FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Atentat la coliva poetului A.P
Text postat de Ioan Jorz
(Lui P.Mocanu, Esmintescu, Tudorel, și altora)

Când moare un poet, se știe
Că sar toți cioclii, fără mumă;
Se bat pe țoale, pălărie,
Dar și pe gloria... postumă!
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  Exista om fara prieteni si dusmani? Exista om fara laudatori si denigratori? De ce ar face exceptie Adrian Paunescu?
Fara suparare, epigramist, dar cred ca mergi prea departe cand spui ca cineva l-a denigrat pe Adrian Paunescu cu un scop. Pur si simplu, a spus ceea ce gandea de mult. Era dreptul lui la opinie si ultima ocazie de a si-o mai exprima. Nu putea sa o scape...
 
Postat de catre Marian Tudorel Lazar la data de 2010-11-09 17:27:03
         
 
  Mi-a placut epigrama.
Cat despre cei care au vorbit despre Paunescu, acum, la trecerea lui in nefiinta, cred ca se impart in doua categorii:
1. Cei care nu mai au nevoie de publicitate pentru ca oricum sunt mari si tari: Adrian Nastase, Florin Piersic, Traian Basescu, Vadim Tudor, Mircea Dinescu, etc. Oameni care chiar l-au cunoscut.
2. Cei care incearca sa se bage in seama si sa isi faca un nume dand in poet, mai ales ca el nu le mai poate raspunde.
 
Postat de catre General Motors la data de 2010-11-09 17:06:07
         
 
  dixit hermeneutul lăzăruș, două coarde ș-un arcuș!  
Postat de catre Gheorghe Rechesan la data de 2010-11-09 15:38:44
         
 
  Faptul, ca toti au simtit nevoia sa spuna ceva despre Adrian Paunescu, nu inseamna ca s-au batut pe gloria lui postuma, este doar o dovada a faptului ca, intradevar, Adrian Paunescu a fost si ramane un poet national. Deci, din punctul meu de vedere, nu vad nimic gresit in faptul ca, i s-ar inchina, nu una, nu doua, ci doua mii de poezii, de la doua mii de poeti romani. Fiecare a resimtit, in felul lui, durerea pierderii acestui CUNOSCUT. Pentru ca este total gresita ideea ca pe Adrian Paunescu l-au cunoscut doar cei care l-au atins, au stat de vorba sau au dat mana cu el. Oricine i-a citit poeziile sau a ascultat cantecele ce i-au folosit versurile, l-a cunoscut. Si toti erau in dreptul lor sa scrie ceva despre el, inainte, in ziua mortii sau imediat dupa moarte. Nimeni nu avea, insa, dreptul sa-l monopolizeze. Iar, daca a gandit cineva astfel, nu a gandit cu inima, ci cu orgoliul si ingamfarea.  
Postat de catre Marian Tudorel Lazar la data de 2010-11-08 19:11:52
         
 
  Domnule profesor Buricea,
Onorabilul proprietar e un bun creștin și probabil se conduce după perceptul "Nu voi pedepsirea păcătosului ci îndreptarea lui!"
 
Postat de catre Gheorghe Rechesan la data de 2010-11-08 13:04:13
         
 
  Domnule Profesor Cristescu,
în loc să vă cruciți la jignirile vehiculate mai jos, ar fi mult mai eficient să aplicați sancțiunile de rigoare, așa cum ați promis!
Aștept să-mi confirmați consecvența de care faceți atâta caz!
 
Postat de catre Mihail Buricea la data de 2010-11-08 11:52:07
         
 
  Ioan Jorz, se termina...
Andrei, nu l-ai cunoscut si nici nu l-ai s
 
Postat de catre ecsintescu virtual la data de 2010-11-08 00:00:12
         
 
  L-am cunoscut pe domnul Paunescu in mod personal. Am dat mana cu domnia sa, am discutat despre literatura, politica, si despre viata in general. Nu imi asum niciun merit, pentru ca natura relatiilor mele cu domnia sa au fost de ordin profesional. Ghorghe, ca sa dormi linistit, afla ca discutiile mele cu dansul s-au purtat intr-un dezacord total, atat in plan literar cat si in plan politic. Faptul ca i-am pastrat un real respect se datoreaza credintei sale sincere in socialistmul stiintific precum si patriotismului sau nedisimulat. I-am spus: "Domnule Paunescu, indiferent de natura convingerilor dumneavoastra, pentru faptul ca luptati pentru o credinta, pentru o cauza pe care vi-o asumati, aveti tot respectul meu". Domnia sa mi-a replicat si reproduc din memorie: " Domnule Fred, daca fiecare dintre noi am avea un ideal, lumea ar avea de ales intre cel putin doua idealuri, intre al meu si intre al dumneavoastra. Indiferent ce ar alege, faptul ca ar opta pentru unul dintre ele ne-ar apropria mai mult de o forma ideala, oricare ar fi ea, dar nu ascund faptul ca sunt convins ca romanii s-ar intoarce mai degraba spre idealul formulat de mine."
Respectul, Gheorghe, nu este un dat de la natura. Respectul se castiga prin barbatia cu care iti aperi convingerile, indiferent de natura acestora si indiferent de majoritatea conjunturala care le apreciaza. Adrian Paunescu ar fi ramas in memoria noastra doar si pentru faptul ca a murit pastrandu-si convingerile nealterate de nimic. Bune, rele, nici nu mai conteaza. A fost un mare barbat si un poet de elita al vremurilor sale.

Si da, l-am condus astazi. Si am baut....
Si astazi.
 
Postat de catre Andrei Florian la data de 2010-11-07 20:39:21
         
 
  PSS.
Doar lui Radu,
Maestre, probabil că enervarea ta e motivată de amintirile "Flăcării" la care mi te imaginez participind cu entuziasm adolescentin. Poate că și Jorz (pe care mi-l făcuși amic, doar pe considerente de domiciliere în aceași zonă geografică, deși nu-l cunosc și n-am schimbat o vorbă pînă acum , nici măcar pe mess cum am schimbat cu tine) va fi închinat un pahar cu bardul de la Bîrca într-unul din desele sale peripluri sale prin vestul țării.
Găgăuții ce închinară omagii, unii cred cănici nu mergeau de-a bușilea în perioada aceea nu-și asumă nimic, ștegîndu-și poltroni la fugă. Ego, te absolvo! El, să fie iertat!
 
Postat de catre Gheorghe Rechesan la data de 2010-11-07 16:34:32
         
 
  er. eveniment, flămînde, nu mai puțin de 4 omagii

PS prin prisma gestului meu epigrama lui Jorz mi se pare nimerită.
 
Postat de catre Gheorghe Rechesan la data de 2010-11-07 16:21:10
         
 
  lui Radu, d-lui Cristescu și tutror antrenați în reprobabila vervă a unui evenimet trist,
E clar că trebuia să păstrăm un moment de reculegere prelungit (poate chiar de vreo 3 zile)dar europeea e și de data asta imprevizibilă, are "valorile" ei gureșe care au prins a ciripi flîmînde, nerăbdătoare să apuce barem un bob din colivă. Am greșit cerîndu-le din firească decență să tacă, stîrnind o furtună în paharul cu sifon răsuflat (între timp "poietul" ce a comis nu mai puțin de "omagii" lipite pe ferpar și-a șters bîiguielile ditirambice)
N-am pus la îndoială solemnitatea respectuoasă a gestului, m-am îndoit doar de oportunitatea lui.
Am fost pus la colț cu huiduieli de parcă eu aș fi mînuit hîrlețul și aș fi întins palma după colacii tradiționali. Isteria celor care se bat cu o cărămidă de polistiren în stern cît l-au iubit, admirat și citit pe bard e grețoasă (să ne amintim de înmormîntarea lui Nichita cînd doliul, durerea au fost nesimulate)și tocmai cei care ar trebui să tacă compun epitafuri.Să-i lăsăm măcar pe cei care l-au cunoscut cu adevărat pe poet între poezii să o facă (comparați isteria de aici cu acest gînd pios de pe alt sait: http://www.roliteratura.ro/text/pentru-o-clipa-doar-numai-pentru-una-opriti-acele-ceasornicului-si-daruiti-ii-linistea.html#comm46682)și să le spunem mocanilor, tudoreilor și clonelor bîrfitoare: psssst! tăceți, trece un om spre purgatoriu!
 
Postat de catre Gheorghe Rechesan la data de 2010-11-07 16:19:08
         
 
  am scos steluta acordata de Tavi Ciurtin acestei subproductii. a face haz de 2 parale pe tema mortii unui om, chiar in ziua inmormantarii, mi se pare inimaginabil. Emanuel, imi asum injuratura de aseara, cu tot cu consecinte.  
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2010-11-07 10:11:51
         
 
  "Despre morti ,numai de bine!"

Am citit mai jos și m-am crucit! Credeți că este frumos cum ați procedat?
 
Postat de catre Emanuel Cristescu la data de 2010-11-07 05:55:07
         
 
  Ioane, uite că mi se făcu milă de tine și îți traduc totul pe înțelesul tău.
Se spune că Eminescu plecând de la prietenul său, Ion Creangă, la o oră înaintată din noapte, după citeva sticle de băutură consumate împreună, în apropierea propriei case realizează că și-a uitat câteva lucruri la amicul său, lucruri printre care se numărau și pălăria și bastonul. Eminescu se întoarce să și le recupereze. Derajat fiind de bătăile insistente în poartă și mahmur fiind, Creangă iese afară înjurând și întreabă: cine ești de îmi tulburi somnul?
Replica lui Eminescu a venit spontan, bineânțeles, în versuri:

”N-am venit să-ți tulbur somnul,
.......
am venit să-mi iau paltonul,pălăria și bastonul,
........”

Temă de lucru individual:
1. Găseste restul de versuri cu ajutorul prietenului tău, Google, și completează spațiile libere.
2. Găsește legătura dintre versurile găsite pe internet și încearcă să asociezi elementele date, adică pălăria și bastonul.

Dacă nici așa nu înțelegi, faptul că mă găsești ”ininteligibil” este numai vina ta. Sau a lui Google, mă rog.
Noapte bună!
 
Postat de catre Andrei Florian la data de 2010-11-07 00:04:59
         
 
  "ești lampagiu
...în ceasul greu!
dăm foc, dam foc, ...felinarelor!"
și... stelelor!
:))
t.
 
Postat de catre Octavian Sergiu Ciurtin la data de 2010-11-06 23:46:42
Parcurge cronologic comentariile acestui autor
Text anterior       Text urmator
         
 
  Cum te poti bate pe gloria postuma? Se da, cumva, pe baza de testament? Pentru ca, daca este asa, nu cred ca gloria poetului Adrian Paunescu ar fi ceva de care sa-ti fie rusine sa primesti! Nici ceva de care sa-ti bati joc...  
Postat de catre Marian Tudorel Lazar la data de 2010-11-06 23:40:53
         
 
  trecem obtuzul insemn!  
Postat de catre Petre Mocanu la data de 2010-11-06 23:18:00
         
 
  S-a trezit spiritul critic din tine, Ioane?  
Postat de catre Andrei Florian la data de 2010-11-06 21:59:18
         
 
  Idioată e mă-ta, că nu te-a-nvățat ce și cum e cu semnele de punctuație! Analfabetule! Se pune semnul mirării, după idiotule... ! Adică, Idiotule! - dacă mă înțelegi! Și tu ești o capră de Pleșcoi, o capră mai proastă, și mult mai neatrăgătoare, desigur, dacă "marinelu" n-a băut îndeajuns! Da', mai știi? Poate ai noroc, pe post de ied!  
Postat de catre Ioan Jorz la data de 2010-11-06 21:45:23
         
 
  hai sictir, idiotule  
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2010-11-06 21:29:30
         
 
  Ștefăni(mi)cule, credeam că ești dus... cu caprele, pe la Pleșcoi! Ai apărut, așadar, ca mutu' după furtună, să mă înjuri. Mulțumesc! Asta îmi dă dezlegare la comentarii, obiective, pe alte site-uri de literatură! Mă bucură prezența-ți, pe pagina mea! Ne mai auzim! Mi-ai dat de lucru.

Ioan J
 
Postat de catre Ioan Jorz la data de 2010-11-06 21:21:55
         
 
  oameni buni, a murit un om, lasati sa treaca macar 3 zile.
iar tu, Jorz, macar scrie-i numele intreg, daca la altceva decat o epigrama stupida nu te duce capul.
 
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2010-11-06 21:04:10
         
 
  AAA, da, nu-l știam :) ...
Dar lasă că se hotărărsc ei...
 
Postat de catre Andrei Florian la data de 2010-11-06 21:02:15
         
 
  E bună! Chiar așa, trântită!

Ioan J
 
Postat de catre Ioan Jorz la data de 2010-11-06 20:52:18
         
 
  Mișto, Andrei. Pe ăsta-l știai?

Doi tovarăsi într-un bar plini de negri. unul dintre ei:
-Băi, albule, mama ta e grasă!
Tovarășul său:
-Care alb, amice, nu vezi c-aci-s numa' negri?
-Lasă, bă, că se hotărăsc ei care.
 
Postat de catre Adrian A. Agheorghesei la data de 2010-11-06 20:50:10
         
 
  AAA, mi-ai adus aminte de un banc:
Doi amici, la un pahar, plus multe altele, mă rog, spuneau bancuri:
La un moment dat, unul dintre ei nu-și mai aduce aminte un banc și îi scapă o injurătură
- P... mă-sii?
- Pai ce, mă, ăsta e banc?
- Nu e, dar nu-i așa că-i bună?
 
Postat de catre Andrei Florian la data de 2010-11-06 20:44:32
         
 
  AAA
DE LA TINE REȚIN, ÎNVĂȚ, RENUNȚ, MĂ DESPRIND, DAR TOTUL CU DRAG...ASTA SĂ REȚII
 
Postat de catre Petre Mocanu la data de 2010-11-06 20:40:54
         
 
  Nu știu dacă e banc, Jorz, e o chestie trântită de mine, acum, pe moment. Merge lăngă topicul tău, zic.  
Postat de catre Adrian A. Agheorghesei la data de 2010-11-06 20:31:12
         
 
  Bun, și de actualitate, bancul! Poate îl citesc și cei care se simt cu stihul pe căciulă! A.A.A, mulțumesc de trecere! Cu amiciție,

Ioan J
 
Postat de catre Ioan Jorz la data de 2010-11-06 20:30:02
         
 
  Florian, dezacordul ești tu... și tot de la băutură ți se trage! Doar că n-ai băut tu.

Ioan J
 
Postat de catre Ioan Jorz la data de 2010-11-06 20:27:59
         
 
  Err: i-l/ într-o zi  
Postat de catre Adrian A. Agheorghesei la data de 2010-11-06 20:25:30
         
 
  (acum 3 zile)

Discuție între doi amici de pahar și stihuri.
-Cum merge, Mărine?Ce faci? Scrii oareșce?
-Da. Merge. Fain, am izbutit s-o fac simțitoare, de-ți chiue sângele-n oase.
-Ia, ia!
-I-auzi: "O, barde de sânge și stele/ O, genu pe-altar românesc/Tu, rază a viselor mele/Te-ai dus în tărâm îngeresc!/Te plânge un neam, Prometeu/ Eu plâng de pocnesc în plămâni/ Tu, geniu' al geniului meu/ Să-i aperi de sus pe români"! Ce spui?
-M-a luat cu frison la peacemaker, Mărine! Colosal, universal, etern stih! |Da' cui î-l dedici?
-Lui Păunescu!
-Păi, n-a murit, Mărine, te-ai tâmpit?
-Eh, lasă, că mai are oleacă. În o zi, două, crapă. Și vreau să fiu primul care-i mărește măreția.
-Păi, și dacă nu moare?
-Mh... La asta nu m-am gândit. Atunci, i-l dedic lui Vieru.
-Genial, Marine!
-Mulțumesc, Costine!

 
Postat de catre Adrian A. Agheorghesei la data de 2010-11-06 20:23:14
         
 
  "domnule recheșan"?... a tunat și v-a bruscat...  
Postat de catre Petre Mocanu la data de 2010-11-06 20:19:09
         
 
  cum v-ați găsit, cucoane, apreciez prea mult pe cineva din zona voastră, nu pot fi global...și pe tine jorjică, nu te disptrețuiesc, ăncă...dacă te dai cu tâmpiții, mă mai gândesc...  
Postat de catre Petre Mocanu la data de 2010-11-06 20:16:15
         
 
  Bâlbâiala e de la la băutură, desigur, precum și dezacordul ...  
Postat de catre Andrei Florian la data de 2010-11-06 20:15:21
         
 
  Ioane, nu e de mirare ca nu înțelegi nimic, dar nu-i așa că că îți vine bine? Mă refer la la baston și la pălărie.  
Postat de catre Andrei Florian la data de 2010-11-06 20:12:55
         
 
  Mulțumesc, domnule Gheorghe Recheșan, pentru comparația cu rodia, coaptă! Cât despre gogoneaua murată, ce să zic, știm cu toții cine este. Deși, după toate năzbâtiile "portocaliștilor" - parcă gogonea plouată mi-ar suna mai bine! Cu simpatie,

Ioan J
 
Postat de catre Ioan Jorz la data de 2010-11-06 20:11:00
         
 
  Florian, ininteligibil, ca de obicei! Ești în stare de ebrietate, pardon, în stare de orice?! Că n-am priceput nimic, dacă o fi ceva de înțeles! Pa!

Ioan J
 
Postat de catre Ioan Jorz la data de 2010-11-06 20:06:42
         
 
  Merci, maestre, eu, care nu scriu și nici nu gust epigrame, cred că e foarte izbutită!
Replica lui florian, catrenist cătrănit la ocazii solemne, în ciuda intențiilor mai mult decît onorabile, e ca o gogonea murată pe lîngă o rodie coaptă.îi doresc să o savureze în colectiv la Nașu'!
 
Postat de catre Gheorghe Rechesan la data de 2010-11-06 20:06:41
         
 
  Bade Ioane, ai gătat coliva?
Hai, ia-i pălaria și bastonul
Că-ți curge-n copârșeu saliva
Și mână-ți mai departe faetonul
 
Postat de catre Andrei Florian la data de 2010-11-06 20:01:29
         
 
  Un hatâr făcut domnului Gheorghe Recheșan, care mi-a cerut să postez (și)în pagină următoarea replică versificată:

Atentat la coliva poetului
(Lui P.Mocanu și lui Esmintescu)

Muri poetul... cred că-n van,
Că, deja, are-o soartă tristă:
Îl plânge-n versuri un Mocan
Și nea Sughiț... într-o batistă!
 
Postat de catre Ioan Jorz la data de 2010-11-06 19:46:01
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE