FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Contraste
Text postat de Gheorghe Rechesan
Contrastul, ca modalitate de expresie artistică a apărut probabil în momentul cînd homo sapiens a început să mîzgălească steiurile Altamirei în ocru roșu și funingine schițînd siluetele cailor sălbatici, cerbilor, mamuților, rinocerilor lînoși. Nu știu cine a opus prima dată noțiunea de bine celei de rău, dar sigur e că inclusiv Adam și Eva, fîțîindu-se nevinovați și naivi prin edenul convențional contrastau evident, ontologic au ba, cu răul figurat de șarpele malefic.
Ce ar fi, de pildă, "Rondul de noapte" al lui Rembrandt dacă siluetele cizelate-n tonalități aurite ar avea în locul obscurului un fundal spălăcit sau pe ce bază ar fi grăit Zarathustra către Nietsche dacă tot dualismul dogmei sale nu s-ar fi sprijinit pe opozița, contrastul dintre rău și bine. Ohrmazd versus Ahriman, sordidul contrastînd cu banalul, excepționalul cu banalul, urîtul cu frumosul,ș.a.m.d. sunt teme perene, contrastante, influențînd creatori din toate ungherele artelor.
Ce inspirat și rotund cuprinde pendularea rău-bine, Ion Barbu în Isarlîk :

"La vreo Dunăre turcească,
Pe șes veșted, cu tutun,
La mijloc de Rău si Bun
Pân'la cer frângându-si treapta,

Trebuie să înfloreasca:
Alba,
Dreapta
Isarlîk!"

Albul zidurilor date cu var contrastează cu putreziciunea din cetatea pură pe dinafară, pe dinăuntru cuib de rău și ciumă, într-o contadicție desăvîrșită, maniheistă, slujind perfect caracterizării imaginate în final.

"Fii un tîrg temut, hilar /Și balcan - peninsular.."

Pînă și-un poet mărunt ca Bolintineanu cunoaștea valoarea contrastului atunci cînd compunea "Muma lui Ștefan cel Mare":

"Pe o stâncă neagră, într-un vechi castel,
Unde cură-n poale un râu mititel,
Plânge și suspină tânăra domniță,
Dulce și suavă ca o garofiță;"
Lucrurile se așează de la început în matca lor firească, slujind scopului poetic: stînca-i neagră, aspră, neatrăgătoare, domnița suavă, fermecătoare ca o floare de pus la butonieră.
Exemplificarea rolului contrastului în arhitectură, arte plastice, muzică sau literatură e practic inepuizabilă și ar putea constitui obiectul unei întreprinderi eseistice de mărimea unei biblioteci bine garnisite.
Chiar în viața de zi cu zi recurgem adesea la contrast cînd, de pildă, vrem să facem un compliment unei domnișoare mai urîțele spunem: "Nu-i ea o frumusețe dar e deșteaptă și-l are pe vino-ncoa'!"
Aici, la contrastul dintre "urît" ca și concept general nu ca și categorie estetică(existînd o amplă estetică a urîtului) și "frumos" m-aș opri în rîndurile care urmează.
Zola are o povestioară intitulată "Urîtele" în care un șmecheraș din urbea Luteției pune pe roate o afacere inedită și profitabilă. El recrutează urîte pe care să le închirieze duduilor din protipendadă și marea burghezie cu scopul declarat de a realiza un contrast. Cu alte cuvinte damele suspuse, mai banale,ofilite, trecute de prima tinerețe sau pur și simplu neatrăgătoare fîțîindu-se la promenadă alături de pocite, scălîmbe și arătări feminine hidoase ar părea pe lîngă acestea, desăvîrșite și orbitor de chipoase. Bineînțeles că se căuta hidoșenia desăvîrșită, nu o urîțenie obișnuită, fiindcă altfel n-am mai vorbi de contrast.
Am fost surprins să constat că modalitatea e folosită și în lumea internautică, dar nu în categorisiri estetice, ci adliteram, ca-n nuvela franțuzească. Iată despre ce-i vorba: un editor de sait literar ghiciți care, da’ nu spui cine, nenea Iancu și apropritaru’ saitului știu de ce ) s-a aplecat cu mărinimie și competență asupra unei încercări lirice cam sărăcuțe-n har, un soi de banc rimat a la Ion Pribeagu.
Frumos din partea-i, iată un gest de amiciție literară, tot mai rar întîlnit prin văgăunile liternetului, mi-am zis… dar haideți să vedem cum s-au petrecut în realitate lucrurile.

"Bulă, stând lângă un popă
În rapidul patru'ș'doi,
Emana parfum de damă
Și de doagă de butoi.

Dup-un timp, observând Bulă
Că nu au ce să vorbească,
Scoate din palton gazeta
Și începe să citească."

Scrie autorul anecdotei versificate, iar maestrul îl corectează:

"Bulă, însoțind un popă
În rapidul patru'ș'doi,
După ce sfârși răchia,
Și duhnind a usturoi,

În tăcerea-apăsătoare,
Scărpinîndu-se sub bască,
Scoate vesel o gazetă,
Și începe să citească."

Pînă aici, nimic spectaculos, a înlocuit doaga de butoi cu usturoiul și i-a pus lui Bulă o bască ca să rimeze ultimul stih.
În strofa a treia atît varianta originală cît și cea corectată încearcă să intre în ritm, da’ nu prea izbutesc, probabil că rapidu patruș ‘doi cam saltă pe șine și le strică amîndorura cadența.

La un moment dat se-ntoarce,
Cu ochi mari și cam stupizi
Și-l întreabă pe părinte:
"Ce-s ăia hemoroizi?"

La un moment dat 'și-ntoarce
Ochii mari și cam stupizi
Către popă, și exclamă:
"Ce blestem! hemoroizi!"

Mai departe lucrurile merg cam tot în același stil, cu mici rectificări făcute de maestru folosind glaspapirul și rașpelu’ pe poetica lemnoasă a norocosului discipol, făr de prea mari foloase, ba ștergîndu-i pe alocuri hazul și-așa destul de precar,.

"Preotul, prinzând momentul
Și dorind să îl "salveze",
Spuse-n gând "Iartă-mă Doamne"
Și-ncepu s-argumenteze:

"E o boală foarte gravă
Ce o faci atunci când bei,
Când îți pierzi nopțile-n baruri,
La ruletă și femei."

"Incredibil!" zice Bulă
Cu ochii înlăcrimați.
"Nu-i problemă", zise popa,
"Că puteți să vă tratați."

"Mergeți iute la un medic
Pentru tratament anume,
Și petreceți-vă viața
În post și în rugăciune."

*

"Preotul, o fire blîndă,
Se gîndi să îl salveze...
Spuse-n gând o rugăciune,
Și-ncepu să debiteze:

"Fiule, e-o boală gravă
Ce o faci atunci când bei,
Nopțile îți pierzi prin baruri,
Și dai iama în femei".

Bulă-și șterge cu batista
Ochii brusc înlăcrimați,
Și șoptește: "Vai, părinte"...
"O, puteți să vă tratați,

Mergeți iute la un medic
Pentru tratament anume,
Și trăiți în cumpătare,
Post creștin și rugăciune."

iar la finiș s-ajungă, piept la piept,cu aceeași poantă anemică:

""Nu, părinte!" zise Bulă,
"Nu mă doare nici un dinte,
Însă scrie la gazetă
Că-i bolnav... dom' președinte."

Nu m-am putut abține să nu exclam în sinea mea: "Isteț tipu', iaca ce contrast puse la cale să pară dînsu' mai chipos și talentos decît e-n realitate!”.
Pînă la urmă tot de dictonul popular "în țara orbilor chioru-i împărat" se face uz.
"Urîțenia" de banc versificat e plină de bîlbîieli, imagini și rime paupere , dar pusă lîngă versiunea corectată, cea din urmă pare chipoasă barem că nu altceva decît aceeași plăcintă din mălai cu apă dar ornată cu un pospai de bombonele și zorzonele, așezată pe un platou de porțelan și prezentată cu ifose pare o chef d'oeuvre, iar cofetarul nost' prin contrast, un maestru al desăvîrșirii lirice.
Pentru ochiul meu, contrastul e ratat, fiindcă dacă pui o pelincă fărbăluită-n alb și frumos tivită lîngă una natur de coloarea inului, mare scofală n-ai făcut. Bine, o scuză e acceptabilă, meșterul a lucrat cu materialul clientului, dar intenția rămîne. Creatori de prozodii istețe căutați urîțenia micilor veleitari ai Eutherpei și plimbați-vă cu ei de toartă pe bulivar!
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  Gheorghe, știi bine că un editor nu-și poate invalida propriile comentarii, iar revenirea ta perpetuă pe tema asta sună deja a obsesie...

dar fie, dacă vrei, a se citi "distins coleg" în loc de "măi, cocoșel".

p.s. să nu te superi, dar e ultima oară cînd mai las să treacă un comentariu pe acest subiect.

în ce privește disputele Recheșan-Mocanu, Recheșan-Andrei Florian, etc, dacă nu derapați în insulte, n-aveți decît le continuați, am mai spus-o, offtopicele sunt sarea și piperul literaturii online
 
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2011-08-06 19:59:32
         
 
  codri cu un i  
Postat de catre Gheorghe Rechesan la data de 2011-08-06 19:44:30
         
 
  bon, chestia pentru mine, măcar în principiu e clară...userul XYZ vine și-și revarsă nervii pe pagina mea, expunîndu-și proasta și nuda creștere, și e atenționat părintește; o face și a doua oară, dar pentru că nu există mijloc de sancționare sau mai precis fiindcă are nivel 10 nu pățește nimic, își rîde-n barbă și recidivează cu voioșie(e chiar cazul particoler de mai jos); eu dacă replic sau folosesc aceleași "sintagme" după atenționarea firească sunt ars la viteza de postare, mi se ia unul, doi sau cîți cai putere am, în funcție de suculența insultei. În concluzie, ori regulamentul are fisuri, ori prezența unora aici e maldivă, ca să nu spun inutil tratabilă.
Petrică a mai avut asemenea "dezinhibări" refulîndu-se pe textele mele fără jenă.Motivul e oleacă obscur, de obicei e precedat de pîrjolirea recoltei lirice și urcarea cirezilor, turmelor, femeilor și copiilor în codrii. Înclin să cred că e un sindrom fix, nu mă pricep la pihiatrie, ceva legat de complexul lui Oedip, fiindcă într-o seară dialogul despre origini era semnat de tata lui Petre Mocanu(sper că e sănătos și face telemea mai bine decît scrie fiu-su)Atunci, fără zăbavă, comentariile au fost șterse pt a nu perverti mințile tinere și a nu provoca duduilor poetese de pe sait atacuri de panică.Ce să zic, reacția pare normală, deși pare a proveni dintr-un mediu cultural pervertit de prea îndelungata folosință a laptelui și produselor derivate în alimentație.
Și fiindcă veni vorba de șters sudalme, cînd oare o să ștergi și micuța refulare-ți homosexuală, aia care începe atît de irezistibil: "măi cocoșel...:))
 
Postat de catre Gheorghe Rechesan la data de 2011-08-06 19:43:38
         
 
  @ Petre, îți postez ultimul comentariu mai jos, înlocuind cu puncte de suspensie termenii care, dpdv regulamentar, nu pot trece, că să pricepi de nu poate fi validat, și ca pe viitor, procedînd în consecință, să nu mai invoci subiectivismul editorial, în cazul de față, al meu.

"cine crezi că ține seama de inepțiile tale?
ești doar o [...] la care nu știu cine i-a băgat în tărtăcuță că ar putea scrie poezie... [asemenea ție] și scrisu-ți e plin de duhori,de cuvinte dospite în putregai și de măscări făcute-n oblinda aia mincinoasă care-ți spune ce literatul [...] ești...
n-ai înțeles nimic, nici nu aveai cum cu mintea ta, pe tine te lasă imparțialu să-ți etalezi gogomăniile iar replicile mele le cenzurează, asta e...eu nu am să întreb de [...] pentru că mi-e milă de [...]...


pe scurt, poți desființa un text, dar e bine să eviți referirile injurioase la autorul lui. e simplu.
 
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2011-08-06 19:09:19
         
 
  brava, mocănele, mi-ai înseninat seara deși aici în Stîna de Vale, seara e senină oricum.Mi-a plăcut replica lu' matale și cum ai rimat albastru-vostru și gheorghe-holde!
da' știi că ești dat naibii dă spiritual și misterios, nu m-așteptam să te mai văd prin lavră pă post dă ucenic la tîrn după ce-ți pîrjoliși cu abnegație recolta dă prozodele (a cîta oară petrică?)și ai urcat turmele-n munți dă frica pîrdalnicilor dă comentăi!
Își "retrensmit" și io un mesagiu pă calea asta blio: ce mai face tac-tu?
 
Postat de catre Gheorghe Rechesan la data de 2011-08-05 19:51:20
         
 
  nu mă-ncumet cu cititul,
orice scrie ăsta-i prost
și-l aproabă-n lălăitul
unul searbăt și anost

nu îmi fac multe iluzii,
despre domnul imparțial
străbătut de mari confuzii,
fugărit de ideal

domnilor, rasismul vostru
este strigător la cer:
chiar aveți sânge albastru
iar la brâu purtați hanger?

cine nu vă cuvântează
și v-arată cum sunteți,
ștergeți, să rămână brează
gheara în letopiseț

ce mai corb și ce mai gheorghe?
foaie verde de ion...
chiar acel lăsat prin holde
poate arăta mai om ...

cam asta-i părerea mea despre voi, vericilor...cât despre etichete, mai pe seară...oricum o vede doar împăratul...
editorii pot șușoti și re-trensmite curioșilor...
asta-ți semănat, năimiților...
 
Postat de catre Petre Mocanu la data de 2011-08-05 18:46:33
         
 
  Recheșan,
Cu pupatul mîinii las-o mai moale, că nu știi de ce dai sub redingotă!
 
Postat de catre ioan peia la data de 2011-08-05 11:48:29
         
 
  d-na Ștefan,sărutmîinile pentruintervenția ponderată, nu e editor e "raisoneur" sau cel puțin așa-mi pare mie.
oricum dacă am stabilit un armistițiu, sau mă-nșel, mă duc să-mi văd de-ale mele, nu vî încăierați mai mult decît e nevoie pe marginea unei constatări fezabile, mă autocitez, cu modestie:
"Creatori de prozodii istețe căutați urîțenia micilor veleitari ai Eutherpei și plimbați-vă cu ei de toartă pe bulivar!"
 
Postat de catre Gheorghe Rechesan la data de 2011-08-05 11:30:54
         
 
  scuze, lipsesc aprox o oră  
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2011-08-05 11:29:54
         
 
  typo - am uitat o virgulă esențială după "care"...  
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2011-08-05 11:29:06
         
 
  Doamna Elena, mi-a placut bancul si cred ca m-as incumeta sa il pun in proza, in limita timpului disponibil, desigur. Chiar mi-a placut si este semnul ca umorul sanatos nu este pe cale de disparitie. Gigi, nu-i asa?  
Postat de catre Andrei Florian la data de 2011-08-05 11:28:12
         
 
  offtopicele au farmecul lor, gheorghe, dar să repostezi furibund, de zeci de ori, derapajul meu liric - despre care d-l Emanuel Cristescu ți-a explicat cu maximă blîndețe că, dpdv cronologic, se situează înainte de Momentul Zero, deci nu mai e cazul să fie invocat, mi se pare absurd.
a fost doar un exemplu.
alt exemplu ar fi tema oranj, care te asigur cu mîna pe conștiință, e cel puțin delirantă...
 
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2011-08-05 11:28:03
         
 
  Da ai dreptate. In timp ce scriam viata evolua!  
Postat de catre Elena Stefan la data de 2011-08-05 11:24:18
         
 
  bancul e bun, da' io nu-l văd versificabil, dramatizat într-o scenetă ușurică, da!  
Postat de catre Gheorghe Rechesan la data de 2011-08-05 11:23:05
         
 
  stimată doamnă Ștefan, dacă ați fi avut amabilitatea să citiți penultimul meu comentariu, fără îndoială că nu mi-ați mai fi pus această candidă întrebare...  
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2011-08-05 11:22:22
         
 
  da' fă-o cine te oprește, nici măcar nu pot riposta! acu' ceva vreme, elogiai farmecu' inimitabil al offtopicelor europeeice, azi sub redingota editorială, scorțos îmi tai și ce nu e cazu'...din păcate pt imaginea ta o faci după dublu standard...lui peia și af le dai curs, fără probleme, la mine cred că nici nu citești commul, văzînd cine-l semnează.  
Postat de catre Gheorghe Rechesan la data de 2011-08-05 11:21:09
         
 
  "ați avea amabilitatea să prezidați juriul de care vorbim mai jos?"

Evident că ar fi o luptă inegală și are dreptate distinsul nostru coleg să nu ridice mănușa. Tu ai răspunde la provocările domniei sale?

Însă dacă sunt alți doritori, sine ira et studio.

V-aș oferi și un banc auzit mai recent de către mine:

În 2015, un pensionar, merge la Cotroceni și se adresează ofițerului de pază: aș dori să merg la domnul președinte Băsescu. Ofițerul îi spune că domnul Băsescu nu mai este la Cotroceni pentru că nu mai este președinte. Au fost alegeri și la Cotroceni se află un alt președinte.
A doa zi pensionarul nostru se prezintă din nou la Cotroceni: aș dori să merg la domnul președinte Băsescu. Calm ofițerul îi explică faptul că au avut loc alegeri și că domnul Băsescu nu mai este președinte. Pensionarul mulțumește și pleacă. A treia zi scena se repetă. A păatra zi la fel. A cicea zi, exasperat, ofițerul explodează: domnule dar ți-am spus că domnul Băsescu nu mai este președinte. Ce tot mă înnebunești în fiecare zi? Știu drăguță, nu te supăra, am auzit asta din prima zi dar nu mă mai satur să o aud!
 
Postat de catre Elena Stefan la data de 2011-08-05 11:18:31
Parcurge cronologic comentariile acestui autor
Text anterior       Text urmator
         
 
  păi chiar schelălăi, ca potaia pe lîngă stăpîn...da' n-o faci nici măcar literar sau sclifosindu-te pe franțosifește ca ieri...hai, afei, postează și tu o poezioară, știm cu toții că scrii, ciuncit în culisele de la 10tivi.  
Postat de catre Gheorghe Rechesan la data de 2011-08-05 11:18:00
         
 
  în schimb, aș putea considera ofensatoare expresia "ciracul oranj", dar deja am obosit.  
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2011-08-05 11:17:51
         
 
  "mai bine taie impertinența ciracului oranj de mai jos..." atîta vreme cît doamna Ștefan e lîngă noi, și nu o face, înseamnă că și dînsa il consideră regulamentar

"dacă eu ți-aș propune un duel în proză sau scenariu dramatic nici tu nu ai accepta."

desigur că nu... pe de altă parte, nu-mi amintesc să fi criticat vreodată producțiunile domniei tale, în fond, de-aici a pornit discuția.

 
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2011-08-05 11:13:06
         
 
  Gigi, apreciez decenta cu care iti declini competentele :) este pentru prima oara cand accepti autoritatea.  
Postat de catre Andrei Florian la data de 2011-08-05 11:13:05
         
 
  nu-ți mai înfoia gușa, mai bine taie impertinența ciracului oranj de mai jos...și chiar n-am nici timp nici chef...dacă eu ți-aș propune un duel în proză sau scenariu dramatic nici tu nu ai accepta.  
Postat de catre Gheorghe Rechesan la data de 2011-08-05 11:07:01
         
 
  bună dimineața, doamna Ștefan!
în măsura în care timpul vă îngăduie, desigur, ați avea amabilitatea să prezidați juriul de care vorbim mai jos?
 
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2011-08-05 11:05:11
         
 
  Pe alese. Pentru că avem de unde!  
Postat de catre Elena Stefan la data de 2011-08-05 11:00:40
         
 
  Gigi, eram mai mult ca sigur ca te vei retrage scelalalind(ca sa folosesc tema ta predilecta)din fata locomotivei literare numita generic Stefanescu. Altadata!  
Postat de catre Andrei Florian la data de 2011-08-05 11:00:16
         
 
  da, chiar din fabula lui Marțial s-a inspirat și Zola..nu-mi amintesc dar cred că era în motto, e mai mult de două decenii de cînd am citit nuvela.
Mă-ntreb, totuși de cine să rîdem mai abitir: de poanta cu Bulă, de autor, de editorul săritor sau de impertinentul florian, care înghesuindu-se să fie prezent, n-a priceput nimic nici din acest text nici din poanta cu Bulă(a cărei mesaj cred că i-a strepezit dantura)
 
Postat de catre Gheorghe Rechesan la data de 2011-08-05 10:58:34
         
 
  afei, polemicile sunt pentru dulăi, nu pentru căței, ca să fii arbitru îți trebuie autorizație..din ce-am citit pe pagina ce-o semnezi cu acest pseudonim n-am dat de nimic care să-ți îndreptățească pretențiile...așadar poți arbitra miuțele de pe maidan sau serile în care nașu flecărește cu oameni de nota zece, nouă, opt...start!  
Postat de catre Gheorghe Rechesan la data de 2011-08-05 10:55:00
         
 
  Comentariul este pertinent și la obiect. Și bine scris. Evident tema contrastelor este veche decând este lumea. Mi-am adus aminte de o epigramă, Marțial să fie?
“Prietenele tale o Fabula sunt toate
Urâte și bătrâne, mai rău nici că se poate
Tu le atragi cu tine la teatru și ospețe
Ca să apari frumosă și-n plină tinerețe”

Însă cred că autorul comentariului nu a realizat latura ludică a autorului textului comentat și a trecut cu vederea “Una cu Bulă (adaptare în versuri după un banc, în stil Ion Pribeagu)”

Nu folosesc computerul când joc șotron!

Cam mare revărsarea de forțe pentru o glumă asumată. Cred c㠓ridendo” ar fi suficient!
 
Postat de catre Elena Stefan la data de 2011-08-05 10:54:39
         
 
  Gheorghe, nu mai eschiva atat. Ridica manusa, ia-ti dictionarul de arhaisme si regionalisme si treci la treaba. Gasesc eu un banc bun.  
Postat de catre Andrei Florian la data de 2011-08-05 10:54:33
         
 
  As dori, daca este posibil, sa fac si eu parte din juriu :)
Nu de alta, dar pe mine nu ma poate banui nimeni ca as putea fi impartial.
Zexeur.
 
Postat de catre Andrei Florian la data de 2011-08-05 10:52:18
         
 
  ps: cred că ai lecturat cam superficial polemica de mai sus, nu ăla îi fondu' problemei!  
Postat de catre Gheorghe Rechesan la data de 2011-08-05 10:50:49
         
 
  maître, pe ce să polemizăm decît pe neghiobiile altora...cum să ridic eu mănușa ordaliei zvîrlite de maestrul rimelor săltărețe cînd matale-mi tai macaroana ori de cîte ori(homo sum..etc)mă oțărăsc spre ring...știi doar că nu-mi pierd vremea cu prozodieri, nici măcar în glumă,ia-l pe Peia, el e odihnit, meșteșugar și-i dai o satisfacție omului!  
Postat de catre Gheorghe Rechesan la data de 2011-08-05 10:49:55
         
 
  @ Gheorghe, am mai spus-o, de cîte ori s-o repet, am făcut cîteva modificări pe textul omului, acolo unde se-mpiedica ritmul prea tare, atît. e textul lui, nu al meu... dar dacă vrei să-ți scarpin cocoașa lirică, alege matale un banc oarecare, și hai să-l versificăm. varianta cea mai cea, va fi decisă de un juriu complet imparțial și endependent...  
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2011-08-05 10:45:26
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23930
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE