FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
(7) Duminici cu Nicolae
Text postat de nicolae tudor
DE MÂINE NU SE MAI UMBLĂ DESCULȚ

Dimineață devreme, pe stradă, nu erau decât șoferii și croitoresele. Mai târziu trec câteva fete la lacu’ lu Marghiloman să se-așeze cu c...ru-n apa rece.
La orizont se-apropie iarna ca o prigoană. Și va așteapta pe pragul casei, ca un câine flămând, să deschizi ușa și să-i dai.
Au început să cadă pantalonii de pe duminicali. Acum își arată izmenele.
Barbazână nu are, să nu-i facă năduf între picioare. Are doar un căruț și-un aparat de sudură cu care jupoaie pielea de pe om!
Traian stă cu mâinile-ntinse, parcă-s aripi în zbor. E opărit la subsuori - de muncă. O să-l mângâie acasă nevasta cu „Jecolan”.
Nu vorbesc încă, îl așteaptă p-al treilea să râdă de ei.
- Dacă era Calaie...! nu mai are răbdare Traian. Haideți, mă, că viața-i cel mai mare frumos!
Iată cum, omul, orice-ar trăi, se simte la țăruș, cu lațul sugrumându-i gâtlejul. Nu poate respira decât sufocat. Nu poate să-și dea drumul, să trăiască deplin. A devenit dependent de țăruș. El nu e-n stare, să vină altu s-arate cum se mănâncă și se râde, cum se-nchină, se-nțelege sau se face avere. Să... ejac-leze ăla! Tu trebuie să fii prin preajmă, precum câinii în jurul farfuzei aflată-n călduri.
- Tu știi ce zi e azi? se-apropie Barbazână, verbal, de el. E ziua ta.
- De la Traian pân la Dumitru e ca de-aci la Decebal.
- Azi e Sântu’ Dimitrie Ba-sa-ra-bov.
- Basarabescu, poate vrei să zici. De ce te-ntorci cu fața către ruși?
- Mă râcâi la vorbă? Basarabov a salvat poporu' român.
- Ăla care a fost al nu știu câtelea după Lenin? De la ce l-a salvat?
- Mai citește.
- Lasă-mă cu „bov”-u’ tău. Înseamnă că trebuia să fie zi națională.
- N-o să fii niciodată lămurit. Ești gnostic sau ateu?
- Dacă io cred în Dumnezeu, ce sînt? Cred, da’ nu sînt credincios.
- I-auzi, bate clopotu’, du-te la biserică!
- Aia-i, că nu vreau să mă duc! Du-te tu!
- Dacă crezi, înseamnă că ești normal.
- Nu sînt.
- Sîntem toți răi?
- Zi-ne, mai exact, haramgii. C-avem legi pentru oameni și funcționează aia pentru animale.
- Și răi de jos, și răi de sus.
- C-avem viață de porunceală, de-aia.
- Viața e ca apa. Vrei să aibă un pic de gust? Pui dulce-n ea; dacă vrei să te amețești, pui alcool. Când te-apropii de femeie, e mai ceva ca tăria, e-o amețeală pe care ți-o dă înalțimea. Da’ se consumă repede, moare ca flacăra chibritului.
- Ah, m-a luat iar cu rău’!
- Cum așa?
- Nu-ți dai seama prin câte ierni am trecut? Mi-e teamă că m-am făcut puturos, așa mi-a zis az-noapte nevasta.
Epuizatul din fața mea e palid și merge șontâc. Trebuie să facă tot timpul ceva, altfel nu poate să mănânce. După amiază o să meargă la unu mai sărac decât el, unu care n-are-n curte decât o frunzuliță căzută din pom. L-a rugat: „Dau crucea jos, n-o cumperi tu?” Și-l bucură că doar dă scrisu’ jos și scrie altu’. Plus că are și poză gata pusă. Acasa lui e tare-ngustă la față, da’ nu știe de ce. Așa-i și la Didina. Și-n îngustimea aia Didina are afumătoare, băiete. Are și cotețe, are de toate!
- Mai trăiește donșoara Didina?
- Are 94 și trăiește. Acum afumă babic; face-n cantități mari și vinde. Da’... mersi,-l are pe fisu-ăla care stă acasă, și pe fisu-ăllaltu’ care-aduce de la abator. Brava lor! Și blocu’ lângă ea. Numa colonei!
- Tu ții socoteala la toți?
- Cică are acte. Sanchi!
- Pe ce are?
- Are acte de... vecin. Cu-un supraom. Și... cin' se pune cu ăla? Mă lupt să obțin și io acte de vecin cu ea - dacă ies mâine-poimâine ăștia cu babicii!? Nicolae, lumea se-așează-n matcă, se-așează ca zațu’ vărsat în farfuria cu apă. Ca peștii-n acvariu: unii la un loc, alții mai într-o parte. Tu ce faci, Singurule?
- Privesc zațu’: oricât l-ai tulbura, se-așează-ntotdeauna-ntr-o formă de om.
- Grăbește-te să prinzi un loc. Să ieși și tu ceva, să vadă lumea c-ai ișit. Că, de mâine, se strâmtează. Tareee!! Fii și tu măcar vecin cu cineva! Vino vecin cu mine! Știiu, tu vrei să plecăm la luptă? Hai la luptă! Rusu trecea cu țigara-n gură pe sub apă și pe noi ne găseau dracii de frig! Simțirile sunt și ele pân la un timp, da’ se termină cu ele. Mai bine stai pe c...ru’ tău, că n-o să mai ai loc să treci pe stradă. A ajuns nesimțirea la modă. Am văzut în cutia de poștă!
- Nesimțirea nu știe ce-nseamnă să-ndulcești o damigeană cu o juma de pepsi să iasă... pecsi!
- Io, dac-aș fi primar, aș face program: de la 18-19 se mănâncă - sunt unii care numa beau! De la 19 la 20 să se bea, că sunt unii care nu beau! Iar de la 20 la 21 să te iubești! Că sunt mulți care...
- Io aș muta străzile prin fundu’ grădinilor, e nevoie urgent de o altă linie a dreptății...
- Ai voie să faci orice, doar nu ai voie să nu faci.
Dau drumul la gaze. Dacă mai trăia Desculțu, de deseară se încălța.
Pe stradă trec credincioșii de la slujbă. Recunosc câțiva. Sunt la costum și merg țanțoș. Privesc înspre noi cu o detașare amestecată cu dispreț, ca și cum ar trece pe malul gârlei. Iar gârla e iadul. Adică noi.
Biserica să stârnească, oare, omul împotriva omului? Să nu cultive ea iubirea, să nu-l împingă să sară în ajutorul aproapelui măcar cu privirea?
De s-ar salva cineva. Măcar ei, credincioșii.


OMUL CU PORCUL

E toamnă. Cum se crapă de seară, îți cade noaptea–n cap, ca și cum ai stinge becul.
Frunzele dau năvală și-mi trec pragul. Vor să le văd. Cobor privirea peste verdele-mpestrițat cu galben.
Frunzele… bolnave parcă-s înflorite!
Îmi trece pragul și Omul cu porcul.
Omu-l afli din două vorbe scăpate.
- „Măi… nu!” lărgește gura la porc. (Și bate din picior. Dar porcul n-ascultă și intră în local). „Ce bătaie ți se cade ție!” Dă-mi una să am tupeu, că merg la-mpăcăciune cu ăsta… „Măi, tu ești bolovan!” Dă-l în gărdurariță, s-a-ngrășat ca un porc! E cât malu’ și rupe șirele lu alea micile. Îi dau mâncare mai ușoară, l-am pus la regim… Face față și la trei pe zi! După ce iau mălaiu’, -i dau și lui porția! Atât îi spun: “Hai, Vasilică! (am mers numa cu numele de Vasile, nu m-am complicat) Hai la treburică!” Și-și dă interesu, ne înțelegem din priviri. Merge slobod, că nu-l duc la tăiere. Ba chiar o ia-nainte și mă ceartă: ” Hai mai repede, că fac pe mine, vrei s-o bag îndoită, că nu-i cu sculatu’ tău, e cu-al meu?” Stă la roșu la semafor, da’ nu mai merg pe departe, că-i greoi. „Măi, tătălăule!”
- Ce-nseamnă?
- Că nu-nțelege ce vorbesc io! „Da, mă, da, mergem! Vrei să spun mereu: Da, da, da? Îl aștept pe Radu, ia vezi, nu se vede? E greu să mă-mbrac gros, așa cum greu mi-a fost și să las căciula! Am văzut-o p-aia cu câinii, era cu ăla bălanu'. Mergea înainte și io înapoi! Ea habar n-avea, nu m-a văzut, da’ am văzut-o io! Toată vara am strâns hălci de nailon. Când nu s-aștepta nimeni a căzut bruma peste ardei. “Ha, am strigat, v-am ajuns din urmă!” În fiecare seară i-am acoperit! Și-i dau scump, că nu i-am cules din pom! O… curiozitate: io nu câștig de-acolu de unde muncesc! 'S numa hoți la piață. Și nu poți să te bagi. Îi fac atenți pe clienți strângându-i de mână. Hoții-și bat joc de mine cum vrea buricu' lor, mereu m-amenință: ” Fii atent, diseară te fac!” Da’ tot i-am dat lu unu cu tasu-n cap. Hoții lovesc când e-nghesuială, ori când plouă sau e arșița mare. Cu poliția… acoalea! Atunci mă fac că nu văd, mă-ntorc cu spatele. Au ajuns să aibă tupeu: a plecat vecinu' la wc și mă-ntreabă: “Pot să fur sacu’ ăla să mă am și io?” Tac, fi’ndcă dorm acolu și vine noaptea c-un pietroi de mi-l trântește-n cap. Cine-l prinde? (…) Și mâine cică-i sărbătoare. Dacă stau și mâine, ce fac? În călindar îs numa sărbători! Nevastă-mea, a draculi… of, Doamne iartă-mă, că nu-i a draculi (se-nchină), e la biserică. Dumitra o cheamă și azi e ziua ei… Îmi zice mereu: “Nu mai fuma, mă, i-oti ce scrie pe ele! Barem fumează și tu de-alea fine!” “Da’, ce, io găsesc banii pe drum?! Fumez după cureaua mea…” Să-i duc niște flori - boala ei florile! Unu s-a chinuit paișpe ani cu nevasta, era paralizată la pat. M-a ferit Dumnezeu. Și-n loc să se bucure c-a scăpat, îi duce doru'… Eti-lăi! „Măi… ghiorlane, stai locului. Ce-ai, mă, de suferi?” I-auzi cum face, “Ih, îh!” De… gras! Fi-mea-i menajeră la un doctor, stă-n orașu-ăla, a' lu JeRe. Stă la plajă, ca noi pe prundu’ Buzăului... “Tată, trimite-mi analizele că vrea să le vadă docturu'! Vino-aici că vrea să te facă bine!” "Nu viu, fă, nu viu, nu vreau să mor p-acolu! Io sînt f-tut-născut aicea! Și… de unde bani?!" Cum să te mai ajungi dacă s-au făcut comode muierile? Săpun de casă nu se mai face, nu se mai spală cu mâna... Străinii râd de noi, ne fac “Mămăligari”. Da’ ei mănâncă... cereale, iar aia-i tot mămăligă! Înainte puneam douășpe ouă în prăjitură, acuma… doar două și niște mălai, să fie galbenă. Am ajuns să mâncăm pâine uscată, să ișim la vopsea. Eh! Să-mi fie mie bine, nu mă-nteresează de altu', ăsta-i crezământu' de azi… Obrazu-i mare, mă! Sîntem toți niște jagardele, unu și unu! Cum să ne mai rabde și Dumnezeu când tac-su îi face lu fii-sa? Știi cum e mintea mea? Îm-bâc-si-tă! Oare, trebuie neapărat să fim deștepți, dom’le? Am zăcut azi în fața televizorului. Telejurnicu: nu știu ce și pe dincolo! Io n-am un leu și ei vorbesc de miliarde! Dumnezeu ne-a arătat calea și pe urmă nu s-a mai băgat!
Intră Radu - amărăștean de-al nostru, lucrează la “Texti(co)la” pe o mașinărie poreclit㠓Mamaia”! E julit tot. Ce-a făcut el, ce-a dres, s-a urcat pe o magazie și s-a rupt scândura cu el. Zice că, dacă era beat, nu cădea, umbla mai cu grijă.
- Te-am așteptat pe tine. Că vine Radu, că vine Radu! De ce-ai întârziat, ori nu ți-a cântat cocoșu’? Am băut singur! Mă, ce faci?
- Mă-nchei la pravac…
- Credeam că te… deschei!
- Îmi tremură mâna, că n-am luat jocu’! Mi-a dat aia bătrână niște ciorbă și nici n-am putut s-o duc la gură, ziceai că bat ouăle! Am dormit la stradă și m-au zguduit mașinile de mi s-a deranjat măseaua. Și-a-nceput… iar! De nervi m-am băgat cu bătău’ la porc ( am o… râgoace! ) “Ai mâncare, apă… de ce mai guiți, mă, vrei să râdă vecinii de mine că nu-ți dau să mănânci?” I-am dat c-o scândură, i-am dat să mă țină minte!
- Ce-al draculi te-ai făcut! Nu erai așa!
- Și tu de ce lași toți țiganii să ia apă de la tine?
- Măi, Radule, e pomană… Poate, săracu, n-are-o pâine… Știi, mă gândesc și la ăla! Câte bine-uri am făcut io… Țiu mult la oameni, da-s mulți și... pot să țiu la toți?
- Să-mi fie milă? Dă-i draculi, de mine nu-i e milă la nimeni!
- Am un pretin tare bogat, avocăc-tu Ionescu, dă pamblici pe gură! N-are bani de-o bere, tot io dau jumătățica. Arză-o-ar focu' de democrație, e șvaițăr cu găuri! Nu mai înțeleg nici în cer, nici în pământ, cum a ajuns țara asta românească? Au găsit proștii! Și de vină e numa’ sectoru’ feminin! O-ntreb pe mama de nouăj de ani: “Bre, cu cine votezi?” “Cu ăsta, că-i mai frumos!” “Bre mamă, ești o proastă!” Dac-ar fi toți ca mine, n-ar mai dispărea lumea. Mulți mor fără să știe nimic, mor ca proștii. Tocmai a căzut unu pe stradă. S-a omorât singur. Fuma. Dacă doar bea, trăia și-acu. Așaa…avec plezir la cimitir. Popa: “Alleluia, alleluia”… cânta p-acolu. Ducea babele-n eroare! Pe mama! Să nu-mi spui că sifonu-i apă-mpinsă!
- Io am cam întârziat, te las…”Hai, mă, aruncă-te-n stradă!” Ații la el!
Omul cu porcul iese grabit.
Privesc pe geam. Trece o copilă frumoasă, are fustița numa’ oleacă! Dansează! Se… dezmiardă, adică! Porcul… îi dă roată.
E toamnă, iarăși… toamnă.
De-abia toamna târziu se face apa bună.

A FI, A NU FI

Nea Petrică vine gătit la patru ace. Se exclamă: "O-hoo-o!" iar el se justifică rușinat: "Gata, am terminat cu porcii, gata!"
Este foarte răcit. Deseară, după ce va răsturna mămăliga, va lua repede un prosop, va ține ceaunu’ sus și va băga capu-n el să-l atace și să-l scape dogoarea aia și aburu'. Până curg apele de pe el ca după caloian. Nu intră-n cadă din superstiție, de când i-a zis unu: "Mai ai doar două băi de făcut: una-n cadă și ultima pe nailon…" Cu toate că mulți i-au luat seama cât e de calm și i-au prezis 1000 de ani.
Azi a băut un pahar și l-a luat de ochi fiindcă a cam pauzat în ultimu' timp.
- Nu mai beau, îmi zice. Știu cât pun în căruță, vreau să-mi dai o sticlă mare cu apă.
Și-ncepe să stropească pe jos.
- Ce-nseamnă când dai cu apă? îl întreb.
- Viață, Nicolae, viață… Am venit cu... viață! E gestul meu de bucurie adus vouă, celor care stați și vă chinuiți în căldură. Vă rocoresc asfaltu' fiindcă am o bucurie mare. Da' să nu-ți meargă gura carecumva: am fost cu bicicleta la maternitate, la nor-mea, și am legat-o de gard. N-am vrut s-o las aruncată. "Cum e, bine?" am întrebat soția și cuscra care erau acolo înaintea mea. "Da, omule!" Și ne-am îmbrățișat, ne-am pupat pe obraji. M-am închinat cu două mâini! "Și... ce-a născut?" "Gaură!" Și ne-am pupat iar. Și gata. Acu nu știu de unde să fac rost de niște rocoare, că vin căldurile! Mai dă-mi o sticlă, vreau să-mprăștii viață și-n fața prăvăliei, c-acolo-i frumusețea! Să ne-nconjurăm cu viață, omule!

În loc să curgă de bucurie băutură pe gâturi însetate, el varsă apă din belșug, varsă cu inconștiență, că se și miră oamenii ce l-a apucat?

Intră Fleoșconelu și Mișu - omu' cu morții, cel mai sărac din mărginime, dacă-nvârte pisica-n șifonier, nici n-are de ce se agăța.
(Petrică):- Am vin, vi-l arat, da', dacă vă dau, să-nnebunesc! Vă cumpăr de-ăla de rogojină, de l-alimentară…
(Fleoșconelu):- Mă faci să-l măscăresc!
(Mișu):- Beau io. Tata, când avea "mărășești", fuma din ele numa duminica la stradă, în rest fuma tutun din grădină. Aveam ghiozdan din americă, o cârpă din care se faceau izmenele! Mama m-a născut în pielea goală. Cu ce-i pe mine și tot sunt în câștig! O să plouă. Când îl visez pe tata, plouă.
(Fleoșconelu):- Ce să visezi, ești în stare tu să... visezi? Când nu mai poți să duci crucea, apare… Mișu, te pândește și stă acoalea pân-o ia. Și ți-o duce o bucată de drum, o-nfige-n pământ și pleacă. Te tocmesc să-mi duci mâine crucea, cât îmi iei?
- Dacă ești viu, du-ți-o singur…
- Du-te dracului, cum ți-o faci, așa ți-o tragi. Oricum nu-mi place de tine, săracule, prea metecăi. Caut unu să-mi care crucea și nu mi se pare încă nimeni potrivit.
Fleoșconelu a fost un fel de director peste nisipuri. A tras cât a putut. Se laudă:
- Toaletam hârtiile, știam să le belmejesc, nu verifica nici sulea. Băgam c-a venit Buzău' mare și-a luat tot nisipu'… A doua zi ocheam frumos o dună și-o amestecam cu nisip spălat; și făceam iar un... plus. Cereau nisip numa de-ăia de la partid! Și le dădeam nisip cu pământ, bașca ce mă cinsteau și șoferii… Șefu’ meu era un nenorocit care făcea ștate false cu premieri. Că-l mâncau două putori. Pân' s-a aflat. A venit imediat un mare consilier și-a luat un braț de declarații. Cum să-l scap, cum să-l scap, că-l... băga? Pun bani de la mine și dau o masă de ziua mea. Sanchi! Și l-am îndemnat cu coniac, iar când a plecat la wc i-am furat toate declarațiile. Na! L-am suit și-n tren. Era… mangă. I-am dat telefon lu' șefu. "Auzi, mă? (C-așa-i ziceam: mă.) Vezi că te-am scăpat". "Cum?" "Așa și-așa." "Măi, da' diștept mai ești!" Dacă eram prost, muream pe front, în război. Tata a fost în război, dar și eu eram cu el. M-a purtat în desagele lui...
(Mișu):- Unde e moralitatea la români, există?
(Petrică):- Există, da' e secretă...
PĂCĂTOSUL

De Crăciun omul cel mai sărac suferă cel mai mult. N-are nici țigară, nici bănuț să ia un pahar.
Ca niciodată, azi totul e-nchis și nu e nimeni pe străzi. Parc-ar fi singur în acest oraș, în acest univers. Se-nvârte chiaun în susu’ și josu’ străzii, de la un capăt la altul, poate–ntâlnește alt om să-i ceară.
Până la urmă revine la… “Urâciosu’, caietul pe care-l înnegrește cu încă și încă un +.
Și-i încondeiez partea rușinoasă a existenței, parte care se întinde și se dezvelește treptat. Îl încondeiez și simt că-i presar sare peste răni. Astfel viața i se confundă cu cea de pe caiet, se reduce la 1+1,+,+,+… Datoria i s-a făcut deja mai mare decât agoniseala. După ce s-a întâmplat aidoma cu întreținerea de la bloc. Mâine: curentul, apa, apoi mersul cu autobuzul, orice va deveni mai scump decât ce agonisește. Viața i se retrage spre ultimul aliniament. Te-ntrebi ce mai caută pe străzi fără certificat de deces? Încă și încă mai speră prostește că i se va face cuiva milă. Poate a murit cineva care-i seamănă și va fi recunoscut de urmași, poate va fi îmbiat spre ceva aburind sau alcoolind (e vremea colindelor, nu?) poate va primi un covrig cu o gaură cât de mică! Omule, nu-l îndesa pe cap să te sugrume, nu intră, e scris să suferi, să înduri. Înalță rugi spre infinit.
A trăi a devenit o mirare. Exiști doar într-o zonă confuză care te înghite treptat.
Știu, vrei încă un pahar. Să intri în amețeala aia care te face să nu mai simți nici că ți-e foame, nici altceva. Să nu mai vrei aer sau lumină spre ochi. Să-ți ajungi ție-ți, așa… bolovan, pată sau geamăt ce ești. Să nu mai conteze că te arde-n capu’ pieptului sau la încheieturi. Oricum te strângi, te ghemui ușor… până ajungi mic, mi-ic de tot. Te retragi, odată cu viața, spre alt aliniament. Și-o să te-nfrupți, omule, știu, din ce găsești aruncat pe acolo.
Ultima șansă a omului sărac este gunoiu’.
Iei un pantof, ce bine că–ncălțămintea nu se rupe egal, ce minune că oamenii–i aruncă pe amândoi! Te-apuci s-aduni pantofii care te-ncap. Poate Dumnezeu i-a rupt unuia dreptul și altuia stângul, poate sunt cumpărați de la același magazin, poate-s același model! Adică… să te pricopsești tu, din chiar doamne, cu o pereche minunată de pantofi, pe frigul ăsta, adică să nu mai mergi în gumari? Ar fi prea frumos. Râzi, omule, e modern să te-ncalți cu unu de-un fel și altu’ de-alt fel… Bine că sunt închiși la culoare, chiar dacă stângul se-ncheie cu șireturi și celălalt nu.
Gunoaiele au devenit paradisul spre care păcătosul - potrivit Bibliei – se-apropie fără sa vrea.
Gunoaiele - o lume fără idealuri, Paradisul infernului.

CRĂCIUN... FERICIT?

Oamenii mi-au cerut să nu fac ceva să nu deschid. Că sunt singuri și nu pot sta o zi întreagă-n casă.
Au luat toate buzunarele la rând și au venit. Toți.
Parcă s-au vorbit: mi-au adus o groază de bunătăți și au privit îngândurați cum se ridică aburu' deasupra. Aș fi bun pentru ușa bisericii! îmi zic. Am mâncat cârnați cu cei prezenți, cu sărmanii, m-au ținut minte că i-am văzut atârnați pe beldii.
Dacă dai, Dumnezeu îți pune la loc.
La radio cânt㠄teotistu’ ăsta nouli”, și nu se-mpotrivește nimeni.
Sunt trist fiindcă sunt în el. În 50 - vârsta de la care se moare.
A intrat un cerșetor c-o icoană și ne-am repezit s-o pupăm. Numa Cireșaru, nu. Că el e sătul de pupat - merge la pește, îi pupă și-i aruncă-n apă.
Trece și scriitorul Rușețeanu, într-un suflet, și mă roagă să nu fac ceva s㠄las”... duminicalii!
Pe la prânz plec acasă. Nu uit să las vorbă pietrelor și ierbii unde sunt, în caz că mă caută aia cu coasa. Acu trei zile, nemernica, l-a-nhățat pe unu de nouj de ani. Dar s-a lăsat așteptată - cum a venit bietu’ om de pe front și-a și cumpărat prosoapele, și a scris pe ele: p-ăsta-l dai lu’ cutare... p-ăsta lu’ cutare... Ce proști au fost unii că nu s-au dus - uite ce de prosoape a avut! Numa’ cel avar a fost, ca-ntotdeauna, prezent, da’ l-a repezit tanti Floricica: „Hai, pleacă de-acia, nu ți-e rușine? Mai porți și cravată!”
E o pustietate pe străzi... La piață chioșcuri falimentare atârnă chiloți la geamuri. Unu cu șăpcălie, neregulat la timp că are o singură nevastă, povestește că n-avea loc pe canapea cu una, dar, după ce și-au aruncat chiloții, au... avut... Chiloții, deci, se mai poartă, este nevoie de ei.
Acasă mă așteaptă o lumânare aprinsă-ntr-un vas roșu-intens, sarmale, un pepenaș acru, mămăliguță...
Visez o oră de apă caldă. Până se umple cada, însăilez aceste rânduri.
Dumnezeu te lasă ce te lasă și pe urmă te duce, de la spate, unde vrea. Am și io spatele meu de vedere, ce vreți? Ceaușescu a fost omorat într-o zi ca aceasta, să lase loc lui Iisus. Și așa era, dacă cei puternici erau putincioși. „Mai bine nu intram în UE, ci-n Irak, a spus azi cineva. Uite ce bine le merge americanilor!” „Dacă ai izmene bune, poți să dormi și-afară!” a replicat Cristel și a plecat în parc. (Aseară l-au încolțit jandarii: „Mă, îngheți acia!” "’Oi îngheța, n-oi îngheța...?”)
- Ile, de ce nu mergi peste graniță? m-a-ntrebat unu care mă tot aseamănă cu Caragiale.
Merg. Să văd câtă apă s-a strâns. Ups, nici nu i-am dat drumu’. O să–nchid ochii puțin în fotoliu.
Gata. Apa este extraordinară. Rușețeanu scrie într-un eseu că apa este “mediul originar”. Intru în ea mai mult pentru răsfăț. Da’ nu stau mult, că-mi vine-n minte ăla din parc, Cristel. Poartă numele lui Cristos.
Caut bidonu’ cu țuică, are fix 40 de grade. Pun într-o ceașcă, îmi place să ating buzele de marginea rotundă a lutului, sticla subțire și străvezie prea m-a trădat. Și mă gândesc la duminicali. Dacă aș putea, aș băga capul în singurătatea lor, ca printr-un geamlâc uitat deschis, să-i văd cum respiră. Și cum se ridică aburu’ respirației lor deasupra.
Deja mi-e dor de ei. Și de mine.
De ce nu s-o fi născut și Iisus primăvara?

VREMEA CAILOR

E Crăciunul, iar eu trebuie să mă rup de familie pentru a fi cu clienții care-au cerut insistent să le deschid localu’. Au acasă băutură, da’ nu pot s-o bea de unii singuri, așa…
Astăzi sunt veseli și-mbrăcați cu hainele bune. Mi-au dăruit un fes roșu cu moț și mă obligă să-l țin pe cap. E o “ho-hoo”-ială de nu ne mai înțelegem. Brusc le-au dispărut grijile și fețele lor îndelung chinuite de încordarea muncii s-au destins a zâmbet și împăcare. Câțiva au fost la biserică și, pentru că i-au pus să stea în genunchi, au plecat. Că nu pot să stea.
Intră Sârbul cu o farfurie mare plină cu aburinde. Forfotul încetează și ochii ațintesc lumânarea, ce se lasă aprinsă cu drag, și buzele care rostesc timid: ”Fie lu’ tata!”
Tatăl lui, știe toată lumea, a fost, fără să vrea, negustor de cai. Unii spun că era sufletist și dădea și cămașa de pe el, alții că se vârfuia singur. Dragostea pentru cabaline a avut-o de când a fost impresionat de un cal nemțesc, un murg bătut cu negru, adus de pe front și îngrijit de ai lui în urma rănilor căpătate. Trebuia să te urci pe scaun să-i pui zăbala, nu exista altul să-i dea înainte.
- Tataia Lache - ne povestește - a fost la viața lui un om al draculi, da’ vre’nic. Lumea avea respect pentru cuvântu’ lui, fiindcă a știut să țină banii și a cumpărat case la toți cei șase copii. Cu zeci de mii de lei, când nu știu câte kile de marfă erau un leu. Un mare noroc al vieții sale a fost Foametea din ‘47 când l-a prins cu cereale multe. Lumea nu avea ca el cereale pe trei ani, așa că-și permitea să țină șase cai. A fost atunci o secetă doi ani la rând. În primu’ an au scăpat toți, da’-n al doilea se murea. El a luptat cu cerealele alea și a mers numa-n câștig. Săracii îi cereau să fie primiți la muncă și erau mulțumiți doar că mănâncă, fără să ducă nimic acasă. A montat roata la apa Buzăului și o-nvârtea de aducea apa-n grădină. A pus atunci multă varză și nu se făcuse nicăieri. La 12 ani tatăl meu a cerut să mâie singur caii la adăpat. I-a aliniat și-n galop trecea de pe unu’ pe altu’. Tataia striga: “Anico, moare!” Dac-apuca să se urce pe cal, nu-l mai prindeai. Io, la 12 ani, am plâns, mi-era frică să mă urc. “Ți-am zis să înveți, mă mustra, că mor și n-o să știi să te uiți în gura unui animal!” N-am zis niciodată lu’ tata că n-am zahăr în ceai. Într-o noapte, copil fiind, a făcut pariu că sare peste un canal mare. A așteptat să se culce toți și s-a dus pe ascuns. A venit în viteză și s-a rupt malu’ când a fost atins de cal cu picioarele din față. A visat tot timpu’ un cal ca ăla. Și i l-a găsit Bulibașa. Îl chema Jar. Cal cu simț, te lua vântu, cel mai mare din trei județe, nu mai plecai de lângă el! Tata gândea cum ar gândi un animal, îl apuca hotărât de nări și calul nu câștiga teren în fața lui. Când veneau sărbătorile de iarnă ne-adunam în Orășel toți care cunoșteam la cal. Era vremea dansului cailor, a întărâtărilor și întrecerii. Îi împodobeam care mai de care cu salbe de clopoței… “Așa să faci!” i-a zis tata lu’ unu cu care se contra. A ridicat calu-n două picioare la punctu’ mort și a stat așa cinci secunde - secvență de Sergiu Nicolaescu! Da’ l-a ridicat prea lumânare și n-a apucat să se prindă de coamă, să fie în echilibru, a ținut și frâul prea strâns, și-a tras și calul după el. Aia i-a fost moartea, și-a făcut-o cu mâna lui. Tataia plângea disperat: “Di câti ori ți-am zis că mori di cal? Di câti ori?” Ați văzut cal să-i dea lacrimile? Lui Jar i-au dat la intrarea în cimitir, și tot trist a rămas pân-a murit și el.

TAC-SU LU’ BIN LADEN

- Ai fost când l-au spânzurat? este întrebat Tac-su lu’ Bin Laden. P-acolu e bine? Vântu’ din ce parte bate?
- Nu sînt ăla, sînt altu! răspunde. Mamă, bătea un vânt de mergeam aplecat. Aplecat tare! De-abia mă luptam cu el. După ce am dat colțu’ străzii, buf, jos! Acolu nu mai bătea vântu’ și-am căzut. Dacă mai stăteam o oră poate trecea ceasu-ăla rău’. Unu, cică, să-i dau un eu’ că m-a dus tutuca. “Da’, ce, ai fost maxiu? M-ai hurducăit cu căruța de m-a luat dracu!” Ce,-am scăpat? C-am mers de-aici hă-hăă… “S-ajungi să te mănânce și să nu poți să te scarpini!”- i-am strigat. Era lume cum îs ciorile. A fost un balamuc de toată frumusețea. M-am dus în mijlocu’ drumului să văz și-ncolu, și-ncoace. Se urcau bubuielile până-n slava cerului. Vâjjt! pe la ureche o de-aia. Am pus mâna: „Așa, deci? Las că v-arăt io!” Și-am adus… carbide.
- Io te-am întrebat de Irak și tu vorbești de Revelion?
- Nu ți-am spus că nu sînt ăla? Oricum, pe americani nu-i am în evidența de omenie. De ce vii tu de la mii și mii și mii de kilometri să…? L-au omorat în “Ziua sacrificiului”, asta-nseamnă c-a murit nevinovat. Acu lipsește la inventar.
- Pui palma lu’ Husein? Ai noștri l-ar fi omorât ca pe Ceaușescu și s-ar fi-astâmpărat totu’. De ce l-o fi ținut atâta? Era un nenorocit.
- Au intrat peste el cu forța. Că are arme, că are de-alea… Și… n-avea!
- Dă-l draculi, c-a fost dictator, l-a-mpușcat pe giner-su!
- Un șef de stat trebuie să dicteze. Ca-n familie. Tata, cu cizma-n c-r: ”Treci, mă, la culcare!”
- Da’ prea-i luase la omorât pe toți!
Face cruce ridicând mâna-n dreptul ochiului, agitând-o scurt, cum ștergi un geam înghețat să vezi prin urma lăsată.
- Știi ce mi-a spus o gânditoare când eram mic? “Dacă nu furi la timp, n-o să ai!” Asta-i lumea de azi. Todorele, dă-mi țigări, că lucrez la-nălțime. M-a pus nevasta să tai crăcile și mă ia dracu-n măr! Dă-mi și-o bere, da’ nu-mi da la kil, că se urcă pe mine și mă nenorocește. Azi noapte, în liniștea mea, hop, mă ia în brațe. Și m-am încremenit: “Hiii, mamă!” Hai s-o mai! Și, panarama de mine, m-am jucat cu țâțili! Când te ia femeia-n brațe, îți vine s-o bei cu lapte! (Strănută) “Hooo, că viu! Ia mai stai și tu după mine, ce, numa’ io?” Mi-a mai rămas un pic de țuică, o iau cu mine s-o mai pup! Schimbă-mi o juma de leu, că-mi place să mă joc cu monedele-n buzunar. Ieri ne-am găsit niște sfinți și-am făcut-o ca lumea… Da’ vă spui deseară… acu plec…

ZILE NEGRE

Anul a început cu zilele negre – oamenii scot banii încăpuți în cutia de chibrit.
- Coane Nicule, mi se adresează Mortdefoame, vreau să zic și io ceva, da’ după aia nu mai zici tu nimic.
- Am și eu supărare!
- Nu-mi spune, sînt sătul. De sărbător’li-astea m-au lăsat toate. Doar ce-am mâncat un cârnat bătut în tain de vânt. Am luat de trei ori și-am băut apă. Că ustura! Mai am unu-n pod, da’ nu mai am cum să mă urc după el, c-am băgat scara pe foc. Am dat și câinelui o mărgioară, că am un câine pripășit. Intră de zici că intră la el în casă. Știe: mă duc la sifon? – o ia-nainte și se oprește exact la sifon! Amm… ce-am mai făcut, Doamne? Aha, m-am culcat la 10, e ora mea, și m-au trezit niste bubuituri pe la miezu nopții. Am ișit afar㠖 vecinu, cu niște făclii, zghiera cât îi lua gura. Era beat, m-am și mirat cum de găsise ușa!? “Mă, ești om în toată vârsta, ce-ai de țichi așa?” ”La mulți aani, la mulți ani!” la mine. ”Ține-ți limba-n gură!” “Avem un an nou, un nou început” “Și ce dacă-i nou? E nou până deseară. Da-i frate cu ăla care a plecat!” De vreo 20 de ani se tot împuiază anii, și,-ai draculi, zici că-s leiți. Niște arătănii. Mama lor știi cine e? Revoluția, fi-i-ar năravu’! S-a-mpuiat p-acolu, pe sus, cu niște javre și au ișit numa lichele. De cine mai aparține țara noastră, știi? Văd că Dumnezeu nu se mai uită și El el în jos, numa’ apără de pușcărie! Vecinu’ meu a fost colonel-de-bulé și–acu lucrează la o semibugetară, de-aia… unde se face mișmaș. Avea șampanie, băiete! Și mi-a dat o scursură - o acritură ce n-am văzut. Bine că măcar face “Poc”! Era cu unu care venise la el, da’ nu putuse s-adoarmă, că, la el, doarme cu capul pe o pisică. Ce viață-i asta să viu aci și să mă duc acasă? M-aș omorî, da’ pentru ce să mă și omor? Azi dimineață mama mi-a cerut un leu să-mi spele șalopeta. O țiu pe mama cum n-ai matale foc acia… Cade și se ridică. Trebuie s-o duc la spital, m-a apărat, săraca, de apă fiartă. O duc repede, o iau p-acolu, p-acolu și–ajung…
- Dacă ai nevoie să te ajut, vin cu... căricioru'...


TILI RAICOVICI

E nod de seară și-un frig de intră toate-n… “eroare”.
- Nici n-am apucat să dorm azi noapte, că s-a terminat repede. Un mic bob de liniștire poate c-aicea-l găsesc, la matale… Săracu’, Bunu’ meu, s-a dus ptru! S-a… dus! Dă-mi o bere și “Winchester”-ele să le fumez lângă salcâmuș. Ce-o fi aia… “Haie”, c-așa-mi spun toți? Ita la el, vine slabu’ de înger, Ciripitoru! Are niște buzunare pân-aicea, încape litrăcelu’ cu vin. E marimos, suferă de banca-ntâi. O să trăiască mult, că n-are uzură familiară...
- Ce jăvrăiești acolu? intră în vorbă… Ciripitoru.
- Spuneam că nu trebuie să ne plângem de zile, că alea sînt. Cine nu-nțelege, nu-nțelege de fel… n-ai ce să-i faci. Omu-i cel mai prost animal...
- Nu se mai dă nimic la pensie. Adio de-aia, adio de-aia…
- Asta e Sfânta Cruce-a mea. Ți-o dau… ție, ia-o! Te și cinstesc, c-am vândut locu’ de veci, l-am băgat pe tata-n altă parte.
- Să ținem minte gaura pe unde intrăm în UE, să știm pe unde să ișim când ne-or lua ăia la trei păzește!
- Am făcut revoluție digeaba, își bat ăștia joc de noi cum vor…
- Am de toate, mă doare-n cot, ca pe șoarecii de la siloz!
- Dacă nu furai, nu aveai nimica. N-ai și tu oleacă de suflet?
- Am avut… odată. Mă uit mereu în oglindă și-mi spun: “Am nevoie de mine. N-am nevoie de nevastă, de prieteni, am nevoie de mine…”
- Să-ți spun ultima variantă.
- Te gândești la centur-acuma?
- Toți vor să se facă cheferiști, să mănânce și… noaptea! De ce-ai dat cu picioru' la sârboaice?
- Mă băgau în pământ pân-acu! Sârboaicele stăteau cu ochii pe noi, pe mecanicii de locomotivă, c-aveam salariile mari. Tații le dădeau case, nici nu ne mai schimbam de salopete, veneam așa, să ne vadă ele! Sunt scăpat, n-am obligații. Boem știi ce-nseamnă? Mă-nsor mâine, da’ cu cine mă culc la noapte?
- Amea e-o bunăciune de femeie. Mi-a plăcut mirosul ei și am rămas rănit. O fac tot timpu' din ochi… A-nnumărat de câte ori s-a simțit bine!
- Femeia–i o… bipedă! Așa-i zic. Ne-arată trupu’, ca pe o prajitură, iar nouă, mai rău ca la copii, ni se scurg ochii după el!
- Inima încalcă toate regulile, ce să-i faci!
- De Craciun fac niște cârnați de oaie, îi las să se usuce ei bine, și rup: “Haț!” Și bag vin roșu, să mă taie apele, să-mi curgă de pe frunte șiroaie și-ntr-o parte, și-n alta! Am și-o tescovină cam… urâcioasă, dacă bei un pahar, nu mai pleci, cauți patu’! Jinduiești? Hai să intrăm veseli în nou’ an!
- Io aș mai rămâne... câțiva ani… Măi, ce semeni cu Tili, ești bucățică ruptă.
- Ai auzit cântecu’ ”Pă șoseaua cu brazi mici/ Trece Tili Raicovici”? Douăzeci de scaune dacă primea în cap, nu zicea “Au!” În seara de Revelion a tăiat gratiile cu pânza de bomfaier, pe care o ținea în talpa de la bocanci, și s-a dus de-a dat noroc cu… Șefu-nchisorii!
- Io am auzit că l-a bătut pe unu care venise c-un sac să fure de unde era el paznic. C㠄de ce dă jala cu sacu', să vină cu căruța, că tot aia riscă!?” Dacă te vedea că ești prost, te bătea c㠄de ce ești prost?” Era hoț la drumu’ mare, fura de peste tot, nu ținea cont.
- Ba fura doar de la bogați, săracului ce să-i ia, cenușa din sobă? Pe câți a scos el din iarnă…! Când intra într-un sat, se știa: "Vine Tili, hai să fugim!” Trecea cu căruța peste garduri, toată lumea era a lui! Avea oameni și lua orice vită-ntâlnea-n cale. “E-a… mea!” zicea. Nu se mai naște, a fost cel mai vestit, te-mbrăca-n bani!
- Era bandit, nu haiduc!
- Cartofar! Punea garda lui, una la un cap de stradă, alta dincolo și… opera. Punea cartofu' pe gâtu victimelor și le zicea că-i grenadă! Era un om cât ușa asta, semăna cu Alain Delon și citea gândur'le omului. Era scump la râs, da’ lăsa loc de bună ziua. Osânda lu' Dumnezeu i-a fost ușoară fi’ndcă n-a omorât… Lucra-n stil mare de tot: lua o cățea-n călduri, o dădea câinilor și nu se mai s-auzea ”ham”! Odată a văzut o femeie cu un copil și-o găină–n mână. A rupt gâtu’ găinii, a umplut copilu’ cu sânge și-a intrat la „Urgență”, cu el în brațe, peste un doctor pe care pusese ochii. Se-mbrăca în general, în ce voiai. Dacă mai trăia, acu era de el.
E timpu’ lu’ 8 spre… noapte bună. Iar ei vorbesc, vorbesc într-una despre Tili.
Ciripitoru începe să danseze și-mi oferă de băut. Înseamnă că vrea să stea mult. Dă din cap, nu-i convine că l-am refuzat. Se uită mereu spre buzunarul de unde Haie scoate câte-o bacnotă și-achită băuturile… Intru la idei când comandă coniac și-i pune acestuia în paharu’ cu bere. Tot acolo-și scutură și țigara. Lui Haie îi place și... cere și el. Și cere,
și cere,
și cere…
Spun că e unșpe noaptea și trebuie să-nchid, da’ comandă încă un rând.
Haie s-a ridicat să plece de câteva ori, îns㠄pretenu’” de pahar l-a ținut pe loc inventând ghidușii dansante și tot felu’ de trucuri. Acum dansează o manea la modă ținând cu mâinile bacnote verzi pe ochii închiși, ca într-un ritual păgân, un fel de dans al aurului. “Nu văd, zice, nu văd, nu văăd!! Să bem, să bem până la ziuă!” Iar Haie pare încântat, n-a mai stat în local până-n crucea nopții ori până în nod de zi!
Io nu sunt legat la ochi și știu că trebuie să se-mplinească destinu’.
E doișpe.
Doișpe și ceva.
E unu.
Ciripitoru îl măsoară și decide: e… gata!
- Hai să mergem…
Haie simte că va fi… “făcut” și strânge instinctiv portofelu’, prin haine, cu ultimele puteri ale brațelor.
- Stai la distanță, îi zice. Ia-o-nainte.
Cum face doi pași de la ușă se dezechilibrează și cade peste mesele din curte.
Nu poate să se ridice.
- Hai, ridică-te! îi strigă Ciripitoru satisfăcut.
Da’ Haie nu poate. Deci trebuie... ajutat!
Acum e momentu’, durează doar o secundă: cu o mâna îl apuci de subsuoară și cu cealaltă scotocești unde vrei.
Îl scoate-n stradă cu greu și, după trei pași, cade iar. E clar, nu se poate ține pe picioare.
Haie este abandonat, fără suflet, în noaptea rece a acestui decembrie ploios.

Spunea despre Tili că n-a omorât oameni?
Doamne, să nu ierți, să nu mai ierți nimica!


PUIERNIȚA DE PROȘTI


Se pare că e-n firea omului să cauți permanent un prost și să râzi de el.
Mănoiu, hâtru cum e, vorbește cu v’o șapte inși să vină la Chiaburu că... “a pus de gând porcului”.
Hai, să-l... taie! I-a băgat funia-n gură, a strâns, l-a trântit jos, hâț, și-a aruncat cuțitu'. Porcu'-a făcut “choo...cho!” și gata.
Povestește:
- I-am zis: “Măi, fimiule, tai’-l, ia-i zilele. Tu, viața–ntreagă, o să te rogi de unu’ și de altu’?” N-are... inimă! (Brusc ia porcul la bătaie) Na, na, c-al draculi-ai fost, n-ai dat înainte deloc! De-un an jumate, dacă ai șaij de kile! Mai aveai o întindere și mureai!
- Nu-i dai să mănânce ca lumea, cade de pe picioare! își dă cu părerea Mănoiu, cu ochii ațintiți spre poartă. Aceasta... “hâț!”... “hâț!”... Și curtea se umple treptat sub privirile mirate ale gospodarului.
- Măi, și i-am dat numa' cartoafe, da' s-a ales bules de munca mea. Când nu le voia, i le luam: “Îu, cine știe ce-o fi în ele?”
Cum s-a spălat arsura, guri hulpave s-au repezit să mestece șorici pe motiv că... au auzit porcul guițând! Sanchi, săracul porc n-a zis nimica! Unu' o bucățică, altu’ - alta... Până vede Chiaburu belitura! Se uită îngrozit spre Mănoiu, pricepe, ia enervat porcul în brațe și fuge cu el în casă:
- Măi, voi ați venit să mi-l mâncați?
Alaltăieri, tot Mănoiu, l-a pus rău cu nevasta. “Auru' tău e fals!- l-a zgândărit la inimă. Hai să-l băgăm în că-at până mâine, și-o să vezi că-și schimbă culoarea!” “De-al meu nu sunt chiar sigur, intră Chiaburu în joc, da'-l aduc p-alu Floricica.” Și a dat fuga. Toată noaptea a stat cu inima la gât. Mănoiu a băgat și el, da' știa că e fals. A doua zi constată că nu i s-a albăstrit. Bucuros tare, aleargă-ntr-un suflet să ducă vestea nevestei, dar ea i l-a aruncat în față: “Prostule, a râs de tine, io nu mai pun astea la gât!”
Au stat miștocarii ce-au stat prin curte, singuri, până au început să se simtă prost. Și s-au hotărât să vină cu toții la bar.
Înăuntru e Vasea - alt prost, se-mbată de câte ori bea. Azi e supărat că mă-sa i-a aruncat gheata, neștiind că a dus-o la cizmar pe cealaltă. Și... cum va trece iarna, că-i vai de el, doarme-ntr-un geamlâc pe un țol? Își freacă genunchiul,-l doare de câteva luni, și-afară geru’ bate la ușă.
Se spune că cei buni se aseamănă și se-mprietenesc. Observ că și cei... știrbi! Se caută unul pe altu’ să-și ofere pătrățele moi dintr-o ciocolată.
Îi privesc cum molfăie...
Nici n-a intrat bine, că Petrică ridică dou㠄dește”, semn că vrea la closet. Acolo începe să vorbească singur: “Deci: am un milion la spate, p-ăla nu-l schimb; la cămașă am o sută, aia-i aparte, da' le zic că nu mai am bani! Cartofii i-am îngropat de-aseară sub nuc, lasă-i draculi, ce să-i mai car la bloc, să-i urc pe scări, pe balcon, să-nghețe? Bine că nu m-a văzut nimini. Auru’ l-am lăsat în saltar, cheia am pitit-o sub preș... Pot sa beau liniștit un pa’ar, pe urmă merg în parc să mă uit la vrăbii. (Se privește în oglindă.) Proști am fost, proști o să murim. Când știi cum ești, de ce te mai uiți în oglindă?! (Continuă să vorbească singur, dar auzim cu toții ce spune): Io am crezut că-i ziuă, și mi-a venit noaptea-n cap! Nu vezi cum e făcut omu'? Din ce bei - ai mai bea, din ce stai - ai mai sta! Când începi să fii prost, ajungi să dai în gropi. Mi-am luat o lanternă, să văz pe unde calc… Io cad mereu în gropile de pe stradă. De-aia le și lasă Primaria, să aibă unde cădea proștii! Lumea cic-a fost prost Ceaușescu. N-a fost, dă-l în mă-sa!
Ivan, stă la o masă-ngândurat. Radu–l descoase.
- Am probleme cu teiu'. De fapt cu Vădana: “Ivane, iar îs frunzele la mine pe trotal!” A draculi, să lăfăie-n bani, ca vrabia-n praf!
- E bună vădana, are țâțele slobode, zici că-s vinete de-alea strâmbe!... Pe una te culci, cu cealaltă te-nvelești! Degeaba alergi după ea, dacă nu i-o bagi și tu... un pic. Aplică Legea cucoșului: “unde-o prinzi, acolu s-o!” Hai, mă, pune mâna diseară, că de mâine nu se mai pune mâna pe nimic! O pupi, o apuci, o aia... Nu te lăsa pe aleluia, doar nu ești clugă de coceni...
- Așa-s femeili, te duc cu vorba, că-ți dă, că-ți dă… Da' nu mai sînt prost, gata, nu mai mi-e frică de ea... Diseară îi fac țâțele praștie!
Vasea e cu țigara pe gata-gata. Îmi cere raiul pungii cu pufuleți. Asta e toată mâncarea lui. Și-i sparge, cu zgomot, între dinți, parc-ar mușca sfârcuri de vădană. Nu mi-e poftă, cum nici lui Dumnezeu nu-I e. Aruncă în scârbă o gogoașă cățelușului apărut din senin. Acesta o prinde din zbor, dar o abandonează.
- Să ți-l spun pe Năiță! (așa-i zic clienții, e chior de-un ochi, ca Nae.) L-am văzut pe stradă - era încârligat și nu mai putea s-o scoață. Mi-era... milă!
Se lasă pe spate, văd cum i se umflă nările. Azi a avut o lucrare după mintea lui… a desfundat o hazna. Acum a-nceput să iasă duhoarea din el, iar Mănoiu simte atacul miroaselor:
- Cărel de-acia!
- Că-ți dau fumu-n nas? nu pricepe. Eti-al draculi, că nu-nghite fum!
De la o masă la alta, tot gonit, ajunge-n curte. “Îu, 'i air afară, viu înăuntru!” Și-aprinde iar țigara sa puturoasă:
- Hai, le zice, voi stați acia și io fumez pe partea opusă.
(Mănoiu):- Opusă cui?
Tot privindu-i, am înțeles că lumea se schimbă. Acum este între două ape. Iar torentul care vine-n cascade este cel puternic. Oamenii încep să se acomodeze cu gândul că Revoluția nu-i decât un vis parșiv, iar soarta celor mulți este să fie argați. Și-ar argăți destui, dar le e rușine de lume. Sunt asemeni curvelor care nu se rușinează pentru ce fac, doar că sunt arătate cu degetu’. Dar… nu va mai trece mult și nu le va mai fi. Vasea nu are concurență, deocamdată, la golirea haznalelor. Cei care erau scandalizați că unii caută prin gunoaie, au ajuns ei înșiși să facă rondoul. Întâi adună cartoane, apoi ladițe din plastic pentru foc. Unul a găsit o varză aproape întreagă printre foile de varză pe care le-a adus cu un “căricior” și le-a făcut porcoi pentru păsări. A căutat printre foile zdrențuite, a găsit-o și… a mâncat-o. Cineva a aruncat un butoi cu brânză-mpuțită și a dispărut repede din tomberon. Pentru o parte a cartierului mărginaș, expiratele de la magazine devin, treptat, o sursă constantă de existență. Numai pe Vasea pufuleții îl fac să se simtă în paradis.
Fanică Fir Lalea are 3 duble: cu una vinde, cu alta cumpără și mai are una de control.
- Prostul la prost trage, zice, omu’ la om, și colorado la frunza de vânătă, că-i dulce. Se face, nu se face, îmi fac datoria pământului. Haideți cu mine-n câmp, să simțiți ce gust are acolu pâinea!
Biboi (are două buboaie, nota mea) intervine:
- Pentru zece kile de cartoafe pe zi? Dacă-ți dai și cu vasilină! Arză-o-ar focu’ de democrație! Nu mai înțeleg nici în cer, nici în pământ cum a ajuns țara asta românească? Au găsit proștii!
(Vasea):- Ia, cine-i prost, să ias-afară!
Manoiu dă tonul:
- Ne-a dat afară, hăă-ii...!
(Vasea):- A-șaa, așteptați afară să treacă timpu'!
(Radu):- Dacă m-ai dat afară, să fac, să dreg, dacă mai intru!
(Fănică Fir Lalea):- Dacă știam că-s nemernici acia, nici nu mai veneam! Haideți să bem la mine, că nu-i nevasta acasă...
(Mănoiu):- Unde arde, acolo frig! Și las porcu' să se scalde-n balacină. Vreau să văd cum se-ntărâtă ăsta....
(Vasea, amenințând cu mâna):- V-am dat cartonaș roșu la toți. Aicea-i puiernița de proști!
Parc-am fi la teatru, iar Vasea este personajul principal.
- Hai, zi-i! așteaptă cu toții, la fereastră, spectacolul.
- Ce-au ăștia, au mâncat de pe jos? Ce să le zic?
Chiar, ce să le zică el? “E un întunericism de nu știu de mine”- gândește, dând roată ca un animal în cușcă. Afară se râde. Fără el.
- Cum ’i-afară?
- Boleșniță ! Zi-i ceva!! cer glasurile.
- Di ce unii așa și unii... mai așa?
Mă-ncearcă un sentiment al distanței care-mi spune c-o să se termine visul umilitor odată cu răsăritul soarelui.
Ce e un om: o mângâiere?
Nimicul se întrupează pe această foaie întinsă și nescrisă. De ce vii în fața mea, infinit absurd, flacără de fluturi, vrei să mă arzi ori râvnești la pufuletele din porumb?
Viața-i făcută să urci ce urci, dar mai ales să cobori.
Închid ochii. Sunt în spatele oamenilor și constat îngrozit că nu am decât alternativa “delete”.
Aceste rânduri se-nvolbură cu cele ale lumii și simt zbaterea porcului cu funia-n gură.
O să te las, lume, o să te las…

Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE