FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Când bronzul strălucește mai tare decât aurul
Text postat de Adrian A. Agheorghesei
Echipa națională a României a obținut medalia de bronz la turneul final al Campionatul European de handball feminin, desfășurat în perioada 7-19 decembrie 2010, în Danemarca și Norvegia.

.....Considerată mai mereu printre cele mai bune reprezentative din lume, România n-a izbutit, până azi, nicio medalie la vreun turneu final european. Motivele, multe și mărunte, uneori, pestrițe, n-au făcut decât să schimbe căpățânile federației și ale băncii tehnice, dar doar la nivel fizic. Acolo unde a contat cu atât mai mult, adică în teren, lucrurile au rămas la fel – generație după generații, alcătuite din talente individuale recunoscute la nivel mondial, dar niciodată, sau foarte rar și pentru puțin timp, dintr-o echipă. Asta până ieri.

.....În grupa preliminară, treburile erau simple: batem Spania și Danemarca, ne odihnim cu Serbia, și accedem în grupa principală cu maximul de puncte (4). Numai că socoteala din vestiar nu se potrivește cu cea de pe semicerc, și, după victoria contra Spaniei, coșmarul nostru din ultimii doi ani, (30-26), Danemarca, susținută frenetic, chiar balcanic, pe alocuri, de cele șapte mii cinci sute de spectatori, ajutată de zece minute de reverie din partea noastră si împinsă de la spate de arbitraj, ne-a scos planurile din teniși, învingându-ne cu 25 la 22. A fost primul moment când ne reaminteam că n-avem mentalitate de învingători, că-n momente-cheie, clacăm, că jucătoarele noastre câștigă ceva mai bine decât un șomer, că arbitrii dau în noi ca-n codru, că... suntem români, în fond. Însă, în meciul cu Serbia, am arătat, poate pentru prima dată în acest turneu, ca o echipă. Ba mai mult, ca una matură. România zdrobea Serbia (40 la 28), și ne calificam în grupa principală doar cu 2 puncte, ceea ce ne obliga la trei victorii din trei meciuri, contra Muntenegrului, Croației și Rusiei, în vederea obținerii unui loc în semifinale. Prețul: accindetarea căpitanului echipei – Cristina Vărzaru. Aceasta n-a mai jucat niciun minut în acest turneu.

.....România-Croația 31-22, după un meci fără istoric. Chiar dacă ex-iugoslavele s-au ținut decent de adversare în prima repriză, România a fost mereu la hățurile meciului, dând impresia că pot oricând să-l ucidă. Dar vine inevitabilul moment când toate lucrurile bune se plătesc: în minutul 45, portarul naționalei, Paula Ungureanu, salvează o minge, aterizează prost pe podeaua transpirată, alunecă și își rupe ligamentele încrucișate. Șase luni, tușă. Cu o Cristina Neagu aflată în cele mai bune zodii (jucătoarea de 22 de ani este considerată, dacă nu cea mai buna din lume, măcar printre cele mai bune) dându-și examenul în fața legendei handbalului mondial, Bojana Popovic (31 de ani), cu o Talida Tolnai micșorând poarta, cu o Melinda Geiger decisivă-n momente sensibile, România învinge și Muntenegru (23-21). Tărâs, dar un târâș zburat, gropiș, dar un gropiș înalt.
Meciul vedetelor tot de către România a fost câștigat. Neagu – 11 goluri, Popovic – 7.
Vine apoi clipa în care norocul ne arată că are ochi la ceafă: Spania învinge nesperat Rusia (30-22), Danemarca câștigă lejer cu Croația (31-19), și, mulțumită acestei conjuncturi, România se califică în semifinale înaintea jocului cu Rusia, echipă care, pâna acum doi-trei ani, ne-a dat cu terenu-n cap pe unde ne-a prins.
Odihnim trei-patru jucătoare exponențiale, tratăm meciul de sus, și tancurile sovietice ne bagă mingea-n ațe de 35 de ori, și-o scot din ale lor de 20. Cincisprezece goluri diferență ce-au aruncat benzină pe iubitorii fenomenului. Discuțiile din presă pe vechea tem㠖 mentalitate, angajament, profesionalism – scapără brichetele, iar focul se aprinde în echipă. Și venea Suedia, concurenta din semifinale.

.....Fără veleități creative, fără subtilitate, fără prea multă tehnică, dar cu o forță de pătrundere impresionantă, cu scheme de joc luate din tabăra echipei masculine, cu o linie de nouă metri solidă, cu cel mai bun contraatac al turneului, cu un braț de fier al lui Linnea Torstenson (viitorul MVP al campionatului) – așa se prezenta Suedia. Noi – Cristina Neagu, mobilitate, tehnică, finețe, inventivitate, adaptabilitate, cel mai bun joc cu pivotul din lume, contraatacul cu același pivot, apărare foarte bună, dar inconstantă, fără extreme (aproape lipsă pe faza de atac), fără centru, per ansamblu, fără inter dreapta. Suedezele o anihilează pe Neagu, altă aruncătoare (Melinda Geiger, Adina Fiera, Aurelia Brădeanu) nu-și asumă riscuri, și când o face, o face prost, extremele nu merg nici de această dată, apărarea, nici prea, nici foarte, Tolnai, deși face un meci uriaș, scoțând minge după mingi, e om, nordicele dau din șapte, dau din nouă, dau din unsprezece metri, dau din contraatac, dau din atac pozițional, dau din pătrundere, din stânga și din dreapta, și meciul se termină 25-23 pentru ele. Suedia, în finala mare; România, în cea mică.
Lacrimi, tricouri sfâșiate, înjurături, palme agitate și discuții interminabile despre coloana vertebrală a neamului românesc. Dar ce ustura cel mai tare era idea că România avuse o șansă enormă de-a juca finala, și, implicit de-a lua medalie, dat fiind faptul că Suedia era, teoretic, cel mai abordabil adversar pentru semifinală.
Cu două înfrângeri consecutive, cu un antrenor părând visător și prea detașat de fenomen, cu jucătoarele având priviri împrăștiate, cu psihologul pornind, din București, către echipă, cu presa care amintea că n-am câștigat niciodată o finală de campionat eurpean și că suntem… români – așa ne aștepta Danemarca în finala pentru locurile trei-patru. Și cu o sală dotată cu douăsprezece mii de danezi, cu aceeași brigadă de arbitri din meciul trecut, plus o declarație de pe alte meleaguri sportive a jucătoarelor nordice: “O să le boxăm!”

.....Și-a venit vremea răfuielii: sala, ca un motor de albine, hrănește danezele cu kerosen, acestea ne iau la învârtit cu atacuri ba lungi, ba scurte, cu aruncări de pe linia de nouă metri, cu successive dintr-o extremă-n alta, cu pătrunderi pe bază de procedee de judo, dar, minune sau nu, România și-a ales fix acest moment să devină grea de cap. Pe jucătoarele noastre le apucă anamneza neamului, și, folosindu-se de fălci, de dinți și de unghii se agață de fiecare minge, de fiecare mână, de fiecare tricou, de fiecare respirație. Talidei Tolnai îi cresc încă patru brațe și două picioare, scoate tot cu palma, cu tibia, cu burta, cu rotula… ea scoate tot. Când nu mai poate, scoate cu fața, îmbujorându-și lacrimile, iar când mingile trec totuși de ea, se opresc în bare. Dar si barele-s ale ei. Apărarea face cel mai bun joc din istoria ei modernă, hărțuind, muscând, trosnind. Atacul, vlăguit de faza defensivă, merge mai greu și stă tot în Neagu, care, când reușește să-și depășească iscoada personală, trimite niște ghiulele mioritice, perforând aproape până și plasa, iar când mingea, trimisă de ea, întâlnește brațele portăriței, i le face de plastilină. 9-7 pentru noi. Pauză.
Mirare, nîncredere, teamă. Peste toate, speranța. Dar una timidă, instabil㠖 românească.
Începe repriza a doua și noi nu mai jucăm handball. N-am jucat niciodată în meciul acesta! Tot timpul am jucat lecția de-a deveni învingător. Nu a fost un accident – apărarea funcționează impecabil, Tolnai nu și-a termiinat lucrarea, atacul merge ceva mai bine, băgând în joc și extremele. Danezele observă, se desfac mai mult, centrul și interii au mai mult spațiu, și vin Fierea și Geiger cu aruncări. Neagu e păzită om la om. Elisei plonjează ca-n filmele cu ninja, reușind un gol excepțional, dintr-un unghi cât un ac, îngropând mingea la rădăcina barei. Tolnai respinge tot și ceva peste. Conducem cu două goluri, jucăm cu sufletul cerebral, arbitrii nu ne fură… E prea frumos! Și, ca niciodată, nu doar că rămâne frumos, dar devine sublim! Mai sunt șase minute. Danezele se pornesc mereu ca focul, dar se lovesc de apă. Oana Manea și Ionela Stanca se bat pe semicerc ca pentru viața lor. Încasează pumni după ceafă, palme peste ochi, genunchi în stomac, dar fie obțin șapte metri, fie bagă mingea-n poartă. Abia apoi se culcă pe podea, în hohote, chircindu-se. Conducem cu două goluri. Avem atac. Comentatorii au devenit suporteri și agramați…
Și se întâmplă acum o fază pentru istorie, o fază prin care s-a eliberat toată frustrarea acestei echipe, cumulată în decenii, o răzvrătire a adn-ului acestei echipe, a dorinței de-a câștiga și această nație românească ceva: Cristina Neagu reușeste să scape din marcaj, pentru prima dată după minute bune. Bate mingea-n podea, îmblânzind-o, face un pas lateral, își impinge adversara ca pe o păpușă. face al doilea pas în față, de pe al treilea, sare atingând parcă burta unui vultur, își încarcă bratul ca pe-o catapultă, inima eliberează ultimul șoc electric, mingea pleacă vâjâind, turtește bara din stânga portarului, și întinde plasa porții până-n ochii ieșiți din orbite ai danezilor.Acea bară tremură și acum.
Apoi, Ada Nechita reușește două contraatacuri, încheiate cu gol - boltă leneșă printre mâinile disperate ale portarului și bombă sub transversală. Box total! Și final. Am încetat doar să încasăm. Mai și dăm!
Au urmat amănunte – danezele asaltându-ne fără orizont, dar apropiindu-se totuși la un gol, Talida scoțând din vinclu o ultimă minge, și numărătoarea inversă a comentatorilor: cinci, patru, trei…

.....Final. 16-15 pentru ale noastre. Strigăte, pumni eliberați din strânsoare, îmbrățișări furate sau cerșite, plâns cu zâmbetul pe buze sau ascuns sub steagul României… Este bronz, dar un bronz care strălucește mai tare decât aurul prin optsprezece fete, doi antrenori și trei medici, care n-au aflat codul învingătorilor, ci l-au inventat.

.....Fetele au dedicat victoria tuturor celor care au crezut în ele. Eu, după meciul cu Danemarca, din grupa preliminară, nu am crezut. Dar am învățat ieri s-o fac, iar anul viitor, poate că aceste sportive veritabile vor câștiga ceva și pentru mine.
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  Azi, mai poți schimba ceva prin două metode: politica și mitraliera. Prima nu-i de mine, a doua e greu de făcut rost. Mai rămâne acea schimbare spirituală, care, când stomacul se lipește de spinare, e doar o lanternă îndreptată către soare. Astfel, orice implicare se reduce la probabilitate, la conjunctură.

Apoi, modul ăsta de-a tranzita orice domeniu, acțiune, colț de artă, respirație - orice, orice, sub auspiciile schimbării universale în bine (o utopie, tre' sa recunoști, înfiorător de mare)nu-i o chestie tocmai bună. N-o să iasă niciodată nimic bun de aici. Unele chestii trebuie laute așa cum sunt, jduecate așa cum sunt, rămânând în contextul lor. Altfel, vorbim despre totul și nimic. În speță, fetele astea care au jucat poarca au luat locul trei în lume. Cam atât.
 
Postat de catre Adrian A. Agheorghesei la data de 2010-12-20 22:46:46
         
 
  Asta, modul ăsta de a fi și a gîndi, ar trebui să ne mobilizez, să cîștigăm medalii la capitolul "Demnitate Omenească", nu la joaca de poarca!
 
Postat de catre ioan peia la data de 2010-12-20 22:30:19
         
 
  Văd că, la tine, tot ceea ce e legat de capacitatea ta de a schimba cîte ceva în lumea asta idioată, ține de probabilitate.
La mine a ținut, tot timpul, de acțiune și implicare.
Ei și, vei spune, ce ai realizat?
Am realizat că sunt mulți comozi și lași, fățarnici și profitori, nemernici și jigodii în jur.
Și că eu NU am fost și NU voi fi vreodată, nimic din toate astea!

 
Postat de catre ioan peia la data de 2010-12-20 22:28:16
         
 
  Și eu am încercat să trăiesc, Adriane, vreme îndelungată! Potrivit unor nu știu ce principii, unor nu știu ce reguli morale, unor... etc, etc.
Dar, ce chestie!, am constatat că nu am putut, de toată liota de proști și idioți care populează mapamondul. Iar acum nu mai am altceva de făcut decît să-mi scriu epitaful (care, cum spune Vasile Ghica, ar putea arăta cam așa: "ei și?"), după ce, bineînțeles, am să vărs în capul lumii ăsteia de căcat tot disprețul meu omenesc.

 
Postat de catre ioan peia la data de 2010-12-20 22:24:57
         
 
  N-am ajuns în rahat, eram de mult în el. Și acu' eu ce să fac? Să mă uit în oglindă la cât suntem de-nrăhățiți?! Mai fac din când în cum câte un duș, mai ies afară, mă uit la copaci, mai aprind o țigară, mai citesc una-alta, mai văd un meci... Pân-oi putea, dac-oiputea vreodată, să schimb vreo scamă, vreun fir de păr, încerc să trăiesc cum-necum. Asta e.  
Postat de catre Adrian A. Agheorghesei la data de 2010-12-20 22:22:53
         
 
  O logică elementară îmi spune, Adriane, că tichia de mărgăritar i se potrivește doar chelului.
Sigur că, după logica mea excesivă, concluzia ar fi asta. Dar după logica minimală a celor pe care-i doare-n pardon de ce se-ntîmplă-n jur, preferînd consumul de iluzii stupide, nu-i așa că ama juns în rahat?
Unul cu parfum de trandafir?
Semn electoral, parcă!
 
Postat de catre ioan peia la data de 2010-12-20 22:16:28
         
 
  "Tania,
Într-o țară în care energiile latente, care - îmi fac eu iluzia - ar fi trebuit să fie concentrate către impunerea unei conduceri politice juste și calificate, o amărîtă de performanță a unor sportive care nu ne vîră nici un fel de gologan în buzunar și nici un surplus de neuroni în minte, în afara unei agitații suportericești gratuite, în acea țară nici măcar eventualitatea că am putea cîștiga toate campionatele mondiale nu poate și nu trebuie să facă din noi niște bieți consumatori de adrenalină specifică unor galerii înfierbîntate" (Ioan Peia) - după gândirea asta, Ioane, n-ar trebui să mai facem nimic. N-ar trebui să mai ascultam muzică, să ne uităm la un film, la un meci, să citim, să facem sex... N-ar trebui să mai facem nimic pentru că țara merge îngrozitor. Ar trebui să ne închidem în baie, să-njurăm politicienii, să plângem, apoi să ieșim la discuții politice pe net. Pai scuză-mă că eu încerc să mai și trăiesc!
 
Postat de catre Adrian A. Agheorghesei la data de 2010-12-20 22:07:44
         
 
  Tania,
Într-o țară în care energiile latente, care - îmi fac eu iluzia - ar fi trebuit să fie concentrate către impunerea unei conduceri politice juste și calificate, o amărîtă de performanță a unor sportive care nu ne vîră nici un fel de gologan în buzunar și nici un surplus de neuroni în minte, în afara unei agitații suportericești gratuite, în acea țară nici măcar eventualitatea că am putea cîștiga toate campionatele mondiale nu poate și nu trebuie să facă din noi niște bieți consumatori de adrenalină specifică unor galerii înfierbîntate.
Aș fi preferat ca România să aibă cel mai mare venit pe cap de locuitor, cei mai mulți gînditori și oameni calificați și drepți, și niciun sportiv care să ia cine știe ce medalii lustruite. Medalii care, hai s-o spunem p-a dreaptă, nu contează decît pentru gloria personală a ălora care le cîștigă. Ba chiar pentru prosperitatea lor personală, în unele cazuri. Și cînd nu e așa, atunci e vorba de plăcerea lor personală, ceea ce pe mine mă lasă rece. Să ne gîndim numai la fotbaliști - niște simpli manevranți de poarcă - inși care sunt plătiți cu sume exorbitante, adică de vreo cîteva mii de ori mai mari decît un om academician, să zicem.
Așa că joaca cu mingica a indiferent cui nu mă interesează nici o milisecundă.
Și tare mă tem că așa gîndesc majoritatea NE/sportivilor - și cît de populată este! - ai amărîtei ăsteia de țări.
Eu, unul, mă uit cu sufletul îndurerat la bătrînii care cerșesc o sacoșă de alimente.
Ia imaginează-ți că te-ai duce la coada lor și le-ai spune: "bucurați-vă, am cîștigat medalia de bronz la joaca de-a na-ți-o ție, dă-mi-o mie!"
Încerci să-ți imaginezi reacția?
Eu cred că ne cam dăm cu stîngu-n dreptu' și consumăm rafinamente de oameni care nu au ce face!...
 
Postat de catre ioan peia la data de 2010-12-20 21:59:08
         
 
  Aș fi putut, Ioane, dar la fel de bine aș fi putut să evidențiez munca/devoțiunea/patriotismul tuturor sportivilor care, în final, au pierdut. Înțelegi tu...

 
Postat de catre Adrian A. Agheorghesei la data de 2010-12-20 21:42:04
         
 
  Ai fi putut evidenția munca, devoțiunea, patriotismul, alea-alea... tot așa cum ai făcut acum.
Deși rezultatul ar fi fost negativ.
Oare cîți sunt în măsură să vadă aceste lucruri care stau în spatele unei eventuale performanțe ratate și să le elogieze cu bună credință?
 
Postat de catre ioan peia la data de 2010-12-20 21:36:16
         
 
  *efortul  
Postat de catre Adrian A. Agheorghesei la data de 2010-12-20 20:39:09
         
 
  Nu e vorba numai de handbal.
Dar pun pariu că dacă ar fi pierdut ieri, - cum era foarte posibil, dar tensiunea meciului a apăsat mai tare pe gazde și le-a bramburit - nici comentariul tău nu ar fi existat.
Să fim sobri!
Postat de catre ioan peia la data de 2010-12-20 20:34:39

Nu ar fi existat, categoric! Dar ce ar fi fost nefiresc aici? Ar fi trebuit să scriu despre un alt eșec? De astea suntem sătui. Pentru un articol de genul ăsta este nevoie de fapte inedite, care merită eforul.
 
Postat de catre Adrian A. Agheorghesei la data de 2010-12-20 20:38:33
         
 
  Nu e vorba numai de handbal.
Dar pun pariu că dacă ar fi pierdut ieri, - cum era foarte posibil, dar tensiunea meciului a apăsat mai tare pe gazde și le-a bramburit - nici comentariul tău nu ar fi existat.
Să fim sobri!
 
Postat de catre ioan peia la data de 2010-12-20 20:34:39
         
 
  ...Si, Ioane (era să uit un amănunt esențial), spui tu "mă întreb cât entuziasm național ar mai fi rămas dacă am fi pierdut" - păi cine spuen că e entuziasm? Departe suntem de asta... Foarte departe. O pagină-două de ziar, o emisiune de juma de ceas. La Steaua-Napoli, un meci mediocru, pentru accederea într-o fază mediocră, a unei competiții submediocre, s-a vorbit două săptămâni jumate. Si nu e o hiperbolă. Chiar atâta s-a vorbit. S-a discutat pe sistemul "îmi va fi sete/mi-e sete/mi-a fost sete/doamne ce setos sunt". Așadar, nema entuziasm.  
Postat de catre Adrian A. Agheorghesei la data de 2010-12-20 20:26:17
         
 
  Ioane, da-mi voie sa nu fiu de acord cu tine de data asta. Probabil ca nu ai urmarit meciurile. Asa, de la peluza se poate comenta orice. Fetele astea, de cand urmaresc eu mai indeaproape meciurile, chiar se zbat/bat. Si multa nesansa am avut in cateva randuri. La meciul cu Spania de la campionatele din China tocmai am facut referire intr-un com mai joc pentru Adrian. Nici acum nu mi-a trecut ciuda pentru nesansa pe ultima suta de metri de atunci.
In echipa de handbal feminin chiar se munceste. Asta e adevarul. Am vazut si marea finala de ieri. Pai da-mi voie sa iti spun ca avem si noi pivot de valoarea Norvegiei sau portar de valoarea Suediei! Si chiar au fost remarcate la diferite medalieri individuale.
Nu stiu daca exista moment mai tensionat sau mai dramatic decat ultimele minute ale unui meci de handbal cand totul tine de unul sau doua goluri date pentru a fac diferenta.

Iar televiziunile romane, in ziua meciului, scriau mare ca am pierdut finala si atat. Ceva asemanator tonului tau. Dispretuitor chiar. Dar se uita care este drumul pana la victorie intr-o tara unde se taie din toate sporurile si sponsorizarile, indiferent ca e invatamant sau sport. Acest lucru trebuie admirat, pentru ca noi ceilalti am pus capul in pamant si doar ne jeluim.
 
Postat de catre Tania Ramon la data de 2010-12-20 20:17:53
         
 
  * pe care și l-au pictat la premiere  
Postat de catre Adrian A. Agheorghesei la data de 2010-12-20 20:14:14
         
 
  err: victoriilor/că pot câștiga  
Postat de catre Adrian A. Agheorghesei la data de 2010-12-20 20:12:13
         
 
  ...Ioan, fără să patinez, eu sunt un destul de fin cunoscător al handbalului, urmărind de când mă știu fiecare meci al echipei naționale, dar nu ca orice spectator, ci ca unul ceva mai implicat și ceva mai atent la orice detaliu care formează fenomenul.

...De foarte multe ori am fost martor la ratări la mustață, la fir de păr, ale victoriilro care s-ar fi transformat în medalii, dar aproape niciodată aceste ratări n-au venit din lipsă de valoare, ci din cauza mentalității, oricât de clișeic ar suna, din cauza fricii de succes, din cauza presiunii, din cauza arbitrilor, din cauza... românismelor.

...Și pentru că aceste fete mă reprezintă direct, fiind naționala României, pentru că sunt plătite (prost, dar plătite) pentru asta, pentru că din fragedă pruncie fac acest sport, pentru că, așa ca orice om ce activează într-un domeniu public, sunt persoane publice - pentru toate astea, am crticat, uneori, am înjurat, când eșecurile nu veneau din cauze sportive. Și am lăudat când era cazul. Dar nu mi-am făurit niciodată merite, pentru că...

...un amănunt important este cel al însușirii meritelor. Nicicând nu mi-am arborat merite pe motivul că, vezi doamne, aș fi român și le-am susținut mereu. Nici în acest articol, de altfel, am specificat asta la final. Pentru că nu-i adevărat, nu le-am susținut mereu. Acum, am scris ceva din perspectiva unui observator fericit. Dar la anul, am să cred.

...Cu acest text nu am vrut decât să fac cunoscută performanța, pentru că este una. Și încă mare. După două înfrângeri dureroase, cu moralul rupt, cu patru jucătoare exponențiale lipsă, de talie mondială (Carmen Amariei, Paula Ungureanu, Cristina Vărzaru, Ramona Maier), cu danezii în cap, țara gazdă, cu arbitrii de casă ai nordicilor, cu toate acestea, fetele au obținut o medalie. Dar mai mult decăt atât, au învațat, la dracu, în sfârșit, ceva din eșecurile trecute, au învățat că putem câștiga și ele ceva, împotriva istoriei de "popor blând".

...Rușine celor care critică fiecare înfrângere și își sustrag merite din victorii, clar! Un exemplu este cel al "iubitului" tău Băsescu, care, în 2005, la finala Campionatului Mondial de handbal feminin (România-Rusia) a fost primul spectator în sală, iar după o reușită extraordinară la nivel de cluburi a lui Oltchim Râmnicu Vâlcea, s-a înființat îm sala de sport și-a-nceput să-i tragă la poartă, din șapte metru, portăriței Luminița Dinu Huțupan. Iar acum, după victoria de ieri, vrea să le decorezela palat. Dar n-a făcut un scaun în sală, nu o sală, dar nu a acordat nicio privire sportului...

...Uită-te-n presă, bunăoară: pe prima pagină se animă Becali, faptul că Adrian Cristea și-a uitat chiloții la Bianca Nu-știu-Care-Pițipoancă, faptul că Geroge Copos a tras un gaz, la amiază... Dar aseară, toți erau români, iubitori ai hadbalului de când se știu.

...Da, nu merităm nimic. Nici eu, nici alții! Fetele ar trebui să-și ia medaliile, să le ascundă în beci, și să-și dea jos de pe față drapelul româniei, pe care l-au pictat la premieră.
 
Postat de catre Adrian A. Agheorghesei la data de 2010-12-20 20:09:12
         
 
  guriști cu cleata  
Postat de catre ioan peia la data de 2010-12-20 19:09:01
         
 
  Eu mă întreb așa, într-o doară, cam cît entuziasm național ar mai fi rămas pe fundul castronului dacă gagicile luau papară și cam ce cronici le-ar mai fi băgat în seamă!
Mi-e imposibil să nu observ acest comportament - și există o istorie în acest sens - de guriști cu cleta, funcție de cum pică zaru' în țarcul norocului: am pierdut? - suntem niște nulități notorii, înjurăm pe înfundate! am cîștigat?... ohoooo! suntem cei mai cei de pe mapamond, frate!
Noi nu vom fi în stare în veci să ne temperăm salturile astea acrobatice dintre pisc și groapă!
 
Postat de catre ioan peia la data de 2010-12-20 19:08:41
         
 
  err : îmfrângere CU Spania  
Postat de catre Adrian A. Agheorghesei la data de 2010-12-20 15:44:59
         
 
  Da, în final, a meritat. Nu știu la care înfrângere Spania te referi,pe ele le-am căpăcit. Poate Suedia...

Dap, mare performanță. Mă întreb, în ce domenii mai suntem pe locul 3 în lume...

Mulțumesc, Tania. Pupici:)
 
Postat de catre Adrian A. Agheorghesei la data de 2010-12-20 15:44:28
         
 
  Multumesc, Adrian! Am citit in lacrimi aceasta cronica a ta. Am fost si eu cu sufletul si cu nervii si cu pumnii stransi alaturi de ele, neuitand inca de infrangerea cu Spania. Si a meritat.
O cronica scrisa la fel de concentrat ca si jocul fetelor noastre. Felicitari. Si tie, si lor.
 
Postat de catre Tania Ramon la data de 2010-12-20 05:20:15
         
 
  Pentru cei mai puțin sau deloc informați:

- Handballul la cel mai înalt nivel se joacă în Europa. Turneul final al Campionatului European de handball este cel mai puternic campionat din lume. Așadar, locul 3 la europene înseamnă, de fapt, locul 3 în lume.

- Cristina Neagu a câștigat:
* titlul de cel mai bun inter stânga al competiției, fiind aleasă în echipa ideală a acestei întreceri
*titlul de golgheter al competiției, reușind 53 de goluri, din 105 aruncări (6,6 goluri/meci)
*titlul de cea mai bună pasatoare - 36 de pase de gol (4,5/meci)

- Talida Tolnai a avut, în finala mică, un procentaj al mingilor apărate de 53 la sută (enorm/fantastic). E ca și cum, la fotbal, un portar ar scaote 20 de suturi și 3,4 de 11 metri :D.

- odată cu ocuparea locului 3, România a obținut și calificarea directă la turneul final al Campionatului Mondial, din decembrie 2011

Echipa României:

Paraschiv Magdalena
Florina Maria Chintoan
Adriana Nicoleta Nechita
Cristina Neagu Georgiana
Aurelia Brădeanu
Oana Manea Andreea
Paula Claudia Ungureanu
Ada Emilia Moldovan
Valentina Neli Elisei Ardean
Talida Tolnai
Miaela Maria Tivadar
Melinda Anamaria Geiger
Ionela Stancu
Cristina Vărzaru
Oana Șoit
Roxana Han
Adina Laura Fiera
Mihaela Smedescu

Radu Voina - antrenor principal
Luminița Dinu - antrenor secund
Mariana Georgescu - medic
Victor Baciu - kinetoterapeut
Ionescu Adrian - kinetoterapeut
 
Postat de catre Adrian A. Agheorghesei la data de 2010-12-20 04:32:35
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE