FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Aduceri de poveste
Text postat de Tania Ramon
Ne lăsam cuminți, atrași, ca un stol de rândunele
de zăpezi de toporași mult prea albi printre nuiele

de-mpletea vântul în graba zilelor fără de drum,
pledul aspru din cocioaba ce abia de scotea fum.

Apele pictau cu stele, noi cătam cerneala trași
de nesomnuri și de iele în galopul de trăpași,

pân` odată, cum necum, dintr-un măr, de pe taraba
ce-oferea minuni și scrum, a ieșit discordia. Baba

a stârnit oglinzii luciul, a tăiat felii de lună
`n balansoarul de pe priciul unde ziua-i săptămână.



Nu știu unde sunt dragonii iar povestea cu smaraldul,
prins în file de begonii, a încărunțit tot gardul.





(...)Cine nu știe a-și înveli sufletul cu haina prea mare, primită de la veri sau mătuși, sau cu haina prea mică, furată în lipsa fratelui sau surorii pentru că pare mai aleasă, sau nu își știe încălța sufletul cu papuci prăfuiți, prea mari sau prea boțiți, sau nu știe mînca felia de pîine unsă, în grabă, pe un colț de masă, veșnic lăsat cu firmiturile nestrînse, sărind peste felul unu, atunci acela nu a fost copil. Sau nu a fost suficient de copil.

Seară de seară așezam pietrele, alese cu grijă, după mărime și slefuială, în mijlocul șoselei ce trecea ca un brici prin cartier ciopîrțindu-l, într-o formă de piramidă ce trebuia răsturnată cu mingea de la o distanță considerabilă. Nu, nici pomeneală de popice, era un joc pe viață și pe moarte. Împărțiți în două tabere, unii apărînd piramida răsturnată, ceilalți încercînd să o refacem la loc, ne fugăream cu o minge care nu trebuia să ne atingă. Altfel, eram morți.

Tunelele subterane ce legau scările blocului între ele, cu becuri puține, aprinse și ele din economie, scurtăturile printre blocuri, goana în jurul mașinilor parcate care cum, făceau din jocul nostru o adevărată epopee. Noi cu noi cînd pierdeam jocul, părinții cu noi cînd uitam să mai mergem acasă, vecinii cu părinții noștrii cînd le stricam somnul sau geamul, băieții cu fetele cînd ne apuca hîrjoneala, fetele cu fetele pentru te miri ce băieți, băieții niciodată nu s-au bătut pentru fete, doar pentru cartiere, pentru putere și spațiu, ne duceam povara verii în jurul blocului cînd nu mai aveam acea `țară` unde să ne ducem la bunici. Mai era acel joc în care, trebuia să strigi din toți plămînii` țară, țară vrem ostași` dar nu era vorba de același lucru. Aici, din nou alergai cu o minge să lovești, să prinzi, să ataci, să negociezi spații desenate cu creta, să fii cît mai hapsîn. Bunicii noștri însă ne aduceau, rînd pe rînd, fără grabă, ba în lumea lui Nastratin, ba în a lui Pepelea sau Păcală, sau în basmele lui Ispirescu. Bunica nu știa să citească dar știa atîtea povești! Acolo părea să fie cel mai încîntător loc în care, seara, ochii mi se făceau mici și se ascundeau în palmele ei, venise la noi, la oraș, de cîteva ori, iar cînd terminau cu mine, aceleași palme începeau cu rugăciunile. Murmura atît de melodios fiecare rugăciune, și pentru că îmi plăcea cum sună, mă străduiam să nu adorm la povestea spusă mie, ca să o pot privi cum stătea cu ochii aproape închiși, povestind cu Îngerul Mihail. Lăsa baticul negru, tivit cu floricele colorate, mult mai larg legat în jurul capului de i se putea vedea o parte din părul împletit și cărunt. Îmi părea așa de grasă cu tot acel cheptar pus peste ie, cu toate acele șorțuri bătute bine la războiul de țesut, încît seara, doar în cămeșa de noapte, îmi părea așa de firavă…

Oricare dintre noi, din gașca noastră de la bloc, știa ce e aceea `o țară`, fusese măcar o dată sau de două acolo unde bunicii știau de unde vin poveștile și pîinea. De unde vine izvorul apelor și istoria. Mă luase bunicul, odată, pe arătura tăiată felii de dealurile ce se tot curbau parcă după soare, și începuse să îmi povesteasca de Iancu, de ascunzișurile de prin Apuseni ce mi le arăta parcă cu mîna, de revoluția ce prinsese Țara moților. Ce vorbești, nu era mai nimic din ce spunea el în cartea de istorie! Dar atîta m-a sucit cu datele de m-a făcut să plîng că eu sunt cea care nu știu nici o boabă de istorie și că fac școala degeaba. De ce m-ar fi mințit? Vedeam pe obrazul lui lacrimi și patimă. Îl priveam cu coada ochiului, cum, încruntat, aduna în jurul ochilor și în jurul gurii ridurile, frumos arcuite pe un bronz arămiu de munte ce nu mai apuca să treacă de la un an la altul. Și doamne ce repede mai mergea de abia țineam pasul după el! La fiecare popas scotea din desaga aspră, din lîna frumos vopsită, sticla de lapte și plăcintele făcute de bunica de cu seară. Ca să nu se supere nici sticla nici plăcinta, îmbuca pe rînd din fiecare cu o poftă de uitam că mănînc și beau cu el din aceeași sticlă. Și cît mai uram chestia asta! La întoarcere, totdeauna ne opream la coperativă , așa era scris pe tăbliță, cu un singur ` o`, el pentru un pahar de ginars iar mie îmi lua un pumn de bomboane din punga de pe raft ce stătea așa de cuminte lîngă bucata de salam si de brînză adusă de jos, din oraș. Tanti mi le așeza într-o hîrtie făcută cornet dar, de la căldură, așa de rău mi se lipeau una de alta de a fost musai să iau măsuri. Luam cîte trei, patru deodată în gură, de rîdea bunicul de mine. Zicea să nu mă lăcomesc, că îmi mai ia dacă vreau. Aflasem ca acel pahar era doar împrejurarea prin care se putea afla tot ce mișca în jurul lor, cît se vedea cu ochii. Întindeau un țol în colțul coperativei, mai la umbră, așa, și începea jurnalul de știri. Nu era picior de femeie, doar eu mă aflam copil de oraș lăsat să stea cu picioarele atîrnate pe un gard. Degeaba mă tot iscodea bunica, seara, ce și cum și cine fuse pe la coperativa, nu le pricepeam vorba repezită cît pentru un păhar de ginars și nici nu știam de unde se aduna atîta lume. Cît priveam cu mîna, dusă streșină, erau dealuri și pîlcuri de copaci și doar intuiam cam pe unde e casa bunicii, a mătușii, a preotului, poșta. Toate erau dosite, așa ca niște prichindei puși pe joacă ce ascunzîndu-și fața cu mîinile strigau `nu mă vezi`. Nici în vîrful dealului dar nici tocmai în vale.

În cartier, nu era seară să nu iasă cu scandal. Urla mama după mine de pe geam, la nimereală, să termin cu joaca și să urc în casă. Prin întuneric nu reușea să ne mai distingă care a cui suntem. Urlau la fel și alte mame, urla parcă tot cartierul că s-a terminat ziua. Dintr-o dată noaptea cobora, smoală, ne sufoca cu gălăgia strînsă în urechi iar vacarmul cu plecatul fiecăruia pe la casa lui ne rănea sufletul ca sirenă de incendiu. Mereu nemulțumiți, fără să ne dumerim de ce anume, îmbătrîneam copii.

Fiecare zi de vacanță începea de vreme cu joaca și totuși se întuneca la fel de trist și de surprinzător. Căci drumul cu bunicul pînă la ciurdă sau la cîmpul unde strîngeam fînul era atît de lung și dospit de soare, de mă vlăguia. Doar felul în care seara se rostogolea peste cîmp, ca un copil răsfățat ce se dă de-a dura printre margarete, mă făcea să uit de lungul drum al zilei. Tot galbenul obraznic ce cădea la amiază pe noi, ca dintr-o găleată, se moleșea în nuanțe de aramă, dealurile veneau spre noi ca din poveste. Mă jucam cu lumina și clipind cît mai des din gene, îmi părea că se lasă de jocul meu purtată inventînd aură florilor, copacilor, în zîmbetul bunicii.

Strînși în fața scării, mai tot timpul pe la miezul nopții, transpirați, ofticați și plini de bombăneli, năuciți de alergătura de pe cei cîtiva metri pătrați, ne despărțeam spunînd triști`pe mîine`, ca și cînd acel mîine ar fi venit și mai scurt la mîneci și nu îl puteam îmbrăca cu bucurie. Aici, între blocuri nu vedeam decît clar ziua și noaptea. Seara nu se vedea de becurile aprinse de pe stîlpii de telegraf, galbene si amețite de nesomn în propriul lor zgomot ca de bondar.
Înghițind praful ridicat, fie de mașini fie de joaca noastră, hrănindu-ne cu aer cînd săream peste mesele principale, cuprinși de nebunia vreunui joc, imitînd circarii ce ne ocupau miezul de iarbă din spatele blocului, ne duceam nostalgia `țării` lovind cu sete într-o minge. Aceeași în fiecare zi. Aceeasi o vară întreagă.

Poate, dacă seara ar fi coborît blîndă, ca și privirea bunicilor ce au rămas fără de zile, am fi reușit să ne facem haina zilei ce urma să vină, pe măsura noastră. Așa…





Ps, nici cum nu reusesc sa fac sa ramana aliniatele asa cum le vreau. Poate ma ajuta cineva, ca sa nu tot folosesc puncte puncte acolo unde vreau sa fie aliniat.
Multumesc.
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  Ei, Elena, intinderile acestea de litere sunt o provocare mare pentru mine, e bine sa mi se atraga atentia la scapari.

Sunt momente in care scrii si nu ai habar cu care mana, cu care parte a sufletului, cu care parte de ingeri.

Am rezolvat, sper, o parte din ele, facute chiar copilareste!

Si multumesc pentru incurajare. E bine cand nu batem pasul pe loc.

Tania
 
Postat de catre Tania Ramon la data de 2008-08-31 21:02:15
         
 
  mă surprinde plăcut evoluția ta, cu micile excepții, unele virgule puse incorect, pe alocuri, nu am corectat chiar toate virgulele, doar cîteva, și încă mici corecturi stipulate mai jos, te felicit și acord o stea pentru progres.

*
colegial

ET
.................................

de corectat >

goana în jurul mașinilor parcate... -corectează mașinile-

vecinii cu parinții noștri - nu, noștrii - corectează.

bunicii noștri ne aduceau rând pe rând - la fel, corectează noștrii- un singur i.

iar, când terminau cu mine, aceleași palme -
scoate virgula după " când, terminau cu mine"

lăsa baticul, negru, tivit cu floricele colorate -corectează

îmi părea așa grasă, cu tot acel cheptar pus...

noaptea cădea ca și o smoală - aș elimina - ca și o - sună mai frumos : noaptea cădea, smoală,

aș înlocui : ca o sirenă de incendiu - fără conjuncția și -

cei câțiva metri pătrați - corectează : plural metru - metri pătrați


succes !

 
Postat de catre ambigua departare la data de 2008-08-31 18:23:46
         
 
  Multumesc, mai ales pentru aprecieri, apoi pentru voturi si de stelute, si nu in cele din urma de faptul ca v-a placut sa va plimb putin prin drumurile personale.

Sade, o fi răchie prin Banatul nostru dar rachiul acesta s-a baut tocmai pe la Scarisoara, sus, cand lasi in urma valea Arieseniului de pe la Gîrda.

Tania

 
Postat de catre Tania Ramon la data de 2008-08-31 16:57:58
         
 
  Tania,
Îngemănarea aceasta între distihuri(care preced inspirat miezul povestirii)și proză,dincolo de faptul că devine un brand, e o reușită literară!
Povestirea e bine închegată,cu multe imagini sugestive. Pentru că mi-a plăcut nu cred că pot să fiu obiectiv în vot și *!
P.S. Mă deranjează acele puncte de suspensie și cîteva typo: de ex. în Banat se zice răchie...
 
Postat de catre Gheorghe Rechesan la data de 2008-08-31 13:31:09
         
 
  tania, am citit textul, mi-a plăcut, revin cu plăcere.
v.iftime
 
Postat de catre vasile iftime la data de 2008-08-31 12:52:54
         
 
  Dau votul meu acestei povești;
drag,
 
Postat de catre Amalia Simona Pantea la data de 2008-08-31 08:53:44
         
 
  Tania,

in oboseala, iti jur: textul asta este atat de fain...

Seara nu se vedea pe nicăieri, fugărită de becurile aprinse de pe stîlpii de telegraf, galbene si amețite de nesomn în propriul lor zgomot ca de bondar, de la transformatoare.


paragraful de mai sus, l-am adus ca un 'rau exemplu':

mai am energie, sa-l refac:

'Seara nu se vedea, de becurile aprinse...'

putinul asta!... este suficient!

si ies,

gand bun & regards,

goia






 
Postat de catre nula nada la data de 2008-08-31 08:22:16
Parcurge cronologic comentariile acestui autor
Text anterior       Text urmator
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE