FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Paty (4)
Text postat de George (Dumitru) Corbeanu
Într-o zi, în viețile noastre și așa destul de agitate, a apărut un personaj nou. Îl chema Salvatore, era de naționalitate română, și răspundea la diminutivul de Salvi. În afara faptului că terminase o facultate și începuse alta (era matematician și viitor cibernetician) mai scria și poezii. De fapt, nu scrisese decât una, din ceea ce ne-a marturisit mai târziu, în Cismigiu, într-o stare de depresie amestecată cu inspirație divină. Și, inspirat cum era în momentele acelea, s-a gândit să o ofere în dar unei domnișoare îngândurate ce se plimba solitară prin parc. Prin nu știu ce coincidență ciudată, mai târziu, respectiv în perioada despre care vorbesc, se dovedi că această domnișoară nu era alta decât Paty a mea. Și cum gestul poetului cu depresii și apoi versurile măzgălite pe hârtie (ce avea să fie conservată între filele unei agende timp de mai bine de trei ani, ajungând deja papirus), avură un impact extraordinar asupra ființei fragile și chinuite de întrebări fără răspuns care era Paty pe atunci, va închipuiți ce furtună stârni în interiorul prietenei mele revederea lui Salvi în holul Facultății de Cibernetică Statistică și Informatică Economică, ASE, București.
Se rememora cu exaltare scena din Cișmigiu, mai degrabă pentru a-i aminti lui Salvi întâmplarea care, pare-se, o cam uitase. Apoi, după câteva beri și un pachet de țigări Bran, că celelalte se cam scumpiseră, s-a hotărât că pentru a lua examenul de algebra avem nevoie de cunoștințe în plus. De aceea, sufletist, domnul matematician acceptă să ne ajute. În consecință, timp de câteva zile ne-am întâlnit toți trei la Salvi acasă, unde, încercând să nu călcăm în picioare intimitatea colegului său de apartament, luam lecții de matematici. Deseori însă aceste lecții degenerau în discuții aprinse, cu noi pe de o parte și el pe cealaltă, discuții privind sensul existenței în general și psihologia cuplului în special, cu aplicabilitate imediată asupra noastră, adica a mea și a lui Paty. Și cum comunicarea dintre noi trei depășise toate stavilele impuse de crispare, ajunsese să se vorbească cu o franchețe desăvârșită, alunecând inevitabil și pe nesimțite la destăinuiri ale simțămintelor cele mai ascunse. În acele zile am aflat, fără mirare, cum că eu nu prea mă ridicam la standardele prietenei mele, că ea ar fi vrut mult mai mult de la partenerul ei, preferabil un artist, un arhitect, chiar și un matematician, adică un om din aceia care stăteau cu capul în absolut, se hrăneau din absolut și păsărele absolute li se roteau în jur. Și toate acestea erau spuse cumva făcându-se abstracție de existența mea efemeră pe acest pământ, proiectată în spațiul strâmt al camerei din Costin Georgian. Bineînțeles, vorba îi era însoțită de înalțarea ochilor visători, dar nu spre steaua singurătății, ci spre domnul Salvatore, care, să nu uitam, cu toate că se hotărase să coboare, ancorat fiind în meandrele concretului (prin statutul sau de cibernetician în devenire), era, înainte de toate, matematician.
Și când te gândeai că mai bine de atât nu se poate, colac peste pupăză, am aflat că Salvi avea un copil de trei ani, rezultat al unei căsătorii eșuate. Brusc considerația pentru el crescu. Responsabilitatea paternității îl impovăra cu o problemă veridică, cum numai în vise găsești. Cum să concurez eu cu așa ceva? El avea un ditamai copilul, pe când eu nu eram decât un biet mucos cu buricul verde.
După ce, într-un acces de sinceritate și deschidere sufletească Salvi se hotărî să-i dea jurnalul său intim, Paty aproape căzu în extaz. Câteva zile mai târziu, după ce îl citi cuprinsă de o curiozitate flămândă, îmi mărturisi cu o voce gravă:
- Jonny (așa mi se zicea pe atunci), sunt într-o mare dilemă. Mă aflu cu fundul în două luntre.
Aici făcu o mică pauză, de efect.
- Pe tine te iubesc, continuă ea cu vocea gâtuită de frământări, și de el sunt îndrăgostită. Nu știu ce să fac, ajută-mă!
Acasă, m-am gândit mult cum aș putea-o ajuta. Era clar, sărăcuța suferea. Așa că, mărinimos și altruist, l-am chemat pe Salvi la mine pentru dezbateri.
- Ce dracu a apucat-o pe asta mă? îmi spuse superior din baie, în timp ce se bărbierea cu aparatul meu de ras. I s-a pus pata pe mine. N-am nici un chef de ea, nici măcar nu îmi place.
- Păi dacă i-ai dat căcatu’ ăla de jurnal al tău! i-am urlat, ca să mă aud din dormitor. Ce te-a apucat?
- Ea mi l-a cerut. N-am mai scăpat. Că ea mă înțelege, că ar vrea să mă cunoască mai bine. Că sigur sunt un om deosebit, dacă am un copil pe care nu prea pot să-l văd. Ce să fac? I-am zis să nu mă întrebe nimic, dacă vrea să mă cunoască, să citească jurnalu’ ăsta. Asta a fost. Cine ar fi crezut că o s-o ia razna?
Se bărbierise și acum îmi cerea un bluzon, că ale lui cam puțeau a fum. I-am dat.
-Acum ce dracu facem? l-am întrebat în timp ce se îmbrăca.
-Habar n-am, trebuie să-i treacă odată. Zi-i și tu ceva, fă-o să-și ia gândul de la mine, că doar sunteți împreună. Auzi, n-ai ceva de mâncare? Că nu am prea mâncat azi.
Aveam. În timp ce înfuleca a doua farfurie de mazăre, țâr telefonul. Era Paty.
Frământările i se accentuaseră, obsesia i se transforma în pasiune, totul pe fondul iubirii pentru mine pe care nu o putea nega. Închidea ochii și Salvi îi plutea în negrul pleoapelor zâmbind, ca o apariție mistică neobișnuită, cu mâinile intinse într-o chemare mută. I se împregnase pe retină, ca pe filmul unui aparat de fotografiat developat, îl vedea în negativ, cu ochii două pete albe, rotunde, dinții negri, de un negru ca smoala, părul cărunt și corp balțat, de arlechin. Iar chemarea era din ce în ce mai puternică, mai irezistibilă, dorința devenise apăsătoare, o gâtuia, îi apăsa bolnav cavitatea pleurală îngreunându-i respirația, sufocând-o. Se zvârcolea luptându-se cu himera ce-și depășise stadiul, ce se confunda acum cu realitatea, o realitate duală, spirit și materie, apă și foc, scrum și cenușă.
-Ce zice? l-am auzit din bucătărie dupa ce am inchis telefonul. Vezi că fac o cafea.
-Cică a început să te viseze cu ochii deschiși, i-am spus.
-Zi-i să facă un duș rece!
M-am conformat și am sunat-o, sfătuindo cu afecțiune să se ducă la baie. Nu, că făsese mai devreme, fără nici un efect.
Era de netăgăduit, problema devenise cât se poate de serioasă. Am încercat să-i deschid ochii, să-i arăt realitatea crudă conform căreia Salvi nu era decât un nimeni, unul dintre cei mulți care își târâie trupul de pe o zi pe alta, lăsând în urmă, în trecerea lui lentă, de melc, o soție și un copil plăpând, martori necunoscuți ai existenței sale. Totuși se distingea complet printre ceilalți. Era curbat că o paranteză, stomacul aproape că îi depăsise șira spinării, ochii i se duseseră în fundul capului formând din orbite două peșteri vineții, oasele feței împingeau pielea cu furie, vrând să evadeze. Bărbia i se ascuțise peste măsură și se ridicase cumva la nouăzeci de grade, împungând aerul din jur, făcându-l să vibreze. Pesemne nu mai mâncase bine de trei ani, de când se desparțise de nevastă și copil.
Și am continuat astfel vreo zece minute, timp în care Salvi s-a așezat lângă mine pe canapea, amestecând tacticos cafeaua aburindă. Nu putea să bea că-l frigea, așa că mă privea, aprobând tot ceea ce ziceam cu un rictus întipărit pe fața proaspăt dată cu after shave-ul meu.
Tot ceea ce am reușit să obțin de la ea a fost un “Lasa-mă să mă gândesc….am nevoie să gândesc, trebuie să lupt. Îți voi spune mâine ce am hotărât.”
A doua zi, la telefon, mi-a comunicat solemn, ca și când mi-ar fi făcut o imensă favoare, că a hotărât să rămână cu mine. Dar să știu că i-a fost tare greu să ia o decizie, să renunțe la el, singurul om care a reușit să o bulverseze în asemenea hal. Știam, așa că i-am mulțumit călduros, promițându-i, la fel de solemn, că nu o să regrete nici măcar o secundă hotărârea luată. Totul era așa de intens, încât am reușit chiar să-i smulg câteva sughițuri înlăcrimate ce mă penetrau de dincolo de firul telefonic.
Cel mai greu după aceea mi-a fost să scap de Salvi. Se obișnuise să mă viziteze, chiar să rămână peste noapte. Zicea că dorește enorm să mă ajute la matematică, incluzând de data aceasta și analiza. Dar pe parcursul lecțiilor i se făcea brusc foame, apoi avea mare nevoie de un duș, că, să vezi, cam transpirase pe drum. Apoi, o cafeluță, bine, fie și un ness și cum se înserase afară, unde să se mai ducă el la ora asta? Hai că mergem împreuna la școală a doua zi. Ajunsesem să îmi fie frică să deschid ușa când auzeam soneria.
Scăparea a sosit odată cu sesiunea. Ghinionul lui a fost că am luat examenul de algebră cu nota mai mare ca a sa, ceea ce, cu siguranță, nu prea i-a picat bine. Și odată examenul dat, nu vedeam de ce aș mai fi avut nevoie de meditații. Așa că, mai direct, mai pe ocolite, am reușit să-l țin la distanță. Apoi a dispărut, la fel de brusc cum apăruse. Nu a mai venit pe la școală, nu a mai venit pe la mine, nici un telefon, nimic. Mai târziu am aflat că suferise o operație destul de complicată la un ochi, care l-a ținut departe de lume aproape un an de zile.
Paty se ținuse de cuvânt. Nici o vorbă despre el în tot timpul care a urmat, ca și când nici nu ar fi existat, ca și când ar fi fost doar o plăsmuire a imaginației noastre, o prelungire a ființelor noastre, o încercare la care fusesem supuși de subconștientul fiecăruia dintre noi.
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  Mersi Gina! Da, este un text care merita recitit, insa il mai las putin "la dospit". Daca il citesc acum , nu o sa schimb nicio virgula... caci nu as fi obiectiv.  
Postat de catre George (Dumitru) Corbeanu la data de 2008-09-23 10:09:47
         
 
  mi-au placut cele scrise, le-am citit rabdator, atat de rabdator ca pot sa-ti spun ca ai typo, si mai pot sa-ti spun ca ai parti, care, neindoilenic, poti sa le elimini. nu am starea, nici dispozitia sa culeg in amanunt, sa-ti aduc in fata cele constatate... si Doamne, stiu ca as face o treaba buna.

'Era clar, sărăcuța suferea' - un mic ex./ 'era clar, suferea' - suficient

e necesar sa recitesti textul, George-D, sa-l parcurgi ca si cum tu esti cititorul/din afara/ detasat/

astfel, o sa poti sa-l 'slefuiesti'.

succes inspre mai departe,

gand bun tie,

regards,

goia

 
Postat de catre nula nada la data de 2008-09-23 04:02:59
         
 
  Paty, number 4.  
Postat de catre George (Dumitru) Corbeanu la data de 2008-09-22 10:30:22
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE