contribuțiile românilor la dezvoltarea umanității și faceți un exercițiu de penitență: prezentați-vă scuze poporului român pentru insanitățile pe care le-ați debitat aici!

“Nesimțirea este generală și agresivă ca și atitudinea.”


Aici, poate aveți o scuză: nu ați precizat ale cui. Ale poporului în niciun caz!

Distinse domn, sper să vă fi făcut să meditați un pic. Un popor care rezistă aici de mii de ani este un popor genial. Un popor care a dat lumii atâtea valori este un popor demn și de respectat. Pe care, pentru a-l merita, aveți șansa de a vă prezenta scuze și de a vă reconsidera total poziția față de el.
 
Postat de catre Emanuel Cristescu la data de 2011-12-28 05:59:51
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23930
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE