FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Intimitate în critica literară (din colecția sunt criticul criticilor/ cu dedicațiune...)
Text postat de Sabina Datcu
Românul s-a născut poet, spunea un mare scriitor. Și s-a transformat rapid în critic literar, adăuga un mare critic literar. Dar asta nu contează prea mult. Românul este un personaj sensibil și politicos, chiar și atunci când comenteaza în intimitate.

“Stimată zbur(d)ătoare fără lesă pe imașul bleu ciel al Europeei.” Așa își începe Domnul Bordaș comentariul său. De remarcat, încă de la prima frază, formula sa de adresare, în care își arată toată considerațiunea pentru de scriitorul comentat.
Folosirea termenului dual “zbur(d)ătoare” ne dezvăluie sensibilitatea autorului: pe de o parte „zburdătoare” - ce trimite cu gândul la libertate, lipsa granițelor (idee întărită și de continuarea „fără lesă”), înlăturarea neputinței. Pe de altă parte „zburătoare” – apel la miticul motiv al Zburătorului.
Imediat, în antagonism cu libertatea, se definește spațiul ce constrânge: imașul bleu ciel al Europeei – Această supunere nu înseamnă însă privare de libertate pentru că, să ne amintim: „Liber este cel ce se supune numai legilor” spunea JJ Rousseau.(la naiba, trebuia să fac Dreptu’ și să-l concurez pe Liviu Bordaș ... știți voi...juristu’)

După această scurtă introducere, criticul începe o analiză a textului supus observației făcând apel la propria-i persoană.

”Țin să precizez că, eu unul, nu dau flegme decît în baie. Dimineața, cînd curăț hornul. Tabagismul e, oricum, un viciu, nu o boală rușinoasă, așa că n-am de ce să ascund că îl practic intensiv. Oricum, asta n-ar fi treaba matale.
Nici vînturi nu dau decît în același cadru intim. Chestie de obișnuință, de bun simț și de tradiție. Se spune că, la alte popoare, este un obicei firesc să le slobozi pe unde te afli. Dar, nici asta n-ar trebui să te privească.”

Această întoarcere către propria persoană este mai mult decât necesară. Apropie scriitorul de critic și, în același timp, își apropie cititorii. Dezvăluirea unor lucruri știute numai de el – intimități - spulberă barierele artificial create între oameni și ne dovedește că însuși el, cel care este deasupra tuturor, rămâne, până la urmă, un simplu muritor, un OM. Un om supus și el viciilor cărora toți ne supunem, la un moment dat.

Imediat după această apropiere de cititor, revine la obiectul studiului: scriitorul și a sa operă.

”Văd că ai revenit în forță pe pajiștea asta relativ aseptică, unde te miști precum un balon bine umflat căruia tocmai i-a sărit dopul. Un soi de mișcare browniană ceva mai necontrolată și mai veloce decît cea originală. Propulsată, probabil, de obiceiul preluat, din adîncă sete de cunoaștere, de la vreunul dintre popoarele mai sus amintite, în timpul peregrinărilor care ne-au lipsit atîta amar de vreme de subtilele matale prestații lirice și comice de pe acilea.”

Paragrafului de mai sus îi va fi dedicat un studiu mai cuprinzător și de aceea nu va fi analizat în prezentul demers.

Finalul întoarce către intim, către criticul însuși. Expunerea celor mai profunde sentimente “Cu sila de rigoare/Liviu S.Bordaș” dă o notă umană criticii. Iar precizarea completă a numelui (a se observa inclusiv inițiala dintre numele de familie si numele de botez - parcă?!?) dovedește faptul că autorul studiului nu și-a pierdut nici măcar o clipă identitatea în demersul său. Totuși, semnând astfel, cititorii vor fi înțeles, probabil, că demersul acestuia nu s-a putut elibera de propria-i persoană, realizând o critică subiectivă.
Pentru acești cititori, sfatul meu (la rubrica “a întreba nu înseamnă că neuronul este în vacanța mare”): orice mare autor își semnează opera. Critica este pur obiectivă, semnătura este doar dovada recunoașterii valorii, un fel de “înregistrat la OSIM” (sau ceva de genul ăsta).

- va urma – (asa am vazut ca se poarta)
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  Înțeleg că e doar un preambul. Aștept dezvoltarea. Studiul cuprinzător.

Adriana are dreptate. Și eu cred în tine. :)

 
Postat de catre Liviu S. Bordas la data de 2008-11-15 12:17:36
         
 
  erata "scoate"
 
Postat de catre . Fiinta la data de 2008-11-15 11:03:43
         
 
  să urmeze ! așa se poartă, ai dreptate, sabina.

Liviu Bordaș merită, magistral comentariu. I-am dedicat și o poezea, dar ecologistul de serviciu l-a dosit. A rămas doar adevărata valoare, Liviu Bordaș.

aplauze, aplauze !

ET
 
Postat de catre ambigua departare la data de 2008-11-14 23:23:56
         
 
  :) good point
dar cred ca poti scaote mai mult din subiectul asta.
Cred in tine.
 
Postat de catre . Fiinta la data de 2008-11-14 22:36:56
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE