FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
...
Text postat de Rodica Elena Lupu
Scrieþi ce vã place, scrieþi ce vreþi, dar scrieþi ceea ce simþiþi. Mã adresez vouã, prietenilor mei, membrilor Europeea.
Scriitorul trebuie sã-ºi dea seama cum alege, cum întrebuinþeazã ºi cum aºeazã vorbele, pentru cã o vorbã rãu aleasã nu are pentru toþi cititorii înþeles, una rãu întrebuinþatã stricã înþelesul, iar una rãu aºezatã îl supãrã pe cititor.
Aceastã bãgare de seamã le lipseºte celor mai mulþi dintre scriitorii noºtri.
La timpuri noi, datorii noi. Sarcina scriitorului de astãzi este mai puþin periculoasã decât altãdatã, dar nu-i mai puþin importantã. Scriitorul trebuie sã rãspândeascã civilizaþia, sã dedice gândirea sa dezvoltãrii ºi înfrãþirii umane.
Apariþia cãrþii a fãcut sã se schimbe ceva în istoria speciei umane. Cãrþile nu sunt altceva decât scrisori mai groase, scrise pentru prieteni necunoscuþi. Din cele mai vechi timpuri cei care au scris nu au ºtiut cã aceste scrisori mai groase ar putea ajunge la un om din altã epocã ºi în diferite puncte ale pãmântului. Orice paginã de acest fel este o seducþie la distanþã, o eroticã a depãrtãrii. Experienþa, gândurile unui om s-au depozitat aici ºi apoi s-au preluat de alte generaþii.
Cãrþile au existat de-a lungul istoriei omenirii, ele au întemeiat Europa. Nu numai trupul poate fi nespãlat, ci ºi mintea. Cartea este gânditã ca un element necesar în igiena mentalã. Mintea primeºte o hranã formatã din tot ce recepteazã creierul pe timpul unei zile. O minte nu trebuie hrãnitã numai cu emisiuni de genul acelor grupuri care fac haz de necaz. Este egal dacã citeºti sau dacã te uiþi la televizor? Nu, categoric, nu! Nu poþi forþa pe nimeni sã se alimenteze ºtiinþific. Dreptul cititorului e sã citeascã sau nu, dar asumându-ºi consecinþele. Un om care nu citeºte ca sã-ºi formeze gândirea pe cont propriu, acel om nu va gândi cu mintea lui. Mãreþia unui popor nu se mãsoarã dupã numãrul cetãþenilor, dupã cum mãreþia unui om nu se mãsoarã dupã înãlþimea sa. Unica mãsurã este cantitatea de inteligenþã ºi cantitatea de virtute. „Cine nu se respectã pe sine - ºi ca popor - nu meritã sã fie respectat de ceilalþi”, (Xenopol).
Când oamenii nu au bani, primul lucru la care renunþã sunt cãrþile. Azi, cartea a devenit o marfã de lux. Oamenii nu o mai cumpãrã pentru cã nu au bani, nu mai citesc pentru cã nu au timp. Unul din doi români nu mai citeºte cãrþi. Când eram eu elevã se citea mult pentru cã nu aveai cu ce sã-þi umpli timpul. Dar, cu toate modernismele de acum, eu cred cã citeºti ca sã te relaxezi ºi fiecare citeºte ce preferã. Sunt unii pasionaþi care urmãresc un anumit gen de carte, apoi, cei care citesc lucrãri de specialitate ºi alþii pentru cã trebuie sã înveþe.
Cãrþile se pot tipãri, dar, dacã nu se citesc, e degeaba. Sunt lecturi total greºite, false rituale, de aceea e important cine ce citeºte. Trãim acum într-o epocã definitã drept postliterarã. Unii spun cã epoca Gutenberg e pe cale sã se încheie. Eu cred cã noile tehnici ºi computerul stimuleazã ºi lãrgesc masa de scriitori.
Ne-am întâlnit ºi ne-am cunoscut la primul nostru Cenaclu Europeea. A fost o reuºitã ºi sper ca ºi pe viitor sã ne întâlnim cu aceeaºi plãcere.
Am prezentat romanul meu „Glasul inimii” ºi þin sã-i mulþumesc ºi pe aceastã cale talenatei noastre actriþe Doina Ghiþescu, pentru fragmentul ales din carte ºi pe care l-a interpretat atât de frumos.
Valoric de poziþia cãrþii mele rãspunde, fireºte, critica. Verdictul final îl dai însã tu, cititorule, doar tu, care eºti timpul înºirat pe generaþii. Eu nu pot sã zic nimic, daþi-mi voie sã mã abþin. Ce pot sã fac eu? Cel mult, sã mã situez printre cei mulþi care au scris. Încep prin a spune cã fãrã ei, fãrã marii maeºtrii ai literaturii, nici nu aº fi existat, iar cartea mea ar fi fost mai rãu scrisã sau poate cã n-ar fi fost scrisã deloc. Fãrã toþi cei pe care de-a lungul anilor i-am citit m-aº simþi un om sãrac. De la ei am învãþat limba românã, datoritã lor mã încântã savoarea scrisului.
Am fost impresionatã la primul nostru Cenaclu Europeea de tinerii care au inerpretat atât de frumos acele câteva strofe din poeziile marelui nostru poet, Luceafãrul poeziei româneºti, Mihai Eminescu. Avem copii talentaþi ºi care ar trebui sã fie sprijiniþi pentru cã ceea ce fac e deosebit ºi e fãcut din inimã.
La fel cei doi tineri ºi talentaþi creatori de poezie care au citi versurile lor ºi care primesc sfaturi de la naturã, de la adevãr ºi de la inspiraþie, m-au încântat, pentru cã eºti poet, vii, te duci, rãtãceºti, visezi, toate îþi aparþin : cerul, pãmântul ºi norii alcãtuiesc un tablou strãlucitor în oglinda fanteziei tale.
Nu n-am uitat sonetul care mi-a mângâiat inima, aici unde poetul este o cântare ce se înalþã spre eter ºi lasã de pe aripioare sã-i cadã lacrime de cer.
Mã gândesc acum la artiºtii noºtri, -Doina Ghiþescu ºi Danile Fãt care ne-au încântat ºi cãrora le mulþumesc în numele tuturor - la noi, cei care ne apreciem artiºtii dupã ce mor. Alte popoare nu fac aºa. Alte popoare vor tot ce e mai bun de dat de la artiºtii lor, astfel ca inima ºi ochii sã le fie plini de bucuria pe care le-o dã talentul acestora ºi pe care sã le pãstreze vii în suflet ºi dupã ce ei îi pãrãsesc.
Sunt o adversarã a subculturii care ne inundã literatura, opera, teatrul, muzica popularã ºi uºoarã. Toate sunt la modã: telenovelele, telemobilele, numai telepopulara ºã teleuºoara noastrã româneascã am dat-o uitãrii. Îmi spun însã: Fii mândrã cã eºti româncã ºi, aºa cum am scãpat noi de alte belele, vom scãpa ºi de manele. Temele acestea luate din muzica lãutãreascã, puse pe ritm oriental ºi momente sociale actuale, aºa definesc eu manelele, care nu mã deranjeazã, dar nici nu mã aranjeazã.
Eu aºa am spus întotdeauna. Mãcar sã fie toþi aºa patrioþi ca mine! Noi minte avem, de dat ºi la alþii, dar nu avem organizare. Noi tot timpul spunem: putea sã fie ºi mai rãu. Dar de ce nu se spune putea sã fie ºi mai bine?! Un om politic român post decembrist îmi amintesc cã a spus: „În vremuri de urgie cultura ar trebui sã înceteze”. Îmi pare rãu cã nu-i mai ºtiu mumele. Dar nu are importanþã. Eu doar atât vreau sã-i spun acestui deºtept: Când va înceta cultura, va înceta ºi România stimabile!
Literaþi! Voi sunteþi elita generaþiilor, inteligenþa mulþimilor rezumate în câþiva oameni. Voi sunteþi instrumentele vii, exponenþii vizibili ai unei puteri spirituale libere ºi de temut. Pentru a nu vã uita niciodatã responsabilitatea, nu uitaþi care vã este influenþa.
Sã deschizi o carte frumoasã, sã te cufunzi în ea, sã crezi, ce sãrbãtoare!


Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  Nu e nici o suprare. Chiar v rog s comentai, s m criticai. Aici, suntem noi, cei care scriem. Unii mai bine, alii mai ru... S nu ne risipim. Cine se stpnete, crete. Msura, rezerva, proporia, alctuiesc legea suprem a bunului sim.
Nu e obligatoriu s ne iubim, dar e obligatoriu s ne stimm. Ca oameni, noi putem s ne detestm, uneori se ntmpl. Dar atunci cnd rmnem singuri, la masa de scris, valoarea celuilalt sun ca o alarm i lupta necesar ncepe...
Sper s am posibilitatea de a m exprima liber, nu numai de a gndi liber.
Cu stim,
Rodica Elena
 
Postat de catre Rodica Elena Lupu la data de 2006-01-24 07:25:14
Parcurge cronologic comentariile acestui autor
Text anterior       Text urmator
         
 
  Da, Sache,
sunt cateva texte bune pe Europeea, n-am cum sa exemplific, sistemul de cautare nu exista.

 
Postat de catre petrica petrica la data de 2006-01-24 00:52:38
         
 
  Eu n-am priceput nimic din logoreea autoarei!Cred ca e nevoie de un traducator experimentat!:)

Rudy Valentino
 
Postat de catre MARELE MAESTRU INTERGALACTIC la data de 2006-01-23 22:11:45
         
 
  Textul pare o dizertaie, o pledoarie uor rarefiat, dar generoas n entuziasm,
neunitar sensual, ns cu idei clare i de bun sim.

Ceea ce deranjeaz, cred, este faptul c n cuprins nu regsim dect foarte vagi referiri la cenaclul Europeea, dei titlul ne-ar fi dat sperane n retrirea, chiar i secvenial (aici ne ndreapt titlul, ca un reflector, cenaclu deci nearticulat, deci spre o devoalare parial, mcar) a ceea ce a fost primul eveniment literar de acest gen organizat de site. Asta n condiiile n care nu a aprut nici un fel de alt cronic de cenaclu, iar transmisia pe net a fost frustrant de codificat, aproape de neurmrit (tiu, Sorine, ai explicat, ok).

Bineneles, textul nu este unul de geniu, ultima parte chiar intrnd pe o pant mult prea declamativ-euforic, explicabil prin contextul aniversar,
dar nu conine agramatisme (poate doar cteva typo izolate), iar exprimarea e coerent (poate i uor greoaie, prfuit, de gen aforistic exagerat).

Pentru c multe din relele textului au fost exemplificate, deja, ndrznesc s redau i eu aici un exemplu de parte bun, acea definire a crilor drept ...scrisori mai groase, scrise pentru prieteni necunoscui., n care Orice pagin de acest fel este o seducie la distan, o erotic a deprtrii.

P.S. Felicitri organizatorilor cenaclului, mi pare ru c n-a reuit i faa mea s ajung la faa locului i, cnd a ajuns (pe net), faa locului era deja plecat. :)

 
Postat de catre Daniel Bratu la data de 2006-01-23 19:26:59
         
 
  Costele, iar ne jucam cu vorbele, nu?
La poezie.ro ti-ai permis sa faci asemenea comentarii? Aici tu nu ai sesizat o gresala, ti-ai varsat veninul si eu cred ca Elena e deja in soc, probabil a umplut citeva galeti cu lacrimi.
(un fel de a spune)

Bine, etica intre scribii care au publicat romane.
Carora le place sa viseze ca sint scriitori, asa ca Elena. Ea a scris un text asa de entuziasmat, era asa fericita pina ai venit tu cu toporul si "ai dat lovitura". Daca ai fi dat in mine, mi s-ar fi rupt, ti-as fi tras inapoi cu un buldozer, dar ce ai avut cu femeia?

Iti doresc sa ai parte numai de adevaruri in fata ta, pina te dau lacrimile. Si eu sint un badaran,
sint un troll de forumuri dar la mine e in gluma.
Si daca cineva mi-a spus ca il dor cuvintele mele mi-am cerut scuze de un milion de ori.

Te sfatuiesc sa o faci si tu aici, o sa te simti bine. Eu cred ca ai jignit-o foarte tare pe Elena.
Si de ce? Ca Radu Lucian nu e multumit de transhumanta? :-) Sau Yanosh ala, care da m--e Romaniei, nu are trafic suficient?

Cu drag,

Balauru


 
Postat de catre Joe King la data de 2006-01-23 16:27:22
         
 
  Una singura: din punctul tau de vedere exista vreun text bun pe Europeea? Si daca da, spune-mi care. Nu stiu, dar nu-mi amintesc ca tu sa fi facut critica favorabila prin zona.  
Postat de catre Sorin Teodoriu la data de 2006-01-23 16:10:50
         
 
  Sache,
sunt foarte multe gogomanii in cronica asta. Mai citeste, o sa-mi dai dreptate.
Si m-am referit la articol, nu la cenaclu. Ce a fost, cum a fost, asta am vrut si eu sa aflu. Insa am dat peste ce am dat.
Faptul ca scrii o carte si o publici nu te face scriitor, doar autor. Scriitorii sunt altceva. Azi oricine poate sa-si publice o carte.
Faptul ca postezi pe un suport electronic, pe un site oarecare, nu te face scriitor. Nici scribii nu erau scriitori, ci scribi.
Eu mi-am exprimat o opinie, e vreo problema?
Din pacate, cu sufletul nu e suficient sa scrii, iti trebuie si cuvinte, iar cuvintele apartin de o limba sau alta.
Mie mi s-ar putea ierta o exprimare defectuoasa (din cand in cand) pentru ca nu mai folosesc limba romana (in casa, ceea ce imi solicita un vocabular restrans si cand intru pe internet), dar voua nu vi se permite.

Despre ce etica profesionala vorbesti, King? Daca un medic isi omoara pacientul din neprofesinalism, colegul sau ii va lua apararea?
Nu e mai normal sa sesizezi o greseala decat sa-i spui cuiva ca e nemaipomenit? Motiv pentru care, acea persoana va persista in greseala?
A, cum o spui? Eu o spun la modul mai dur, pentru ca asa sunt eu, pentru ca nu suntem toti la fel.
Alte probleme, alte nedumeriri?

 
Postat de catre petrica petrica la data de 2006-01-23 16:03:54
         
 
  Am mai invatat inca ceva de la tine, Sorine ! Multumesc, Valeriu  
Postat de catre Valeriu Cercel la data de 2006-01-23 15:42:06
         
 
  Dragii mei, cine nu a intrat niciodata pe site-ul lui Dodu nu are cum sa inteleaga de ce scrie el doar asemenea comentarii. Asta e, King.

Eu am invatat de aici..., multe am invatat! Si de la comentariul de la Ludmila am invatat ceva:

http://www.europeea.ro/atelierliterar/index.php?afiseaza_articol_nelogat=3071&id_comentariu=5248.

Dar ceva n-am priceput: de ce oare n-a avut chef Dodu. Probabil era joi si o fi fun, pardon! fan Vama Veche. Sau i-a fost mila, caci mila, dragilor e un sentiment nobil si inaltator.

Pe vremea lui nea Nicu, cand eram student la ASE, a venit unul la mine:

- Ba, vino la ceist, te cheama sefu'.

M-am dus, ca stiam de la Vasile, prietenul meu fugit culmea! tot in Canada, cine e ceistul.

- Buna ziua, ma ia un dolofan cu vorba mieroasa. Am observat ca nu ti-e gandul la invatatura, asa-i? Doar la fetite, ai?
- Nu, domnule, ma gandesc si la profesori. Invat numai de dragul lor. Si de dragul lui Floarea, invatatoare la Titu...
- Bey, Tilica! Bey, nu vrei niste note bune? Mai ales pe la socialism stiintific, filozofie si tehnologie..., unde esti tamaie?
- Ba vreau.
- Asa, puiut! Asa imi placi! Colaborezi. Uite, cum facem, tu imi zici ce vorbesc colegii tai, mai ales despre tovarasul Nicolae Ceausescu, iar eu ma ingrijesc sa ai zece. Batem palma?
- Tovarasul ceist, nu batem! Eu sunt emotiv si ma iau emotiile de la lingurica, daca imi dati misiunea asta, va jur!
- Aha, carevasazica nu colaborezi? O sa-ti para rau. O sa ramai repetent si la romana! O sa-ti para rau!

Nu mi-a parut rau. Si nici n-am ramas repetent la romana. Nu mi-a parut rau nici cand l-am vazut pe ceist in talciocul din Vitan-Barzesti vanzand carti despre tovarasul. Arata slabit.

Stii, Dodu daca mi-ar propune cineva sa ii fac albie de porci pe membrii unui site as refuza, chiar daca as fi exclus de acolo.

Critica literara, in opinia mea, e altfel, pastreaza o decenta..., stiu si eu. Parerea mea sau cum zice un pretenar: valoarea mea! valoarea mea!

Oricum, mult succes in activitate, Dodule! Si la multe, multe carti bune! Ca astea din RoMania is cah!
 
Postat de catre Sorin Teodoriu la data de 2006-01-23 15:34:19
         
 
  Ecsty, nu poti totusi sa injosesti pe cineva care are carti publicate si sa-i zici ca e de nivelul scolii generale. Mai ales daca si tu ai romane publicate, asa cum are Costel. Cred ca se numeste
etica profesionala. N-ai sa intilnesti niciodata un doctor ca il face de rahat pe alt doctor, de exemplu. N-o sa intilnesti niciodata un scriitor mare, facind de rahat pe alt scriitor, de amorul artei. Aici e altceva la mijloc. :-)

E doar parerea mea. Eu pot sa-mi permit sa ma iau de oricine, din cauza ca eu nu sint scriitor si probabil nu voi fi niciodata.
 
Postat de catre Joe King la data de 2006-01-23 14:37:59
         
 
  Cei ce nu au luat parte la acest cenaclu si nici nu au citit macar randurile de mai sus au pierdut foarte mult. Regrete am si eu ca nu am venit la cenaclu, dar cel putin am citit ce-ai scris tu si-ti multumesc tare mult, Valeriu  
Postat de catre Valeriu Cercel la data de 2006-01-23 14:37:22
         
 
 
Hai ma Costele, lovesti asa dur in Elena si entuziasmul ei tocmai acum cind are loc o "transhumanta" de la poezie.ro la europeea? :-)

Nu uita, de orice text se poate face misto. Daca imi permiti iti demonstrez. Iau o poezie de a ta si " o analizez" :-) la nivel universitar.:-)
Sau, eu stiu, o portiune de roman.

Sorine, nu cred ca trebuie sa iei asupra ta prea mult. Costel pune din cind in cind niste "flacari", intentionat, ii place totusi mai mult poezie.ro si hyperliteratura unde sint adulati scriitorii fascisti ca Paul Goma. Ce sa faci. La poezie.ro, un inginer constructor si fiu de ambasador, care nu neaparat stapineste toate secretele limbii romane, e mare "star". Si nici macar n-a publicat vre-o carte. Dar daca vrei sa i-o spui in fata, nu-ti mai apar comentariile.

Elena, baga-ti picioarele in comentariul lui Costel, asa sint barbatii, perfectionisti dar si umflati cu pompa. :-)







 
Postat de catre Joe King la data de 2006-01-23 14:25:53
         
 
  Ecs, dragule. Dodu vede DOAR greseli, erori si mai mult decat atat: toate textele sunt proaste! 'Impresia' (pentru ca la impresii a fost inregistrata) s-a dorit o evidentiere a ceea ce s-a intamplat sambata noapte. Nici unul dintre cei prezenti pe site nu dorim sa scoatem o carte cu 'CENACLUL EUROPEEA'. E, dar asta e! Stii tu ca supararea multa face riduri si subtiaza vocea :), asa ca..., o lasam cum a cazut.

Apropo! D-nul Corbu a intrebat la un moiment dat: Ecsintescu e si el prin sala? I-am raspuns eu ca nu ai putut veni in schimb ne-ai invitat la un cenaclu pe maulul marii (desigur la vara! brrr!)
 
Postat de catre Sorin Teodoriu la data de 2006-01-23 14:23:39
         
 
  oau
dl Sorin s-a suparat...
categoric ceea ce faceti voi cu ,, Europeea " este un lucru extraordinar, dar crede-ma dl-e Sorin un text prost e un text prost sau slab ca sa nu ma acuzi de lez majestate.Ei bine textul aici de fata este infantil si mesajul care se vrea revolutionar e boicotat de o exprimare defectuoasa...
asta este adevarul chiar daca mai primeste 90 de stele verzi sau galbene
Felicitari pentru ceea ce faceti bine ,inclusiv pentru cenaclu... si la mai mare...
sa fiti iubiti....
 
Postat de catre ecsintescu virtual la data de 2006-01-23 14:12:54
         
 
  Nu eu am instelat textul, Dodule. Dar iarasi vom intra in contradictie. De acolo, de la distanta la care te afli, nu stii si nu banuiesti ce inseamna organizarea sau ma rog incercarea noastra de a organiza un cenaclu literar. Nu stii ce inseamna procurarea prin mijloace proprii a instalatiilor de transmisie a evenimentului, nici cum se fac invitatii, nici munca trupei de teatru, nici cantecele extraordinare a lui Daniel Fat, nici gustari si racoritoare si nici faptul ca s-a prestat de dragul artei. In Canada stiu ca totul e pe bani. Uite ca in Romania asta saraca mai exista inca OAMENI. Si doamna Lupu este din aceasta categorie. Tu?

Eu, si nu doamna Lupu, eu trebuia sa fac aceasta cronica. Nu am mai reusit. Eu am cartile dansei si iti spun ca sunt FOARTE BUNE - si asta fara sa fiu incadrat in categoria lingai. Dar nu am chef de dizertatii asupra unor lucruri pe care tu ar trebui sa le cunosti si sa le respecti. Pentru ca si tu ai muncit la cartea ta si in general pentru literatura. Ar fi trebuit sa stii ce inseamna o astfel de munca.

Te rog incearca sa nu mai vanezi greseli. Mai priveste si deasupra ochelarilor. Mai vezi si cu sufletul. Asta daca nu s-a pierdut prin magazinele canadiene...
 
Postat de catre Sorin Teodoriu la data de 2006-01-23 13:56:44
         
 
  "Aceast bgare de seam le lipsete celor mai muli"
"La timpuri noi, datorii noi"
"Dreptul cititorului e s citeasc sau nu"
"Crile au existat de-a lungul istoriei omenirii, ele au ntemeiat Europa"
"S deschizi o carte frumoas, s te cufunzi n ea, s crezi, ce srbtoare!"

Doar cateva perle din gramada. Un text agramat, la nivel scolar, clasele I-IV
Cum o fi aratand romanul, daca autorul nu e in stare sa se exprime coerent in doua fraze?
Si cine a instelat o asa oroare de articol?
Sa-ti faci cruce


 
Postat de catre petrica petrica la data de 2006-01-23 13:32:45
         
 
  Multumim de comentariu, Marian. Si multumim ca ne urmaresti mereu... Poate randul viitor ne vei onora cu prezenta. A! Si asteptam continuarea romanului...

Apropo de pierderea comentariului. In cazul in care scrii direct pe text-site, pentru a nu avea surprize neplacute ca cea povestita de tine, inainte de a da 'postare' marcheaza cu mousul comentariul si asigura-te cu 'copy'. Atunci chiar daca se pierde, il poti reface dupa relogare prin 'paste'. Imi pare rau de ce ti s-a intamplat.

Multumim inca o data.
 
Postat de catre Sorin Teodoriu la data de 2006-01-23 12:57:19
         
 
  Este a doua oar cnd scriu acest comentariu. Nu tiu ce se ntmpl la dvs. pe acest site dar se pare c, uneori, dac apei pe comenteaz, din motive care nu in de cel ce i insereaz mesajul spre dvs., ci mai degrab de reeaua de comnicaii, se pierde coninutul i rmi cu buza umflat dup circa o jumtate de or de ateptare, tot ca s vezi dac a fost inserat comentariul. In fine, asta are mai puin importan i, de acum, voi face i eu aa cum fac oamenii mai detepi care scriu nainte mesajul n off-line urmnd s l insereze i s-l i transmit site-ul dvs.

Am citit cu un mare interes cele spuse de domana Lupu. Iniial am crezut c voi avea parte de impresiile domniei sale i eram curios s mi umplu rezervoarele cu informaii, pentru c nu am avut posibilitatea s onorez invitaia dvs. de a participa la Cenaclu. In primul rnd, vreau s adresez felicitri organizatorilor pentru prestaia dumnealor, pentru c am auzit numai cuvinte bune. Apoi vreau s mi afirm ataamentul fa de cele spuse de doamna Lupu referitor la indiferena cu care unii dintre noi privim tot ceea ce nseamn informaie scris. Este demn de toat atenia acest delicat subiect i poate c ar trebui s se acioneze altfel, poziia domnei Lupu fiind numai un nceput. La aceasta am n vedere un comentariu al stimatului domn Sorin Teodoriu, fcut la cele scrise de mine sptmna trecut, prin care onorabilul mi evidenia greutatea de a-i ndrumma propria fiic n citirea crilor. i, amndoi au foarte mare dreptate ! Pentru c astzi asistm la un fenomen pe care nu l mai putem stpni: lejeritatea asimilrii informaiei vzute n detrimentul celei scrise. i care sunt consecinele ? Pentru c filmele de duzin, de prost calitate, din care rzbate ctre noi un univers ostil, agresiv i prin care se propag viciul i perversiunea, parc tot pentru a atrage tineretul ctre droguri, violen i consumul de prostituie, nu ne aduc nici un folos. Iat c nu mai este un lucru ieit din comun s vezi criminali juvenili, obsedai de la cele mai fragede vrste de tot ceea ce este mai uor de obinut sau care prin consum produc mai repede plcere fr s se remarce o anumit dependen spre negativ. i cine-i vinovat ?

Imi amintesc de copilria mea cnd ara era invadat de trupele sovietice i aveam acas un televizor rusesc Rubin 102. Ei bine, atunci citeam mult, mai ales literatur universal. Nu pentru c mi se cerea la coal, ci pentru aa fceau majoritatea copiilor. Oare ce s fi fost ? S fi dorit sovieticii ca popoarele invadate s cunoasc prozatorii sau poeii rui ? S fi dorit Gheoghiu Dej, fost electrician, s se coleasc brusc la vrsta treia? S fi fost din cauza Anei Pauker, care era evreic i pentru c toi evreii i tocesc coatele prin biblioteci ca s citesc ? S fim serioi ! Era aa pentru c toi prinii erau contieni de utilitatea culturii. Azi, nu ! Chiar i la coal, profesorii de limba i literatura romn sau cei de latin sunt mai tineri i prin urmare, corupi de iluzia televizorului.

Si, ce ar trebui s facem ? Iar aici poate ar trebui s evideniem un lucru: n statele capitaliste s-a trecut de aceast faz. Acolo, oamenii au polarizat: pe de o parte, sunt cei cu oarecare dox i care au priceput avantajele literaturii scrise (tot mai muli), pe de alt parte, cei superficiali, care se ndreapt ctre periferia societii. Prin urmare, eu zic s ne trezim. Mai avem un an ! Iar de nu vrem s devenim groapa de gunoi a Europei, s punem mna pe o carte ! Mai ales copiii notri. Ce zicei ? Este greu, nu-i aa ?

 
Postat de catre Marian Badea la data de 2006-01-23 11:55:42
         
 
  M bucur s citesc o impresie elegant i ndeajuns de obiectiv despre primul nostru cenaclu. Personal, am plecat cu o imagine bine conturat a oamenilor, a poeziei, a spectacolului, a ntlnirii ntre poei, scriitori, critici. A fost unul din cele mai reuite cenacluri, efortul cu care s-a organizat totul a meritat, prezena spiritual a fost de nalt inut, discursurile elegante.
Sper s continum aa, s ne perfectm de la o ntlnire la alta, s avem idei creative i de bun calitate. nceputul a fost - citnd - "fecund".
Mulumesc Elena c ai depit bariera interioar i ai glsuit despre priam noastr ntlnire "Europpea".

Daniela
 
Postat de catre Daniela Luca la data de 2006-01-23 11:30:46
         
 
  Multumesc pentru initiativa, Rodica-Elena. Nu am putut scrie despre cenaclu si ar fi fost pacat sa nu se evidentieze prima intalnire 'fizica' a membrilor Europeea.

O sa pun aici si de bine si de rau si asta pentru a nu mai gresi altadata. Din discutiile purtate cu participantii la eveniment punctez:

1. Dorinta lor de a fi 10 minute pauza pe ora.
2. Discutiile critice, comentariile, recitarile sau citirea textelor sa fie intrerupte de muzica, scenete umoristice, epigrame.
3. Toti au fost incantati de spectacolul prezentat de trupa Toma Caragiu si de muzica lui Daniel Fat.
4. Sa se organizeze lansari de carte in cadrul Cenaclului.
5. Participatii sa se anunte mediatorului numele pentru a fi interpelati direct. Oricine este invitat sa spuna cateva cuvinte, sa recite, sa cante..., sa se exprime public numai daca doreste. Nu totdeauna organizatorii pot face legatura intre nume - nick - persoana.
6. Ne pare rau pentru transmisia sunetului pe internet. Aici e de vina compania de cablu ASTRAL si nu stiu cum se va rezolva pana la urmatoarea intalnire.

Va multumesc pentru votul de incredere pe care ni l-ati dat cu totii. O sa evoluam.
 
Postat de catre Sorin Teodoriu la data de 2006-01-23 10:54:38
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE