FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
#0 [Compatibility Mode]
Text postat de sorin despoT
Înainte era altfel.

Propoziția asta vine la pachet cu mâini stafidite, mâneci scurte și butoni ruginiți. Așa arată uneori nostalgia. Vine cu guler îngălbenit dar apretat, cravată imposibil de asortat, rame și lentile ridicole. Vine musai după o clătinare ușoară a capului și lasă în urmă deznădejde în privirea celui ce le rostește. Însă altfelul s-a petrecut acum prea multă vreme. E mirajul unei „Epoci de aur” pe care observ că o ratează numai contemporanii. E un titlu ce se acordă perioadelor obligatoriu încheiate. Oamenii ăștia nu acceptă ca indiscutabil valoros decât ceea ce a trecut deja pe lângă ei.


Vreau să mă aplec peste creștetele albe, zbârcite, crăpate, uzate – așa cum se uzează bordul unei mașini abandonate la soare – ale tuturor celor ce au spus măcar o singură dată, cu o urmă de tremur în voce: înainte era altfel... Vreau să mă aplec și să inspir adânc. Cum miroase? Cred că știi. Miroase ca o plapumă uitată cel puțin două decenii în dulap. A orice numai a resemnare nu. Mai curând miroase a resentiment, a oftică, miroase a frică de moarte.


Acum fugi repede la bunicul și înfige-ți nările în creștetul lui. Inspiră adânc și ține aerul îmbibat cu vechime în tine ca pe un fum dens. Exact așa miroase frica. Întreabă-l tataie, cum era înainte? Ehe, era altfel, prințeso. Lumea avea, lumea putea, lumea făcea, lumea asta despre care ți se povestește de mică. Tâmpenia ce ți s-a injectat în minte cu mult înainte să ți se permită să ieși singurică din casă, chiar și numai până la școală sau la magazin și înapoi. Ideea că există o lume undeva acolo care se aseamănă și diferă și se studiază și se luptă și se ascunde și revine și așa mai departe. Lumea aceea care face și drege. Lumea aia care încape toată într-o găleată. Lumea care se amestecă undeva în fundal doar pentru a-ți da ție senzația că exiști mulțumită sau în pofida ei.


Și dacă nu e lumea, e sigur altceva. Copiii spun toți că vor să fie oameni mari. De ce? Pentru că sunt bombardați cu interdicții detaliate și cu promisiunea că toate acestea se vor ridica în bloc o dată cu majoratul. Până atunci, învață mamă, fii cuminte, fă-ți temele, nu vorbi cu străinii, nu cheltui mai mult de 5 lei la școală, strânge-ți hainele, fă-ți patul, nu te uita prea mult la televizor, nu pierde vremea la joacă, la 9 să fii înapoi, uite ia lista și dă-i-o vasilicăi la magazin, știe ea ce să-ți dea, uite și bani, sunt ficși, nu cere rest, nu trece pe sub scară, pisica neagră, trei pași înapoi. Încet, sub presiunea ușoară dar constantă a frustrărilor inerente condiției de om mic, copilului i se varsă în creier tot ce consideră fiecare părinte că e ok. După gust, cum ar veni.


Nu există o rețetă. Și chiar despre asta e vorba. Oamenii nu cresc copii. Oamenii gătesc copii. Puțin sport nu strică, de minte are grijă școala, câteva cărți trebuie să citească, poate balet, poate pian, poate lecții de canto, religios, liberal, niciodată libertin, manierat, tupeist, ce vrei să te faci când vei fi mare? Într-un final, compoziția dă în clocot, miroase în tot cartierul a ciorbă și părinții au mulțumirea că au făcut tot ce trebuia ca puștoaica sau puștiul lor să se coacă pe toate părțile. Au senzația plăcută că toate butoanele au fost apăsate în ordine, toate cărămizile sunt la locul lor, nimic nu le poate împiedica odorul să devină cineva. Zâmbetul tâmp dar larg al copilului le confirmă iluziile.


Ei bine nu! Nu primesc. Eu știu că tot ce e minunat se întâmplă și nu se construiește. Eu am acceptat ca adevărată numai bruma de intuiție ce îmi indică faptul că exist. Asta e singura certitudine pe care mi-o permit.

Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  Acest fragment de roman m-a cucerit prin sinceritatea cu care a fost scris, prin analiza cruda, dar dreapta, a suficientei cu care ne consolam ca ne crestem odraslele. Chiar daca unii dintre noi consideram ca mesajul textului este unul cinic, eu consider ca cinismul este doar masura in care refuzam sa acceptam ca exact asa se intampla in cele mai multe cazuri. De altfel, nimic nu este mai adevarat ca aceasta maniera de a creste plozii este una "traditionala", tot atat de adevarat precum faptul ca multi dintre noi o vedem a fi una optima. Pana la anumita varsta, copiii nostri sunt educati dupa valorile moral-crestine cu care am fost si noi educati la randul nostru, aducand, de asemenea, si bagajul nostru de experienta, ceea ce face ca o natie sa capete o identitate cu trasaturi specifice, date de traditii, obiceiuri, etc.
Contactul si schimbul de informatii cu civilizatiile occidentale, contact mai mare ca niciodata in istorie, face ca generatiile tinere sa conteste o mai mare parte din valorile cu care parintii lor, de buna credinta de altfel, i-au "gatit" pentru viata. Nimic mai adevarat si nimic mai benefic pentru progresul societatii noastre. Chiar daca face ca identitatea nationala sa capete contururi bine definite, traditionalismul nu rezolva problemele de adaptare la o comunitate internationala, asa cum tindem sa devenim. Din acest motiv, parerea mea este ca rigiditatea si tendinta de a conserva standardele clasice de educatie, cu pretul inadaptarii copiilor nostri la o cumunitate cu granite mai mari decat cele nationale, nu este productiva.
In fond, ce spune textul? Personajul naratiei se revolta impotriva inocularii diferitelor "postulate morale", pe care le considera invechite. Nimic mai adevarat, si nimic mai sanatos pentru orice tanar care incepe sa vada cu ochii sai, sa judece si sa traga concluzii cu propiul sau aparat analitic, si sa isi puna ordine in reperele fata de care se raporteaza. Nu asa am facut fiecare dintre noi? Tot atat de adevarat ca si ei, la randul lor, isi vor gati copiii cu senzatia placuta ca toate butoanele au fost apasate in ordine. Singura obiectie pe care o am este ca niciodata un zambet de copil catre parintele sau nu este tamp, si nu are rost sa explic aici de ce.
Cu respect, Zexe.
 
Postat de catre Andrei Florian la data de 2008-11-21 10:39:12
         
 
  adaug si eu: pe fila europeea nu apare incadrarea textului, e drept-se presupune ca-l vezi ca e proza, eseu sau poezie. aici eseu nu e. unde e bâlci deduci din titluri si e singura varianta in care poti din capul locului sa intri sau sa ignori textul postat.
spun ca si liviu: am luat textul aici ce pe unul de sine statator, proza scurta, nimic nu specifica pe fila ca e fragment dintr-un text mai amplu. si daca ar fi fost scris "proza", fara alta specificatie, tot text de sine statator l-as fi luat.
m-a sperlit pentru ca eu cred in copii si stiu si ce inseamna sa fii parinte in toata regula. ai copilul pe care ti-l meriti si da, din pacate aici parintele stabileste regula. personal eu am lucrat cu copiii, deci sorin, a trebuit sa-mi dau cu parerea, altfel as fi ramas cu un spatiu alandala prin feliile mele..
oche.:)
m-ai facut acum curioasa. tare as vrea sa aflu ce se alege pana la urma de personajul tau.:)

zi buna
 
Postat de catre Dana Stefan la data de 2008-11-21 09:40:26
         
 
  OK, Sorine. Sunt gata să-mi cer scuze.

Dar personajul ăsta al tău, mai bine zis modul lui de a se raporta la lume, m-a indignat în așa hal încît n-am mai avut curiozitatea să cercetez pagina de autor. Am rămas cu convingerea că e propria ta poziție.

Așadar, scuzele mele.

Oricum, textul mi-a lăsat un gust amar. Vor fi fiind oameni care privesc astfel lucrurile?

 
Postat de catre Liviu S. Bordas la data de 2008-11-21 09:23:34
         
 
  a! si prietenului liviu bordas ii spun:
mno, daca nihilismul inseamna o conceptie, iar nihilismul nu se confunda niciodata cu teribilismul (teribilismul e altceva), inseamna ca e musai ca niciodata nu vei putea intalni o conceptie teribilista. gandeste-te un pic, prietenul meu filosof. ce ne facem cu logica asta? te-as ruga politicos sa nu repeti jocul acesta de-a aruncatul cu stampila de dupa gard (gardul virtual al internetului, fireste) pentru ca riscam sa alunecam impreuna pe o panta nefericita si nu se cade, zic eu.
dana, sper sincer sa vezi cu alti ochi textul acum, dupa explicatii.
multumesc frumos.
 
Postat de catre sorin despoT la data de 2008-11-21 01:17:05
         
 
  mda... trebuia sa dau niste explicatii inainte sa postez textul acesta. este un scurt fragment de roman. perspectiva este aceea a unui personaj. nu a mea. daca puteti vedea unde este incadrat textul, veti vedea ca este la proza. nu la eseu! personajul meu (usor teribilist, de altfel) isi permite sa "gandeasca" asa. ;)
asa ca nu va mai ambalati mai oameni buni pentru nimic. bucurati-va de text sau nu, incercati sa ma ajutati cu condeiul sau nu... dar nu va bagati peste perspectiva abrupta a unui personaj de roman. pentru ca pierdeti vremea.

sd
 
Postat de catre sorin despoT la data de 2008-11-21 01:06:40
         
 
  De ce nu e nihilist? Nihilismul înseamnă o concepție. Chiar dacă neagă fără a propune nimic în loc.

Teribilismul e altceva. Mult mai puțin. Nimic structurat. Doar o joacă de-a datul cu mucii în fasole.

 
Postat de catre Liviu S. Bordas la data de 2008-11-20 20:30:59
         
 
  Nu nihilist. Am greșit. E doar teribilist.

 
Postat de catre Liviu S. Bordas la data de 2008-11-19 18:12:13
         
 
  nici o gaura in cer. doar ca o sa strige dupa noi: "parintilooor..."
insa mie tonul n-o sa-mi placa.
eu spun de pe-acum, tot ca opinie personala.
 
Postat de catre Dana Stefan la data de 2008-11-19 18:06:07
         
 
  Și dacă se supără, ce? Se face gaură în cer?

Sorine, dacă nu construiești, riști ca tot ce se întîmplă să treacă pe lîngă tine. Să nu aibe de ce se agăța.

E doar o opinie, ca de altfel și textul tău de mai sus.

 
Postat de catre Liviu S. Bordas la data de 2008-11-19 17:59:12
         
 
  imi doresc sa cred ca nu ai copii inca...

noi, ardelenii, mai cu carutza, insa m-ai facut sa ma scutur ca de frig din prima clipa in care am citit ce e aici.
sa nu te superi.
 
Postat de catre Dana Stefan la data de 2008-11-19 17:33:42
         
 
  Sorine, părinții tăi au rotit și au apăsat ceva butoane pînă ai ajuns să conștientizezi și să accepți ca adevărată numai bruma de intuiție ce îți indică faptul că exiști. Au început cu ce încep toți părinții: Cu ștersul la fund și la nas. Apoi, celelalte. Altfel, n-ai fi ajuns să conștientizezi nimic.

Mi se pare un text nihilist.

Te-ai gîndit vreodată că aceia care invocă lumea dinainte nu au în vedere epoca de aur în sensul ei de epocă social - politică?
Pentru ei, lumea aceea altfel e tinerețea lor, e epoca iubirilor lor, e însăși viața lor. Bună, rea, cum o fi fost. Epoca prezentă este, pentru marea lor majoritate, o deziluzie. Nu-ți cer să intri în pielea lor. Îți cer doar să le respecți viețile sacrificate de noua epocă de aur. Epoca să trăiți bine. Rostire pe care nu o pun în gura unui personaj anume. Ea aparține tuturor celor de care a depins, în ultimă instanță, soarta celor cu miros de plapumă uitată cel puțin două decenii în dulap.

 
Postat de catre Liviu S. Bordas la data de 2008-11-19 17:00:26
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE